Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tani dziwni ubezpieczyciele OC?

Featured Replies

Napisano

Kończy się mojej żonie OC w jej czerwonej strzale. Miała poprzednio w Ergo Hestii gdzie w tamtym roku kosztowało ono 450zł. Przyszła kontynuacja i mało co szczęki z ziemi nie zbierałem bo Hestia przysłała 1405zł. Żadnych szkód nie było. Zacząłem obliczać na wszelkich porównywarkach dostępnych w internecie i wyświetlają mi się oferty między 450 a 550zł i oczywiście pokazało mi najtańsze firm takich jak: WEFOX, BALCIA, ACCREDITED

W skrócie bać się takich firm w przypadku samego OC czy śmiało kupować? 

Kiedyś w staruszka przywalił Pan ubezpieczony w firmie Gefion i pamiętam że było kilka miesięcy szarpania się z odszkodowaniem gdzie koniec końców było warto bo odszkodowanie przekroczyło wartość auta 🤣

Napisano

Ewentualna szkoda z twojego OC to przecież nie twój problem, tylko podszkodowanego. Ma sens patrzeć na TU jak masz pakiet OC+AC+Assistance, jak masz tylko OC, to kupuj jak najtańsze i tyle.  

Napisano
  • Autor
13 minut temu, wladmar napisał(a):

Ewentualna szkoda z twojego OC to przecież nie twój problem, tylko podszkodowanego. Ma sens patrzeć na TU jak masz pakiet OC+AC+Assistance, jak masz tylko OC, to kupuj jak najtańsze i tyle.  

Ogólnie to też tak myślę że jeżeli są takie firmy dopuszczone do obrotu to można brać. Ale jakoś tak gdzieś za plecami mam że sam przy kolizji nie chciałbym się bujać z takimi no name i użerać się o odszkodowanie. 

Napisano
8 minut temu, piter333 napisał(a):

Ale jakoś tak gdzieś za plecami mam że sam przy kolizji nie chciałbym się bujać z takimi no name i użerać się o odszkodowanie. 

Na to nie masz wpływu. 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, wladmar napisał(a):

Na to nie masz wpływu. 

No nie mam.

A najciekawsze w tej historii jest to że Ergo Hestia przysłała mi ofertę na to ponad 1400zł, zaś w kalkulatorach też Ergo Hestia oferuje mi ubezpieczenie za 554zł 🤣

Napisano
Teraz, piter333 napisał(a):

No nie mam.

A najciekawsze w tej historii jest to że Ergo Hestia przysłała mi ofertę na to ponad 1400zł, zaś w kalkulatorach też Ergo Hestia oferuje mi ubezpieczenie za 554zł 🤣

Przysylaja bo taki maja obowiazek, pewnie to w ogole nie uwzglednia znizek...

Napisano

oc samochodu na rok można kupić gdziekolwiek, a balcia, to jakaś łotewska firma - miałem, poszkodowany korzystał, bez uwag

chyba bym się zastanawiał nad ubezpieczycielem jakbym kupował ubezpieczenie za życie z perspektywą długiego życia

Napisano

Już trzeci rok opłacam OC w firmie WEFOX, kupuje przez Internet tam gdzie najtaniej. Polisa za każdym razem jest uwzględniona w bazie UFG. Siedzibę mają w Warszawie ul. Żwirki i Wigury 16a 

Napisano
2 godziny temu, piter333 napisał(a):

No nie mam.

Ten sam zakres ubezpieczenia, bo jakoś trudno w to uwierzyć?

Nie to, żebym ich bronił ale miałem kilka aut u nich na samo OC (2/3 lata wstecz) i było normalnie-czyli cena jak z roku poprzedniego, ewentualnie do 10% więcej:hmm:

Napisano

Bujałem się z Balcia jako poszkodowany. BMW nie chciało brać ich w rozliczenie bezgotówkowe, przeczuwali kłopoty.

Nie chcieli wypłacić VAT. Odpuścili dopiero po wymianie korespondencji z kancelarią i gdy był już kierowany pozew. 

