Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hyundai Kona - subiektywnie po tygodniu

Featured Replies

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Tydzień codziennie w tych samych spodniach? A wracając do tematu. Czemu producenci nie wpadli żeby zamiast kluczyka mieć telefon? To teraz chyba tylko tesla i BMW ma. 

No, bo w odróżnieniu od kluczyków z telefonem nikt nie będzie łaził wokół auta. To rozwiąże problem.

;l

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Tydzień codziennie w tych samych spodniach? A wracając do tematu. Czemu producenci nie wpadli żeby zamiast kluczyka mieć telefon? To teraz chyba tylko tesla i BMW ma. 

BMW ma jakies czkawki z tym. 

Kumpel odebral niedawno X3 i cyfrowy kluczyk dziala na iOS ale na najnowszym Samsungu niet.

Napisano
Gdzie w jakich? Może w suprze. 

BZ4X [emoji2958]

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

CHR ale te wyższe. Inne nie wiem, nie wnikałem.

Ciekawe czy z każdym telefonem ? Swego czasu Vag tylko Samsung . 

Napisano
  • Autor
6 minut temu, ppmarian napisał(a):

BZ4X emoji2958.png

Może skopiują to do innych. 

Napisano

Poużywałbyś trochę auta otwieranego telefonem i już bys nigdy nie chciał. A co dopiero jak telefon się rozładuje albo uszkodzi.... a ty jesteś na wakacjach....

Napisano
1 godzinę temu, Filipfm napisał(a):

BMW ma jakies czkawki z tym. 

Kumpel odebral niedawno X3 i cyfrowy kluczyk dziala na iOS ale na najnowszym Samsungu niet.

Mój pracownik 4 lata temu wziął leasing na M440, Samsungu S10 mu to obsługiwał i przed wakacjami jak zmienił na S24 Ultra to tez mu działa

Napisano
Poużywałbyś trochę auta otwieranego telefonem i już bys nigdy nie chciał. A co dopiero jak telefon się rozładuje albo uszkodzi.... a ty jesteś na wakacjach....

Dlatego zawsze noszę “kluczy” przy sobie. Nie raz już mi padł telefon w górach szczególnie zimą gdzie z krótkiego wypadu “na 4h” zrobiło się 12h i powrót na czołówce z rozładowanym telefonem i pustym power bankiem po wyssało je z zimna i powodu braku zasięgu…

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

No, bo w odróżnieniu od kluczyków z telefonem nikt nie będzie łaził wokół auta. To rozwiąże problem.

;l

Toyota i telefon? Ja jednak podziękuję ;]

Napisano
1 godzinę temu, bengamin napisał(a):

Mój pracownik 4 lata temu wziął leasing na M440, Samsungu S10 mu to obsługiwał i przed wakacjami jak zmienił na S24 Ultra to tez mu działa

Czy cała opowieść to taka sama bajka, jak pracownik co bierze leasing na M440? :oki:

Nie mówię, że słabo płacisz pracownikom, ale to byłby klasyczny przykład pracownika.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

;l

Popatrz jaka nisza.

Producent aut kupuje fona marki Y i branduje go swoim logiem, auto otwiera tylko ten jedyny telefon, przy zakupie auta jako funkcja dodatkowa auta w promocji kosztuje tylko 10x tyle co fon marki Y, a jak zgubisz to w ASO tylko za jedyne 20x tyle dokupić można.

Do tego co rok potrzebna płatna aktualizacja, bo do fury się nie da dostać. ;]

Napisano
  • Autor
5 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Popatrz jaka nisza.

Producent aut kupuje fona marki Y i branduje go swoim logiem, auto otwiera tylko ten jedyny telefon, przy zakupie auta jako funkcja dodatkowa auta w promocji kosztuje tylko 10x tyle co fon marki Y, a jak zgubisz to w ASO tylko za jedyne 20x tyle dokupić można.

Do tego co rok potrzebna płatna aktualizacja, bo do fury się nie da dostać. ;]

Nie to działa jak dodanie karty do Apple Pay. Przynajmniej w IPhonie. Można odblokować telefonem albo zegarkiem. 

Napisano
20 godzin temu, camel00 napisał(a):

Pozwolę sobie nie sprawdzać. Wciskanie gazu stojąc przed ścianą trochę się gryzie ze zdrowym rozsądkiem :)

Pod kierownicą przypadkiem znalazłem obsługę radia, kiedy już pogodziłem się z jej brakiem na kierownicy. Dobrą chwilę i odrobinę przypadku zajęło mi znalezienie sposobu aby przełączyć stację; francuzi stwierdzili, że zrobią to przy pomocy pokrętła z tyłu dźwigni ;] Tak po prawdzie nawet wygodne, tylko nie zawsze działa. 

Z tym otwieraniem jest tak, że funkcja jest fajna jak podchodzisz do samochodu dwa razy dziennie. Ale jak się koło niego kręcisz to się robi niepotrzebna dyskoteka. 

To nawet takie rzeczy potrafią zepsuć zamiast ulepszyć. W Lagunie 2 i 3, które miałem ręczny zaciągał się przy wyłączeniu silnika i zwalniał w momencie ruszania. Nie było potrzeby, żeby nim sterować ręcznie, ale przycisk był na tunelu środkowym, w wygodnym miejscu. Za to wadą był brak autohold zwłaszcza z możliwością włączenia na stałe jak w grupie VAG.

Kartę też miałem, ale była jeszcze dość mała i płaska, przez kilka lat nosiłem ją w portfelu i nie musiałem wyciągać. Te dzisiejsze są faktycznie grubaśne. Działało to tak, że odchodząc od auta ten się zamykał (tego mi brakuje w grupie VAG), ale podchodząc otwierał się dopiero jak złapałem za którąś klamkę (pod nią był czujnik na podczerwień), a lusterka otwierał dopiero po włączeniu zapłonu.

Sterowanie radiem przez manipulator za kierownicą akurat jest bardzo wygodne, powie to każdy, kto chwilę dłużej jeździł Renault. Chyba, że w tej kwestii też coś "ulepszyli".

Napisano
9 godzin temu, lucash napisał(a):

U mnie automatycznie tempomat wrzuca odczytaną prędkość ze znaku. Jak jadę eSką to potrafi zczytac ograniczenie 90 km/h i wtedy hamuje mnie ze 120. Słabo to w Cuprze działa ale zamysł jest dobry. Czasami nawet zdarza się że wczytuje sobie prędkość której ja nie widziałem. Nie wiem czy domyślnie czy też faktycznie muszę iść do okulisty. 

Ale to można wyłączyć w menu asystentów --> ACC -->
"Reakcja na dopuszczalną prędkość" - to właśnie sterowanie tempomatem na podstawie znaków i to można wyłączyć na stałe
"Reakcja na przebieg drogi" - zwalnianie przed ostrymi zakrętami, rondami, skrzyżowaniami.

Przynajmniej takie opcje są Atece, ale jak jeździłem Formentorem przedliftowym, to też mniej więcej tak to miał w ustawieniach przy pakiecie XL.

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Nie to działa jak dodanie karty do Apple Pay. Przynajmniej w IPhonie. Można odblokować telefonem albo zegarkiem. 

Ja nie piszę jak działa, a jak wkrótce będzie działać. :phi:

Napisano
56 minut temu, klaudio napisał(a):

To nawet takie rzeczy potrafią zepsuć zamiast ulepszyć. W Lagunie 2 i 3, które miałem ręczny zaciągał się przy wyłączeniu silnika i zwalniał w momencie ruszania. Nie było potrzeby, żeby nim sterować ręcznie, ale przycisk był na tunelu środkowym, w wygodnym miejscu. Za to wadą był brak autohold zwłaszcza z możliwością włączenia na stałe jak w grupie VAG.

Kartę też miałem, ale była jeszcze dość mała i płaska, przez kilka lat nosiłem ją w portfelu i nie musiałem wyciągać. Te dzisiejsze są faktycznie grubaśne. Działało to tak, że odchodząc od auta ten się zamykał (tego mi brakuje w grupie VAG), ale podchodząc otwierał się dopiero jak złapałem za którąś klamkę (pod nią był czujnik na podczerwień), a lusterka otwierał dopiero po włączeniu zapłonu.

Sterowanie radiem przez manipulator za kierownicą akurat jest bardzo wygodne, powie to każdy, kto chwilę dłużej jeździł Renault. Chyba, że w tej kwestii też coś "ulepszyli".

W Capturze mam przycisk na tunelu, auto hold też jest.

Wszystko działa dobrze, ale to roczne auto, ciekawe co będzie, za powiedzmy 10 lat.

Raz zimą na lodzie puścić nie chciał (za mały opór chyba był i auto ciągnęło się po lodzie), ale dałem w palnik przód/tył i puścił (ręcznie nie mogłem wymusić zwolnienia hamulca, choć niby powinno się dać).

Czemu teraz ta karta jest taka ogromna to pojęcia nie mam, chyba żeby w damskiej torebce łatwiej odnaleźć ją było.

Czujników w klamkach już nie ma.

Z kartą w kieszeni obchodząc auto od tyłu drzwi i lusterka się nie zamykają, od przodu już tak.

Czujnik w klamce to chyba byłoby dobre rozwiązanie, bo tak przy przejściu obok często niechcący wachluje lusterkami (składanie można wyłączyć, ale nie o to chodzi przecież) i trzaska zamkami.

Generalnie po roku użytkowania HF by Renault wolałbym nie mieć tego bajeru.

Sterowanie radiem pod kierownicą jest ok (intuicyjne), jak było.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
20 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Otwierasz z guzika na karcie i łazisz ile chcesz, choć też chętnie wymieniłbym tą ich kartę HF na kluczyk ze zwykłym pilotem.

Bo to nie tak powinno działać. Karta kartą ale odryglowanie powinno nastąpić po wykryciu dłoni na klamce, a otwarcie lusterek po zapaleniu zapłonu.

Napisano

Toyota i telefon? Ja jednak podziękuję ;]

Opowiadaj [emoji18]

Napisano
Godzinę temu, klaudio napisał(a):

To nawet takie rzeczy

Przycisk jest na tunelu, ale trzeba go kliknąć. Tzn. może nie trzeba, ale nie miałem okazji/potrzeby sprawdzać czy wystarczy wcisnąć gaz.

Dostałem jakąś podstawową wersję, otwieranie jest tylko zbliżeniowe i za każdym razem robi dyskotekę (lusterka, światła, zamki). Może w wyższych wersjach jest dostęp po złapaniu za klamkę (wątpię, ale to w sumie francuz więc wszystko jest możliwe)

Z dupereli które jeszcze zauważyłem - nie da się przełączyć trybu Eco na Normal. Jest guzik, tryb się zmienia na dwie sekundy i wraca na Eco. Myślę, że to kwestia jakiejś blokady założonej przez firmę, bo przecież producent by chyba takiego psikusa nie zrobił ;] 

Ogólnie, może stwierdzić, że Arkana nie jest zła. Ładna z zewnątrz, przestronna, da się wygodnie usiąść, prowadzi się poprawnie, automat działa płynnie, silnik sobie radzi.

Trochę wali tandetą w środku i ma kilka dziwnych rozwiązań, ale jak ktoś się przesiada z innego Renault i nie ma porównania z konkurencją to powinien być zadowolony.

Napisano
Godzinę temu, mPh napisał(a):

Bo to nie tak powinno działać. Karta kartą ale odryglowanie powinno nastąpić po wykryciu dłoni na klamce, a otwarcie lusterek po zapaleniu zapłonu.

A mnie akurat system handsfree z Renault bardzo pasuje :ok:

Nie krece sie bez sensu co chwila wkolo auta, wiec nie widze zadnego problemu ze sie samo otwiera czy zamyka.

Napisano

A mnie akurat system handsfree z Renault bardzo pasuje default_ok.gif
Nie krece sie bez sensu co chwila wkolo auta, wiec nie widze zadnego problemu ze sie samo otwiera czy zamyka.

Bardzo to mnie wku…. jak mialem scenica

Lusterka machały i strzelał zamkiem po kilkanaście razy jak kręciłem się koło garażu

Dużo lepsza opcja do odblokowanie dopiero po dotknięciu klamki

Napisano
11 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Jest logika fest.

Przednie czujniki włączają się po wrzuceniu wstecznego. :hehe:

Niby forum motoryzacyjne ale wnioski jak z forum blondynek ;]. No napisz mi, że aktywacja czujników przednich przy cofaniu to głupota.

image.png.dbfcb7f68f9b04604e539bc46588af31.png

Napisano
1 godzinę temu, camel00 napisał(a):

Przycisk jest na tunelu, ale trzeba go kliknąć. Tzn. może nie trzeba, ale nie miałem okazji/potrzeby sprawdzać czy wystarczy wcisnąć gaz.

Dostałem jakąś podstawową wersję, otwieranie jest tylko zbliżeniowe i za każdym razem robi dyskotekę (lusterka, światła, zamki). Może w wyższych wersjach jest dostęp po złapaniu za klamkę (wątpię, ale to w sumie francuz więc wszystko jest możliwe)

Z dupereli które jeszcze zauważyłem - nie da się przełączyć trybu Eco na Normal. Jest guzik, tryb się zmienia na dwie sekundy i wraca na Eco. Myślę, że to kwestia jakiejś blokady założonej przez firmę, bo przecież producent by chyba takiego psikusa nie zrobił ;] 

Ogólnie, może stwierdzić, że Arkana nie jest zła. Ładna z zewnątrz, przestronna, da się wygodnie usiąść, prowadzi się poprawnie, automat działa płynnie, silnik sobie radzi.

Trochę wali tandetą w środku i ma kilka dziwnych rozwiązań, ale jak ktoś się przesiada z innego Renault i nie ma porównania z konkurencją to powinien być zadowolony.

Możesz w menu wyłączyć te bajery tak jak i składanie lusterek.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

A mnie akurat system handsfree z Renault bardzo pasuje :ok:

Na początku się irytowałem, a teraz to olewam.

Napisano
22 minuty temu, GoldFinger napisał(a):

Niby forum motoryzacyjne ale wnioski jak z forum blondynek ;]. No napisz mi, że aktywacja czujników przednich przy cofaniu to głupota.

Napiszę Ci jak dla brunetki.

Tak, ręczna aktywacja czujników to głupota.

Jednak przykład w dechę.

Mój Opel czy Renault same se włączają czujniki kiedy i jakie chcą i jakoś o dziwo nawet w odpowiednim momencie.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
17 minut temu, GoldFinger napisał(a):

Czujniki z tyłu i z przodu działają chyba bez aktywacji. W każdym razie nie miałem jeszcze auta w którym bym musiał je manualnie włączać.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Opowiadaj emoji18.png

Podłączył kiedyś telefon i spalił komputer ;]

Napisano
Spaliłem jakieś półtora baku. Poniżej średnie spalanie pewnie od nowości i takie moje średnie od zatankowania. Prędkości małe ale dużo górek i sprawnego przyspieszania.
IMG_6364.jpeg.80366d8a11eb836ddccdea6d94712499.jpeg
IMG_6365.jpeg.add559b95fb0859c357e97ec3f92d430.jpeg
Plusy: 
Szeroki można usiąść pomiędzy dwoma fotelikami z tyłu. 
Duży bagażnik. 
Całkiem sprawny silnik.
Wygodne fotele ale z beznadziejnymi zagłówkami.
Duze lusterka i dobra kamera cofania. 
Wydajna klimatyzacja z tradycyjnymi guzikami.
Dobre wyciszenie. 

Minusy:
Kiepskie prowadzenie buja się strasznie. Nie wiem czy się kiedyś przekonam do SUV. Powyżej 140 km/h strach jechać ale to pewnie plus. Na zakrętach bałem się że zaraz się przewróci. :phi: 

Tragiczna obsługa multimediów i sposób wyłączania systemów autonomicznych. 

Nie da się odpalić od razu po wejściu do auta trzeba klikać potwierdzenia na ekranie.
Nie można od razu wejść w opcje wyłączenia asystentów aż się wszystko nie załaduje a później kliknąć wyłączenie przekraczenie lini, odczytywania znaków i uwagi na drodze. Chyba to już znak czasów. Jedni producenci mają to ogarnięte inni jak Koreance nie. 

Auto hołd działa dziwnie tak samo jak ręczny. 

IMG_6367.jpeg.8f5a4ff82ef837bf2364c0d63d40b196.jpegIMG_6369.jpeg.fe6d9be0317d7b2c60e1d75a39c6b01e.jpeg
i20 będzie pod każdym względem lepsze. Chyba, że ktoś potrzebuje szersza kanapę i większy bagażnik. Nie polecam. 

W hujdja h no nie mogę za czorta tego ich niebieskiego podświetlenia znieść :-//
Napisano
8 godzin temu, Truecolor napisał(a):

przeciez w tesli to dziala idealnie.

telefonu nie ruszasz z kieszeni nawet, dziala to po BT i internecie.

bo widze ze niektorzy tu mysla ze jak masz kluczyk w telefonie to musisz odpalic aplikacje w telefonie i tam otworzyc auto, odpalic itp...

tak to tylko pewnie w VW :jem:

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Bardzo to mnie wku…. jak mialem scenica

Lusterka machały i strzelał zamkiem po kilkanaście razy jak kręciłem się koło garażu

Dużo lepsza opcja do odblokowanie dopiero po dotknięciu klamki

czyli idealnie jak w tesli, tylko kluczykiem jest telefon a nie jakas karta ktora trzeba dodatkowo nosic :jem:

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Fili_P napisał(a):
W dniu 11.09.2024 o 15:04, wujek napisał(a):
Spaliłem jakieś półtora baku. Poniżej średnie spalanie pewnie od nowości i takie moje średnie od zatankowania. Prędkości małe ale dużo górek i sprawnego przyspieszania.
IMG_6364.jpeg.80366d8a11eb836ddccdea6d94712499.jpeg
IMG_6365.jpeg.add559b95fb0859c357e97ec3f92d430.jpeg
Plusy: 
Szeroki można usiąść pomiędzy dwoma fotelikami z tyłu. 
Duży bagażnik. 
Całkiem sprawny silnik.
Wygodne fotele ale z beznadziejnymi zagłówkami.
Duze lusterka i dobra kamera cofania. 
Wydajna klimatyzacja z tradycyjnymi guzikami.
Dobre wyciszenie. 

Minusy:
Kiepskie prowadzenie buja się strasznie. Nie wiem czy się kiedyś przekonam do SUV. Powyżej 140 km/h strach jechać ale to pewnie plus. Na zakrętach bałem się że zaraz się przewróci. :phi: 

Tragiczna obsługa multimediów i sposób wyłączania systemów autonomicznych. 

Nie da się odpalić od razu po wejściu do auta trzeba klikać potwierdzenia na ekranie.
Nie można od razu wejść w opcje wyłączenia asystentów aż się wszystko nie załaduje a później kliknąć wyłączenie przekraczenie lini, odczytywania znaków i uwagi na drodze. Chyba to już znak czasów. Jedni producenci mają to ogarnięte inni jak Koreance nie. 

Auto hołd działa dziwnie tak samo jak ręczny. 

IMG_6367.jpeg.8f5a4ff82ef837bf2364c0d63d40b196.jpegIMG_6369.jpeg.fe6d9be0317d7b2c60e1d75a39c6b01e.jpeg
i20 będzie pod każdym względem lepsze. Chyba, że ktoś potrzebuje szersza kanapę i większy bagażnik. Nie polecam. 

W hujdja h no nie mogę za czorta tego ich niebieskiego podświetlenia znieść :-//

To jest mniej inwazyjne niż np w poprzednim i20. Chociaż nie znalazłem nigdzie regulacji jasności. 

Napisano
11 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Czujniki z tyłu i z przodu działają chyba bez aktywacji. W każdym razie nie miałem jeszcze auta w którym bym musiał je manualnie włączać.

W Alfie 159 mogłem przyciskiem aktywować przednie. Przy wstecznym załączały się już same 😎

Napisano
15 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Ja bez sensu też nie, ale np. nie wjeżdżam do garażu i parkuję na podjeździe, wysiadam i idę do skrzynki pocztowej sprawdzić czy czegoś nie ma, bach bach zamki i lusterka, wracam ze skrzynki, 2x bach bach zamki i lusterka, podchodzę do drzwi, a żona wręcza mi śmieci bym wyrzucił, znowu przechodzę koło auta i 2x bach bach zamki i lusterka, wracam i zgadnij co znowu następuje, tak zgadłeś 2x bach bach zamki i lusterka.

Owszem lusterka można wyłączyć, drzwiami operować z guzika na karcie, kartę po drodze gdzieś zostawić, obchodzić auto łukiem (co jak nie zapomnę staram się czynić), ale to chyba nie o to powinno chodzić.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
3 minuty temu, stig napisał(a):

W Alfie 159 mogłem przyciskiem aktywować przednie. Przy wstecznym załączały się już same 😎

Podobnie dziala to w CX-5.

Napisano
12 godzin temu, Danielpoz. napisał(a):

Nowy Tucson, nie działają przednie dopóki ich nie włączysz przyciskiem obok lewarka skrzyni. Oczywiście za każdym razem jak wsiadasz musisz to powtórzyć, tak samo jak z AutoHold czy prowadzeniem środkiem pasa. Generalnie uczysz się sekwencji guzików od razu po wejściu;]

Napisano
12 minut temu, bizz napisał(a):

Nowy Tucson, nie działają przednie dopóki ich nie włączysz przyciskiem obok lewarka skrzyni. Oczywiście za każdym razem jak wsiadasz musisz to powtórzyć, tak samo jak z AutoHold czy prowadzeniem środkiem pasa. Generalnie uczysz się sekwencji guzików od razu po wejściu;]

i takie bzdety właśnie spowodowały, że nie kupiłem Kia Sportage (oczywiście przeważającym był problem z GPF) - niby wszystko jest, ale irytująco nie działa tak jak trzeba

podobno do tego autoholda można dokupić u dealera jakiś moduł za 500 zł, który będzie go włączał przy każdym włączeniu zapłonu... coś jak moduły do przycisków systemu start/stop

Może w Tucsonie to poprawili, ale w Sportage automatyczne zwalnianie hamulca ręcznego przy ruszaniu dawało taki nieprzyjemny efekt zbyt dużego przytrzymania i stuknięcia, tak jakby klocki za długo trzymały, dla porównania w VW działa to niezauważalnie.

Napisano
19 minut temu, bizz napisał(a):

każde auto ma swoją sekwencję. Ja raczej długo użytkuję samochody więc się przyzwyczajam ;]. Np w oplu po uruchomieniu muszę wyłączyć S&S, kliknąć OK na głupim komunikacie na wyświetlaczu, a jeśli to okres zimowy, to kliknąć ogrzewanie fotela, bo to się też nie zapamiętuje. A np. w Nissanie nie ma S&S bo to hybryda, jest tylko głupi komunikat na ekranie do zatwierdzenie, a najciekawsze że ogrzewanie fotela też się zapamiętuje i włącza samo ale... tylko kierowcy, pasażera juz nie ;]

Napisano
W dniu 11.09.2024 o 15:04, wujek napisał(a):

Jakie jest spalanie z dystrybutora? Mój Tucson regularnie pokazuje o ponad litr za dużo.

