Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hybryda zamiast Lpg?

Featured Replies

Napisano

Czy to miałoby sens? Szukając nowe auto nie chce się ograniczać tylko do Dacii czy Renault które oferują jeszcze auta z lpg. Padło więc pytanie. Czy hybryda równie dobrze ograniczy koszty paliwa w aucie które będzie pokonywać głównie krótkie trasy? 

Napisano
2 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Czy to miałoby sens? Szukając nowe auto nie chce się ograniczać tylko do Dacii czy Renault które oferują jeszcze auta z lpg. Padło więc pytanie. Czy hybryda równie dobrze ograniczy koszty paliwa w aucie które będzie pokonywać głównie krótkie trasy? 

Hybryda w lpg

Napisano

Jest jeszcze KGM i Baic. :oki:

Określenie krótkie trasy to ni pies ni wydra.

Jeżeli umiesz uzyskać spalania jakie raportują ludzie w necie to może to się spiąć.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Jest jeszcze KGM i Baic

Baic montuje w ASO jakiś mi nieznany Eurogas wiec odpada. Co montują w KGM? 

5 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Codziennie 2 razy po 20km i w weekendy 2 razy po 100km 

Napisano

:yaya:

Po ponad 20 latach doświadczeń z LPG ostatnie 3 auta to hybrydowe Toyoty.

Jeśli jeździsz głównie po mieście, rzadko podróżujesz z prędkościami autostradowymi, to jak najbardziej dobry kierunek.

Po kilku tysiącach można "wyczuć" napęd i osiągać naprawdę niskie spalanie.

No i w bonusie masz cały bagażnik dla siebie i brak dołożonej protezy pod maską. Jak dobra instalacja by nie była, to żadna nie dorówna fabrycznemu układowi paliwowemu.

Napisano
2 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Masz możliwość ładowania auta? Może plugin by się sprawdził? 

Napisano
3 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Baic montuje w ASO jakiś mi nieznany Eurogas wiec odpada. Co montują w KGM? 

Raczej EuropeGas.

Firma z Białego, jak wiele innych.

Latałem na ich instalce w Soulu.

Wszystko git, tylko serwisy w firmowym warsztacie 2,5x tyle co za Staga u ich autoryzowanego dawniej partnera.

Napisano
5 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Jak dobra instalacja by nie była, to żadna nie dorówna fabrycznemu układowi paliwowemu.

Niby racja, a jak układ paliwowy z LPG jest fabryczny tak samo jak ta hybryda? :phi:

Pytanie retoryczne, bo wiadomo jak potrafi być z fabrycznym LPG.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Niby racja, a jak układ paliwowy z LPG jest fabryczny tak samo jak ta hybryda? :phi:

Pytanie retoryczne, bo wiadomo jak potrafi być z fabrycznym LPG.

Miałem styczność z fabrycznymi w Oplach i Daciach.

Oprócz dobrej koegzystencji elektroniki i dobrze zrobionych wiązkach(w końcu fabryka, jak reszta auta), to problemy te same, co w instalacjach dokładanych. Wtryski, reduktory, wycieki itd... Za to w gratisie masz utrudnioną diagnostykę elektroniczną i droższe częsci w ASO ;l

Napisano
  • Autor
10 minut temu, janusz napisał(a):

Masz możliwość ładowania auta? Może plugin by się sprawdził? 

Niestety nie. 

Napisano
Teraz, ghost2255 napisał(a):

Miałem styczność z fabrycznymi w Oplach i Daciach.

Oprócz dobrej koegzystencji elektroniki i dobrze zrobionych wiązkach(w końcu fabryka, jak reszta auta), to problemy te same, co w instalacjach dokładanych. Wtryski, reduktory, wycieki itd... Za to w gratisie masz utrudnioną diagnostykę elektroniczną i droższe częsci w ASO ;l

To co napisałeś odzwierciedla zacytowane moje ostatnie zdanie.

Napisano
9 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Raczej EuropeGas.

