Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator - co teraz się kupuje?

Featured Replies

Napisano

Niedawno pisałem o problemach z pompą w Golfie, a teraz muszę wymienić jeszcze akumulator. Co teraz się kupuje żeby po 2 latach nie kupować nowego? 

I drugie takie pytanie jak akumulator fabryczny ma parametry 59Ah 320A, to czy przy wymianie obie wartości muszą być identyczne? Bo widzę w sklepie na promocji Bosh ale ma 60Ah i aż 640A, podobnie Exide.

Edytowane przez pejus1982

Napisano
1 minutę temu, pejus1982 napisał(a):

Niedawno pisałem o problemach z pompą w Golfie, a teraz muszę wymienić jeszcze akumulator. Co teraz się kupuje żeby po 2 latach nie kupować nowego? 

I drugie takie pytanie jak akumulator faktyczny ma parametry 59Ah 320A, to czy przy wymianie obie wartości muszą być identyczne? Bo widzę w sklepie na promocji Bosh ale ma 60Ah i aż 600A.

Ważne, żeby nie były raczej mniejsze. Istotny jest wymiar i żeby klemy pasowały. 

Napisano

Ostatnio w swojej rumunce wymieniałem akumulator fabryczny który miał 11 lat. W zaprzyjaźnionym sklepie z częściami znajomy zaoferował mi odrzut z fabryki na pierwszy montaż do grupy VAG. Akumulator totalnie bez oznaczeń, bez rączki, 60ah a waży sporo więcej niż nawet ten fabryczny. 

Ja swojego czasu kupowałem używane akumulatory z aut z Anglii... Dawałem po max 100zł i dawało to radę bo często były to właśnie oryginalne. Te nowe ze sklepu? Góra 3 lata i po akumulatorze, a niech się rozładuje w międzyczasie... 

Napisano

Ja Vartę Blue użytkowałem 4 lata bezproblemowo (także ciut dłużej niż 3 lata) i teraz kontynuuję przygodę z Vartą Silver już 1,5 roku. 

Żadnych problemów. Robię dieslem 2 x 5km dziennie. Garażuję pod chmurką. Z dodatkowych obciążeń tylko wideorejestrator. 

Edytowane przez ochkarol

Napisano

Ja w Golfie mam Banera, z 7 lat temu kupiłem.

Nie wykazuje oznak słabosci, a dziennie robi 2x5km, sporadycznie jakaś dłuższa trasa.

Napisano

Ostatnio kupuję taniego  Specbata. Miałem 3szt. 2 poszły z autami do ludzi. 3 wytrzymał 5 lat i w tym roku znowu zakupiłem nowego. 

Wszystkie były montowane w dieslach.

Napisano
3 godziny temu, pejus1982 napisał(a):

I drugie takie pytanie jak akumulator fabryczny ma parametry 59Ah 320A, to czy przy wymianie obie wartości muszą być identyczne? Bo widzę w sklepie na promocji Bosh ale ma 60Ah i aż 640A, podobnie Exide.

Mój fabryczny w Golfie VII też był 59 Ah w technologii EFB. Padł i kupiłem Vartę EFB 60 Ah. Zaraz 5 lat jej stuknie. Pamiętaj, żeby zrobić adaptację po wymianie.

Napisano
19 godzin temu, pejus1982 napisał(a):

Najpierw zobacz według której normy są podane te ampery. Bo 640A według normy EN, to ok. 395A według normy DIN. A są jeszcze normy SAE i IEC... 😉

W każdym razie zasada jest jedna- zamiennik nie powinien mieć tych parametrów mniejszych niż oryginał, oczywiście podanych według tej samej normy.

No i oczywiście typ akumulatora- np.  jeśli był typu EFB, to taki powinien pozostać.

Edytowane przez Wasylek

Napisano
W dniu 27.04.2025 o 18:12, pejus1982 napisał(a):

Bo widzę w sklepie na promocji Bosh ale ma 60Ah i aż 640A, podobnie Exide.

jeżeli w markecie na promo to odpuść bo to stoi długo i nikt o nie nie dba (doładowanie).

Aku tylko w sklepach specjalistycznych gdzie ktoś o to dba i ładuje w razie potrzeby.

co kupić

banner, topla, westa/forse, amega

z tanich mam dobre wspomnienia z kozak

Napisano
2 godziny temu, Ozarek napisał(a):

Aku tylko w sklepach specjalistycznych gdzie ktoś o to dba i ładuje w razie potrzeby.

I trzyma pod kołdrą :smirk:;]

Napisano
W dniu 27.04.2025 o 20:40, Tre-Bor napisał(a):

Ostatnio kupuję taniego  Specbata. Miałem 3szt. 2 poszły z autami do ludzi. 3 wytrzymał 5 lat i w tym roku znowu zakupiłem nowego. 

Wszystkie były montowane w dieslach.

Ja akurat tej marki nie polecę.

Duży aku-170Ah i już po 4 latach parametry ma krytyczne a taka np. Centra czy ZAP wytrzymałaby sporo więcej...

Napisano
W dniu 27.04.2025 o 18:46, Jan Winnicki napisał(a):

Od 3 lat mam Grom. Daje radę.

Jakieś pół roku temu zakupiłem ;] coś takiego do "ufo" poprzedni TAB wytrzymał 3,5 roku.

Ten GROM jak wytrzyma podobnie (choć mi to pewnie dane nie będzie potwierdzić :skromny:) to będzie spoko

Napisano
W dniu 27.04.2025 o 18:12, pejus1982 napisał(a):

Teraz jest dużo takich małych sklepików z aku. Jedziesz, gość Ci dobiera i tyle. Parametry i wielkość oraz klemy dobrze żeby pozostały te same. Cena? Nie brać najtańszych oraz najdroższych. Jakiś średniak będzie ok. A ile wytrzyma? Loteria jak ze wszystkim w tych czasach ;] Nikt sobie nie da uciąć ręki że akumular firmy X będzie żył najdłużej itp

Napisano

Ja kupuję akumulatory Hart, są tanie, dobre i produkowane w fabryce Varta.

Napisano

A propos akumulatora

Czy kupując nowy, można zostawić stary mniejszy? Wymyśliłem sobie, że kupię nowy do Ceeda crdi, stary ale jeszcze dobry pójdzie do Skody, a padnięty ze Skody oddam.

Napisano
4 minuty temu, Majkiel napisał(a):

A propos akumulatora

Czy kupując nowy, można zostawić stary mniejszy? Wymyśliłem sobie, że kupię nowy do Ceeda crdi, stary ale jeszcze dobry pójdzie do Skody, a padnięty ze Skody oddam.

Jakikolwiek, aby była sztuka za sztukę.

Napisano
W dniu 29.04.2025 o 10:58, Ozarek napisał(a):

jeżeli w markecie na promo to odpuść bo to stoi długo i nikt o nie nie dba (doładowanie).

co kupić

banner, topla, westa/forse, amega

z tanich mam dobre wspomnienia z kozak

Wszystkie moje akumulatory które musiałem kupić w motoryzacyjnym życiu kupowałem w marketach typu Auchan lub budowlanych typu Mrówka. W sumie nie miałem wyboru bo aku padało w soboty po południu lub w niedzielę. I każdy z nich sprawował lub sprawuje się rewelacyjnie. Do tego wybieram najtańszy bo wszystkie padają podobnie.