Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe auta z automatem hydraulicznym

Featured Replies

Napisano

Kojarzycie które obecnie sprzedawane modele samochodów posiadają klasyczny hydrauliczny automat? Z tego co wiem to Ssangyoung na razie został przy tej konstrukcji. Słyszałem że Vag ma się przerzucić z powrotem ale chyba to tylko zapowiedź. Toyoty cvt, ecvt. Kia/Hyundai raczej dwusprzęgłówki. A jak pozostali?

Napisano
5 minut temu, bielaPL napisał(a):

Kojarzycie które obecnie sprzedawane modele samochodów posiadają klasyczny hydrauliczny automat? Z tego co wiem to Ssangyoung na razie został przy tej konstrukcji. Słyszałem że Vag ma się przerzucić z powrotem ale chyba to tylko zapowiedź. Toyoty cvt, ecvt. Kia/Hyundai raczej dwusprzęgłówki. A jak pozostali?

Kia Hyudai też mają hydrauliczne AT.

DCT ma 7 biegów, a klasyczne 6 lub 8?

Napisano

Suzuki miało hydraulika, ale już nie ma. Subaru CVT. Mazda chyba nadal ma hydrauliki. 

Napisano
54 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Mazda niezaleznie od silnika, Kia/Hyundai w 1,6T HEV.

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Mazda niezaleznie od silnika, Kia/Hyundai w 1,6T HEV.

Mam 1.6T HEV i jest 7DCT, to nie hydraulik. 

Napisano
4 minuty temu, bizz napisał(a):

Mam 1.6T HEV i jest 7DCT, to nie hydraulik. 

Ty nie masz HEV, tylko MHEV ;) HEV ma  AT6 u Ciebie jest 7DCT.

Edytowane przez Maciej__

Napisano

Nie wiem czy jeszcze, ale do niedawna PSA miało 1.2 Puretech i 1.5 HDI z EAT8 hydraulicznym.

BMW od modelu 3-wzdłużne silniki mają ZF 8HP.

Edytowane przez ghost2255

Napisano
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Nie wiem czy jeszcze, ale do niedawna PSA miało 1.2 Puretech i 1.5 HDI z EAT8 hydraulicznym.

W 1,5 hdi nadal chyba jest EAT8,  nowy 1,2 Puretech na lancuchu juz jest laczony z ich wlasna skrzynia eDCT6.

Napisano
26 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ty nie masz HEV, tylko MHEV ;) HEV ma  AT6 u Ciebie jest 7DCT.

To tylko na AK jest możliwe żeby inny forumowicz wiedział lepiej czym jeżdżę;]

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

Kojarze watek z kacika koreanskiego ;]

W dodatku przesiadlem sie na takiego Tucsona HEV kilka dni temu ;)

Napisano

BMW i Mercedes z silnikami umieszczonymi wzdłużnie. Audi z 3.0TDI, 4.0TFSI. Volvo serii 60/90 z napędami 4x4. Alfa Romeo - Giulia i Stelvio.

Edytowane przez kadu

Napisano
19 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W 1,5 hdi nadal chyba jest EAT8,  nowy 1,2 Puretech na lancuchu juz jest laczony z ich wlasna skrzynia eDCT6.

Opel Asta jeśli ma 8 biegów to skrzynia hydrauliczna?

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

Opel Asta jeśli ma 8 biegów to skrzynia hydrauliczna?

Jesli to ta najnowsza Astra juz z czasow PSA/Stellanstix, to tak.

Napisano
28 minut temu, kadu napisał(a):

Audi z 3.0TDI

Niestety nie wszystkie. Najsłabsze wersją mają s-tronic'a (DSG)

Napisano
Godzinę temu, bizz napisał(a):

A serio, to jaka masz w końcu wersje silnikowa i rocznik? Maciek ma racje, w HEV przedlift siedzi A6MF1, sześciostopniowa ze sprzęgłem hydraulicznym. 

Napisano
59 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jesli to ta najnowsza Astra juz z czasow PSA/Stellanstix, to tak.

Zupełnie nową.

Screenshot_20241219_165329_Drive.jpg

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Kojarze watek z kacika koreanskiego ;]

W dodatku przesiadlem sie na takiego Tucsona HEV kilka dni temu ;)

O! A załapałeś się już na "przyciskową" klimatyzację czy jak u mnie wszystko na ekranie?

