Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hybryda zamiast Lpg?

Featured Replies

Napisano
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Można kupić bez gwarancji ;) 

Ogólnie hybrydy są naprawdę wydajne i oszczędne. 

Druga opcja to silniki TSI, są bardzo ekonomiczne.

O EV nawet nie wspominam, ale jeśli jest możliwość ładowania przy domu to można przemyśleć ;) 

TDI 🤪 ostatnio ktoś tam jakieś rekordy pobił 2,8 czy coś na 100km.

Napisano
42 minuty temu, janusz napisał(a):

Teraz pytanie jakie to są prędkości "mocno autostradowe, bliżej 160 czy 120? 

Z drugiej strony na niekorzyść dustera pewnie działa za słaby silnik do takiego obciążenia i stąd wysoki wynik. 

Dusterem 1.0 raczej nie da się non stop jechać 160km/h . Auto jechało z tempomatem 140km/h . Vitara 1.4T MH pali wtedy okolice 8l Pb ( 7,5-8,5 zależy od warunków ) 

Napisano
30 minut temu, sdss napisał(a):

TDI 🤪 ostatnio ktoś tam jakieś rekordy pobił 2,8 czy coś na 100km.

Klauzula sumienia nie pozwala mi polecać klekotów do osobówek :skromny:

Napisano

A nie może być hybryda z lpg?

Corolla któryś silnik ma przyjazny lpg, kolega na taxi brał i zakładał. 

Napisano
34 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

Klauzula sumienia nie pozwala mi polecać klekotów do osobówek :skromny:

czy jesteś autorem SCT w PL? :cfaniak:

Napisano
W dniu 19.04.2025 o 19:29, KYRTAP napisał(a):

Czy to miałoby sens? Szukając nowe auto nie chce się ograniczać tylko do Dacii czy Renault które oferują jeszcze auta z lpg. Padło więc pytanie. Czy hybryda równie dobrze ograniczy koszty paliwa w aucie które będzie pokonywać głównie krótkie trasy? 

Ja jeżdżę hybrydą PlugIn, więc to może nie będzie jakoś miarodajne.

Jednak napiszę coś o służbowym aucie szwagierki.

A jeździ ona od około pół roku Toyotą Corollą sedan.

I to auto ma praktycznie alergię na benzynę ;)

Robi głównie trasy, ale to już powinno coś powiedzieć, bo teoretycznie hybryda w trasie nie powinna pomagać.

Spalanie ma 3.8, 4.2. Na początku zdjęcia robiła licznika, bo nie mogła uwierzyć.

Trasa powiedzmy od "pod Łodzią", do Warszawa-Targówek. Zatem autostrada (podobno szwagierka jedzie 140km/h), a po Wawie po S8 korek i często stanie lub "koło za kołem".

Musi tak jeździć po kilka dni w tygodniu. Tak ma pracę i tyle.

Ja przestałem myśleć o LPG od momentu jak 7 lat temu kupiłem Golfa z 1.0TSI i ten jarał gdzieś o litr więcej niż ta Toyota.

Pewnie jakoś da się wyliczyć, że to nadal się może opłacać i być może po 100tys km by się okazało, że zaoszczędziłem 1000PLN.

OK, może tak być. Może to jest 2000.

W czasach jak to 2000 miało większą wartość, może miało to ręce i nogi.

Teraz by mi było trudno się przekonać do LPG, a jestem z tych, którzy serio czują satysfakcję jak można jechać wolniej (czyli taniej) lub jak auto zużywa mniej paliwa czy prądu.

Są na pewno jakies sytuacje, gdzie LPG to jedyne sensowne wyjście, może jakieś duże pickupy pracujące w ciężkich warunkach.

Napisano
1 godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Najpierw należałoby zapytać autora, ale na zdjęciach była średnia 110 km/h, także do tego się odniosłem i dostosowałem.

