Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak się teraz placi za samochod?

Featured Replies

Napisano

Powiedzmy 2 scenariusze.

1. Od oosby prywatnej

2. Od firmy

Kwota podobna, powiedzmy 50k

Wieźć sie z taka gotówką zamiaru nie mam.

Jakis przelew szybki? Ale tak jak czytam to niby do 5k ( konto w alior)

Ostatnio placilem gotowka ale kwota byla mniejsza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
  • Autor
Najlepiej konto w tym samym banku, co sprzedający ;]

No bylo by fajnie. Myslisz ze sprzedajacy zaloxy na szybko konto w alior?

Napisano

A nie możesz zrobic przelewu i poczekac dzień czy dwa?

Napisano
27 minut temu, WaWeR napisał(a):

To zależy komu bardziej zależy, jemu sprzedać, czy Tobie kupić. ;l

Napisano
  • Autor

Auto ktore byc moze kupie jest jakies 400km ode mnie. Jechac i hotel ogarniac?

Napisano
3 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Sprzedającemu łatwiej, bo to kupujący ma kasę na konkretnym koncie :)

... a sprzedający ma konkretne auto i konto też. ;]

I kto tu jest Sprite? :cfaniak:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

... a sprzedający ma konkretne auto i konto też. ;]

I kto tu jest Sprite? :cfaniak:

Klient z kasą :]

Chodzi o to, że jak kupujący założy nowe konto w innym banku, to nie będzie miał na nim szybko kasy.

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Klient z kasą :]

Chodzi o to, że jak kupujący założy nowe konto w innym banku, to nie będzie miał na nim szybko kasy.

Oczywiście i dlatego to kupujący, do tego mający 400km do auta, się głowi jak zapłacić. :hehe:

Jak serio nie da się jakiegoś szybszego przelewu zrobić (pamiętam, że kiedyś w ratach przelewałem, bo jakimś super szybkim przelewem mogłem 40 czy 50 koła za 1 zamachem z mBanku puścić), to 50 kafli w kieszeń i jazda.

Napisano
27 minut temu, zzzz napisał(a):

A przelew natychmiastowy? 

Coś takiego kojarzy mi się w aplikacji mojego banku. 8-)

Napisano
3 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Oczywiście i dlatego to kupujący, do tego mający 400km do auta, się głowi jak zapłacić. :hehe:

Jak serio nie da się jakiegoś szybszego przelewu zrobić (pamiętam, że kiedyś w ratach przelewałem, bo jakimś super szybkim przelewem mogłem 40 czy 50 koła za 1 zamachem z mBanku puścić), to 50 kafli w kieszeń i jazda.

Wiadomo - cash is king :ok:

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

Przykładowo widzę w mBanku przelew typu sorbnet.

Kwota bez ograniczeń, kasa do 15 minut (choć w innym miejscu pisza, że do 1 godziny), prowizja 35zł, minus że działa tylko w dni robocze w godzinach 9-15.

Widzę, że Alior obsługuje sorbnet.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor

Chyba znalazlem. W apce jak zaznaczylem natychmiastowy przelew to dalo kwote do 100k.
Konto jakie wskazalem jest w innym banku, wiec pewnie nie ma znaczenia jaki to ten inny bank bedzie.
Wychodzi ze google klamie z kwota

Napisano

Hmm zweryfikuj na infolinii swojego banku. Parę miesięcy temu kupujący pomimo zwiększonego limitu na przelewy musiał robić dwa po 20k, a trzeci przelew i tak mu zablokowało i dopiero telefon na infolinię i potwierdzenie przelewu u konsultanta pozwoliło sfinalizować temat. Kilka dni później pytałem w zaprzyjaźnionym banku jak to jest i dostałem info, że limity na szybkie przelewy są niezależne i reguluje je bank wewnętrznymi regulacjami. Do tego może dojść konieczność weryfikacji z konsultantem przy większych kwotach więc w zależności od banku godziny mogą być różne. W moim przypadku deal finalizowaliśmy przed 18 przez te wszystkie niespodzianki, a bank realizował takie operacje do 18.

