Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy ze sportowym charakterem do 110 tys.

Featured Replies

Napisano
12 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

NIe wiem tylko czy przegladales liste wyposazenia tego Polo GTI ;]

Klimatyzacja manualna, brak kamery cofania, podgrzewanych siedzen i wielu innych umilaczy, ktore obecnie sa dosc powszechne.

ale na zdjęciach jest w takim razie inny model. Bo klima jest auto i podgrzewanie siedzeń też. Obstawiam że raczej to wypas niż okrojona wersja. Cena sztos. 

Napisano
2 minuty temu, lucash napisał(a):

ale na zdjęciach jest w takim razie inny model. Bo klima jest auto i podgrzewanie siedzeń też. Obstawiam że raczej to wypas niż okrojona wersja. Cena sztos. 

Zazywczaj takie super oferty maja drugie dno ;)

Napisano
14 minut temu, Maciej__ napisał(a):

A jak cos takiego sie ustawia w manualu?

Oczywiscie wszystko mozna sprowadzic do absurdu :ok:

Jaki absurd? Regularnie ustawiam sobie pod siebie. Masz pokrętło kierunków nawiewu, które przecież nie działa zerojedynkowo, bo silniczki sterują klapami. Jest pozycja: 

1. Nogi

2. Szyba

3. Środek

4. Środek/nogi

5. Szyba/nogi

Pomiędzy nimi masz kilkanaście możliwości wyklikania, więc płynnie co do 1 procenta można ustawić kierunki nawiewu. W zasadzie w manualnej klimie mniej kręcę, niż w automacie. Miałem w dwóch autach automatyczną klimę i ciągle musiałem przestawiać w trasie. W manualu przestawiam w zależności od pory roku, może 3, 4 razy.

Napisano
19 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Jaki absurd? Regularnie ustawiam sobie pod siebie. Masz pokrętło kierunków nawiewu, które przecież nie działa zerojedynkowo, bo silniczki sterują klapami.

Całe życie żyłem w przekonaniu że w manualu idzie do silniczka sygnał zamknij lub otwórz klapę a nie że jakieś pośrednie stany na wpół otwarte... 😮 

Napisano
25 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Jaki absurd? Regularnie ustawiam sobie pod siebie. Masz pokrętło kierunków nawiewu, które przecież nie działa zerojedynkowo, bo silniczki sterują klapami. Jest pozycja: 

1. Nogi

2. Szyba

3. Środek

4. Środek/nogi

5. Szyba/nogi

Pomiędzy nimi masz kilkanaście możliwości wyklikania, więc płynnie co do 1 procenta można ustawić kierunki nawiewu. W zasadzie w manualnej klimie mniej kręcę, niż w automacie. Miałem w dwóch autach automatyczną klimę i ciągle musiałem przestawiać w trasie. W manualu przestawiam w zależności od pory roku, może 3, 4 razy.

Dla mnie też jest to absurdalny argument. Ale jak dobrze pamiętam, to skrzyń automatycznych też nie lubisz, bo nie ma "kontroli" ;]. Kiedyś zapłon przestawiało się ręcznie w czasie jazdy i to też dawało lepszą kontrolę. Szyby na korbki też można precyzyjniej ustawić w częściowym uchyleniu. Większość jednak wybiera wygodę.

Edytowane przez kadu

Napisano
25 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

1. Nogi

2. Szyba

3. Środek

4. Środek/nogi

5. Szyba/nogi

OK, najwazniejsze ze Tobie pasuje :ok:

Napisano
Godzinę temu, kaczorek79 napisał(a):

To spróbuj w automacie ustawić 20% nawiewu na szybę, 20% na nogi i 60% na środek auta. 

W jakimś manualu tak się da, w sensie ręcznie decydować procentowo gdzie ile ma być nawiewu, czy konkretnie jakaś marka akurat takie parametry daje w pewnej pozycji regulatora nawiewu?

