Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co głupiego wymyślili konstruktorzy w waszym samochodzie...?

Featured Replies

Napisano
13 minut temu, Maciej__ napisał(a):

To, że mapa jest nowa, to nie znaczy że jest aktualna. W VAG jest z tym słabo niestety.

Nawet na biezaco aktualizowane GM pokazuja czasem herezje jezeli chodzi o ograniczenia

Napisano
30 minut temu, sdss napisał(a):

Zrozum 🤣, na jakiej podstawie auto ustawia prędkość ? Odczytany znak albo z mapy. 

Czyli widzi w tym miejscu dwie drogi. Starą, nieaktualną i nową. Wyobraź sobie, że jedziesz S7 Warszawa-Gdańsk i w Starych Babkach pod Elblągiem auto Ci zwalnia do 50 na ekspresówce, bo kiedyś w tym miejscu szła droga przez wieś. 

Opisywany przeze mnie odcinek nie ma w tym miejscu żadnych znaków, a auto przyspiesza i robi to nagle, wyświetlając na zegarach 90, po czym dojeżdza do zakrętu, który na nowej drodze jest zbyt ciasny na prędkość 90. 

Powiedz mi, jak mapa może być nieaktualna, skoro nowej drogi nie było nawet w zarysie, bo stała na niej stacja benzynowa, teraz mapa ją widzi, ale widzi też drogę, która była przed nią w tym miejscu, choć nie wyświetla starej na ekranie? 

Po prostu VAG ma to skopane i tyle.

Napisano

W Stelvio mistrzostwem świata jest system zarządzania ładowaniem akumulatora IBS. W praktyce ładowanie zanika poniżej 75% naładowania. Poniżej też ładowanie jest mało efektywne i przy jeździe po mieście szybko spada, szczególnie zimą. Tak w praktyce konstruktorzy Alfy przyzwyczajają użytkownika do eksploatacji samochodu elektrycznego, bo nawet przy nowym akumulatorze zimą wypada auto co jakieś 2 tygodnie podpiąć pod prostownik.

Napisano
15 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Czyli widzi w tym miejscu dwie drogi. Starą, nieaktualną i nową. Wyobraź sobie, że jedziesz S7 Warszawa-Gdańsk i w Starych Babkach pod Elblągiem auto Ci zwalnia do 50 na ekspresówce, bo kiedyś w tym miejscu szła droga przez wieś. 

Opisywany przeze mnie odcinek nie ma w tym miejscu żadnych znaków, a auto przyspiesza i robi to nagle, wyświetlając na zegarach 90, po czym dojeżdza do zakrętu, który na nowej drodze jest zbyt ciasny na prędkość 90. 

Powiedz mi, jak mapa może być nieaktualna, skoro nowej drogi nie było nawet w zarysie, bo stała na niej stacja benzynowa, teraz mapa ją widzi, ale widzi też drogę, która była przed nią w tym miejscu, choć nie wyświetla starej na ekranie? 

Po prostu VAG ma to skopane i tyle.

No jak sam opisałeś zawiera błędy.  Chyba, że jakieś żyły wodne, albo auto wymaga egzorcyzmów. 

Auto jedzie jak zostało zaprogramowane, używa do tego znaków lub mapy, jak mapa jest uj…. to tak się dzieje , podobnie jak znak na dojazdówce jest za blisko A czy tam S.

W tempomacie masz dwie opcje dostosuj do znaków i dostosuj do przebiegu drogi. Pewnie ta druga masz odznaczona. 

Napisano
26 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Mapę, jako zarys drogi masz aktualną, ale ograniczenia prędkości już nie (prawdopodobnie nie zaktualizowali, albo powstał bug ze względu na nałożenie się wspomnianych 300m obu dróg).

O co bić pianę, trzeba kontrolować co robi maszyna.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
19 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Mapę, jako zarys drogi masz aktualną, ale ograniczenia prędkości już nie (prawdopodobnie nie zaktualizowali, albo powstał bug ze względu na nałożenie się wspomnianych 300m obu dróg).

O co bić pianę, trzeba kontrolować co robi maszyna.

Ja nie biję piany, ale jakbyś nie zauważył, napisałem co głupiego zrobili w tym aucie i napisłem to w odpowiednim wątku. Mnie tylko cieszy, że na codzień nie jestem zmuszony do korzystania z takich ficzerów.