Tak czy siak kosztów i nerwów mi narobili. 

Napisano

Nie wiem, tak czytam i czytam i każdy niby prawo ma skończone na AK, a nikt nie pamięta że szkodę z OC sprawcy można likwidować u swojego ubezpieczyciela, który to rozliczy się (nie wnikam jak) z nim, oczywiście nie korzystając z  AC.

Napisano
37 minut temu, Camel napisał(a):

Nie wiem, tak czytam i czytam i każdy niby prawo ma skończone na AK, a nikt nie pamięta że szkodę z OC sprawcy można likwidować u swojego ubezpieczyciela, który to rozliczy się (nie wnikam jak) z nim, oczywiście nie korzystając z  AC.

Zgłoszenie szkody u mojego ubezpieczyciela - bezpośrednia likwidacja szkody czy warto?

Szkodę można zgłosić do swojego ubezpieczyciela. Umożliwia to program BLS, czyli Bezpośrednia Likwidacja Szkód. Ten system funkcjonuje w Polsce od 1 kwietnia 2015 roku. W jego ramach naprawą pojazdu zajmie się firma ubezpieczeniowa, w której wykupiłeś polisę OC. Skorzystanie z systemu BLS nie jest obowiązkowe. To ty decydujesz, który ubezpieczyciel zajmie się likwidacją szkody z OC sprawcy. Bezpośrednia likwidacja szkody czy warto? To z pewnością komfortowe rozwiązanie, ale nie w każdej sytuacji można z niej skorzystać.

Z programu BLS nie możesz skorzystać jeśli:

wycena szkody na pojeździe przekracza 30 tys. zł,

w kolizji drogowej brało udział więcej niż 2 pojazdy,

ktoś z uczestników zdarzenia został ranny,

kolizja miała miejsce poza granicami Polski,

Twój ubezpieczyciel oraz ubezpieczyciel sprawcy zdarzenia nie należą do systemu BLS.

https://helpfind.pl/blog/zgloszenie-szkody-u-swojego,655

Które firmy należą do BLS?

do Systemu Bezpośredniej Likwidacji Szkód przystąpiły następujące zakłady ubezpieczeń: Aviva, Concordia, Ergo Hestia, Gothaer, Liberty Ubezpieczenia, PZU, UNIQA oraz Warta.

Edytowane przez wladmar

Napisano
53 minuty temu, volf6 napisał(a):

Ten sam zakres ubezpieczenia, bo jakoś trudno w to uwierzyć?

Nie to, żebym ich bronił ale miałem kilka aut u nich na samo OC (2/3 lata wstecz) i było normalnie-czyli cena jak z roku poprzedniego, ewentualnie do 10% więcej:hmm:

W przypadku OC to jaki moze byc inny zakres? 

Jak kolega zadzowni do TU, cena tez bedzie pewnie podobna do tego co mial w tym roku.

Chyba, ze na dane auto/lokalizajce maja wysoka szkodowosc i zwyczaj chca sie ich pozbyc z portfolio.

Te ofert wznowienia zawsze sa z dupy, bo to pewnie jakis automat wysyla bo takie sa przepisy.

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Jak kolega zadzowni do TU, cena tez bedzie pewnie podobna do tego co mial w tym roku.

Chyba, ze na dane auto/lokalizajce maja wysoka szkodowosc i zwyczaj chca sie ich pozbyc z portfolio.

Te ofert wznowienia zawsze sa z dupy, bo to pewnie jakis automat wysyla bo takie sa przepisy.

Nie jest to prawda. Właśnie dostałem przedłużenie OC od MTU24 (marka Ergo Hestii). Mam do wyboru kilka wariantów chociaż wcześniej miałem tylko OC (około 400 PLN). Teraz mam OC 558 PLN lub OC+NNW 624 PLN. Na stronie kalkulator pokazuje mi tą samą wartość za same OC. Kuzyn też ma tą samą sytuację z tym samym ubezpieczycielem, ale jakoś więcej wariantów bo miał OC+NNW. Chyba wszyscy podnieśli ceny bo okolice 400 PLN mogę mieć tylko w HDI i Warcie  jak zainstaluję i będę używał jakąś aplikację oceniającą moją jazdę.

