Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chemia do mycia

Featured Replies

Napisano

Chciałbym w końcu porządnie umyć samochód (po latach mycia na myjniach samoobsługowych) - czy możecie polecić jakiś zestaw (chemię), w którą powinienem się zaopatrzyć? Dobrze by było jakoś ten umyty lakier trochę zabezpieczyć, ale godzinne woskowanie odpada - jest na to jakiś pomysł? 

Napisano
54 minuty temu, luccass napisał(a):

jest na to jakiś pomysł? 

Tak. Ręczna myjnia, nie taka samoobsługowa. 

Jedyny problem to znaleźć taką firmę, gdzie zrobią to porządnie. 

Napisano
1 godzinę temu, luccass napisał(a):

Dobrze by było jakoś ten umyty lakier trochę zabezpieczyć, ale godzinne woskowanie odpada - jest na to jakiś pomysł? 

Jest - wiadro ciepłej wody z płynem do naczyń i kudłata rękawica, Jak wyschnie to lekkościerne mleczko i najprostszy wosk. Możesz też oddać samochód na ręczne mycie, ale w sumie stracisz więcej czasu i dodatkowo wydasz dwie stówy :hehe:, a efekt będzie taki sam ;].

Napisano
1 godzinę temu, ochkarol napisał(a):

Tak. Ręczna myjnia, nie taka samoobsługowa. 

Jedyny problem to znaleźć taką firmę, gdzie zrobią to porządnie. 

Dokładnie jak piszesz, kiedyś do takiej oddałem Paseratti przed sprzedażą, opinie zacne, ale....

Goście myją aluuuu bo po trasie zasyfione na czarno a właściciel do nich, nie przesadzajcie nie ma czasu następne czeka i wystawił auto moim zdaniem niedomyte.

Wnęki drzwi brudne, pod klapą wnętrza brudne, ale tylko po wierzchu umyte we wnękach czarne, wziąłem FV zapłaciłem i powiedziałem, że opinię taką samą wystawie jak jakość usługi - zagotował się. Od tego czasu sam myję na ręcznych, kupuję rolkę ręczników papierowych i wszystkie wnęki wycieram z mokrego brudu do sucha/czysta i jak robię to za każdym razem to generalnie jest  bardzo przyzwoicie - znaczy dobrze to wygląda po myciu. Najgorzej właśnie zapuścić i jak to zarośnie. Od kolegi co wziąłem kijankę to tylko na automatach mył i podobnie, wnęki "czarne" myłem 2x i mizernie, za zawiasami nadal czarno, aż teraz w weekend się wkurzyłem i kupiłem butelkę benzyny ekstrakcyjnej i wymyłem wszystkie wnęki ;) no jeszcze nad zawiasami klapy nie doszedłem bo paluchy za grube, ale jest już dla mnie akceptowalnie. Fotele też przecieram i pasy chusteczkami do prania tapicerek po odkurzeniu i jakoś tak lepiej się z tym czuje ;) 

Napisano

@Camel no właśnie. Dużo zależy od tego, jakiej jakości oczekujemy od usługi. Taką, rzetelnie i dokładnie wykonaną na pewno ciężko znaleźć. 

Ja - na ten przykład - takich oczekiwań nie mam, bo i auto takie, na którym nie bardzo będzie widać jakość sprzątania i mycia :phi:

Napisano
3 godziny temu, luccass napisał(a):

Chciałbym w końcu porządnie umyć samochód (po latach mycia na myjniach samoobsługowych) - czy możecie polecić jakiś zestaw (chemię), w którą powinienem się zaopatrzyć? Dobrze by było jakoś ten umyty lakier trochę zabezpieczyć, ale godzinne woskowanie odpada - jest na to jakiś pomysł? 

piana aktywna, szampon, QD ( quick detailer). Pianę aktywną nakładasz najpierw od dołu po dach, spłukujesz, potem myjesz szamponem od góry do dołu i spłukujesz. QD możesz kupić taki który na mokry lakier aplikujesz albo taki na suchy. Kup sobie jeden porządny ręcznik do wycierania, wyjdzie taniej niż papiery.

