Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i odebrałem swoje pierwsze EV

Featured Replies

Napisano
12 minut temu, kravitz napisał(a):

Ja jeździłem co 2 tygodnie Seicento z Wawy do Pragi, a później z Wawy do Eindhoven i to w czasach kiedy nie było autostrad w PL.

Nie wiem czy w tym kierunku chcemy iść ;]

20 lat temu przejechalem Reno Clio z Milton Keynes (UK) do Warszawy, bo mi sie córka rodziła. Jazda w stylu betonowego-petrolheada, nonstop dzień-noc-dzień, sikanie po kropelce i wcieranie w nogawkę. 

Anglia - Warszawa zrobiłem wiele razy. Z 15 razy przynajmniej, ale raczej z noclegiem pod Słubicami. 

Napisano
5 godzin temu, mrBEAN napisał(a):

To tak dla uzupełnienia tematu, świeży wpis z jednej z grup EV. 

IMG_8891.jpeg

O teoria spiskowa :spy: 

Napisano
  • Autor

Wczoraj zaskoczyła mnie logika działania ogrzewania w Skodzie Elroq.

Otóż okazało się, że kiedy jadę sam, to miejsca pasażerów nie są ogrzewane 8]

Tzn z nawiewów praktycznie nie leci ciepłe powietrze, na wyświetlaczu po stronie pasażera widnieje napis ECO.

Jak tylko pasażer wsiądzie, to nawiew od razu startuje i na wyświetlaczu już można normalnie regulować temperaturę dla pasażera.

Daleko posunięta optymalizacja w zużywaniu prądu :hmm:

Napisano
8 minut temu, sowik85 napisał(a):

Tzn z nawiewów praktycznie nie leci ciepłe powietrze, na wyświetlaczu po stronie pasażera widnieje napis ECO.

Jak tylko pasażer wsiądzie, to nawiew od razu startuje i na wyświetlaczu już można normalnie regulować temperaturę dla pasażera.

Eeee w Tesli mamy to od początku, tylko że u nas nie ma żadnych subiektywnych treści eco :skromny:

Wystarczy że wyzwolisz czujnik nacisku na fotelu i już masz full. Może w Skodzie też na to wpadli??

Napisano
13 minut temu, sowik85 napisał(a):

Ja mam tak nawet w Golfie, więc to żaden nowy wynalazek ;)

Napisano
41 minut temu, sowik85 napisał(a):

Pewnie da się to obd11 wyłączyć. Toni tak lepiej niż w chinolach tam jest albo grzanie na max albo klima na max.

Napisano
  • Autor
45 minut temu, kravitz napisał(a):

Ja mam tak nawet w Golfie, więc to żaden nowy wynalazek ;)

Kurka ale jest zacofany, pojęcia nie miałem o takim wynalazku 8]

Napisano
16 minut temu, sowik85 napisał(a):

Kurka ale jest zacofany, pojęcia nie miałem o takim wynalazku 8]

Spoko, zaraz zaczniesz sie doktoryzowac, jak najwydajniej jechac za tirem i jak niezauważalnie sikac przy ladowarce. Ale za to ręka śmierdzi penisem, a nie ropą:old:😂

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Spoko, zaraz zaczniesz sie doktoryzowac, jak najwydajniej jechac za tirem i jak niezauważalnie sikac przy ladowarce. Ale za to ręka śmierdzi penisem, a nie ropą:old:😂

Nie jestem EV ultrasem, będę jechał przed tirem! :old:

Poza tym trasa wymagająca doładowania w międzyczasie zdarzy się pewnie 1x na kwartał, nie będę robił z tego zagadnienia :cfaniak2:

Napisano
3 godziny temu, Rado_ napisał(a):

Do eleganckiej restauracji wchodzi blond dama. Siada przy stoliku i zamawia kawę. Kelner w pokłonach przynosi tę kawę, stawia przed nią i odchodzi. Dama zaczyna pić zamówiony napój. Wtem mina jej rzednie. Zniesmaczona wzywa kelnera:
- Proszę pana! Ta kawa śmierdzi brudnym ch**m!
Kelner podnosi filiżankę wącha ze wszystkich stron. Po chwili stwierdza:
- Pani będzie łaskawa wziąć filiżankę w drugą rękę. ;]

Napisano
54 minuty temu, sowik85 napisał(a):

Poza tym trasa wymagająca doładowania w międzyczasie zdarzy się pewnie 1x na kwartał, nie będę robił z tego zagadnienia :cfaniak2:

Ot. I cała tajemnica ;)

Ludzie zastanawiają się nad przypadkami szczególnymi pracy przedstawiciela handlowego, a sami robią długie traski od wielkiego dzwonu ;]

Jakby tak pomysleć, to duży zasięg na baku jest potrzebny bardziej w spalinówce niż elektryku, bo spaliniakiem właśnie trzeba gdzieś pojechać i dolać. Zbędny czas. W EV nigdzie nie jedziesz. Ładujesz jak komórkę. Kiedy śpisz.

Napisano
  • Autor
13 minut temu, kravitz napisał(a):

W EV nigdzie nie jedziesz. Ładujesz jak komórkę. Kiedy śpisz.

Właśnie dziś testowałem nocne ładowanie z wallboxa Besen BS20.

Po powrocie do domu ustawiłem ładowanie na noc z prądem 13A. Miało się uruchomić około 2:00 i doładować niecałe 30kwh. Jak odpaliłem apkę po obudzeniu o 6:30 to już było naładowane zgodnie z zadanym poziomem do 80%.

