Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lodówka padła - co dalej?

Featured Replies

Napisano

Po 13 latach wytężonej pracy padła mi lodówka side by side od Samsunga, model RSA1UTMG. Awaria polega na tym, że pomimo chodzącego kompresora czy jak to się tam nazywa, temperatura i w lodówce i w zamrażarce spada max do 12-13 stopni. 

Pierwszy serwis telefonicznie poradził mi odmrożenie na ponad 30 godzin z otwartymi drzwiczkami, właśnie skończyłem, nie pomogło. Ten sam serwis twierdzi że to brak czynnika i odsyła do innego serwisu - usterka ponoć znana, koszt ok. 500-600 PLN. 

Pytanie czy wydaje Wam się to prawdopodobne i czy ładowalibyście kasę w stary sprzęt - ja bym chętnie przedłużył jej życie, ale obawiam się że to może być początek końca i awarii będzie więcej. 

Mam już znalezionego następcę, ale chciałem się z Wami skonsultować, czy lepiej rano kupić lodówkę czy dzwonić do serwisu. 

Ewentualny następca to też Samsung, zostawiam do oceny:

https://www.euro.com.pl/lodowki/samsung-lodowka-sbs-rs62dg5003b1-samsung.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=agd_pla&gad_source=1&gad_campaignid=22656558372&gbraid=0AAAAAD6k90HB9JUl0jsimAot7Fkfq_soH&gclid=Cj0KCQjwm93DBhD_ARIsADR_DjGzTgxFt0FXlF2sm_gAX2b7Ac8CZnwMmKH9eHayqfL78yuQaEZAxG0aAg1uEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Jakie rady ma szanowne grono AK?

Napisano

Napiszę zupełnie jak nie ja, ale nikt mi się na konto nie włamał.

Kup nową.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, zzzz napisał(a):

@bizz ta stara ma tylko jeden kompresor??

A ja nie wiem:nie_wiem:

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, zzzz napisał(a):

@bizz ta stara ma tylko jeden kompresor??

Doczytałem - jeden agregat. 

Napisano
5 minut temu, bizz napisał(a):

serwis twierdzi że to brak czynnika i odsyła do innego serwisu - usterka ponoć znana, koszt ok. 500-600 PLN. 

Pewnie wiesz, że brak czynnika jest następstwem, a nie przyczyną problemu. Napełnianie ma sens tylko po usunięciu właściwej awarii. 

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, iwik napisał(a):

Pewnie wiesz, że brak czynnika jest następstwem, a nie przyczyną problemu. Napełnianie ma sens tylko po usunięciu właściwej awarii. 

Jedyne co wiem, to to, że 48h bez lodówki to jest jakiś kosmos. Wydaje mi się że bezpieczniej dla mnie będzie kliknąć "kup teraz", no ale parę tysi robi mi różnicę więc dopytuję.

Napisano
15 minut temu, bizz napisał(a):

Jedyne co wiem, to to, że 48h bez lodówki to jest jakiś kosmos. Wydaje mi się że bezpieczniej dla mnie będzie kliknąć "kup teraz", no ale parę tysi robi mi różnicę więc dopytuję.

Nie wiem co doradzić, jak stara lodówka jest w sensownym stanie i daje się ją skutecznie naprawić za 10% ceny nowej to pewnie bym naprawiał. Chyba, że :piekna: już chce nową bo stara stylistycznie nie pasuje, to nie przeskoczysz. 

Mogę tylko dodać, że mojej :piekna: obiecałem prawie 10 lat temu, że kupimy nową lodówkę jak tylko stara się zepsuje, bo przecież nie wyrzucę sprawnej (bo ekologia 😉). A ta bestia (też samsung) 21 lat już działa, żona nową lodówkę dostała dopiero przy okazji przeprowadzki, po prostu nie zabieraliśmy klamota ze starego mieszkania 🤣

Edytowane przez iwik

Napisano

Dzwoń do innego serwisu i spytaj. Ale chyba skończy się nową...

Napisano
7 godzin temu, bizz napisał(a):

Nie wiem jak w tych szafach side by side, ale w "normalnych" lodówkach dokonał się taki postęp, że nawet bym się nie zastanawiał i kupił nową. Lodówka powinna wytrzymać 7 lat, jak wytrzyma bez awarii 10 to sukces. Jakiś czujnik czy przekaźnik w układzie sterowania jeszcze bym próbował naprawić, ale jak uciekł czynnik to elektrośmieci.