Napisano
7 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Zupełnie nową.

Screenshot_20241219_165329_Drive.jpg

Te oznaczone A8 to japonski hydraulik Aisina, EDTC to juz francuski wynalazek.

Napisano
9 minut temu, zinger napisał(a):

A serio, to jaka masz w końcu wersje silnikowa i rocznik? Maciek ma racje, w HEV przedlift siedzi A6MF1, sześciostopniowa ze sprzęgłem hydraulicznym. 

Rocznik 2023, 1.6T 180KM, 7DCT, mHEV, 4WD

Napisano
1 minutę temu, bizz napisał(a):

Rocznik 2023, 1.6T 180KM, 7DCT, mHEV, 4WD

No, czyli jak Maciek pisal, masz miękka hybrydę z dwusprzeglowka :oki:

Napisano
2 minuty temu, zinger napisał(a):

No, czyli jak Maciek pisal, masz miękka hybrydę z dwusprzeglowka :oki:

Wiem, wiem. MI się tylko mHEV z HEV miesza, on ma to jakoś dziwnie na klapie opisane. Jeszcze NLine tam jest, generalnie ta klapa przez to wygląda jak tablica ogłoszeń;]

Napisano
9 minut temu, bizz napisał(a):

O! A załapałeś się już na "przyciskową" klimatyzację czy jak u mnie wszystko na ekranie?

Wersja przed FL, wiec jeszcze dotykowe sterowanie klima.

Napisano
1 godzinę temu, kadu napisał(a):

BMW i Mercedes z silnikami umieszczonymi wzdłużnie. Audi z 3.0TDI, 4.0TFSI. Volvo serii 60/90 z napędami 4x4. Alfa Romeo - Giulia i Stelvio.

Te co mają Aisiny i ZF'y. Volvo chyba innych skrzyń nie mają. Nie zależy to od napędu, chyba że elektryk :phi:.

Napisano
41 minut temu, Maciej__ napisał(a):

a pod maską?

Napisano
48 minut temu, bizz napisał(a):

Wiem, wiem. MI się tylko mHEV z HEV miesza, on ma to jakoś dziwnie na klapie opisane. Jeszcze NLine tam jest, generalnie ta klapa przez to wygląda jak tablica ogłoszeń;]

:oki: myślałem, że w zaparte idziesz :phi:

Napisano
5 minut temu, bizz napisał(a):

a pod maską?

HEV 230KM FWD

Napisano
47 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Wymieniłeś mazdę na Tucsona?

Napisano
47 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Z tym dotykowy sterowaniem klimą to dla mnie jakiś sztuczny problem. Serio ktos w autach z klimatronikiem miesza z temp? Ja praktycznie cały rok jeżdżę na 20-21 i nic nie ruszam. Więc nawet jak mam od wielkiego dzwona zmienić temp, to fakt, że nie mam pokrętła tylko przycisk nie ma kompletnie żadnego znaczenia.

Napisano
4 minuty temu, zinger napisał(a):

Wymieniłeś mazdę na Tucsona?

Taki byl plan, ale mozliwe ze Mazda zostanie jako drugie auto, a sprzedam C3 ;)

Napisano
15 minut temu, Maciej__ napisał(a):

HEV 230KM FWD

Fajne, powinien sporo mniej palić niż mój, a jednocześnie będzie ciszej i bardziej komfortowo niż w Maździe.

Napisano
11 minut temu, zinger napisał(a):

Z tym dotykowy sterowaniem klimą to dla mnie jakiś sztuczny problem. Serio ktos w autach z klimatronikiem miesza z temp? Ja praktycznie cały rok jeżdżę na 20-21 i nic nie ruszam. Więc nawet jak mam od wielkiego dzwona zmienić temp, to fakt, że nie mam pokrętła tylko przycisk nie ma kompletnie żadnego znaczenia.

Kwestia używania. Ja mieszam, mam ustawione na stałe 22.5 ale jak jadę sam i podjeżdżam po dzieciaki i żonę, to muszę zmienić w dół bo sam automat nie wyrabia - to samo w górę w zimie, muszę dać 24.5 żeby się w miarę sprawnie nagrzał, bo jak zostawię 22.5 to będzie trwało wieki. 

Nie jest to specjalny problem, bardziej mi przeszkadza brak pokrętła głośności audio.

