Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Crossover za około 120 tys

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Przymierzam się do zakupu nowego crossovera. Samochód dla rodziców, już wiekowych. Koniecznie automat, silnik wystarczy nawet podstawowy, im więcej analogowych przycisków tym lepiej. Z wyposażenia potrzebne systemy bezpieczeństwa, dobre światła, wszystkie ekstra płatne elementy wizualne (listwy, wykończenia, ramki grilla, większe ekrany itd) niepotrzebne. Jazdy to głównie miasto, sporadycznie krótka trasa około 150km. 

Budżet to 120 tys. zł, ewentualnie mogę trochę dołożyć, jeśli będzie to mocno uzasadnione.

Brałem pod uwagę:

Skoda Kamiq - oglądałem, jeździłem, wydaje się rozsądnym wyborem. Wycenili na 118tys. więc mieści się w budżecie. Miejsca dużo, wygląda całkiem fajnie, środek też nie jest zły. Tata jest dość przy sobie, a w Kamiqu było sporo miejsca dla kierowcy. 

Toyota Yaris Cross - nie widziałem na żywo, ale na zdjęciach wygląda ładnie. Krótszy od Kamiqa co jest na plus. Cenowo wychodzi drożej niż Kamiq (122tys STYLE i 129tys Executive). Na forum jest też temat gdzie porównano tę Toyotę i Peugeota 2008. Wychodzi na to, że Yaris w środku wygląda kiepsko i ma trochę innych mankamentów, przez co trochę się obawiam.

Peugeot 2008 - bardzo ładny samochód, ale odrzuciłem przez PureTech. Chociaż teraz podobno zmienili i jest łańcuszek rozrządu, pytanie jednak czy warto się w to pchać.

Nissan Juke - też biorę pod uwagę, ale jeszcze nie zdążyłem obejrzeć.

Wszelkie uwagi o powyższych, bądź propozycje czegoś innego mile widziane 🙂

Napisano
2 minuty temu, Henzir napisał(a):

Cześć,

Przymierzam się do zakupu nowego crossovera. Samochód dla rodziców, już wiekowych. Koniecznie automat, silnik wystarczy nawet podstawowy, im więcej analogowych przycisków tym lepiej. Z wyposażenia potrzebne systemy bezpieczeństwa, dobre światła, wszystkie ekstra płatne elementy wizualne (listwy, wykończenia, ramki grilla, większe ekrany itd) niepotrzebne. Jazdy to głównie miasto, sporadycznie krótka trasa około 150km. 

Budżet to 120 tys. zł, ewentualnie mogę trochę dołożyć, jeśli będzie to mocno uzasadnione.

Brałem pod uwagę:

Skoda Kamiq - oglądałem, jeździłem, wydaje się rozsądnym wyborem. Wycenili na 118tys. więc mieści się w budżecie. Miejsca dużo, wygląda całkiem fajnie, środek też nie jest zły. Tata jest dość przy sobie, a w Kamiqu było sporo miejsca dla kierowcy. 

Toyota Yaris Cross - nie widziałem na żywo, ale na zdjęciach wygląda ładnie. Krótszy od Kamiqa co jest na plus. Cenowo wychodzi drożej niż Kamiq (122tys STYLE i 129tys Executive). Na forum jest też temat gdzie porównano tę Toyotę i Peugeota 2008. Wychodzi na to, że Yaris w środku wygląda kiepsko i ma trochę innych mankamentów, przez co trochę się obawiam.

Peugeot 2008 - bardzo ładny samochód, ale odrzuciłem przez PureTech. Chociaż teraz podobno zmienili i jest łańcuszek rozrządu, pytanie jednak czy warto się w to pchać.

Dodalbym do listy jeszcze Renault Captur :ok:

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Albo Mitsubishi ASX. Auto będzie to samo ale więcej gwarancji i lepszy serwis.