Napisano

Ja bym jeszcze dołożył debilną "tabletyzaczję" w grupie VAG  - szczególnie G8,  leon i pochodne. nie dość że nieczytelne  to moim zdaniem niebezpieczne.

Podobnie w BMW 3 G20 - sterowanie klimą mikroskopijnymi przyciskami z mikroekranikiem.

Tego typu rozwiązania powinny powodować brak homologacji.

Napisano
W dniu 21.12.2024 o 22:59, Filipfm napisał(a):

U mnie tez nie jak nie masz pasa zapietego. Z zapietym odpuszcza

Rozwiązałem problem: winny był łącznik między kierownicą a pedałami

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

To, że mapa jest nowa, to nie znaczy że jest aktualna. W VAG jest z tym słabo niestety.

No tak ale  ....na kawalku S12 pod Lublinem (a dokładniej na odcinku Lublin Piaski) rozpoznawanie znaków uporczywie pokazuje mi ograniczenie do 60 km/h - mimo że Eska istnieje chyba od 12 lat... A wcześniej na tym odcinku istniała dwupasmówka wybudowana chyba na początku lat 70 - S12 na tym odcinku biegnie dokładnie po śladzie..

Chyba nie biorą danych z nawigacji po nawigacja pokazuje normalnie 120 km/h

Napisano
W dniu 24.12.2024 o 10:49, Filipfm napisał(a):

Nie zdarzylo mi sie. Ale ok. Jak ktos odniezy tylko przod to tak moze sie zdarzyc. Albo nie uzywa ogrzewania tylnej szyby

U mnie gdy jest zimno ogrzewanie tylnej i przedniej szyby włącza się samo. Automatyczną wycieraczkę z tyłu też mam ale ona działa w takim tempie jak te z przodu. Jeśli przednie nie machną bo czujnik deszczu ich nie aktywuje to tylna też nie.

:ok:

Napisano
5 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

głupie rozwiazanie to uzycie spryskiwcza aktywuje wycieraczki

W większości przypadków powoduje szorowanie po niedostatecznie namoczonym syfie ;]

W Maździe walnęli spryskiwacze na wycieraczkach i problemu nie ma. Nie chlapie też na przechodniów ;]

Napisano
  • Autor
40 minut temu, bartekm napisał(a):

W większości przypadków powoduje szorowanie po niedostatecznie namoczonym syfie ;]

W Maździe walnęli spryskiwacze na wycieraczkach i problemu nie ma. Nie chlapie też na przechodniów ;]

O to przypomniał mi się jeszcze jeden bez sens.... W volvie V70... Jeżeli używa się spryskiwaczy i wycieraczek włączają się także spryskiwacze reflektorów..... Ale nawet wtedy jeżeli jedzie się na światłach do jazdy dziennej

Napisano
40 minut temu, delco napisał(a):

W volvie V70... Jeżeli używa się spryskiwaczy i wycieraczek włączają się także spryskiwacze reflektorów..... Ale nawet wtedy jeżeli jedzie się na światłach do jazdy dziennej

E tam, ma to sens. Skoro brudna jest szyba, to i brudne są inne fragmenty przodu :P 

Napisano
  • Autor
16 minut temu, DamianB napisał(a):

E tam, ma to sens. Skoro brudna jest szyba, to i brudne są inne fragmenty przodu :P 

Na przykład tablica rejestracyjna.... A tam spryskiwaczy nie ma...

Napisano
54 minuty temu, DamianB napisał(a):

Moja Laguna nie załączy spryskiwaczy lamp, jeśli nie mam włączonych świateł mijania manetką lub nie włączył ich czujnik światła.

Napisano
18 minut temu, kenickie napisał(a):

Moja Laguna nie załączy spryskiwaczy lamp, jeśli nie mam włączonych świateł mijania manetką lub nie włączył ich czujnik światła.

Subaru też nie. Jak założyłem dzienne to myślałem że popsułem spryskiwacze ;]

Napisano
58 minut temu, delco napisał(a):

Na przykład tablica rejestracyjna.... A tam spryskiwaczy nie ma...

Tak, masz rację. Tablica czysta też jest ważna, ale już tylko wg prawa jako ochrona przed mandatem. A lampy mają wpływ na bezpieczeństwo, o które Volvo ikonicznie dba. Myjesz szybę, myją się lampy - a że nie włączone, cóż... może akurat włączysz je później, jak już nie będziesz używać spryskiwaczy.