Dla mnie mocno autostradowa to raczej 180-200 km/h, ale te 8,5l jest przy jeździe szarpanej w przedziale 120-160 km/h. 

Net podaje, że prędkość maksymalna Dustera 1.0 LPG to 168km/h.

Za mały i za słaby silnik na autostrady, stąd jego spalanie.

W Capturze mam to samo, dodatkowo przy większych prędkościach robi się nieprzyjemnie głośno i mało stabilnie.

To są auta do miejsko-podmiejskiego turlania się, a nie połykacze tras.

Napisano
32 minuty temu, lucash napisał(a):

czy jesteś autorem SCT w PL? :cfaniak:

Nie, ale każdy kto jeździ rowerem i obcował z dieslami, chętnie by je wszystkie zutylizował choćby dziś :skromny:

Napisano
Godzinę temu, Artur_W_wa napisał(a):

A nie może być hybryda z lpg?

Corolla któryś silnik ma przyjazny lpg, kolega na taxi brał i zakładał. 

Wszystkie się gazują, ostatnio Camry byłem wieziony hybrydą z LPG.

Napisano
1 minutę temu, sdss napisał(a):

Ale to z przymusu :)  Ja miałem naprawdę z kilkanaście aut na LPG i jak te stare były bezproblemowe to już te z euro6 zawsze coś, zawsze któraś sonda wywali błąd bo za szybko sprzęgło puścisz szarpnie, przełączy się na gaz a tu tu nagle przydusisz i reduktor nie zdąży dobrze odparować gazu i znów jakiś błąd, później patrzysz a w auto kasowaniu błędów w kompie LPG masz jakby cały skrypt napisany 🤣.

Obecnie w najnowszych autach na L nie mamy gazu i mają po 350 000km i nic, te starsze co mają LPG zawsze coś, jak nie filtry to "wali" gazem bo któryś przewód gdzieś puszcza, a to na jakieś opasce woda leci na trójniku i trza dokręcić, autokasator błędów też już ma wpisaną długą listę (już pisałem), czasami jak komuś zgaśnie parę razy pod rząd to trzeba restartować bo nie zapala na niczym - jakieś zwiechy dostaje bo napięcie skakało w instalacji. Fakt, że zarabia na siebie, ale po czasie coraz częściej auto nie zarabia na siebie stojąc w warsztacie, a i nie mówię o amortyzatorach z tyłu, które jednak jak widzimy padają dużo wcześniej z "flaszką" w bagażniku :) 

A przy "tanich" = krajowych instalacjach jeszcze ma to sens bo części tanie, ale przy BRC i LR zaczyna się kosmos przy serwisowaniu - zabezpieczone sterowniki, listwy wtryskowe po 800-1000PLN, ceny reduktorów jeszcze jak cię mogę x 2 :) 

Napisano
16 minut temu, sdss napisał(a):

Zagazować można wszystko, kwestia czy nie będzie to sztuka dla sztuki (któryś silnik hybryd Toyki jest na bezpośrednim wtrysku), bo nie każdy kręci tyle km co taxi.

Napisano
Nie, ale każdy kto jeździ rowerem i obcował z dieslami, chętnie by je wszystkie zutylizował choćby dziś :skromny:

Jeżdżę dużo rowerem i nowe diesle mi nie przeszkadzają.

Dużo gorsze od diesla są „nowoczesne” benzyny palące olej niczym dwusow….

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
43 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Zdaje się (popraw mnie jeśli się mylę), Ty nie jeździsz rowerem, a elektrykiem ;]

I nie po mieście, ale po górach.

Gryzący smród ropy jest nawet w autach które są nowe, uruchomione pod salonem.

Napisano

Zdaje się (popraw mnie jeśli się mylę), Ty nie jeździsz rowerem, a elektrykiem default_zlosnik.gif
I nie po mieście, ale po górach.

Gryzący smród ropy jest nawet w autach które są nowe, uruchomione pod salonem.