Napisano
18 minut temu, zinger napisał(a):

:oki: myślałem, że w zaparte idziesz :phi:

Nie, ja po prostu nie ogarniałem przez pierwsze dwa miesiące czym jeżdżę bo nie miałem na to czasu;]

Zacząłem się interesować dopiero jak w różnych miejscach ludzie chwalili to auto za spalanie, a ja przeżywałem szok.

Napisano
42 minuty temu, bizz napisał(a):

Kwestia używania. Ja mieszam, mam ustawione na stałe 22.5 ale jak jadę sam i podjeżdżam po dzieciaki i żonę, to muszę zmienić w dół bo sam automat nie wyrabia - to samo w górę w zimie, muszę dać 24.5 żeby się w miarę sprawnie nagrzał, bo jak zostawię 22.5 to będzie trwało wieki. 

Nie dyskutuje, kazdy ma swoje upodobania.

43 minuty temu, bizz napisał(a):

Nie jest to specjalny problem, bardziej mi przeszkadza brak pokrętła głośności audio.

Jw. Co wiecej, odkad mam sterowanie z kierownicy, nie pamietam zebym uzywal pokretla/przycisku czy co tam jest w roznych autach.

Napisano
Teraz, zinger napisał(a):

Nie dyskutuje, kazdy ma swoje upodobania.

Jw. Co wiecej, odkad mam sterowanie z kierownicy, nie pamietam zebym uzywal pokretla/przycisku czy co tam jest w roznych autach.

Nie jest to nic co specjalnie przeszkadza, przyzwyczaiłem się. Można powiedzieć że plusy przesłaniają minusy.

Napisano
48 minut temu, bizz napisał(a):

Fajne, powinien sporo mniej palić niż mój, a jednocześnie będzie ciszej i bardziej komfortowo niż w Maździe.

U mnie jest rowne 7 po roku/16kkm. Imo calkiem ok jak na blisko 2t suva, 230KM i z AWD.

Napisano
45 minut temu, zinger napisał(a):

U mnie jest rowne 7 po roku/16kkm. Imo calkiem ok jak na blisko 2t suva, 230KM i z AWD.

U mnie 9.1 według kompa, stałe niezmienne po 3.5 miesiąca i 12 tyś. Mega niskie masz spalanie, świetny wynik. Gdybym miał mojego prywatnie to bym płakał nad złym wyborem.

Napisano
4 godziny temu, zinger napisał(a):

Serio ktos w autach z klimatronikiem miesza z temp?

Mieszam. W każdym.

Najczęściej jak jadę i świeci mocno słońce z przodu lub z lewej. Słońce świeci na mnie, a czujnik temp pewnie widzi co innego. Tak myślę że w tym jest problem.

Napisano
13 godzin temu, sherif napisał(a):

Te co mają Aisiny i ZF'y. Volvo chyba innych skrzyń nie mają. Nie zależy to od napędu, chyba że elektryk :phi:.

Wersje FWD S/V60 mają od jakiegoś czasu 7 biegowe DCT z Geely (Chińska konstrukcja).

Napisano

Ford zdaje się, że ma w ofercie skrzynie A7 (do potwierdzenia) i A8 i to są klasyczne skrzynie.

Napisano
2 godziny temu, kadu napisał(a):

Wersje FWD S/V60 mają od jakiegoś czasu 7 biegowe DCT z Geely (Chińska konstrukcja).

XC40 chyba też.

Napisano
W dniu 19.12.2024 o 11:03, bielaPL napisał(a):

VAG ma się przerzucić na hydrokinetyki, ale tylko w USA, bo jak podają oficjalnie do wiadomosci, Amerykanom nie do końca pasuje (w komunikacie chyba było, że nie są przyzwyczajeni) zwłoka przy zmianie biegów i szarpnięcia w skrzyniach DSG 🤣 A nieoficjalnie, to zapewne awaryjność i pozwy zbiorowe.

Napisano
3 godziny temu, Rado_ napisał(a):

XC40 chyba też.

stąd taka różnica w cenie V60 vs S60? 

Napisano
20 minut temu, lucash napisał(a):

stąd taka różnica w cenie V60 vs S60? 

Skrzynie sa Aisin w obydwu.

Cene robi AWD i wyposażenie w S60

Napisano
  • Autor
Focus ST 2.3