Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co głupiego wymyślili konstruktorzy w waszym samochodzie...?

Featured Replies

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

jak nie jestem pewny że zamknąłem samochód, to sobie mogę sprawdzić w aplikacji. Taka nowoczesność ;]

Ale to jest akurat fajne :)

Napisano
5 godzin temu, maro_t napisał(a):

jak nie jestem pewny że zamknąłem samochód, to sobie mogę sprawdzić w aplikacji. Taka nowoczesność ;]

Bez zasięgu? :panic: jak to działa? 

Napisano
52 minuty temu, wujek napisał(a):

nie wiem. U nas w Małopolsce nie ma problemów z zasięgiem. U Was w stolicy są? ;]

Napisano
30 minut temu, maro_t napisał(a):

nie wiem. U nas w Małopolsce nie ma problemów z zasięgiem. U Was w stolicy są? ;]

W garażach? Jak najbardziej 😉

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Jak ma moduł LTE, to raczej ma zasięg.

W garażach nie ma. Tu się chłop po prostu czepia. Odchodzę od samochodu i od razu wiem że jest zamknięty. Nie muszę później sprawdzać. Ba lusterka są głośniejsze od centralnego zamku więc przy dużym ruchu i hałasie też nie ma problemu. 

Napisano
32 minuty temu, wujek napisał(a):

W garażach nie ma. Tu się chłop po prostu czepia. Odchodzę od samochodu i od razu wiem że jest zamknięty. Nie muszę później sprawdzać. Ba lusterka są głośniejsze od centralnego zamku więc przy dużym ruchu i hałasie też nie ma problemu. 

Ja odchodzę i samo się zamyka 🤪

Napisano
2 godziny temu, wujek napisał(a):

Bez zasięgu , ale z pakietem danych, pacz na to :

IMG_8967.png.48fba6213a520ff4e1d47b845c8955bd.pngIMG_8966.png.ef348377e23190455a2f435b3a328023.pngIMG_8970.png.a04d15e201ad83777357ad9f0a8133b5.png

Napisano
52 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Mój nie. Się za chwilę jest powiadomienie w aplikacji i można zamknąć zdalnie 👍

To, też spoko. 

Napisano
2 godziny temu, gobi napisał(a):

Bez zasięgu , ale z pakietem danych, pacz na to :

IMG_8967.png.48fba6213a520ff4e1d47b845c8955bd.pngIMG_8966.png.ef348377e23190455a2f435b3a328023.pngIMG_8970.png.a04d15e201ad83777357ad9f0a8133b5.png

Nie no spoko ale to musi pamiętać ostatni stan skoro nie ma zasięgu kom. 

Napisano
2 godziny temu, sdss napisał(a):

Ja odchodzę i samo się zamyka 🤪

Ale jak wrócisz sprawdzić to się otwiera :phi: i 

Napisano
34 minuty temu, wujek napisał(a):

Nie no spoko ale to musi pamiętać ostatni stan skoro nie ma zasięgu kom. 

No tak. Właśnie próbuje się dowiedzieć, na jakiej zasadzie to działa 😁 

Screenshot_2025-01-10-17-46-54-331_com.daimler.ris.mercedesme.ece.android~2.jpg

Napisano
4 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Ale ze bez zasięgu LTE,?

Wiem że mój Mercedes wysyłał mi na App wszystkie dane , jak i czym dokładnie nie wiem ale schemat podobny do działania AirTag.

Napisano
8 godzin temu, gobi napisał(a):

Wiem że mój Mercedes wysyłał mi na App wszystkie dane , jak i czym dokładnie nie wiem ale schemat podobny do działania AirTag.

Ale on i aktualizacje pobiera. Pogodę wyświetla. Ma aktualny traffic w nawigacji. To pewnie wszystko przez moduł LTE. Pytanie ile może bez zasięgu stacji bazowej?

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Ale on i aktualizacje pobiera. Pogodę wyświetla. Ma aktualny traffic w nawigacji. To pewnie wszystko przez moduł LTE. Pytanie ile może bez zasięgu stacji bazowej?

Moim zdaniem LTE jest w aucie a przesył danych następuje jak w pobliżu się znajdzie ktoś z telefonem, tak jak w iOS „Znajdź” przedmioty osoby lub urządzenia widoczne są dopiero kiedy się ktoś się w okolicy z aktywnym w sieci telefonem kręci.

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Ale jaki to problem pobrać pogodę na 24h? Do tego u mnie w wiesniackim Fordzie to działa w oparciu o 2 i 3G jak pamiętam.

Napisano

Sygnał 2G i 3G ma być niedługo sukcesywnie wyłączany. 

Także nie będziesz miał pogody... 

Napisano
42 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Sygnał 2G i 3G ma być niedługo sukcesywnie wyłączany. 

Także nie będziesz miał pogody... 

Na razie część operatorów scala pasma i przeprogramowuje stacje bazowe, by starsze standardy działały we wspólnym paśmie. Ale i tak nacisk jest na rozwój LTE i 5G.

