Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

co powiecie na jej temat, jednak inna niż 308 ?

Napisano
9 minut temu, Camel napisał(a):

co powiecie na jej temat, jednak inna niż 308 ?

Jeździłem taka że sławnym puretech i automatem. Tak sobie...

Do tego elektronika. W trakcie jazdy autostrada zgasły mi oba ekrany i zaczęły się restartować.

Napisano

Gdy wybierałem służbówkę rok temu, miałem do wyboru także Astrę. 
W środku ocean piano black na środkowej konsolecie

image.png.75ec201dbfe96e9ed956cd065d53deda.png

Mniejsza od Octavi, dużo gorzej wyposażona od Octavi w tych samych pieniądzach ( nie wiem jak jest na dziś). 

Napisano
17 minut temu, Kovic napisał(a):

Mniejsza od Octavi, dużo gorzej wyposażona od Octavi w tych samych pieniądzach ( nie wiem jak jest na dziś)

Niedawno atakowali reklamami "Astra z automatem poniżej 100kpln."

Napisano
  • Autor
17 minut temu, Kovic napisał(a):

Gdy wybierałem służbówkę rok temu, miałem do wyboru także Astrę. 
W środku ocean piano black na środkowej konsolecie

image.png.75ec201dbfe96e9ed956cd065d53deda.png

Mniejsza od Octavi, dużo gorzej wyposażona od Octavi w tych samych pieniądzach ( nie wiem jak jest na dziś). 

No Octavia jest jednak sporo mniejsza patrząc po rozstawie osi (kombi do kombi) i miejscem dla pasażerów z tyłu. A Fotele też przepaść do AGR "Hopla" :) 

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Niedawno atakowali reklamami "Astra z automatem poniżej 100kpln."

No w kombiaku w automacie - zgadza się. (125 lecie)

Szukam dla rodziny - mnie poprosiła i jak na razie "Hopel" wygrywa, jakością wykonania (przód, bo tylne drzwi gorzej), wyciszeniem - mega i tłumieniem dziur co w Octavi skacze się jak taczką na policjancie (ponoć Opel ma dłuższy skok zawieszenia - amortyzatorów i to czuć).

Tylko 1.2, ale już na łańcuchu, ale za to skrzynia 8 robi robotę i w miarę duży moment obrotowy i przyjemnie jedzie.

Napisano

Czyli za parę lat i sprzedaniu - jezeli im sie uda - parunastu tys egzemplarzy okaze sie czy to juz naprawiony pure tech.

Miałem do czynienia z Astrą  "K" 125km i miło wspominam.Tej nie daję takich szans

Napisano
27 minut temu, Camel napisał(a):

Szukam dla rodziny - mnie poprosiła i jak na razie "Hopel" wygrywa, jakością wykonania (przód, bo tylne drzwi gorzej), wyciszeniem - mega i tłumieniem dziur co w Octavi skacze się jak taczką na policjancie (ponoć Opel ma dłuższy skok zawieszenia - amortyzatorów i to czuć).

Tylko 1.2, ale już na łańcuchu, ale za to skrzynia 8 robi robotę i w miarę duży moment obrotowy i przyjemnie jedzie.

ta Astra L to moim zdaniem byłby najlepszy kompakt, gdyby nie słaby wybór silników. Wygląda dobrze, jest dobrze wykonana, wygodna, jakość wszystkiego w środku jest lepsza niż w golfie za te same pieniądze czy hyundaiu, wyciszenie jest bardzo dobre, prowadzi się lepiej niż moja Astra K, wrażenie jest takie jakby całen nadwozie było sztywniejsze, zawieszenie jest świetnie zestrojone. To jest naprawdę fajne auto... tylko te silniki. Teraz niby wchodzi ta hybryda 136KM oparta na PureTechu z łańcuchem, ale kto wie ile to warte.

Napisano
Godzinę temu, Camel napisał(a):

Jak skrzynia 8b to chyba raczej silnik jeszcze na pasku. 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Jak skrzynia 8b to chyba raczej silnik jeszcze na pasku. 

to jeszcze robią na pasku ? myślałem że od co najmniej roku robią na łańcuchu

Napisano
58 minut temu, Camel napisał(a):

to jeszcze robią na pasku ? myślałem że od co najmniej roku robią na łańcuchu

Sukcesywnie wycofują wersję z paskiem, ale jeszcze można znaleźć w niektórych modelach. 

