Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiedy jakiś nowy kompakt?

Featured Replies

Napisano

Kiedy na rynku pojawi się jakiś nowy kompakt?

Golf, octavia, focus, ceed, i30 - wszystko już po 5 lat ma jak nie więcej. Corolla to w ogóle ta buda już jakoś długo.

Astra niby świeża bo 2021 ale skopana silnikiem. Reszty Stellantis nie ma co oglądać.

Megane w ogóle się zepsuł. Civic odleciał z cenami.

Tak wiem. Szary lud chce suvy. Tylko że chce to w dobrej cenie. Dotychczas było tak że suv B cenowo jest jak kompakt, wiem bo jak kupowałem ceeda to stonic kosztował tyle samo. W dodatku miał słabszy silnik i wyposażenie. W środku mniejszy i bardziej tandetny. Średnio mi się uśmiecha płacić extra za tą modę na suvy. Ale rynek trochę oszalał. Zostałem w niszy i już nie będzie ratunku? Będą same suvy tylko?

Napisano
29 minut temu, bielaPL napisał(a):

Golf, octavia, focus, ceed, i30 - wszystko już po 5 lat ma jak nie więcej. Corolla to w ogóle ta buda już jakoś długo.

Astra niby świeża bo 2021 ale skopana silnikiem. Reszty Stellantis nie ma co oglądać.

Tak wiem. Szary lud chce suvy. Tylko że chce to w dobrej cenie. Dotychczas było tak że suv B cenowo jest jak kompakt, wiem bo jak kupowałem ceeda to stonic kosztował tyle samo. W dodatku miał słabszy silnik i wyposażenie. W środku mniejszy i bardziej tandetny. Średnio mi się uśmiecha płacić extra za tą modę na suvy. Ale rynek trochę oszalał. Zostałem w niszy i już nie będzie ratunku? Będą same suvy tylko?

Obawiam się, że nie chcesz tego co by miało wyjść ;]

Niezależnie jaka marka to wypuści.

Kupić teraz ze dwa pięcioletnie, dbać, trzymać pod kocem, serwisować ;]

Napisano
33 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Dacka miala chyba wypuszczac jakiegos nowego kompakta ;]

Masz jeszcze Mazde 3, IMHO jeden z ladniejszych kompaktow na rynku w wersji HTB.

Napisano
1 minutę temu, G.O.A.T. napisał(a):

IMG_3911.jpeg

Na pewno w dobrym temacie to wkleiles? ;]

Poza tym, o ile to w ogole powstanie to bedzie EV ;)

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Astra niby świeża bo 2021 ale skopana silnikiem

Puretech 1.6 wydaje się być ok. To nie to samo co 1.2. Ale trzeba dołożyć monet.

Napisano
1 minutę temu, ochkarol napisał(a):

Puretech 1.6 wydaje się być ok. 

Ten silnik wystepuje juz tylko jako hybryda plug-in...

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

skoro za ( od 109.900 ) możesz mieć Suva sporej wielkości jak MG HS ( ten najnowszy jest całkiem ładny ) to lud zaczął to kupować . W tej cenie pozostaje lepiej wyposażona klasa B , lub golas kompakt , a taki MG HS  już w podstawie goły nie jest a max wersja z automatem  za 129.900 , chyba , że ma być pełna hybryda wtedy okolice 160kzł To auto ma gabaryty minimalnie większe niż Tiguan . Da niektórych cena vs wielkość ma znaczenie 

Napisano
58 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Ten silnik wystepuje juz tylko jako hybryda plug-in...

Mieści się w kryteriach wątku. 

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Mieści się w kryteriach wątku. 

Padlina omijać z daleka

Napisano

Co jest padliną? Opel ogólnie czy PT 1.6?

Napisano
51 minut temu, ochkarol napisał(a):

Co jest padliną? Opel ogólnie czy PT 1.6?

PT

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Kiedy się chińczycy bardziej rozgoszczą, a Eu motoryzacja się zwinie.

Napisano
12 minut temu, Rado_ napisał(a):

PT

Z tego co piszą, to 1.6 jest ok. 1.2 to mina. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano
5 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Astra niby świeża bo 2021 ale skopana silnikiem. Reszty Stellantis nie ma co oglądać

Może nie kompakt, ale sedan. A dokładnie Giulia i jej nowa odsłona w 2026 roku. Ma być crossoverem. W EV i w hybrydzie. Chyba, że Elon napisze jakiegoś tłita i EU wróci do produkcji spalinówek ;]

Napisano
6 minut temu, Tre-Bor napisał(a):

Kiedy się chińczycy bardziej rozgoszczą, a Eu motoryzacja się zwinie.

