Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu czyja wina

Featured Replies

Napisano

Sytuacja jak na załączonym obrazku, parking "marketowy", strefa ruchu.

Oznakowanie dotyczące pierwszeństwa tylko takie jak zaznaczone (nic nie pominąłem) - oczywiście jak dla mnie sknocone, bo brakuje "kielni" lub stop "od północy".

Dzwon w miejscu oznaczonym gwiazdką i pytanie czyja wina?

Ja widzę 2 interpetacje:

- granatowy widzi znak STOP "od tyłu", w jego kierunku brak znaków - sugestia - poprzeczny kierunek jest podporządkowany.

- żółty nie widzi przed sobą żadnych znaków - czyli  obowiązują warunki ogólne, czyli ma pierwszeństwo.

bum.png

Napisano
  • Popularny post

Obowiązuje pierwszeństwo pojazdu z prawej.

Napisano
Godzinę temu, seba_s napisał(a):

czyli ma pierwszeństwo

Przed wszystkimi oprócz tych z prawej :P 

Napisano

Z moich (i nie tylko moich) obserwacji wynika, że na marketowych parkingach, jeśli nie ma znaków, to wg większośći najczęściej obowiązuje zasada - jadę prosto to mam pierwszeństwo.

Napisano
7 minut temu, Majkiel napisał(a):

Z moich (i nie tylko moich) obserwacji wynika, że na marketowych parkingach, jeśli nie ma znaków, to wg większośći najczęściej obowiązuje zasada - jadę prosto to mam pierwszeństwo.

Albo szerszą drogą, zazwyczaj tam, gdzie nie ma miejsc parkingowych.

Napisano
3 godziny temu, seba_s napisał(a):

- granatowy widzi znak STOP "od tyłu", w jego kierunku brak znaków - sugestia - poprzeczny kierunek jest podporządkowany.

Sugestia nijak ma się do przepisów 😉 "Assumptions are made, and most assumptions are wrong" - założenie przeważnie prowadzi do porażki.

Swoją drogą doszukiwanie się tego STOP'u w takiej sytuacji pachnie nadinterpretacją 😉

image.png.8675fe9e637af33157ec41ac09fe1e1f.png

Napisano
8 godzin temu, seba_s napisał(a):

- granatowy widzi znak STOP "od tyłu", w jego kierunku brak znaków - sugestia - poprzeczny kierunek jest podporządkowany

Sugestia sugestią - liczy się to, czy druga strona też ma odpowiedni znak. Wina granatowego.

Napisano
6 godzin temu, Majkiel napisał(a):

To, że tak ludzie jeżdżą nie oznacza, ze tak powinni jeździć...

Zasada pierwszeństwa z prawej ma świetne wyniki w uspokajaniu ruchu - mimo że jedziesz prosto, to nie możesz się rozpędzić... 

Napisano
10 godzin temu, seba_s napisał(a):

Sytuacja jak na załączonym obrazku, parking "marketowy", strefa ruchu.

Oznakowanie dotyczące pierwszeństwa tylko takie jak zaznaczone (nic nie pominąłem) - oczywiście jak dla mnie sknocone, bo brakuje "kielni" lub stop "od północy".

Dlaczego zepsute? Brak znaku też ma znaczenie... 

10 godzin temu, seba_s napisał(a):

Dzwon w miejscu oznaczonym gwiazdką i pytanie czyja wina?

Bezsprzeczna wina granatowego. 

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Zasada pierwszeństwa z prawej ma świetne wyniki w uspokajaniu ruchu - mimo że jedziesz prosto, to nie możesz się rozpędzić... 

Nie każdy o tym pamięta i rozpędza się, grozi pięścią 😁

Napisano
8 godzin temu, Majkiel napisał(a):

Kilka razy w tygodniu mam okazję być tym z prawej strony i mieć "niby" pierwszeństwo ale Ci co walą prosto uważają inaczej. :facepalm:

Co sobie potrąbie, to moje rotfl

I - faktycznie - było kilka osób, które się kłóciły się, że jadą "główną". 