Mogli się posunąć dalej - obligatoryjny sprysk lamp przy ich włączaniu 🙃

Napisano
  • Autor
14 minut temu, DamianB napisał(a):

A lampy mają wpływ na bezpieczeństwo, o które Volvo ikonicznie dba. Myjesz szybę, myją się lampy - a że nie włączone, cóż... może akurat włączysz je później, jak już nie będziesz używać spryskiwaczy.

Mogli się posunąć dalej - obligatoryjny sprysk lamp przy ich włączaniu 🙃

To Dlaczego nie myją świateł do jazdy dziennej skoro One są włączone?

Napisano
13 minut temu, delco napisał(a):

To Dlaczego nie myją świateł do jazdy dziennej skoro One są włączone?

Nie wiem, ale nie zdziwiłbym się jakby takie coś skonstruowali w Volvo. Podsuń im ten pomysł 😄 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, DamianB napisał(a):

Nie wiem, ale nie zdziwiłbym się jakby takie coś skonstruowali w Volvo. Podsuń im ten pomysł 😄 

Ja ten pierwszy pomysł uważałem za głupi, drugi byłby jeszcze głupszy - to dla ciebie wszystko jest okej i się zgadza sam im Podsuń

Napisano
W dniu 25.12.2024 o 21:01, format napisał(a):

Alfa kasuje z pamięci ograniczenie prędkości po przejeździe przez skrzyżowanie?

nie jestem w stanie zrozumieć logiki działania systemu rozpoznawania znaków. 

Jedyne miejsce gdzie działało dobrze i kiedy na to zwracałem uwagę to austriackie i niemieckie autostrady. Poza tym kompletnie na to nie patrzę.

Napisano
W dniu 24.12.2024 o 14:01, format napisał(a):

Ja mam kierunkowskazy na kierownicy, w związku z tym np. podczas zjazdu z ronda muszę kliknąć guzik skierowany w stronę lewą (bo kierowca obrócona jest o 180°) chcąc skręcać w prawo. Gdy obrócona jest o 90° muszę kliknąć guzik skrętu w dół, a gdy obrócona jest o 270° guzik do skrętu w górę.

Myślę że wygrałem ten konkurs. Pytanie jaka jest nagroda?

Nie dokupiłeś jeszcze tych aftermarketowych drągów?

Napisano
  • Autor
25 minut temu, bergerac napisał(a):

edyne miejsce gdzie działało dobrze i kiedy na to zwracałem uwagę to austriackie i niemieckie autostrady. Poza tym kompletnie na to nie patrzę.

Ja też bym nie patrzył... Gdyby nie to że tempomat sprzężony jest z systemem rozpoznawania znaków. I przynajmniej w modelu który ja mam(z 2021 roku) bywa tak że chcesz podnieść czy też zmniejszyć prędkość o 10 km/h nagle system ustawia ci po jednym kliknięciu prędkość jaką z czytał system rozpoznawania - znak Może to być nawet 40 km/h które wytrzasnął z ze zjazdu. Oczywiście dodanie gazu czy naciśnięcie hamulca załatwia sprawę... Ale Imo idea aktywnego tempomatu jest nieco inna - niż konieczność aktywnego korygowania tego co robi w każdej sekundzie.

Napisano
5 minut temu, delco napisał(a):

Ja też bym nie patrzył... Gdyby nie to że tempomat sprzężony jest z systemem rozpoznawania znaków. I przynajmniej w modelu który ja mam(z 2021 roku) bywa tak że chcesz podnieść czy też zmniejszyć prędkość o 10 km/h nagle system ustawia ci po jednym kliknięciu prędkość jaką z czytał system rozpoznawania - znak Może to być nawet 40 km/h które wytrzasnął z ze zjazdu. Oczywiście dodanie gazu czy naciśnięcie hamulca załatwia sprawę... Ale Imo idea aktywnego tempomatu jest nieco inna - niż konieczność aktywnego korygowania tego co robi w każdej sekundzie.

No dobra, ale nie masz w ustawieniach pojazdu wyboru jak ma działać? 

Mam to w Tucsonie i po prostu wyłączyłem bo było niebezpieczne. Zczytywał prędkość z dupy i nagle przyspieszał albo zwalniał jak ja akurat chciałem tylko zbić prędkość o 10 w dół. 

Napisano
  • Autor
9 minut temu, bizz napisał(a):

No dobra, ale nie masz w ustawieniach pojazdu wyboru jak ma działać?