Napisano
8 godzin temu, bizz napisał(a):

Po 13 latach wytężonej pracy padła mi lodówka side by side od Samsunga, model RSA1UTMG. Awaria polega na tym, że pomimo chodzącego kompresora czy jak to się tam nazywa, temperatura i w lodówce i w zamrażarce spada max do 12-13 stopni. 

Pierwszy serwis telefonicznie poradził mi odmrożenie na ponad 30 godzin z otwartymi drzwiczkami, właśnie skończyłem, nie pomogło. Ten sam serwis twierdzi że to brak czynnika i odsyła do innego serwisu - usterka ponoć znana, koszt ok. 500-600 PLN. 

Pytanie czy wydaje Wam się to prawdopodobne i czy ładowalibyście kasę w stary sprzęt - ja bym chętnie przedłużył jej życie, ale obawiam się że to może być początek końca i awarii będzie więcej. 

Mam już znalezionego następcę, ale chciałem się z Wami skonsultować, czy lepiej rano kupić lodówkę czy dzwonić do serwisu. 

https://www.euro.com.pl/lodowki/samsung-lodowka-sbs-rs62dg5003b1-samsung.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=agd_pla&gad_source=1&gad_campaignid=22656558372&gbraid=0AAAAAD6k90HB9JUl0jsimAot7Fkfq_soH&gclid=Cj0KCQjwm93DBhD_ARIsADR_DjGzTgxFt0FXlF2sm_gAX2b7Ac8CZnwMmKH9eHayqfL78yuQaEZAxG0aAg1uEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Kup i nie zawracaj sobie głowy starą.

Napisano
9 godzin temu, bizz napisał(a):

Ten sam serwis twierdzi że to brak czynnika i odsyła do innego serwisu - usterka ponoć znana, koszt ok. 500-600 PLN. 

Jak brak czynnika to gdzieś jest jakaś nieszczelność, jak nie załatasz to znowu Ci ucieknie. Przechodziłem temat ostatnio. Pan przyjechał wziął 150zł, sprawdził i to samo że czynnik zwiał. Mówi że szkoda ładować bo za pół roku może być powtórka i ciężko przewidzieć ile podziała. Co ciekawe nowe lodówki już nawet nie mają na wierzchu tych żeberek z tyłu. Wszystko zabudowane. 

lodowka-samsung-brb30705dww-tyl.jpg

Napisano
10 godzin temu, bizz napisał(a):

temperatura i w lodówce i w zamrażarce spada max do 12-13 stopni

to wg tego co pokazuje lodówka czy jakiś wsadzony tam termometr? 

Napisano
  • Autor
49 minut temu, tomkowski napisał(a):

to wg tego co pokazuje lodówka czy jakiś wsadzony tam termometr? 

Termometr pokazuje dwa stopnie mniej niż sama lodówka, pewnie zależne od tego gdzie w lodówce jest czujnik.

Napisano

Jeżeli zostanie na 100% potwierdzone, że to brak czynnika- czyli w sposób inny niż tylko sugestie przez telefon- to kupowałbym nową. Bo może jest opcja, że to jakaś inna, elektryczna czy elektroniczna przyczyna, którą da się skutecznie usunąć.

Ale z drugiej strony- całkowicie rozumiem problem typu "brak lodówki", szczególnie teraz, latem i jeżeli serwis na żywo to jakieś długie dni czy tygodnie, to pozostaje zakup nowej. Z tym, że ja jestem uprzedzony i nigdy nie kupiłbym lodówki Samsunga ani chyba żadnego sprzętu AGD- firma istnieje dla mnie i jest szanowana jedynie w zakresie sprzętu RTV. ;]

Edytowane przez Wasylek

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Jak brak czynnika to gdzieś jest jakaś nieszczelność, jak nie załatasz to znowu Ci ucieknie. Przechodziłem temat ostatnio. Pan przyjechał wziął 150zł, sprawdził i to samo że czynnik zwiał. Mówi że szkoda ładować bo za pół roku może być powtórka i ciężko przewidzieć ile podziała. Co ciekawe nowe lodówki już nawet nie mają na wierzchu tych żeberek z tyłu. Wszystko zabudowane. 

lodowka-samsung-brb30705dww-tyl.jpg

Skoro ma kosztować 500-600 zeta a nie 150 to naprawa będzie chyba czymś więcej niż samo dobicie czynnika i raczej z gwarancją:hmm:

Napisano
30 minut temu, volf6 napisał(a):

Skoro ma kosztować 500-600 zeta a nie 150 to naprawa będzie chyba czymś więcej niż samo dobicie czynnika i raczej z gwarancją:hmm:

Za 150 to obawiam sie, ze dzisiaj nikt sie nawet nie ruszy z kanciapy ;]

Chyba, ze sam dowieziesz taka lodowke do punktu napraw ;)

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

W Warszawie może tak być ale jest jeszcze reszta Polski :)

Napisano

Widać, że najpierw serwisant stawiał na zamrożoną przepustnicę sterującą zimnym powietrzem pomiędzy komorami i stąd to polecenie rozmrożenia. 