Napisano
4 godziny temu, grogi napisał(a):

Wiem, ale w Knurowie jeszcze o tym nie wiedzą ;)

3 godziny temu, ochkarol napisał(a):

Kilka razy w tygodniu mam okazję być tym z prawej strony i mieć "niby" pierwszeństwo ale Ci co walą prosto uważają inaczej. :facepalm:

Co sobie potrąbie, to moje rotfl

I - faktycznie - było kilka osób, które się kłóciły się, że jadą "główną". 

Też tak mam ;)

Napisano
W dniu 3.06.2025 o 12:09, Majkiel napisał(a):

jadę prosto to mam pierwszeństwo.

Podobnie jak z tym:

Kto ma pierwszeństwo ?

Ten co ma Autocasco :hehe:

Żyję w DE i tu nigdzie nie ma wątpliwości bo albo światła , albo znaki a w każdym innym przypadku tylko prawa wolna.

Kiedy przyjeżdżam do PL to mam największy problem z tym że :

1. Pieszy uważa że ma bezwzględne pierwszeństwo :facepalm: (to mnie najbardziej wnerwia do takiego stopnia że gdybym miał do tego prawo to bym pałował po nogach jak za czasów Milicji :kara:

2. Właśnie to że bardzo mało kierowców pamięta o podstawowej zasadzie prawa wolna.

Napisano
23 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Nie każdy o tym pamięta i rozpędza się, grozi pięścią

W PL mam takie jedno miejsce gdzie jak ruszam z parkingu pod domem i do najbliższego ronda jest około 100 metrów a na odcinku pierwszych 60

- nie mam

- mam

- i znów nie mam pierwszeństwa

dochodzi do takich kuriozów że ja się zatrzymuję ustępując komuś z prawej , ten baranieje bo nikt nigdy mu nie ustępował , ci za mną machają łapami bo po kiego grzyba się zatrzymuję na prostej drodze :facepalm:

Napisano
12 minut temu, gobi napisał(a):

do najbliższego ronda jest około 100 metrów a na odcinku pierwszych 60

- nie mam

- mam

Jakieś oznakowanie tam stoi, co zmienia pierwszeństwo co 20 metrów?

Napisano
2 minuty temu, kiziuk napisał(a):

Jakieś oznakowanie tam stoi, co zmienia pierwszeństwo co 20 metrów?

Nie , normalne ulice na osiedlu.

Napisano
33 minuty temu, gobi napisał(a):

1. Pieszy uważa że ma bezwzględne pierwszeństwo :facepalm: (to mnie najbardziej wnerwia do takiego stopnia że gdybym miał do tego prawo to bym pałował po nogach jak za czasów Milicji :kara:

No bo ma. Mi się to podoba - miasta i ulice są dla pieszych.

33 minuty temu, gobi napisał(a):

Żyję w DE i tu nigdzie nie ma wątpliwości bo albo światła , albo znaki a w każdym innym przypadku tylko prawa wolna.

Jeszcze inna rzecz jest fajna. Jak nie ma znaków regulujących pierwszeństwo, to możesz założyć że jesteś w strefie 30.

A skrzyżowania równorzędne poza strefami 30 są dodatkowo oznaczane X 

image.png.c80968721c7a48ba21896e4cde437931.png

Edytowane przez grogi

Napisano
Teraz, grogi napisał(a):

miasta i ulice są dla pieszych

Chyba dla rowerzystów, teraz na elektrykach bez blokad :phi: 

Napisano
15 minut temu, grogi napisał(a):

Jeszcze inna rzecz jest fajna. Jak nie ma znaków regulujących pierwszeństwo, to możesz założyć że jesteś w strefie 30.

:ok: U mnie w Pfalz mało popularne

Zwróciłem uwagę na jeszcze inną rzecz: w Karlsruhe ostatnio dominują sygnalizatory dwukolorowe , czerwone i pomarańczowe.