Wysłane z mojego CPH2581 przy użyciu Tapatalka

Napisano

W ostatnich kilku latach dwa razy zmieniałem auto. Pierwsze od osoby prywatnej. Po perturbacjach z brakiem możliwości wypłaty kwoty na już na miejscu, udało się zorganizować przelew na konto w tym samym banku. Teraz wiem, że w banku trzeba umawiać wcześniej wypłatę większej gotówki... Drugi przypadek - zostawiłem w firmie auto w rozliczeniu i dopłaciłem kartą różnicę...

Napisano

Teraz to chyba Bitcoinem

Napisano
18 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Powiedzmy 2 scenariusze.

1. Od oosby prywatnej

2. Od firmy

W Aliorze masz przelew natychmiastowy Express Elixir do 100 000 zł i kosztuje 5 zł.

Musisz tylko wcześniej sprawdzić jakie masz ustawione limity przelewów, a zmienić je możesz przez Alior Online (nie przez aplikację mobilną)

Napisano
23 godziny temu, WaWeR napisał(a):

Powiedzmy 2 scenariusze.

1. Od oosby prywatnej

2. Od firmy

Przelew, warto sprawdzić jaka max kwota i do której godziny. 

Napisano

42tys. z pko do pko w niedziele bez problemu i bez weryfikacji, jedynie dzień wcześniej zwiększyłem limit na komputerze bo poprzez telefon podobno pomimo zwiększenia limitu  to nie zadziała

Edytowane przez Waldek40

Napisano
10 godzin temu, Waldek40 napisał(a):

42tys. z pko do pko w niedziele bez problemu i bez weryfikacji, jedynie dzień wcześniej zwiększyłem limit na komputerze bo poprzez telefon podobno pomimo zwiększenia limitu  to nie zadziała

Ja robiłem 50k z iko. Na iko zwiększyłem limit i poszło. Po kliknięciu potwierdź, od razu telefon z banku, z pytaniem czy ja to ja, i czy zlecam taką operację. I to wszystko. Żadne inne dane prócz nazwiska nie były potrzebne

Edytowane przez Guzon87
Literówka

Napisano
W dniu 19.04.2025 o 20:54, WaWeR napisał(a):

50k się na luzie w kieszeni przeciętnej bluzy mieści, nie ma co dramatyzować:ok:

Napisano

2. Od firmy

Ci raczej czekają na zaksięgowanie i wystawią dokumenty

Napisano

Powiedzmy 2 scenariusze.

1. Od oosby prywatnej

2. Od firmy

Tak, przelew natychmiastowy najlepiej. ING czy PKO BP mają duże kwoty. Niech kupujący sprawdzi w jakim banku ma konto i jaka jest dostępna kwota przelewów express eliksir.

Firma ma możliwość wysłania Sorbnet, natomiast to nie funkcjonuje 24/7, więc trzeba sprawdzić godzinę.

Mi kiedyś kupujący wysłał przelew po oględzinach auta i odebrał na drugi dzień po zaksięgowaniu płatności.

Można też się umówić tak, że z rana wysyłają przelew, wtedy będzie do południa zaksięgowany. Wystarczy sprawdzić tabelę godzinową eliksir pomiędzy dwoma bankami.

Gotówka - najlepiej razem podjechać do wpłatomatu i ogarnąć.

Napisano
W dniu 22.04.2025 o 08:07, bergerac napisał(a):

Firma ma możliwość wysłania Sorbnet

indywidualny też ma taką możliwość.

koszt w sumie niewielki bo pewnie do 50 zł, działa w dni robocze 8-16 (realnie pewnie 15.30 max).

ograniczeń kwotowych nie ma bo to system głównie do rozliczeń dla firm.

druga opcja to przelewy ekspresowe express elixir ale to nie wszystkie banki obsługują.

trzecia to przelew ekspresowy bluecash ale te często są ograniczone do np. 5k zł i też nie wszystkie banki to mają.

ja płaciłem w sobotę bluecashem bo express elixir nie chciał działać akurat wtedy...

musiałem kilka razy wysyłać przelew ale to i tak lepsze niż wozić przy sobie kasę.

Napisano
W dniu 22.04.2025 o 08:07, bergerac napisał(a):

Tak, przelew natychmiastowy najlepiej. ING czy PKO BP mają duże kwoty. Niech kupujący sprawdzi w jakim banku ma konto i jaka jest dostępna kwota przelewów express eliksir.