Napisano
6 godzin temu, maro_t napisał(a):

ta Astra L to moim zdaniem byłby najlepszy kompakt, gdyby nie słaby wybór silników. Wygląda dobrze, jest dobrze wykonana, wygodna, jakość wszystkiego w środku jest lepsza niż w golfie za te same pieniądze czy hyundaiu, wyciszenie jest bardzo dobre, prowadzi się lepiej niż moja Astra K, wrażenie jest takie jakby całen nadwozie było sztywniejsze, zawieszenie jest świetnie zestrojone. To jest naprawdę fajne auto... tylko te silniki. Teraz niby wchodzi ta hybryda 136KM oparta na PureTechu z łańcuchem, ale kto wie ile to warte.

No niestety, starych dobrych 1.4 turbo już nie wsadzą. Wolnossaków też. A nowych innych nie mają.

Chociaż w Alfach jest chyba 1.5 GSE, bywał chyba w Tipo - nie wiem czy go jeszcze robią, ale zawsze byłaby jakaś alternatywa dla PureTech.

Napisano
8 godzin temu, awruK napisał(a):

Jeździłem taka że sławnym puretech i automatem. Tak sobie...

Do tego elektronika. W trakcie jazdy autostrada zgasły mi oba ekrany i zaczęły się restartować.

To samo miałem w corsie w panku. Przełączanie z d na r trwa wietrzność. 

Napisano

Balkan wspominał o mega promocjach na Astrę. 

W Škoda ma fotele ergoactive coś jak egr. I jest normalny ślinki 1.5 i 2.0 i moc od 115 do 265KM.

Edytowane przez sdss

Napisano
  • Autor
59 minut temu, sdss napisał(a):

Balkan wspominał o mega promocjach na Astrę. 

W Škoda ma fotele ergoactive coś jak egr. I jest normalny ślinki 1.5 i 2.0 i moc od 115 do 265KM.

Mają Oktę z 2010 wpierniczoną przez rdzę definitywnie. 2x sprzęgło na 100 000km, zawieszeń nie zliczę, awarie ABS, teraz na pompowtrysku w gnieździe "jajo", od nowości wrąbali w nią z drugie tyle na ciągle jakieś pierdoły lub większe rzeczy. Chyba się wyleczyli ze skody. To naprawdę nie są dobre auta, mój teść ma i też ciągle coś - studnia bez dna (wszyscy od nowości je mają), klapa bagażnika to nawet lampki nie mają gdzie się trzymać :)

Napisano
10 godzin temu, Majkiel napisał(a):

niestety, starych dobrych 1.4 turbo już nie wsadzą. Wolnossaków też. A nowych innych nie mają.

Wolnossących nie ma, jest 1.6 w hybrydzie. Też Puretech ale ten ponoć nie jest zły. 

Napisano

Ja sporo jeździłem tą astra kombi (jakaś full opcja) ale z dieslem 1.5. 
W 4 osoby na pokładzie, m.in. niemieckie autostrady i spalanie poniżej 6l. Dynamika taka sobie, ale wg mnie wystarczająca. Ja już nie latam jak dzik 15 lat temu. 
Wygodne fotele, cichy, zawias fajny, wyposażenie kompletne, świetne matrixy. 
Takich jak Cię interesują czyli 1.2 mamy dużo w fabryce. Zero awarii, klienci bardzo zadowoleni. Każdy ucieka od Astry bo mało tego jest, ale jak się już przejedzie to bardzo zadowolony. 

Napisano
10 godzin temu, Camel napisał(a):

Mają Oktę z 2010 wpierniczoną przez rdzę definitywnie. 2x sprzęgło na 100 000km, zawieszeń nie zliczę, awarie ABS, teraz na pompowtrysku w gnieździe "jajo", od nowości wrąbali w nią z drugie tyle na ciągle jakieś pierdoły lub większe rzeczy. Chyba się wyleczyli ze skody. To naprawdę nie są dobre auta, mój teść ma i też ciągle coś - studnia bez dna (wszyscy od nowości je mają), klapa bagażnika to nawet lampki nie mają gdzie się trzymać :)

Módl się ….. Škoda to VAG, a VAG to VW. 