Napisano
1 minutę temu, Citric napisał(a):

Nie jest to prawda. Właśnie dostałem przedłużenie OC od MTU24 (marka Ergo Hestii). Mam do wyboru kilka wariantów chociaż wcześniej miałem tylko OC (około 400 PLN). Teraz mam OC 558 PLN lub OC+NNW 624 PLN. Na stronie kalkulator pokazuje mi tą samą wartość za same OC. Kuzyn też ma tą samą sytuację z tym samym ubezpieczycielem, ale jakoś więcej wariantów bo miał OC+NNW. Chyba wszyscy podnieśli ceny bo okolice 400 PLN mogę mieć tylko w HDI i Warcie  jak zainstaluję i będę używał jakąś aplikację oceniającą moją jazdę.

Zakres odpowiedzialnosci w OC bedzie podobny niezaleznie od TU bo to reguluje ustawa.

NNW to juz osobne ubezpieczenie i ja nic o tym nie pisalem.

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

Te badziewne ubezpieczalnie nie są objęte współpracą. 

Napisano
12 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Moze być NW, auto-szyby, asistance itp.

Co to tych wysyłanych ofert wznowień to nie jest tak jak piszesz , choć moze nie było:hmm: i w 2025 roku się zmieni:phi:

Patrzyłem teraz na 1 z samochodów, który nadal jest w Hestii i w ciągu 4 lat składka wzrosła o niecałe 50 zeta (z 310 na 354 w roku ostatnim-start polisy w czerwcu był).

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Zakres odpowiedzialnosci w OC bedzie podobny niezaleznie od TU bo to reguluje ustawa.

NNW to juz osobne ubezpieczenie i ja nic o tym nie pisalem.

Zgadza się, że zakres OC jest podobny.  Mogą wysłać różne warianty przedłużenia więc trzeba dobrze patrzeć czy tylko OC, a oferty wznowienia nie zawsze są "z dupy".

Napisano
4 minuty temu, Citric napisał(a):

Zgadza się, że zakres OC jest podobny.  Mogą wysłać różne warianty przedłużenia więc trzeba dobrze patrzeć czy tylko OC, a oferty wznowienia nie zawsze są "z dupy".

W moim przypadku jeszcze sie nie trafilo sensownie wznowienie.

Mam pelen pakiet OC/AC/ASS a wznowienie przychodzi na samo OC i kwoty sa absurdalne.

Napisano
5 godzin temu, piter333 napisał(a):

Zacząłem obliczać na wszelkich porównywarkach dostępnych w internecie

odezwij sie do @AkuQ moze bedzie miał dobrą ofertę

Napisano
6 minut temu, Maciej__ napisał(a):

W moim przypadku jeszcze sie nie trafilo sensownie wznowienie.

Mam pelen pakiet OC/AC/ASS a wznowienie przychodzi na samo OC i kwoty sa absurdalne.

Pewnie ubezpieczalnia nastawiona na sprzedaż agenturalną jak PZU. Tam chyba nawet nie otrzymywałem żadnej propozycji, a jedynie informację, żeby skontaktować się z agentem, który jednak sam się zgłaszał jak zbliżał się koniec polisy (miałem cały pakiet). W przypadku samego OC zawsze dostawałem sensowne oferty.

Edytowane przez Citric

Napisano

Z Gefionem był cyrk, bo ogłosili upadłość, UFG miało opory w niektórych przypadkach realizować szkody, bo nie wiadomo było do kiedy tenże miał rozliczać, w dodatku polisy po nich nie wznowiły się automatycznie więc część ludzi jak zapomnieli dostali kary z UFG za brak OC, pewnie jakaś część miała w tym czasie stłuczki nie posiadając polisy, co już w ogóle jest dramatem, no ale wcześniej było wiadomo, że znika.

