Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Powrót do spaliniaka?

Featured Replies

Napisano
3 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

tu nie ma co robic tajemnicy, z tanszych EV tylko tesla. 

Czym Ci podpadła EV6?

Napisano
2 godziny temu, Citric napisał(a):

Czym Ci podpadła EV6?

np dzisiaj tym ze dwa razy musialem sie wracac po fizyczny kluczym zeby tym autem pojechac, w erze telefonow tradycyjny kluczyk to nieporozumienie

dwa razy zostawilem otwarta bo myslalem ze auto w tych czasach to juz sie samo zamyka jak od niego odchodze ;l

no i jeden raz wysiadlem, chce zamykac pilotem a ten piszczy! tak to auto przed wyjsciem trzeba wylaczyc przyciskiem na desce, bo inaczej nie zamkniesz ;]

Napisano

np dzisiaj tym ze dwa razy musialem sie wracac po fizyczny kluczym zeby tym autem pojechac, w erze telefonow tradycyjny kluczyk to nieporozumienie
dwa razy zostawilem otwarta bo myslalem ze auto w tych czasach to juz sie samo zamyka jak od niego odchodze ;l
no i jeden raz wysiadlem, chce zamykac pilotem a ten piszczy! tak to auto przed wyjsciem trzeba wylaczyc przyciskiem na desce, bo inaczej nie zamkniesz ;]

A coś konkretnego a nie problemy 3świata

Zawias
Wyciszenie
Spasowanie wnętrza
Fotele
Prędkość ładowania
Zasięg realny
Bagażnik
Navi i system sterowania
Itp

Wysłane za pomocą Tapatalk
Napisano
Godzinę temu, ppmarian napisał(a):

A coś konkretnego a nie problemy 3świata

Zawias
Wyciszenie
Spasowanie wnętrza
Fotele
Prędkość ładowania
Zasięg realny
Bagażnik
Navi i system sterowania
Itp

to wszystko top!

Napisano
28 minut temu, PawelWaw napisał(a):

to wszystko top!

Akurat też liczyłem na porównanie tych aut przez osobę, która ich używa zamiennie. To dosyć rzadkie. 😢

Edytowane przez Citric

Napisano
5 minut temu, Citric napisał(a):

Akurat też liczyłem na porównanie tych aut przez osobę, która ich używa zamiennie. To dosyć rzadkie. 😢

W Tesli lepszy jest soft, apka, trochę lepsza wydajność, reszta to wady.

Napisano
2 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

W Tesli lepszy jest soft, apka, trochę lepsza wydajność, reszta to wady.

jak również...

- Lepsza infra (wszystko co kija + wszystkie SC).

- Prostsze i niezawodne ładowanie na SC (zadnych tokenów, czy startowania z apki, plug&charge w 2 sekundy).

- Brak obowiązkowych serwisów.

Napisano
21 minut temu, HelixSv napisał(a):

jak również...

- Prostsze i niezawodne ładowanie na SC (zadnych tokenów, czy startowania z apki, plug&charge w 2 sekundy).

- brak kluczykow

- samozamykajace sie auto

- akpa w ktorej od klikniecia do wykonania polecenia mija 0,2 sekundy a nie 5-10 sekund

- system kamer + podglad z apki + nagrywanie sentry

- normalne miejsce ladowania telefonow i to dwa

- z tesli wychodzisz i idziesz do domu a w kia jest procedura, wylaczenie auta, wyjscie, zamkniecie auta

jak tesla to najlepszy EV na swiecie, a druga jest KIA (oczywiscie w tych tanszych elektrykach) to jazda czyms innym niz kia lub tesla to musi byc masakra :panic:

BTW jeszcze cos mi sie przypomnialo w KIA, ustawiasz rekuperacje na maksa, tryb sport i przy nastepnej jezdzie nic niepamieta. dramat!

Edytowane przez PawelWaw

Napisano
16 minut temu, HelixSv napisał(a):

jak również...

I w końcu sensownie działający mobilny serwis 👍

Z infrą tak ale niestety słabo potrafi wykorzystać Tesla potencjał na 400V jak i 800V.

