Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

5 biegów jest lepsze niż 6

Featured Replies

Napisano
  • Autor
17 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

To moja przy szukaniu auta zagląda najpierw na lewarek, i do tych z piątką nawet nie wsiada.

W weekend była zmuszona, i na trasie ciągle  k@&%€#@a że  czego tak wyje.

No ale czemu 5 bardziej wyje niż 6 skoro ostatnie przełożenie takie samo? Moze w innych samochodach jest inaczej, ale analizowanym przypadku Fabii zadnego większego wycia nie będzie

Napisano
  • Autor
15 godzin temu, maras77 napisał(a):

Ja mam tyko 4 biegi.

1,2,4 i 6. :hehe:

No włąśnie, nawet nie pierwszy o tym piszesz, a i ze słyszenia te historie znam, wielu ludzi majac 6 biegów używa czterech albo pięciu, bo tak jest wygodniej

Napisano
1 minutę temu, zenek111 napisał(a):

No włąśnie, nawet nie pierwszy o tym piszesz, a i ze słyszenia te historie znam, wielu ludzi majac 6 biegów używa czterech albo pięciu, bo tak jest wygodniej

Można się rozpędzić na niższych biegach i potem od razu 6, gdy dalej nie będziemy przyspieszać :ok:

Napisano
18 minut temu, grogi napisał(a):

No i właśnie dlatego 6 spina się z mocniejszymi silnikami. 

Bywało różnie.
W zamierzchłych czasach było Punto 1.1 54KM ze skrzynią 6-biegową.
W poprzedniej generacji ASX występował z silnikiem 2.0 i skrzynią 5-biegową.

Napisano
11 minut temu, zenek111 napisał(a):

No ale czemu 5 bardziej wyje niż 6 skoro ostatnie przełożenie takie samo? Moze w innych samochodach jest inaczej, ale analizowanym przypadku Fabii zadnego większego wycia nie będzie

Bo jest jeszcze cos takiego jak przełożenie główne i to łącznie z nim trzeba analizowac przełożenia skrzyni :) a nie tylko poszczególne biegi

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Filipfm napisał(a):

Bo jest jeszcze cos takiego jak przełożenie główne i to łącznie z nim trzeba analizowac przełożenia skrzyni :) a nie tylko poszczególne biegi

Główne w tych samych modelach jest najczesciej takie samo.

Podejrzewam ze mówisz o dwóch róznych samochodach i ta róznica w wyciu wynika po prostu z porównania róznych modeli o róznym wyciszeniu i to z tego wyciszenia bierze sie wycie a nie z tego ile biegów ma skrzynia

Edytowane przez zenek111

Napisano
26 minut temu, zenek111 napisał(a):

Podejrzewam ze mówisz o dwóch róznych samochodach i ta róznica w wyciu wynika po prostu z porównania róznych modeli o róznym wyciszeniu i to z tego wyciszenia bierze sie wycie a nie z tego ile biegów ma skrzynia

nie wiem jak teraz ale kiedys bywało tak, ze jedno auto potrafiło miec ta sama skrzynie z innym FD do roznych silników albo ten sam silnik w roznych budach miał tą samą skrzynię ale inne FD. 

Nie wiem jak jest w skodzie, bo jest daleko od moich zainteresowań motoryzacyjnych - ale odniosłem się do tego 

48 minut temu, zenek111 napisał(a):

No ale czemu 5 bardziej wyje niż 6 skoro ostatnie przełożenie takie samo?

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Nie jest, i zależy najczęściej od mocy, zwłaszcza jak skrzynia biegów jest ta sama.

2 godziny temu, zenek111 napisał(a):

Bo na 5 ma wyższe obroty, niż podobny na 6 przy tej samej prędkości. 

Napisano
  • Autor
8 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Nie jest, i zależy najczęściej od mocy, zwłaszcza jak skrzynia biegów jest ta sama.

No w Fabii jest tak ze nawet jak główne takie samo to ostatecznie ta sama predkosc obrotowa na 5 biegu jak i na 6

8 godzin temu, Artur_W_wa napisał(a):

Bo na 5 ma wyższe obroty, niż podobny na 6 przy tej samej prędkości. 