Napisano
  • Autor

No dobrze, pianę aktywną nawet mam i raz na rok jej używałem, podobnie jak i szampon, ale jakieś czarne grudki po asfalcie zostają po takim zabiegu mimo wszystko. Do tego czarne plastiki czy srebrne listwy są matowe (pokryte jakimś nalotem?). Chciałbym to ogarnąć 👍🏻
btw. Jest coś lepszego do samego mycia niż gąbka?

Napisano
Godzinę temu, luccass napisał(a):

No dobrze, pianę aktywną nawet mam i raz na rok jej używałem, podobnie jak i szampon, ale jakieś czarne grudki po asfalcie zostają po takim zabiegu mimo wszystko. Do tego czarne plastiki czy srebrne listwy są matowe (pokryte jakimś nalotem?). Chciałbym to ogarnąć 👍🏻
btw. Jest coś lepszego do samego mycia niż gąbka?

Dedykowane rękawice do mycia, na smołę preparaty są.

Napisano
Godzinę temu, luccass napisał(a):

Jest coś lepszego do samego mycia niż gąbka?

Po pierwszym myciu możesz użyć jakiegoś Tar&Glue Remover a następnie glinka w dłoń. Po takich zabiegu wszystko znika z lakieru. 

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, KYRTAP napisał(a):

Po pierwszym myciu możesz użyć jakiegoś Tar&Glue Remover a następnie glinka w dłoń. Po takich zabiegu wszystko znika z lakieru. 

No właśnie o taką procedurę pytam… 😉 co kupić i w jakiej kolejności zastosować 👍🏻

Napisano

Masz dostep do wody?
Zaczal bym od TFR.
W 2l opryskiwaczu ogrodowym rozrobic odpowiednie stezenie
Opryskac, poczekac, splukac
Potem cos na smole.
Opryskac, poczekac, splukac
Szampon i rekawica, splukac
Osuszyc
Po tym jakims quick detailerem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Po procesie umycia i usunięciu smoły polecam co następuje:

ADBL Synthetic Spray Wax do zabezpieczenia lakieru. Całe auto oblecisz w max 25min.

ADBL Blackouter do odżywienia plastików zewnętrznych.

Szampon polecę ADBL Snowball- super się pieni i ładnie pachnie.

Do smoły Sonax w sprayu- jest rewelacyjny.

TFR może być od ADBL albo od Cleantle.

No i podstawa- rękawica do mycia, nawet jakaś zwykła od K2.

Wszystkie powyżej to dość niedrogie preparaty, z torbami nie pójdziesz :ok:

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, sowik85 napisał(a):

Po procesie umycia i usunięciu smoły polecam co następuje:

ADBL Synthetic Spray Wax do zabezpieczenia lakieru. Całe auto oblecisz w max 25min.

ADBL Blackouter do odżywienia plastików zewnętrznych.

Szampon polecę ADBL Snowball- super się pieni i ładnie pachnie.

No i podstawa- rękawica do mycia, nawet jakaś zwykła od K2.

Wszystkie powyżej to dość niedrogie preparaty, z torbami nie pójdziesz :ok:

Dzięki wielkie 👍🏻

A jakiś rozsądny preparat do ożywienia ‘plastikowych chromów’? 

Napisano

Tutaj niestety nie pomogę, nie miałem okazji stosować nic dedykowanego.

ALE

U rodziców na Suzuki Vitara jest trochę chromów na zderzaku.

Z moich obserwacji, dużo daje porządne umycie tych elementów- usunięcie pozostałości owadów, smoły itp ;)

Napisano

Dzięki wielkie 👍🏻

Pewnie zrobiłem to źle i niefachowo, ale w BMW na takie zapuszczone listwy poszła jakaś pasta lekko ścierna i odżyły.

Napisano
16 godzin temu, luccass napisał(a):

Wrzuc wiecej monet. Nie kupisz nic lepszego,  iż jest na myjni samo.oobsługowej.

Napisano
15 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Od siebie polecę MAC Prickbort 124.