A w trasie po Europie SC są często „daleko od szosy”, ogólnie raczej remis bym dał ;) 

Napisano
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

- brak kluczykow

- samozamykajace sie auto

- akpa w ktorej od klikniecia do wykonania polecenia mija 0,2 sekundy a nie 5-10 sekund

- system kamer + podglad z apki + nagrywanie sentry

- z tesli wychodzisz i idziesz do domu a w kia jest procedura, wylaczenie auta, wyjscie, zamkniecie auta

jak tesla to najlepszy EV na swiecie, a druga jest KIA (oczywiscie w tych tanszych elektrykach) to jazda czyms innym niz kia lub tesla to musi byc masakra :panic:

Tesla to lepszy komputer, a Kia lepszy samochód 👍

Tak, ten kluczyk w telefonie by się przydał, poliftowa EV6 zdaje się już ma 👍 Ale pewnie i tak jest start/stop 😁

Napisano
1 minutę temu, mrBEAN napisał(a):

Tesla to lepszy komputer, a Kia lepszy samochód 👍

tu sie nawet moge zgodzic :serducha:

Napisano
14 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Cała konsola centralna jest świetna. 

- miejsce na dwa fony 

- żadnego piano black 

- duże dwa schowki (tacka do przedniego przydatna)

- dwa cup-holdery (wkładka obowiązkowa)

- dość wygodny podłokietnik

- chyba 2 usb-c (ale nie miałem potrzeby korzystać).

Napisano
W dniu 11.07.2025 o 12:39, kravitz napisał(a):

Czy ktoś z Was rozważa powrót do spaliniaka?

Nie chodzi mi o kupno kolejnego auta zabawki na jakieś upalanki, ale zamiana swojego elektryka, który wozi tyłek codziennie, na coś spalinowego.

A jeśli "tak", to jaki czynnik na to wpłynął?

Mam taką starszą ciotkę bliżej 70 która sobie kupiła elektryka. I ją bym wsadził do spalinówki. Tych przyśpieszeń i tak nie rozróżnia za to ma mega problemy z ładowaniem poza domem co zdarza się kilka razy w roku. Potem jest dzwonienie po całej rodzinie i szukanie pomocy ;] 

Napisano
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

Mam taką starszą ciotkę bliżej 70 która sobie kupiła elektryka. I ją bym wsadził do spalinówki. Tych przyśpieszeń i tak nie rozróżnia za to ma mega problemy z ładowaniem poza domem co zdarza się kilka razy w roku. Potem jest dzwonienie po całej rodzinie i szukanie pomocy ;] 

Kiedyś wynajmowałem mieszkanie od gościa ok 70tki, ale jakoś tak zmęczonego życiem, że wyglądał na wiele więcej. Chwalił się, że córka mu IPhona nowego kupiła w prezencie, ale jeszcze nie umie odbierać połączeń, więc jakbym dzwonił to żeby kilka razy próbować. Pytam się od kiedy go ma, "od ponad pół roku" :phi:.

Może podobnie w twojej rodzinie zabrakło przeszkolenia. Mój ojciec jest po 70tce ale sam ogarnia ładowanie auta czy odbieranie na telefonie ;]

Napisano
7 godzin temu, sherif napisał(a):

Mój ojciec jest po 70tce ale sam ogarnia ładowanie auta czy odbieranie na telefonie 

to niech jeszcze spróbuje naładować elektryka na podlasiu gdzie jedyna stacja jest zamknięta ;] 

Napisano
8 minut temu, bielaPL napisał(a):

to niech jeszcze spróbuje naładować elektryka na podlasiu gdzie jedyna stacja jest zamknięta ;] 

Ale w jakimś dowolnym, losowym miejscu na Podlasiu czy jakimś bardziej konkretnym?

Napisano
3 minuty temu, format napisał(a):

Ale w jakimś dowolnym, losowym miejscu na Podlasiu czy jakimś bardziej konkretnym?

tam gdzie psy szczekają... Siemiatycze

Napisano
13 minut temu, bielaPL napisał(a):

A kto normalny jedzie na podlasie?? :phi: tym bardziej EV.

Napisano
8 minut temu, komor napisał(a):

To taki przypadek idealny do powrotu do spalinówki. G... zaoszczędzi a tylko sobie kłopotów narobi. Ale co poszpanowała to jej ;] 

Napisano
5 minut temu, bielaPL napisał(a):

To taki przypadek idealny do powrotu do spalinówki. G... zaoszczędzi a tylko sobie kłopotów narobi. Ale co poszpanowała to jej ;] 

i co tam pradu w domach nie maja ??? :panic:

Napisano
Teraz, PawelWaw napisał(a):

i co tam pradu w domach nie maja ??? :panic:

Rodzina kawałek dalej i chyba by nie doczłapała już ;] 

Napisano
13 minut temu, bielaPL napisał(a):

Ale tam Elocity wypluwa 2 miejsca do ładowania 60 kW więc nie widzę tragedii, do tego w znośnych cenach. W czym problem?

