Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wygodny samochód w trasy

Featured Replies

Napisano

Cześć

Zastanawiam się co za 90tys można kupić, jeżeli chcemy żeby pasażer z tyłu miał bardzo wygodnie. Pomijam segment jak bmw7 bo to już trochę absurd. Także segment D, E, może też być jakiś VAN, SUV - bez znaczenia. Chodzi o to żeby osoba z tyłu miała bardzo wygodnie. Co rynek oferuje za te pieniądze to wiem ale nie wiem które auto ma fajnie rozwiązaną przestrzeń pasażerską. Także rady z życia mile widziane. Z góry dzięki :piwko:

Napisano

Prezes jeździ Skoda Superb. 

Napisano
11 minut temu, bielaPL napisał(a):

Pomijam segment jak bmw7 bo to już trochę absurd.

12 minut temu, bielaPL napisał(a):

Chodzi o to żeby osoba z tyłu miała bardzo wygodnie

Jedno z drugim jest niestety powiązane. To ma byc wygodnie , czy nie?

Napisano
15 minut temu, bielaPL napisał(a):

Cześć

Zastanawiam się co za 90tys można kupić, jeżeli chcemy żeby pasażer z tyłu miał bardzo wygodnie. Pomijam segment jak bmw7 bo to już trochę absurd. Także segment D, E, może też być jakiś VAN, SUV - bez znaczenia. Chodzi o to żeby osoba z tyłu miała bardzo wygodnie. Co rynek oferuje za te pieniądze to wiem ale nie wiem które auto ma fajnie rozwiązaną przestrzeń pasażerską. Także rady z życia mile widziane. Z góry dzięki :piwko:

Co rozumiesz przez fajnie rozwiazana przestrzen pasazerska?

Maja byc stoliki, podlokietnik i lodowka, czy zeby byl wygodny fotel + duzo miejsc na nogi.

IMHO zaczalbym ogladanie od Superba.

Napisano
36 minut temu, bielaPL napisał(a):

Cześć

A auto ma być uniwersalne, czy dla konkretnej osoby na tylnym siedzeniu?

Pytam, bo szczupły człowiek "metr siedemdziesiąt w kapeluszu" będzie miał sporo miejsca w kompakcie, a dwumetrowy szeroki "misiek" do auta segmentu D ledwo się wciśnie na tył, a żeby mówić o komforcie to już trzeba iść w coś wyższego.

Napisano
39 minut temu, bielaPL napisał(a):

Cześć

Zastanawiam się co za 90tys można kupić

Dużo można by się zastanawiać, bo dla jednego wygodny będzie SUV (wsiadanie), dla drugiego limo (pozycja siedząca) a dla trzeciego jakiś busik np. V-Klasa (przestrzeń).

Należałoby tutaj dopasować budżet do wymagań i przewertować rynek.

Napisano
  • Autor
33 minuty temu, Rado_ napisał(a):

Jedno z drugim jest niestety powiązane. To ma byc wygodnie , czy nie?

ma być wygodnie ale nie super drogo, budżet 90k to segment top to będzie więcej problemów niż przyjemności

32 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

Co rozumiesz przez fajnie rozwiazana przestrzen pasazerska?

Maja byc stoliki, podlokietnik i lodowka, czy zeby byl wygodny fotel + duzo miejsc na nogi.

Jedno i drugie, stolik ok, podłokietnik też, lodówka nie musi być, wygodny fotel, jeszcze z funkcją odchylenia oparcia to już super by było

10 minut temu, Majkiel napisał(a):

Pytam, bo szczupły człowiek "metr siedemdziesiąt w kapeluszu" będzie miał sporo miejsca w kompakcie, a dwumetrowy szeroki "misiek" do auta segmentu D ledwo się wciśnie na tył, a żeby mówić o komforcie to już trzeba iść w coś wyższego.

człowiek normalnej postury 180cm, kompakty i D są ok ale bez szału, głównie z powodu tylniej kanapy, zazwyczaj to zwykłe siedziska nic specjalnego

9 minut temu, komor napisał(a):

Dużo można by się zastanawiać, bo dla jednego wygodny będzie SUV (wsiadanie), dla drugiego limo (pozycja siedząca) a dla trzeciego jakiś busik np. V-Klasa (przestrzeń).

nie ma problemów z wsiadaniem, tak żeby było przyjemnie ;] 

Napisano
49 minut temu, bielaPL napisał(a):

Cześć

Ja mogę polecić V90. Bardzo wygodne i duże auto. Nawet z podstawowym silnikiem T4/B4 190KM daje radę. Za 90k powinno dać się kupić kilkulatka, lub trochę dołożyć i kupić poleasingowego, nowszego.