Na pewno znajdziesz wiele przykładów w których jakiś samochód na 6 biegu ma niższe obroty niż inny na 5 biegu, ale w omawianym przypadku Fabii tak nie jest.

p.s. Powiedz o jakich samochodach mówisz

p.s.1 z Ciekawości poszukałem dla Kamiq-a, no i zaskoczenie:

I:7.3

II:14.1

III:21.4

IV:28.1

V:35.2

VI:42.6

Kamiq 1.0 115KM na 6 biegu ma trochę wyzsze obroty niż pieciobiegowa Fabia 1.0 95KM na 5 biegu przy tej samej prędkosci

Edytowane przez zenek111

Napisano

Ręczne skrzynie to przeżytek. Najlepiej mieć ecvt toyoty😅

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano

Mit mówiący, że dzięki 6-biegowej skrzyni są niższe obroty niż przy skrzyni 5-biegowej, jest bardzo głęboko zakorzeniony wśród kierowców.
Tymczasem obroty wynikają z przełożenia (głównego * biegu), a nie numeru biegu.
Producent dobiera przełożenie najwyższego biegu w zależności od silnika i nadwozia, a nie od tego, jaki numer ma najwyższy bieg.

SUVy / krosowery mają krótsze przełożenia najwyższego biegu (niż hatchbacki / kombi tego samego segmentu z tym samym silnikiem) ze względu na większy opór powietrza.

Napisano
2 godziny temu, donpedro napisał(a):

Mit mówiący, że dzięki 6-biegowej skrzyni są niższe obroty niż przy skrzyni 5-biegowej, jest bardzo głęboko zakorzeniony wśród kierowców.
Tymczasem obroty wynikają z przełożenia (głównego * biegu), a nie numeru biegu.
Producent dobiera przełożenie najwyższego biegu w zależności od silnika i nadwozia, a nie od tego, jaki numer ma najwyższy bieg.

SUVy / krosowery mają krótsze przełożenia najwyższego biegu (niż hatchbacki / kombi tego samego segmentu z tym samym silnikiem) ze względu na większy opór powietrza.

Ogolnie to watek raczej akademicki ;] Obecnie to juz chyba tylko najmniejsze i najslabsze auta miejskie, sa oferowane ze skrzyniami 5b.

Niewielu producentow oferuje oba warianty w tym samym modelu, a porownywanie pomiedzy roznymi silnikami i modelami nie ma wiekszego sensu.

Napisano

no dziwnie jest

jeżdże 1.5 tsi z dsg 7 biegów - lata przyjemnie

pojeździłem 1.5 tsi iz 6 biegów i zupełnie inne auto;) - a ten sam model;) 

a to samo...... dsg pali mniej;)  zaskoczony jestem

Napisano
22 minuty temu, 62545tomasz napisał(a):

no dziwnie jest

Nowsze auta potrafią mieć mniej biegów, ale raczej nie mniej, jak 6. Widać współczesne siniki nie potrzebują więcej 

Napisano
1 godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

Nowsze auta potrafią mieć mniej biegów, ale raczej nie mniej, jak 6. Widać współczesne siniki nie potrzebują więcej 

1415494527_xh94es_600 (1).jpg

Napisano
no dziwnie jest

No dziwne jest. Oczywiscie katalogowo, scala 1.0 115km z manualem kontra dsg, jest szybsza, mniej pali i ma lepsze przyspieszenie do 100.
Moze ktos pomylil wartosci?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

Ogolnie to watek raczej akademicki ;] Obecnie to juz chyba tylko najmniejsze i najslabsze auta miejskie, sa oferowane ze skrzyniami 5b.

Niewielu producentow oferuje oba warianty w tym samym modelu, a porownywanie pomiedzy roznymi silnikami i modelami nie ma wiekszego sensu.

Niech się @swienty, @tomata czy @Ksionc wypowiedzą, czemu w dużych nie ma skrzyń 5 biegowych, może to rzuci trochę "oświecenia".

Z tego co pamiętam, to 4 bieg był połączeniem bezpośrednim silnika z dyferencjałem.

Napisano
Godzinę temu, WaWeR napisał(a):

No dziwne jest. Oczywiscie katalogowo, scala 1.0 115km z manualem kontra dsg, jest szybsza, mniej pali i ma lepsze przyspieszenie do 100.
Moze ktos pomylil wartosci?

Jakim cudem auto z manualem ma lepsze przyspieszenie od DSG?

Chyba tylko Chuck Norris szybciej zmienia biegi od dwusprzeglowki.

Napisano
31 minut temu, wlad napisał(a):

Moze byc tak, ze np manual osiaga 100km/h na 2 biegu, a DSG musi przepiac na 3.

Aczkolwiek to ma znaczenie chyba jedynie w katalogu ;)

Napisano
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Moze byc tak, ze np manual osiaga 100km/h na 2 biegu, a DSG musi przepiac na 3.