Auto jak auto , dużo zależy od kierownika jak traktuje. Opel to też nie za dobrą droga. Toyota 🤣

Napisano
13 godzin temu, Majkiel napisał(a):

No niestety, starych dobrych 1.4 turbo już nie wsadzą. 

W miarę dobry 1.4 Turbo to był w Astrze J. K 1,4 Turbo miała całkiem inny i już nie taki nie zawodny.

Napisano
Godzinę temu, Tre-Bor napisał(a):

W miarę dobry 1.4 Turbo to był w Astrze J. K 1,4 Turbo miała całkiem inny i już nie taki nie zawodny.

W tym wątku nie ma praktycznie nic sensownego na temat silników 1,4 z Astry K. IMHO były nawet lepsze niż te z Astry J. 

Napisano
13 godzin temu, Camel napisał(a):

Ja miałem  służbową Octę 3 FL jakiś rok 2017 czy 18, 2.0TDI w DSG. 
Oddawałem przy 180kkm, kolega z firmy dobił do 280 kkm. 
Tylko tarcze klocki, oleje i... łożyska kół padały- ale przeważnie po wjeździe w dziurę. 

Co egzemplarz to inna historia eksploatacji. 

Napisano

Faktycznie, sorki za zamieszanie. 

Chyba za wiele w necie nie będzie bo szału ze sprzedażą nie ma - nie bardzo widać na ulicach. 

Auto dość nowe. 

Jeśli chodzi o silniki to zostaje Ci lektura o Puretech 1.2 i 1.6.

Ja - jakby mnie było stać :phi: - rozważałbym tylko 1.6.

Zakładając, że wybieram tylko z Astry L. 

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Kovic napisał(a):

Ja miałem  służbową Octę 3 FL jakiś rok 2017 czy 18, 2.0TDI w DSG. 
Oddawałem przy 180kkm, kolega z firmy dobił do 280 kkm. 
Tylko tarcze klocki, oleje i... łożyska kół padały- ale przeważnie po wjeździe w dziurę. 

Co egzemplarz to inna historia eksploatacji. 

Jakiś super były bo u nas we wszystkich przed 200 EGR-y wymieniono, później chłodnice klimy, a jak zimę przejeździłyście niektóre bez czynnika to na wiosnę kompresory już nie wstawały, a jeszcze węże zasilające w ropę na silniku - we wszystkich wymienione były, akurat po gwarancji się rozszelniały. Może flota nie za duża, bo było ich około 20 sztuk, ale powtarzalność praktycznie usterek była 100%.

Dobra, ale do celu, jak te Astry L - bo mało ich widać i peugeotów 308 😎

Napisano
  • Autor
15 minut temu, ochkarol napisał(a):

Faktycznie, sorki za zamieszanie. 

Chyba za wiele w necie nie będzie bo szału ze sprzedażą nie ma - nie bardzo widać na ulicach. 

Auto dość nowe. 

Jeśli chodzi o silniki to zostaje Ci lektura o Puretech 1.2 i 1.6.

Ja - jakby mnie było stać :phi: - rozważałbym tylko 1.6.

Zakładając, że wybieram tylko z Astry L. 

No obecnie za te pieniądze to jest fajna opcja, bo wyciszenie mega, prowadzi się tak pomiędzy "Francją" a "Niemcem", wybiera dziury i policjantów - byłem w szoku jak fajnie :) Gdyby inny znaczek - typu "kura" to byłby hit sprzedażowy. 

Napisano

Jak Ci znaczek Opla wadzi to po co ten wątek? :O

Napisano
  • Autor
19 minut temu, ochkarol napisał(a):

Jak Ci znaczek Opla wadzi to po co ten wątek? :O

ALe, ale o mnie nie chodzi - bo to nie dla mnie - pisałem 😁

Ale przepraszam 😇

Napisano
14 godzin temu, Camel napisał(a):

Dobra, ale do celu, jak te Astry L - bo mało ich widać i peugeotów 308 😎

Może dlatego, że puretech i podejście Stellantis wyrobiło taką "renomę", że ludzie szerokim łukiem to coś omijają? Pierwszy właściciel to jeszcze ma szansę pojeździć, ale weź to potem sprzedaj gdy nawet jak jest nowe to się sprzedaje w homeopatycznych ilościach :hmm:

Napisano

Jeździłem elektryczną wersją - auto mimo prawie zerowego przebiegu miało piano black z bardzo głębokimi rysami i rysowało się od patrzenia, zasięgu pokazywała na 430km a wyszło z tego że 140km (z włączonym ogrzewaniem i grzanymi siedzeniami z temperaturą koło zera), brak jakiegokolwiek miejsca w bagażniku żeby trzymac kabel do ładowania - musiał brudny kabel leżeć z bagażami. Godzinę rozkminialem jak uruchomić HUD bo nikt tego nigdzie nie napisał. Mocy mało. 