Firma ma możliwość wysłania Sorbnet, natomiast to nie funkcjonuje 24/7, więc trzeba sprawdzić godzinę.

Mi kiedyś kupujący wysłał przelew po oględzinach auta i odebrał na drugi dzień po zaksięgowaniu płatności.

Można też się umówić tak, że z rana wysyłają przelew, wtedy będzie do południa zaksięgowany. Wystarczy sprawdzić tabelę godzinową eliksir pomiędzy dwoma bankami.

Gotówka - najlepiej razem podjechać do wpłatomatu i ogarnąć.

PKO akurat ma do 3 tys, przerabiałem w lutym , kupujący przyjechał po auto na drugi dzień. 
ING —> PEKO odrazu. 

Napisano

Możliwości jest kilka:
1. Gotówka.
2. Gotówka pobrana w placówce Twojego banku po dograniu transakcji (warunek musi być placówka w niedalekiej okolicy).
3. Przelew zwykły (robisz przelew, drukujecie potwierdzenie, piszesz na nim oświadczenie, że w dniu takim i takim zleciłeś przelew jako opłata za samochód o nr rej....
4. Szybki przelew/natychmiastowy
5. Kilka bankomatów i wypłata gotówki na miejscu (zazwyczaj z jednego puszcza 2x po 5 tys) więc 5 bankomatów musiałbyś znaleźć.
Kilka opcji do wyboru, które z powodzeniem stosowałem. Czasami były jakieś transakcje łączone, część gotówką, część przelewem i zawsze wszystko grało, ryzyko, że zwykły fizyczny co sprzedaje auto jest równocześnie złodziejem, który chce Cię przerobić jest niewielkie, a jak się obawiasz, to i zakup od takiej osoby lepiej odpuścić.

Napisano
  • Autor

Ok. Mam troche jasniej. A ze 3 ostatnie auta kupowalem id firm to dopytam.
Auto sprzedaje gosc z jdg ale z branzy IT.
Jakieś ryzyko fakupu z vat czy uj wie z czym jeszcze?
Wiem ze mial go w leasingu ale jakis rok temu temat sie skonczyl, auto jest zarejestrowane na niego.

Napisano

Żadnego. A jeśli masz obawy pamiętaj że do fvat możesz również spisać umowę kupna sprzedaży precyzującą transakcję.

Napisano
  • Autor

A mamy kogos kto ma dostep do jakiejs bazy szkod Ubezpieczeniowych. Czy trzeba raport jakiegos dna kupic?
W cepik jest czysto.

Napisano
  • Autor

No i ku potomnosci.
Bez najmniejszych problemów przeszedł przelew natychmiastowy, wysyłany po 18. Czas dotarcia z potwierdzeniem to jakieś 5 minut.

Napisano
4 godziny temu, WaWeR napisał(a):

No i ku potomnosci.
Bez najmniejszych problemów przeszedł przelew natychmiastowy, wysyłany po 18. Czas dotarcia z potwierdzeniem to jakieś 5 minut.

Z jakiego banku?

W piątek?

Napisano
  • Autor
Z jakiego banku?
W piątek?

Tak. Piatek. Alior bank
Oczywiscie odbiorca w innym banku, bodaj ing

Napisano

No przecież pisałem, że w Alior do 100 000 zł jest natychmiastowy.

Napisano
W dniu 26.04.2025 o 16:01, WaWeR napisał(a):

Tak. Piatek. Alior bank
Oczywiscie odbiorca w innym banku, bodaj ing

Ostatnio jak sprzedawałem auto za poważną kwotę, to spisaliśmy umowę, która stanowiła, że własność auta przejdzie na kupującego z chwilą uznania rachunku kwotą wartości pojazdu lub otrzymania potwierdzenia przelewu kwoty wartości pojazdu na rachunek sprzedającego, opatrzonego pieczęcią banku. Kupujący nie chciał robić przelewu w ciemno, ani jeździć 2 razy, toteż umówiliśmy się z kupującym (starszy gość, niezbyt obcykany w internety) że podjedziemy do oddziału banku, w którym ma rachunek, on zleci przelew na mój rachunek w innym banku. Wszedł do oddziału, zlecił przelew, dał mi potem potwierdzenie przelewu z pieczęcią banku, dałem mu dokumenty i kluczyki- bank dokumentem potwierdzenia potwierdził że przelew poszedł, tego klient już nie cofnie. Kilka godzin później miałem to na rachunku