Napisano
24 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Całe życie żyłem w przekonaniu że w manualu idzie do silniczka sygnał zamknij lub otwórz klapę a nie że jakieś pośrednie stany na wpół otwarte... 😮 

VAG, BMW stosuje silniczki do regulacji klap w manualnym sterowaniu. Po podpieciu kompa widać ładnie, jak procentowo się przymykają, ale najistotniejsze jest odczucie w czasie jazdy, za zimno w nogi, robisz klik, lub dwa kliki pokretłem, gdzie czuć wyraźnie te kliknięcia i już zmniejszasz nadmuch na nogi, nie zmieniając dmuchawy.

Napisano
1 minutę temu, kaczorek79 napisał(a):

VAG, BMW stosuje silniczki do regulacji klap w manualnym sterowaniu. Po podpieciu kompa widać ładnie, jak procentowo się przymykają, ale najistotniejsze jest odczucie w czasie jazdy, za zimno w nogi, robisz klik, lub dwa kliki pokretłem, gdzie czuć wyraźnie te kliknięcia i już zmniejszasz nadmuch na nogi, nie zmieniając dmuchawy.

No i cały ambaras automatów polega na tym że nic nie musisz klikać. Ustawiasz raz i jest ok😎

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

W jakimś manualu tak się da, w sensie ręcznie decydować procentowo gdzie ile ma być nawiewu, czy konkretnie jakaś marka akurat takie parametry daje w pewnej pozycji regulatora nawiewu?

Już Golf 4 miał taką możliwość. Miałem tak w Fiacie Marei 97r, w BMW f20, w Golfie 7. 

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

Np w Oplu jak wyłączę przycisk AC, dam na stałe nawiew np. na szybę (albo na nogi, nieważne(, to on co jakiś czas i tak włącza klimę jak uzna że w aucie robi się wilgotne powietrze. To jest wkurzające strasznie, zwłaszcza w takich okresach przejściowych: na zewnątrz kilkanaście stopni, nie mam potrzeby specjalnie grzać ani chłodzić auta. W manualnej klimie ustawiłbym pokrętło temp. na min i wyłączył AC, żeby po prostu leciało powietrze z zewnątrz. Dla mnie to podstawowa funkcja nawiewu w aucie. Przy ustawieniu w oplu temperatury na min, wyłączeniu AC jest fajnie przez jakiś czas, a za jakiś czas auto samo odpala sprężarkę klimy i z nawiewów zaczyna lecieć lodowate powietrze. Leci ze 2 min i przestaje.

Ja tam uwag do automatu klimy w moim Oplu nie mam, cały czas automat i jest ideolo, to nie Renault że w automacie zawsze wieje na maxa.

Napisano
Teraz, Danielpoz. napisał(a):

No i cały ambaras automatów polega na tym że nic nie musisz klikać. Ustawiasz raz i jest ok😎

I co robisz, jak za mocno dmucha zimnem po czole, ale nadal jest ciepło w aucie, a ty masz jeszcze 3 godziny jazdy w 32 stopniowym upale?

Napisano

Mam nastawione na 21 stopni i po co ma mi dmuchać w czoło???

Za to w manualu trzeba ustawiać kilka albo naście razy dziennie. 

Napisano
5 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

wpadnij no do mojego garażu. Pokażę Ci ten automat w 940 :phi: Chciałbym żeby działał tak jak piszesz ale skubany nie chce. Mam teraz trop na zainstalowanie jakiejś pompki próżniowej z innego modelu. Sterowanie tymi klapami jest chwilowo uzależnione od pracy turbiny. Jak to ogarnę to jestem miszcz. Oby tylko mi zapału nie zabrakło. 

Napisano

Panowie to wątek o zakupie , a zrobił się o klimie. 

Napisano
Teraz, lucash napisał(a):

wpadnij no do mojego garażu. Pokażę Ci ten automat w 940 :phi: Chciałbym żeby działał tak jak piszesz ale skubany nie chce. Mam teraz trop na zainstalowanie jakiejś pompki próżniowej z innego modelu. Sterowanie tymi klapami jest chwilowo uzależnione od pracy turbiny. Jak to ogarnę to jestem miszcz. Oby tylko mi zapału nie zabrakło. 