Eurogas też jest

eurogas.jpg

Napisano
6 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Eurogas też jest

eurogas.jpg

Nie zmienia to w niczym faktu, że na naszym rynku w KGM i Baic siedzą instalacje EuropeGas z Białegostoku.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, ghost2255 napisał(a):

Daciach

Zrobiłem już Dusterem ponad 140kkm i złego słowa nie powiem. Instalacja fabryczna spisuje się bardzo dobrze. Padł co prawda czujnik ciśnienia gazu ale to moja wina bo zignorowałem akcję serwisową na jego wymianę. Co ciekawe serwis LPG nie poradził sobie z wymianą. 

Napisano
23 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Czyli ok 20 kkm rocznie. Robię podobnie, codziennie 2x13, raz w miesiącu 2x100, raz w roku 2x500 i raz 2x2000, plus jakieś krótkie wypady w koło komina i uzbiera się 21 kkm w roku. Nie widzę z tego tytułu szukania na siłę oszczędności w postaci lpg przy dzisiejszym spalaniu silników benzynowych. Zaoszczędzisz 100-150 zł w miesiącu, a masz dodatkowy kłopot w szukaniu auta i wnerwiające tankowanie co kilka dni.

Napisano
51 minut temu, KYRTAP napisał(a):

w mieście hybryda ( CH-R ) na krótkich odcinkach zimą typu 3-4km pali znajomemu 8l bo silnik musi się nagrzać . Przy odcinkach 20km po mieście to już poniżej 5l ,latem zdecydowanie mniej . Duster 1.0 LPG podobnie , krótkie odcinki to 11-12LPG + troszkę paliwa , jak już dalej to nawet po mieście wyjdzie 8,5-10 LPG + troszkę paliwa . , latem minimalnie mniej jakieś 10%

Edytowane przez mmaciejosss

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Tak. A hybryda z LPG tym bardziej ;) 

Napisano
  • Autor
16 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

Duster 1.0 LPG podobnie , krótkie odcinki to 11-12LPG + troszkę paliwa , jak już dalej to nawet po mieście wyjdzie 8,5-10 LPG + troszkę paliwa . , latem minimalnie mniej jakieś 10%

Duster z dotryskiem benzyny? :hmm:. Który rok? 

Napisano
1 minutę temu, KYRTAP napisał(a):

Przy krótkich odcinkach benzyna zużyta na rozgrzanie silnika zaczyna być zauważalna w policzonym spalaniu.

Napisano
3 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

na starcie każdy jedzie ma Pb . rocznik 2021 bodajże ma znajomy 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, ghost2255 napisał(a):

Przy krótkich odcinkach benzyna zużyta na rozgrzanie silnika zaczyna być zauważalna w policzonym spalaniu.

No zimą faktycznie więcej pali benzyny ale latem u mnie paliwa idzie bardzo mało bo po kilku sekundach po odpaleniu przechodzi na lpg. 

Napisano
5 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Duster na autostradzie 

IMG-20230304-WA0002.jpg.222cb74f031bd08c5b6af3ec2a72544b.jpgDuster na autostradzie 

Screenshot_2025-04-19-20-50-12-104_com.whatsapp.jpg

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

To nie są krótkie trasy :nono:

Krótkie to robię ja - 2 x 5km dziennie (2 x 15/20 minut). :cfaniak2:

Napisano
12 minut temu, ochkarol napisał(a):

To nie są krótkie trasy :nono:

Krótkie to robię ja - 2 x 5km dziennie (2 x 15/20 minut). :cfaniak2:

To są krótkie trasy, to co masz Ty trudno nazwać trasą. 

Napisano
41 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Żona robi dziennie Capturem 2x4km i zużycie benzyny praktycznie niezauważalne.

Bardzo szybko przełącza się na gaz. Fakt, że garażowany.

Podejrzewam, że Duster ma tak samo, bo to bliźniacza fura.

Na krótkich odcinkach niegarażowana Insignia wciągnie mi 70l zbiornik benzyny, a w Capturze w tym czasie spadnie 1/4 skali przy chyba 48l.

Tak wiem, parkowanie, nastawy instalacji, itd.

