Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Program "Mój elektryk" i problem z 30k przebiegu

Featured Replies

Napisano

W skrócie: w ramach programu "Mój elektryk" dostałem dofinansowanie, ale warunkiem jest zrobienie 30kkm w 2 lata. U mnie - do września 2025.

Mam przejechane 28kkm. Ostatni miesiąc jeździłem autem z wypożyczalni, robiąc ok. 2kkm. (szkoda z OC sprawcy).

Teraz idą wakacje i planuję na nie latać samolotem. Więc problematyczne będzie zrobienie tych 2kkm w lipcu-sierpniu.

Pytanie 1: czy będę mógł domagać się od ubezpieczyciela pokrycia tej dotacji jeżeli nie zrobię wymaganego przebiegu swoim autem (z powodu szkody) ?

Pytanie 2: może znaleźć kogoś, kto podczas mojego urlopu chciałby fajną Teslą zrobić trochę przebiegu ?

Napisano

Dajesz chcieliśmy przetestować elektryka w praktyce w życiu codziennym

A nie ja na Lajbe się wybieram

Ale w sierpniu...
A nie rowery bierzemy na platformę na hak
I śpimy w aucie

No to chyba jednak nie :-(
;-))))(

Napisano
5 godzin temu, slawekw napisał(a):

W skrócie: w ramach programu "Mój elektryk" dostałem dofinansowanie, ale warunkiem jest zrobienie 30kkm w 2 lata. U mnie - do września 2025.

Mam przejechane 28kkm. Ostatni miesiąc jeździłem autem z wypożyczalni, robiąc ok. 2kkm. (szkoda z OC sprawcy).

Teraz idą wakacje i planuję na nie latać samolotem. Więc problematyczne będzie zrobienie tych 2kkm w lipcu-sierpniu.

Pytanie 1: czy będę mógł domagać się od ubezpieczyciela pokrycia tej dotacji jeżeli nie zrobię wymaganego przebiegu swoim autem (z powodu szkody) ?

Pytanie 2: może znaleźć kogoś, kto podczas mojego urlopu chciałby fajną Teslą zrobić trochę przebiegu ?

Postaw na pachołkach i niech kręci.

Ciekawe ile da rady bez oporów. 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Fili_P napisał(a):

A nie ja na Lajbe się wybieram

Ale w sierpniu...
A nie rowery bierzemy na platformę na hak
I śpimy w aucie

No to chyba jednak nie 😞

Ja w sierpniu wracam z wakacji.

Z rowerami i spaniem nie byłoby problemy - mam hak i bagażnik na 3 rowery. Mam też materac do spania w aucie, a model Y jest bardzo fajny pod tym względem.

Napisano
10 godzin temu, slawekw napisał(a):

Ja się mogę Twoją Teslą pokręcić ;]

Nie wiem gdzie ja jeżdzę, ale sama Tesla ma nakręcone 24kkm, a mam ją równe 11 miesięcy ;]

Drugie tyle robi Golf.

Jadę zaraz do Frankfurtu, to mogę Twoją Teslą pojechać ;] Będziesz miał w jeden dzień brakujące kilometry ;]

Napisano
11 godzin temu, slawekw napisał(a):

Ja sie w sierpniu chętnie pokręcę jak do Krk podrzucisz :oki:

Napisano

Mógłbym to zrobić w jeden dzień, nawet bez wysiadania.

;]

Ale czekaj... Teslą? Eeeee, to nie...

;l

Napisano

A motogodziny spedzone na ładowarce nie przeliczają sie do przebiegu? Moze w ten deseń trzeba😂

Napisano
16 minut temu, Rado_ napisał(a):

A motogodziny spedzone na ładowarce nie przeliczają sie do przebiegu? Moze w ten deseń trzeba😂

Jeśli siedzisz w aucie to tak, bo wygniatasz fotel bardziej niż ja na weekendowej trasie do Abidżanu. Więc żeby auto nie było zużyte jak po dziesięciokrotnie większym przebiegu niż wynika to ze wskazań na ekranie to siedzą na krawężnikach.

;]

Napisano
3 godziny temu, Ryb napisał(a):

Mógłbym to zrobić w jeden dzień, nawet bez wysiadania.

;]

Ale czekaj... Teslą? Eeeee, to nie...

;l

Da sie spokojnie bez wysiadania. :ok:

Wystarczy pomocna osoba, co podepnie i odepnie ładowarkę, no i butelka po lipton ice iea.