:ok:

Napisano
9 minut temu, Henzir napisał(a):

Cześć,

Brałem pod uwagę:

Suzuki Vitara. Kupisz już za 100k i zostanie Ci 20 w kieszeni. 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/suzuki-vitara-strong-hybrid-116km-premium-alu-led-climatronic-camera-radar-pp-ID6GofYo.html

A za 120 to już masz 4WD na wypasie.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/suzuki-vitara-1-5-116km-6ags-4wd-premium-2024-ostatnia-sztuka-ID6GpDqs.html

Edytowane przez Ryb

Napisano
2 minuty temu, Ryb napisał(a):

Tylko, ze ten naped hybrydowy to jest kompletnie nieporozumienie...

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Tylko, ze ten naped hybrydowy to jest kompletnie nieporozumienie...

Tam chyba jest do wyboru hybryda 116KM i miękka hybryda 102KM. Trzeba się przejechać.

Napisano
4 minuty temu, Ryb napisał(a):

Tam chyba jest do wyboru hybryda 116KM i miękka hybryda 102KM. Trzeba się przejechać.

Automat jest tylko w tej kulawej hybrydzie 116KM, to ma osiagi na poziomie 13s, a skrzynia to robot.

Mild hybrid ma 1,4T i 130KM ale moze byc tylko z manualem.

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Automat jest tylko w tej kulawej hybrydzie 116KM, to ma osiagi na poziomie 13s, a skrzynia to robot.

Mild hybrid ma 1,4T i 130KM ale moze byc tylko z manualem.

A, ok. Ale emerytom może akurat napęd nie przeszkadzać a za te pieniądze jest mnóstwo wyposażenia. Tak czy siak przejechać się warto.

Napisano

T Cross, za 110 będzie 1.0 TSI 116KM z automatem i Matrixami . Wbrew pozorom w środku jest sporo miejsca.

Napisano
27 minut temu, Henzir napisał(a):

też mi się wydaje że z tych wszystkich ciekawy wybór

Przeszedłbym się jeszcze do VW i obejrzał taigo i t-crossa

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-taigo-life-plus-ledy-dsg-app-connect-ID6GMzi1.html

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-t-cross-t-cross-special-edition-1-0-tsi-116km-dsg-ID6GD8D4.html

Można obejrzeć Arone

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/seat-arona-style-1-0-tsi-115-km-dsg-dostepny-od-reki-ID6GDS5W.html

Arkana teraz też w dobrej cenie bo trochę trąci już myszką

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/renault-arkana-arkana-evolution-140-edc-automatyczna-klima-kamera-cofania-ID6GDVUb.html

Podniesionie ale nie SUV xceed

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/kia-xceed-kia-x-ceed-1-5t-gdi-140km-7dct-2wd-m-ID6GFlO9.html

Jakby chcieli jakieś jeszcze większe auto w tej cenie no to są chińczyki. Obecnie najsensowniejszy, który się zapowiada że zostanie najdłużej to MG, model HS. Są stare wersje i nowa która teraz weszła więc można sobie wybrać. Mają swoje bolączki ale niektórzy lubią to co dostają w tej cenie.

Napisano

Sprawdziłbym Vitarę proponowaną, moi rodzice emeryci mają i chwalą. Tata już spokojnie jeździ, a na Hel dojechał z Wawki na spokojnie - tyle że on ma 1.0 i manuala.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Popieram @Maciej__

To ja pisałem wątek o porównaniu P2008 i YarisCross, z tej dwójki brałby Yarisa szczególnie dla starszych ludzi - jest bardzo dobrze zaprojektowany i korzysta się z niego intuicyjnie, bez wydziwień. 

Teściowa kupiła Crossa i jest mega zadowolona, spalanie na duży plus. 

Natomiast podczas poszukiwań auto w ogóle nie wzięliśmy pod uwagę Captura, nie wiem dlaczego, wszyscy zapomnieli że Renault istnieje. Po opiniach widzę że układ hybrydowy też dobrze się sprawdza, a środek jest o wiele przyjemniejszy niż w Yarisie. 

Napisano
Godzinę temu, Henzir napisał(a):

Cześć,

Brałem pod uwagę:

Przede wszystkim niech się rodzice dobrze przymierzą do auta, bo może być coś, na co Ty nie zwrócisz uwagi, a im będzie przeszkadzać. Z tego co piszesz, auto nie musi być mistrzem wyglądu, wyciszenia, dynamiki czy oszczędności, a ergonomia jest dość ważna.