Aczkolwiek to ma znaczenie chyba jedynie w katalogu ;)

sporo nowych aut tak ma , że na 2-gim biegu dochodzi do 102-105km/h ( szkoda , że u mnie tylko do 95km/h a z kolei na 3-cim prawie do 160km/h )

Napisano

Jakim cudem w manualu nie padaja sprzegla a w dsg tak?
Inna sprawa to kwestia softu. Ekoterroryzm moze spowolnic kazda skrzynie

Napisano
3 godziny temu, Artur_W_wa napisał(a):

Niech się @swienty, @tomata czy @Ksionc wypowiedzą, czemu w dużych nie ma skrzyń 5 biegowych, może to rzuci trochę "oświecenia".

Pomijając kwestie spalania, taki samochód nie miałby żadnej możliwości na rozpędzenie - przy załadowanym aucie czasem nie można zmieniać co 1 bieg, a trzeba korzystać z połówek: przykładowo: 8 -> 8.5 i dopiero 9

I takie ciekawostki:

- Mój 12 biegowy automat przy pustym aucie i na płaskim terenie startuje z 5, później 7, 9 i dopiero kolejno 10, 11, 12 😉

- Passat B5fl 1.9 tdi 130KM 6b i Golf VII 1.6 tdi 110KM 5b

Passat przy 140km/h na 6b miał wyższe obroty niż Golf na 5tym

W Golfie chyba przy 60 czy 70 był kłopot, za wysokie obroty na 4 a za niskie na 5 - albo chodziło o bieg 3 i 4, już nie pamiętam, ale to jedyna sytuacja gdy wkurzała ta 5tka

Napisano
2 godziny temu, mmaciejosss napisał(a):

sporo nowych aut tak ma , że na 2-gim biegu dochodzi do 102-105km/h ( szkoda , że u mnie tylko do 95km/h a z kolei na 3-cim prawie do 160km/h )

Kiedyś Honda chwaliła się wolnossącym silnikiem w Civicu z przyspieszeniem w okolicy 9 s, gdy inni mieli 11 s.

No ale właśnie Honda miała 100 km/h na 2 biegu, a inni na 3.

Napisano
W dniu 10.05.2025 o 12:27, zenek111 napisał(a):

6 biegów jest dla marketingu - bo lepiej brzmi w ulotkach niż 4 lub 5.

Dodatkowo - pewnie dzięki 6 biegom w warunkach testowych samochód mniej pali i spełnia normy.

ja jak pisałem - jak jadę w trasie tu używam 1, 2, 4, 6.

5 ewentualnie jako redukcja do wyprzedzania.

A jak jest ograniczenie do 40  to 1, 2,3

Napisano
Teraz, maras77 napisał(a):

6 biegów jest dla marketingu - bo lepiej brzmi w ulotkach niż 4 lub 5.

Dodatkowo - pewnie dzięki 6 biegom w warunkach testowych samochód mniej pali i spełnia normy.

ja jak pisałem - jak jadę w trasie tu używam 1, 2, 4, 6.

5 ewentualnie jako redukcja do wyprzedzania.

A jak jest ograniczenie do 40  to 1, 2,3

Do wyprzedzania stosowałem 3 :old:

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

Do wyprzedzania stosowałem 3 :old:

w skośnookich wolnossących japońcach to był najczęściej używany bieg bo na 4-5 biegu auto już nie jechało  . W obecnych z turbo jest już inaczej 

Napisano
9 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Obecnie to juz chyba tylko najmniejsze i najslabsze auta miejskie, sa oferowane ze skrzyniami 5b.

Spośród nowych samochodów osobowych oferowanych na polskim rynku,

samochodem o najwyższej mocy który ma 5-biegową skrzynię manualną - jest MG3 1.5 / 115KM.

(znalazłem w wyszukiwarce na autokatalog kropka pl)

Napisano
46 minut temu, mmaciejosss napisał(a):

w skośnookich wolnossących japońcach to był najczęściej używany bieg bo na 4-5 biegu auto już nie jechało  . W obecnych z turbo jest już inaczej 

każdy wolnossący potrzebował dużej redukcji :ok:

Napisano
9 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

każdy wolnossący potrzebował dużej redukcji :ok:

Nie kazdy, tylke te o malej pojemnosci ;)

Napisano
32 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Nie kazdy, tylke te o malej pojemnosci ;)

Auta zrobiły się ciężkie, więc każde z wolnossącym silnikiem poniżej 2 litrów, by sprawnie ciężarówkę wyprzedzić :ok:

Napisano
W dniu 8.05.2025 o 16:00, zenek111 napisał(a):

Na ostatnim biegu prędkości są praktycznie takie same, po co wiec 6 biegów?