Napisano
3 godziny temu, HelixSv napisał(a):

Da sie spokojnie bez wysiadania. :ok:

Wystarczy pomocna osoba, co podepnie i odepnie ładowarkę, no i butelka po lipton ice iea.

Doświadczonego miło posłuchać. 

;]

Napisano
2 godziny temu, Ryb napisał(a):

Doświadczonego miło posłuchać. 

;]

A dziekuję, ale z tą herbatą to akurat nauczyłem sie od spalinowych atokącikowiczów. Warszawa - włoskie Alpy bez wysiadania. ;]

Edytowane przez HelixSv

Napisano
13 godzin temu, deszczowyRoman napisał(a):

Da sie kimnąc  w miarę normalnie w Tesli Y?

Tak. Nawet są dedykowane materace.

Napisano

Trzeba przyspieszyć licznik. Pewnie jakieś majfrebdy coś sprzedają. 

Napisano
W dniu 29.06.2025 o 22:54, slawekw napisał(a):

warunkiem jest zrobienie 30kkm w 2 lata. U mnie - do września 2025.

Z ciekawości - jak będą to weryfikować, skoro pierwszy przegląd ze spisaniem przebiegu w SKP jest po 3 latach? 

Napisano
W dniu 1.07.2025 o 14:06, iwik napisał(a):

Z ciekawości - jak będą to weryfikować, skoro pierwszy przegląd ze spisaniem przebiegu w SKP jest po 3 latach? 

w warunkach jest ze co roku sam smigasz na skp i odnotowuja przebieg i go zglaszasz 

Napisano
7 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

w warunkach jest ze co roku sam smigasz na skp i odnotowuja przebieg i go zglaszasz 

Nie zrobisz przebiegu i obowiązkowo oddajesz dotację?

Ale to fizoli nie dotyczy😁

Napisano
Godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Nie zrobisz przebiegu i obowiązkowo oddajesz dotację?

Ale to fizoli nie dotyczy😁

Takie były zasady dla podwyższonej kwoty. Jak nie pasowało, zawsze można było ubiegać sie o standardowa dopłatę bez limitu km.

Napisano

Moge Ci zrobić 2k przebiegu w sierpniu 

jak sie nie boisz przekazac obcemu auta, ja bym sie bał 

Aha miesięcznie kulam coś około 4 tysięcy na dwa auta (ostatni miesiąc - elektryk 2100 km a hybryda 1900) 

Edytowane przez prebek

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, prebek napisał(a):

Moge Ci zrobić 2k przebiegu w sierpniu 

Problem już rozwiązany - pożyczam zaufanemu znajomemu auto na czas mojego urlopu.

On chciał kupić Teslę ale wybrał Audi A5 i teraz przeklina każdy dzień kiedy do niego wsiada. Więc z przyjemnością porzuci swojego szrota i przesiądzie się na 2 tygodnie do Ygreka.

Napisano
11 godzin temu, zinger napisał(a):

Takie były zasady dla podwyższonej kwoty. Jak nie pasowało, zawsze można było ubiegać sie o standardowa dopłatę bez limitu km.

Czyli im wiecej zanieczyszczasz srodowisko tym wiecej dostajesz doplaty-to ma sens.:oki:

To tak jak w UK-przejedziesz motorowerem 100km rocznie i placisz 25 funtow podatku.

Przejedziesz 100000km rocznie dieslem-placisz 20 funtow podatku.

Ten swiat musi runac.

Napisano

może znaleźć kogoś, kto podczas mojego urlopu chciałby fajną Teslą zrobić trochę przebiegu ?

Dawaj :)

Siedzę w Warszawie przez wakacje 😄

Napisano
1 godzinę temu, wlad napisał(a):

Czyli im wiecej zanieczyszczasz srodowisko tym wiecej dostajesz doplaty-to ma sens.:oki:

To tak jak w UK-przejedziesz motorowerem 100km rocznie i placisz 25 funtow podatku.

Ten swiat musi runac.

Jak jazda ev zanieczyszcza środowisko?

Napisano
W dniu 3.07.2025 o 01:55, PawelWaw napisał(a):

Nie co roku,  tylko na końcu przedsięwzięcia idziesz na SKP i ogarniają 

Na forum Elektrowóz to rozkminiali 

Napisano
9 godzin temu, zinger napisał(a):

A w Bełchatowie? Heloooł! 

