Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co głupiego wymyślili konstruktorzy w waszym samochodzie...?

Featured Replies

Napisano
14 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W Astrze J - ustawienia tempomatu co +/- 2km/h - ciezko stwierdzic co autor mial na mysli ;)

A tego akurat nie uważam za złe. Można bardziej precyzyjnie dopasować się do prędkości jeżeli chcemy jechać na spokojnie tak jak wszyscy. Wiemy dobrze że prędkościomierze odrobinę przekłamują i dwa samochody z zadaną tą samą prękością na tempomacie - ich odległość może się zmniejszać lub mogą się od siebie oddalać.

Z początku jak zobaczyłem w VW możliwość regulacji tylko o 10 to pomyślałem co za głupota, przecież tego nie da się używać na dłuższą trasę ale jak zobaczyłem jak współpracuje to z radarem odległości to się do tego przyzwyczaiłem.

27 minut temu, torelek napisał(a):

We wszystkich nowych autach: systemy, które przeszkadzają kierowcy.

Wczoraj nawet jak wracałem z biura w masakrycznym korku to pozwoliłem automatowi chwile poprowadzić w korku 😆

Edytowane przez bengamin

Napisano
2 minuty temu, bengamin napisał(a):

A tego akurat nie uważam za złe. Można bardziej precyzyjnie dopasować się do prędkości jeżeli chcemy jechać na spokojnie tak jak wszyscy. Wiemy dobrze że prędkościomierze odrobinę przekłamują i dwa samochody z zadaną tą samą prękością na tempomacie - ich odległość może się zmniejszać lub mogą się od siebie oddalać.

+/- 10 km/h to jakis absurd, jestes pewien ze nie ma mniejszej?

Mnie chodzilo o to, ze w innych autach mozna ustawiac co +/-1 km/h wiec po co bylo wprowadzac regualcje co 2km/h?

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Mnie chodzilo o to, ze w innych autach mozna ustawiac co +/-1 km/h wiec po co bylo wprowadzac regualcje co 2km/h?

Potwierdzam. Wczoraj się tym bawiłem. Regulację mam co 10

Ale jak mogę się do jeszcze czegoś przyczepić. Ustawiam tempomat na 50km/h ale jak bydle zobaczy znak 70km/h to sam podniesie prędkość nawet jeżeli ja tego nie chcę. Nie da się JEDNOCZEŚNIE uruchomić tempomatu i ogranicznika prędkości!

Edytowane przez bengamin

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

W moim jest co 1 km/h, ale dłuższe przytrzymanie przycisku powoduje skok o 10.

3 minuty temu, bengamin napisał(a):

Potwierdzam. Wczoraj się tym bawiłem. Regulację mam co 10

Może słabiej naciskaj ;]

Napisano
29 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Astra K  - sterowanie automatyczna klima +/-1 stopnien, a nie co 0,5 jak we wszystkich innych znanych mi autach.

Nie wiem jak inne Fordy, ale Focus MK1 też tak miał.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Może słabiej naciskaj ;]

Wczoraj miałem wszystkiego dość i postanowiłem się pobawić funkcjami jak stałem w korku w drodze powrotnej z biura.

Mam nie fizyczne przyciski tylko wszystko na tych gładzikach na które wszyscy narzekają. Mnie to nie przeszkadza, nie mam problemów z używaniem ekranów dotykowych, a nawet to mi się podoba bo jest estetyczne (ale tylko na kierownicy) - nie mówię o nastocalowych tabletch które teraz pojawiają się w nowych modelach. Co ciekawe przy prawidłowym trzymaniu kierownicy nie ma problemu z przypadkowym włączaniem / wyłączaniem funkcji z kierownicy.