Napisano
22 minuty temu, Manx napisał(a):

Ostatnio jak sprzedawałem auto za poważną kwotę, to spisaliśmy umowę, która stanowiła, że własność auta przejdzie na kupującego z chwilą uznania rachunku kwotą wartości pojazdu lub otrzymania potwierdzenia przelewu kwoty wartości pojazdu na rachunek sprzedającego, opatrzonego pieczęcią banku.

Czyli spisaliscie najpierw umowa przedwstepna?

Sama umowa sprzedazy, chyba nie moze byc warunkowa i taki zapis nie wiem czy bylby wiazacy.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Sama umowa sprzedazy, chyba nie moze byc warunkowa i taki zapis nie wiem czy bylby wiazacy.

nie może być warunkowa, ale to na szczęście nie mieszkanie więc można zapisać, że wydanie przedmiotu nastąpi po zapłacie.

Oczywiście własność jest przeniesiona i w teorii kupujący bez zapłaty mógłby wystąpić o egzekucję, ale wiadomo ;) 

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Jest wiążący tylko kupujący aby zarejestrować auto na siebie musi dodatkowo przynieść potwierdzenie tego przelewu bo bez niego WK uzna że transakcja nie została dokonana zresztą sprzedający żeby zgłosić sprzedaż też. Nie wiem czy wszystkie WK tak uważają ale te które ja znam to tak.

Napisano
W dniu 28.04.2025 o 21:57, dobromir napisał(a):

Jest wiążący tylko kupujący aby zarejestrować auto na siebie musi dodatkowo przynieść potwierdzenie tego przelewu bo bez niego WK uzna że transakcja nie została dokonana zresztą sprzedający żeby zgłosić sprzedaż też. Nie wiem czy wszystkie WK tak uważają ale te które ja znam to tak.

tak zdecydowanie bezpieczniej sie sprzedaje auta niz mieszkania ;]

Napisano

Od oosby prywatnej

Kilka moich, ostatnich sprzedaży wyglądało tak, że kupujący jeździł pół dnia po wszystkich bankomatach w mieście bo w wekend nie da się zbyt wiele puścić ekspresowym.

• 4 tygodnie później...
Napisano
W dniu 26.04.2025 o 10:01, WaWeR napisał(a):

No i ku potomnosci.
Bez najmniejszych problemów przeszedł przelew natychmiastowy, wysyłany po 18. Czas dotarcia z potwierdzeniem to jakieś 5 min

W mBank można zrobić przelew natychmiastowy na max 10 tysięcy. 

Napisano
W dniu 19.04.2025 o 21:03, WaWeR napisał(a):

Są przelewy błyskawiczne.m w każdym banku.

Napisano
11 godzin temu, maras77 napisał(a):

Są przelewy błyskawiczne.m w każdym banku.

Nie zawsze bez limitu.

Napisano
37 minut temu, rafciojuve napisał(a):

Nie zawsze bez limitu.

Chyba nigdzie nie ma bez limitu, ale zawsze mozna zrobic kilka przelewow ;)

Napisano
2 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Chyba nigdzie nie ma bez limitu, ale zawsze mozna zrobic kilka przelewow ;)

No właśnie lepiej niech każdy sobie sprawdzi "u siebie". W Citi jest 30kpln kwotowo/dzień przy standardowym koncie. 

Napisano
  • Autor

Jak pisalem miesiąc temu . Robilem natychmiastowy do innego banku po 18. 50k poszlo.
Niby w sieci info ze do 10k.
Robilem z telefonu nie z kompa.

Napisano
5 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Jak pisalem miesiąc temu . Robilem natychmiastowy do innego banku po 18. 50k poszlo.
Niby w sieci info ze do 10k.
Robilem z telefonu nie z kompa.

Alior pisze, że do 100k - także wszystko się spina.