Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Michelin Crossclimate 3 & 3 Sport

Featured Replies

Napisano

O ile wychodzi następca zwykłej wersji i pierwsze testy i wrażenia potwierdzają poprawienie wad poprzedniczki to ciekawostką największą jest wersja Sport… Rozmiary jednak od 18” wzwyż , bieżnika mało a cena będzie pewnie wysoka. 

Napisano

To tylko marketing... Podtyp SUV został porzucony, a dodany Sport.

Nie ma wspólnych rozmiarów miedzy CC3 i CC3 Sport (tzn. są-  dwa) - więc na dobrą sprawę nie wybierasz czy kupisz Sport czy nie. Wybierasz rozmiar i pewnie w profilach 45 i mniej będzie CC3 Sport, w profilach 50+ będzie zwykła CC3.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, grogi napisał(a):

To tylko marketing... Podtyp SUV został porzucony, a dodany Sport.

Nie ma wspólnych rozmiarów miedzy CC3 i CC3 Sport (tzn. są-  dwa) - więc na dobrą sprawę nie wybierasz czy kupisz Sport czy nie. Wybierasz rozmiar i pewnie w profilach 45 i mniej będzie CC3 Sport, w profilach 50+ będzie zwykła CC3.

Profil pewnie też, ale gościu mówi o średnicy od 18”. Więc u mnie odpada bo nie chce wymieniać felg.

Ciekawy jestem jego testu tych opon.

Napisano

Testy wypadną zapewne bardzo dobrze. Trzeba poczekać az ludzie kilka lat podjeżdżą, żeby się przekonać czy poprawili największy minus CC2 - przyczepność na mokrym w niskich temperaturach. Innych uwag do CC2 nie mam. 

Napisano
  • Autor
13 godzin temu, ochkarol napisał(a):

Testy wypadną zapewne bardzo dobrze. Trzeba poczekać az ludzie kilka lat podjeżdżą, żeby się przekonać czy poprawili największy minus CC2 - przyczepność na mokrym w niskich temperaturach. Innych uwag do CC2 nie mam. 

Co kilka lat wychodzą kolejne modele a muszę coś do zimy kupić. Będą to moje pierwsze całoroczne dlatego śledzę temat. Na rynku mają się pojawić w lipcu. Sam testujący zwracał uwagę na wady które wymieniłeś.

Napisano
4 minuty temu, stig napisał(a):

Co kilka lat wychodzą kolejne modele a muszę coś do zimy kupić. Będą to moje pierwsze całoroczne dlatego śledzę temat. Na rynku mają się pojawić w lipcu. Sam testujący zwracał uwagę na wady które wymieniłeś.

To kup sobie GY Vector 4 season. 

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Ciekawią mnie nowości. Poczekam na pierwsze testy. 

Napisano
Godzinę temu, stig napisał(a):

Ciekawią mnie nowości. Poczekam na pierwsze testy. 

Pierwsze testy nie powiedzą Ci jak będą się zachowywać po 2 latach. Ale oczywiście twój wybór :ok:

Napisano
  • Autor
18 minut temu, janusz napisał(a):

Pierwsze testy nie powiedzą Ci jak będą się zachowywać po 2 latach. Ale oczywiście twój wybór :ok:

Ktoś musi zacząć.

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Z tego co czytam, to dopóki są nowe (rok, dwa) jest ok. Potem zaczynają tracić swoje właściwości. O Kleberach znalazłem tylko jedną opinię, że z przyczepnością na mokrym robi się źle po czasie ale one (ZTCW) są dopiero 2 lata na rynku. 

I bądź tu mądry. :nie_wiem:

Napisano
34 minuty temu, ochkarol napisał(a):

Z tego co czytam, to dopóki są nowe (rok, dwa) jest ok. Potem zaczynają tracić swoje właściwości. :nie_wiem:

Kazda opona sie z czasem zuzywa i traci wlasciwosci.

W Mazdzie po 3,5 roku i ok 60kkm bylo nadal bez zastrzezen, C3, 4 lata i 40kkm i tez OK.

Do Tucsona tez na jesieni bede kupowal ten model.

Napisano
W dniu 29.05.2025 o 17:46, Maciej__ napisał(a):

Kazda opona sie z czasem zuzywa i traci wlasciwosci.

