Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ktoś jeździ na Uber / Bolt / Free Now ?

Featured Replies

Napisano

Kuzyn zmienił pracę na taką 6-14. Potem ma wolne - zastanawia się nad dorobieniem na taxi.

Czy to ma sens finansowy? Ma auto w gazie.

Ktoś kto jeździ mógłby się wypowiedzieć ?

Napisano
Godzinę temu, TWENTIS napisał(a):

Kuzyn zmienił pracę na taką 6-14. Potem ma wolne - zastanawia się nad dorobieniem na taxi.

Po trójmieście to znany youtuber (Tkaczykowski) popyla i bardziej zadowolony niz wtedy gdy był właścicielem firmy transportowej z 3, bodajze, ''tirami'':totalszok:

Napisano
  • Autor

Nikt nie jezdzi z całego forum ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Kto ma jeździć? To się spina finansowo jak auto nie stygnie. Kupujesz priusa montujesz gaz i jeździsz 12h drugie 12 obcokrajowiec za drobną opłatą za wypożyczenie. 

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Kto ma jeździć? To się spina finansowo jak auto nie stygnie. Kupujesz priusa montujesz gaz i jeździsz 12h drugie 12 obcokrajowiec za drobną opłatą za wypożyczenie. 

I jak będzie jeździło 23h to już na minusie cały interes? 🤯

Napisano
W dniu 26.08.2024 o 10:53, TWENTIS napisał(a):

Jakby się nie opłacało to by nikt nie jeździł.

Koszty wejścia są raczej znikome więc niech zaryzykuje.

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Skąd wiesz, skoro sam nie jeździsz?

Napisano
50 minut temu, DamianB napisał(a):

I jak będzie jeździło 23h to już na minusie cały interes? 🤯

Jakby się opłacało to było by pełno Klaudemarow na taryfach. Zobacz kto tam jeździ.

7 minut temu, futrzak napisał(a):

Skąd wiesz, skoro sam nie jeździsz?

Jeżdżę jako pasażer i widzę kierowców, widzę gdzie mieszkają i czym jeżdżą.

Napisano
23 minuty temu, Chalek napisał(a):

Jakby się nie opłacało to by nikt nie jeździł.

Koszty wejścia są raczej znikome więc niech zaryzykuje.

99% to obywatele wschodu lub dalekiego wschodu. Jedynie przy tych lepszych autach bywają nasi rodacy za kierownicą. Tam też trochę wyższe stawki.

Napisano

pytałem ostatnio Białorusina podczas kursu. Powiedział że 8-10 godzin wyciąga minimum 6 kPLN a od lipca, kiedy to przestano uznawać wschodnie prawo jazdy dla pewnej grupy ludzi to nawet więcej. Pewnie trzeba się nakombinować pomiędzy Bolt/Uber/Freenow czy tam innymi korporacjami ale umiejętności żadne nie potrzebne, tylko auto i chęć. Kiedyś tam zdarzało się jeździć z ludżmi dla których to był 2 etat. Sąsiad z garażu kończy pracę i wsiada w taxi, ale ten to nie wiem czy nie ma 2 kobity bo jakoś nie wyobrażam sobie żebym skończył pracę i poszedł jeździć do nocy. 

Napisano
3 godziny temu, Danielpoz. napisał(a):

99% to obywatele wschodu lub dalekiego wschodu. Jedynie przy tych lepszych autach bywają nasi rodacy za kierownicą. Tam też trochę wyższe stawki.

Ale to dla kogoś kto pracuje "dla siebie" tylko lepiej bo zysku z Białorusinem dzielić nie musi. A sam Białorusin też za free nie jeździ. 

Napisano
3 minuty temu, Chalek napisał(a):

Ale to dla kogoś kto pracuje "dla siebie" tylko lepiej bo zysku z Białorusinem dzielić nie musi. A sam Białorusin też za free nie jeździ. 

A kto powiedział że obcokrajowiec jeździ za darmo?🤔

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

A kto powiedział że obcokrajowiec jeździ za darmo?🤔

A kto powiedział że kolega jest Białorusinem?

Napisano
3 minuty temu, Chalek napisał(a):

A kto powiedział że kolega jest Białorusinem?