Mam 4rowetu w tym szosę i fitness którym poruszam się stery/niestety po drogach wraz z samochodami

Mam diesla z euro6 (sprawnego) i nie wyczuwam znaczącej różnicy do benzyny euro 6 (spranej)

Jak zawsze problem jest w uczciwej corocznej kontroli na SKP

Napisano
32 minuty temu, ppmarian napisał(a):

Mam 4rowetu w tym szosę i fitness którym poruszam się stery/niestety po drogach wraz z samochodami

Mam diesla z euro6 (sprawnego) i nie wyczuwam znaczącej różnicy do benzyny euro 6 (spranej)

Jak zawsze problem jest w uczciwej corocznej kontroli na SKP

Problem w tym, że większość klekotow na drogach nie jest nowa i nie ma Euro 6...

Chyba, że jeździsz cały czas rowerem za swoim autem :hehe:

Napisano
1 godzinę temu, ppmarian napisał(a):

To dobrze, że jeżdżą tylko nowe diesle , i co najważniejsze nigdy nie stają się starszymi 👍

Loiczne AF 😎

Napisano

Ja już w którymś w którymś wątku opisywałem sytuację z Białki Tartrzańskiej.

Stoimy z córką na tym dolnym parkingu około godziny 18ej. 

Dużo ludzi w tym momencie zachciało wyjeżdżać. My czekamy aż moja żona po nas przyjedzie.

I ci ludzie stanęli tam w korku.

Zimne auta, dopiero co odpalone. Smród diesla był wprost nieziemski. Jakby nas zamknęli w garażu z odpalonym samochodem.

Diesla. Nie oleju ze starego Opla czy Hondy, nie z nieszczelnej instalacji LPG, nawet nie z opon którymi palą miejscowi górale w piecach.

Ten rodzaj napędu w osobówkach powinien być dawno zakazany. Tylko auta zarobkowe dopuszczone i tylko wtedy jak faktycznie zarabiają.

Napisano
10 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

u mnie nie ma tego problemu aż tak ale zrezygnowałem z jazdy rowerem do pracy jakiś czas temu bo ilość wdychanych spalin po drodze by mnie wykończyła na 100%. Teraz tylko rekreacyjnie i nie po asfalcie. 

Napisano
34 minuty temu, kravitz napisał(a):

Dużo ludzi w tym momencie zachciało wyjeżdżać. My czekamy aż moja żona po nas przyjedzie.

Zimne auta, dopiero co odpalone. Smród diesla był wprost nieziemski. Jakby nas zamknęli w garażu z odpalonym samochodem.

Diesla. Nie oleju ze starego Opla czy Hondy, nie z nieszczelnej instalacji LPG, nawet nie z opon którymi palą miejscowi górale w piecach.

Ten rodzaj napędu w osobówkach powinien być dawno zakazany. Tylko auta zarobkowe dopuszczone i tylko wtedy jak faktycznie zarabiają.

Benzyny najnowsze jak zimne też walą jak te bez katalizatora. 

Napisano

Czy to miałoby sens? Szukając nowe auto nie chce się ograniczać tylko do Dacii czy Renault które oferują jeszcze auta z lpg. Padło więc pytanie. Czy hybryda równie dobrze ograniczy koszty paliwa w aucie które będzie pokonywać głównie krótkie trasy? 

Trochę źle na to patrzysz. Zapomniałeś o najważniejszym czyli koszt zakupu. Hybrydy są odpowiednio droższe. Z tego co ostatnio czytałem na forum daci taki duster lpg vs hybryda to jednak z lpg będzie tańszy i ta różnica w zakupie się nie zwróci. ALE spalanie będzie jednak niższe niż na samej benzynie + dostajesz trochę więcej komfortu bo hybryda jest często z automatem.