Napisano
6 minut temu, sherif napisał(a):

Ja mogę polecić V90. Bardzo wygodne i duże auto. Nawet z podstawowym silnikiem T4/B4 190KM daje radę. Za 90k powinno dać się kupić kilkulatka, lub trochę dołożyć i kupić poleasingowego, nowszego.

I od tego trzeba zacząć, ze musi byc to auto premium klasy minimum D

Napisano
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Cześć

Superb :ok:

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Cześć

Passat lub SuperB, absurdale ilości miejsca, znacząco przebiją to dopiero limuzyny w longu ale za 90k to tego nie kupisz.  :oki:

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

I od tego trzeba zacząć, ze musi byc to auto premium klasy minimum D

Z wyjątkiem Superb. Ma bardzo dużo miejsca z tyłu. Więc jeżeli priorytetem jest to, a budżet 90 kzł to nie widzę innego wyboru. Kupi się niezbyt stare auto w jeszcze dobrym stanie. 

Napisano
3 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Cześć

Używany Passat lub Superb.

Napisano

Kodiaq, z tyłu miejsca ogrom, więcej niż w Passat/Superb, miejsca jest dużo nie tylko na długość, ale i wysokość.
Dodatkowo, tylna kanapa przesuwana z regulowanym kątem oparciem.

Napisano
4 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Cześć

Jeśli budżet choć trochę ruchomy, to dwuletni Superb od dealera:

https://www.skoda.pl/apps/stock/carDetail/POL20920286622?CarType=U&Model=BIAK&YearOfRegistrationFrom=2023&Sort=PRICE_SALE&SortDirection=ASC&_gl=1*1sxe5ml*GA4_ga*dTNtdGtneWstMzR0dS1rNjNzLTBpdmktM2k1ZTZjaTlmeTBz*GA4_ga_KSPVKPC6VY*czE3NTc5MzY0MjMkbzEkZzEkdDE3NTc5MzY0MzMkajUwJGwwJGg1OTI0ODUwMzY.*_gcl_au*NjYwNzExMjQxLjE3NTc5MzY0MjQ.

Napisano
8 minut temu, TomekD000 napisał(a):

Kodiaq, z tyłu miejsca ogrom, więcej niż w Passat/Superb, miejsca jest dużo nie tylko na długość, ale i wysokość.

A skąd... Na wysokość tak, ale na długość w żadnym wypadku, miejsce na nogi w Kodiaq jest, ale Superb ma ZDECYDOWANIE więcej miejsca.

Napisano
3 minuty temu, wladmar napisał(a):

A skąd... Na wysokość tak, ale na długość w żadnym wypadku, miejsce na nogi w Kodiaq jest, ale Superb ma ZDECYDOWANIE więcej miejsca.

a gdzie napisałem że więcej na długość?
ilość miejsca to tylko długość? miejsce się liczy kubaturą? czy tylko długością?

W jednym i drugim jest z tyłu miejsca ogrom, ale Kodiaq przez wysokość i odchylaną kanapę jest wygodniejszy.
Superb ma rozstaw osi większy o 5cm od Kodiaq więc skąd by mogłaby być ta dużo większa ilość miejsca. Jak kupowałem kodiaq'a dokładnie go porównywałem z superb.

Napisano
28 minut temu, TomekD000 napisał(a):

Tylko że raz 90kzł na kodiaq'a to mało a dwa Jest głośniej niż w superbie ale fakt miejsca na nogi więcej i regulacja pochylenia kanapy to fajny bajer :) 

Napisano
Godzinę temu, TomekD000 napisał(a):

a gdzie napisałem że więcej na długość?
ilość miejsca to tylko długość? miejsce się liczy kubaturą? czy tylko długością?

W jednym i drugim jest z tyłu miejsca ogrom, ale Kodiaq przez wysokość i odchylaną kanapę jest wygodniejszy.
Superb ma rozstaw osi większy o 5cm od Kodiaq więc skąd by mogłaby być ta dużo większa ilość miejsca. Jak kupowałem kodiaq'a dokładnie go porównywałem z superb.

Pisaliśmy o miejscu na nogi. Tu Kodiaq nawet nie ma co startować do Superba. Zresztą 5 cm (szerokość) to bardzo dużo, to różnica wręcz klasy.

Napisano
6 godzin temu, bielaPL napisał(a):

Zastanawiam się co za 90tys można kupić, jeżeli chcemy żeby pasażer z tyłu miał bardzo wygodnie. Pomijam segment jak bmw7 bo to już trochę absurd.

Szkoda, bo jeździłem G12 i z tyłu to wygodniej chyba tylko w jakimś RR czy Bentleyu.

Były tablety, wentylowana i podgrzewana kanapa, regulacja elektryczna, roletki, i inne cuda, których już nie pamiętam. Tylko lodówki nie było. 