W Skodzie ojca był dość wysoko pedał gazu - ja to totalnie ignorowałem, ale jak mama próbowała jechać, to jej noga spadała, moja żona też się na ten pedał skarżyła. Ja mam dłuższą stopę i nie zwracałem na to uwagi.

Z kolei wujek lata temu dostał auto firmowe i strasznie narzekał, nawet żartując że miejsca mniej niż w Maluchu - wujek jest słusznych rozmiarów i noga nie współgrała mu z mocno zabudowanym tunelem i konsolą. 

Kolega, który ma problemy z kręgosłupem, kupił sobie wyższe auto. Po operacji bardzo ciężko mu się z niego wysiadało - o ile wysokość była ok, to krawędź fotela była dość daleko od krawędzi progu - szeroki próg bardziej przeszkadzał niż pomagało wyższe siedzisko (kolega nie jest zbyt wysoki, wyższy pewnie by nie zauważył)

Także zacząłbym od jakiejś przymiarki przyszłych użytkowników, żeby się potem nie okazało że drzwi się za mało otwierają albo coś i będziesz ciągle wysłuchiwać co to za auto... ;)

Napisano
1 godzinę temu, Ryb napisał(a):

Ale nie strong hybrid. Ten napęd to porażka. A sensownego silnika czyli mild hybrid z 1.4 boosterjet już od pewnego czasu nie zestawiają z automatem. 

Popatrzyłbym na jakies MG

Napisano

Ja bym brał pumę. Będzie się najlepiej prowadzić i da najwięcej przyjemności z jazdy. 

image.png.0b2ed9eb6b773a9b343b447d664d588e.png

Napisano
36 minut temu, AstraC napisał(a):

Sprawdziłbym Vitarę proponowaną, moi rodzice emeryci mają i chwalą. Tata już spokojnie jeździ, a na Hel dojechał z Wawki na spokojnie - tyle że on ma 1.0 i manuala.

Vitara vs Puma to przepaść. Wogole Suzuki nie ma nic ciekawego w ofercie. Chyba że dla działkowca. 

Napisano
1 godzinę temu, Henzir napisał(a):

Cześć,

Brałem pod uwagę:

A na MG patrzyles? Osobiscie nie widzialem, ale sporo ludzi ma i chwala sobie. No i ceny mocno konkurencyjne, przy ZS sporo kasy zostanie, nowy HS to tak na granicy Twojego budzetu, ale to juz wieksze auto.

Napisano
5 minut temu, wujek napisał(a):

Vitara vs Puma to przepaść. Wogole Suzuki nie ma nic ciekawego w ofercie. Chyba że dla działkowca. 

Powiem tak, wszyscy marudzą na tą Vitarę, że trąci myszką, że we wnętrzu przyciski z pierwszego SX4, ale okazuje się że przeciętny emeryt, jak i sporo przeciętnych użytkowników samochodów ma to gdzieś. Mi na ten przykład Puma absolutnie nie przypadła do gustu, jakoś nie mogłem sobie znaleźć pozycji, w Vitarę Taty wsiadam i jadę zadowolony.
image.png.1fb1c83d290fd99f05b029dea91a0563.png
image.png.8b2cc932b0e191113239181a04086c83.png
Czy to aż taka różnica? W moim odczuciu konsola środkowa ładniejsza w Vitarze nawet. O zegarach nawet nie wspominam, wole Vitarę.
Także każdy musi się "przypasować", pamiętaj gusty są różne a ta Vitara jednak się sprzedaje.

Napisano
9 minut temu, wujek napisał(a):

Ja bym brał pumę. Będzie się najlepiej prowadzić i da najwięcej przyjemności z jazdy. 

"Samochód dla rodziców, już wiekowych"

Przyjemność z jazdy dla takich ludzi jest wtedy kiedy mogą wygodnie wsiąść do samochodu i wygodnie z niego wyjść bez naciągania mięśni. Kiedy mają normalną klamkę w drzwiach, siedzą wysoko i widzą dobrze bo kształty samochodu są proste i regularne. 

