Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co zamiast Dustera?

Featured Replies

Napisano

Powoli myślę nad nowym autem bo Duster powoli zbliża się do "niebezpiecznego" przebiegu i wieku. 140 tysięcy i 5 lat to taki dobry moment aby korzystnie odsprzedać Daćke. Co w zamian? Musi być SUV z lpg i automatem. Wiem że z lpg będzie ciężko ale AT musi być. Nie wiem w jakim kierunku iść bo wybór Dacii nie jest już teraz taki oczywisty. Zostać przy Dacii czy może jakiś MG lub inny chińczyk? 

Napisano

SUV, LPG i Automat to raczej nie bardzo da się teraz połączyć. 

Tez tak ostatnio szukałem (bo żona daleko dojeżdża) i nic nie kupiłem.

Napisano
30 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Powoli myślę nad nowym autem bo Duster powoli zbliża się do "niebezpiecznego" przebiegu i wieku. 140 tysięcy i 5 lat to taki dobry moment aby korzystnie odsprzedać Daćke. Co w zamian? Musi być SUV z lpg i automatem. Wiem że z lpg będzie ciężko ale AT musi być. Nie wiem w jakim kierunku iść bo wybór Dacii nie jest już teraz taki oczywisty. Zostać przy Dacii czy może jakiś MG lub inny chińczyk? 

A moze cos takiego? IMHO w tej cenie to naprawde swietne auto :ok:

Przy spokojnej jezdzi to pewnie okolice 5-6l, wiec koszty porownywalne z LPG.

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/citroen-c5-aircross-citroen-c5-aircross-1-5-bluehdi-max-eat8-ID6HeF60.html

Napisano
44 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Idź do salonow i popatrz. Porównaj.

Ale on właśnie pyta do których salonów pójść

Napisano

Wszystkie założenia spełnia chyba tylko Sangyong czyli teraz KGM czy jak oni tam się nazywają.

Do chińczyków też się da założyć LPG, ma być Duster z automatem i LPG.

Nie napisałeś jaki budżet.

Napisano
  • Autor
35 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Nie napisałeś jaki budżet

Raczej nieokreślony ale lubię kupować rozsądnie i często wybieram auta budżetowe. Auto będzie w leasingu jeśli to ma znaczenie. 

Napisano
4 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Auto będzie w leasingu jeśli to ma znaczenie. 

W leasingu ma znaczenie utrata wartości, a w przypadku chińczyków na razie ciężko coś wróżyć jakie będą ceny za 2-3 lata. To może powodować, że leasing może wyjść niezbyt atrakcyjnie

Napisano
Teraz, ghost2255 napisał(a):

W leasingu ma znaczenie utrata wartości, a w przypadku chińczyków na razie ciężko coś wróżyć jakie będą ceny za 2-3 lata. To może powodować, że leasing może wyjść niezbyt atrakcyjnie

Jezeli to klasyczny leasing operacyjny, a nie najem dlugoterminowy, to utrata wartosci nie ma zadnego znaczenia bo on z gory zaklada, ze to auto wykupi.

Napisano
3 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Zostać przy Dacii czy może jakiś MG lub inny chińczyk? 

Jak to ma być jakiś bezduszny pojazd do przemieszczania się, nie ma razić sąsiadów i kolegów w pracy to został bym przy Dacii chociaż nowy Duster trochę już razi :phi:. Ale jak samochód ma być oczkiem w głowie, członkiem rodziny i hobby, to nie pytaj tutaj tylko pochodź po salonach i niech to samochód się do ciebie uśmiechnie ;]. Jak bym miał co wozić i potrzebował takiego samochodu, to dzisiaj tylko Duster albo taki mały SUV-ik od MG, nie wiem jaki model bo mają dziwne nazwy i oznaczenia (żółty rządzi :phi:).

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, amazaque napisał(a):

Jak to ma być jakiś bezduszny pojazd do przemieszczania się, nie ma razić sąsiadów i kolegów w pracy to został bym przy Dacii chociaż nowy Duster trochę już razi :phi:. Ale jak samochód ma być oczkiem w głowie, członkiem rodziny i hobby, to nie pytaj tutaj tylko pochodź po salonach i niech to samochód się do ciebie uśmiechnie ;]. Jak bym miał co wozić i potrzebował takiego samochodu, to dzisiaj tylko Duster albo taki mały SUV-ik od MG, nie wiem jaki model bo mają dziwne nazwy i oznaczenia (żółty rządzi :phi:).

Tak. Z jednej strony rozum podpowiada Duster ale z drugiej chciałbym coś cichszego bo to też jest jeden z dodatkowych warunków o których wcześniej nie wspomniałem. 

Napisano
5 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Te silniki potrafią być bardzo oszczędne.

Pytanie, czy te auta będą ciche?

Podobna Skoda Karoq nie jest.