15 godzin temu, sowik85 napisał(a):

Używam Kiurlab, aktualnie w proporcji 1:15. Na zimę daję 1:10. Też mogę polecić :ok:

Do felg używam Kiurlab RH+, wcześniej Tuga zielona, ADBL Vampire Liquid. Jest tego sporo na rynku.

Jak mało czasu mam to po takim zabiegu pryskam quick detailerem, akurat używam Gyeon Q2M QD.

Z rękawic to mam Ultracoat Soft Touch i FLEXIPADS Merino Super Soft, ale ta akurat po latach się skurczyła i zrobiła sztywna w środku.

Edytowane przez analyzer64

Napisano
W dniu 31.08.2025 o 08:45, luccass napisał(a):

Z tego co piszesz, to raczej nie jestes freakiem, ktory myje i woskuje auto co miesiac ;]
Zaprowadz na jakas dobra myjnie/studia detalingowego i bedziesz mial temat z glowy na kolejne kilka lat ;)

Napisano

Młody używa kilku rodzajów chemii do karoserii, no i to jest ciężka robota na kilka dni.

Tak, jak kolega pisze, zaprowadzić do fachowca, nałożyć na koniec ceramikę.

Potem zaopatrzyć się w rękawicę do mycia i ręcznik do ściągania wilgoci, a auto będzie lśnić.

U mnie już drugi rok :ok:

Napisano
2 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Tak, jak kolega pisze, zaprowadzić do fachowca, nałożyć na koniec ceramikę.

Przeciez to koszt rzedu kilka kPLN... Na cholere to komu na zwykly, dupowozie?

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Przeciez to koszt rzedu kilka kPLN... Na cholere to komu na zwykly, dupowozie?

Kiedyś po kilku latach mycia na bezdotykowych, przed sprzedażą, by auto odzyskało część blasku, używałem pasty lekko ściernej. Tempo, czy jakoś tak.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał(a):

Kiedyś po kilku latach mycia na bezdotykowych, przed sprzedażą, by auto odzyskało część blasku, używałem pasty lekko ściernej. Tempo, czy jakoś tak.

Kiedyś, na bramie giełdy, psikało się silspawem. lub innym plakopodobnym.

Tylko co z tego?

Jaki to ma związek z pytaniem?

Jak rzuciłem okiem w cenniki to mycie z położeniem QD (tzw mycie detailingowe) potrafi niby kosztować  ~200pln.

Za ceramike to masz od 2k w górę.

Edytowane przez WaWeR

Napisano

PRoszę :)

Minusem jest to, że u nas nie bardzo można tak robić poza myjniami.

Napisano

Jaką pianę aktywną polecacie żeby coś umyła i nie zeżarła trawnika? 

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał(a):

Na myjni?

Na myjni to po co miałoby mi zależeć na trawniku? 🤣

Pod domem na podjedzie, mam jakąś prostą myjkę cienieniową z Lidla i pianownica w niej widzę jest. 

Napisano
4 godziny temu, iwik napisał(a):

Na myjni to po co miałoby mi zależeć na trawniku? 🤣

Pod domem na podjedzie, mam jakąś prostą myjkę cienieniową z Lidla i pianownica w niej widzę jest. 

Cleantle Citrus foam.

To jest piana lekko zasadowa, nie jest tak agresywna jak TFR. Domywa nieźle, nie zżera szybko wosku jak i trawnika ;)

W sam raz jako oprysk przed myciem rękawicą.

Przy okazji fota- auto po umyciu potraktowane ADBL Synthetic Spray Wax:

Może się komuś wydawać, że naganiam na firmę ADBL ;]

Ale to jest polska marka, mają dobrą chemię w niewygórowanych cenach.

IMG_20250816_101856098.jpg

Napisano
2 godziny temu, sowik85 napisał(a):

Może się komuś wydawać, że naganiam na firmę ADBL ;]

Ale to jest polska marka, mają dobrą chemię w niewygórowanych cenach.

mozesz naganiac, po poleceniu od Ciebie ADBL na muszki (tak w elektrycznym aucie po trasie tez jest ich pelno ;]), to dziala jak zloto :totalszok: