Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Mały, tani, prosty, automat

Featured Replies

Napisano

Zadanie na dzisiaj - jak w tytule. Będzie służył do krótkich dojazdów pod miastem.

Cena - nie ustalona, ale raczej kilka-kilkanaście niż kilkadziesiąt tyś.

Wstępny typ: Toyota IQ albo Yaris

Orientuje się ktoś jak wygląda kwestia skrzyń i silników w powyższych?

Jakieś inne pomysły? :hmm:

W sumie mógłby być elektryk. Co tam mamy w niskich cenach, co nie spali domu? Leaf, Zoe, 500e?

Tak patrzę na 500-ki. Za 25k coś się znajdzie. Miało być taniej, ale są ładne ;]

Napisano
49 minut temu, camel00 napisał(a):

Zadanie na dzisiaj - jak w tytule. Będzie służył do krótkich dojazdów pod miastem.

W sumie mógłby być elektryk. Co tam mamy w niskich cenach, co nie spali domu? Leaf, Zoe, 500e?

Tak patrzę na 500-ki. Za 25k coś się znajdzie. Miało być taniej, ale są ładne ;]

Jak chcesz 500tke to pisz do @kox. Śliczne te 500tki ściąga.

Napisano

Kia picanto hyundai i10 z 4biegowym hydraulikiem

Sprzęt nie do zabicia

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
7 minut temu, Chalek napisał(a):

Jak chcesz 500tke to pisz do @kox. Śliczne te 500tki ściąga.

Ale chyba nie EV ;)

Napisano
  • Autor
14 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale chyba nie EV ;)

Nie musi być ev; na taki pomysł wpadłem dopiero  pisząc ten wątek.

Ale musi być automat, a nie wiem jakie wynalazki makaroniarze pakowali do benzyniaków.

Napisano
2 minuty temu, camel00 napisał(a):

Ale musi być automat, a nie wiem jakie wynalazki makaroniarze pakowali do benzyniaków.

Tak był jakiś zautomatyzowany manual w tych 500-kach.

Napisano
2 godziny temu, camel00 napisał(a):

W 500 jest beznadziejny robot.

Moze Swift?

Edytowane przez wlad

Napisano
10 godzin temu, camel00 napisał(a):

To jak automat to 500tke bym odpuścił.

Napisano
12 godzin temu, camel00 napisał(a):

jeep grand Cherokee zj

klasyczny hydraulik, nie boi się dziur, na wartości nie traci, każdy silnik warty polecenia (z benzyn), szybko się nagrzewa, blacha solidna, gruba, można znaleźć egzemplarze któe jeszcze nieźle się trzymają, wersje 2wd są w super atrakcyjnych cenach

z minusów zawsze jakieś pierdołki nie działają ;) 

Napisano
18 minut temu, bielaPL napisał(a):

jeep grand Cherokee zj

Ej.. Małe auto. I tanie ;]

Napisano

Mitsu SpaceStar - nie wszystkim wygląd się podoba. Tam chyba siedzi CVT. Może jakaś fabia z DSG, ale będzie suche sprzęgło w małej pojemności silnika, czyli 💩

Omijać AT od GM - ople, chevi,.

Sprecyzujesz  budżet i rocznik?

Edytowane przez Tre-Bor

Napisano
26 minut temu, marcindzieg napisał(a):

I na pewno w założonym budżecie (kilka-kilkanaście tysięcy) będzie zadbane i niezawodne ;]

Napisano

W założonym budżecie kilka-kilkanaście tysięcy złotych będzie ciężko.

Ewentualna awaria skrzyni hydrokinetycznej to koszt porównywalny z całym autem.

Ja bym w tym budżecie nie rezygnował ze skrzyń zautomatyzowanych. Kultura pracy słaba, ale koszt ew. napraw sporo niższy. Np. Opel i Easytronic. Popularny, znany i rozpracowany.

W trochę większym budżecie trojaczki up!/citigo/Mii.

Yaris jest drogi i będzie stary. W II gen jest skrzynia MMT, w I hydrokinetyk z silnikiem 1.3.

Napisano
Godzinę temu, marcindzieg napisał(a):

te małe mi umknęło...

40 minut temu, wladmar napisał(a):

I na pewno w założonym budżecie (kilka-kilkanaście tysięcy) będzie zadbane i niezawodne ;]

to stare amerykańskie auto, połowa rzeczy może nie działać ale zawsze odpali i pojedzie ;] 

Napisano
Teraz, bielaPL napisał(a):

to stare amerykańskie auto, połowa rzeczy może nie działać ale zawsze odpali i pojedzie ;] 

I przegląd przejdzie bez problemu ;]

Napisano
1 godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

Omijać AT od GM - ople, chevi,.

A dlaczego?

Sypią się?

Takie Chevi Aveo z USA wydaje się właśnie fajne, bo tanie i całkiem obszerne w środku. A zewnętrznie (zwłaszcza wersja htb) to małe auto.

Napisano
16 minut temu, kravitz napisał(a):

A dlaczego?

Sypią się?

6Txx

Był kiedyś wątek.

Napisano
1 godzinę temu, wladmar napisał(a):

Nieśmiało Tylko zapytam czy koszty eksploatacji Nie zabijają - Mam na myśli przede wszystkim koszty spalonego paliwa - bo nawet jeżeli da się tanio zagazować to przy tej budzie na krótkich odcinkach palić będzie troszkę więcej niż Yaris

Napisano
9 minut temu, ghost2255 napisał(a):

6Txx

Był kiedyś wątek.

Znajdziesz linka? Ja powoli rozglądam się za automatem trasa wieś-miasto 2x13 kilometrów coś z wygodnym wsiadaniem i mam wielką ochotę na opla mokke. Poczytałem pooglądałem i te skrzynie nie wydają się złe. 

Napisano
5 minut temu, Harnas80 napisał(a):

Znajdziesz linka? Ja powoli rozglądam się za automatem trasa wieś-miasto 2x13 kilometrów coś z wygodnym wsiadaniem i mam wielką ochotę na opla mokke. Poczytałem pooglądałem i te skrzynie nie wydają się złe. 

Jak dobrze pamiętam, to tam pęka pierścień falisty na koszu i robi mielonkę ze skrzyni.

Napisano
11 minut temu, delco napisał(a):

Nieśmiało Tylko zapytam czy koszty eksploatacji Nie zabijają - Mam na myśli przede wszystkim koszty spalonego paliwa - bo nawet jeżeli da się tanio zagazować to przy tej budzie na krótkich odcinkach palić będzie troszkę więcej niż Yaris

No tak 20-25l to będzie brało. Ale np mój ojciec robi teraz jeden bak na 4-5mc... 

Napisano
14 godzin temu, camel00 napisał(a):

Jak Scenic 2 nie za duży, to warto sprawdzic. Miałem takiego z 2007r kilka lat, zero problemow.

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

No tak 20-25l to będzie brało. Ale np mój ojciec robi teraz jeden bak na 4-5mc... 

No tak, założyciel wątku nie określił Ile kilometrów będzie robiło auto... Choć ja zrozumiałem(być może błędnie-bo w tekście jak sprawdzałem nic na ten temat nie ma) że chodzi o codzienne do jazdy - czyli w domyśle 2030 km dziennie...

A co do baku na kilka miesięcy - z 10 lat temu kolega zostawił mi na cztery miesiące Mercedesa kabrioleta z silnikiem 5 litrowym - palił w mieście około 25 l... Ale jakoś dałem radę bo przez te miesiące zrobiłem chyba 800 km

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, delco napisał(a):

No tak, założyciel wątku nie określił Ile kilometrów będzie robiło auto... 

Chodzi o krótkie dojazdy, czyli raz-dwa na tydzień samochód zrobi 5-10 km. Albo i nie zrobi. Nie chciałem się wczuwać w historie życia, ale po radach typu Jeep GC tam gdzie podaję przykład Toyoty IQ, chyba trzeba ;] 

Samochód jest dla mojej mamy, żeby sobie dojechała czasem do miasta albo autobusu. Ma prawo jazdy, ale nie jeździ. Trzeba coś kupić i zobaczyć czy się przekona. Jak nie to się sprzeda.

Napisano

Renault Modus - ostatni takiego kupiłem jako samochód zapasowy na apokalipsę zombie. Silnik 1,6 112KM, 2006r i 78kkm 😄 - jeździ się tym bardzo komfortowo jak na taki wiek i segment.

Świetne autko - automat był chyba jakiś hydrokinetyczny z silnikiem 1.6 - do zweryfikowania, bo akurat mam manual.

Edytowane przez Azbest

Napisano
3 minuty temu, Azbest napisał(a):

automat był chyba jakiś hydrokinetyczny z silnikiem 1.6 - do zweryfikowania.

Skrzynia DP0. Raczej średnio wypada. Często ma problem 2 głównymi zaworami ciśnieniowymi. Nie lubi przegrzania.

Napisano
13 godzin temu, wlad napisał(a):

W 500 jest beznadziejny robot.

Moze Swift?

Ale w takim 500X jest szansa na ZF 9HP, ale to nie za kilkanaście tysięcy, tylko kilkadziesiąt ;] Silniki 2.4 180KM (z rynku USA) oraz 1.3 GSE 180KM (też bardziej z USA). W słabszych mocowo modelach montowano zautomatyzowaną skrzynię DCT. Kultura pracy jak wspominano wcześniej średnia.

Napisano

Fiat 500 w europejskiej wersji nie jest automatem tylko robotem, nie polecam. Naprawy bolą.

wersje USA to automaty.

500x to bliźniak Renegate i ma fajny automat. Mam takie auto ale po szkodzie więc większość Fiaciarzy ucieka na samą wiadomość o szkodzie.

Jeśli ktoś szuka zwykłej 500 bez automatu to zapraszam ;) 

facebook @hadam-auto i strona internetowa o tej samej nazwie.

Napisano

Na 500 cabrio są fajne rabaty w salonach obecnie - 65k wychodzi w wyposażeniu 'dolce vita'. Jakby mi pasował chyba bym szedł w nówkę za tyle, niż w jakąś używkę za 40k. 

Napisano
10 minut temu, iwik napisał(a):

Na 500 cabrio są fajne rabaty w salonach obecnie - 65k wychodzi w wyposażeniu 'dolce vita'. Jakby mi pasował chyba bym szedł w nówkę za tyle, niż w jakąś używkę za 40k. 

Ten cabrio to taki nie cabrio😏 No ale marketingowcy tak nazwali i już🤣

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał(a):

A dlaczego?

Sypią się?

Takie Chevi Aveo z USA wydaje się właśnie fajne, bo tanie i całkiem obszerne w środku. A zewnętrznie (zwłaszcza wersja htb) to małe auto.

Ja nie znam "starego" wątku.

Żona użytkuje od 6 lat. Ale bardzo mało jeździ, więc zrobiła może razem z 15tys. km. Max 20.

Sympatyczne autko, ale nie dam gwarancji, ze w "normalnym" użytkowaniu się nie będzie psuło. Kultura pracy skrzyni umiarkowana - ale porównuję do DCT, więc wiadomo że inne odczucia.

Napisano
16 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Ten cabrio to taki nie cabrio😏 No ale marketingowcy tak nazwali i już🤣

Otwarty dach jest, więc niech im będzie ;]. W każdym razie inne wersje 500 to po prostu małe wolne (poza ev i abarth), głośne i niewygodne jeździdła do miasta, a cabrio to zawsze cabrio, pomimo wszystkich powyższych wad. Jak dla mnie jedyna sensowna wersja. 

Napisano
39 minut temu, iwik napisał(a):

Otwarty dach jest, więc niech im będzie ;]. W każdym razie inne wersje 500 to po prostu małe wolne (poza ev i abarth), głośne i niewygodne jeździdła do miasta, a cabrio to zawsze cabrio, pomimo wszystkich powyższych wad. Jak dla mnie jedyna sensowna wersja. 

Ile miałeś tych 500ek i jak długo? 

Bo ja nie zauważyłem, żeby była głośna czy niewygodna w mieście, przez ponad 4 lata. 

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Bo ja nie zauważyłem, żeby była głośna czy niewygodna w mieście, przez ponad 4 lata. 

Uznajmy, że dla Ciebie jest wygodna i cicha, więc masz rację, bo chodziło mi o konkretną wersję, którą można kupić za sensowne pieniądze, a nie prowadzenie akademickiego sporu na temat subiektywnych odczuć.

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał(a):

Uznajmy, że dla Ciebie jest wygodna i cicha, więc masz rację, bo chodziło mi o konkretną wersję, którą można kupić za sensowne pieniądze, a nie prowadzenie akademickiego sporu na temat subiektywnych odczuć.

W naszym klimacie, jak ktoś parkuje na zewnątrz, to ta wersja ze szmacianym dachem wcale nie jest taka sensowna...

A 500 to genialne auto, wygląda dobrze nawet pod kasynem w Monte Carlo :ok:

Napisano

Ja bym szukal Swifta, picanto, micry i corsy. Przy takich przebiegach to

szybciej zgnije niż się popsuje pod warunkiem że kupi się w miarę ogarnięty wóz. 

Napisano

Alfa Mito - nie wiem, jaki tam był automat
Peżot 206 lub 207

Może jakas Cytryna, tylko trzeba uwazać na zrobotyzowane manuale

albo Corolla E12 bądź Auris - tam były chyba jeszcze skrzynie hydrauliczne

z małych to Merc 190 z automatem - wcale nie żartuję

Napisano

Od dwóch lat jeżdżę Corolla E12 1.4 D4D 2006, skrzynia M-MT z jednego końca miasta na drugi czyli 52 km dziennie.

Średnie spalanie około 6.5 l. 

Jak nauczysz sie płynnie gazem operować, to nie czuć robota.

Napisano
9 godzin temu, kravitz napisał(a):

A dlaczego?

Sypią się?

Tak, mają wadę fabryczną. Falisty pierścień zespołu sprzęgieł pęka i robi sieczkę.

Wszystkie silniki NoPb Opel, Chevrolet, Buick miały skrzynię z oznaczeniem  GM6T/30, lub 35,40,45.

Napisano
8 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Jak dobrze pamiętam, to tam pęka pierścień falisty na koszu i robi mielonkę ze skrzyni.

Tru - pękł mi w Malibu. 

Robiłem AT w Maktrans poprawiali fabrykę i dali jakiś pierścień wzmocniony. Po naprawie przejechałem 60 tyś km i sprzedałem auto. Nie chciałem jeszcze raz ponosić kosztów ewentualnego  padu AT po raz 3.

Napisano
Fiat 500 w europejskiej wersji nie jest automatem tylko robotem, nie polecam. Naprawy bolą.
wersje USA to automaty.
500x to bliźniak Renegate i ma fajny automat. Mam takie auto ale po szkodzie więc większość Fiaciarzy ucieka na samą wiadomość o szkodzie.
Jeśli ktoś szuka zwykłej 500 bez automatu to zapraszam [emoji6] 
 facebook @hadam-auto i strona internetowa o tej samej nazwie.

Hmmmmm. Co tam miał walniete
Napisano
18 godzin temu, kox napisał(a):

Miałem okazję przejechać się Renegade po dzwonie, z rynku USA. Silnik 1.3 180KM. Cena była zachęcająca, a że miałem po drodze to pomyślałem - czemu nie? Auto poskładane poprawnie. Nie ściągało. Przyspieszało płynnie, praca skrzyni ZF 9HP bez zarzutu. Żadnych niepokojących dźwięków. Auto w środku jak nowe. Silnik nie myty. Co do jego historii: rocznik 2021, przebieg niespełna 30 tyś. Wyposażenie powyżej przeciętnego, łącznie z autonomicznym asystentem parkowania - nie sprawdzałem ;] Samochód uderzony był w przód. Ucierpiały: zderzak, pas przedni, maska, chłodnice, błotniki, fartuchy boczne. Wystrzeliła pirotechnika. Auto naprawione na częściach oryginalnych z wyjątkiem zderzaka przedniego (ciężko osiągalna wersja TH). Sprzedający po mojej wizycie podniósł cenę o... 10 tyś. zł 😂 Także wiesz, wszystko zależy jak bite, jak poskładane. W tym konkretnym przypadku biorąc pod uwagę skalę uszkodzeń miałem wątpliwości 😉

Napisano
W dniu 19.09.2024 o 08:29, bochumil napisał(a):

Sprzedający po mojej wizycie podniósł cenę o... 10 tyś. zł 😂 Także wiesz, wszystko zależy jak bite, jak poskładane. W tym konkretnym przypadku biorąc pod uwagę skalę uszkodzeń miałem wątpliwości 😉

A dlaczego podniósł ? Kolejka chętnych, czy tak zachwalałeś auto, że dobrze poskładane i tanie i fajne?

Napisano
8 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

A dlaczego podniósł ? Kolejka chętnych, czy tak zachwalałeś auto, że dobrze poskładane i tanie i fajne?

Być może nie chciał już wycieczek kosmitów chętnych na darmowe przejażdżki Jeepem ze skrzynią ZF 9HP ;] Ale fakt, wspomniałem, że auto poskładane jest przyzwoicie jak na szkody, których doznało, no i prowadzi się całkiem nieźle. Poza tym, poinformowałem sprzedającego, że auto jest lepiej wyposażone niż mu się wydaje. Gdyby nie połowica, która jest wyczulona na bezpieczeństwo w aucie, może byśmy ze sprzedającym ponegocjowali ;) 

Napisano
10 godzin temu, bochumil napisał(a):

Być może nie chciał już wycieczek kosmitów chętnych na darmowe przejażdżki Jeepem ze skrzynią ZF 9HP ;] Ale fakt, wspomniałem, że auto poskładane jest przyzwoicie jak na szkody, których doznało, no i prowadzi się całkiem nieźle. Poza tym, poinformowałem sprzedającego, że auto jest lepiej wyposażone niż mu się wydaje. Gdyby nie połowica, która jest wyczulona na bezpieczeństwo w aucie, może byśmy ze sprzedającym ponegocjowali ;) 

To po co tam jechaliście skoro z góry był pewnik że nie kupicie tego rozbitka?

Napisano
36 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

To po co tam jechaliście skoro z góry był pewnik że nie kupicie tego rozbitka?

A to już moja sprawa, kolego.