Nie znalazłem ustawiania w instrukcji ani w samochodzie, w salonie twierdzą że nie można tego zmienić, serwis jest beznadziejny... Ale okej Dzięki za sugestie Poszukam jeszcze raz

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał(a):

ja to chyba wyłączyłem od razu

Napisano
  • Autor
26 minut temu, bergerac napisał(a):

ja to chyba wyłączyłem od razu

Dzięki za trop.... Może faktycznie da się to u mnie wyłączyć?

Napisano
16 godzin temu, delco napisał(a):

O to przypomniał mi się jeszcze jeden bez sens.... W volvie V70... Jeżeli używa się spryskiwaczy i wycieraczek włączają się także spryskiwacze reflektorów..... Ale nawet wtedy jeżeli jedzie się na światłach do jazdy dziennej

W VAGu mozna ustawic co ile spryskiwan szyby ma sie wlaczyc spryskiwacz swiatel:oki:

Napisano

Czytam te wszystkie uwagi i dochodzę do wniosku, że mam auto pozbawione tego typu wpadek użytkowych, albo jestem mało wymagający. Chociaż wymienione nielogiczne funkcjonalności nie występują u mnie, więc chyba miałem szczęście do inżynierów.

Jedyna co widzę, że w poprzedniku było lepsze X3 F25, a teraz działa jak pewnie w 95% innych aut to sterowanie wycieraczkami automatycznymi. W F25 u szczytu dźwigni był przycisk aktywujący, sama manetka pozostawała w neutralnym położeniu i gdy automat słabo widział np mżawkę, to jednym ruchem można było pociągnąć w pozycję niestabilną by wycieraczki zrobiły jeden ruch. Dodatkowo funkcja dezaktywowała się po wyłączeniu silnika i nie było obawy o niekontrolowany ruch, np. zasypanych śniegiem, wycieraczek. W G01 zrobiono normalnie i aktywacja automatu to pierwsza stała pozycja manetki.

Macałem nowe modele i niestety głupie rozwiązania je dopadły z brakiem przycisków na czele i zagnieżdżeniem wszystkiego w tablecie.

Napisano
36 minut temu, Harp napisał(a):

Czytam te wszystkie uwagi i dochodzę do wniosku, że mam auto pozbawione tego typu wpadek użytkowych, albo jestem mało wymagający. Chociaż wymienione nielogiczne funkcjonalności nie występują u mnie, więc chyba miałem szczęście do inżynierów.

Jedyna co widzę, że w poprzedniku było lepsze X3 F25, a teraz działa jak pewnie w 95% innych aut to sterowanie wycieraczkami automatycznymi. W F25 u szczytu dźwigni był przycisk aktywujący, sama manetka pozostawała w neutralnym położeniu i gdy automat słabo widział np mżawkę, to jednym ruchem można było pociągnąć w pozycję niestabilną by wycieraczki zrobiły jeden ruch. Dodatkowo funkcja dezaktywowała się po wyłączeniu silnika i nie było obawy o niekontrolowany ruch, np. zasypanych śniegiem, wycieraczek. W G01 zrobiono normalnie i aktywacja automatu to pierwsza stała pozycja manetki.

Macałem nowe modele i niestety głupie rozwiązania je dopadły z brakiem przycisków na czele i zagnieżdżeniem wszystkiego w tablecie.

Zarówno w Mazdzie jak i Hyundaiu, można wymusić jednorazowy ruch wycieraczek w trybie auto. 

Trzeba ruszyć pokrętło od czułości systemu auto, o jeden poziom w górę lub w dół i cofnąć. 

Napisano
27 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Zarówno w Mazdzie jak i Hyundaiu, można wymusić jednorazowy ruch wycieraczek w trybie auto. 

Trzeba ruszyć pokrętło od czułości systemu auto, o jeden poziom w górę lub w dół i cofnąć. 

W Tucsonie nie stwierdziłem takiej opcji :(

Trzeba było przejść w tryb ciągły, by zaczęły w miarę działać.

Przez siedem lat męczyłem się z tym automatem od wycieraczek.

Auto super, a to psuło całą radość z jazdy ;]

Napisano

Teraz mi się przypomniało. 8-)

W moim Pugu 308 SW T7 światło cofania jest tak gówniane, że równie dobrze mogłoby go nie być wcale. :sciana:

Edytowane przez ochkarol

Napisano
14 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Tak to i można u mnie. Ale pomyśl o ile wygodniej jest gdy manetka jest w pozycji 0 i wystarczy pchnąć ją w pozycję niestabilną dla jednego machnięcia. Genialne!