Ale, czy zamrażarka dobrze mroziła a tylko w lodówce był problem? Bo jeżeli tak to problem dalej może być w przepustnicy, która nie tylko się zamroziła a także ułamała. Jest to częsta awaria i można ją ogarnąć nawet samemu. 

Napisano

Jak znajdziesz fachowca, który serwisuje klimy i sprawdzi Ci szczelność, naprawi I dobije czynnika za rozsądny hajs, to naprawiaj, zawsze to trochę eko. Jeśli nie znajdziesz, wystaw na olx za flaszkę albo wywieź na pszok i kup nową.

Napisano
46 minut temu, Harp napisał(a):

Widać, że najpierw serwisant stawiał na zamrożoną przepustnicę sterującą zimnym powietrzem pomiędzy komorami i stąd to polecenie rozmrożenia. 

Ale, czy zamrażarka dobrze mroziła a tylko w lodówce był problem? Bo jeżeli tak to problem dalej może być w przepustnicy, która nie tylko się zamroziła a także ułamała. Jest to częsta awaria i można ją ogarnąć nawet samemu. 

Pisał Wojtek ze i w lodówce i w zamrażarce +12 😕

Napisano
15 godzin temu, bizz napisał(a):

Zapłacisz za naprawę 500-600 zł ok a za miesiąc wydasz kolejne 600 bo coś innego się zepsuje   w 13 letniej lodówce nawet pewne 

Nowa lodówka  i spokój na kolejne lata 

Napisano
25 minut temu, mayster_tcz napisał(a):

wystaw na olx za flaszkę albo wywieź na pszok i kup nową.

w mediaexpert jak powiesz przy kupnie nowej to zabiorą starą

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Maciej__ napisał(a):

150 to koszt podjazdu i sprawdzenia. Olałem temat, jedzie już nowa.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Harp napisał(a):

Nie, i w lodówce i w zamrażarce jest stabilne 16 stopni na plusie;]

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, bielaPL napisał(a):

w mediaexpert jak powiesz przy kupnie nowej to zabiorą starą

Tak właśnie ogarnięte - przyjadą, zamontują nową, zabiorą starą. 

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Przemaz napisał(a):

Zapłacisz za naprawę 500-600 zł ok a za miesiąc wydasz kolejne 600 bo coś innego się zepsuje   w 13 letniej lodówce nawet pewne 

Nowa lodówka  i spokój na kolejne lata 

Ta obawa właśnie wygrała - nowa zamówiona. Wyobraziłem sobie że lodówka pada przed urlopem a nie w dniu powrotu. Zawartość po jej otwarciu wyszłaby na samodzielny spacer a być może miałaby już swoją walutę i konstytucję.

Napisano
5 minut temu, bizz napisał(a):

Nie, i w lodówce i w zamrażarce jest stabilne 16 stopni na plusie;]

No to lipa i widzę, że temat ogarnięty. 

Napisano
15 minut temu, bizz napisał(a):

Ta obawa właśnie wygrała - nowa zamówiona. Wyobraziłem sobie że lodówka pada przed urlopem a nie w dniu powrotu. Zawartość po jej otwarciu wyszłaby na samodzielny spacer a być może miałaby już swoją walutę i konstytucję.

Szczególnie przy wycieku czynnika - tu zalutują tam naprawią a 20 cm dalej znowu się ulotni o się dziurka zrobi na wężownicy czy jak to się zwie 

Jak sam nadmieniałaś 13 lat - to za chwile co innego sie popsuje 

Napisano
10 godzin temu, Wasylek napisał(a):

Z tym, że ja jestem uprzedzony i nigdy nie kupiłbym lodówki Samsunga

Akurat w mojej ocenie Samsung robi bardzo dobre lodówki. Pierwszą miałem przez 15 lat i zmieniłem na kolejnego Samsunga, głównie ze względu na energooszczędność i starzejące się plastiki wewnątrz lodówki. Starą lodówkę odkupił ode mnie Samsung za 675 zł, zabrał starą i dostarczył nowa.

