Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejny głupek się nie zna na EV

Featured Replies

Napisano
  • Autor
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Pytanie okazało się trudne 😆

Nie inaczej. Tu wszyscy bardzo mądrzy to i poziom dyskusji wysoki.

:ok:

Napisano
W dniu 23.12.2024 o 11:05, Ryb napisał(a):

Nie skorzystałem nawet ze stacji benzynowej, wyłącznie z Burger Kinga

Czyli jesteś idealnym klientem na ev - mógłbyś się przecież "przy okazji" naładować do 80% 😆

Napisano
Godzinę temu, iwik napisał(a):

Czyli jesteś idealnym klientem na ev -

Chciałem poruszyć temat Twojego wpisu. Zastanawiałem się, czy zdajesz sobie sprawę, że niektóre z Twoich sformułowań mogły zostać odebrane jako obraźliwe? Zgłosiłem ten post moderatorowi, nie żeby Cię "podkablować", ale dlatego, że zależy mi na tym, by na forum panowała przyjazna atmosfera, a takie wypowiedzi mogą ją psuć.

Wiem, że jesteś spoko gościem i pewnie nie miałeś złych intencji. Chciałbym Ci jednak przypomnieć o zasadach netykiety. W Internecie, tak jak w życiu, ważne jest, by traktować innych z szacunkiem. Czasem łatwo zapomnieć, że po drugiej stronie ekranu siedzi człowiek z uczuciami.

Mam nadzieję, że to przemyślisz. Jeśli chcesz o tym pogadać, to jestem otwarty.

Pozdrawiam,

Napisano
Godzinę temu, format napisał(a):

niektóre z Twoich sformułowań mogły zostać odebrane jako obraźliwe?

Serio? Ale, że w tym poście o Burger Kingu?

Jeśli coś tam moglo zostać odebrane jako obraźliwe to chyba musisz mi rozwinąć interpretację, bo ja nie potrafię znaleźć tam takiego pierwiastka. 

A jak drzesz teraz łacha to ja nie złapałem ironii, widocznie nie znam @Ryba tak dobrze jak Ty i nie wiem o jego uzależnieniu od fast foodów. 

Edytowane przez iwik

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, format napisał(a):

Chciałem poruszyć temat Twojego wpisu. Zastanawiałem się, czy zdajesz sobie sprawę, że niektóre z Twoich sformułowań mogły zostać odebrane jako obraźliwe? Zgłosiłem ten post moderatorowi, nie żeby Cię "podkablować", ale dlatego, że zależy mi na tym, by na forum panowała przyjazna atmosfera, a takie wypowiedzi mogą ją psuć.

Wiem, że jesteś spoko gościem i pewnie nie miałeś złych intencji. Chciałbym Ci jednak przypomnieć o zasadach netykiety. W Internecie, tak jak w życiu, ważne jest, by traktować innych z szacunkiem. Czasem łatwo zapomnieć, że po drugiej stronie ekranu siedzi człowiek z uczuciami.

Pozdrawiam,

Dziękuję, pierwszy raz ktoś stanął po mojej stronie. Wzruszenie odbiera mi mowę.

:bukiet:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, iwik napisał(a):

Czyli jesteś idealnym klientem na ev - mógłbyś się przecież "przy okazji" naładować do 80% 😆

Tak i nie, ponieważ zbyt rzadko korzystam z Burger Kinga. Żeby to się spieło albo musiałbym ograniczyć ilość ładowań poza domem do jednego na kilka miesięcy lub dramatycznie zwiększyć częstotlwość stołowania się w Burger Kingu. Nie wiem co gorsze.

;]

Napisano
5 godzin temu, format napisał(a):

Pozdrawiam,

Pite było, czy to jakieś przemyślenia świąteczno noworoczne?

Napisano
53 minuty temu, maras77 napisał(a):

Pite było, czy to jakieś przemyślenia świąteczno noworoczne?

Tak konkretnie to gemini-2.0-flash-exp. Naprawdę nie zauważyłeś że to treść z LLM?

Napisano
2 minuty temu, format napisał(a):

Tak konkretnie to gemini-2.0-flash-exp. Naprawdę nie zauważyłeś że to treść z LLM?

Wiedziałem, że to LLM, jednak sądziłem, że choć trochę mózgu tez używasz :ok:

Napisano
Godzinę temu, maras77 napisał(a):

Wiedziałem, że to LLM, jednak sądziłem, że choć trochę mózgu tez używasz :ok:

Ja? Nigdy w życiu! Nawet nie czytałem tego 

Napisano
22 minuty temu, format napisał(a):

Ja? Nigdy w życiu! Nawet nie czytałem tego 

A to spoko :ok:

Napisano
W dniu 28.12.2024 o 19:46, format napisał(a):

Ja zauważyłem, aczkolwiek co do merytoryki się zgadzam. 