Wiem, problemy pierwszego świata ;)

Napisano
W dniu 20.12.2024 o 19:01, deszczowyRoman napisał(a):

np. kiepski zawory i gniazda zaworowe, chciałbym aby głowice były solidniejsz i mozna było montować LPG

Dla Ciebie Ziom KIA, naśladując taksiarzy znad Wisły, stworzyła Niro Hybrid LPG.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
18 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Praktycznie we wszystkich autach z jakimi się spotkałem też to tak działało. Ruch kółka w dowolną stronę aktywuje wycieraczki.

:ok:

Napisano
17 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Teraz mi się przypomniało. 8-)

W moim Pugu 308 SW T7 światło cofania jest tak gówniane, że równie dobrze mogłoby go nie być wcale. :sciana:

W Fordzie światła oświetlenia tablicy rejestracyjnej są tak umieszczone, że świecą w kamerę i gdy jest ciemno prawie nic w niej nie widać bo te światła przeszkadzają.

:facepalm:

Napisano

A. Jeszcze jeden hit. Do wymiany filtra powietrza musze zdjac kawalek podszybia. By zdjac ten kawalek musze zdjac ramie wycieraczki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
16 minut temu, WaWeR napisał(a):

A. Jeszcze jeden hit. Do wymiany filtra powietrza musze zdjac kawalek podszybia. By zdjac ten kawalek musze zdjac ramie wycieraczki.

Francuzi? ;]

Napisano

Francuzi? ;]

Oczywiscie. Jak by nie patrzec najmniej zawodne pojazdy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano

Fiat Bravo, AR Giulietta- aby wymienić filtr powietrza trzeba...... podnieść auto aby zderzak był minimum 35 cm od ziemi i odkręcić ...nadkole prawe- filtra o wysokości około 30 cm znajduje ę pod ... prawą lampą.

Filtry  Stelvio/Giuliia - wymiana zajmuje jakieś 1,5 h - robiłem to już 9 razy - temu co to wymyślił ręce bym poobcinał. A w wersji USA dodatkowo przeszkadza poduszka kolanowa której EU nie ma

Napisano

W ESPACE 4 jeśli chodzi o ergonomię to wszystko jest sp....e.

Naprawdę dużo czasu poświęcili konstruktorzy, aby to wszystko sp...ć.

Napisano
W dniu 26.12.2024 o 10:20, red_sebald napisał(a):

W Stelvio mistrzostwem świata jest system zarządzania ładowaniem akumulatora IBS. W praktyce ładowanie zanika poniżej 75% naładowania. Poniżej też ładowanie jest mało efektywne i przy jeździe po mieście szybko spada, szczególnie zimą. Tak w praktyce konstruktorzy Alfy przyzwyczajają użytkownika do eksploatacji samochodu elektrycznego, bo nawet przy nowym akumulatorze zimą wypada auto co jakieś 2 tygodnie podpiąć pod prostownik.

jak mam 7 lat stelvio i przejechałem 135 tkm to nigdy nie podpinałem prostownika. Po prostu auto musi jeździć to raz a dwa powyłączać trzeba urządzenia które mocno pobierają prąd w spoczynku np keyless start stop etc. Ten problem nie dotyczy tylko Stelvio- Większość nowych modeli po 2-3  tygodniowym postoju jest nie do odpalenia lub ledwo co

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Dareek napisał(a):

Większość nowych modeli po 2-3  tygodniowym postoju jest nie do odpalenia lub ledwo co

Wolalem raz assistance do stelvio..... zrobilem w sobote 300 czy 400 km a w poniedzialek nie odpalilem

Dodatkowo z plusa ktory jest pod maską nie mozna odpalic na kable.... 

Wg kierowcy z assistance winna jest niemql zawsze automatyka ladowania ktora jest przekombinowana

Napisano
2 godziny temu, Dareek napisał(a):

jak mam 7 lat stelvio i przejechałem 135 tkm to nigdy nie podpinałem prostownika. Po prostu auto musi jeździć to raz a dwa powyłączać trzeba urządzenia które mocno pobierają prąd w spoczynku np keyless start stop etc. Ten problem nie dotyczy tylko Stelvio- Większość nowych modeli po 2-3  tygodniowym postoju jest nie do odpalenia lub ledwo co

Trafiłeś dobry akumulator, czy to std ? Co tam siedzi pod maską?