Co to jest 940?

Napisano
8 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

I co robisz, jak za mocno dmucha zimnem po czole, ale nadal jest ciepło w aucie, a ty masz jeszcze 3 godziny jazdy w 32 stopniowym upale?

Ustawiam kratkę nawiewu tak, żeby nie dmuchało mi w czoło. Każda kratka ma też oddzielną regulację siły nawiewu.

Napisano
15 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

A jak w innych markach? Może w takim razie manualna klima nie jest taka zła ;] 

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał(a):

Mam nastawione na 21 stopni i po co ma mi dmuchać w czoło???

Za to w manualu trzeba ustawiać kilka albo naście razy dziennie. 

No ale auto ustala samo, gdzie puścić nawiew i reguluje siłę nadmuchu, co może wburwiać hałasem, natomiast temperatura do wyrównania też potrzebuje mocno zimno, lub mocno ciepło przez pierwsze minuty. Miałem auta z automatyczną klimą, jeździłem nimi w mrozy, jak i po gorących Bałkanach i nie powiesz mi, że to jest takie och i ach. 

W manualu w okresie zimowym mam ustawiony nadmuch w pozycjach szyba, nogi, szyba/nogi, w okresie letnim w pozycjach środek, nogi, środek/nogi, nadmuch zawsze na 1 biegu, czasem 2 bieg, sporadycznie 3 bieg. Biegów 4,5 i 6 prawie nie używam. Zakres temperatury w zasadzie nie ruszany, gdzieś po środku ustawiony i jest dobrze zarówno zimą, jak i latem. Nie ma za to napieprzania gorącem w zimę, żeby nagrzać auto.

Napisano
15 godzin temu, Rado_ napisał(a):

Tylko po co przepłacać, jeżeli tylko o wygląd chodzi?

To Polo ma prawdziwy ręczny :)

Napisano
13 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Co to jest 940?

Volvo ;l taki samochód o oporach Cx ciut mniejszych od Tarpana, chyba... 

Napisano
10 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

No ale auto ustala samo, gdzie puścić nawiew i reguluje siłę nadmuchu, co może wburwiać hałasem, natomiast temperatura do wyrównania też potrzebuje mocno zimno, lub mocno ciepło przez pierwsze minuty. Miałem auta z automatyczną klimą, jeździłem nimi w mrozy, jak i po gorących Bałkanach i nie powiesz mi, że to jest takie och i ach. 

W manualu w okresie zimowym mam ustawiony nadmuch w pozycjach szyba, nogi, szyba/nogi, w okresie letnim w pozycjach środek, nogi, środek/nogi, nadmuch zawsze na 1 biegu, czasem 2 bieg, sporadycznie 3 bieg. Biegów 4,5 i 6 prawie nie używam. Zakres temperatury w zasadzie nie ruszany, gdzieś po środku ustawiony i jest dobrze zarówno zimą, jak i latem. Nie ma za to napieprzania gorącem w zimę, żeby nagrzać auto.

Jakiś dziwne musiało być auto🤔

Napisano
30 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

ja nie wątpię że wielu ludziom to pasuje. Ale jednak ustawienie ma 20 stopni skutkuje drastycznie różnym zachowaniem nawiewów latem, innym zimą. A ja nie jestem termometrem żeby to było ważne czy jest 20 czy 22, tylko człowiekiem i inaczej odbieram temperaturę jak wsiadam do auta po siłowni, albo saunie, inaczej jak jestem w kurtce, albo bez, albo przeziębiony. To po pierwsze. Nieraz już słychałem, że "u mnie to działa idealnie, nic nie ruszam" po czym przejechałem się z takim delikwentem i okazuje się, że wieje tak że trzeba podgłaśniać radio, raz na twarz, raz na nogi, że muszę kratki zamykać, żeby na mnie nie wiało, a właściciel nie rozumie o co chodzi. Jemu pasuje. Może to jest kwestia indywidaulnego odczuwania temperatury, ruchu powietrza i tak dalej. Tak samo jak wiele ludzi nie słyszy świerszczy w aucie, a ja rozbieram całą tylną kanapę z plastikami wkoło, bo mi coś delikatnie stuka z okolicy mocowania pasa. Tak samo nie jest dla mnie akceptowalne nagłe zmianty kierunków powietrza, czy temperatury, tylko dlatego, że skręciłem w prawo i już zamiast jazdy na południe pod słońce, jadę na zachód i czujniczek nasłonecznienia wysłał jakiś sygnał że nagle mam dostać ciepły podmuch. Nikogo nie krytykuję, rozumiem, że wiele osób tego nawet nie zauważy, ale dla mnie to nie jest ok.