Napisano
18 minut temu, janusz napisał(a):

Jeżeli np. wypada się od razu z chaty na krajówkę, to czemu nie? :phi:

Napisano
2 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Miałem sporo z gazem i Dustera 2019 i Fabię 2023, ale na krótkich odcinkach jeździsz w zimę na paliwie. Przeglądy co rok od nowości. Jako, że jeździmy krótkie dystanse z żoną i na ranczo raz w tygodniu po 18 km po przetestowaniu i przeliczeniu u żony - zwykła benzyna, a u mnie miękka hybryda bo nie było nic innego w paśniki lub diesel. Zależało żonie w zimę na szybkim nagrzewaniu, na trasie hybryda zjadała paliwa jak zwykła benzyna. Ja mam po ponad pół roku 3000km a żona po 3 miesiącach 1500km 🤪

podsumowując: wszystkie LPG (przeglądy by zżarły zysk) i hybrydy (różnica w cenie) przy tych przebiegach byłyby bezsensowne 😇

Napisano
37 minut temu, janusz napisał(a):

No bez przesady. Te 5km to pół Lublina :hehe:

Napisano
3 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Niech to będzie i Warszawa.

Trudno jazdę po mieście trasą

nazwać.

Hybryda stworzona do miasta, ale nie na trasy, no chyba że jak Ty ktoś jazdę po mieście trasą nazywa.

Napisano
6 minut temu, ochkarol napisał(a):

U mnie 5 km to cała wioska, ale trudno nazwać jazdę po mieście krótką trasą. 

Napisano
  • Autor
46 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Hybryda stworzona do miasta, ale nie na trasy, no chyba że jak Ty ktoś jazdę po mieście trasą nazywa

No taka hybryda która jeździ tylko w trybie elektrycznym? Będzie dobra w trasy? 

Napisano
7 minut temu, KYRTAP napisał(a):

No taka hybryda która jeździ tylko w trybie elektrycznym? Będzie dobra w trasy? 

PHEV / plugin , tak na pierwsze 50-80km do 100km/h potem jedziesz już na Pb

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Z tym ze jazde po Lublinie trudno nadwac trasą

Napisano
Godzinę temu, ZUBERTO napisał(a):

Żona robi dziennie Capturem 2x4km i zużycie benzyny praktycznie niezauważalne.

Bardzo szybko przełącza się na gaz. Fakt, że garażowany.

Podejrzewam, że Duster ma tak samo, bo to bliźniacza fura.

Na krótkich odcinkach niegarażowana Insignia wciągnie mi 70l zbiornik benzyny, a w Capturze w tym czasie spadnie 1/4 skali przy chyba 48l.

Tak wiem, parkowanie, nastawy instalacji, itd.

Nie wiem skąd takie doświadczenia, LPG musi złapać temperaturę, jedyna opcja to garaż ogrzewamy 

U mnie też krótkie odcinki rzędu 5km i zimą LPG/ noPB idzie pół na pół niestety 

Próg przełączania 30'c garaż nieogrzewany 

Ale w takich warunkach hybryda też polegnie, bo grzeje wnętrze i silnik spalinowy długo pracuje 

Ale 20km to nie jest krótki odcinek, rav4 po ok 2-3km łapie już temp silnika i zaczyna używać elektryka 

Podobnie LPG, po 2km jedziesz na gazie i oszczędzasz 

Mam porównanie rav4 i X3 LPG 

Rav4 pali średnio 6-7l noPB, X3 spali 10-12lpg plus noPB

Hybryda bezproblemowo, LPG trzeba serwisować dodatkowo 

Wybieram hybrydę toyoty 😎

Napisano
34 minuty temu, Koonrad napisał(a):

U mnie też krótkie odcinki rzędu 5km i zimą LPG/ noPB idzie pół na pół niestety 

Próg przełączania 30'c garaż nieogrzewany 

Nie wiem przy ilu Renault ustawiło próg przełączania, ale naprawdę przełącza się bardzo szybko. Mimo wszystko uważam, że jak na taką popierdółkę pali trochę za dużo LPG (w mieście ciezko 10 uzyskać, raczej 12 trzeba się spodziewać).

Garaż nieogrzewany, jako samodzielny budynek, nie część domu.

Myślę, że hybryda może wyjść podobnie co LPG, a to już zależy chyba głównie od kierowcy i jego :but:.

