Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co głupiego wymyślili konstruktorzy w waszym samochodzie...?

Featured Replies

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

W CX-5 z inteligentnym ladowaniem, fabryczny aku ma juz ponad 8,5 roku, nigdy nie byl doladowywany prostownikiem.

Co wiecej start/stop nadal sie zalacza jak zapomne deaktywowac, wiec chyba musi byc w calkiem dobrej kondycji.

u mnie też to działa tak samo od nowości ale podobno te aku AGM tak mają że działają aż padną nagle bez ostrzeżenia. Np. po dłuższej trasie. Zobaczymy ile pożyje.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

W CX-5 z inteligentnym ladowaniem, fabryczny aku ma juz ponad 8,5 roku, nigdy nie byl doladowywany prostownikiem.

Co wiecej start/stop nadal sie zalacza jak zapomne deaktywowac, wiec chyba musi byc w calkiem dobrej kondycji.

W Tucsonie 7 lat i pewnie dalej działa :ok:

Jedyne co zauważyłem, to na przejeździe kolejowym stop silnika nie wytrzymywał już tak długo, jak kiedyś ;]

Napisano
Teraz, maro_t napisał(a):

u mnie też to działa tak samo od nowości ale podobno te aku AGM tak mają że działają aż padną nagle bez ostrzeżenia. Np. po dłuższej trasie. Zobaczymy ile pożyje.

Bardzo mozliwe, aczkolwiek jak padnie po takim czasie to ciezko bedzie miec pretensje.

Nawet myslalem, zeby go wymienic profilaktycznie, ale ze bedzie juz jezdzic glownie wkolo komina to chyba zostawie i zobacze ile pozyje.

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Bardzo mozliwe, aczkolwiek jak padnie po takim czasie to ciezko bedzie miec pretensje.

Nawet myslalem, zeby go wymienic profilaktycznie, ale ze bedzie juz jezdzic glownie wkolo komina to chyba zostawie i zobacze ile pozyje.

Działa, to nie ruszać - obserwować. Kroki podejmować do pierwszym problemie z odpaleniem :ok:

Napisano
15 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Fabryczne aku z reguły wytrzymują 7-8 lat. A widziałem takie i 10-letnie, po których latem nie było widać zużycia, tylko kolejna zima obnażała ich słabość.

Napisano

W Golfie z inteligentnym ładowaniem aku wytrzymał 6 lat, choć SS nie był używany ani przeze mnie, ani przez poprzedniego właściciela. Ciepły dzień, końcówka lata, w przeddzień trasa i jazda nonstop ze 4 godziny, zero objawów. Zupełnie przypadkiem w przeddzień po trasie odpalałem na zegarach stan naładowania akumulatora i miał coś ok 80-82 (już słabo pamiętam). Następnego dnia ledwo otworzył się zamek, a po przekręceniu kluczyka nawet kontrolki nie zaświeciły. Multimetr wskazał 2 volty.

Napisano
34 minuty temu, kaczorek79 napisał(a):

W Golfie z inteligentnym ładowaniem aku wytrzymał 6 lat, choć SS nie był używany ani przeze mnie, ani przez poprzedniego właściciela. Ciepły dzień, końcówka lata, w przeddzień trasa i jazda nonstop ze 4 godziny, zero objawów. Zupełnie przypadkiem w przeddzień po trasie odpalałem na zegarach stan naładowania akumulatora i miał coś ok 80-82 (już słabo pamiętam). Następnego dnia ledwo otworzył się zamek, a po przekręceniu kluczyka nawet kontrolki nie zaświeciły. Multimetr wskazał 2 volty.

Miałem tak samo z tym, że po 4 latach .

Napisano
W dniu 19.12.2024 o 18:46, delco napisał(a):

Oczywiście nie chodzi mi o narzekanie że mały bagażnik albo kiepski silnik itd itp bo każdy ma swoją listę..

W Peugeocie Partnerze brak regulacji automatycznych wycieraczek i automatycznego otwierania szyb - trzeba trzymać cały czas przycisk by otworzyć je do końca a wycieraczki włączają się gdy uznają to za stosowne..... 