Napisano
Godzinę temu, sdss napisał(a):

Trafiłeś dobry akumulator, czy to std ? Co tam siedzi pod maską?

Varta BLUE EFB - kupiłem tuż po sprowadzeniuponiewaz OE "zmienił w" w transporcie właściciela ale od początku mam zdezaktywowany S@S i keyless off

Napisano
1 godzinę temu, delco napisał(a):

Wolalem raz assistance do stelvio..... zrobilem w sobote 300 czy 400 km a w poniedzialek nie odpalilem

Dodatkowo z plusa ktory jest pod maską nie mozna odpalic na kable.... 

Wg kierowcy z assistance winna jest niemql zawsze automatyka ladowania ktora jest przekombinowana

tzw "inteligentne ładowanie" - nie pozwala na lądowanie wiecej niż do 80% . inny debilizm to że ładuje tak naprawdę podczas....hamowania silnikiem, przy przyśpieszaniu jest 12,2 V hamowanie silnikiem nawet 15V.

ale żeby nie wiesząc psów na AR - niemal każde auto ma to guano- ekologia mniejsze obciazenia silnika- taa jassne. Sasiad ciagle odpala Yarisa żony z .... kabli. nie dziwota jak siedzi 45Ah i 266A. Zamiana na wiekszy nie wchodzi w gre booooo.... ustata gwary. Ale jest przyzwyczajony Q8 ciągłe też z kalbi odpala

Edytowane przez Dareek

Napisano
13 godzin temu, Dareek napisał(a):

Sasiad ciagle odpala Yarisa żony z .... kabli. nie dziwota jak siedzi 45Ah i 266A

Myślę że u mnie w S-Max siedzi podobny lub minimalnie większy. ;] Ale nie przypominam sobie aby chociaż raz od stania narzekał, co innego elektryczna klapa, tą wystarczy kilka razy machnąć i prądu zaczyna brakować. ;]

Napisano
20 godzin temu, Dareek napisał(a):

tzw "inteligentne ładowanie" - nie pozwala na lądowanie wiecej niż do 80% . inny debilizm to że ładuje tak naprawdę podczas....hamowania silnikiem, przy przyśpieszaniu jest 12,2 V hamowanie silnikiem nawet 15V.

ale żeby nie wiesząc psów na AR - niemal każde auto ma to guano- ekologia mniejsze obciazenia silnika- taa jassne. Sasiad ciagle odpala Yarisa żony z .... kabli. nie dziwota jak siedzi 45Ah i 266A. Zamiana na wiekszy nie wchodzi w gre booooo.... ustata gwary. Ale jest przyzwyczajony Q8 ciągłe też z kalbi odpala

w Oplu też mam inteligentne ładowanie. Mam wpięty miernik napięcia w gniazdko i pokazuje ciągle inne wartości. Waha się to od około 12.5 do 15.4V. I trudno w ogóle znaleźć jakąś regułę. Może tylko to, że zimą częściej są wyższe wartości, latem nigdy nie widuję powyżej 15V. Ale czasami przez kilka dni, nawet gdy są krótkie trasy nie pokaże wyżej niż 14V, a ostatnio trasa 100km i cały czas ładował 15.2-15.3V. Często to skacze w zakresie 12-15 co chwilę. Ale jakaś logika w tym musi być skoro akumulator ma już 7 lat i działa. I nigdy też nie było problemów z odpaleniem. Więc da się zrobić dobrze.

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał(a):

w Oplu też mam inteligentne ładowanie. Mam wpięty miernik napięcia w gniazdko i pokazuje ciągle inne wartości. Waha się to od około 12.5 do 15.4V. I trudno w ogóle znaleźć jakąś regułę. Może tylko to, że zimą częściej są wyższe wartości, latem nigdy nie widuję powyżej 15V. Ale czasami przez kilka dni, nawet gdy są krótkie trasy nie pokaże wyżej niż 14V, a ostatnio trasa 100km i cały czas ładował 15.2-15.3V. Często to skacze w zakresie 12-15 co chwilę. Ale jakaś logika w tym musi być skoro akumulator ma już 7 lat i działa. I nigdy też nie było problemów z odpaleniem. Więc da się zrobić dobrze.

W CX-5 z inteligentnym ladowaniem, fabryczny aku ma juz ponad 8,5 roku, nigdy nie byl doladowywany prostownikiem.

Co wiecej start/stop nadal sie zalacza jak zapomne deaktywowac, wiec chyba musi byc w calkiem dobrej kondycji.