Kiedy radio jest w intuicyjnym miejscu a do tego samochód mało pali i nie jest awaryjny bo każdy wyjazd do ASO to upierdliwość.

Napisano
10 minut temu, wujek napisał(a):

Ojtam. Ostatnio byłem w salonie to pan mi proponował Rav4 w przebraniu za ponad 280k 😄 a Ty mówisz, ze nie mają nic w ofercie 😄 

Napisano
9 minut temu, bizz napisał(a):

"Samochód dla rodziców, już wiekowych"

Przyjemność z jazdy dla takich ludzi jest wtedy kiedy mogą wygodnie wsiąść do samochodu i wygodnie z niego wyjść bez naciągania mięśni. Kiedy mają normalną klamkę w drzwiach, siedzą wysoko i widzą dobrze bo kształty samochodu są proste i regularne. 

Kiedy radio jest w intuicyjnym miejscu a do tego samochód mało pali i nie jest awaryjny bo każdy wyjazd do ASO to upierdliwość.

Czego z tego brakuje tej Pumie? 

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał(a):

Jak wspomniałem, wygody za kierownicą. Dla mnie lipa w stosunku do Vitary, również temu, że dzięki regularnym kształtom było łatwiej.
Nie bez powodu częściej emeryta widać w Vitarze jak w Pumie. W ogóle częściej widać Vitary jak Pumy. ;] 

Napisano
1 minutę temu, AstraC napisał(a):

Jak wspomniałem, wygody za kierownicą. Dla mnie lipa w stosunku do Vitary, również temu, że dzięki regularnym kształtom było łatwiej.
Nie bez powodu częściej emeryta widać w Vitarze jak w Pumie. W ogóle częściej widać Vitary jak Pumy. ;] 

Ok ale to kwestia indywidualną. Emerytów widać w Vitarze bo kiedyś była 20% tańsza od konkurencji. Teraz już nie :phi: 

Napisano
7 minut temu, wujek napisał(a):

Niezawodności? Co by nie mówić o Suzuki, są to auta bardzo trwałe i bezproblemowe. Jak masz coś kupić na 10-15 lat i masz zamiar zrobic 200 kkm w tym czasie, to albo Toyota albo Suzuki. 

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

Niezawodności? Co by nie mówić o Suzuki, są to auta bardzo trwałe i bezproblemowe. Jak masz coś kupić na 10-15 lat i masz zamiar zrobic 200 kkm w tym czasie, to albo Toyota albo Suzuki. 

Niby tak ale przy małych przebiegach to szybciej się biodegraduja niż popsują. 

Napisano
3 minuty temu, wujek napisał(a):

Niby tak ale przy małych przebiegach to szybciej się biodegraduja niż popsują. 

Niekoniecznie. Małe przebiegi wbrew pozorom dają się we znaki bardziej, niż większe. Samochód głównie niszczy czas i zbyt (!) małe przebiegi. Trzylatek z przebiegiem 100 kkm z reguły jest w zdecydowanie lepszym stanie, niż taki sam dziesięciolatek z przebiegiem 20 kkm. 

Napisano
2 godziny temu, Henzir napisał(a):

Cześć,

Captur/mistu ASX

Te renówki są wręcz uwielbiane przez działkowców ;]

Z tym budżetem będzie nawet 1,33 TCe ze skrzynią EDC taki np. techno mild hybrid 160 auto

Nowe mają 160 KM wg papierów. Przedlifty były 140 KM chyba.

Albo iść w hybryde E-Tech 145 KM za podobne pieniądze.

Ale niech się użytkownik pierw przymierzy do każdego.

Napisano
Godzinę temu, wujek napisał(a):

Ok ale to kwestia indywidualną. Emerytów widać w Vitarze bo kiedyś była 20% tańsza od konkurencji. Teraz już nie :phi: 

No ale Vitary nowe dalej widzę, a Pumy jak nie było tak nie ma. ;] 

Napisano
1 minutę temu, AstraC napisał(a):

No ale Vitary nowe dalej widzę, a Pumy jak nie było tak nie ma. ;] 

Ford wkrótce zniknie z rynku, nie mają co sprzedawać. Za jakiś czas to samo spotka Suzuki. Ludzie kupią MG. 