W większości samochodów włącznik świateł długich manetką do siebie. Jest to tak idiotyczne rozwiązanie, jakiego dawno nie widziałem. Wcześniej jeździłem oplem i włączanie było od siebie, a do siebie tylko puszczenie zajączka lub świecenie tyle, ile trzymamy manetkę. Po zmianie samochodu za każdym razem jak chcę mignąć szybko światłami, żeby kogoś wpuścić, to włączaja się długie. Kretynizm do kwadratu.

Napisano
5 godzin temu, maro_t napisał(a):

Mi przeżył 7 lat bez jakiegokolwiek dotykania.

O dziwo przy 1,4T fabrycznie siedział aż AGM 85Ah (za wiele fabrycznych bajerów elektrycznych w aucie też nie ma).

Nie padł nagle.

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 10:31, bizz napisał(a):

W Astrze J też nie dało się automatycznej klimy ustawić raz, ona żyła swoim życiem, co gorsza zawsze było za zimno. 

Tempomatu z J też nie ogarniam, kto wpadł na taki pomysł. 

Z tą automatyczną klimą w Astrze J to bardzo ciekawe.

Wg. mnie najlepiej działający automat z posiadanych samochodów. Ustawiłem ją raz po zakupie i nie dotykałem przez parę lat aż do sprzedaży. Tęsknię teraz za tak działającym automatem (zwłaszcza że można było sobie ustawić w menu jeden z 3 poziomów intensywności działania).

Dla pewności - u mnie była Astra J po lifcie.

Napisano
17 minut temu, MAJ napisał(a):

Z tą automatyczną klimą w Astrze J to bardzo ciekawe.

Wg. mnie najlepiej działający automat z posiadanych samochodów. Ustawiłem ją raz po zakupie i nie dotykałem przez parę lat aż do sprzedaży. Tęsknię teraz za tak działającym automatem (zwłaszcza że można było sobie ustawić w menu jeden z 3 poziomów intensywności działania).

Dla pewności - u mnie była Astra J po lifcie.

Nie wiem kiedy był lift, ja miałem 2017 rok. 

Prawdopodobnie nie ogarnąłem że można intensywność ustawić, teraz i w Toyocie i w Hyundaiu mam na eco i 22.5 i tak mi jest dobrze. 

Napisano

Mazda MX30 - deaktywacja Auto Hold przy wyłączeniu auta. 

Volvo XC90 - autopilot czy jak to nazywają działający tylko do prędkości 139km/h

BMW i4 - brak uchwytów/raczek w podsufitce z przodu. Brak schowka na okulary.

Napisano
9 minut temu, Kiwal napisał(a):

Brak schowka na okulary

No dramat. 😆

W którym aucie jest, w podstawowej wersji wyposażenia? 

Napisano
10 minut temu, ochkarol napisał(a):

No dramat. 😆

Np. w Suzuki S-Cross albo w Nissanie Micra za 1/4 ceny tego BMW.

Napisano
20 minut temu, ochkarol napisał(a):

No dramat. 😆

A po czym wnosisz, ze to BMW jest w podstawowej wersji? :hehe:

Ja mam w Tucsonie, CX-5, mialem w Citroenie C4 i pomijajac jakies budzetowe modele to raczej standard we wspolczesnych autach.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
34 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

A po czym wnosisz, ze to BMW jest w podstawowej wersji? :hehe:

Ja mam w Tucsonie, CX-5, mialem w Citroenie C4 i pomijajac jakies budzetowe modele to raczej standard we wspolczesnych autach.

Premium ma to do siebie, że czasem za dość oczywiste wyposażenie trzeba dopłaci albo kupić pakiet. Patrz BMW i regulacja odcinka lędźwiowego 😂 w 5er trzeba dopłacić 🤣

Napisano
31 minut temu, sdss napisał(a):

Premium ma to do siebie, że czasem za dość oczywiste wyposażenie trzeba dopłaci albo kupić pakiet. Patrz BMW i regulacja odcinka lędźwiowego 😂 w 5er trzeba dopłacić 🤣

Albo elektrycznie składane lusterka ;]

Napisano
1 godzinę temu, ochkarol napisał(a):

No dramat. 😆

We wszystkich jakie mialem do tej pory. Skody, Audi, Mercedesy...