Nie wiem. Nie ja.😁

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Nie wiem. Nie ja.😁

No ja też nie. 😁

Napisano

Gdzieś na początku tego roku rozmawiałem z młodziakiem z Ukrainy, który jeździł w Uberze. Samochód (fabia 1.0 LPG) wynajmował od firmy która miała umowę z Uberem i go rozliczała. Jeździł sam po 16 - 18h dziennie, a w piątki i soboty zdarzało mu się ponad dobę. Jak mi powiedział ile ma przychodu, ile paliwo, ile najem auta, ile najem pokoju gdzie mieszka gdzieś na zad... Warszawy, to zacząłem się dziwić dlaczego tyle obcokrajowców się do nas pcha i jeździ.

Napisano

w tym interesie zarabia na pewno wynajmujący auta taksówkarzom, któraś z firm przewozowych jest prowadzona przez Ukraińca, mam kolegę który jeździ od x lat

na taxi, i tak najpierw jeździł na przewozie osób płacił za każdy dzień wynajmu auta, czy zapił i na drugi dzień nie mógł jechać to i tak musiał zapłacić za auto a przychodu nie było, następnie kupił swoje auto i było trochę lepiej, jednego miesiąca zarobił 6tys. a w drugim miesiącu musiał wymienić silnik i poszło 4 tys., następnie kupił sobie merca i poszedł jeździć na radio do grośika, z jazdy dziennej która go wkurzała zaczął jeździć przeważnie na noce mniej kilometrów a kasa taka sama albo i większą, obecnie nie widziałem sie z nim ale słyszałem że sprzedał merca i kupił priusa z lpg , tak sie teraz zastanawiam gdzie mógłby iść teraz do pracy jak 30lat na taxi jeździ?

Napisano
2 godziny temu, Manx napisał(a):

Gdzieś na początku tego roku rozmawiałem z młodziakiem z Ukrainy, który jeździł w Uberze. Samochód (fabia 1.0 LPG) wynajmował od firmy która miała umowę z Uberem i go rozliczała. Jeździł sam po 16 - 18h dziennie, a w piątki i soboty zdarzało mu się ponad dobę. Jak mi powiedział ile ma przychodu, ile paliwo, ile najem auta, ile najem pokoju gdzie mieszka gdzieś na zad... Warszawy, to zacząłem się dziwić dlaczego tyle obcokrajowców się do nas pcha i jeździ.

Ostatnio młody wracał w nocy uberem i patrzy, że samochód zjeżdża na lewy pas. Zdziwił się jak zobaczył, że uberowiec drzemkę strzelił w czasie jazdy :hehe:

Napisano
7 godzin temu, wujek napisał(a):

Jakby się opłacało to było by pełno Klaudemarow na taryfach. Zobacz kto tam jeździ.

Nie każdy ma ochotę narażać się na kontakt z bydłem, które czasem się trafia.

Jeżeli ma to być pomysł na dorobienie to opłaca się bardziej niż leżenie na kanapie.

Czy można zarobić w tym samym czasie więcej? Pewnie, że tak, wystarczy kupić i sprzedać bitcoina a w międzyczasie obejrzeć serial; ale prowadzenie samochodu to chyba najprostsza i najmniej wymagająca robota, którą potrafi robić 2 miliardy ludzi na świecie, więc jak nie nadajesz się do kopania rowów to zostajesz taksówkarzem :)

Napisano
2 godziny temu, Manx napisał(a):

Ale to kwestia ogarnięcia człowieka a nie opłacalności biznesu ;) Jeden będzie wynajmował wszystko i go zjedzą koszty; drugi weźmie auto w leasing i spłaci go z shortów na YT, które będzie nagrywał przy okazji.

Napisano
26 minut temu, MarcG napisał(a):

Ostatnio młody wracał w nocy uberem i patrzy, że samochód zjeżdża na lewy pas. Zdziwił się jak zobaczył, że uberowiec drzemkę strzelił w czasie jazdy :hehe:

Ja juz nie jezdze Uberem od czasu jak 90% kierowcow to Kaukaz albo jakies postsowieckie republiki...

Jeszcze jedynie na Okecie chyba wpuszczaja takich bardziej ogarnietych.

Napisano
23 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Ja juz nie jezdze Uberem od czasu jak 90% kierowcow to Kaukaz albo jakies postsowieckie republiki...

