Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czajniki atakuja - 6 miesiecy sprzedazy 2025 - 70,000 sztuk

Featured Replies

Napisano
23 godziny temu, wladmar napisał(a):

Japończycy mają mnóstwo fabryk w Europie i słusznie, zmuszono ich do tego.

Wiekszosc w UK i po brexicie zrobił im się zonk :) 

Napisano
W dniu 5.11.2025 o 07:34, maro_t napisał(a):

MG czyli SAIC, koncern Chery, BYD, pewnie Leapmotor związany ze Stellantisem, BAIC który już się zadomowił to są marki, które raczej przetrwają i będą kontynuować ekspansję w Europie. Inne to niewiadoma. Czas pokaże.

pożyjemy zobaczymy - opowieści z perspektywy rocznego wolumenu sprzedaży to jak wróżenie z fusów. Jak na razie chińczykom nie wychodzi jeden zasadniczy problem- dostępność części zamiennych- jest po prostu dramat - oczekiwanie na cokolwiek trwa tygodniami a ceny hmmm.... bynajmniej nie chińskie- maska to MG ok 6 tyś pln czas dostępności- nieznany🙄  Dlatego wiele serwisu jak za PRL-u ma na zapleczu po kilka kilkanaście aut jako dawcy. Inna sprawa jak te auta będą się starzeć, bo patrząc po stanie wnętrza k-omody znajomych  po niespełna roku i 15 tkm śmiem twierdzić że może być problem   Co prawda autem jeździe ciężka 48 kg baba stad zapewne fotel wygląda na 250 tkm i jakieś 20 lat

Napisano
4 minuty temu, Dareek napisał(a):

pożyjemy zobaczymy - opowieści z perspektywy rocznego wolumenu sprzedaży to jak wróżenie z fusów. Jak na razie chińczykom nie wychodzi jeden zasadniczy problem- dostępność części zamiennych- jest po prostu dramat - oczekiwanie na cokolwiek trwa tygodniami a ceny hmmm.... bynajmniej nie chińskie- maska to MG ok 6 tyś pln czas dostępności- nieznany🙄  Dlatego wiele serwisu jak za PRL-u ma na zapleczu po kilka kilkanaście aut jako dawcy. Inna sprawa jak te auta będą się starzeć, bo patrząc po stanie wnętrza k-omody znajomych  po niespełna roku i 15 tkm śmiem twierdzić że może być problem   Co prawda autem jeździe ciężka 48 kg baba stad zapewne fotel wygląda na 250 tkm i jakieś 20 lat

W markach europejskich też bywa, że trzeba czekać kilka miesięcy na części.

Napisano
25 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Pominąłeś fakt, że dla marek europejskich to zdarza się bardzo rzadko, a w chińczykach to po prostu norma. Każda szkoda to praktycznie wyłączenie samochodu z ruchu na nieznany okres czasu liczony w miesiącach.

Edytowane przez kadu

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

to raczej wyjątek niż regułą jak u chińczyków. Wiesz co to oznacza?a oznacza to tyle że za chwile będzie plaga kradzieży- czymś to trzeba będzie naprawiać i karuzela się nakręci.

moje zdanie jest takie - zakaz sprzedaży bez pełnego zaplecza części i po temacie.

Napisano
W dniu 7.11.2025 o 09:15, Dareek napisał(a):

już któryś raz napiszę tutaj to samo. Tak jes w większości marek. Z tego co czytam na forum Nissana, to ludzie czekają po 3-6 miesięcy na baterie do MHEVa, generator prądu do ePowera czy w ogóle poprawną diagnozę usterki. W całej Europie nie ma części. Tak samo jest z Astrą K po lifcie. Wsadzili tam jakieś dziwne silniki, to już takie dziecko niczyje, już nie GM, jeszcze nie PSA, brakuje podstawowych części, nawet w ASO. W pandemii łańcuchy i dostępność części, logistyka padły, po pandemii produkcja wróciła, ale producenci i dealerzy doszli do wniosku, że skoro nie ma wymagań aby mieć zapewnione zaplecze części, to nie trzeba go mieć. Nie ma żadnych przepisów zmuszających do naprawy w konkretnym terminie, więc niech klienci czekają. W końcu to nie wpływa na sprzedaż nowych, a że potem klient ma drogę przez mękę, nieważne. I tak pewnie następne auto kupi u konkurencji. Jeśli w Chińczykach jest tak samo, to szkoda, bo tym np. by mogli zdobywać rynek, ale to nie jest również argument przeciwko nim.