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

:old:ja pamiętam takie czasy* kiedy w BMW 530d trzeba bylo doplacać za elektrycznie podgrzewane lusterka....

* rok tak mniej więcej 2004 /2005

Napisano

Można się zamotać dla Audi A5 129 opcji 🤣 to raczej nie konstruktorzy a dział sprzedaży 😂

image.png.a1ee9f56525ef5227407fdc7807e4be2.png

Napisano
56 minut temu, Kiwal napisał(a):

We wszystkich jakie mialem do tej pory. Skody, Audi, Mercedesy...

A ja w żadnym. Stąd mój wpis. 

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Ale to jest zaleta premiumów, nie wada. Jeśli nie chcesz regulacji lędźwiowej i składanych lusterek to nie musisz za nie płacić.

Napisano
W dniu 31.12.2024 o 17:47, Dareek napisał(a):

jak mam 7 lat stelvio i przejechałem 135 tkm to nigdy nie podpinałem prostownika. Po prostu auto musi jeździć to raz a dwa powyłączać trzeba urządzenia które mocno pobierają prąd w spoczynku np keyless start stop etc. Ten problem nie dotyczy tylko Stelvio- Większość nowych modeli po 2-3  tygodniowym postoju jest nie do odpalenia lub ledwo co

No nie wiem... Moje Stelvio jeździ codziennie, większość po mieście, standardowa trasa ma ponad 10 km w jedną stronę, więc nie powinno być problemu. A jednak jest - pomimo wyłączonego s&s i nowego akumulatora wymaga regularnego podładowania. Auto jest sprawne. A i po trasie 100 km stan naładowania akumulatora podnosi się o kilka procent więc szału nie ma. OK, używam dostępu bezkluczykowego ale przecież nie będę klikał pilotem jak jakieś zwierzę ;) . Tak więc po ponad dwóch dekadach bezproblemowej eksploatacji różnych w miarę nowoczesnych aut przy Alfie czuję się trochę, jakbym wrócił do czasów malucha.

Napisano
9 minut temu, red_sebald napisał(a):

A i po trasie 100 km stan naładowania akumulatora podnosi się o kilka procent więc szału nie ma.

Ale sa jakies problemy z rozruchem czy w czym to Ci przekszadza?

Skoro komp uznaje, ze nie ma potrzeby ladowac wiecej, to nie laduje...

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 10:36, bizz napisał(a):

Da się zrobić powolne - nie pamiętam już jak się te wycieraczki włączało - ale jeden ruch to było auto, powtórzenie tego samego ruchu - manual powolny. Miałem 2021 ale to chyba to samo w środku. 

Z instrukcji wynika co innego albo przerywane masz albo opcje auto

image.png.fe8a4d3017911cc1046f0d289744ee8a.png

weź sobie przypomnij ;] jak to było

Z tego co widzę w golasach nie było trybu auto w wersji bieda o takiej

image.png.dea985b8f21f2b69c5ced6f574578e78.png

Napisano
49 minut temu, bielaPL napisał(a):

Z instrukcji wynika co innego albo przerywane masz albo opcje auto

image.png.fe8a4d3017911cc1046f0d289744ee8a.png

weź sobie przypomnij ;] jak to było

Z tego co widzę w golasach nie było trybu auto w wersji bieda o takiej

Miałem takiego golasa i na pewno wycieraczki były automatyczne. Chociaż jak teraz piszę to już głupieję, jestem trzy służbówki dalej obecnie;]

Napisano
W dniu 28.12.2024 o 10:35, Harp napisał(a):

Tak to i można u mnie. Ale pomyśl o ile wygodniej jest gdy manetka jest w pozycji 0 i wystarczy pchnąć ją w pozycję niestabilną dla jednego machnięcia. Genialne!