Tak, bo wszyscy chca jezdzic chinskimi wynalazkami i jedyna na co patrza, to zeby bylo tanio ;]

Napisano
6 minut temu, ochkarol napisał(a):

Z tego co piszą, to 1.6 jest ok. 1.2 to mina. 

Kłamią. To dalej 1,6 THP co prawda trochę poprawiony, ale jednak.

Co do THP, miałem przez 9 lat i doświadczyłem wszystkich bolączek

Odnosnie MG HS cena z wyprzedaży całkiem całkiem .

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mg-hs-dostepny-od-reki-ID6H4sJL.html

Napisano
9 minut temu, Rado_ napisał(a):

Kłamią. To dalej 1,6 THP co prawda trochę poprawiony, ale jednak.

Co do THP, miałem przez 9 lat i doświadczyłem wszystkich bolączek

Odnosnie MG HS cena z wyprzedaży całkiem całkiem .

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mg-hs-dostepny-od-reki-ID6H4sJL.html

Materialy tego goscia, bym traktowal z duza rezerwa, glownie zajmuje sie reklamowanie produktow Forte, ktore cudownie ozywiaja silniki...

Od jakiegos czasu kreci takie clickbaitowe filmy. Te jego pomiary np cisnienia sprezania podobniez pozostawiaja sporo do zyczenia.

Np tutaj byl podobny film o Mazdzie. Przez ponad 4 lata przeglania forow i grup na fejsie jak jezdzilem CX-5, nie slyszalem o ani jednym takim przypadku. SIlniki bez problemu robia po 400-500kkm przy regularnym serwisie.

Edytowane przez Maciej__

Napisano
10 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Materialy tego goscia, bym traktowal z duza rezerwa, glownie zajmuje sie reklamowanie produktow Forte, ktore cudownie ozywiaja silniki...

Ten sam gość twierdzi, że nie należy odpalać silnika na wciśniętym sprzęgle, twierdząc, że rujnuje się przez to układ korbowo-tłokowy przez zużycie panewek bocznych wału korbowego (crank walk). Nie wiem co o tym myśleć, zwłaszcza w przypadku aut z kołem dwumasowym. Była wokół tego gównoburza na pewnej grupie fb.

Edytowane przez Jan Winnicki

Napisano
4 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

Ten sam gość twierdzi, że nie należy odpalać silnika na wciśniętym sprzęgle, twierdząc, że rujnuje się przez to układ korbowo-tłokowy przez zużycie panewek bocznych wału korbowego (crank walk). Nie wiem co o tym myśleć, zwłaszcza w przypadku aut z kołem dwumasowym. Była wokół tego gównoburza na pewnej grupie fb.

Potem sie jeden z drugim naoglada i powtarzaja takie bzdury w sieci, jak prawde objawiona...

Napisano
14 minut temu, Jan Winnicki napisał(a):

Ten sam gość twierdzi, że nie należy odpalać silnika na wciśniętym sprzęgle

Całe życie tak uruchamiam auta... 

Napisano
24 minuty temu, Jan Winnicki napisał(a):

11 minut temu, ochkarol napisał(a):

Całe życie tak uruchamiam auta... 

Jak odpalić auto bez wciśnięcia sprzęgła, które nie odpala bez wciśniętego sprzęgła i się samo tego domaga?

Napisano
45 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Tak, bo wszyscy chca jezdzic chinskimi wynalazkami i jedyna na co patrza, to zeby bylo tanio ;]

Te same tezy głoszono w latach 70-tych o Japończykach i w latach 80/90-tych o Koreańczykach. 

Napisano
Teraz, Tre-Bor napisał(a):

Te same tezy głoszono w latach 70-tych o Japończykach i w latach 80/90-tych o Koreańczykach. 

No i jakoś motoryzacja EU jednak nie upadła... 

Napisano
45 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Od jakiegos czasu kreci takie clickbaitowe filmy. Te jego pomiary np cisnienia sprezania podobniez pozostawiaja sporo do zyczenia.

Np tutaj byl podobny film o Mazdzie. Przez ponad 4 lata przeglania forow i grup na fejsie jak jezdzilem CX-5, nie slyszalem o ani jednym takim przypadku. SIlniki bez problemu robia po 400-500kkm przy regularnym serwisie.