Nawet jak miesiąc temu byłem na kursie doskonalenia jazdy to instruktor każdemu z kursantów coś indywidualnie opowiadał, podpowiadał, u mnie zapytał jak się z tym jeździ. Ale potwierdził mi też to że trzymając prawidłowo ręce na kierownicy i prawidłowo skręcając nie ma problemu.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, rwIcIk napisał(a):

W yarisie krótkie przyciśnięcie zmienia o jeden, dłuższe skokowo o 5 km/h

W Volvo krótkie przyciśnięcie zmieniało o 5, dłuższe o 1 km/h

A w stelvio Jest to dość popieprzone.... Generalnie zmienia o 10 km/h... Po ale jak się ostrożnie klika i w odpowiednią stronę to można zmieniać po 1 km/h(z tym że czasami to nie wychodzi)

Napisano
1 minutę temu, cbr napisał(a):

Nie wiem jak inne Fordy, ale Focus MK1 też tak miał.

Potwierdzam. Jeszcze ma gniazdo zapalniczki ze stałym zasilaniem.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, bengamin napisał(a):

Mnie to nie przeszkadza, nie mam problemów z używaniem ekranów dotykowych,

Bo nie masz Toyoty, tam co drugie dotknięcie może nie zadziałać...

Napisano
1 minutę temu, bengamin napisał(a):

Wczoraj miałem wszystkiego dość i postanowiłem się pobawić funkcjami jak stałem w korku w drodze powrotnej z biura.

Mam nie fizyczne przyciski tylko wszystko na tych gładzikach na które wszyscy narzekają. Mnie to nie przeszkadza, nie mam problemów z używaniem ekranów dotykowych, a nawet to mi się podoba bo jest estetyczne (ale tylko na kierownicy) - nie mówię o nastocalowych tabletch które teraz pojawiają się w nowych modelach. Co ciekawe przy prawidłowym trzymaniu kierownicy nie ma problemu z przypadkowym włączaniem / wyłączaniem funkcji z kierownicy.

Nawet jak miesiąc temu byłem na kursie doskonalenia jazdy to instruktor każdemu z kursantów coś indywidualnie opowiadał, podpowiadał, u mnie zapytał jak się z tym jeździ. Ale potwierdził mi też to że trzymając prawidłowo ręce na kierownicy i prawidłowo skręcając nie ma problemu.

Też nie mam problemów z gładzikami na kierownicy - ale w moim one służą do przewijania menu w zegarach i na ekranie obok.

Oprócz nich są normalne przyciski, np. do tempomatu, telefonu :)

Napisano
8 minut temu, delco napisał(a):

Nie mam Toyoty bo nie życzę sobie elektrycznej protezy, i do tego CVT odrzucam z definicji. Żeby nie było, ojciec ma, ale ja do tego wsiadać nie muszę 😆

Edytowane przez bengamin

Napisano
11 godzin temu, camel00 napisał(a):

Francuskie marki - chyba bez wyjątku - są świetnym przykładem, że wszystko poza projektem nadwozia powinno być zlecane na zewnątrz.

Robią autentycznie ładne samochody a następnie wsadzają w nie wadliwe rozwiązania techniczne, niefunkcjonalne, tandetne wnętrze i całość składają jakby robili to za karę.

O tak - w Peugeut umieścili wiatrak chłodnicy PRZED chłodnicą. Oczywiście syf drogowy, woda i sól lecą prosto na silniczek i okablowanie i przestaje działać, o czym samochód (i kierowca) nie ma pojęcia. W połączeniu z brakiem wskaźnika temperatury nagle w korku latem wywala parę spod maski i zapala się czerwona kontrolka przegrzania (gdyby kierowca nie zauważył buchającej pary). Ludzie lecą z gaśnicami, spieprzają z samochodów obok, wstyd na całe miasto. Potem w gratisie wymiana UPG, żeby było jeszcze weselej. 

Napisano
11 godzin temu, camel00 napisał(a):

Francuskie marki - chyba bez wyjątku - są świetnym przykładem, że wszystko poza projektem nadwozia powinno być zlecane na zewnątrz.

Robią autentycznie ładne samochody a następnie wsadzają w nie wadliwe rozwiązania techniczne, niefunkcjonalne, tandetne wnętrze i całość składają jakby robili to za karę.

Często design i użyteczność nie idą w parze. 

Napisano
11 godzin temu, kravitz napisał(a):

Takie coś było też w Daewoo i przyznam, że mi to cholernie pasowało ;]

We Fiatach też jakoś to było tak, tylko bardziej z przodu na dole deski rozdzielczej. To już gorzej, bo wyciągnięta ręka jednak jest mniej precyzyjna i gorzej w przycisk trafić, niż jak sobie zwisa na dole i maca tunel. Tak było w Seicento i Punto 2. 