Balcia umacnia się w Polsce więc nie ma co się bać. Wefox znika niebawem, ale tu raczej bez obaw, bo przejmuje go inny gracz Direct pojišťovna z Czech, Accredited-nisza u nas w PL. 
Nie do końca jest prawdą, z tym OC, że nas jako kupując to nie dotyczy, bo powyższy przykład pokazał, że jak TU zgłosi upadłość, UFG nie weźmie odpowiedzialności i nie wypłaci, to zgadnijcie do kogo zapukają? :)

Część z tych wchodzących w polski rynek ubezpieczycieli posiada akredytację KNFu i to daje względny spokój Kowalskiemu, bo oznacza to, że TU przeszło jakąś tam ścieżkę certyfikacji, a część takowej nie ma. Dlatego też np. polisy pod leasing nie zrobicie w byle jakim towarzystwie, bo nie każdą polisę zaakceptują co mają w umowach zapisane.

Co do samych cen:
Tanio to już drodzy państwo było i to w ostatnim czasie mieliśmy polisy tańsze aniżeli w latach 2017-2018, co za tym idzie podwyżki są nieuniknione i to raczej początki. Najważniejsze przyczyny wzrostu cen:
-podniesienie sum gwarancyjnych w OC https://www.prawo.pl/prawo/podwyzszenie-sum-gwarancyjnych-w-ubezpieczeniach-sejm,529016.html
- inflacja
-branie mandatów jako czynnika zwiększającego składkę za OC https://jawor.policja.gov.pl/dja/aktualnosci/bieza/87182,Uwaga-kierowcy-Drozsze-OC-za-punkty-karne-i-drogowe-wykroczenia.html

- coraz droższe naprawy powypadkowe (skomplikowaność pojazdów, dwukrotny wzrost stawek za roboczo godzinę pracy blacharskiej, wzrosty cen części) co za tym idzie co raz wyższe wypłaty po szkodach z OC, na które zrzucamy się wszyscy, Komisja Nadzoru Finansowego już w ub roku wydała rekomendację dla towarzystw o podniesienie cen OC 
-zgodnie z zapowiedziami lepiej nie będzie, zatem o "trójkach" z przodu przy bezwypadkowej jeździe trzeba zapomnieć, a przygotować się w najbliższych latach na piątki-szóstki.
Będzie niestety drożej. Firmy długo opierały się przed podnoszeniem, ale już od wiosny 2024 było widać wzrosty, przetasowania w postaci zmian algorytmów, czyszczenia przez towarzystwa swoich portfeli z klientów z ich grup ryzyka poprzez podwyżki znaczne, tak by klient sam sobie poszedł itd itd. Na temat OC nie patrzcie jednostkowo tylko na swój przykład, ale na całość. Bo my płacimy za pikaczento 400zł, ale jak ono przywali w Lambo wyjeżdżające z salonu, to towarzystwo wypłaci za naprawę tego lambo grube hajsy, a na to wszystko musi się zrzucić kilka tysi tych właścicieli pikaczento...

Napisano
  • Autor
27 minut temu, AkuQ napisał(a):

Nie do końca jest prawdą, z tym OC, że nas jako kupując to nie dotyczy, bo powyższy przykład pokazał, że jak TU zgłosi upadłość, UFG nie weźmie

Właśnie też o tym słyszałem, dzięki za konkretną odpowiedź 😉 

W skrócie zawsze przedłużenia OC było najtańszym rozwiązaniem jak później porównywałem. Co się stało tym razem w Hestii tego nie wiem. Tym bardziej że na porównywarce mam normalną cenę a nie ponad 1400zł. 

Nie dawno ojczulkowi przedłużałem defacto w Hestii to oprócz tego że zamiast na pół jak zawsze było płacone zrobili jako całość ale w normalnych pieniądzach. Tutaj jedna opcja za ogromne pieniądze bez żadnego mandatu czy stłuczki. 