Napisano

Z tego co czytam na forum Nissana, to ludzie czekają po 3-6 miesięcy na baterie do MHEVa,

Qe ? Mówisz o tej gównianej bateryjce za 10k PLN pod fotelem ?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Napisano
19 godzin temu, motomouse napisał(a):

Qe ? Mówisz o tej gównianej bateryjce za 10k PLN pod fotelem ?

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

tak. 

Napisano

Jestem na forum MG na FB.

Obłazi lakier z felg, świrują asystenty, zamiast 120 odczytują 20 na ekspresówce, albo w ogóle nie działają. Ogrzewana szyba ogrzewa połowę szyby. Auto pali 14 w mieście, padła półoś przy 20kkm. 

Sama eksploatacja 😄 Skąd my to znamy?

Jeszcze gdyby był oficjalny przedstawiciel w PL, albo chociaż pełna homologacja... Ale jest 10k taniej więc janusze w amoku - lepsze niż niemieckie mercedesy!!! Takie rzeczy tam wypisują 😄 

Napisano
11 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Obłazi lakier z felg, świrują asystenty, zamiast 120 odczytują 20 na ekspresówce, albo w ogóle nie działają. Ogrzewana szyba ogrzewa połowę szyby. Auto pali 14 w mieście, padła półoś przy 20kkm. 

Jeszcze gdyby był oficjalny przedstawiciel w PL, albo chociaż pełna homologacja... Ale jest 10k taniej więc janusze w amoku - lepsze niż niemieckie mercedesy!!! Takie rzeczy tam wypisują 😄 

jeżeli takie historie Cię przerażają to nie wchodź na forum niczego z grupy VAG

Napisano
11 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Jeszcze gdyby był oficjalny przedstawiciel w PL, albo chociaż pełna homologacja...

O co chodzi z tą niepełną homologacją?

Napisano
2 godziny temu, maro_t napisał(a):

Miałeś kiedyś statystykę? Przypominam że VAGów sprzedało się miliony. A Chińczyków może tysiące.

Napisano
20 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Polecam obejrzec, niby OK ale jednak auto ma mase niedorobek:

Napisano
21 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Co z gwarancją? Coś na grupie opisują?

Napisano
29 minut temu, KYRTAP napisał(a):

Co z gwarancją? Coś na grupie opisują?

Na razie działa. IMO MG to akurat marka która ma szansę zostać na stałe. Natomiiast ludzie narzekają dość cżęsto na czas dostawy części. Niektóre części to wiele tygodni. A najgorsze że często zmieniają specyfikację i jest masa wariantów.

Napisano

3 pażdziernika miałem kolizje toyotą. Od tego czasu auto w serwisie a ja mam zastępczy bo czekamy na części.

Napisano
9 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Natomiiast ludzie narzekają dość cżęsto na czas dostawy części. Niektóre części to wiele tygodni.

O Toyocie piszesz?;l

Napisano
10 godzin temu, Jaruga napisał(a):

Natomiiast ludzie narzekają dość cżęsto na czas dostawy części. Niektóre części to wiele tygodni

Jakoś mnie to nie przeraża bo kiedyś na skrzynie biegów do Dustera czekałem ponad trzy miesiące. 

Napisano
14 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Polecam obejrzec, niby OK ale jednak auto ma mase niedorobek:

czyli w sumie jedna istotna wada, to dziwne zachowanie po dużej utracie trakcji na mokrym. Założę się że najpóźniej za rok będzie to poprawione pewnie samym softem. Bo trudno się czepiać źle spasowanej uszczelki w drzwiach w czasach gdy w takim Nissanie droższym niż to Jaecoo musiałem sobie sam po kupnie uszczelki podociskać i ułożyć tak jak powinny być.

Napisano
Godzinę temu, KYRTAP napisał(a):

Jakoś mnie to nie przeraża bo kiedyś na skrzynie biegów do Dustera czekałem ponad trzy miesiące. 

bo naprawdę tak jest dzisiaj wszędzie. I każdy kto przechodził naprawy powypadkowe czy grubsze awarie w każdej marce może opowiedzieć takie historie.

