Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie pierwsze auto ?

Featured Replies

Napisano

Niedługo odbieram prawko, myślę nad pierwszym samochodem, ma służyć głownie do pracy i jazdy gdzieś po miescie, nie ukrywam dalszych podróży. Z drugiej strony chciałbym by było tanie w utrzymaniu. Chciałbym też się pobawić przy nim i zrobić go na sportowo. Budżet jakoś do 5k. Co polecacie i na co zwracać uwagę przy kupnie? Czego się doszukiwać, w jakie silniki celować itd?

Napisano

Jak zawsze w autach za 5 tysiecy: Czy jest podłoga i progi. 

Napisano

Kup Punto w 3 drzwiach. Dziewczyny będą piszczeć. 

https://www.olx.pl/d/oferta/fiat-grande-punto-fiat-grande-punto-1-4-CID5-ID11cmHS.html

Silnik znany, bez większych bolączek i nadaje się pod LPG. Ten egzemplarz zdaje się nie ma klimatyzacji. Warto o tym pamiętać kupując każde auto. Znam 2 przypadki gdy ktoś kupując pierwszy samochód nie zauważył, że kupuje pojazd bez klimatyzacji... Zatem porada nr 2, nie napalać się i kupować rozsadnie, z głową. Przy tym budżecie może to potrwać... 

Edytowane przez bochumil

Napisano
Niedługo odbieram prawko, myślę nad pierwszym samochodem, ma służyć głownie do pracy i jazdy gdzieś po miescie, nie ukrywam dalszych podróży. Z drugiej strony chciałbym by było tanie w utrzymaniu. Chciałbym też się pobawić przy nim i zrobić go na sportowo. Budżet jakoś do 5k. Co polecacie i na co zwracać uwagę przy kupnie? Czego się doszukiwać, w jakie silniki celować itd?
Astra 2. Będziesz miał w czym wybierać. Tanio w utrzymaniu. Do tuningu jest trochę gratów. Także spokojnie obniżysz i jakieś fajne fele założysz.

Jest też golf 4 czyli klasyka do tuningu. W tej cenie raczej progi do roboty będą. Ale może coś znajdziesz ciekawego

Wysłane z mojego CPH2021 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Za 5 tys znalezienie czegokolwiek co będzie nadawało się do jazdy będzie wyzwaniem, więc nie ograniczaj się do konkretnego modelu, tylko rozejrzyj się za czymś klasy B albo max C w stanie do uratowania - jak nie ogarniasz motoryzacji weź ze sobą kogoś kto ogarnia.

Napisano

Jeden beemkę, drugi o tuningu 🙀

Człowiek dopiero prawko zrobił? ☝️

Napisano
8 minut temu, ochkarol napisał(a):

Jeden beemkę, drugi o tuningu 🙀

Człowiek dopiero prawko zrobił? ☝️

Ale chce sportowo😆

Napisano

W tym budżecie to raczej będzie agrotuning. 😉

Napisano

Renault clio lub twingo

Brak problemu z ruda

Przy silnikach wolnossących brak problemów z mechaniką

Wybrać ubogie wersje wyposażenia żeby niebylo problemów z elektroniką

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Brak problemu z ruda

za to elektryka może doprowadzić do szaleństwa... ;] wiem bo znajomy się wkurzał że mechanicy wymieniają a nadal problem był z gaśnięciem ;) 

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

za to elektryka może doprowadzić do szaleństwa... ;] wiem bo znajomy się wkurzał że mechanicy wymieniają a nadal problem był z gaśnięciem ;) 

W tych najprostszych, bez bajerów raczej nie powinno być problemu, choć mnie w teścia Thalii do szału doprowadził zamek centralny. Jak go wywalilem to rozwaliły mnie na łopatki mechaniczne zamki (ponoć częste usterki, a była mowa o Clio więc pewnie to samo siedzi).

Tylko tu była mowa o 5kzł na sportowo, a to zapowiada same problemy.

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

W tych najprostszych, bez bajerów raczej nie powinno być problemu, choć mnie w teścia Thalii do szału doprowadził zamek centralny. Jak go wywalilem to rozwaliły mnie na łopatki mechaniczne zamki (ponoć częste usterki, a była mowa o Clio więc pewnie to samo siedzi).

Tylko tu była mowa o 5kzł na sportowo, a to zapowiada same problemy.

19 godzin temu, bochumil napisał(a):

Kup Punto w 3 drzwiach. Dziewczyny będą piszczeć. 

https://www.olx.pl/d/oferta/fiat-grande-punto-fiat-grande-punto-1-4-CID5-ID11cmHS.html

Silnik znany, bez większych bolączek i nadaje się pod LPG. Ten egzemplarz zdaje się nie ma klimatyzacji. Warto o tym pamiętać kupując każde auto. Znam 2 przypadki gdy ktoś kupując pierwszy samochód nie zauważył, że kupuje pojazd bez klimatyzacji... Zatem porada nr 2, nie napalać się i kupować rozsadnie, z głową. Przy tym budżecie może to potrwać... 