W trasie bez problemu zrobię 800km wlewając później mniej niż 50l, a komputer uparcie twierdzi że 7.4l/100km...

Napisano
W dniu 11.09.2024 o 15:21, Ryb napisał(a):

Przecież można samo pikanie wyłaczyć i niech sobie czyta do woli.

Nie zawsze, nie wszędzie. W niektórym można, w niektórych nie...

Jeździłem kilkoma Toyotami ostatnio i we wszystkich trzeba wyłączyć cały system, żeby nie darł się głupio.

Napisano
4 minuty temu, klaudio napisał(a):

i takie bzdety właśnie spowodowały, że nie kupiłem Kia Sportage (oczywiście przeważającym był problem z GPF) - niby wszystko jest, ale irytująco nie działa tak jak trzeba

podobno do tego autoholda można dokupić u dealera jakiś moduł za 500 zł, który będzie go włączał przy każdym włączeniu zapłonu... coś jak moduły do przycisków systemu start/stop

Może w Tucsonie to poprawili, ale w Sportage automatyczne zwalnianie hamulca ręcznego przy ruszaniu dawało taki nieprzyjemny efekt zbyt dużego przytrzymania i stuknięcia, tak jakby klocki za długo trzymały, dla porównania w VW działa to niezauważalnie.

Nie odnotowałem żadnego dźwięku przy zwalnianiu ręcznego, dla mnie działa niezauważalnie jak już pamiętam żeby go włączyć. 

A nie mam jeszcze wyrobionego odruchu i tylko czekam aż w coś walnę, najpewniej będzie to auto teściowej - mają lekki spadek na podjeździe a żeby się zmieścić za bramą muszę podjechać na parę cm od jej auta, do tej pory zawsze mi się ręczny automatycznie włączał w innych autach, a tutaj po wyłączeniu zapłonu i puszczeniu hamulca auto się jeszcze minimalnie przesuwa do przodu.

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał(a):

każde auto ma swoją sekwencję. Ja raczej długo użytkuję samochody więc się przyzwyczajam ;]. Np w oplu po uruchomieniu muszę wyłączyć S&S, kliknąć OK na głupim komunikacie na wyświetlaczu, a jeśli to okres zimowy, to kliknąć ogrzewanie fotela, bo to się też nie zapamiętuje. A np. w Nissanie nie ma S&S bo to hybryda, jest tylko głupi komunikat na ekranie do zatwierdzenie, a najciekawsze że ogrzewanie fotela też się zapamiętuje i włącza samo ale... tylko kierowcy, pasażera juz nie ;]

Ogrzewanie też jest w ciekawym miejscu, jak przesuwasz rękę do przodu żeby zmienić z P na D i cofasz ją na podłokietnik to tam na zagięciu podłokietnika jest grzanie foteli i kierownicy. Już kilkukrotnie łapałem się na tym że na dworze 30 stopni a mi w dupę grzeje;] bo łokciem zahaczyłem.

Mam nadzieję że to auto na dłużej ze mną zostanie i się przyzwyczaję.

Napisano
29 minut temu, bizz napisał(a):

Mam tego "nowego" Tucsona i akurat tego nie zauważyłem. Czujniki pikają bez problemu przy podjechaniu do przeszkody. Może musisz coś w opcjach kliknąć.

Potwierdzam, że postojowy się nie aktywuje po wyłączeniu zapłonu to jest klapa absolutna. Zawsze się też uruchamia w trybie ECO. Średnio mnie to rusza, bo i tak tak jeżdże - ale jakbym preferował tryb normalny czy sport, to by denerwowało niesłychanie. 