Napisano
20 godzin temu, marcindzieg napisał(a):

Miałeś kiedyś statystykę? Przypominam że VAGów sprzedało się miliony. A Chińczyków może tysiące.

tak tak. Dwóch sąsiadów ma passaty, jeden luż całkiem leciwy (nie wiem czy to B6 czy B7 czy B8 bo dawno się w tym pogubiłem). I jeżdżą bez większych problemów, jeden diesel, drugi benzyna, oba z DSG. A znajomy z pracy naprawia po kolei DSG, potem turbo przy śmiesznie małych przebiegach. Jak ktoś chce za własne pieniądze grać w niemiecką ruletkę kupując ten szajs to jego sprawa.

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

w czasach gdy w takim Nissanie droższym niż to Jaecoo musiałem sobie sam po kupnie uszczelki podociskać i ułożyć tak jak powinny być.

Po prostu kupiles takie samo g jak chinczyk tylko drożej. Następnym razem wybierz chinczyka ale cos lepszego

Napisano

Na tylny zderzak do Golfa czekałem ponad pół roku ;)

Tak, to Golf GTE, wiem że niezbyt popularny model, ale to jednak Golf i to obecnie produkowany.

Części nie było w ogóle, fabryka czekała na minimum produkcyjne jak się uzbiera i dopiero wtedy wyprodukowali.

Wydaje się, że przy ewentualnej podobnej stłuczce za parę lat, taki zderzak będzie dostępny tylko na rynku wtórnym.

Napisano
16 minut temu, kravitz napisał(a):

Na tylny zderzak do Golfa czekałem ponad pół roku ;)

Tak, to Golf GTE, wiem że niezbyt popularny model, ale to jednak Golf i to obecnie produkowany.

Części nie było w ogóle, fabryka czekała na minimum produkcyjne jak się uzbiera i dopiero wtedy wyprodukowali.

Wydaje się, że przy ewentualnej podobnej stłuczce za parę lat, taki zderzak będzie dostępny tylko na rynku wtórnym.

Lampy do zwykłego S-Crossa robionego na Węgrzech ponad dwa miesiące. Musieli skądś tam sprowadzać (podejrzewam, że z Indii), bo od trzech lat są inne lampy i blacha i w Europie już niczego nie ma i nie będzie. Wchodzi nowy model = brak części do starego. Francuzi robią to samo i o ile w przypadku Suzuki jeszcze znajdziesz na własną rękę gdzieś na świecie (na świecie to 5 albo 6 producent pod względem sprzedanych aut), to w przypadku francuskich jest już bardzo ciężko. 

Napisano
3 godziny temu, maro_t napisał(a):

czyli w sumie jedna istotna wada, to dziwne zachowanie po dużej utracie trakcji na mokrym. Założę się że najpóźniej za rok będzie to poprawione pewnie samym softem. Bo trudno się czepiać źle spasowanej uszczelki w drzwiach w czasach gdy w takim Nissanie droższym niż to Jaecoo musiałem sobie sam po kupnie uszczelki podociskać i ułożyć tak jak powinny być.

Wyglaga na to, ze jestes idealnym klientem na chinola :ok:

Napisano
6 godzin temu, maro_t napisał(a):

tak tak. Dwóch sąsiadów ma passaty, jeden luż całkiem leciwy (nie wiem czy to B6 czy B7 czy B8 bo dawno się w tym pogubiłem). I jeżdżą bez większych problemów, jeden diesel, drugi benzyna, oba z DSG. A znajomy z pracy naprawia po kolei DSG, potem turbo przy śmiesznie małych przebiegach. Jak ktoś chce za własne pieniądze grać w niemiecką ruletkę kupując ten szajs to jego sprawa.

Szwagier miał wcześniej A3, teraz ma Cuprę. Oba nowe. Nic się nie działo i się nie dzieje. Po prostu używa. Może Ci Twoi koledzy jacyś pechowi.

Napisano
4 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

A najlepsze jest to, że sam go nigdy nie kupi.