3 minuty temu, bielaPL napisał(a):

No i niech wraca. Mniej zajętych pkt ładowania to dla nas same plusy ;] Jak ktoś uważa że jeżdże BEV to szpan to sugeruje umówienie się na pierwszy wolny termin do psychologa. My to robimy z oszczędności ;]

Napisano
Teraz, bielaPL napisał(a):

Rodzina kawałek dalej i chyba by nie doczłapała już ;] 

i co ? Do dzisiaj tam siedzi w tym aucie ??? :panic:

Napisano
24 minuty temu, bielaPL napisał(a):

To za chwilę w Siemiatyczach się otwiera Lidl. Oprócz tego ma działająca ładowarkę pod Biedronką w Łosicach, zaledwie parę km obok

Napisano
25 minut temu, bielaPL napisał(a):

Regularnie jeżdżę z Warszawy kawałek dalej (Żerczyce - Nurzec) I na szczęście nie musiałem się doładowywać. Ale teoretycznie stacje ładowania są.

Napisano
4 minuty temu, format napisał(a):

To za chwilę w Siemiatyczach się otwiera Lidl. Oprócz tego ma działająca ładowarkę pod Biedronką w Łosicach, zaledwie parę km obok

pewnie tam pojechała, wiesz, starsza osoba, miała powiedziane żeby jechać do tego elocity, tam coś nie poszło i zgłupiała...

3 minuty temu, slawekw napisał(a):

Regularnie jeżdżę z Warszawy kawałek dalej (Żerczyce - Nurzec) I na szczęście nie musiałem się doładowywać. Ale teoretycznie stacje ładowania są.

o patrz jaki ten świat mały...

Nurzec Stacja i Pokaniewo Kolonia tam się czasem poruszam

Napisano
7 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Bez przesady. Kia pokazuje najbliższą stację na .. Białorusi ;].

Poważnie, to są dwie stacje ładowania w mieście i kolejne w drodze.

Napisano
7 godzin temu, format napisał(a):

Tą w Lidlu mijam często. Od prawie 2 lat ma status "wkrótce", jest za to w innym miejscu ładowarka, żona korzystała.

Generalnie dzięki sklepom nie jest już tak źle.

Napisano
Bez przesady. Kia pokazuje najbliższą stację na .. Białorusi ;].
Poważnie, to są dwie stacje ładowania w mieście i kolejne w drodze.
Tak jak pisałem, to juz starsza osoba nie myśląca tak logicznie jak wy ;).

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
Teraz, bielaPL napisał(a):

Tak jak pisałem, to juz starsza osoba nie myśląca tak logicznie jak wy ;).

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Kia nie taka stara ;).

Jedyny problem widze, że Plugshare nie nadąża (tam) za zmianami. Trzeba wiedzieć lub stosować apki sklepów.

Napisano
10 godzin temu, komor napisał(a):

Jakiś nieogar:phi:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Przypomnialem sobie jeden user pisal na AK ze na jego ulicy chyba 2-3 sasiadow kupilo sobie EV i zaraz sprzedali i kupili spalinowce.

Takze juz mamy te osoby ktore wracaja do spalinowcow :lol:

Napisano
23 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

Przypomnialem sobie jeden user pisal na AK ze na jego ulicy chyba 2-3 sasiadow kupilo sobie EV i zaraz sprzedali i kupili spalinowce.

U Lucyfera kilku sąsiadów kupiło ostatnio samochód spalinowy, ale szybko sprzedali i wrócili do koni.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał(a):

Odpowiem jednym zdjęciem a226389333e1697e1784b438db353c6e.jpg

no tak ale ty dostales najgorszego EV na swiecie to czyms musieli cie zachecic ;l

Napisano
5 minut temu, format napisał(a):

U Lucyfera kilku sąsiadów kupiło ostatnio samochód spalinowy, ale szybko sprzedali i wrócili do koni.