Właśnie z Gruzinem jadę:phi:VideoCapture_20240830-190217.jpg.4e2005ec22091cdda4360f68f8de3e8e.jpg

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Ja korzystam z chciwości ;] Z centrum Wa-wy do mnie na wies taxi to ok 150pln a uber 40-50. Wolę tę stówę przepić w knajpie ;]

Napisano
W dniu 26.08.2024 o 12:00, volf6 napisał(a):

Po trójmieście to znany youtuber (Tkaczykowski) popyla i bardziej zadowolony niz wtedy gdy był właścicielem firmy transportowej z 3, bodajze, ''tirami'':totalszok:

:lol:

Napisano

Jeżeli jeżdżą nowe auta jak Yaris Cross to najwidoczniej musi się to opłacać.

Napisano
17 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

W Chicago wsiadłem do taksówki i zagaduję po angielsku a tu gość mi mówi "sorry, no english". Patrzymy na rysy twarzy i żona przechodzi na rosyjski, gość uśmiech i całe 160km przegadaliśmy. Przyjechał z Kazachstanu, po roku w USA dorwał się do Lyfta i zarabia na budowę domu. 

Jeździ średnio 16h na dobę, odkłada 2500-3000 USD na miesiąc ale żyją po kilkunastu w pokoju na zmianę. Mówił że jeszcze dwa trzy lata i wraca do siebie...

Smutne życie w sumie...

Napisano
45 minut temu, bizz napisał(a):

Smutne życie w sumie...

Ludzi w ten sposób "żyjących" jest cała masa. Może nie aż tak drastycznie, ale jednak. Znajdziesz ich w całej Europie (nawet w Polsce). Niektórzy mają rodziny u siebie i widzą się 2x w roku, albo rzadziej. 

Napisano
2 godziny temu, bizz napisał(a):

Smutne życie w sumie.

Polacy wyjeżdżający kiedyś do USA też tak żyli. 

Napisano
5 minut temu, Rado_ napisał(a):

Polacy wyjeżdżający kiedyś do USA też tak żyli. 

Dalej się podobnie zdarza i nie koniecznie w USA. 

Edycja 

Tylko praca często cięższa, niż jako kierowca. 

Edytowane przez janusz

Napisano

Znam gościa, który ma kilkadziesiąt aut na których jeżdżą dla niego obcokrajowcy i rodacy. Auta są przeważnie nowe, w leasingu. Skoro stać go na płacenie rat, dom w modnej dzielnicy, coś dla kierowcy to biznes chyba się spina.:hmm:

Napisano

Ale wątek o tym czy jeżdżenie na Uberze itp się spina a nie gościowi, który "zatrudnia" takie osoby.

Napisano
W dniu 30.08.2024 o 10:09, wujek napisał(a):

Czyli nie znasz kalkulacji. Jednym się opłaca, innym nie. Najwyraźniej części się to opłaca, ponieważ jeżdżą. 

W dniu 30.08.2024 o 10:09, wujek napisał(a):

Jeżdżę jako pasażer i widzę kierowców, widzę gdzie mieszkają i czym jeżdżą.

Ja jako pasażer nie mam bladego pojęcia gdzie mieszkają i czym jeżdżą. Jedynie co widzę to same taksówki i są to Priusy w większości. Lepsze też są. 

Edytowane przez futrzak

Napisano
3 minuty temu, futrzak napisał(a):

Jednym się opłaca, innym nie. Najwyraźniej części się to opłaca, ponieważ jeżdżą

Zapewne Ci, co jeżdżą swoimi autami mogą jeździć mniej. Mogą to traktować, jako dodatkowy zarobek. Ale - podejrzewam - że jeśli to miałoby być jedyne źródło utrzymania i auto "niewłasne" to raczej trzeba spędzić sporo czasu za kółkiem. 

Znałem kilka lat temu gościa, który jeździł "nieswoją" Fabią. Co tydzień musiał 6 stów odpalić z tytułu użytkowania auta.

Edytowane przez ochkarol

Napisano
2 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Ale wątek o tym czy jeżdżenie na Uberze itp się spina a nie gościowi, który "zatrudnia" takie osoby.

Sądzisz, że kierowcom się nie spina? Gdyby było słabo to pewnie by nie jeździli. Kwestia miasta w jakim operują, ilości godzin etc.

Napisano
1 minutę temu, r1sender napisał(a):

Sądzisz, że kierowcom się nie spina? Gdyby było słabo to pewnie by nie jeździli. Kwestia miasta w jakim operują, ilości godzin etc.

Z jakiegos powodu, w tej chwili na Uberze jezdza juz glownie emigranci zarobkowi...