A ok, dzięki za info. Inna sprawa, że nagar w THP i PT to chleb powszedni.

Napisano
Jak odpalić auto bez wciśnięcia sprzęgła, które nie odpala bez wciśniętego sprzęgła i się samo tego domaga?

Wcisnąć hamulec. Tak miałem w scenic IV albo sprzęgło albo hamulec + skrzynia na luzie

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
1 minutę temu, ppmarian napisał(a):

Wcisnąć hamulec. Tak miałem w scenic IV albo sprzęgło albo hamulec + skrzynia na luzie.

Zgadza się. Chodziło w tym wszystkim o bezpieczeństwo w przypadku zapiętego biegu. 

Napisano

Taki tylko przykład dla odmiany. 

Po drugie na forum Peugeota ten silnik również ma dobre opinie (w przeciwieństwie do 1.2).

Z mojej strony EOT na temat PT 1.6.

Napisano
9 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Wcisnąć hamulec. Tak miałem w scenic IV albo sprzęgło albo hamulec + skrzynia na luzie

Wydaje mi się, że u mnie to nie zababgla, ale jutro wypróbuję. :ok:

PS. W Renault działa z hamulcem, w Oplu tylko ze sprzęgłem (pojawia komunikat: "wciśnij sprzęgło, aby uruchomić silnik").

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
12 minut temu, ochkarol napisał(a):

Taki tylko przykład dla odmiany. 

Po drugie na forum Peugeota ten silnik również ma dobre opinie (w przeciwieństwie do 1.2).

Z mojej strony EOT na temat PT 1.6.

Ja już nawet nie rozkminiam po wielu przebojach z THP.

Napisano
  • Autor
16 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

skoro za ( od 109.900 ) możesz mieć Suva sporej wielkości jak MG HS ( ten najnowszy jest całkiem ładny ) to lud zaczął to kupować . W tej cenie pozostaje lepiej wyposażona klasa B , lub golas kompakt , a taki MG HS  już w podstawie goły nie jest a max wersja z automatem  za 129.900 , chyba , że ma być pełna hybryda wtedy okolice 160kzł To auto ma gabaryty minimalnie większe niż Tiguan . Da niektórych cena vs wielkość ma znaczenie 

Ale ja nie chce chińskiego suva za 110 kafla, jak już to kompakta za 70-80 ;] 

13 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Może nie kompakt, ale sedan. A dokładnie Giulia i jej nowa odsłona w 2026 roku. Ma być crossoverem. W EV i w hybrydzie. Chyba, że Elon napisze jakiegoś tłita i EU wróci do produkcji spalinówek ;]

czyli kolejny model zepsuty

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Ale ja nie chce chińskiego suva za 110 kafla, jak już to kompakta za 70-80 ;]

kompakty powoli wymierają. Po co producent ma sprzedawać samochód powiedzmy za 100 tys jak odpowiedni crossover (vel "klocek") sprzeda za 130, a koszt produkcji jest pewnie taki sam

Napisano
18 minut temu, maro_t napisał(a):

kompakty powoli wymierają. Po co producent ma sprzedawać samochód powiedzmy za 100 tys jak odpowiedni crossover (vel "klocek") sprzeda za 130, a koszt produkcji jest pewnie taki sam

Tak i nie. Nie chcecie kupować kompaktów, vanów czy sedanów to ich nie oferują. 

Napisano
16 godzin temu, Jan Winnicki napisał(a):

Nie wiem co o tym myśleć, zwłaszcza w przypadku aut z kołem dwumasowym. Była wokół tego gównoburza na pewnej grupie fb.

Jakbyś miał 2JZ z Tiltonem to tamta rada jest jak najbardziej ok, dla normalnych aut nie ma sensu.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Danielpoz. napisał(a):

Tak i nie. Nie chcecie kupować kompaktów, vanów czy sedanów to ich nie oferują. 

tak, chyba taka jest prawda, ludzie się zachłysnęli suvami, no nic zostanę chyba jeszcze jakiś czas ideologicznie bliżej asfaltu a potem zobaczymy

Napisano
21 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

Tylko że to wyposażenie nie działa. Po

prostu duże auto za dość małe pieniądze. Wyposażenie bym pominął. 

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, wujek napisał(a):

Tylko że to wyposażenie nie działa. Po

prostu duże auto za dość małe pieniądze. Wyposażenie bym pominął. 