Jeden Grande Punto, drugi Thalia, pogodzę Was ;]

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/fiat-grande-punto-fiat-grande-punto-1400-benzyna-ID6GwCbf.html

Screenshot_20240826-161901.png

Edytowane przez bartekm

Napisano
34 minuty temu, bartekm napisał(a):

Jeden Grande Punto, drugi Thalia, pogodzę Was ;]

W życiu młodemu bym Thalli nie polecił. Założenie mej wypowiedzi było inne.

Przecież założyciel wątku zabiłby mnie śmiechem.

A w ogóle to nie ja pisalem, albo byłem pod wpływem podstępnie podanych mi środków czy to alkoholowych czy farmakologicznych. ;]

Napisano
1 godzinę temu, bartekm napisał(a):

Chyba wybrał Punto, bo ogłoszenie nie jest już dostępne ;]

Napisano
1 godzinę temu, bochumil napisał(a):

Chyba wybrał Punto, bo ogłoszenie nie jest już dostępne ;]

Ten jednostrzałowiec pewnie nawet auta nie szukał.

Napisano

Za 5 tysięcy? Dołóż to co chcesz przeznaczyć na wieś tuning (swoją drogą to już chyba nie jest modne) i kup cokolwiek w stanie gwarantującym w miarę bezpieczne podróżowanie.

Napisano
Godzinę temu, angrius napisał(a):

Za 5 tysięcy? Dołóż to co chcesz przeznaczyć na wieś tuning (swoją drogą to już chyba nie jest modne) i kup cokolwiek w stanie gwarantującym w miarę bezpieczne podróżowanie.

Każdy ma swoją definicję wieś tuningu. Dla mnie to: gleba, dystansik, przyciemniona szybka, sportowy tłumik i na deser pops&bangs/popcorn u tunera. To ostatnie to całkiem świeża zajawka wśród gómniaków :]

Napisano

Najpierw odbierz to prawko...

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano
9 godzin temu, bochumil napisał(a):

pops&bangs/popcorn

A ja głupi myślałem, że to efekt uboczny wydłubania motoru, a nie funkcja docelowa ;]

Napisano
11 godzin temu, bochumil napisał(a):

Każdy ma swoją definicję wieś tuningu. Dla mnie to: gleba, dystansik, przyciemniona szybka, sportowy tłumik i na deser pops&bangs/popcorn u tunera. To ostatnie to całkiem świeża zajawka wśród gómniaków :]

Cholera wszystkie powyższe dostałem normalnie na wyposażeniu BMW jak odbierałem z salonu ;]

Napisano
Godzinę temu, Vadero napisał(a):

Cholera wszystkie powyższe dostałem normalnie na wyposażeniu BMW jak odbierałem z salonu ;]

Oprócz dystansów to są normalne opcje w pakietach dodatkowych 😂

Napisano

Musiałem niedawno temu kupić drugi dupowóz, taki, który w założeniu ma jeździć 5km dziennie ;]

Chciałem się zmieścić w 5k.

Oglądałem Yarisa- pordzewiałe kielichy.

Pojechałem obejrzeć P206, chociaż wiedziałem co będzie.... i tak było, progi nie istniały.

Pojechałem obejrzeć Merivę. Było jednocześnie dobrze i niedobrze. Progi były już zrobione, ale albo dawno temu, albo źle. W jednym miejscu już znowu było mięciutko. Poza tym gość miał tylko 15min dla mnie więc się obróciłem na pięcie.

Pojechałem oglądać A klasę. Nie była idealna coś tam trzeba porobić, ale nic mega pilnego. Jest trochę doinwestowana (w zeszłym roku zawias trochę porobiony, przewody hamulcowe itp), z rudej tylko spody drzwi brązowe. Wziąłem to za 4kzł i jestem właścicielem Mercedesa! ;l

Więc j.w. - jeździć po okolicy i brać coś co będzie najmniej pognite i bez wycieków :)

Napisano

A wy dalej doradzacie gościowi, co już nigdy tu nie zajrzy? :lol:

Napisano
1 godzinę temu, tomecki napisał(a):

Pojechałem oglądać A klasę. Nie była idealna coś tam trzeba porobić, ale nic mega pilnego. Jest trochę doinwestowana (w zeszłym roku zawias trochę porobiony, przewody hamulcowe itp), z rudej tylko spody drzwi brązowe. Wziąłem to za 4kzł i jestem właścicielem Mercedesa! ;l

To jest ten model którego nie chcą robić mechanicy ? 😁

Napisano
50 minut temu, tomecki napisał(a):

To zależy, na razie @kaczorek79 oglądał i jeszcze nic nie mówił ;l

Jest w szoku :phi:

Napisano
3 godziny temu, ghost2255 napisał(a):

A wy dalej doradzacie gościowi, co już nigdy tu nie zajrzy? :lol:

a czemu ?

nie chce znac odpowiedzi ?

juz mialem wrzucac tesle...

Napisano