Napisano
7 minut temu, wujek napisał(a):

Ford wkrótce zniknie z rynku, nie mają co sprzedawać. Za jakiś czas to samo spotka Suzuki. Ludzie kupią MG. 

Ford idzie w dobrym kierunku ;)

Napisano
11 minut temu, wujek napisał(a):

MG nie ma 4WD, a to jednak jest istotne, jak ktoś wybiera Suzuki.

Edytowane przez wladmar

Napisano
13 minut temu, wujek napisał(a):

Ford wkrótce zniknie z rynku, nie mają co sprzedawać.

No, oferują u nas tylko czternaście modeli. Że nie wspomnę o innych rynkach.

;l

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

To ma silnik z mokrym paskiem jak w pure tech?

Napisano
5 minut temu, Rado_ napisał(a):

To urban legend. Już od dawna zmieniony i nie ma problemów. 

Napisano
4 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Rozrzad zostal zmieniony na lancuszek kilka lat temu i chyba juz nic sie z tym nie dzieje.

Naped pompy oleju zostal na mokrym pasku ;)

Napisano
15 minut temu, wladmar napisał(a):

MG nie ma 4WD, a to jednak jest istotne, jak ktoś wybiera Suzuki.

Chcialbym zobaczyć statystyki sprzedaży ośki vs 4x4. Nie widziałem nigdzie. 

Napisano
4 godziny temu, Henzir napisał(a):

bądź propozycje czegoś innego mile widziane

T-Roc 1.5 z DSG się załapie po rabatach też.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/volkswagen-t-roc-dostepny-od-reki-automat-kamera-app-pakiet-zimowy-ID6GLAGe.html

Edytowane przez iwik

Napisano
1 minutę temu, wujek napisał(a):

Chcialbym zobaczyć statystyki sprzedaży ośki vs 4x4. Nie widziałem nigdzie. 

Z tego co obserwuję chyba większość S-Cross szła (nadal idzie?) z 4WD, różnica w cenie ok. 5%, więc jest to duży plus dla kupującego. 

Napisano
1 godzinę temu, wujek napisał(a):

Zaparkuj Pumą w małym garażu a Crossem - ten drugi ma mocno ścięty przód i tył, widać gdzie się kończy. Tylko mi nie pisz o kamerze, ja widzę jak moja teściowa z tego korzysta. Nadal patrzy w lusterka bo się przyzwyczaiła, ewentualnie alarmowe pipanie ją zatrzymuje. 

Do Pumy się wsiada jak do hatcha, do Crossa jak do SUVa. 

Fotele w Pumie są pseudosportowe, czyli mocno opadnięte w dół - nie wiem jak to nazwać, ale wiesz o co chodzi raczej - w Crossie masz po prostu krzesła z jakimś obiciem. 

Napisano
24 minuty temu, kravitz napisał(a):

Ford idzie w dobrym kierunku ;)

Z drugiej strony - często są tak wyprofilowane cztery przyciski że najpierw otwieram tylne, a później przednie - mi by się takie coś przydało, krótkie ręce jakieś mam i dość często na parkingach albo jak chcę o coś zapytać to pierwsza tylna szyba zjeżdża;]

Napisano
Teraz, bizz napisał(a):

Z drugiej strony - często są tak wyprofilowane cztery przyciski że najpierw otwieram tylne, a później przednie - mi by się takie coś przydało, krótkie ręce jakieś mam i dość często na parkingach albo jak chcę o coś zapytać to pierwsza tylna szyba zjeżdża;]

Zdarzało mi się coś takiego w Mitsubishi, zdarzało się też w Fordzie zanim się przyzwyczaiłem do umiejscowienia przycisków.