Jeżeli WEFOX będzie na polskim rynku to kupuje w tej firmie bo jest prawie 100zł różnicy 

Napisano
57 minut temu, Citric napisał(a):

Pewnie ubezpieczalnia nastawiona na sprzedaż agenturalną jak PZU. Tam chyba nawet nie otrzymywałem żadnej propozycji, a jedynie informację, żeby skontaktować się z agentem

Ja - od kilku lat - dostaję listownie propozycję przedłużenia polisy OC/NNW/AC od PZU. 

Nie pamiętam jak się miały te propozycje do później zawartego ubezpieczenia przez agenta. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
5 godzin temu, piter333 napisał(a):

No nie mam.

Jak w telekomach, nowy klient to nowy klient dla nich, stary może z przyzwyczajenia zapłaci.

Napisano
2 godziny temu, Camel napisał(a):

Niby każdy, ale Ty nie, albo na wagarach byłes jak o tym mówili na zajęciach. ;]

Oba towarzystwa muszą być w BLS.

O reszcie ja też nie wiedzialem, ale już @wladmar wkleił.

Mi Balcia odradzał kiedyś agent, oczywiście można gdybać czy miał małą prowizję u nich.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Dobra, douczyłem się o BLS :) (myślałem, że wszyscy przystąpią).

Ale podsumowując: walić gdzie, jak się kupuje samo OC, byleby było taniej 🤣

Napisano
1 godzinę temu, Citric napisał(a):

Ale co nie jest prawdą?

Po czym wnosisz, że jak MTU pochyliło się i wyliczyło pod Ciebie czy kogoś z rodziny, to inne nie mogło przysłać oferty z dupy wziętej?

Mi co roku przysyłają kwit gdzie proponują OC za 1,5-2x drożej niż wychodzi finalnie u nich samych.

Napisano
4 minuty temu, Camel napisał(a):

Dobra, douczyłem się o BLS :) (myślałem, że wszyscy przystąpią).

Ale podsumowując: walić gdzie, jak się kupuje samo OC, byleby było taniej 🤣

Nie bardzo już pamiętam, ale obił mi się o uszy przypadek jakiegoś TU (noże to i Balcia była, bo kojarzę, że z Litwy), że posiadacz OC długo z poszkodowanym się po sądach ciągał.

Nie wiem już o co do końca chodziło i czemu nie skończyło się na UFG, a w sądzie.

Napisano
7 godzin temu, piter333 napisał(a):

Kończy się mojej żonie OC w jej czerwonej strzale. Miała poprzednio w Ergo Hestii gdzie w tamtym roku kosztowało ono 450zł. Przyszła kontynuacja i mało co szczęki z ziemi nie zbierałem bo Hestia przysłała 1405zł. Żadnych szkód nie było. Zacząłem obliczać na wszelkich porównywarkach dostępnych w internecie i wyświetlają mi się oferty między 450 a 550zł i oczywiście pokazało mi najtańsze firm takich jak: WEFOX, BALCIA, ACCREDITED

W skrócie bać się takich firm w przypadku samego OC czy śmiało kupować? 

Kiedyś w staruszka przywalił Pan ubezpieczony w firmie Gefion i pamiętam że było kilka miesięcy szarpania się z odszkodowaniem gdzie koniec końców było warto bo odszkodowanie przekroczyło wartość auta 🤣

Kup z jakiegoś reflinku na Mubi to jeszcze 100 Ci zwrócą ;)

Napisano
28 minut temu, pij napisał(a):

Słabo, bo jeszcze niedawno Mubi 200 zwracało a teraz to tworzą łańcuszki szczęścia z tymi poleceniami:phi:

Napisano
52 minuty temu, pij napisał(a):

Albo 300 jak w dobry moment trafi.

Napisano
7 godzin temu, wladmar napisał(a):

Na to nie masz wpływu. 

Jak to nie masz. Przed chwilą polecałeś te firmy.