W Mazdzie po 3,5 roku i ok 60kkm bylo nadal bez zastrzezen, C3, 4 lata i 40kkm i tez OK.

Do Tucsona tez na jesieni bede kupowal ten model.

Napiszę tak - po ostatnim kółku z GY 4S Gen-3 -> CC2 -> Conti AS2 wracam do  GY 4S Gen-3. Jedyne opony naprawdę komfortowe, przewidywalne i wszechstronne. Michelina i Conti nie chcę - Conti jest dla mnie "lewe" (jakiś czas temu o tym pisałem), Michelin CC był fajny, CC+ super, ale CC2 poszedł na mokrym jak dzik w żołędzie - nie chce mi się testować kolejnego modelu, który pewnie będzie w testach tak zachwalany jak Conti AS2. GY zawsze był lepszy z modelu na model, dobrze dostosowany do warunków europejskich (zmiennych i zmieniajacych się) i nie było niespodzianek. Drugą firmą był/jest Vredestein, którego wielosezonówki są inaczej zbilansowane - gorsze w warunkach zimowych. 

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Ceny widzę konkretne 🤣 Na dodatek nie ma (może nie będzie nawet) mojego rozmiaru 215/45/17. Także je sobie odpuszczę…

IMG_0458.png

• 3 tygodnie później...
Napisano
W dniu 1.07.2025 o 12:09, stig napisał(a):

Ceny widzę konkretne 🤣 Na dodatek nie ma (może nie będzie nawet) mojego rozmiaru 215/45/17. Także je sobie odpuszczę…

IMG_0458.png

Masz kleber quadraxer 3 lub nexem 4 season...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Ostatecznie stanęło na Continental

IMG_6471.jpeg

Napisano
W dniu 18.07.2025 o 18:07, deszczowyRoman napisał(a):

Masz kleber quadraxer 3 lub nexem 4 season...

Znasz może z autopsji tego Klebera? Jakiś wielosezon będę musiał kupić, a ten Quardaxer wygląda na dobry stosunek value for money.

Napisano
9 minut temu, sowik85 napisał(a):

Znasz może z autopsji tego Klebera? Jakiś wielosezon będę musiał kupić, a ten Quardaxer wygląda na dobry stosunek value for money.

też stoję przed wyborem opon wielosezonowych i niektórzy nawet na tym forum polecają klebery ,

a mnie jakoś nie przekonuje ten wzór bieżnika, pamiętam jak pojawiły się michelin z tym wzorem bieżnika i jakie ludzie dawali dobre opinie

ale za jakiś czas już zmieniali opinie że jednak nie są tak dobre, ilu ludzi tyle opinii ;] 

Edytowane przez Waldek40

Napisano
2 godziny temu, Waldek40 napisał(a):

też stoję przed wyborem opon wielosezonowych i niektórzy nawet na tym forum polecają klebery ,

a mnie jakoś nie przekonuje ten wzór bieżnika, pamiętam jak pojawiły się michelin z tym wzorem bieżnika i jakie ludzie dawali dobre opinie

ale za jakiś czas już zmieniali opinie że jednak nie są tak dobre, ilu ludzi tyle opinii ;] 

Większość opon wielosezonowych premium ma od jakiegoś czasu ten wzór bieżnika i on się sprawdza - tutaj dla mnie opona wzorowa:

Goodyear-Vector-4Seasons-Gen-3.png

Tutaj jakiś test Michelin CC3

Michelin CC było ok, CC+ było lepsze, a na CC2 się zawiodłem - głośniejsze i słabe na mokrym. Klebery Quadraxer 3 ma na jednym, zrobione z 10kkm. Zła opona nie jest, po sezonie na mokrym trzyma przyzwoicie :)

Napisano

A te Klebery to nie klon któregoś z Michałów? 

Napisano
59 minut temu, ochkarol napisał(a):

A te Klebery to nie klon któregoś z Michałów? 

Ile razy już było - nie. To model klasy średniej. 