Także

1. Najtańsze i najbardziej upierdliwe dalej będzie LPG

2. Potem hybryda przy twoim użytkowaniu. Przy czym jest odpowiednio droższa w zakupie

3. Benzynka być może znajdziesz tanie i oszczędne auto. Wtedy masz bufor który zostaje z powodu tańszego zakupu. Niektórzy też wtedy tak nie cisną jak na lpg. Lub nie robią nadmiarowych km bo tanio jest ;] 

Ja osobiście pewnie szedłbym w kierunku 3, 2, 1. A jak chce komfortu automatu i chce się pobawić w eco jazdę to 2, 3, 1. LPG jest jak lpg... ma swoje minusy. Co ciekawe Dacia zmieniła teraz sterowniki na inną firmę i narzekają że znowu w aso się będą uczyć tego kilka lat... ;] 

Napisano
Godzinę temu, kravitz napisał(a):

Smród diesla był wprost nieziemski.

To samo kiedyś pisałem. Młody mi zwymiotował jak był mały. Zostałem zakrzyczany że to "czyste spaliny" ;]

Napisano
42 minuty temu, bielaPL napisał(a):

Dacia zmieniła teraz sterowniki na inną firmę i narzekają że znowu w aso się będą uczyć tego kilka lat... ;] 

Przeszli z LandiRenzo na BRC, ale czy w 100%?

Wróble ćwierkają, że równolegle obie marki mają wkładać.

Wiem, że Captur 2 po FL idzie już na BRC, a wcześniej był na LR.

Napisano
8 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Przeszli z LandiRenzo na BRC, ale czy w 100%?

Wróble ćwierkają, że równolegle obie marki mają wkładać.

Wiem, że Captur 2 po FL idzie już na BRC, a wcześniej był na LR.

Nie znam szczegółów, tyle co tam wyczytałem na forum.

Napisano
15 godzin temu, kravitz napisał(a):

Robi głównie trasy, ale to już powinno coś powiedzieć, bo teoretycznie hybryda w trasie nie powinna pomagać.

Paradoksalnie hybryda pomaga nawet w trasie, szczegolnie jak jest wiekszy ruch i trzeba dosc czesto hamowac i przyspieszac.

Z ciekawosci obserwuje czasem przeplyw energii i kazde "hamowanie" na tempomacie aktywnym to odzysk pradu, ktory potem "zuzywa" do ponownego rozpedzenia. Samochod ogolnie malo hamuje hamulcami przy takiej jezdzie.

Nawet do ok 120km/h potrafi jechac dluzsze fragmenty na samym pradzie jak sie trafi jakis maruder na lewym pasie albo jest z wiatrem lub z gorki.

Napisano
To dobrze, że jeżdżą tylko nowe diesle , i co najważniejsze nigdy nie stają się starszymi [emoji106]
Loiczne AF [emoji41]

To dobrze że wszystkie benzyny są sprawne nie żłopią oleju (ile sprzedalo się PT w Europie?) i nie stają się starszymi

Napisano
6 godzin temu, kravitz napisał(a):

Kocham takie teksty - zimne benzyny też walą, a jak lubisz smrody czekając na parkingu tego typu to gratuluje pomysłów :hehe:

Zgłoś pomysł uworzenia SCT w Białce Tatrzańskiej :ok:

6 godzin temu, kravitz napisał(a):

Postaraj się o jakąś inijatywę ustawodawczą w tym zakresie ;] 

PS - smród w W-wie i okolicach Ci nie przeszkadza? 

Napisano
2 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Samochod ogolnie malo hamuje hamulcami przy takiej jezdzie

Tak raczej mają wszystkie hybrydy. Najpierw hamowanie rekuperacyjne. U mnie np. dlatego są śmiesznie małe tarcze hamulcowe. Aktywują się dopiero przy małych prędkościach bodajże 20km/h i pewnie przy hamowaniu awaryjnym. 