Napisano
W dniu 10.11.2025 o 12:34, maro_t napisał(a):

Oho, step 2. Już nie udowadniamy że chińskie są lepsze, tylko że europejskie są gorsze. Potem będziemy zwalać na dostawców komponentów (europejskich, a jakże).

;]

Napisano
W dniu 10.11.2025 o 23:28, Jaruga napisał(a):

Na razie działa. IMO MG to akurat marka która ma szansę zostać na stałe. Natomiiast ludzie narzekają dość cżęsto na czas dostawy części. Niektóre części to wiele tygodni. A najgorsze że często zmieniają specyfikację i jest masa wariantów.

A miała być taka zaleta, że ciągle wszystko poprawiają...

;]

Napisano
16 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

tak. Tak jak byłem idealnym klientem na Daewoo, na Fiata i chyba na Chinola też będę. Na pewno nie jestem klientem na niemiecką motoryzację

Napisano

tak. Tak jak byłem idealnym klientem na Daewoo, na Fiata i chyba na Chinola też będę. Na pewno nie jestem klientem na niemiecką motoryzację
Nie gadaj. Z opla jesteś zadowolony

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
22 godziny temu, maro_t napisał(a):

To straszne jak niektórzy mają skopane życie motoryzacyjne ;].

Napisano
9 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Każdy właściciel Łopla jest z niego zadowolony póki go ......posiada 🤣. Jak widać koledze mało, więc czas na made in PRC. 

a wracając do tematu- w Chinach jest około 130 marek samochodów- wiadomo że coś musi z tego paść lub zniknąć z rynku i tu bym upatrywał kłopotów przyszłych i potencjalnych właścicieli aut z tego kraju.  Przykład marka SERES która zniknęła z EU zostawiając właścicieli samym sobie.

Napisano
43 minuty temu, Dareek napisał(a):

Każdy właściciel Łopla jest z niego zadowolony póki go ......posiada 🤣. Jak widać koledze mało, więc czas na made in PRC. 

a wracając do tematu- w Chinach jest około 130 marek samochodów- wiadomo że coś musi z tego paść lub zniknąć z rynku i tu bym upatrywał kłopotów przyszłych i potencjalnych właścicieli aut z tego kraju.  Przykład marka SERES która zniknęła z EU zostawiając właścicieli samym sobie.

Jest jeszcze jeden aspekt chińskich aut. Samochody tam są tanie, naprawdę tanie. Roewe, czyli i nas MG HS, kosztuje tam 14 tysięcy $. A są tańsze marki przecież. Przy czym mają właśnie mnóstwo fajnego wyposażenia. Zarobki są porównywalne do naszych, więc Chińczycy traktują samochód jak AGD, coś jak telefon. Nikt nie wymaga trwałości, ma wytrzymać trzy lata. Nikt też nie bawi się w poważne naprawy po gwarancji, części brak, po prostu kupuje się nowy. Kredyty samochodowe mają praktycznie zerowe oprocentowanie. Ma to tam sens, ale przy naszych cennikach nie.

Gdyby kosztował i nas tyle co tam, czyli 50 kzł to chińszczyzna jako jednorazowy sprzęt ma sens.

Edytowane przez wladmar

Napisano
10 godzin temu, bielaPL napisał(a):

w sumie jak na razie nawet tak. Tylko trudno go niemieckim jeśli jest wyprodukowany jeszcze przez GM w UK ;]

Napisano
1 godzinę temu, maro_t napisał(a):

w sumie jak na razie nawet tak. Tylko trudno go niemieckim jeśli jest wyprodukowany jeszcze przez GM w UK ;]

Niby tak... ale nie wiedziałem że GM aż tyle czasu grał tam pierwsze skrzypce 😮 

1929: General Motors przejmuje pakiet większościowy akcji Opla.

1931: GM przejmuje pełną kontrolę nad Oplem, czyniąc go swoją całkowicie zależną spółką.

2017: Opel zostaje sprzedany francuskiej Grupie PSA (obecnie część koncernu Stellantis). 

Napisano
7 godzin temu, Dareek napisał(a):

Przykład marka SERES która zniknęła z EU zostawiając właścicieli samym sobie.

a jak ktos mial gwarancje ?

to przeciez musza mu to przez 2 lata ogarniac.