Edytowane przez grogi

Napisano
4 minuty temu, grogi napisał(a):

Jakie jest spalanie z dystrybutora? Mój Tucson regularnie pokazuje o ponad litr za dużo.

W trasie bez problemu zrobię 800km wlewając później mniej niż 50l, a komputer uparcie twierdzi że 7.4l/100km...

Mi się też wydaje że zawyża ale jeszcze nie sprawdziłem z dystrybutora, jutro jadę w góry to zobaczę. Jakbym się nie starał to średnia między 8.5 a 9.5l, niezależnie od stylu jazdy.

Napisano
1 minutę temu, grogi napisał(a):

Mam tego "nowego" Tucsona i akurat tego nie zauważyłem. Czujniki pikają bez problemu przy podjechaniu do przeszkody. Może musisz coś w opcjach kliknąć.

Potwierdzam, że postojowy się nie aktywuje po wyłączeniu zapłonu to jest klapa absolutna. 

To później pogrzebię bo to akurat mi przeszkadza. Postojowy się aktywuje jak nie zapomnisz wcześniej wcisnąć AutoHold;]

Napisano
W dniu 12.09.2024 o 08:31, lucash napisał(a):

Żeby nie jeździć przepisowo. U mnie automatycznie tempomat wrzuca odczytaną prędkość ze znaku. Jak jadę eSką to potrafi zczytac ograniczenie 90 km/h i wtedy hamuje mnie ze 120. Słabo to w Cuprze działa ale zamysł jest dobry. Czasami nawet zdarza się że wczytuje sobie prędkość której ja nie widziałem. Nie wiem czy domyślnie czy też faktycznie muszę iść do okulisty. 

Śmiesznie jest, jak czasami taki system zczyta ograniczenie z tyłu ciężarówki czy autobusu, którą właśnie wyprzedzasz... 😄

image.png.52c395677ef682282abc928d40b484cd.png

Napisano
36 minut temu, bizz napisał(a):

Jest z przodu kamera i w miejscu zegarów wyświetla sie prawa lub lewa strona przodu auta.

Napisano
12 minut temu, bizz napisał(a):

Nie odnotowałem żadnego dźwięku przy zwalnianiu ręcznego, dla mnie działa niezauważalnie jak już pamiętam żeby go włączyć. 

A nie mam jeszcze wyrobionego odruchu i tylko czekam aż w coś walnę, najpewniej będzie to auto teściowej - mają lekki spadek na podjeździe a żeby się zmieścić za bramą muszę podjechać na parę cm od jej auta, do tej pory zawsze mi się ręczny automatycznie włączał w innych autach, a tutaj po wyłączeniu zapłonu i puszczeniu hamulca auto się jeszcze minimalnie przesuwa do przodu.

Tu co prawda do KIA, ale prawdopodobnie do bliźniaczego Tucsona też będzie pasował, tylko nazwa niefortunna, bo dezaktywuje start/stop i jednocześnie aktywuje auto hold - poprawnie jest w opisie:
https://sklep.szic.pl/produkt/modul-dezaktywacji-systemu-autohold-emg/

Napisano
13 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Jest z przodu kamera i w miejscu zegarów wyświetla sie prawa lub lewa strona przodu auta.

U mnie nie ma kamery, są czujniki. Włączane ręcznie jeśli parkujesz przodem, automatycznie po wrzuceniu wstecznego.

Napisano
14 minut temu, klaudio napisał(a):

Tu co prawda do KIA, ale prawdopodobnie do bliźniaczego Tucsona też będzie pasował, tylko nazwa niefortunna, bo dezaktywuje start/stop i jednocześnie aktywuje auto hold - poprawnie jest w opisie:
https://sklep.szic.pl/produkt/modul-dezaktywacji-systemu-autohold-emg/

w aucie służbowym odpadają takie rzeczy, poza tym start-stop mi w ogóle nie przeszkadza, jest kompletnie bezinwazyjny

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, grogi napisał(a):

Nie wiem nigdy nie liczę.