Znajomy miał takiego wszystkomającego seja - poducha pasażera, szyberdach, elektryczne szyby 😄 i pare razy te szyby mi się udało opuścic kolanem :hehe:

Napisano
3 minuty temu, Filipfm napisał(a):

i pare razy te szyby mi się udało opuścic kolanem :hehe:

Tak, tam te guziki nie były w najlepszym miejscu, ale co do zasady, przyciski do szyb na środku uważam za niezłe rozwiązanie. Te na tunelu pod ręcznym dla mnie były wygodne w Lanosie i Matizie, ale oczywiście to kwestia była przyzwyczajenia.

A co do operowania czymś kolanem, to u mnie dzieciaki często jadą w tropiku. W Golfie 8 regulacje ciepło/zimno mają jakoś tak z tyłu, że właśnie włączają kolanami. Wiedzą o tym jak się już zrobi mega gorąco.

Napisano
50 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Astra K  - sterowanie automatyczna klima +/-1 stopnien, a nie co 0,5 jak we wszystkich innych znanych mi autach.

Mialem i takie co miało co 1, teraz mam co połówkę. Nie widzę specjalnej roznicy szczerze mówiąc. Nie wiem czy jestem w stanie odczuć, szczegolnie w warunkach nielaboratoryjnych, roznice 0,5 stopnia w temperaturze otoczenia :nie_wiem:

Napisano
15 godzin temu, delco napisał(a):

Oczywiście nie chodzi mi o narzekanie że mały bagażnik albo kiepski silnik itd itp bo każdy ma swoją listę..

Raczej pytam o to co waszym zdaniem bezkosztowo bądź bardzo małym kosztem Można było zrobić sensowniej...

Jako przykład podam ogrzewaną kierownicę w Alfie stelvio... Najmocniej grzeje tam gdzie w zasadzie nie trzymamy rąk - czyli u góry albo u samego dołu kierownicy. Tam gdzie zazwyczaj trzymamy ręce(lewa godzina 9-10, prawa godzina 2-3)  prawie nie grzeje... Myślałem na początku że jest coś nie tak z moim egzemplarzem ale sprawdziłem w innym stojącym w salonie oraz w stelvio kolegi z pracy - jest dokładnie tak samo.

Drugim moim zdaniem " popsutym" rozwiązaniem jest nadmierna czułość czujnika zmierzchu... Który zbyt wcześniej zapala światła mijania.... Nie chodzi mi tutaj o jakieś dyskusyjne rozważania czy jest wystarczająco ciemno czy jasno w okolicy świtu czy zmroku - ale na przykład dzisiaj zapalił światła mijania o godzinie 13:30 przy niemal bezchmurnym niebie... 

Tak wiem Mam problemy pierwszego świata, ale raczej pytam z ciekawości a nie po to żeby się chwalić czy żalić

Kia Ceed 2018-

1. Brak trybu powolnej wycieraczki który został zastąpiony opcją auto. Działa to średnio i podczas deszczu trzeba często pstrykać manetą bo za szybko albo za wolno szoruje.

2. Asystent pasa ruchu czy start stop- brak wylaczenia na stale ale to pewnie z przepisow wynika

3. Ta moda na płaską podłogę bagażników po złożeniu oparć... masakra, przez to wszystko jest teraz mega płytkie. Tęsknie za składanym siedziskiem i oparciem i głębokim bagażnikiem.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, bielaPL napisał(a):

3. Ta moda na płaską podłogę bagażników po złożeniu oparć... masakra, przez to wszystko jest teraz mega płytkie. Tęsknie za składanym siedziskiem i oparciem i głębokim bagażnikiem.

Z tym się zgadzam i dorzucę jeszcze jeden. Konstrukcji współczesnych bagażników.... Mam wrażenie że większość/wszyscy projektanci mają jakiś erotyczny fetysz z tym żeby podłoga bagażnika była na równym poziomie ze zderzakiem... Teoretycznie jak wożę skrzynki z kartoflami Czy choćby kosiarkę w pudle kartonowym może to być przydatne. Natomiast zdecydowanie częściej wypada mi coś okrągłego z bagażnika typu owoce czy butelka wody niż wykorzystuję " równość ze zderzakiem".