Napisano
1 godzinę temu, PawelWaw napisał(a):

a jak ktos mial gwarancje ?

to przeciez musza mu to przez 2 lata ogarniac.

Kto musi? 

Napisano
8 minut temu, wladmar napisał(a):

Kto musi? 

gwarant 

Napisano
17 minut temu, PawelWaw napisał(a):

gwarant 

Gwarancja to dobrowolne zobowiązanie się producenta/sprzedawcy do czegoś, np. naprawy, wymiany.

Co Ty na to?

W przypadku firmy Seres musiałbyś chyba do Chin uderzyć by Ci z gwarancji coś naprawili.

Jakbyś ogarnął transport auta do nich, to może nawet by się zlitowali i naprawili w ramach 5-cio letniej gwarancji, którą u nas dawali. :oki:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
8 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Gwarancja to dobrowolne zobowiązanie się producenta/sprzedawcy do czegoś, np. naprawy, wymiany.

Co Ty na to?

W przypadku firmy Seres musiałbyś chyba do Chin uderzyć by Ci z gwarancji coś naprawili.

Jakbyś ogarnął transport auta do nich, to może nawet by się zlitowali i naprawili w ramach 5-cio letniej gwarancji, którą u nas dawali. :oki:

to rekojmia 

Napisano
1 minutę temu, PawelWaw napisał(a):

to rekojmia 

Trzeba jeszcze ją wyegzekwować.

Masz jakiś pomysł jak to uczynić w przypadku w jakim postawił swoich klientów Seres?

Napisano

Trafiłem dzisiaj na taki filmik i wyobraziłem sobie scenariusz kiedy to auto jest np od Audi czy innej europejskiej marki ;]

Doplata za tablet z tylu i lodówkę, to pakiet komfort za 20k, wyświetlacz z przodu w wersji pro za 15k, w serii tylko licznik ;]
Listwa ozdobna boczna? To pakiet Prestige za 30k :hehe:

https://youtube.com/shorts/uqgVYeLL-H4?si=dKr00uX2fnN5iSfZ

Napisano
33 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

gwarant 

Zamknął działalność.

Napisano
5 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Trzeba jeszcze ją wyegzekwować.

Masz jakiś pomysł jak to uczynić w przypadku w jakim postawił swoich klientów Seres?

jasne trzeba przy takiej skali dzialnosci zrobic fundusz rekojmi z ktorego bedzie kasa na takie przypadki wtedy taki seres na wejscie bedzie musial go zasilic. 

Napisano
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

jasne trzeba przy takiej skali dzialnosci zrobic fundusz rekojmi z ktorego bedzie kasa na takie przypadki wtedy taki seres na wejscie bedzie musial go zasilic. 

Dobry pomysł, niestety praktycznie nie do realizacji przez Ziutka z ulicy, co se auto tej marki kupił i został z ręką w nocniku.

Mało prawdopodobne, ale możliwe, że przy dużej skali identycznych zachowań innych marek nierealny też dla decydentów (w sensie możliwości nie spięcia się finansowo).

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Dobry pomysł, niestety praktycznie nie do realizacji przez Ziutka z ulicy, co se auto tej marki kupił i został z ręką w nocniku.

Mało prawdopodobne, ale możliwe, że przy dużej skali identycznych zachowań innych marek nierealny też dla decydentów (w sensie możliwości nie spięcia się finansowo).

moze to jest pomysl jak powstrzymac wejscie chinskich marek do EU :jem: kazdy producent co jest w EU mniej niz 5 lat musi zrobic taki fundusz powiedzmy 5% sprzedazy rocznej w gotowce u glapy :jem:  Aktualizowane co rok. 

Napisano
38 minut temu, PawelWaw napisał(a):

moze to jest pomysl jak powstrzymac wejscie chinskich marek do EU :jem: kazdy producent co jest w EU mniej niz 5 lat musi zrobic taki fundusz powiedzmy 5% sprzedazy rocznej w gotowce u glapy :jem:  Aktualizowane co rok. 

Tesla też? ;]

Napisano
Godzinę temu, wladmar napisał(a):

Tesla też? ;]

Nie zaskoczysz @PawelWaw, oni już spełniają warunek 5 lat w UE.