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

To dobrze że wszystkie benzyny są sprawne nie żłopią oleju (ile sprzedalo się PT w Europie?) i nie stają się starszymi

Nawet najbardziej zajechane noPB nie wyprodukuje czarnej chmury sadzy... Do tego diesle tez pala olej, tak samo jak noPB.

Na szczecie ON to juz powoli margines sprzedazy nowych aut, wiec predzej czy pozniej znikna z miast.

Napisano
W dniu 21.04.2025 o 19:31, KYRTAP napisał(a):

To tyle pali przy prędkościach mocno autostradowych.

Dziwne te prędkości mocno autostradowe. Robię średnią 110-112 km/h ustawiając na tempomacie 120-130 km/h. Wtedy spalanie mam 9-10l LPG.

Napisano
7 minut temu, Citric napisał(a):

Dziwne te prędkości mocno autostradowe. Robię średnią 110-112 km/h ustawiając na tempomacie 120-130 km/h. Wtedy spalanie mam 9-10l LPG.

zwykła tojkaaaa

IMG_7548.png.9c05111f40dd745ace1beb4a687f0215.png

21 godzin temu, Camel napisał(a):

Napisano
3 minuty temu, Camel napisał(a):

zwykła tojkaaaa

IMG_7548.png.9c05111f40dd745ace1beb4a687f0215.png

Ja tu piszę o całym baku (około 500km) i wyniku z dystrybutora , a nie radosna twórczość komputera ze 144 km (mi pokazał wtedy 6,7l) ;]

Edytowane przez Citric

Napisano
8 minut temu, Citric napisał(a):

ale nie autem z bryłą cegły 😀 , zużycie drastycznie rośnie jak zwiększysz prędkość o kolejne 10-20km/h . 

Napisano
Teraz, Citric napisał(a):

Ja tu piszę o całym baku (około 500km) i wyniku z dystrybutora , a nie radosna twórczość komputera ze 144 km ;]

jak to jedna z większych tras, a tak to niecałe 3km do tyry żony i powrót i ranczo 18 i powrót 🤣

Napisano
21 godzin temu, Camel napisał(a):

autokasator błędów też już ma wpisaną długą listę (już pisałem),

Masakra. Nalezy wystroi. Dobrze sterowniki.

Moze korekty po tempsilnika lub reduktora? Po 9brotach?

Napisano
Teraz, deszczowyRoman napisał(a):

Masakra. Nalezy wystroi. Dobrze sterowniki.

Moze korekty po tempsilnika lub reduktora? Po 9brotach?

Stroił jeden z lepszy z LPG-forum a i tak LPG nie przewidzi wszystkich zachowań na nauce jazdy :) 

Napisano
1 minutę temu, deszczowyRoman napisał(a):

Realnie to jakies 111 do 121 km h wg GPS

Zapomniałeś dopisać w starym parchu. U mnie to 116km/h-125 km/h

Napisano
1 minutę temu, Camel napisał(a):

Stroił jeden z lepszy z LPG-forum a i tak LPG nie przewidzi wszystkich zachowań na nauce jazdy :) 

Kto jesli moge zapytać? Moze byc na PW

Napisano
12 minut temu, Citric napisał(a):

Ja tu piszę o całym baku (około 500km) i wyniku z dystrybutora , a nie radosna twórczość komputera ze 144 km (mi pokazał wtedy 6,7l) ;]

Zwykły I30 w dieslu z baku przykładowo j podczas szybszej jazdy 

Screenshot_2025-04-06-20-45-14-179_com.miui.gallery.jpg

Screenshot_2025-02-01-19-38-43-642_com.miui.gallery.jpg

Napisano
6 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

Zwykły I30 w dieslu z baku przykładowo j podczas szybszej jazdy 

Screenshot_2025-04-06-20-45-14-179_com.miui.gallery.jpg

Screenshot_2025-02-01-19-38-43-642_com.miui.gallery.jpg

14:32 h to jest czas tego szybkiego przejazdu niecałych 653 km? 😀 To jest komputer. Mogę wstawić zdjęcie 6,7l przy średniej 112 km/h, ale po co skoro faktycznie spalił 9,35 l gazu.