Forum EV zostało opanowane przez miłośników aut spalinowych (ICE) którzy w każdym wątku próbują udowodnić że DLA NICH elektryk to porażka i nie mają sensu te auta. To sprawia, że poziom tego podforum szoruje po dnie.

Ja rozumiem, że nie każdemu pasują elektryki i jest to dla mnie zrozumiałe. Ale po jaki stryj wjaniepawlwlać się na ten kącik i przekonywać do tego użytkowników EV ? 

Robi się taki HydePark-bis w najgorszym wydaniu.

P.S. Elektryki nie są dla każdego - zgoda w 100%. Są osoby którym to bardzo pasuje - np. ja. Proszę, dyskutujmy merytorycznie a nie plujmy jadem.

Dziękuję.

Napisano
8 godzin temu, slawekw napisał(a):

Forum EV zostało opanowane przez miłośników aut spalinowych (ICE) którzy w każdym wątku próbują udowodnić że DLA NICH elektryk to porażka i nie mają sensu te auta. To sprawia, że poziom tego podforum szoruje po dnie.

Ja rozumiem, że nie każdemu pasują elektryki i jest to dla mnie zrozumiałe. Ale po jaki stryj wjaniepawlwlać się na ten kącik i przekonywać do tego użytkowników EV ? 

P.S. Elektryki nie są dla każdego - zgoda w 100%. Są osoby którym to bardzo pasuje - np. ja. Proszę, dyskutujmy merytorycznie a nie plujmy jadem.

Dziękuję.

Niestety chłopcy muszą jeszcze dorosnąć ale kilka lat i pewnie zrobi się merytorycznie ;) 

O TSI i DSG po 15 latach zaczęto dyskutować na poziomie, szybko zleci 😌😁

Napisano
9 godzin temu, slawekw napisał(a):

Ja rozumiem, że nie każdemu pasują elektryki i jest to dla mnie zrozumiałe. Ale po jaki stryj wjaniepawlwlać się na ten kącik i przekonywać do tego użytkowników EV

I udowadnianie że najlepszy jest diesel bo zrobi 1000 km na jednym baku. I może przewieź betoniarkę na stojąco. Dziwię się tylko że nikt tego tu nie wywala.

Napisano
W dniu 23.12.2024 o 11:11, Ryb napisał(a):

Tymczasem Chińczycy wymieniają baterie zapewne nieświadomi, że się nie da

Na pewno się da, ale to komplikuje system i robi to rozwiązanie bardziej problemowym i potencjalnie awaryjnym.

Napisano
43 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

O TSI i DSG po 15 latach zaczęto dyskutować na poziomie, szybko zleci 😌😁

To jest w sumie ciekawe co napisałeś. Bo mniej więcej po 15 latach te wynalazki zaczęły być bezproblemowe ;]

Napisano
6 minut temu, kravitz napisał(a):

To jest w sumie ciekawe co napisałeś. Bo mniej więcej po 15 latach te wynalazki zaczęły być bezproblemowe ;]

Na poziomie się zrobiło dlatego, że stały się bezproblemowe i zwyczajnie nie ma juz o czym dyskutować :phi:

Różnica jest jednak taka, że tam były tak samo problematyczne dla wszystkich. Natomiast z EV maja problem głównie ci, którzy ich nie posiadają, za to wiedzą wszystko na ich temat :old:

Napisano
Na poziomie się zrobiło dlatego, że stały się bezproblemowe i zwyczajnie nie ma juz o czym dyskutować :phi:

Różnica jest jednak taka, że tam były tak samo problematyczne dla wszystkich. Natomiast z EV maja problem głównie ci, którzy ich nie posiadają, za to wiedzą wszystko na ich temat :old:

A ja mam EV i jest dla mnie problematyczny…

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
24 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Nie ma ludzi idealnych,  każdy ma jakieś wady :old:

Napisano
Nie ma ludzi idealnych,  każdy ma jakieś wady :old:

Albo potrzeby i oczekiwania….

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

Ciekawe dlaczego. ;]

Napisano

Ciekawe dlaczego. default_zlosnik.gif

Bo ma za mały zasięg na pełnej baterii i (nie lub) za długo się ładuje i (nie lub) rzadka jest sieć ładowania i (nie lub) za drogie jest ładowanie komercyjne

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Bo ma za mały zasięg na pełnej baterii i (nie lub) za długo się ładuje i (nie lub) rzadka jest sieć ładowania i (nie lub) za drogie jest ładowanie komercyjne

Oczywista sprawa. Problem polega na wrzucaniu wszystkich EV do jednego worka. A różnica pomiędzy różnymi modelami EV jest większa niż pomiędzy różnymi modelami aut spalinowych, bo niektórzy producenci kompletnie nie wiedzą, jak to robić EV a robią. 