W ogóle w tym segmencie ciężko o dobre wyciszenie.

Napisano
3 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

IMHO jak Ateca, to przynajmniej wersja Xperience.

No i to juz dosc wiekowy model, co moze byc zarowno zaleta jak i wada ;)

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Pytanie, czy te auta będą ciche?

Podobna Skoda nie jest.

W ogóle w tym segmencie ciężko o dobre wyciszenie.

To może być właśnie kwestia segmentu - w 30-to letnim Peugeocie 306 jest ciszej niż w Clio 4 :hehe:.

Napisano
4 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Ja nie zostałem, ale też sprzedałem na 5 lat :)

Napisano

Jak wystarczy Ci wielkościowo to Jeep Avenger jest fajny - jest hybryda z automatem.

Napisano
1 minutę temu, paulluck napisał(a):

Jak wystarczy Ci wielkościowo to Jeep Avenger jest fajny - jest hybryda z automatem.

Ale to Fiata po Taczce ? Przecież się załamie z bezawaryjnością ;) 

Napisano
5 minut temu, Camel napisał(a):

Ale to Fiata po Taczce ? Przecież się załamie z bezawaryjnością ;) 

Siedziałem ostatnio w salonie w takim Avenger. Jak słowo daje to auto w środku jest zrobione dla mnie. Ideał ;]
Chyba z nudów poproszę o jakąś testowke ;]
Nie każdemu to może pasować, bo tam się siedzi tak jakoś nisko jak w hatchbacku z lat 90tych. Kiera fajna, fizyczne przyciski na konsoli. Bajer ;]

Napisano
29 minut temu, kravitz napisał(a):

Siedziałem ostatnio w salonie w takim Avenger. Jak słowo daje to auto w środku jest zrobione dla mnie. Ideał ;]
Nie każdemu to może pasować, bo tam się siedzi tak jakoś nisko jak w hatchbacku z lat 90tych. Kiera fajna, fizyczne przyciski na konsoli. Bajer ;]

sprawdziłem cenę od 170 000PLN, wróżę mu sukces sprzedażowy ;) 

Napisano
16 minut temu, Camel napisał(a):

To chyba źle sprawdziles...

Napisano
57 minut temu, Camel napisał(a):

No niestety. Cena z d00py.

Napisano
11 godzin temu, Camel napisał(a):

sorki z "difoltuuu" podstawie się elektryk :)

https://www.jeep.pl/jeep-avenger/benzynowy

Jak to w Stellantis, cenniki sa z dupy ;] Za 115-120kPLN mozna juz kupic calkiem fanie wyposazony model z AT i ta "hybryda" 1.2

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/jeep-avenger-jeep-avenger-1-2-t3-mhev-altitude-fwd-edct6-ID6GJDGo.html

Przy czym to auto nie ma nic wspolnego z Jeepem poza znaczkiem, to francuska konstrukcja od A do Z.

Napisano
19 godzin temu, kravitz napisał(a):

Ten Jeep to malutkie auto vs Duster

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/porownanie/dacia/duster/ii/suv-facelifting/silnik-benzynowy-1.0-tce-lpg-100km-2021-2022/?vs=jeep%2Favenger%2Fsuv%2Fsilnik-benzynowy-1.2-gse-t3-100km-od-2023&c1=33386&c2=34195

Szedł bym w MG HS za 121kzł za max wersję ( manual ) a różnicę np 10kzł  przeznaczył na wyższe zużycie paliwa przez 70-100kkm  ( a może i nawet więcej ) 

Taki MG HS ma już prawie gabaryty Volvo XC60 ( rozstawem osi najwięcej mu brakuje ) 

Napisano
3 godziny temu, mmaciejosss napisał(a):

Ten Jeep to malutkie auto vs Duster

https://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/porownanie/dacia/duster/ii/suv-facelifting/silnik-benzynowy-1.0-tce-lpg-100km-2021-2022/?vs=jeep%2Favenger%2Fsuv%2Fsilnik-benzynowy-1.2-gse-t3-100km-od-2023&c1=33386&c2=34195

Szedł bym w MG HS za 121kzł za max wersję ( manual ) a różnicę np 10kzł  przeznaczył na wyższe zużycie paliwa przez 70-100kkm  ( a może i nawet więcej ) 

Taki MG HS ma już prawie gabaryty Volvo XC60 ( rozstawem osi najwięcej mu brakuje ) 

Gość chce koniecznie automata a Ty proponujesz manuala😅

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

I tak dziwne, ze Suzuki Vitara nie zaproponowal ;]

Napisano
2 minuty temu, Danielpoz. napisał(a):

Automat 129.900

Napisano
Teraz, mmaciejosss napisał(a):

Automat 129.900

To po co podawać cenę manuala skoro taka wersja w ogóle nie wchodzi w grę.