Napisano
10 minut temu, wladmar napisał(a):

Pisaliśmy o miejscu na nogi. Tu Kodiaq nawet nie ma co startować do Superba. Zresztą 5 cm (szerokość) to bardzo dużo, to różnica wręcz klasy.

Nie pogrążaj się już, rozstaw osi (5cm) to jak dla mnie długość. 

A na szerokość kodiaq ma akurtat 2cm wiecej od superb, idąc Twoim tokiem rozumowania, jest pół klasy większy od superba, co na żywo się potwierdza.

Napisano
18 minut temu, TomekD000 napisał(a):

Nie pogrążaj się już, rozstaw osi (5cm) to jak dla mnie długość. 

A na szerokość kodiaq ma akurtat 2cm wiecej od superb, idąc Twoim tokiem rozumowania, jest pół klasy większy od superba, co na żywo się potwierdza.

Usiądź tu i tam, bo bez sensu teoretyzujesz. 

Napisano
5 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Szkoda, bo jeździłem G12 i z tyłu to wygodniej chyba tylko w jakimś RR czy Bentleyu.

Tyle że za 90 koła, 7mka w longu to już będzie niezła skarbonka. Zwykła która niby by się mieściła ma z tyłu niewiele więcej miejsca niż 5'tka (tutaj pewnie fotele odjechały w tyłu do wsiadania ale i tak szału nie ma)Screenshot_20250915_211618_SamsungInternet.jpg.ca19a2f2e4a7062a110731644ccd0f34.jpg

Napisano
24 minuty temu, Piotrus napisał(a):

Tyle że za 90 koła, 7mka w longu to już będzie niezła skarbonka.

JaK ma być wygodnie, to będzie drogo :phi:

BMW to w żadnej wersji nie jest tania opcja, ale za to w tej jest mega wygodna. 

Ten sam kolega, co jest właścicielem tej siódemki miał też przedłużaną W221 i to również bardzo wygodne auto, jednak tam psuło się wszystko i wszystko kosztowało. Dużo kosztowało.

Napisano
Napisano
1 minutę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Na pewno bedzie sie wygodnie w nich czekac na lawete ;]

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał(a):

Na pewno bedzie sie wygodnie w nich czekac na lawete ;]

Jak się nie ma miedzi to się dupą w Skodzie siedzi :]

Napisano
W dniu 15.09.2025 o 09:12, bielaPL napisał(a):

Cześć

Arteon z klejonymi szybami.

Napisano
W dniu 16.09.2025 o 13:48, prawoimotoryzacja napisał(a):

Potwierdzam. Kia Optima też ma sporo miejsca z tyłu. Z Optimy na Arteona się przesiadłem i wcale nie jest dużo więcej.

Napisano
10 godzin temu, Kysior napisał(a):

Potwierdzam. Kia Optima też ma sporo miejsca z tyłu. Z Optimy na Arteona się przesiadłem i wcale nie jest dużo więcej.

Arteon ma mało miejsca nad głową a z tyłu jest praktycznie dwuosobowy. W SuperB i Passacie jest zdecydowanie więcej miejsca. 

A te wszystkie średnie SUVy nie nadają się na trasy, zwyczajnie w porównaniu do sedanów źle się tym jeździ, dopiero duże SUVy od X5, GLE czy Q7 o sporych mocach, dużej masie i dużych rozstawach kół fajnie jadą ale... miejsca w nich nadal nie ma tyle ile w SuperB czy Passacie. W Discovery 4 czy 5 też jest mniej miejsca. 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
37 minut temu, G.O.A.T. napisał(a):

A te wszystkie średnie SUVy nie nadają się na trasy, zwyczajnie w porównaniu do sedanów źle się tym jeździ, dopiero duże SUVy od X5, GLE czy Q7 o sporych mocach, dużej masie i dużych rozstawach kół fajnie jadą ale... miejsca w nich nadal nie ma tyle ile w SuperB czy Passacie. W Discovery 4 czy 5 też jest mniej miejsca. 

Cóż - nie ma aut do wszystkiego. Zawsze jest mniejszy lub większy kompromis.

Napisano
13 minut temu, marcindzieg napisał(a):

Cóż - nie ma aut do wszystkiego. Zawsze jest mniejszy lub większy kompromis.

Passat Kombi, SuperB kombi... ewentualnie RS6 ale to już trzeba mieć Stację Kontroli Pojazdów a przy odrobinie nagięcia oczekiwań jest zawsze...  :] 

Edytowane przez G.O.A.T.

Napisano
Godzinę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Arteon ma mało miejsca nad głową a z tyłu jest praktycznie dwuosobowy.