Wiem, problemy pierwszego świata ;)

Może mi się już coś pieprzy, ale w Tesli żeby uruchomić wycieraczki, aby tylko coś tam majtnęły, to klikasz przycisk który jest na końcu dźwigni. Jak przycisk przytrzymasz dłużej, to włączą się też spryskiwacze. Tak mi się wydaje, że to działa. I jest wygodne.

Z tym, że jest jedno "ale". Używam tego w Tesli, bo automatyka wycieraczek działa tak dramatycznie źle. Wycieraczki mam zawsze wyłączone, a nie na auto ;]

W Golfie nie wiem za bardzo jak włączyć jednokrotne machnięcie, bo tam automatyka działa jak należy ;]

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Ale sa jakies problemy z rozruchem czy w czym to Ci przekszadza?

Skoro komp uznaje, ze nie ma potrzeby ladowac wiecej, to nie laduje...

Komp oczywiście najmądrzejszy jest. Jak naładowanie spadnie poniżej pewnego poziomu to np. przestaje działać ogrzewanie tylnej szyby. Tak jeszcze po wymianie akumulatora nie miałem, ale po kilku latach niedoładowania w tych autach to standard. Ale fakt, że nawet z 50% przy mrozach "gadał" bez problemu bo bateria jest olbrzymia. Także sorry, ale geniuszu konstruktorów naprawdę nie da się tu obronić 

Napisano
53 minuty temu, kravitz napisał(a):

Może mi się już coś pieprzy, ale w Tesli żeby uruchomić wycieraczki, aby tylko coś tam majtnęły, to klikasz przycisk który jest na końcu dźwigni. Jak przycisk przytrzymasz dłużej, to włączą się też spryskiwacze. Tak mi się wydaje, że to działa. I jest wygodne.

Podobnie jest w Mercu :)

Napisano
7 minut temu, red_sebald napisał(a):

Komp oczywiście najmądrzejszy jest. Jak naładowanie spadnie poniżej pewnego poziomu to np. przestaje działać ogrzewanie tylnej szyby. Tak jeszcze po wymianie akumulatora nie miałem, ale po kilku latach niedoładowania w tych autach to standard. Ale fakt, że nawet z 50% przy mrozach "gadał" bez problemu bo bateria jest olbrzymia. Także sorry, ale geniuszu konstruktorów naprawdę nie da się tu obronić 

Tak jak pisalem, w Mazdzie z inteligentym ladowaniem aku wytrzymal juz 8,5 roku i 140kkm.

Ja tu nie widze zadnego problemu i nawet nie wnikam do ilu % on sie doladowuje.

Wiec to chyba nie jest tak, ze aku musi byc caly czas doladowywany na full.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Ja tu nie widze zadnego problemu i nawet nie wnikam do ilu % on sie doladowuje.

Nie wiem jak inni, Ale ja też bym nie widział żadnego problemu gdyby nie konieczność wołania Assistance od czasu do czasu ewentualnie odpalenia na kable... On denerwujących komunikatach typu " akumulator rozładowany" po 15 minutach słuchania radia na parkingu już nie wspomnę

Napisano
Teraz, delco napisał(a):

Nie wiem jak inni, Ale ja też bym nie widział żadnego problemu gdyby nie konieczność wołania Assistance od czasu do czasu ewentualnie odpalenia na kable... On denerwujących komunikatach typu " akumulator rozładowany" po 15 minutach słuchania radia na parkingu już nie wspomnę

W Alfie? No to moze algorytm tego ladowania jest zwyczajnie spitolony.

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

W Alfie? No to moze algorytm tego ladowania jest zwyczajnie spitolony.

Ależ bardzo możliwe że to jest tylko przekombinowanie algorytm ładowani a - co jak dla mnie z punktu widzenia użytkownika nie ma najmniejszego znaczenia na którym etapie ktoś czegoś nie dokończył...

Napisano

Brak spryskiwaczy do kamery cofania i 360.

Napisano
21 minut temu, sdss napisał(a):

Brak spryskiwaczy do kamery cofania i 360.

W S-Maxie była, ale już nie ma!

Kolejna rzecz - wyłącznie grzania kierownicy tylko na wyświetlaczu, a to upierdliwe szczególnie czy Android Auto lub Car Play. Wyłączenie grzanych stołków już znów fizyczny przycisk ma.

Napisano
8 minut temu, rwIcIk napisał(a):

W Tucsonie palcem przecierałem ;]

W obecnym jest schowana i zawsze czysta :ok:

Nie zamarza? 

w jednym aucie mam spryskiwacz w drugim nie , 360 brak.

Napisano
26 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Do 360 musiałbym zapłacić abonament ;]

O to to! 1 miejsce na podium producenckich głupich wymysłów - abonamenty.

Napisano
22 minuty temu, kenickie napisał(a):

O to to! 1 miejsce na podium producenckich głupich wymysłów - abonamenty.

W moim mnóstwo opcji. Na szczęście nowy był kupiony z większym pakietem na 6 lat 👍

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Nie musi, ale niech nie denerwuje bezsensownymi komunikatami.

Renault co chwila pluje się jakimiś dziwnymi komunikatami o ochronie lub ładowaniu akumulatora.

Utrzymuje tak niski stan naładowania, że chwila postoju na zgaszonym silniku i pluje się o stan akumulatora, a te komunikaty brzmią mi w głowie jak "naładuj mnie ciulu, bo następnym razem nie odpalę" (po zgaszeniu sam nie wyłącza radia, podświetlenia zegarów, tabletu, a dopiero po zamknięciu i zablokowaniu drzwi).

Napisano
4 godziny temu, delco napisał(a):

On denerwujących komunikatach typu " akumulator rozładowany" po 15 minutach słuchania radia na parkingu już nie wspomnę

I tak nieźle, Captur potrzebuje na to mniej niż 5 min.

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

W Tucsonie palcem przecierałem ;]

W obecnym jest schowana i zawsze czysta :ok:

Chowana kamera to kapitalny pomysł. W poprzednim Passacie przecierałem kamerę może ze 2-3 razy przez 8 lat. Świetne było to chowanie.

Obecnie a A6 wiecznie uwalona i już mam nawyk że przechodząc za autem za każdym razem przecieram :facepalm:

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

I tak nieźle, Captur potrzebuje na to mniej niż 5 min.

W stelvio akumulator fabryczny mz 105 Ah

Napisano
37 minut temu, Elephant napisał(a):

Chowana kamera to kapitalny pomysł. W poprzednim Passacie przecierałem kamerę może ze 2-3 razy przez 8 lat. Świetne było to chowanie.

Obecnie a A6 wiecznie uwalona i już mam nawyk że przechodząc za autem za każdym razem przecieram :facepalm:

Spryskiwacz nie daje rady ?

4 minuty temu, delco napisał(a):

W stelvio akumulator fabryczny mz 105 Ah

Po kiego grzyba taki wielki ? Webasto tam nie ma ?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, sdss napisał(a):

Po kiego grzyba taki wielki ? Webasto tam nie ma ?

A to konstruktorow pytaj.....silnik benzynowy..a webasta niema.... nawet chyba nie oferyją

Napisano
Teraz, sdss napisał(a):

On jest chyba zintegrowany z tylnym spryskiwaczem?

Działa tak sobie, dla mnie ten widok na ekranie jest 'brudny' po chwili jazdy w tych warunkach.

Napisano
21 minut temu, Elephant napisał(a):

On jest chyba zintegrowany z tylnym spryskiwaczem?

Działa tak sobie, dla mnie ten widok na ekranie jest 'brudny' po chwili jazdy w tych warunkach.

W Audi można uruchomić nie zależnie od spryskiwacza tylnej szyby. Kliknij trzy kropki.

Napisano
10 godzin temu, Elephant napisał(a):

tak samo mam