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Jeszcze mi sie przypomnialy 2 glupoty z czasow Opla ;]

W Astrze J - ustawienia tempomatu co +/- 2km/h - ciezko stwierdzic co autor mial na mysli ;)

Biorac pod uwage, ze algorym klimy byl fatalny to caly czas trzeba bylo tym krecic bo albo bylo za zimno, albo za goraco.

W Astrze J też nie dało się automatycznej klimy ustawić raz, ona żyła swoim życiem, co gorsza zawsze było za zimno. 

Tempomatu z J też nie ogarniam, kto wpadł na taki pomysł. 

Napisano
57 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W Tucsonie teraz też masz albo co 1 - lekkie przyciśnięcie, albo co 10 - przytrzymanie. Bardzo wygodne.

Napisano
22 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Kia Ceed 2018-

1. Brak trybu powolnej wycieraczki który został zastąpiony opcją auto. Działa to średnio i podczas deszczu trzeba często pstrykać manetą bo za szybko albo za wolno szoruje.

Da się zrobić powolne - nie pamiętam już jak się te wycieraczki włączało - ale jeden ruch to było auto, powtórzenie tego samego ruchu - manual powolny. Miałem 2021 ale to chyba to samo w środku. 

Napisano
Godzinę temu, bengamin napisał(a):

Z początku jak zobaczyłem w VW możliwość regulacji tylko o 10 to pomyślałem co za głupota, przecież tego nie da się używać na dłuższą trasę ale jak zobaczyłem jak współpracuje to z radarem odległości to się do tego przyzwyczaiłem.

Wczoraj nawet jak wracałem z biura w masakrycznym korku to pozwoliłem automatowi chwile poprowadzić w korku 😆

W VW masz tempomat co 10 km/h i co 1 km/h. Tak jest przynajmniej w G7. +/- zmienia co 10, lub do pełnej dziesiątki, jak np jadę 133 i chcę dać na 140, to wystarczy raz nacisnąć +, natomiast kiedy chcę zmienić na 134, to wciskam krótko "res" i każde jego naciśnięcie spowoduje wzrost prędkości o 1. Zmniejszenie o 1 robi się przez krótkie naciśnięcie "set".

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

W VW masz tempomat co 10 km/h i co 1 km/h. Tak jest przynajmniej w G7. +/- zmienia co 10, lub do pełnej dziesiątki, jak np jadę 133 i chcę dać na 140, to wystarczy raz nacisnąć +, natomiast kiedy chcę zmienić na 134, to wciskam krótko "res" i każde jego naciśnięcie spowoduje wzrost prędkości o 1. Zmniejszenie o 1 robi się przez krótkie naciśnięcie "set".

Ciekawa logika ;]

Nie wiem jak teraz, ale jak kiedys dostalem z wypozyczalni Leona z tempomatem sterowanym z wajchy za kierownica, to myslalem ze mnie szlag trafi ;)

Bardziej durnego rozwiazania to nie widzialem nawet we Francuzach...

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ciekawa logika ;]

Nie wiem jak teraz, ale jak kiedys dostalem z wypozyczalni Leona z tempomatem sterowanym z wajchy za kierownica, to myslalem ze mnie szlag trafi ;)

Bardzo wygodna w przypadku wszystkich guzików umieszczonych na kierownicy z lewej strony. Jeżdżąc autostradami praktycznie nie używam pedału hamulca i gazu. Wszystko robię kciukiem, zwalniam jednym, bądź kilkoma naciśnięciami - w zależności jak szybko mam wytracać prędkość, a kiedy tylko dojeżdżam do wolniejszego auta i muszę chwilę poczekać na zmianę pasa, to set mnie zwolni o 1, 2, bądź 3 km/h, potem po zmianie pasa wracam przyciskiem res, a tempomat jest zawsze załączony. W VAGu nawet sprzęgło go nie rozłącza, co sobie bardzo cenię.