Jakbyś miał @kravitzową Y, to byś nie wiedzial gdzie ją całować. ;]

Napisano
11 godzin temu, kravitz napisał(a):

Bzdura. 
10 lat temu już nie generowały. 

Napisano
Teraz, mrBEAN napisał(a):

Bzdura. 
10 lat temu już nie generowały. 

10 lat temu był 2014 ;]

A DSG kiedy weszło i silniki FSI? ;]

Napisano
Teraz, kravitz napisał(a):

10 lat temu był 2014 ;]

A DSG kiedy weszło i silniki FSI? ;]

T to nie to samo co F 😌

TSI to 2006 rok. 
A od 2012 już były poprawione.

Oczywiście później trochę znowu niektóre popsuli 😁

DSG to 2003 rok, ale powrzechniej.  pojawiły się razem z TSI. 
W zasadzie problemów nie generowały. 
Oczywiście pomijając wyjątki. 

A teraz to obiekt westchnień 😁

Napisano
W dniu 29.12.2024 o 22:55, slawekw napisał(a):

Dziękuję.

Masz rację ale po drugiej stronie jest towarzystwo wzajemnej masturbacji, gdzie elektryki to najlepsze co się mogło wydarzyć. Kącik rzeczywiście jest fatalny i ciężko się tu poważnie rozmawia.

Napisano
  • Autor
W dniu 29.12.2024 o 23:55, slawekw napisał(a):

Ale po jaki stryj wjaniepawlwlać się na ten kącik i przekonywać do tego użytkowników EV? 

Nie trzeba tego robić. Oni potrafią się nawet pokłócić między sobą nawzajem.

;l

Napisano
Godzinę temu, Ryb napisał(a):

Nie trzeba tego robić. Oni potrafią się nawet pokłócić między sobą nawzajem.

;l

Zazdrościsz 😌😎😁

Napisano

Oczywista sprawa. Problem polega na wrzucaniu wszystkich EV do jednego worka. A różnica pomiędzy różnymi modelami EV jest większa niż pomiędzy różnymi modelami aut spalinowych, bo niektórzy producenci kompletnie nie wiedzą, jak to robić EV a robią. 

Tak RWD….

I mnie nie interesuje że się będzie ładować zamiast 40min jest 30min
Albo że ma zasięg zimą zamiast REALNYCH 250km jest 350km

Interesują mnie wartości przynajmniej dwa razy lepsze

Może kolejna generacja EV już będzie się zbieżna z moimi oczekiwaniami

Tylko z ładowarkami publicznymi nie przewiduje że będzie lepiej - będzie ich więcej ale użytkowników też będzie więcej a z cenami nie widzę że zejdą w dół

Napisano
Nie masz [emoji18]

A kto s dzisiejszych czasach ma ?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Zazdrościsz 😌😎😁

Oczywiście! Takie fajne kłótnie a ja nie mogę wziąć udziału bo nie mam EV! Oh, wait... Przecież mogę.

:jump:

Napisano
21 godzin temu, HelixSv napisał(a):

Nagroda to dla mnie żadna, musieć się ładować w drodze do Zakopanego w najbliższym czasie.

Rozważania do ilu dobić na SC aby starczyło do jazdy jeszcze na miejscu. Trasa zaraz po pracy, dojazd w późnych godzinach.

Na pewno postój w Kraku na ładowanie to jest to o czym od dawna marzyłem.

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Nagroda to dla mnie żadna, musieć się ładować w drodze do Zakopanego w najbliższym czasie.

Rozważania do ilu dobić na SC aby starczyło do jazdy jeszcze na miejscu. Trasa zaraz po pracy, dojazd w późnych godzinach.

Na pewno postój w Kraku na ładowanie to jest to o czym od dawna marzyłem.

Pchać się do centrum Krakowa dla paru groszy nie ma sensu. Po drodze jest dużo ładowarek, w okolicy Krakowa również. 

Napisano

Pchać się do centrum Krakowa dla paru groszy nie ma sensu. Po drodze jest dużo ładowarek, w okolicy Krakowa również. 

A benzyna lub dieslem nie trzeba o tym myśleć wcale gdzie kiedy ile i za ile zatankować

To jest ten ból

Napisano
3 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Tak RWD….

i plaskacz. 

Interesują mnie wartości przynajmniej dwa razy lepsze

Nieprawda. Interesują Ciebie wszystkie wartości. W przeciwnym przypadku byś się tu nie udzielał. 