Jeździła całkiem spoko - hamowała i skręcała, wyglądała ładnie. Ogólnie zawiodłem się.

20231216_130740.jpg

20231215_165100.jpg

Napisano
Godzinę temu, Vadero napisał(a):

zasięgu pokazywała na 430km a wyszło z tego że 140km (z włączonym ogrzewaniem i grzanymi siedzeniami z temperaturą koło zera), brak jakiegokolwiek miejsca w bagażniku żeby trzymac kabel do ładowania - musiał brudny kabel leżeć z bagażami

Tylko żeby ci nie przyszło do głowy napisać takich rzeczy na jakiejś grupie fanów BEV czy innym ich forum. Dowiesz się, że jesteś opłacanym agentem szejków naftowych, nie znasz się i nie dorosłeś do elektryka. :lol:

A już na pewno nie umiesz jeździć BEV.

Napisano
W dniu 4.01.2025 o 18:47, Maciej__ napisał(a):

Sukcesywnie wycofują wersję z paskiem, ale jeszcze można znaleźć w niektórych modelach. 

Czyli ten stary PT tez juz ma łańcuch tak jak ten nowy mild hybrid?

Napisano
4 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Czyli ten stary PT tez juz ma łańcuch tak jak ten nowy mild hybrid?

Nie, tylko nowy ma łańcuch. 

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Nie, tylko nowy ma łańcuch. 

Ok, bo juz zgłupiałem,czesto ktos w necie pisze, że wszystkie PT juz na lancuchu.

Napisano

Różne rzeczy można wyczytać. Tak, jak to że na łańcuchu są tylko hybrydy Opla. 

Napisano
21 minut temu, ochkarol napisał(a):

Różne rzeczy można wyczytać. Tak, jak to że na łańcuchu są tylko hybrydy Opla. 

Wiadome jest, że wszystkie 1,2 i 1,6 hybrydy sa na łańcuchu. Od jakiegos czasu natomiast czesto czytam rozne wpisy, że juz wszystkie 1,2 teraz sa na łańcuchu. Co po tym wątku widać jak ludzie sa zdezinformowani.

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Wiadome jest, że wszystkie 1,2 i 1,6 hybrydy sa na łańcuchu. Od jakiegos czasu natomiast czesto czytam rozne wpisy, że juz wszystkie 1,2 teraz sa na łańcuchu. Co po tym wątku widać jak ludzie sa zdezinformowani.

Większość pewnie Puretecha na oczy nie widziała i wiedzę czerpie z kilku clickbaitowych filmów na YT ;]

Napisano

Też stoję przed wyborem nowego lub prawie nowego samochodu i jakoś odrzucałem 1.0 ecoboosty i 1.2 puretecha.

Ale podoba mi się i 308 i focus, tylko te silniki, trochę się ich boję po lekturach intetnetów. Teraz jeżdżę Leonem 1.4 125 TSI i nic się nie dzieje z silnikiem.

Przebiegi o 10000-12000 rocznie w koło komina.

Czy kupując nowe auto lub prawie nowe jest szansa ustrzec się wtopy?

Samochód pewnie na 5-6 lat.

Który teraz silnik benzynowy jest "najbezpieczniejszy" dla użytkownika.

Napisano
4 godziny temu, Vadero napisał(a):

... brak jakiegokolwiek miejsca w bagażniku żeby trzymac kabel do ładowania - musiał brudny kabel leżeć z bagażami. 

Młody ma teraz BMW 330 PHEV. Tam w ogóle nie ma bagażnika 🙃

Napisano
41 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Większość pewnie Puretecha na oczy nie widziała i wiedzę czerpie z kilku clickbaitowych filmów na YT ;]

Praktycznie nie oglądam YouTube... 