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, shapyr napisał(a):

Akurat w mojej ocenie Samsung robi bardzo dobre lodówki. Pierwszą miałem przez 15 lat i zmieniłem na kolejnego Samsunga, głównie ze względu na energooszczędność i starzejące się plastiki wewnątrz lodówki. Starą lodówkę odkupił ode mnie Samsung za 675 zł, zabrał starą i dostarczył nowa.

Mi dali kod na nową na 5%, ale i tak wychodziło drożej w ich sklepie niż Media Expert. Odkupić nie chcieli.

Napisano
W dniu 16.07.2025 o 23:07, bizz napisał(a):

Ile wydasz na te naprawy?! Tez pare tysięcy w sumie... 

Jak naprawa jest prosta, tania a diagnoza na 95% pewna - to można spróbować. Jak nie wiadomo co padło, a próbowanie kosztuje grubą walutę - to naprawdę nie warto... :(

Napisano
  • Autor
17 minut temu, grogi napisał(a):

Ile wydasz na te naprawy?! Tez pare tysięcy w sumie... 

Jak naprawa jest prosta, tania a diagnoza na 95% pewna - to można spróbować. Jak nie wiadomo co padło, a próbowanie kosztuje grubą walutę - to naprawdę nie warto... :(

Dlatego dostawa nowej już dziś;]

Napisano
  • Autor
W dniu 25.07.2025 o 11:33, komandos80 napisał(a):

czyli sie spoznilem?
bo mialem zaproponowac cos w tym stylu. Tzn. lodowka na gorze, zeby bylo wygodniej:
https://www.euro.com.pl/lodowki/samsung-rf48a400eb4-pelny-no-frost-179-3cm-komora-swiezosci.bhtml

Nowa już stoi. 

Napisano
14 godzin temu, bizz napisał(a):

Nowa już stoi. 

Tak przypuszczalem, ale moze komus w przyslosci sie moja rada przyda.
Lodowka tego typu ma podwojne drzwi, wiec jest szeroka, bez problemu mozna wkladac jakies duze tace, czy cos. Dodatkowo cala jest na gorze, wiec nie trzeba sie schylac, a do zamrazarki raczej rzadziej sie zaglada.

Napisano

Nie wiem jak Samsung, ale teściom po 7 latach padł agregat w lodówce LG w czasie urlopu (smród rozmrożonego mięsa, kiszonego przez kilka dni....) i tu muszę tę firmę pochwalić - 10 lat gwarancji na agregat nie jest ściemą - naprawa była darmowa i lodówka pracuje już kolejny rok.

Napisano

Moje przygody z lodowkami byly nastepujace:

po kupnie chaty, akurat umarl wujaszek i moglem wziac taka mala za darmola

ale byla mala, patrze w kotlowni stoi stara lodowka, otwieram, centymetrowa warstwa plesni wszedzie :totalszok: juz mialem wywalac, ale mysle - a podlacze, sprawdze, za pare godzin plesn zimna, a w zamrazarce zamarzla - dziala - za darmola

podzialala 3 lata i padla, znalazlem taka uzywkie, ze gosc za 120 zeta mi ja przywiozl i wniosl do kuchni - dziala juz 2 lata, wiec nawet gdyby dzis padla to wychodzi 5 zeta za miesiac, wiec jeszcze znosnie

wiec sumarycznie 3 lodowki 120 zeta, uczciwa srednia wychodzi 40zeta za lodowkie i tyle mozna dac :jem:

Napisano
10 godzin temu, Josyp napisał(a):

wiec sumarycznie 3 lodowki 120 zeta, uczciwa srednia wychodzi 40zeta za lodowkie i tyle mozna dac

A policzyłeś różnicę w eksploatacji, gdybyś używał bardziej energooszczednej? ;]

Napisano
Godzinę temu, janusz napisał(a):

A policzyłeś różnicę w eksploatacji, gdybyś używał bardziej energooszczednej? ;]

to się nigdy nie opłaca

Napisano
3 godziny temu, Josyp napisał(a):

to się nigdy nie opłaca

Wiadomo, że lodówka to zawsze koszty, ale czasami mniejsze ;]

Napisano
6 godzin temu, Josyp napisał(a):

to się nigdy nie opłaca

masz panele w tej rezydencji ?

Napisano
4 godziny temu, PawelWaw napisał(a):

masz panele w tej rezydencji ?

No co Ty, panele są dla biedaków, wszędzie mam kafelki, a na większości wręcz czarne marmury! 😍