Edytowane przez Citric

Napisano
6 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Tak, te zutylizujemy w drugiej kolejności.

Miło, że się zgadzamy 😄 

Napisano
8 minut temu, Citric napisał(a):

14:32 h to jest czas tego szybkiego przejazdu niecałych 653 km? 😀 To jest komputer. Mogę wstawić zdjęcie 6,7l przy średniej 112 km/h, ale po co skoro faktycznie spalił 9,35 l gazu.

to dwie różne jazdy z innych tankowań

jedna z baku całego 650km -5,0wyszło 

druga z odcinka 148km w 1h wyszło 7.8

zobacz na stan ogólny licznika , że to inne pomiary 

Napisano
Teraz, mmaciejosss napisał(a):

to dwie różne jazdy z innych tankowań

jedna z baku całego 650km -5,0wyszło 

druga z odcinka 148km w 1h wyszło 7.8

zobacz na stan ogólny licznika , że to inne pomiary 

Jakoś nie ufam komputerom. Jak zatankuję po dłuższym dystansie i wyliczę to wtedy ma dla mnie to jakąś wartość.

Napisano
Teraz, Citric napisał(a):

Jakoś nie ufam komputerom. Jak zatankuję po dłuższym dystansie i wyliczę to wtedy ma dla mnie to jakąś wartość.

Hyundai niewiele przekłamuje , tankuję zawsze na tej samej stacji do pierwszego odbicia i różnica kalkulator vs komputer wynosi max 0,15l100km , kalkulator pokazuje minimalnie więcej 

Napisano
14 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

Hyundai niewiele przekłamuje , tankuję zawsze na tej samej stacji do pierwszego odbicia i różnica kalkulator vs komputer wynosi max 0,15l100km , kalkulator pokazuje minimalnie więcej 

Z ciekawości sobie poszukam porównań na motostat lub spritmonitor. Możesz podać dokładny typ tego I30 (silnik, rocznik)?

Edytowane przez Citric

Napisano
Godzinę temu, Citric napisał(a):

Z ciekawości sobie poszukam porównań na motostat lub spritmonitor. Możesz podać dokładny typ tego I30 (silnik, rocznik)?

Silnik 1.6 CRDI 116km , rocznika 2020

Napisano
  • Autor
12 godzin temu, bielaPL napisał(a):

hybryda jest często z automatem.

Automat w kolejnym aucie musi być. 

Napisano
W dniu 21.04.2025 o 20:40, mmaciejosss napisał(a):

Dusterem 1.0 raczej nie da się non stop jechać 160km/h . Auto jechało z tempomatem 140km/h . 

Da się, natomiast nie ma się co oszukiwać, że będzie to czysta przyjemność. To auto najlepiej czuje się do 150km/h, a w trasie najmniej spala jadąc do 130km/h. Różnica w jeździe gdy na pokładzie 4 osoby i bagaże na tej samej trasie-130 na tempomacie, a druga trasa znacznie szybciej 150-160, bo spieszno było na samolot to dokładnie 2litry różnicy w spalaniu LPG. Ta grzeczniejsza jazda spod dystrybutora kosztowała 112zł/440km.

Napisano

Najlepiej hybryda na lpg ;] 1.8 toyoty. Spalanie benzyny wg komputera wokół komina 4-5, na trasie corolla ze 140km/h na tempomacie pali ok.7 l/100km. 

A i jeszcze zasięg na gazie wokół komina ok. 800km ;]

Napisano
19 godzin temu, mmaciejosss napisał(a):

Silnik 1.6 CRDI 116km , rocznika 2020

Gratuluje komputerowego stylu jazdy. Ludzie na spritmonitor mają rozjazdy nawet ponad 0,5l/100km na baku. ;]

Edytowane przez Citric