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Z jakiegos powodu, w tej chwili na Uberze jezdza juz glownie emigranci zarobkowi...

Nie wiem czy głównie, na kilka razy co korzystałem w 3miescie to raz trafił mi się z Gruzji i raz z Ukrainy. 2 tygodnie temu w Olsztynie sami rodacy mnie wozili. Z resztą wystarczy popatrzeć na portale z ofertami pracy i tam podane są stawki.

Napisano
1 minutę temu, r1sender napisał(a):

Nie wiem czy głównie, na kilka razy co korzystałem w 3miescie to raz trafił mi się z Gruzji i raz z Ukrainy. 2 tygodnie temu w Olsztynie sami rodacy mnie wozili. Z resztą wystarczy popatrzeć na portale z ofertami pracy i tam podane są stawki.

W W-wie głównie emigranci, ale to raczej nie jest specjalnie dziwnie, biorąc pod uwage specyfikę takich miejsc. 

Napisano
16 minut temu, r1sender napisał(a):

Zresztą wystarczy popatrzeć na portale z ofertami pracy i tam podane są stawki.

Tylko zapominają dodać w tych ofertach, że z tej stawki trzeba jeszcze auto utrzymać. 

Napisano
W dniu 30.08.2024 o 15:58, Manx napisał(a):

Jeździł sam po 16 - 18h dziennie, a w piątki i soboty zdarzało mu się ponad dobę.

Ile?

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

Ile?

Pewnie miał tesle z autopilotem. Jak jeździł dwoma autami w tym samym czasie, to mógł tak policzyć 🙃

Napisano

Jeździł małolat z rodziny. Auto czyjeś, on tylko jako kierowca.

Choć mówił, to teraz zupełnie nie kojarzę ile wyciągał, ale twierdził, że się kalkuluje. Przy czym kalkuluje dla kogoś z rodziną i np. z Warszawy to mogą być zupełnie inne kwoty niż dla dzieciaka z Białegostoku ze świeżym prawkiem.

Czy tak do końca się kalkulowało nie wiem, bo po 2 miechach poszedł do kurierki, a po kolejnym wywalił do Niemiec.

Typ też raczej z tych co nie usiedzi na miejscu, choć bystry i obrotny. Miałem dla niego konkretną robtę z widokami na przyszłość, to za nudna była dla małolata.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 godziny temu, r1sender napisał(a):

Z resztą wystarczy popatrzeć na portale z ofertami pracy i tam podane są stawki.

Stawki z ogłoszeń, a ich realne wartości, to temat na kolejny taki wątek. 

Napisano

zarobić pewnie i by zarobił jakby jeździł 24/24, ale żeby tak jak biały człowiek 8 godzin i wolne to wątpię

podam przykład sprzed x lat o możliwości zarobku ze swojego podwórka

młodszy syn chciał kupić sobie samochód i na niego zarobić ,wstawał o 3 rano jechał z Warszawy do Marek brał jakiś towar i go gdzieś zawoził,

następnie przesiadał się do innego auta i rozwoził po firmach catering dietetyczny, kończył w południe i zasuwał do pizzerii rozwozić placki i tak do

godziny 24-1 w nocy, szkoda mi było dzieciaka bo się w ogóle nie widywaliśmy, trwało to miesiąc kasę zarobił i kupił sobie wypasioną  bmw e46,

no właśnie zarobił sporą kasę ale jakim kosztem?

Napisano

Ok, chciał zarobić w miesiąc na BMW (długo by tak nie pociągnął, choć młody organizm zniesie dużo), a kuzyn założyciela wątku chce tylko dorobić bo mu zbywa czasu robiąc do 14.

Z tego co zrozumiałem nie ciśnie go cel, ma za co się utrzymać.

@TWENTIS moim zdaniem niech pojeździ trochę i zobaczy czy ta zabawa się kalkuluje, chyba ze znajdzie kogoś u siebie kto uczciwie mu powie na ile zleceń może liczyć, bo to ile "pobiera apka" to pewnie jest w jakimś regulaminie jak się zapisuje jako kierowca.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
W dniu 31.08.2024 o 22:26, ZUBERTO napisał(a):

Ile?

Gość mówił, że w piątki i soboty robił serię, że  jeździł ciągiem ponad 24 godziny, bo  wtedy jest duży popyt  - np. zaczynał w piątek w ciągu dnia a kończył w nocy z soboty na niedzielę.