Różnie, podstawowe rzeczy jak elektryczne szyby czy klima działa. Problem jest z nowymi rzeczami z zakresu bezpieczeństwa ale to i inne stare marki mają też to samo. Często ludzie wyłączają asystenta pasa, rozpoznawanie znaków, zmęczenie kierowcy.

Poza tym w UK wciąż się trzyma dosyć wysoko, także nie jest to raczej moment chwili.

image.png.398cb7fc98f729d73f0f46dfe1673eee.png

Edytowane przez bielaPL

Napisano
W dniu 29.01.2025 o 15:00, bielaPL napisał(a):

Corolla to w ogóle ta buda już jakoś długo.

Corolla jest od 2019. Nowsze silniki i środek weszły w 2023.

Nowy model ma być w 2026.

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Różnie, podstawowe rzeczy jak elektryczne szyby czy klima działa. Problem jest z nowymi rzeczami z zakresu bezpieczeństwa ale to i inne stare marki mają też to samo. Często ludzie wyłączają asystenta pasa, rozpoznawanie znaków, zmęczenie kierowcy.

Poza tym w UK wciąż się trzyma dosyć wysoko, także nie jest to raczej moment chwili.

image.png.398cb7fc98f729d73f0f46dfe1673eee.png

Oglądałem test ostatnio to nie można było dmuchawy włączyć jak w VW. 

Napisano
W dniu 29.01.2025 o 15:00, bielaPL napisał(a):

Civic odleciał z cenami.

Jest teraz promo -20k 

I realnie jak za sporego kompakta ze swietna hybryda i fajnym wyposazeniem nie jest to zła cena. Roznica jest taka, ze konkurencja ma tez silniki spalinowe albo jakies MHEV lub słabsze HEV taniej. Jest tez dosc swiezym autem, jeszcze przed liftem (co moze dla niektorych byc wadą)

Edytowane przez Filipfm

Napisano
W dniu 29.01.2025 o 16:00, bielaPL napisał(a):

Ale potrzebujesz kupić auto, czy ponarzekać? Marudzisz na skopany 1.2 PT, a chcesz być beta testerem nowego modelu z wszystkimi jego możliwymi chorobami wieku dziecięcego? Poza tym co jest złego w autach, które są na rynku 5 lat?

Napisano

Nowy model nie musi oznaczać nowego silnika. 

Ale fakt, że przy nowym / zmodyfikowanym motorze nie wiadomo co będzie. 

Napisano
  • Autor
16 minut temu, OPAL napisał(a):

Ale potrzebujesz kupić auto, czy ponarzekać? Marudzisz na skopany 1.2 PT, a chcesz być beta testerem nowego modelu z wszystkimi jego możliwymi chorobami wieku dziecięcego? Poza tym co jest złego w autach, które są na rynku 5 lat?

Tak, chyba wszystkie nówki które miałem były przed liftowe. Po prostu jak kupuje nowe auto to chcę czuć powiew świeżości. Jeszcze 4 lata temu Ceed był fajny, dziś codziennie mijam po kilka sztuk ;] . A co do aut które są 5 lat na rynku... są po prostu już znane i niezaskakujące - czytaj nudne. 

Napisano
23 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Tak, chyba wszystkie nówki które miałem były przed liftowe. Po prostu jak kupuje nowe auto to chcę czuć powiew świeżości. Jeszcze 4 lata temu Ceed był fajny, dziś codziennie mijam po kilka sztuk ;] . A co do aut które są 5 lat na rynku... są po prostu już znane i niezaskakujące - czytaj nudne. 

Kup stare auto to będziesz miał powiew dawnej świeżości i gwarancję że nie zobaczysz tego u nikogo. Pogadaj z niejakim @koNik ;) Widzę że masz tak samo jak ja. Analizujesz te samochody dość długo ale umówmy się taniego ideału nie idzie kupić. 

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Nowy model nie musi oznaczać nowego silnika. 

Ale fakt, że przy nowym / zmodyfikowanym motorze nie wiadomo co będzie. 

Golf 8 miał stare silniki, a i tak wyszła kupa. Choroby wieku dziecięcego to nie tylko silnik.

Edytowane przez OPAL

Napisano
18 godzin temu, bielaPL napisał(a):

tak, chyba taka jest prawda, ludzie się zachłysnęli suvami, no nic zostanę chyba jeszcze jakiś czas ideologicznie bliżej asfaltu a potem zobaczymy

Suvy są dla starych dziadów co ich bolą plecy. Taka smutna prawda, nie mogli tego nazwać Old UV to nazwali Sport UV żeby im nie było smutno ;]