Tylko z ładowarkami publicznymi nie przewiduje że będzie lepiej - będzie ich więcej ale użytkowników też będzie więcej a z cenami nie widzę że zejdą w dół

Z ilością ładowarek będzie lepiej, również w stosunku do liczby pojazdów. 

Z cenami niekoniecznie. Tanio lub darmo to jest w domu. W trasie czasem trzeba płacić jak za zboże (czytaj benzynę). 

Napisano
7 minut temu, ppmarian napisał(a):

A benzyna lub dieslem nie trzeba o tym myśleć wcale gdzie kiedy ile i za ile zatankować

To jest ten ból

Tak, słyszałem o tym. To ten słynny ból ładowania samochodów elektrycznych bardzo doskwierający użytkownikom aut spalinowych. ;]

Napisano
28 minut temu, HelixSv napisał(a):

Na SC prąd po 2PLN, na innych po 3PLN.

No ja jakoś nie sram pieniędzmi, żeby 50PLN było dla mnie jak piardnięcie.

Nie mam żadnych innych abo.

50PLN to najmniejszy wymiar kary, bo i tak zaokrągliłem, a pewnie wezmę więcej niz 50kWh, aby mieć zapas do jazdy.

Ten problem w Golfie nie występował wcale. Chociaż czekaj, jak wyjeżdżałem gdzieś na zachód, to jednak tez zboczyłem z drogi, aby zatankować na full paliwo jednak w Polsce. Tylko że to było po 500km i trwało chwilę, a nie po 300 i "Netflix"

Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

To jest ten ból

@kravitzlubi dokonywać złe motoryzacyjne wybory 😄

Można odnieść wrażenie, że go to kręci 😅

Napisano
Ja default_skromny.gif

Ja też diesla i dwie benzyny

trzymanie (w formie mam a nie tylko użytkuje) nowego EV przekracza mój próg bólu bezsensownie przepalanych pieniędzy

Napisano
Godzinę temu, HelixSv napisał(a):

Tak, słyszałem o tym. To ten słynny ból ładowania samochodów elektrycznych bardzo doskwierający użytkownikom aut spalinowych. ;]

Musisz umieć wybrać dokąd jedziesz, a to nie jest takie łatwe. 

Napisano
20 minut temu, ppmarian napisał(a):

Ja też diesla i dwie benzyny

trzymanie (w formie mam a nie tylko użytkuje) nowego EV przekracza mój próg bólu bezsensownie przepalanych pieniędzy

Mając firmowy wóz no limit, to jest daleko odmienna perspektywa w kwestii kosztów posiadania, użytkowania, a co za tym idzie postrzegania pewnych spraw :skromny:

Niemniej nadal współczuję tej Toyoty 😄 

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, HelixSv napisał(a):

No. Dokładnie tak samo jak kierowcom EV szczególnie dokuczają ubrudzone olejem napędowym pistolety przy dystrybutorach. 

:skromny:

Napisano
  • Autor
W dniu 30.12.2024 o 09:29, kravitz napisał(a):

Na pewno się da, ale to komplikuje system i robi to rozwiązanie bardziej problemowym i potencjalnie awaryjnym.

Ja się tu naczytałem, że chińskie rozwiązania są tanie, dobre i bezawaryjne.

;]

Napisano
W dniu 21.12.2024 o 13:21, Ryb napisał(a):

Nie wyobrażam sobie przyłącza mającego obsłużyć parking pełen TIRów.

137301.cd96e228-6b6d-4c97-a439-6a8025578

Napisano
W dniu 31.12.2024 o 18:47, kravitz napisał(a):

Na SC prąd po 2PLN, na innych po 3PLN.

No ja jakoś nie sram pieniędzmi, żeby 50PLN było dla mnie jak piardnięcie.

Nie mam żadnych innych abo.

50PLN to najmniejszy wymiar kary, bo i tak zaokrągliłem, a pewnie wezmę więcej niz 50kWh, aby mieć zapas do jazdy.

Ten problem w Golfie nie występował wcale. Chociaż czekaj, jak wyjeżdżałem gdzieś na zachód, to jednak tez zboczyłem z drogi, aby zatankować na full paliwo jednak w Polsce. Tylko że to było po 500km i trwało chwilę, a nie po 300 i "Netflix"

Ja tez bym pewnie wjechal do Kraka. 

Ale bardziej dla pewności, że wszystko zadziała. No i jakby nie było jakiś zabójczych korków oczywiście. 

Napisano
W dniu 31.12.2024 o 18:20, ppmarian napisał(a):

To jest ten ból

Czasem warto bo przy autostradzie czy ekspresowce moze byc i 50 groszy drozej. I choc to ponizej 10% ceny to jednak przy pełnym baku robi jakas tam roznice.