Napisano
W dniu 16.03.2025 o 20:49, kravitz napisał(a):

zastanawia mnie sens produkowania samochodow 4 osobowych gdzie za kierowcao wzroście europejskim, nie wpsominając że to amerykanska firma, nikt nie siadzie. Mogliby robic jak juz albo 2 osobowe auto albo ciut powiekszyc rozstaw kol zeby to jakos wyglądało. Fiat 126p przy tym to mistrzostwo w optymalizacji przestrzeni gdzie 4 chłopa 190 cm się zabierze z bagażami ;) 

Napisano
6 minut temu, lucash napisał(a):

zastanawia mnie sens produkowania samochodow 4 osobowych gdzie za kierowcao wzroście europejskim, nie wpsominając że to amerykanska firma, nikt nie siadzie. Mogliby robic jak juz albo 2 osobowe auto albo ciut powiekszyc rozstaw kol zeby to jakos wyglądało. Fiat 126p przy tym to mistrzostwo w optymalizacji przestrzeni gdzie 4 chłopa 190 cm się zabierze z bagażami ;) 

W tym Avenger usiadłem sam za sobą. Zwróciłem na to uwagę, bo mam wysokiego syna.

Było tam miejsca mniej więcej jak w Dacii Duster właśnie, bo w takiej też siedziałem nie tak dawno temu.

Najgorsze auto pod względem miejsca z tyłu w jakim siedziałem ostatnio to Volvo EX30. Szczerze to nie wiem czy tam nie było poziomu Matiza.

Napisano
23 minuty temu, lucash napisał(a):

1-2 dorosłych + 1-2 małych dzieci. To wcale nie jest takie bez sensu.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
23 minuty temu, kravitz napisał(a):

W tym Avenger usiadłem sam za sobą. Zwróciłem na to uwagę, bo mam wysokiego syna.

Było tam miejsca mniej więcej jak w Dacii Duster właśnie, bo w takiej też siedziałem nie tak dawno temu.

Najgorsze auto pod względem miejsca z tyłu w jakim siedziałem ostatnio to Volvo EX30. Szczerze to nie wiem czy tam nie było poziomu Matiza.

chyba inne wersje oglądaliśmy bo ja przy 185 nawet nie próbowałem wcisnąc się z tyłu. To już nawet nie chodzi o przejazd 5 km tylko brak możliwości wejścia do auta. 

Napisano
10 minut temu, marcindzieg napisał(a):

1-2 dorosłych + 1-2 małych dzieci. To wcale nie jest takie bez sensu.

a foteliki? Chyba że mówimy o podkładkach. Dla mnie te auta są dla ludzi o wzroście max 175 cm i to się bedzie świetnie sprawdzać. 

Napisano
4 minuty temu, lucash napisał(a):

chyba inne wersje oglądaliśmy bo ja przy 185 nawet nie próbowałem wcisnąc się z tyłu. To już nawet nie chodzi o przejazd 5 km tylko brak możliwości wejścia do auta. 

Ta którą oglądałem była żółta. Nie wiem czy to ma znaczenie. Mam 187cm wzrostu.

Syn ma na tą chwilę 195cm, a nie ma jeszcze 16 lat, więc miejsce z tyłu to jest pierwsza rzecz na jaką zwracam uwagę ;]

Napisano
9 minut temu, kravitz napisał(a):

Ta którą oglądałem była żółta. Nie wiem czy to ma znaczenie. Mam 187cm wzrostu.

Syn ma na tą chwilę 195cm, a nie ma jeszcze 16 lat, więc miejsce z tyłu to jest pierwsza rzecz na jaką zwracam uwagę ;]

bez zdjęcia nie uwierzę że za Tobą wpakował się Twój syn 195 cm bez założenia nóg na szyję :phi: Chyba że faktycznie szare EV są mniejsze ;l

Napisano
1 minutę temu, lucash napisał(a):

bez zdjęcia nie uwierzę że za Tobą wpakował się Twój syn 195 cm bez założenia nóg na szyję :phi: Chyba że faktycznie szare EV są mniejsze ;l

W salonie byłem bez syna. Sam tylko ustawiłem fotel pod siebie i usiadłem "za sobą". Na nogi było na styk, ale na głowę miałem sporo luzu. Syn by tam pewnie musiał siedzieć okrakiem.

Napisano
3 minuty temu, lucash napisał(a):

Przeciez ten Avenger ma wymiary auta klasy B (408cm) ;]

Moze jest troche wiecej miejsca na wysokosc, ale nie ma co oczekiwac cudow na tylnych siedzeniach.

Napisano
22 minuty temu, lucash napisał(a):

a foteliki? Chyba że mówimy o podkładkach. Dla mnie te auta są dla ludzi o wzroście max 175 cm i to się bedzie świetnie sprawdzać. 

W Matizie się zmieściły. Tam też się zmieszczą :) 

Napisano
W dniu 16.03.2025 o 21:18, Camel napisał(a):

Ceny automatów zaczynają się od ok 102 do ok 135 tys. Więc 170 tys nie wiem gdzie znalazłeś (mówię o autac które są dostępne od ręki).

Jak kupiłem elektryka za 162 tys. wyposażonego we wszystko co tylko do tego modelu da się włożyć.

Jeep daje teraz fajne rabaty i wychodzi fajnie cenowo. Jak na wielkość zewnętrzną jest całkiem obszerny w środku.

https://salon.jeep.pl/?models=avenger-ice&page=1&gearboxType=Automatyczna&fuelType=Miękka hybryda benzynowa:;Benzyna:;PHEV&sort=price-asc

Napisano
44 minuty temu, paulluck napisał(a):

Ceny automatów zaczynają się od ok 102 do ok 135 tys. Więc 170 tys nie wiem gdzie znalazłeś (mówię o autac które są dostępne od ręki).

Jak kupiłem elektryka za 162 tys. wyposażonego we wszystko co tylko do tego modelu da się włożyć.

Jeep daje teraz fajne rabaty i wychodzi fajnie cenowo. Jak na wielkość zewnętrzną jest całkiem obszerny w środku.

https://salon.jeep.pl/?models=avenger-ice&page=1&gearboxType=Automatyczna&fuelType=Miękka hybryda benzynowa:;Benzyna:;PHEV&sort=price-asc

Orientujesz sei na ile mozna max przedluzyc gwarancje w Jeep?

Dosc powaznie myslimy o takim Avenger albo Oplu Mokka dla zony jako kolejne auto.

Opel/PSA mozna nawet do 8 lat, co jest wiecej niz wystarczajace.

Napisano
1 godzinę temu, Maciej__ napisał(a):

Orientujesz sei na ile mozna max przedluzyc gwarancje w Jeep?

Dosc powaznie myslimy o takim Avenger albo Oplu Mokka dla zony jako kolejne auto.

Opel/PSA mozna nawet do 8 lat, co jest wiecej niz wystarczajace.

W Jeep Avenger chyba będzie tak samo jak Opel. Niestety pewności nie mam, trzeba spytać w salonie.

Napisano
23 minuty temu, paulluck napisał(a):

W Jeep Avenger chyba będzie tak samo jak Opel. Niestety pewności nie mam, trzeba spytać w salonie.

Jak byłem w Oplu to max 6 lat na sławetny silnik.

Napisano
W dniu 16.03.2025 o 15:56, KYRTAP napisał(a):

Musi być SUV z lpg i automatem

Duster Bigster lub Korando Torres - to są takie auta gdzie lpg jest ogarnięty i masz automaty

Reszta to loteria. Z chińczykami z lpg może być różnie. Zależy od szczęścia. Chyba że masz jakiegoś magika co robi wszystko to wtedy co innego.

No i jeszcze może się zastanowisz nad hybrydą. Honda HRV jest za około 120. Mało spala. W środku sporo miejsca i jest bardzo przyjemnie (w porównaniu z dacią). 

Napisano
1 godzinę temu, Camel napisał(a):

Jak byłem w Oplu to max 6 lat na sławetny silnik.

Dodatkowe 6 lat do fabrycznej gwarancj, wiec w sumie 8. Tutaj masz kalkulator: Linka

Mokka na 8 lat i 100kkm to koszt ponizej 3kPLN :ok:

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Dodatkowe 6 lat do fabrycznej gwarancj, wiec w sumie 8. Tutaj masz kalkulator: Linka

Mokka na 8 lat i 100kkm to koszt ponizej 3kPLN :ok:

Nie wiem, może coś źle czytam, ale w ASO jak byłem ze znajomymi pytać to max 6 lat na motor, ale mogę się mylić bo może zostałem przez sprzedawcę wprowadzony w błąd.

Napisano
11 minut temu, Camel napisał(a):

Nie wiem, może coś źle czytam, ale w ASO jak byłem ze znajomymi pytać to max 6 lat na motor, ale mogę się mylić bo może zostałem przez sprzedawcę wprowadzony w błąd.

Wydaje mi sie, ze mylisz dwie rozne kwestie.

Przez jakis czas Stellantis dawal 6 lat/100kkm przedluzonej ochrony na silnik z paskiem, potem rozszerzyli na 10 lat 175kkm.

Wersje hybrydowe z lancuchem sie na to nie lapia, a taka jest w nowej Mokce czy Avenger.

Ja pisze o dokupieniu przedluzonej fabrycznej gwarancji na 8 lat w ramach Opel Flexcare.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Duster Bigster lub Korando Torres - to są takie auta gdzie lpg jest ogarnięty i masz automaty

Bigster ma być dostępny jednocześnie z lpg i automatem?