Napisano
33 minuty temu, bizz napisał(a):

Da się zrobić powolne - nie pamiętam już jak się te wycieraczki włączało - ale jeden ruch to było auto, powtórzenie tego samego ruchu - manual powolny. Miałem 2021 ale to chyba to samo w środku. 

idę szukać instrukcji

Napisano
25 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ciekawa logika ;]

Ej miałem coś takiego w służbóce 25 lat temu. Już nie pamiętam czy tak było w 406 czy w C5

Napisano

O3 w liftbacku - w deszczu przy otwarciu bagażnika woda z szyby leci do kufra :)

Napisano
Teraz, bengamin napisał(a):

Ej miałem coś takiego w służbóce 25 lat temu. Już nie pamiętam czy tak było w 406 czy w C5

Ale wajche jak od migaczy. czy dodatkowe sterowanie za kierownica w formie joysticka?

Cos takiego mam nadal w C3 i wbrew pozorom to jest wygodne.

image.png.85bac4ada46038d9f7e6e19d06e68585.png

Napisano

Mnie wkurza odwrotna logika ręcznej zmiany biegów w automatach, gdzie wyższy bieg jest do przodu a redukcja do tyłu. 

A jeszcze ciekawsze jest to, ze potrafi być w jednym modelu z dwoma różnymi silnikami odwrotnie 😄 tak było w lancerze - cywile miały to skopane a ralliart i evo tak jak trzeba. 

Cywil

sddefault.jpg

ralliart/evo - tu jest jak powinno

2013-Mitsubishi-Lancer-Ralliart-Sportbac

Napisano
39 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ale wajche jak od migaczy. czy dodatkowe sterowanie za kierownica w formie joysticka?

Cos takiego mam nadal w C3 i wbrew pozorom to jest wygodne.

image.png.85bac4ada46038d9f7e6e19d06e68585.png

To nie to. Taki miałem LINK

406-0112.jpg

Napisano
3 godziny temu, bengamin napisał(a):

Z początku jak zobaczyłem w VW możliwość regulacji tylko o 10 to pomyślałem co za głupota,

W jakim VW masz regulację co 10km/h? :blush:

Ja mam dwa Golfy, jeden 7 drugi 8.

W 8 długie przyciśnięcie "Res" daje +10, ale krótkie, to tylko +1. Odpowiednio zmniejsza dla "Set"

W 7 Res i Set to odpowiednio + i - 1, a do zwiększania i zmniejszania o 10 są osobne wielkie przyciski, te srebrne po lewej stronie. Fotka z netu

Super do wymacania nawet dla niewidomego ;)

VW-Golf-7-GTI-LIFT-Kierownica-NOWA-5GM41

Napisano
1 godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

Bardzo wygodna w przypadku wszystkich guzików umieszczonych na kierownicy z lewej strony.

Tak, wajcha jest super.

Miałem w Alfie 159. Po ciemku i zawsze włączysz tempomat. Guzika trzeba szukać zazwyczaj, a już na pewno jak jest dotykowy.

W Mitsu Lancer zawsze szukałem, bo chociaż były fizyczne przyciski to były "na równo" i nie tak łatwo je wymazać. W starszych VAG (np Golf 7) te przyciski mają odstępy, da się wymacać, ale i tak wajcha to wajcha.

O dziwo w Tesli jest wajcha, a raczej była. W mojej jeszcze jest. Super rozwiązanie. W nowych dali już przyciski :lol:Wajchy są do dokupienia jako rozwiązania "aftermarket" ;] Nie wiem w którym kierunku ten świat zmierza ;]

Napisano
14 godzin temu, ZUBERTO napisał(a):

Przychodzi mi jeszcze do głowy dawny wynalazek Renault/Daci z przyciskami elektrycznych szyb w tunelu przy lewarku zmiany biegów/dźwigni hamulca ręcznego, ale to chyba tylko w biedaautach było typu Thalia/Clio/Logan.

Ta... bieda auta. BMW tak miały 😄 

Napisano
1 godzinę temu, Filipfm napisał(a):

tak było w lancerze - cywile miały to skopane a ralliart i evo tak jak trzeba. 