Bez przesady. Mam 183cm i bez problemu się wygodnie mieszczę z tyłu, podobnie jak w CC, który trochę jeździłem. Miejsca sporo na nogi, wąski też nie jest.

Nie każdy też jeździ w trasy z kompletem dorosłych pasażerów i to jeszcze w kapeluszach :).

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał(a):

Bez przesady. Mam 183cm i bez problemu się wygodnie mieszczę z tyłu, podobnie jak w CC, który trochę jeździłem. Miejsca sporo na nogi, wąski też nie jest.

Nie każdy też jeździ w trasy z kompletem dorosłych pasażerów i to jeszcze w kapeluszach :).

Mam więcej i się z tyłu nie mieszczę komfortowo. 

Autor szuka auta z dużą ilością miejsca na tylnej kanapie. 

W dniu 15.09.2025 o 09:12, bielaPL napisał(a):

żeby pasażer z tyłu miał bardzo wygodnie.

Nie wiemy co to za pasażer i czy ma 1,52cm czy może 2,05cm. 

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, G.O.A.T. napisał(a):

Nie wiemy co to za pasażer i czy ma 1,52cm czy może 2,05cm. 

1.85 - bez udziwnień ;) 

Napisano
4 minuty temu, bielaPL napisał(a):

1.85 - bez udziwnień ;) 

To każdy :]

Napisano

Wygoda to nie tylko miejsce na nogi. Ja bym celował w vany ze stanów, Pacifica, Sienna itp. :ok: 

Napisano
W dniu 19.09.2025 o 09:23, G.O.A.T. napisał(a):

Passat Kombi, SuperB kombi... ewentualnie RS6 ale to już trzeba mieć Stację Kontroli Pojazdów a przy odrobinie nagięcia oczekiwań jest zawsze...  :] 

Czy ten "SuperB" to jakiś chiński odpowiednik Skody Superb? 😆

Napisano
W dniu 16.09.2025 o 13:48, prawoimotoryzacja napisał(a):

To jest bardzo ryzykowne. Za pół roku może odkryć, że szyby są bez ramek i że mu się to wcale nie podoba.

;l

Napisano
8 godzin temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Czy ten "SuperB" to jakiś chiński odpowiednik Skody Superb? 😆

To Super B 🤪🤣😂

Napisano
9 godzin temu, Ryb napisał(a):

To jest bardzo ryzykowne. Za pół roku może odkryć, że szyby są bez ramek i że mu się to wcale nie podoba.

;l

Wtedy sobie wsadzi drzwi ze zwykłego Passata i będzie cacy 😄

Napisano
11 godzin temu, rwIcIk napisał(a):

To kiedy będzie C?

To była Vectra C :swiety:

Napisano
W dniu 15.09.2025 o 11:19, rwIcIk napisał(a):

Superb :ok:

To jest jedyne auto które miałem okazję używać i w którym mając 1.85 m, byłem w stanie jeździć z tyłu  pracując na kompie, bo mogłem założyć nogę na nogę. 

Napisano
9 godzin temu, Pito napisał(a):

To jest jedyne auto które miałem okazję używać i w którym mając 1.85 m, byłem w stanie jeździć z tyłu  pracując na kompie, bo mogłem założyć nogę na nogę. 

Pytanie, czy faktycznie potrzebujemy takiej ilości zbędnej przestrzeni?

Napisano
9 godzin temu, Pito napisał(a):

Auto wąskie i głośne, zawieszenie buja jak na łajbie można 🤮

Napisano
1 minutę temu, prawoimotoryzacja napisał(a):

Pytanie, czy faktycznie potrzebujemy takiej ilości zbędnej przestrzeni?

Dlatego prywatnie jezdze Vitara, ktora ma 4.25 m dlugosci 😀

PS: W Superb jeszcze przed nogi wchodziła torba na laptopa, albo plecek

Napisano

Hmmmmm...... :hmm:

A myślałeś o Fordzie Scorpio Ghia z kładzioną tylną kanapą?

Albo o Meśku W126 SEL?

Ewentualnie Lex serii GS bądź LS?

Z takim budżetem to można przebierać w ofertach, jak w ulęgałkach. 🙂 

Napisano
W dniu 25.09.2025 o 15:50, Bartłomiej napisał(a):

Hmmmmm...... :hmm:

A myślałeś o Fordzie Scorpio Ghia z kładzioną tylną kanapą?

Albo o Meśku W126 SEL?

Ewentualnie Lex serii GS bądź LS?

Z takim budżetem to można przebierać w ofertach, jak w ulęgałkach. 🙂 

W140 s420l lub 500. W126 może być troszkę zbyt archaiczne w tym przypadku. Gdyby nie Ruda, to w220 z longiem lub bez i ustawianą tylną kanapą 👍