Teraz tylko spotkać się z przekonanym i karma zatoczy koło.

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Albo 300 jak w dobry moment trafi.

A zastanawia się ktoś nad tym za co te 300 jak zarobku 30? Nie wątek na to, ale tu mądrzy ludzie w większości i kropki łączyć powinni potrafić.

Napisano
6 godzin temu, Camel napisał(a):

Serio? Jak?

Ja elektryk, nie prawnik, więc nawet na AK, mogę zapytać 😁

Napisano
10 minut temu, AkuQ napisał(a):

A zastanawia się ktoś nad tym za co te 300 jak zarobku 30? Nie wątek na to, ale tu mądrzy ludzie w większości i kropki łączyć powinni potrafić.

Jak kiedyś sprzedawałem ubezpieczenia to w PZU za odnowienie polisy miałem jakieś 50 (a może i mniej) ziko, dlatego sam namawiałem klientów aby zmienili zakład ubezpieczeń  nawet jeżeli był tańszy o kilka PLN-ów 🤣

Napisano
1 minutę temu, technix napisał(a):

Serio? Jak?

Ja elektryk, nie prawnik, więc nawet na AK, mogę zapytać 😁

Tu każdy ma po kilka fakultetów 😎

Napisano

Ale co nie jest prawdą?

Po czym wnosisz, że jak MTU pochyliło się i wyliczyło pod Ciebie czy kogoś z rodziny, to inne nie mogło przysłać oferty z dupy wziętej?

Mi co roku przysyłają kwit gdzie proponują OC za 1,5-2x drożej niż wychodzi finalnie u nich samych.

Nie jest prawdą, że "Te ofert wznowienia zawsze sa z dupy". Przeczytaj post, ze zrozumieniem i nie będziesz pisał głupot, że wnoszę o niemożliwości przysłania oferty "z dupy wziętej". Nie tylko MTU mi tak wyliczało.

Edytowane przez Citric

Napisano
9 godzin temu, Harp napisał(a):

Bujałem się z Balcia jako poszkodowany. BMW nie chciało brać ich w rozliczenie bezgotówkowe, przeczuwali kłopoty.

Nie chcieli wypłacić VAT. Odpuścili dopiero po wymianie korespondencji z kancelarią i gdy był już kierowany pozew. 

Tak czy siak kosztów i nerwów mi narobili. 

niech zgadnę w serwisie było pytanie czy jesteś vatowcem ???

Napisano
6 godzin temu, AkuQ napisał(a):

Za to samo co ta 100.

Napisano
6 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

niech zgadnę w serwisie było pytanie czy jesteś vatowcem ???

Oczywiście. Oświadczasz coś takiego podając ile tego VAT rozliczasz. W moim przypadku 50%. 

Ale to nie serwis miał problem tylko Balcia wypłacając 0% VAT. 

Napisano

Za to samo co ta 100.

Nie ważne czy 100 czy 300, pytam czy ktokolwiek zadaje sobie pytanie gdzie firma robi biznes na klientach dając 10x większy bon niż zarobek na sprzedanym produkcie. Tu są kropki do połączenia. 

Napisano
12 minut temu, Harp napisał(a):

Oczywiście. Oświadczasz coś takiego podając ile tego VAT rozliczasz. W moim przypadku 50%. 

Ale to nie serwis miał problem tylko Balcia wypłacając 0% VAT. 

Jeśli polisa była zawarta od SU netto to mieli rację, w innych przypadkach nie.

Napisano
2 minuty temu, AkuQ napisał(a):

Jeśli polisa była zawarta od SU netto to mieli rację, w innych przypadkach nie.

Moje/ Twoje polisy zawierają VAT 😉

Szkoda była likwidowana z OC sprawcy i zwrot 50% VAT jest częścią naprawienia szkody. 

0% VAT chcieli wypłacić bo auto w leasingu a leasingodawca prawdopodobnie rozlicza cały VAT. Tylko że prawa i obowiązki użytkowania są przenoszone na leasingowanego. Orzecznictwo sądów dawno już to ustaliło i normalne TU nie mają problemu z takimi rozliczeniami. 