Edytowane przez maro_t

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Zazywczaj takie super oferty maja drugie dno ;)

Finansowanie. Ale jak łapiesz w VW bank, lub grupa zawodowa, to haczyka nie ma. Zadzwonić, napisać, dowiedzieć się.

U mnie w tej marce poszło świetnie, a i cena nie jest ostateczna w ogłoszeniu. Przy dobrej kawie zawsze można porozmawiać o szczegółach.

W 1.5 TSI to DSG działa zamulająco strasznie, ale podobno da się to uzdrowić, olej nowy, troszkę więcej niż fabryka leje i program po gwarancji.

Ratuje sytuację wbicie w skrzyni trybu sport. Nadmuchane polo w tym zestawie napędowym daje radę w codziennym użytkowaniu. 

Napisano
3 minuty temu, maro_t napisał(a):

ja nie wątpię że wielu ludziom to pasuje. Ale jednak ustawienie ma 20 stopni skutkuje drastycznie różnym zachowaniem nawiewów latem, innym zimą. A ja nie jestem termometrem żeby to było ważne czy jest 20 czy 22, tylko człowiekiem i inaczej odbieram temperaturę jak wsiadam do auta po siłowni, albo saunie, inaczej jak jestem w kurtce, albo bez, albo przeziębiony. To po pierwsze. Nieraz już słychałem, że "u mnie to działa idealnie, nic nie ruszam" po czym przejechałem się z takim delikwentem i okazuje się, że wieje tak że trzeba podgłaśniać radio, raz na twarz, raz na nogi, że muszę kratki zamykać, żeby na mnie nie wiało, a właściciel nie rozumie o co chodzi. Jemu pasuje. Może to jest kwestia indywidaulnego odczuwania temperatury, ruchu powietrza i tak dalej. Tak samo jak wiele ludzi nie słyszy świerszczy w aucie, a ja rozbieram całą tylną kanapę z plastikami wkoło, bo mi coś delikatnie stuka z okolicy mocowania pasa. Tak samo nie jest dla mnie akceptowalne nagłe zmianty kierunków powietrza, czy temperatury, tylko dlatego, że skręciłem w prawo i już zamiast jazdy na południe pod słońce, jadę na zachód i czujniczek nasłonecznienia wysłał jakiś sygnał że nagle mam dostać ciepły podmuch. Nikogo nie krytykuję, rozumiem, że wiele osób tego nawet nie zauważy, ale dla mnie to nie jest ok.

Ale poczekaj, wyłączony tryb auto, prędkość e bieg, kierunek szyba i nogi i automat wyłączony nic nie kombinuje. 

Napisano
4 minuty temu, maro_t napisał(a):

No nie mów że w nissanie musisz kręcić w ciągu dnia klimą?😱

Napisano
18 minut temu, Pipper napisał(a):

Ale poczekaj, wyłączony tryb auto, prędkość e bieg, kierunek szyba i nogi i automat wyłączony nic nie kombinuje. 

oprócz temperatury. Czyli jak ustawisz na 20 stopni to może lecieć chłodne albo ciepłe, zależnie od temp. na zewnątrz, słońca itd. W manualu jak kręcisz pokrętłem z bardziej niebieskiego na bardziej czerwone to regulujesz temperaturę po prostu potwietrza które wpada do kabiny, bez patrzenia na inne czynniki. Czyli jak dasz w połowie pomiędzy niebieskim a czerwonym to zawsze będzie leciało tak samo. Niezależnie czy na zewnątrz jest 0 czy +20. Oczywiście jak silnik się nagrzeje.

Napisano
35 minut temu, maro_t napisał(a):

Jednym takie pierdoly nie przeszkadzają, a drudzy po prostu mają natręctwa. 

Chyba jestes w tej drugiej grupie.

Napisano
49 minut temu, maro_t napisał(a):

Klima reaguje na podstawie czujników. Różnie to jest zaprogramowane w różnych autach.

Hyundai dmuchał mocno w twarz. W MB niewiele dmucha z kratek na kokpicie.

W obu przypadkach, gdy wentylator zbyt mocno mucha, jedno kliknięcie temp. w górę latem, lub w dół zimą i jest cicho.

Zawsze w trybie auto.

Czasem małżonka ustawi po swojemu, bo jej za zimno lub za gorąco ;]

W Tucsonie plastiki nie trzeszczały nawet po 7 latach. W MB trzeszczą, bo podobno maja do tego prawo :hehe:

Napisano
12 minut temu, Rado_ napisał(a):

Jednym takie pierdoly nie przeszkadzają, a drudzy po prostu mają natręctwa. 

Chyba jestes w tej drugiej grupie.

różne ludzie mają podejście. Np w Nissanie jest tak, że na postoju, przy niewielkich prędkościach auto praktycznie zawsze jedzie na samym prądzie, więc zasadniczo jest cicho, więc bardziej słychać inne dźwięki. Zauważyłem, ze nawet jak nawiew jest na 1 biegu, to jak się rusza, to zmienia się jego dźwięk. Tak jakby przy ruszaniu ten wiatrak odrobinę zwalniał, a przy zatrzymaniu zwowu przyspieszał. Czasami jak są ujemne temperatury to przy zatrzymaniu pojawia się dodatkowo takie ciche piszczenie tego wiatraka. To już są bardzo subtelne rzeczy i mnie to zasadniczo nie przeszkadza, ale na innym forum wyczytałem ze ktoś właśnie przez to nie kupił hybrydy ;]

Napisano
1 minutę temu, maro_t napisał(a):

różne ludzie mają podejście. Np w Nissanie jest tak, że na postoju, przy niewielkich prędkościach auto praktycznie zawsze jedzie na samym prądzie, więc zasadniczo jest cicho, więc bardziej słychać inne dźwięki. Zauważyłem, ze nawet jak nawiew jest na 1 biegu, to jak się rusza, to zmienia się jego dźwięk. Tak jakby przy ruszaniu ten wiatrak odrobinę zwalniał, a przy zatrzymaniu zwowu przyspieszał. Czasami jak są ujemne temperatury to przy zatrzymaniu pojawia się dodatkowo takie ciche piszczenie tego wiatraka. To już są bardzo subtelne rzeczy i mnie to zasadniczo nie przeszkadza, ale na innym forum wyczytałem ze ktoś właśnie przez to nie kupił hybrydy ;]

Kiedyś mnie nerw brał na każdą pierdołę w aucie, a to tu cos zaskrzypialo, a to tam jakies dźwięki, a to klima tak dziala, a nie tak jak bym to sobie wyobrazil. A to ryska na lakierze, czy brudne felgi. Teraz jedynie czego oczekuje, to lanie paliwa i dowiezienie do celu o kazdej porze dnia. A czy cos skrzypi, czy nie, to przyjalem, że to tylko agd, nigdy nie będzie idealne i po co mam sie tym przejmować. 

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

To jeszcze zamonce w młynie Audi A1 

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/audi-a1-audi-a1-ID6H5KRg.html

Nie jest to Sline (ze 130 koła za demo link)

ale wygląda ciekawie

ten link, ktory wrzuciles to nie demo, tylko nowe auto
gdyby isc tym tropem to mozna juz za 100k podobnego kupic:
image.png.c6d85bdd7eabfc010e7a6673a974cf23.png

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

różne ludzie mają podejście.

zawsze mnie wkurzało czy to zimą czy latem, że automat jak najszybciej próbował dobić do zadanej temperatury co powodowało albo wrażenie dalekiej północy w porze letniej albo południa saharyjskiego w zimie ;) 
dlatego bardzo mi się podoba możliwość ustawienia wentylacji w obecnej corolli w jednym z trzech trybów - eco, normal i fast...

przy eco delikatnie sobie wieje i nie przeszkadza w niczym :) 

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

Ja tam kręce, w zimie mam zazwyczaj 20 ustawione i dmuchawa na nisko bardzo, kierunki nawiewu wszystkie. Czasem podkrecam mocniej nawiew jak jakoś mocniej zmarźnięty jestem. W lato z klimą zazwyczaj żągluje między  22-26 stopni w zależności od piekarnika na dworze. Najczęściej wiatrak chodzi ciut mocniej niż w zimę. No i wiadomo jak auto nagrzane to wtedy dmuchawa też na full.

Napisano
22 minuty temu, muzz napisał(a):

zawsze mnie wkurzało czy to zimą czy latem, że automat jak najszybciej próbował dobić do zadanej temperatury co powodowało albo wrażenie dalekiej północy w porze letniej albo południa saharyjskiego w zimie ;) 
dlatego bardzo mi się podoba możliwość ustawienia wentylacji w obecnej corolli w jednym z trzech trybów - eco, normal i fast...

Zimą ustawiaj AC < 20 st.

Latem > 23 st. C i nie będzie tam mocno dmuchać.

Napisano
18 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

NIe wiem tylko czy przegladales liste wyposazenia tego Polo GTI ;]

Klimatyzacja manualna, brak kamery cofania, podgrzewanych siedzen i wielu innych umilaczy, ktore obecnie sa dosc powszechne.

Cholera, a ja właśnie napisałem do handlowca, żeby mi specke wysłał ;]

To najwyżej odrzucę tą opcje.

Napisano
5 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

1. Nogi

2. Szyba

3. Środek

4. Środek/nogi

5. Szyba/nogi

Ja w automacie mam ustawione wszystko na ON. I dmucha jednocześnie we wszystkich kierunkach.

Napisano
9 minut temu, komor napisał(a):

Cholera, a ja właśnie napisałem do handlowca, żeby mi specke wysłał ;]

To najwyżej odrzucę tą opcje.

Z ciekawosci daj znac, co Ci odpisza i czy ta oferta faktycznie jest taka atrakcyjna jak sie wydaje.

Napisano
Godzinę temu, muzz napisał(a):

A czy zmniejszenie wtedy obrotow wetylatora to jest jakas wyprawa na księżyc?

Opis jakby swiat miał sie przez to zawalić. Jesuu ludzie co z wami? Takie proste rzeczy urastają do jakiegoś problemu?

Napisano
6 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

więc płynnie co do 1 procenta można ustawić kierunki nawiewu.

Pokrętłem czy interfejsem diagnostycznym ? :] 

IMHO jak ustawisz: szyba/nogi, to nie poleci na środek. 

Edytowane przez el_guapo

Napisano
19 minut temu, Rado_ napisał(a):

A czy zmniejszenie wtedy obrotow wetylatora to jest jakas wyprawa na księżyc?

Opis jakby swiat miał sie przez to zawalić. Jesuu ludzie co z wami? Takie proste rzeczy urastają do jakiegoś problemu?

oczywiście, że nie, dlatego jeździłem z ustawionym na stale praktycznie na 2 z 5

czasami musiałem jednak zmienić siłę nawiewu
a teraz nie muszę dotykać w ogóle ;) 
po prostu uważam to za lepsze rozwiązanie :) 

w 206ce klima sama co jakiś czas przestawia się na z góry zaprogramowane ustawienie - 22 stopni, klima i pełny automat...to też wkurzające i fajniej jednak jak zapamiętuje inne ustawienia ;) 