Napisano

@futrzak ten goodyear ma łamane lamelki takie jakie są w oponach zimowych

nie widziałem co prawda na własne oczy michelin i kleber ale ze zdjęć poglądowych

tych opon to nie widać na nich tych właśnie lamelek typowo zimowych,

w poprzedni aucie miałem typowe zimowe opony good year 3 letnie i nie byłem z nich zadowolony

lepiej mi się jeździło na zimowych continental model chyba ts720 ( ale to było z 7 lat temu)

opona kleber opona

Edytowane przez Waldek40

Napisano
6 godzin temu, Waldek40 napisał(a):

nie widziałem co prawda na własne oczy michelin i kleber ale ze zdjęć poglądowych

Mowa była o wzorze opony, a nie szczegółach konstrukcji bieżnika - charakaterystyczna jodełka. Miałem GY, mam Michelin, Kleber i Conti. Jak tak się upieraz przy tych lamelkach to Michelin też je ma, tylko inaczej wyglądają - szczegóły to już do producenta. Na śniegu zachowują się bardzo dobrze. Niestety po jakimś czasie stwierdziłem (2 sezon?), że CC2 zachowuje się wyraźnie gorzej na mokrym niż CC+ czy GY. Na śniegu nie straciły rezonu :) Ja jak się pojawiły Michelin CC to też ich nie kupiłem, bo wtedy miałem wątpliwości co do skutecznosci zimą czy w warunkach mieszanych. Trochę opinii po wprowadzeniu na rynek, troche poczytałem o rewelacjach producenta (opona letnia z homologacją zimową :hehe:) i w końcu kupiłem, by samemu "pomacać" i wyszło bardzo dobrze.  Ja wiem, że kiedyś panowały opinie "panie, to nie może dobrze działać", ale jak się okazuje jest ok i działa. Klebery Q3 są ok za swoją cenę, ale rewelacji po nich się nie spodziewam. 

Napisano
W dniu 27.08.2025 o 05:03, Waldek40 napisał(a):

w poprzedni aucie miałem typowe zimowe opony good year 3 letnie i nie byłem z nich zadowolony

lepiej mi się jeździło na zimowych continental model chyba ts720 ( ale to było z 7 lat temu)

opona kleber opona

Analizujesz opony ze zdjęć?! To nie ma sensu.

Opony używane 3letnie będą bardziej twarde niż nowe, i często się nadają już do wymiany, mimo że bieżnik głęboki i z lamelami nacinanymi ręcznie przez peruwiańskie dziewice. 

Edytowane przez grogi

Napisano

Na razie wytypowałem  falkeny ale z zakupem jeszcze się wstrzymuję,czym czlowiek więcej czyta opinni tym coraz bardziej skołowany jest,syn jeździł na yokohama i sobie chwalił a w testach kiepsko wypadają 

Napisano
Godzinę temu, Waldek40 napisał(a):

Na razie wytypowałem  falkeny ale z zakupem jeszcze się wstrzymuję,czym czlowiek więcej czyta opinni tym coraz bardziej skołowany jest,syn jeździł na yokohama i sobie chwalił a w testach kiepsko wypadają 

Bo to jest bardzo względne.

Zależne od auta, rodzaju napędu, techniki i stylu jazdy.

Coś co się sprawdza w FWD przy RWD może sie poddać. a jak ktoś nie przecenia możliwości swoich i wozu, dojedzie do celu i nawet nie będzie wiedział że coś mu mogło się nie udać..

Dlatego testy, teoretycznie powinny wskazać jakiegoś zwycięzcę, ale dotyczy to konkretnego rozmiaru do konkretnego auta.

No i nie uwzględniają trwałości.

Napisano
9 godzin temu, Waldek40 napisał(a):

To je kup, a o wrażeniach napiszesz w ramach rozrywki za jakiś czas.  Czytanie nic nie wnoszących opinii jest stratą czasu  :hehe:

Napisano
8 godzin temu, WaWeR napisał(a):

Bo to jest bardzo względne. [...]

Wszystko jest względne, w szczególności takie dywagacje :)

Dlatego testy, teoretycznie powinny wskazać jakiegoś zwycięzcę, ale dotyczy to konkretnego rozmiaru do konkretnego auta. 

Opon wielosezonowych się nie szuka po "zwycięzcach", a po wynikach. Wyniki i zachowanie są podobne dla dość szerokiego zakresu rozmiarów i różnych samochodów. Oczywiście nie idźmy w skrajności, że testowanie na segmencie B da takie same wyniki w SUV, ale to są inne testy i często opony też się różnią. 