Napisano
Godzinę temu, prebek napisał(a):

Nie co roku,  tylko na końcu przedsięwzięcia idziesz na SKP i ogarniają 

Na forum Elektrowóz to rozkminiali 

uff dobrze ze pisałem tylko teoretycznie bo nie mam EV z dofinansowaniem ;]

a pozniej @bergerac sie dziwi ze pisze tutaj tylko glupoty jak kazdy wie lepiej niz praktyk ;]

Napisano
39 minut temu, PawelWaw napisał(a):

uff dobrze ze pisałem tylko teoretycznie bo nie mam EV z dofinansowaniem ;]

a pozniej @bergerac sie dziwi ze pisze tutaj tylko glupoty jak kazdy wie lepiej niz praktyk ;]

Wzbudziłeś mój niepokójm to zapytałem się gościa z Santandera ;)

"Po 2 latach dopiero następuje rozliczenie dotacji. Otrzyma Pan od nas wiadomość blisko okresu 2 lat z prośbą o wysłanie oświadczenia o trwałości przedsięwzięcia (załącznik nr 2 z umowy dotacji)"

Napisano
18 minut temu, kravitz napisał(a):

"Po 2 latach dopiero następuje rozliczenie dotacji. Otrzyma Pan od nas wiadomość blisko okresu 2 lat z prośbą o wysłanie oświadczenia o trwałości przedsięwzięcia (załącznik nr 2 z umowy dotacji)"

Szybko się zapomina co trzeba spełnić, żeby dotacje dostać ;]

Ja zaraz będę miał porównanie do nowego ze starym programem.

W Mój Elektryk dotacja wjechała na konto po jedynie 9-10 miesiącach od złożenia wniosku, 4 miesiące po złożeniu wniosku była umowa. 

Obecne tabelki Naszeauto nie napawają optymizmem, aczkolwiek od razu przyjmuje że rok na zwrot poczekam, może dłużej ;)

Napisano
1 minutę temu, komor napisał(a):

Szybko się zapomina co trzeba spełnić, żeby dotacje dostać ;]

Nie przejmowałem się przebiegiem, bo wiedziałem że i tak sporo jeżdżę. Stąd nie miałem z tym bólu głowy i uleciało.

Oczywiście jakaś papierologia jest w PL typowa.

Ja raz tak zapomniałem o 500+ i 3 miesiące byłem w plecy na dwójkę dzieciaków. Mają wszystko w bazie PESEL, ale nie kurefa. Papier trzeba wypełnić ;)

Napisano
1 minutę temu, kravitz napisał(a):

Nie przejmowałem się przebiegiem, bo wiedziałem że i tak sporo jeżdżę. Stąd nie miałem z tym bólu głowy i uleciało.

Oczywiście jakaś papierologia jest w PL typowa.

Ja raz tak zapomniałem o 500+ i 3 miesiące byłem w plecy na dwójkę dzieciaków. Mają wszystko w bazie PESEL, ale nie kurefa. Papier trzeba wypełnić ;)

Bo u nas samo nic nigdy nie przychodzi, trzeba się schylić po swoje. Gorzej jak Cie plecy zaczną od tego boleć ;l

Napisano
13 godzin temu, wlad napisał(a):

Ten swiat musi runac.

Im wiecej jeździsz EV zamiast spalinowym tym lepiej 👍

A główny cel jest ukrócenia kombinacji pewnie. 

Napisano
12 godzin temu, zinger napisał(a):

Moze te nowoczesne sa inne ale moj stary EV im wiecej jezdzi tym wiecej potrzebuje energii:nie_wiem:

Napisano
Godzinę temu, wlad napisał(a):

Moze te nowoczesne sa inne ale moj stary EV im wiecej jezdzi tym wiecej potrzebuje energii:nie_wiem:

Mhm, tylko ze:

1. Energię w dużej mierze biorę z paneli

2. Nie majac ev, jezdzilbym/bys spalinowym autem, które mimo wszystko chyba więcej szkodzi, szczególnie te starszej daty, jeśli o takich tutaj mowa :hmm:

Jak byś nie kombinował, Twoja teoria raczej sie nie spina...