Napisano
1 minutę temu, muzz napisał(a):

oczywiście, że nie, dlatego jeździłem z ustawionym na stale praktycznie na 2 z 5

czasami musiałem jednak zmienić siłę nawiewu
a teraz nie muszę dotykać w ogóle ;) 
po prostu uważam to za lepsze rozwiązanie :) 

w 206ce klima sama co jakiś czas przestawia się na z góry zaprogramowane ustawienie - 22 stopni, klima i pełny automat...to też wkurzające i fajniej jednak jak zapamiętuje inne ustawienia ;) 

W zasadzie to czytajac ten wątek dowiaduje się jak to upierdliwe jest miec klime auto;] Mocna siła nawiewu w poczatkowej fazie nigdy nie była dla mnie problemem (choc jak czytam to powinna). Przyzwyczailem sie, ze jak mi to preszkadza to zmniejszam obroty wentylatora, szczególnie zimą, by po jakims czasie przelaczyc na auto, gdy juz sie zrobilo cieplej. Latem albo tez zmniejsze, albo ustawię nawiew tak by nie wiało na mnie. Zresztą ta niby upierdliwosc i tak zalezy od modelu auta. Wole klime auto, bo ja tez kozna obslugiwac w trybie manualnym, wiec jest ro lepszy wybór niz tylko manual. Ale co kto lubi.

Napisano
6 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Tak właśnie działają kiepskie automaty ;).

Napisano
8 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Jest pozycja: 

1. Nogi

2. Szyba

3. Środek

4. Środek/nogi

5. Szyba/nogi

Brak tutaj opcji szyba/środek/nogi. 

Dołożę się i ja do elaboratu o klimie :ee:

Napisano
20 minut temu, ochkarol napisał(a):

Brak tutaj opcji szyba/środek/nogi. 

Dołożę się i ja do elaboratu o klimie :ee:

Jak ustawię szyba/nogi i otworzę kratki środkowe, to idzie mniej więcej po 30% wszędzie. Wtedy intensywność środkowych nawiewów reguluje się indywidualnie na każdej środkowej kratce. 

Napisano
4 godziny temu, Rado_ napisał(a):

W zasadzie to czytajac ten wątek dowiaduje się jak to upierdliwe jest miec klime auto

Dużo pewnie zależy od auta, ale najgorszą kllimę auto miał Freemont, pomimo że 3 strefową - ciągle ją przestawiałem, a szyby i tak parowały. 

W Fordzie, Peugeocie i Oplach w zasadzie kręcę tylko gałką pomiędzy 19 a 21 stopni, reszta się nie przejmuje. 

Napisano
16 minut temu, Jaruga napisał(a):

Ja bym z takim budżetem szedł w coś takiego:

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/cupra-cupra-leon-cupra-leon-1-5-tsi-ID6H7VZd.html

IMO nic lepszego nie znajdziesz

Bazowa wersja Cupry z manualem...

W czym to bedzie lepszie niz np Ibiza FR DSG, biorac pod uwage wymagania autora?

Napisano

1. Peugeot 208 GT Line
Silnik: 1.2 PureTech, 130 KM
Stylistyka: Sportowy wygląd zewnętrzny z czarnymi akcentami, sportowe fotele, sportowa kierownica.

Cena: Około 110 tys. zł

2. Ford Fiesta ST-Line
Silnik: 1.0 EcoBoost, 140 KM
Stylistyka: Sportowy pakiet zewnętrzny, sportowe fotele, sportowa kierownica.

Cena: Około 105 tys. zł

3. Renault Clio R.S. Line
Silnik: 1.3 TCe, 130 KM
Stylistyka: Sportowy wygląd zewnętrzny, sportowe fotele, sportowa kierownica.
Cena: Około 108 tys. zł

4. Hyundai i20 N Line
Silnik: 1.0 T-GDi, 120 KM
Stylistyka: Sportowy pakiet zewnętrzny, sportowe fotele, sportowa kierownica.

5. Seat Ibiza FR
Silnik: 1.5 TSI, 150 KM
Stylistyka: Sportowy wygląd zewnętrzny, sportowe fotele, sportowa kierownica.