No i nie uwzględniają trwałości.

Uwzględniają. 

Napisano
11 godzin temu, futrzak napisał(a):

Opon wielosezonowych się nie szuka po "zwycięzcach", a po wynikach. Wyniki i zachowanie są podobne dla dość szerokiego zakresu rozmiarów i różnych samochodów. Oczywiście nie idźmy w skrajności, że testowanie na segmencie B da takie same wyniki w SUV, ale to są inne testy i często opony też się różnią.

No tak,. bo wyniki się nie przekładają na "zwycięstwa".

11 godzin temu, futrzak napisał(a):

Uwzględniają. 

Faktycznie. Test nowej opony na dystansie 2-3 kkm wiele powie jak się takowa zachowa po 2-3 latach...Faktycznie.

Napisano
Teraz, WaWeR napisał(a):

No tak,. bo wyniki się nie przekładają na "zwycięstwa". 

Niekoniecznie. Warto poczytać charakterystykę opony w różnych warunkach i wybrać te, które sa najbliższe naszych oczekiwań - w tym finansowych. Można też porównać. Zerknij np. na Tire Reviews. Praktyka pokazuje, że ci zwycięzcy w testach niekoniecznie najlepiej się sprawują w zyciu. 

Teraz, WaWeR napisał(a):

Faktycznie. Test nowej opony na dystansie 2-3 kkm wiele powie jak się takowa zachowa po 2-3 latach...Faktycznie.

W różnych testach opony są poddawane próbom ścierania/zużycia i trwałość jest w dość dobry sposób oszacowana. Ba, nawet można spotkać takie, że opony sie poddaje sztucznemu zużyciu i testuje właśnie takie. Po 3 latach to generalnie można spokojnie przyjąć, że opony parametrów nie trzymają (szczególnie wielosezonowe/zimowe) i można sobie darować dalsze dywagacje. 

Napisano
W dniu 1.09.2025 o 13:43, WaWeR napisał(a):

Zależne od auta, rodzaju napędu, techniki i stylu jazdy.

I od rozmiaru opony. 

Te same opony, tej samej firmy maja różne etykiety EU w zależności od rozmiaru, więc wyniki testów zapewne tez będą inne dla 225/45r17 i inne dla 235/55r19

Napisano
5 godzin temu, iwik napisał(a):

I od rozmiaru opony. 

Te same opony, tej samej firmy maja różne etykiety EU w zależności od rozmiaru, więc wyniki testów zapewne tez będą inne dla 225/45r17 i inne dla 235/55r19

Mają różne etykiety nawet dla tego samego rozmiaru opony :hehe:

Napisano
16 minut temu, futrzak napisał(a):

Mają różne etykiety nawet dla tego samego rozmiaru opony :hehe:

oczywiscie, zalezy głownie od nosnosci opony

• 7 miesięcy później...
Napisano

czesc, Stoje wlasnie przed dylematen co kupic do Corolli 2016, opony 215, 45, R17

Michellin CC3, GoodYear V4S Gen-3, Bridgestone, czy może jeszcze coś innego?

Najbardziej zależy mi na komforcie jazdy oraz niski hałas w kabinie.

Napisano
6 godzin temu, ojciecmajster napisał:

czesc, Stoje wlasnie przed dylematen co kupic do Corolli 2016, opony 215, 45, R17

Ostatnio do swojej corolli kupiłem klebery, dosyć ciche. W innym samochodzie mam goodyeary, różnicy w głośności nie słyszę.

Tam nie ma rozmiaru 225/45/17 ?

Napisano

Ja kupiłem bfgoodrich i mega zadowolony po zmianę z Michalinę cross climate (po 3 latach strach było na tym jezdzic na mokrym) opony ciche i fajnie się zachowujące

Napisano
W dniu 10.04.2026 o 08:41, ojciecmajster napisał:

A miałem CC2 i zamieniłem na Nokian SP 2 - są wyraźnie cichsze. Taki sam rozmiar jak potrzebujesz.

Napisano
  • Autor
W dniu 10.04.2026 o 08:41, ojciecmajster napisał:

U mnie Conti w tym rozmiarze. Narazie bardzo zadowolony.