:ok:

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał(a):

VW w swoich ID zostawił dwa i przycisk do wyboru przód tył 💪😂🤪

zastanawiałem się dla kogo 😀

Napisano
4 minuty temu, sdss napisał(a):

VW w swoich ID zostawił dwa i przycisk do wyboru przód tył 💪😂🤪

zastanawiałem się dla kogo 😀

Mnie by takie rozwiazanie tez odpowiadalo :ok:

Nie pamietam juz nawet, kiedy ostatnio otwieralem tylne szyby w aucie, chyba ze wlasnie przez przypadek :)

Napisano

Wszyscy zapomnieli o istnieniu Hondy, a oni teraz obniżyli ceny na H-RV, która jest z napędem hybrydowym i automatem.

Powinno być też ciekawą opcją do rozważenia, bo ma dość tradycyjną obsługę wnętrza.

Minusem jest plastikowa kierownica w aucie za 120kpln, ale to można zmienić za kilkaset złotych.

Napisano
10 godzin temu, Henzir napisał(a):

Cześć,

Brałem pod uwagę:

Chyba nikt nie proponował jeszcze Qashqaia

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/nissan-qashqai-2wd-acenta-2024r-ID6GKGIr.html

Napisano
W dniu 1.10.2024 o 08:29, Henzir napisał(a):

Cześć,

Brałem pod uwagę:

Rodzice przesiedli się z Rapida na Kamiq. Bardzo zadowoleni. Spalanie takie samo jak nie ciut mniejsze. Wsiadanie o wiele wygodniejsze. Miejsca jest dość sporo w środku bo ostatnio jechałem z tyłu a mały nie jestem. Zmiana nawet z M/T na A/T choć ja byłem przerażony pomysłem. Choć szczerze mówiąc to brałbym coś co ma dłuższą gwarancję czyli pewnie Seata Aronę. T-Cross ma też dobrą cenę. 

Edytowane przez lucash

Napisano
13 minut temu, lucash napisał(a):

Rodzice przesiedli się ze Scali na Kamiq. Bardzo zadowoleni. Spalanie takie samo jak nie ciut mniejsze. Wsiadanie o wiele wygodniejsze. Miejsca jest dość sporo w środku bo ostatnio jechałem z tyłu a mały nie jestem. Zmiana nawet z M/T na A/T choć ja byłem przerażony pomysłem. Choć szczerze mówiąc to brałbym coś co ma dłuższą gwarancję czyli pewnie Seata Aronę. T-Cross ma też dobrą cenę. 

czyli podwyższyli sobie auto względem gleby o 3cm , reszta prawie bez zmian  ( kosmetyka ) 

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/porownanie/skoda/scala/hatchback-facelifting/silnik-benzynowy-1.5-tsi-150km-od-2024/?vs=skoda%2Fkamiq%2Fcrossover-facelifting%2Fsilnik-benzynowy-1.5-tsi-150km-od-2024&c1=34596&c2=34591

Napisano
32 minuty temu, mmaciejosss napisał(a):

Mała pomyłka: Rapida zmienili ;)

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/porownanie/skoda/rapid/ii/spaceback/silnik-benzynowy-1.2-tsi-85km-2012-2017/?vs=skoda%2Fkamiq%2Fcrossover%2Fsilnik-benzynowy-1.0-tsi-115km-2019-2020&c1=12098&c2=31046

Jeździli zastępczą Fabią i stwierdzili że samochód im się nie podoba tak jak Rapid. Nie wiem jak nowa generacja. Ale ja im w wyborze nie pomagałem bo mój ojciec idzie kupić samochód jak ja skarpetki. 

Napisano
11 godzin temu, wujek napisał(a):

a bym brał pumę. Będzie się najlepiej prowadzić i da najwięcej przyjemności z jazdy. 

kurde, Ford to jeszcze żyje???

Napisano
1 godzinę temu, bergerac napisał(a):

kurde, Ford to jeszcze żyje???

No właśnie otworzyłem ich stronę i nawet Focusa nowego sprzedają 8] Za 120850 zł jest wersja Titanum X z silnikiem 1.0, w wyposażeniu doczytałem do 16" stalowe obręcze kół z kołpakami, dalej zgłębiać konfiguratora mi się nie chciało ;]