Napisano
Teraz, ZUBERTO napisał(a):

Nie wiem przy ilu Renault ustawiło próg przełączania, ale naprawdę przełącza się bardzo szybko. Mimo wszystko uważam, że jak na taką popierdółkę pali trochę za dużo LPG (w mieście ciezko 10 uzyskać, raczej 12 trzeba się spodziewać).

Garaż nieogrzewany, jako samodzielny budynek, nie część domu.

Myślę, że hybryda może wyjść podobnie co LPG, a to już zależy chyba głównie od kierowcy i jego :but:.

To bardzo szybko to ile ?

X3 potrzebuje 2-3km jazdy (jazda nie stanie w korkach) 

Zima niestety to tak jak pisałem, mniej więcej 50/50, latem 10/90 

Rav4 podobnie, 2-3k i łapie temp.

Napisano
9 godzin temu, Koonrad napisał(a):

To bardzo szybko to ile ?

X3 potrzebuje 2-3km jazdy (jazda nie stanie w korkach) 

Zima niestety to tak jak pisałem, mniej więcej 50/50, latem 10/90 

Rav4 podobnie, 2-3k i łapie temp.

Zimą najdłużej było to z ok 1-1,2km.

Nie pamiętam tylko czy wtedy ruszałem z garażu, czy stał na podwórku i jaka była temperatura.

Ostatnią zimą przeważnie starczało coś w okolicach połowy tego, a jak jest ciepło to "od ręki".

Zima ciężka nie była, ale Białystok to też nie temperatury Wrocławia czy zachodu PL.

Oczywiście to wszystko są szacunki "na oko" i "z pamięci", choć jak nim jadę to staram się z ciekawości zbierać jak najwięcej informacji.

Do szkoły mam 800m i zawsze zdąży się przełączyć.

Całe życie jeżdżę na LPG i nigdy nie miałem tak szybko przełączającej się instalacji.

Stąd pewnie też spore spalanie LPG, wciąga "na zimno" (na zimno w "", bo reduktora nie zamraża, więc temperatura jest wystarczająca) duże ilości LPG zamiast noPb?

Oczywiście może być tak, a raczej na pewno tak jest że to szybkie przełączanie dzieje się kosztem reduktora (w Oplu z premedytacją mam ustawione 50C i na reduktorze i wtryskiwaczach mam już nalatane >125kkm).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
17 godzin temu, KYRTAP napisał(a):

Paliwo to właściwie koszt bez większego znaczenia przy nowym samochodzie. 

Zakładając 20tys km rocznie, to takie 1.0tsi będzie średnio palić 6l, przy obecnych cenach 6zl za 1l to jest to 7200zl rocznie. 

Liczą LPG 8l po 3zl i 1l PB na rozruch = 6000zl w skali roku... 

1200zl rocznie, czyli 100zl miesięcznie... 

Więcej wydajesz na ubezpieczenie, Serwis... Piwo ;)

Napisano
23 godziny temu, KYRTAP napisał(a):

Mam Tucsona HEV, jeżdżę głównie trasy dojazdowe do miasta 15km, plus po mieście, kilka razy w roku jakaś dłuższą trasa na narty/wakacje. Teraz od ostatniego tankowania po 120km gdzie autostrada/krajowe 30/70 pokazuje 6l.

Średnie spalanie z 21kkm to 7l/100. Jak na SUVa 230KM 4x4 to, imo, bdb wynik. 

Miałem wczesniej kilka aut z lpg, ale mając wybór idę w hev-a przy takim trybie użytkowania.

Napisano
22 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Hybryda stworzona do miasta, ale nie na trasy, no chyba że jak Ty ktoś jazdę po mieście trasą nazywa.

Największe zyski przy małych prędkościach tylko to nie jest tak, że w trasie system nie wspiera silnika spalinowego. Korzyści są tylko mniejsze.

Napisano
Godzinę temu, zinger napisał(a):

Mam Tucsona HEV, jeżdżę głównie trasy dojazdowe do miasta 15km, plus po mieście, kilka razy w roku jakaś dłuższą trasa na narty/wakacje. Teraz od ostatniego tankowania po 120km gdzie autostrada/krajowe 30/70 pokazuje 6l.

Średnie spalanie z 21kkm to 7l/100. Jak na SUVa 230KM 4x4 to, imo, bdb wynik. 