Napisano
5 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

Od kilku lat obowiązek to ecall, każde auto ma kartę SIM. Działa przez GSM a czy to LTE , GPRS czy inny system nie ma znaczenia. Poza ecall można wezwać pomoc itp. Upraszczając w aucie zamontowany jest telefon GSM.

Napisano
5 minut temu, sdss napisał(a):

Od kilku lat obowiązek to ecall, każde auto ma kartę SIM. Działa przez GSM a czy to LTE , GPRS czy inny system nie ma znaczenia. Poza ecall można wezwać pomoc itp. Upraszczając w aucie zamontowany jest telefon GSM.

Tak, a a'propos tematu wątku, u mnie przycik alrmowy jest tuż przy przycisku schowka na okulary. Dobrze, że pod klapka, bo już kilka razy ją otworzyłem zamiast schowka ;]

Napisano
5 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Tak, a a'propos tematu wątku, u mnie przycik alrmowy jest tuż przy przycisku schowka na okulary. Dobrze, że pod klapka, bo już kilka razy ją otworzyłem zamiast schowka ;]

Ten przycisk zazwyczaj trzeba chwilę przytrzymać zeby zadzwonil po pomoc.

Napisano
11 minut temu, rwIcIk napisał(a):

VAG ma panel dotykowy 😂 jak się uszkodzi to auto samo dzwoni 😂

Napisano

Stary się chyba robię, bo najbardziej wszystko pasuje mi w Vivaro B, na guziczek większość, światła auto, czujnik deszczu/zmierzchu bez cyrków, może klimy w automacie brakuje, ale za to idzie ją całkiem precyzyjnie ustawić jak ja chcę a nie jak chce algorytm. W nowych na siłę przyciski zastępuje się sterowaniem z tableta i różnymi menu i podmenu, co w czasie jazdy jest zwyczajnie niebezpieczne. Mam też 26 letniego strupka 4x4 i tam pasuje mi wszystko, no prawie bo nie ma klimy. Wsiadam (i tak jest z większością staruchów) i nie trzeba się przyzwyczajać pół dnia (może poza niektórymi citroenami). I bez względu czy z lat 70,80, czy 90-mija 30 lat i to działa, obecna myśl techniczna raczej tego nie przewiduje. Teraz można sobie zestawić te tablety i inne diwajsy z pierdzieleniem o recyklingu, planecie i tego typu frazesami...Wiem, marudzę jak bumer :)

Napisano
7 godzin temu, gobi napisał(a):

Moim zdaniem LTE jest w aucie a przesył danych następuje jak w pobliżu się znajdzie ktoś z telefonem, tak jak w iOS „Znajdź” przedmioty osoby lub urządzenia widoczne są dopiero kiedy się ktoś się w okolicy z aktywnym w sieci telefonem kręci.

Ale jak? Idę obok Mercedesa sąsiada  i on korzysta z mojego telefonu?

Napisano
12 minut temu, wujek napisał(a):

Tak.

Napisano
15 minut temu, wujek napisał(a):

Co za bzdura 😂

Napisano
23 godziny temu, sdss napisał(a):

Obowiązek od kilku lat? Mam auto z 2023 i niema guzika emergency na podsufitce 🤔

Napisano
5 minut temu, Randar napisał(a):

Obowiązek od kilku lat? Mam auto z 2023 i niema guzika emergency na podsufitce 🤔

Jest obowiązkowy od 2018, ale liczy się data homologacji. Ja też w 2021 nie mam, bo wprawdzie polift ale auto na rynku od 2017

Edytowane przez Filipfm

Napisano
2 minuty temu, Randar napisał(a):

A w ktorym roku byl homologowany ten model?

Napisano
1 minutę temu, Filipfm napisał(a):

Jest obowiązkowy od 2018, ale liczy się data homologacji. Ja też w 2021 nie mam. 

Aaaa no to już jasne, mój jest robiony  od 2017 chyba

Napisano
3 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

A w ktorym roku byl homologowany ten model?

Nie wiem, produkowany od 2017 😉

Napisano
Teraz, Randar napisał(a):

Nie wiem, produkowany od 2017 😉

Czyli jeszcze przed wprowadzeniem wymogu, dlatego nie ma przycisku mimo roku produkcji 2023.

Napisano
No tak. Właśnie próbuje się dowiedzieć, na jakiej zasadzie to działa [emoji16] 

Screenshot_2025-01-10-17-46-54-331_com.daimler_ris.mercedesme_ece.android2.jpg.3938fac9d0ece59ffa69689b07044af8.jpg

Można włączyć Klimę zdalnie w spalinowym MB jak jest w toyocie i volvo?

Wysłane za pomocą Tapatalk
  • 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 5.01.2025 o 14:19, Maciej__ napisał(a):

Faktycznie, argument przeciwko fotochromatyce :hehe:

Co niby miałoby leżec przy tylnej szybie i jak często masz taką sytuację... 

Ja osobiście nigdy ;]

Leży tam na stałe poduszka, którą dzieci czasami stosują, gdy chcą oprzeć głowę.

Wystarczy zresztą, że trzecia osoba siedzi z tyłu i też fotochromatyka nie działa. A jak z tyłu mam pusto i fotochromatyka działa, to o wiele gorzej niż ściemnienie w samym lusterku.