Napisano
50 minut temu, gobi napisał(a):

W PL mam takie jedno miejsce gdzie jak ruszam z parkingu pod domem i do najbliższego ronda jest około 100 metrów a na odcinku pierwszych 60

- nie mam

- mam

dochodzi do takich kuriozów że ja się zatrzymuję ustępując komuś z prawej , ten baranieje bo nikt nigdy mu nie ustępował , ci za mną machają łapami bo po kiego grzyba się zatrzymuję na prostej drodze :facepalm:

U mnie są strefy 30 i równorzędne 👍

Napisano

8 godzin temu, grogi napisał(a):

No bo ma. Mi się to podoba - miasta i ulice są dla pieszych.

to w takim razie  dla samochodów pozostają chodniki ?;]

Edytowane przez Waldek40

Napisano

Na osiedlach (np u mnie) coraz więcej się pojawia skrzyżowań równorzędnych, na szczęście oznaczonych.

Ale jakbym chciał poprawić blacharsko auto to parking pod marketem, np ten

Screenshot_20250605_092936_com.google.android_apps.maps_edit_629970432231996.jpg.00b603235f117ae7f7ca0e7bbbdabf05.jpg

jest idealnym miejscem. 

Z jakiegoś powodu wszyscy jadący prosto 'główną' od prawej do lewej uważają że mają pierwszeństwo. A tam nie ma ani jednego znaku (pionowego ani poziomego).

Edytowane przez iwik

Napisano
7 minut temu, iwik napisał(a):

np ten jest idealnym miejscem. 

No to właśnie jest przedmiotowy parking 😉

Choć lepszym miejscem jest to zaznaczone : jadąc po czerwonej strzałce niemal nikt nie zwraca uwagi na samochody z niebieskiej : a one mają pierwszeństwo.

image.png.8f5ea8ba4abdb5f561db9f5d89f05307.png

Napisano

U mnie jest wyjazd z McDonald'a. Też nie bardzo wiadomo, czy to wyjazd, czy skrzyżowanie równorzędne i jest konsternacja albo trąbienie ;] bo z każdej strony są linie zatrzymania P-14.

Edytowane przez kiziuk

Napisano
W dniu 3.06.2025 o 19:09, grogi napisał(a):

Producenci klocków hamulcowych oraz dystrybutorzy paliw lubią to. 

Napisano
W dniu 3.06.2025 o 12:09, Majkiel napisał(a):

no u nas pod kaufem  to zrobienie sobie auta z oc nie jest żadnym problemem :ok: 

btw co tam pod plandeką trzymasz ? ;] 

Napisano
W dniu 3.06.2025 o 20:27, rwIcIk napisał(a):

Nie każdy o tym pamięta i rozpędza się, grozi pięścią 😁

Spokojnie, zignorują również A-7 (strefa ruchu, gdyby się ktoś pytał):

https://maps.app.goo.gl/vF1QbNZi4sBhBHFa6

W tym przypadku byłem z prawej i dostawczak by mnie przefasonował - na wprost to mamy pierwszeństwo?   

Zresztą na drodze wcale nie jest lepiej:

https://maps.app.goo.gl/Rn7oN5GqQAJmiK1BA

Tutaj jechałem z pierwszeństwem w lewo, a ten z przodu poszedł na opór na wprost, bo przecież też jechał na wprost.  

To takie ciut gorsze z ostanich dwóch tygodni. Podwójnie gorsze, że jechałem starą furą doprowadzaną do stanu fabryka+, za moment ważny zlot.  Gdyby to było daily to bym pewnie machnął ręką gdyby do czegoś doszło, otrzepał się i jeździł dalej zastępczakiem. Gdybym tak dostał w tego starocia to pozostałoby tylko szukanie kolejnego, bo odbudowa by była nieopłacalna.  

Napisano
5 godzin temu, mokrii napisał(a):

btw co tam pod plandeką trzymasz ? ;] 

Teraz nic ;)

W październiku stał tam Uniak, a od stycznia do kwietnia Felicia 

Napisano
W dniu 11.06.2025 o 12:53, Majkiel napisał(a):

Teraz nic ;)

W październiku stał tam Uniak, a od stycznia do kwietnia Felicia 

a to w takim razie u sasiada stoi :hmm:  pierwsza posesja 

Napisano
3 godziny temu, mokrii napisał(a):

a to w takim razie u sasiada stoi :hmm:  pierwsza posesja 

VW Karmann. Trochę zjedzony przez rudą, ale kompletny. Rok stał w garażu, teraz na zewnątrz, ale z tego co widziałem, jest już "nowa" karoseria ;)