Napisano
14 godzin temu, zinger napisał(a):

Krzaczory pod ładowarkami obszczane;l

Napisano
15 minut temu, Rado_ napisał(a):

Krzaczory pod ładowarkami obszczane;l

Skoro masz takie doświadczenia;)

Ja przez 5 lat moze 4-5 razy się na publicznej ładowarce ladowałem więc nie jestem w temacie obeznany:nie_wiem:

Edytowane przez zinger

Napisano
3 godziny temu, zinger napisał(a):

Mhm, tylko ze:

1. Energię w dużej mierze biorę z paneli

2. Nie majac ev, jezdzilbym/bys spalinowym autem, które mimo wszystko chyba więcej szkodzi, szczególnie te starszej daty, jeśli o takich tutaj mowa :hmm:

Jak byś nie kombinował, Twoja teoria raczej sie nie spina...

Od listopada do marca nie jeździsz? ;]

Napisano
16 minut temu, kravitz napisał(a):

Od listopada do marca nie jeździsz? ;]

Napisałem w dużej mierze, nie w 100% ;)

Napisano
12 godzin temu, kravitz napisał(a):

sorka, macie racje 8]

jednak pisze glupoty nie tylko tu ;]

• 2 tygodnie później...
Napisano

ale warunkiem jest zrobienie 30kkm w 2 lata

paradoks dofinansowań w ramach ekologii...

Napisano
10 godzin temu, bielaPL napisał(a):

paradoks dofinansowań w ramach ekologii...

Kupujesz na firmę, czyli auto służy do pracy i jeździ. Jeździ nie generując spalin, a jeżeli nie jeździ,  to po co dotacja? Trzeba brać na fizola, nie będzie takich problemów. W czym problem?

Napisano
1 godzinę temu, Rado_ napisał(a):

Kupujesz na firmę, czyli auto służy do pracy i jeździ. Jeździ nie generując spalin, a jeżeli nie jeździ,  to po co dotacja? Trzeba brać na fizola, nie będzie takich problemów. W czym problem?

W tym że musi na siłę robić 2kkm

Napisano
1 godzinę temu, bielaPL napisał(a):

W tym że musi na siłę robić 2kkm

Jakby wziął na fizola by nie musiał. Ja wiem że na jdg to każdy chce mieć tylko przywileje.

Napisano
55 minut temu, Rado_ napisał(a):

Jakby wziął na fizola by nie musiał. Ja wiem że na jdg to każdy chce mieć tylko przywileje.

Niebezpiecznie dużo czasu zaczynasz poświęcać na tematy około EV.

Do Chin na wycieczkę lepiej nie wybieraj się, tak tylko ostrzegam 😁

Napisano
16 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Niebezpiecznie dużo czasu zaczynasz poświęcać na tematy około EV.

Do Chin na wycieczkę lepiej nie wybieraj się, tak tylko ostrzegam 😁

A co boli coś? Argumenty się już dawno skończyły, to wchodzisz w pierdolamento?:lol:

Napisano
45 minut temu, Rado_ napisał(a):

A co boli coś? Argumenty się już dawno skończyły, to wchodzisz w pierdolamento?:lol:

Absolutnie. 
Martwi mnie, że jesteś bliżej zakupu EV jak dalej 😁

Ale szczęśliwie jeszcze daleko 😌

A argumentów oczywiście brak, kupilimy EV i tero trza tym jeździć. Polak mądry po szkodzie 👍 Następny już na pewno spalinowy 👍😎

Napisano
45 minut temu, mrBEAN napisał(a):

Absolutnie. 
Martwi mnie, że jesteś bliżej zakupu EV jak dalej 😁

Ale szczęśliwie jeszcze daleko 😌

A argumentów oczywiście brak, kupilimy EV i tero trza tym jeździć. Polak mądry po szkodzie 👍 Następny już na pewno spalinowy 👍😎

Dlaczego Cię martwi? To jakaś kosmiczna technologia, że trzeba się do sekty zapisać, by móc tym jeździć? Chyba, że trzeba w foliowej czapeczce, to faktycznie nie moja bajka;l

Napisano
14 minut temu, Rado_ napisał(a):

Dlaczego Cię martwi? To jakaś kosmiczna technologia, że trzeba się do sekty zapisać, by móc tym jeździć? Chyba, że trzeba w foliowej czapeczce, to faktycznie nie moja bajka;l

Martwi mnie, bo stracisz swoją tożsamość 😌

Martwi mnie, bo co z argumentami, których brak? 

Tak, foliowa czapeczka to absolutne minimum na początek 😎

Po kupnie otrzymasz dalsze wytyczne na priv.