Potwierdzam. Miałem wtedy akurat dwa Lancery, jeden z CVT zwykły, a drugi Ralliart z tą dwusprzęgłówką.

I o ile mnie to podejście do skrzyni mało denerwowało, bo jak już chciałem pozmieniać biegi ręcznie, to były wielkie łopatki za kierownicą, przymocowane jak trzeba do kolumny, a nie do kiery.

Jednak ktoś w Mitsubishi stwierdził, że wersje "rajdowe" mają mieć zamienione zegary lewo/prawo. I tak w zwykłym były odwrotnie prędkościomierz i obrotomierz jak w Ralliart ;]

Powiedz mi jaka logika za tym szła? ;]

Napisano

2 godziny temu, delco napisał(a):

nie zaobserwowałem, ale najczęściej zanim pomacam to wystawiam samochód za bramę
reakcje na palucha ma normalne i działa za każdym razem...

za to tempomat w corolli mogę ustawiać co 1, 5 albo 10 km/h z tego co pamiętam...standardowo ustawione miałem tak od wyjazdu z salonu, że mogłem zmieniać o 1 lub o 5 po przytrzymaniu +

Napisano
37 minut temu, kravitz napisał(a):

W jakim VW masz regulację co 10km/h? :blush:

Ja mam dwa Golfy, jeden 7 drugi 8.

W 8 długie przyciśnięcie "Res" daje +10, ale krótkie, to tylko +1. Odpowiednio zmniejsza dla "Set"

W 7 Res i Set to odpowiednio + i - 1, a do zwiększania i zmniejszania o 10 są osobne wielkie przyciski, te srebrne po lewej stronie. Fotka z netu

Super do wymacania nawet dla niewidomego ;)

VW-Golf-7-GTI-LIFT-Kierownica-NOWA-5GM41

Tiguan R  (nie mylić z R-Line)

vw-tiguan-r-cennik-2021-kokpit.jpg

tiguanr_53.jpg

Edytowane przez bengamin

Napisano
9 minut temu, bengamin napisał(a):

Tiguan R  (nie mylić z R-Line)

vw-tiguan-r-cennik-2021-kokpit.jpg

tiguanr_53.jpg

Spróbuj tam nacisnąć dłużej Res i Set, bo przyciski wyglądają podobnie jak te od Golfa 8 i tak to działa.

Napisano
3 minuty temu, kravitz napisał(a):

Spróbuj tam nacisnąć dłużej Res i Set, bo przyciski wyglądają podobnie jak te od Golfa 8 i tak to działa.

Przecież pewnie wystarczy wziąć instrukcję do ręki i przeczytać 🙆‍♂️

Napisano
3 minuty temu, DamianB napisał(a):

Ja nie czytałem, ale kiedyś mnie wkurzyło brak tego dodatkowego przycisku do zmiany o 10, więc przytrzymałem ze złości ten Res i zadziała się magia ;]

Napisano
15 minut temu, DamianB napisał(a):

Proszę bardzo

01.jpg

02.jpg

Napisano

Oh łał, no to nieźle zj...e. Pewnie by się dało jakimś kodowaniem ogarnąć 🤔

Napisano
2 godziny temu, Filipfm napisał(a):

wyższy bieg jest do przodu a redukcja do tyłu.

To chyba logiczne, że bieg w dół to wajcha w dół a bieg w górę to wajcha w górę :hmm:

Redukcję w łopatkach za kierownicą też być chciał robić prawą? ;]

Napisano

W Leonie 5F inżynierowie mieli kilka wyskoków. Jakkolwiek auto uważam za bardzo udane, to jest kilka drobiazgów, które inżynierowie mogli wymyśleć inaczej:

- trzeszczące tuleje wahaczy.  Mają zagłębienie i kiedy nazbiera się tam brudu, brzydko trzeszczą na nierównościach. Są modele gdzie VAG dają pełne, więc to nie kwestia kosztu opracowania innej części ;)

- Hałaśnik tj. głośnik, udający silnik. Zamiast zrobić ciut głośniejszy wydech, wyciszyli go na maxa... a potem się zorientowali że słabo tak, więc dźwięk silnika zrobili z głośnika - brzmi sztucznie, czasem trzeszczy - irytujące, ale na szczęście można to wyłączy i każdy tak robi,

- klapka wlewu paliwa bez otwierania awaryjnego. Kiedy ktoś ma pecha i po paru latach zamek klapki siądzie, nie pozwalając zatankować auta, to trzeba użyć siły, wyłamać mechanizm i jechać po nowy mechanizm... a przecież w niektórych modelach VAG jest od strony bagażnika linka do otwierania awaryjnego.