Puretecha faktycznie na oczy nie widziałem, tak samo jak większości innych silników ale nie bardzo rozumiem co chciałeś przez swój wpis powiedzieć. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
W dniu 5.01.2025 o 10:10, Olas1 napisał(a):

Takich jak Cię interesują czyli 1.2 mamy dużo w fabryce. Zero awarii,

Z jakimi przebiegami te 1.2?

To są hybrydy z łańcuchem zamiast 'słynnego' paska? 

Napisano
42 minuty temu, Marcin5 napisał(a):

Szansa jest, albo jej nie ma. Tego nie zgadniesz. Zależy od wielu czynnikow. Pozostaje jeszcze kwestia późniejszej sprzedaży byc moze za czapkę sliwek. 

Napisano
59 minut temu, Marcin5 napisał(a):

Też stoję przed wyborem nowego lub prawie nowego samochodu i jakoś odrzucałem 1.0 ecoboosty i 1.2 puretecha.

Ale podoba mi się i 308 i focus, tylko te silniki, trochę się ich boję po lekturach intetnetów. Teraz jeżdżę Leonem 1.4 125 TSI i nic się nie dzieje z silnikiem.

Przebiegi o 10000-12000 rocznie w koło komina.

Samochód pewnie na 5-6 lat.

Który teraz silnik benzynowy jest "najbezpieczniejszy" dla użytkownika.

Przy takich przebiegach, czego nie weźmiesz nie powinno być problemów. Tyle że jeśli się okaże, że to co wybrałeś po kilku latach zacznie się sypać u ludzi co robią większe przebiegi, może być trudno to sprzedać. Aczkolwiek jak będziesz dbać, w miarę często zmieniać olej itp - to klient się znajdzie.

Napisano
4 minuty temu, Majkiel napisał(a):

Przy takich przebiegach, czego nie weźmiesz nie powinno być problemów. Tyle że jeśli się okaże, że to co wybrałeś po kilku latach zacznie się sypać u ludzi co robią większe przebiegi, może być trudno to sprzedać. Aczkolwiek jak będziesz dbać, w miarę często zmieniać olej itp - to klient się znajdzie.

Olej raz w roku zmieniam nie zależnie od przebiegu, bardziej problemów z silnikiem się boję niż tego ile on będzie wart za jakiś czas.

Dobra a czysto teoretycznie wybierając pomiędzy 1.0 forda a 1.2 PT co jest bezpieczniejsze?.

W grę wchodzi jeszcze 1.3 od Renault, który wydaję się być najlepszym wyborem.

Napisano
17 minut temu, Marcin5 napisał(a):

Olej raz w roku zmieniam nie zależnie od przebiegu, bardziej problemów z silnikiem się boję niż tego ile on będzie wart za jakiś czas.

Dobra a czysto teoretycznie wybierając pomiędzy 1.0 forda a 1.2 PT co jest bezpieczniejsze?.

Widzę, że kolega ma ten sam dylemat co ja, już od września wybieram nowe auto i mierzyłem się m.in. do Focusa 1.0 EB - rozrząd jest od 2019 na łańcuchu, tylko napęd pompy oleju jest na mokrym pasku, o "masowych" awariach nie słychać tak jak w PT, choć zdarzają dziwne "awarie" niespotykane w innych autach - np. padające przy śmiesznym przebiegu sondy lambda. 

Napisano
1 godzinę temu, iwik napisał(a):

Z jakimi przebiegami te 1.2?

To są hybrydy z łańcuchem zamiast 'słynnego' paska? 

Do 50000km, zwykle 1.2 110 i 130km. 

Napisano
1 godzinę temu, Marcin5 napisał(a):

To się śpiesz, bo obiło mi się o uszy, że już go nie będzie, choć nie wiem czy chodziło o całe Renault czy tylko o któryś model.

Napisano

Jeśli Renault to Megane, ostatnio sporo się pokazało z 7biegowym EDC, tylko teraz dylemat o skrzynię😂 czy jest ok czy potencjalna mina.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Zdecydowanie 1,3, a PT omijaj z daleka.

Ale 1.3 i trójkątna głowica :) do tego nie ma nawet części zamiennych do silnika. Wiem, bo kolegę niefart trafił z tym silnikiem i drugi kupić musiał.