To i tak nieźle. Już się bałem, że kupili i poumierali :panic:

Napisano

no tak ale ty dostales najgorszego EV na swiecie to czyms musieli cie zachecic ;l

Poszli po rozum do głowy

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Odpowiem jednym zdjęciem a226389333e1697e1784b438db353c6e.jpg

A co tym tankujesz?

Napisano

A co tym tankujesz?

Aktualnie poprzedni model camry docelowo nowa rav4 plug in

Nowe camry będę dla osób które muszą służbowo jeździć

Napisano
W dniu 16.07.2025 o 12:22, sherif napisał(a):

Znajomy miał X7 ... sprzedał po roku. Tym się nie dało parkować ani swobodnie jeździć po mieście. Spalanie poniżej 25l trudno wykręcić ;).

IMHO jak ktoś tak lubi to lepiej iść na całość i zakupić Escalate. Taniej, ładniej i więcej.

Zarobić na aucie za bańkę raczej będzie trudno i pewnie musiałbyś trzymać to z 40lat pod kocem .. a wtedy jak to BMW przestałoby jeździć.

BMW do trzymania pod kocem to jest Z8 a nie jakiś rodzinny SUV w dieslu.

:ok:

Napisano
W dniu 27.07.2025 o 12:04, PawelWaw napisał(a):

Ja sobie takie kupiłem sam.

;]

Napisano
11 minut temu, Ryb napisał(a):

BMW do trzymania pod kocem to jest Z8 a nie jakiś rodzinny SUV w dieslu.

Ten akurat miał benzynowe V8, ale odnośnie SUVa to pełna zgoda.

Napisano
Teraz, sherif napisał(a):

Ten akurat miał benzynowe V8, ale odnośnie SUVa to pełna zgoda.

Tu ewentualnie mogłaby być jakaś specjalna edycja gdy model będzie znikał, zrobiona na pożegnanie. Takie się jeszcze jakoś bronią ale nie po prostu seryjne auto z konfiguratora.

Napisano
W dniu 27.07.2025 o 12:01, format napisał(a):

do lektyki ziom

Napisano
W dniu 26.07.2025 o 05:45, PawelWaw napisał(a):

Wyśmiewasz się z upośledzonych ludzi ? 

• 3 tygodnie później...
Napisano
24 minuty temu, zenek111 napisał(a):

Zenek, w każdym stadzie trafi się czarna owca. Widzę, że szukasz dziury w całym i sam siebie próbujesz przekonać, że ev nie jest dla Ciebie. I myślę, że tak właśnie jest. A jak kupisz, to po jakimś czasie będzie dokładnie tak samo "zadowolony" z wyboru, jak koles co ten art napisał (o ile to w ogóle się wydarzyło;)).

Piszę bez złośliwości, nie idzie ta droga :old:

Napisano
4 minuty temu, zinger napisał(a):

Zenek, w każdym stadzie trafi się czarna owca. Widzę, że szukasz dziury w całym i sam siebie próbujesz przekonać, że ev nie jest dla Ciebie. I myślę, że tak właśnie jest. A jak kupisz, to po jakimś czasie będzie dokładnie tak samo "zadowolony" z wyboru, jak koles co ten art napisał (o ile to w ogóle się wydarzyło;)).

Piszę bez złośliwości, nie idzie ta droga :old:

Zupełnie nie tak. Robiłem prasówkę i znalazłem goscią któy jednak powrócił, przypomniałem sobie ze jest taki watek na autokąciku więc skoro idealnie tu pasuje to wkleiłem.

Neutralnie.

Informacyjnie.

Nie zajmuję żadnej pozycji w temacie powrotu bo po prostu nie miałem jeszcze elektryka - nie mam pojecia jakie ewentualne wady znajdę

Edytowane przez zenek111

Napisano
1 minutę temu, zenek111 napisał(a):

Zupełnie nie tak. Robiłem prasówkę i znalazłem goscią któy jednak powrócił, przypomniałem sobie ze jest taki watek na autokąciku więc skoro idealnie tu pasuje to wkleiłem.

Neutralnie.

Informacyjnie.

Nie zajmuję żadnej pozycji w temacie powrotu bo po prostu nie miałem jeszcze elektryka - nie mam pojecia jakie ewentualne wady znajdę

Wiem, że nie miałeś i że się zastanawiasz.

Ale tak coś czuję, że ev nie jest dla Ciebie ;)