- dostęp do koła zapasowego jak za karę - trzeba głową trzymać odchyloną podłogę bagażnika, używając zwinności palców ścisnąć głupią wtyczkę subwoofera, a potem trzymając głową półkę i oburącz subwoofer, trzecią .... ręką wyciągnąć klucz do kół. A można było zrobić nóżkę podpierającą podłogę, co też w niektórych modelach jest, można też było subwoofer zabudować w boczku.

- kamera cofania w zderzaku tuż nad tablicą rejestracyjną. Niestety jest tam gdzie jest (a mogłoby być w znaczku-klamce klapy), a do tego nie ma spryskiwacza, więc dobrze jest mieć odruch, by przetrzeć ją palcem, dochodząc do auta. Oczywiście kamera w znaczku czy kamera ze spryskiwaczem występują w innych modelach VAG.

Nie narzekam bo jest dobrze, a to są takie drobne głupoty.

Napisano
15 godzin temu, lucash napisał(a):

Cupra: tak samo jak VW podświetlenie regulacji temperatury. Kierownica podgrzewana w najwyższym stopniu 3 parzy. Może przy mrozach -20 bym zdanie zmienił ale i tak...parzy.

A to nie rozumiem, to przecież da sie właczyć na 1 albo 2 a trójka na wszelki wypadek.

wiele kierownic ma jednostopniowe podgrzewanie, które bywa za zimne albo za ciepłe, tu pełna regulacja na kazde warunki wiec to jest zaleta.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Dokładnosć co do 1km/h w praktyce nie jest do niczego potrzebna, a jak skacze co 2km/h jest mniej klikania.

W praktyce miałem dwa rozwiazania i ja akurat wolę co 2

Napisano
1 godzinę temu, DamianB napisał(a):

Ta... bieda auta. BMW tak miały 😄 

Mercedes W124 też tak miał, nie pamiętam czy W210. :hmm:

Napisano

Największe guano to były impulsowe kierunkowskazy bez wyraźnego punktu ich załączenia z Opla Vectry C. Miałem wrażenie, że zawsze to nie działało losowo - czyli jak chciałeś włączyć na stałe to mrygnął 3 razy, a jak chciałeś mrugnąć trzy razy, to mrygał na stałe i wtedy następowała kumulacja - jak jeździsz też innymi autami to masz odruch, żeby wajchę machnąć w stronę przeciwną od tej w którą świeci się kierunek, a on oczywiście mrugał wtedy wesoło w drugą stronę, mimo iż chciałeś wyłączyć tylko mruganie na stałe w stronę przeciwną. :sciana: Wiem, że byli ludzie, którym to pasowało - podziwiam koordynację ruchową, ja przez kilka lat jeżdżenia nie dałem rady się do tego przyzwyczaić może dlatego że jeździłem na zmianę normalnym autem z normalną wajchą. 

Napisano
8 godzin temu, delco napisał(a):

Patrz Człowiek uczy się całe życie - chętnie przeczytam jak mi napiszesz sposób zmiany w stelvio czułości czujnika zmierzchu - bo nie mam wiedzy żeby coś takiego dało się zmienić w stelvio...

Instrukcja, strona 26

Napisano
22 godziny temu, delco napisał(a):

Najmocniej grzeje tam gdzie w zasadzie nie trzymamy rąk - czyli u góry albo u samego dołu

To cos dla mnie, trzymam kierę przeważnie na dole😉

Napisano
19 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Skokowa regulacja oparcia fotela. W różnych autach. Zawsze brakuje płynności regulacji.

To chyba najgorszy pomysł w autach