Napisano
5 minut temu, Harp napisał(a):

Moje/ Twoje polisy zawierają VAT 😉

Szkoda była likwidowana z OC sprawcy i zwrot 50% VAT jest częścią naprawienia szkody. 

0% VAT chcieli wypłacić bo auto w leasingu a leasingodawca prawdopodobnie rozlicza cały VAT. Tylko że prawa i obowiązki użytkowania są przenoszone na leasingowanego. Orzecznictwo sądów dawno już to ustaliło i normalne TU nie mają problemu z takimi rozliczeniami. 

Likwidator nieogarnięty, jedyne co przychodzi do głowy. Ten czynnik to najczęstsza przyczyną problemów i nieporozumień. 3 tygodnie temu przerabiałem szkodę u klienta, gdzie TU (likwidator ) nie chciał bankowi (auto na os fizyczną w kredycie) wydać  cesji, kazał doubezpieczyć klientowi auto po szkodzie (słusznie), tylko niemożliwe to było póki szkoda nie była zamknięta, a ten nie chciał zamknąć bez doubezpieczenia. Normalnie pętla zamknięta 😂 tydzień frustracji klienta bo bank naciskał i po 3 tel do mnie, mnóstwo mojego zmarnowanego czasu, dopiero jak odgórnie mu nakazali zamknąć szkodę w 30 sek wystawiłem aneks z doubezpieczeniem. Najgorsze, że AI to teraz ściana i przejście za nią, by prosto w 2 zdaniach komuś wytłumaczyć po drugiej stronie jest niemożliwe. Formularze i maile na skrzynki ogólne, masakra.

Napisano
54 minuty temu, AkuQ napisał(a):

Nie ważne czy 100 czy 300, pytam czy ktokolwiek zadaje sobie pytanie gdzie firma robi biznes na klientach dając 10x większy bon niż zarobek na sprzedanym produkcie. Tu są kropki do połączenia. 

Ja nie wnikam. Zawsze najtaniej jest na mubi, a jak jeszcze pomarudzę i poproszę, żeby ze 2 razy zadzwonili później to zawsze 300 zł zaoszczędzę nawet bez reflinku.

Napisano
4 minuty temu, OPAL napisał(a):

Ja nie wnikam. 

No raczej wszyscy co biorą nie wnikają :) choć w sumie to w ich interesie powinno być ;) 

Napisano
1 minutę temu, AkuQ napisał(a):

No raczej wszyscy co biorą nie wnikają :) choć w sumie to w ich interesie powinno być ;) 

No to może oświecisz pozostałą ciemnotę, czy zabierzesz tę tajemną wiedzę do grobu?

Napisano
27 minut temu, OPAL napisał(a):

No to może oświecisz pozostałą ciemnotę, czy zabierzesz tę tajemną wiedzę do grobu?

Nie zamierzam, z kilku powodów. Najważniejszy to taki, że działam w tej samej branży, więc ktoś mógłby pomyśleć, że kogoś oczerniam, że konkurencja itd, a zupełnie nie to jest moim celem i nie walczę z tym, bo raz, że porównywarki mają niewielki udział w rynku, choć jako medium są potężne, a dwa, że zupełnie działam inaczej niż one, bo zazwyczaj obsługuję klientów kompleksowo, od OC na skuterka, przez auto, dom, budynki rolne, po życie, więc raczej żyjemy obok siebie aniżeli zwalczamy-inne targety klientów. Drugie to nie wątek na to, a tak jak napisałem, sporo tu inteligentnych ludzi co potrafią łączyć kropki. No i trzecia wskazówka to wszystko jest napisane, czytać tylko pozostało, tajemnej wiedzy tu nie ma. 

Napisano
3 godziny temu, AkuQ napisał(a):

W tych czasach, wiadomo na czym.

Na danych osobowych.