Miałem wczesniej kilka aut z lpg, ale mając wybór idę w hev-a przy takim trybie użytkowania.

Ja Tucsonem HEV jeżdżę głównie trasy i spalanie mam 7.2l po 10kkm.

Wczoraj zrobiłem ok 600km,wiekszosc z tempomatem na 130km/h i z dystrybutora wyszło 7,5. Przy jeździe po krajówkach i w mieście spokojnie można zejść poniżej 6.

Napisano
W dniu 19.04.2025 o 19:32, ZUBERTO napisał(a):

Jest jeszcze KGM i Baic. :oki:

Jeżeli umiesz uzyskać spalania jakie raportują ludzie w necie to może to się spiąć.

Macałem Actyona i ciekaw zaskoczenie jakie to fajne .

Napisano
18 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Ja Tucsonem HEV jeżdżę głównie trasy i spalanie mam 7.2l po 10kkm.

Wczoraj zrobiłem ok 600km,wiekszosc z tempomatem na 130km/h i z dystrybutora wyszło 7,5. Przy jeździe po krajówkach i w mieście spokojnie można zejść poniżej 6.

Właśnie wracałem do domu 120km, pierwsze 70km droga krajowa, spokojna jazda bo spory ruch - 4,7. Potem 30km autostrady 130 na tempomacie,  średnia wzrosła do 5,5 i tak już zostało.

Napisano
  • Autor
W dniu 19.04.2025 o 19:32, Chalek napisał(a):

Hybryda w lpg

W dniu 19.04.2025 o 20:30, mrBEAN napisał(a):

Tak. A hybryda z LPG tym bardziej ;) 

Obecnie "trudno" się gazuje silniki benzynowe. Jeśli nawet już się uda dobrać instalację i  zagazować hybrydę to co gwarancja przepada. :hmm:

Napisano
9 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Obecnie "trudno" się gazuje silniki benzynowe. Jeśli nawet już się uda dobrać instalację i  zagazować hybrydę to co gwarancja przepada. :hmm:

Można kupić bez gwarancji ;) 

Ogólnie hybrydy są naprawdę wydajne i oszczędne. 

Druga opcja to silniki TSI, są bardzo ekonomiczne.

O EV nawet nie wspominam, ale jeśli jest możliwość ładowania przy domu to można przemyśleć ;) 

Napisano
W dniu 19.04.2025 o 20:53, mmaciejosss napisał(a):

IMG-20230304-WA0002.jpg.222cb74f031bd08c5b6af3ec2a72544b.jpgDuster na autostradzie 

Screenshot_2025-04-19-20-50-12-104_com.whatsapp.jpg

14-15l? 😱😂

O ile to nie było pod jakiś mocny wiatr to katastrofa 😄 

Napisano
  • Autor
7 minut temu, mrBEAN napisał(a):

O ile to nie było pod jakiś mocny wiatr to katastrofa 😄 

To tyle pali przy prędkościach mocno autostradowych.

Napisano
4 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Dramat.

To dla kontrastu.

Sorento 2021 1.6T Hybryda przy prędkościach autostradowych to okolice 8,5l.

Kręcenie się spokojne wokół komina to 5,5-6l. 

Napisano
13 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Dramat.

To dla kontrastu.

Sorento 2021 1.6T Hybryda przy prędkościach autostradowych to okolice 8,5l.

Kręcenie się spokojne wokół komina to 5,5-6l. 

20 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Teraz pytanie jakie to są prędkości "mocno autostradowe, bliżej 160 czy 120? 

Z drugiej strony na niekorzyść dustera pewnie działa za słaby silnik do takiego obciążenia i stąd wysoki wynik. 

Napisano
22 minuty temu, janusz napisał(a):

Teraz pytanie jakie to są prędkości "mocno autostradowe, bliżej 160 czy 120? 

Z drugiej strony na niekorzyść dustera pewnie działa za słaby silnik do takiego obciążenia i stąd wysoki wynik. 

Najpierw należałoby zapytać autora, ale na zdjęciach była średnia 110 km/h, także do tego się odniosłem i dostosowałem.

Dla mnie mocno autostradowa to raczej 180-200 km/h, ale te 8,5l jest przy jeździe szarpanej w przedziale 120-160 km/h.