zgadzam się, 6 bieg to powinien dopiero "łapać" gdzieś od 100-110km/h a nie od 80, byłem rozczarowany w moim pierwszym aucie z 6 biegową skrzynią, miał być super nadbieg, a wyszła w sumie to samo co wcześniej piątka tylko wachlować muszę więcej

Napisano
Auta zrobiły się ciężkie, więc każde z wolnossącym silnikiem poniżej 2 litrów, by sprawnie ciężarówkę wyprzedzić :ok:

Otóż to, a miało być ekologicznie.[emoji846]
Dlatego Rapid, którym jeździłem robił wrażenie, że chce się oderwać od ziemi, a jest tam tylko 110KM i chyba 1150kg wagi i ten 6ty bieg jak się zapięło, to wrażenie było jakby mu się spadochron otworzył. Z drugiej strony 100kmh na dwójce kręcił bez problemu, więc albo dalej na te 6 biegów jest za mało mocy, albo ta skrzynia jest po prostu bez sensu zestopniowana, albo w ogóle bez sensu jest ten 6ty bieg. Z kolei przy jeździe ekonomicznej, gdzie na prostej nawet przy 130kmh 6tke się zapięło, to się turlał i mógł wtedy zejść do 4.2L, także jak chodziło o jazdę ekonomiczną, to ok.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Napisano
W dniu 8.05.2025 o 16:15, pakuu1 napisał(a):

Jeździłem też 1.0 110KM DSG 7-biegowym i tam skrzynia robi robotę i taka Fabia idzie już całkiem przyjemnie ;)

Tyle ze to siódme przełożenie jest "krótsze" niż 6 bieg w manualu. Tzn przy tych samych silnikach Rapid miał 100km/h przy 2000obr no i analogicznie 200km/h przy 4000 obr. Kamiq na 7 w DSG 100km/h już ma 2100obr i wiadomo jak przy 200km/h. Wypraktykowane organoleptycznie . Ale doceniam bardzo DSG , szczególnie w górach święty spokój z  wachlowaniem biegami 

Napisano
Tyle ze to siódme przełożenie jest "krótsze" niż 6 bieg w manualu. Tzn przy tych samych silnikach Rapid miał 100km/h przy 2000obr no i analogicznie 200km/h przy 4000 obr. Kamiq na 7 w DSG 100km/h już ma 2100obr i wiadomo jak przy 200km/h. Wypraktykowane organoleptycznie . Ale doceniam bardzo DSG , szczególnie w górach święty spokój z  wachlowaniem biegami 
No, tylko kamiq i rapid to jednak inne autka;)
Moja scala ma przy 100 na 6tym biegu też właśnie coś około 2100. A szczegółowo mógł sprawdzić wracając z pracy.
Aczkolwiek trzeba by mieć dwa identyczne modele z identycznego rocznika i wtedy porównać
Edit.
2200 okolo bo mi sie elm nie chcialo podpinac. Jedna kreska nad 2000rpm mi pokazuje. [emoji6]

Napisano
21 godzin temu, demoneczek napisał(a):

Biegi są może i krótsze ale skrzynia zmienia je szybko, co powoduje że auto wydaje się bardziej dynamiczne.

Napisano
W dniu 13.05.2025 o 13:48, WaWeR napisał(a):

No, tylko kamiq i rapid to jednak inne autka;)
Moja scala ma przy 100 na 6tym biegu też właśnie coś około 2100. A szczegółowo mógł sprawdzić wracając z pracy.
Aczkolwiek trzeba by mieć dwa identyczne modele z identycznego rocznika i wtedy porównać
Edit.
2200 okolo bo mi sie elm nie chcialo podpinac. Jedna kreska nad 2000rpm mi pokazuje. emoji6.png

Wątpię aby robili różne skrzynie. chyba ze od jakiegoś rocznika faktycznie. Mój (już córki ) Rapid jest z 2018 r . Może @tomkowski niech sie wypowie , ma Scale z pierwszej serii. 

Napisano
27 minut temu, demoneczek napisał(a):

Wątpię aby robili różne skrzynie. chyba ze od jakiegoś rocznika faktycznie. Mój (już córki ) Rapid jest z 2018 r . Może @tomkowski niech sie wypowie , ma Scale z pierwszej serii. 

Nie mam pojęcia;) ja mam Scenica II :-]

Jak nie zapomnę, to sprawdzę przy okazji.

Napisano

Przeciez napisalem. Scala 1.0 z 6 przy 100 ma~2200 na obrotomierzu. Pierwsza kreska ponad 2krpm