Jeżeli jesteś jeszcze czymś zaskoczony, to pytaj bez wahania.

Napisano
W dniu 12.01.2025 o 15:42, rwIcIk napisał(a):

No nie. Chyba nie ma takiej opcji 

Nie wszystko mam wykupione. Ale chyba nie.

Musi eu blokada w USA można dziada zdalnie odpalić i klima chodzi. 

Napisano
33 minuty temu, wujek napisał(a):

Musi eu blokada w USA można dziada zdalnie odpalić i klima chodzi. 

Ktoś tu napisał, że  Volvo też da radę na 10minut. 

Napisano
W dniu 1.01.2025 o 19:49, kaczorek79 napisał(a):

W Golfie z inteligentnym ładowaniem aku wytrzymał 6 lat, choć SS nie był używany ani przeze mnie, ani przez poprzedniego właściciela. Ciepły dzień, końcówka lata, w przeddzień trasa i jazda nonstop ze 4 godziny, zero objawów. Zupełnie przypadkiem w przeddzień po trasie odpalałem na zegarach stan naładowania akumulatora i miał coś ok 80-82 (już słabo pamiętam). Następnego dnia ledwo otworzył się zamek, a po przekręceniu kluczyka nawet kontrolki nie zaświeciły. Multimetr wskazał 2 volty.

w skodzie po 3 latach w czerwcu padł z dnia na dzień do zera (wieczorem jeździł, rano pusty) szok. U Teścia w skodzie po 1.5 roku padał, padał i padł w 2 roku.

Napisano
W dniu 12.01.2025 o 15:35, ppmarian napisał(a):

Można włączyć Klimę zdalnie w spalinowym MB jak jest w toyocie i volvo?

Nie wiem w pancerwagenie w zimę mam tylko "przewietrzanie" jak dobrze pamiętam :( 

W lato jakoś nie miałem okazji przetestować.

Napisano
Ktoś tu napisał, że  Volvo też da radę na 10minut. 

W spalinowych Volvo i w toyocie można odpalić zdalnie i schłodzić lub zagrzać auto

Jak inne marki nie wiem

Napisano
12 godzin temu, Camel napisał(a):

w skodzie po 3 latach w czerwcu padł z dnia na dzień do zera (wieczorem jeździł, rano pusty) szok. U Teścia w skodzie po 1.5 roku padał, padał i padł w 2 roku.

Cela się pewnie zwarła. Miałem raz tak u siebie. Przyjechałem po dziecko pod przedszkole. Jak wróciłem to już nie odpalił.

Napisano
21 godzin temu, Camel napisał(a):

Nie wiem w pancerwagenie w zimę mam tylko "przewietrzanie" jak dobrze pamiętam :( 

W lato jakoś nie miałem okazji przetestować.

Zdalne otwieranie szyb ? 

Napisano
35 minut temu, sdss napisał(a):

Zdalne otwieranie szyb ? 

Nie, włączają się nawiewy.

Napisano
W dniu 28.01.2025 o 23:33, ppmarian napisał(a):

W spalinowych Volvo i w toyocie można odpalić zdalnie i schłodzić lub zagrzać auto

Jak inne marki nie wiem

Teść mówi że w RAV4 nie może?

Ford w automatach pozwala odpalić zdalnie.

Napisano
10 minut temu, AstraC napisał(a):

Teść mówi że w RAV4 nie może?

Ford w automatach pozwala odpalić zdalnie.

No jest to dość ciekawe bo zgłębiałem temat.

Takie samo wyposażenie jak ja mam w podobnych pojazdach w USA - można odpalić silnik zdalnie, można zdalnie schłodzić ale żeby klima odpaliła to silnik musi się włączyć, zagrzać też można z apki ale tak samo silnik musi odpalić. Sprawdzali mi i wyposażenie mam identyczne: głównie chodzi o czujnik CO2 jakby samochód odpalił silnik w garażu i czujnik jakości powietrza (podobno to ma jakieś powiązanie).

To co mi na innym forum znaleźli to że prawo EU nie zezwala na to żeby silnik pracował jak nie ma w pojeździe kierowcy. Można to "odblokować" ale muszę czekać aż do końca gwarancji. Opcja zarówno z pilota jak i z aplikacji LINK

Napisano
13 minut temu, bengamin napisał(a):

To co mi na innym forum znaleźli to że prawo EU nie zezwala na to żeby silnik pracował jak nie ma w pojeździe kierowcy.

Przepis dotyczy chyba tylko pracy silnika na postoju i tylko w obszarze zabudowanym. Dodatkowo na prywatnej posesji Policja nie może przeprowadzić kontroli i ukarać mandatem.

Lexus UX200 (na rynek EU, salon PL) - można uruchomić silnik z aplikacji na 20 min.

Napisano

corolla EU, salon PL, rok 2023 można odpalić zdalnie i w lato i w zimie

wszystko zależy od rocznika i systemów zainstalowanych w samochodzie

odpalanie przez apkę toyoty

jak otwierasz samochód od razu się silnik wyłącza