Podoba mi się to :cfaniak2:

Napisano
4 godziny temu, sowik85 napisał(a):

Po powrocie do domu ustawiłem ładowanie na noc z prądem 13A. Miało się uruchomić około 2:00 i doładować niecałe 30kwh. Jak odpaliłem apkę po obudzeniu o 6:30 to już było naładowane zgodnie z zadanym poziomem do 80%.

Zobaczysz, spodoba Ci się jeżdżenie w luksusie, to będziesz jeździł więcej niż kiedykolwiek wczesniej.

Napisano
8 godzin temu, sowik85 napisał(a):

to sa takie elementy ktore poznajesz dopiero jak kupisz EV ;]

pozniej czlowiek nie wyobraza sobie jak ci biedni ludzie moga jezdzic na jakas stacje benzynowa jak mozna w 3 sekundy naladowac auto pod domem :jem:

juz nawet nie musze dodawac ze darmowym paliwem w wielu przypadkach :serducha:

drugi to parkowanie w centrum duzego miasta z platna strefa parkowania. parkujesz i idziesz, nic cie nie interesuje bo masz darmowe parkowanie ;]

trzeci to juz niszczacy system, czyli buspasy. jak mijasz tych ludzi w korku i widzisz jak oni sa wkurzeni na ciebie, to przeciez sie robi piekny dzien ;l

Napisano
9 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

pozniej czlowiek nie wyobraza sobie jak ci biedni ludzie moga jezdzic na jakas stacje benzynowa jak mozna w 3 sekundy naladowac auto pod domem :jem:

drugi to parkowanie w centrum duzego miasta z platna strefa parkowania. parkujesz i idziesz, nic cie nie interesuje bo masz darmowe parkowanie ;]

trzeci to juz niszczacy system, czyli buspasy. jak mijasz tych ludzi w korku i widzisz jak oni sa wkurzeni na ciebie, to przeciez sie robi piekny dzien ;l

Kwintesencja elektryków w 3 akapitach :serducha:

Napisano
46 minut temu, zinger napisał(a):

Kwintesencja elektryków w 3 akapitach :serducha:

limitami odliczen podatkowych i przyspieszeniem juz ich nie chcialem dobijac ;]

Napisano
14 godzin temu, PawelWaw napisał(a):

Jednak Ty jak chcesz potrafisz coś napisać z sensem :skromny:.

Jedni bazują na swoich doświadczeniach z obcowaniem z EV, potem dzieląc się jak wyżej. Inni czytają "testy" w AŚ "Znów podjąłem test miejskim EV w trasie nad morze w szczycie wakacji" :).

Napisano
22 minuty temu, sherif napisał(a):

Jednak Ty jak chcesz potrafisz coś napisać z sensem :skromny:.

przepraszam to sie nie powtorzy ;]

22 minuty temu, sherif napisał(a):

Jedni bazują na swoich doświadczeniach z obcowaniem z EV, potem dzieląc się jak wyżej. Inni czytają "testy" w AŚ "Znów podjąłem test miejskim EV w trasie nad morze w szczycie wakacji" :).

ja jestem za tymi drugimi tekstami, lepsza klikalnosc :jem:

Napisano
W dniu 16.10.2025 o 01:58, sowik85 napisał:

Prius to miał z 15 lat temu.

• 1 miesiąc później...
Napisano

@sowik85 i jak Skoda? Pytam, bo rozważam zamianę żony T roca na Elroqa 85...i bardzo się mnie to auto podoba

Napisano
4 godziny temu, Pado napisał(a):

rozważam zamianę żony

sie wystarszylem :totalszok:

jak nie robisz tras dluzszych niz 20 km to zmiana bedzie miala tylko same plusy :jem:

Napisano
4 godziny temu, Pado napisał(a):

@sowik85 i jak Skoda? Pytam, bo rozważam zamianę żony T roca na Elroqa 85...i bardzo się mnie to auto podoba

Elroq 85 to fajny samochód i zbiera dobre opinie, ale ai mówi, ze to w pl kosztuje prawie tyle samo, co tesla 3 sr (182 vs 185). Która bierze mniej prądu, nie wymaga serwisu, ma świetny system, nawigację i lepsza infrę w przypadku wypadu gdzieś dalej. Elroq nie ma startu wg mnie. 

No chyba, że do Skody na dzień dobry dają -20%. To wtedy tak. ;]

Napisano
16 minut temu, PawelWaw napisał(a):

sie wystarszylem :totalszok:

jak nie robisz tras dluzszych niz 20 km to zmiana bedzie miala tylko same plusy :jem:

Aktualnie t roc robi 5kkm rocznie, służbowe tdi za to nadrabia 🤣

Co nie zmienia faktu, że drugie auto jest potrzebne 

Napisano
4 minuty temu, HelixSv napisał(a):

Elroq 85 to fajny samochód i zbiera dobre opinie, ale ai mówi, ze to w pl kosztuje prawie tyle samo, co tesla 3 sr (182 vs 185). Która bierze mniej prądu, nie wymaga serwisu, ma świetny system, nawigację i lepsza infrę w przypadku wypadu gdzieś dalej. Elroq nie ma startu wg mnie. 

Tesla jest brzydka -po prostu nie podoba nam się ...

Elroq 50 jest w atrakcyjnej cenie,ale znów zasieg...

W piątek mam wymianę oleju w służbowej Skodzie to pomacam elroqa

Na razie to luźne chęci zmiany bo jakby nie było to po sprzedaży t roca trzeba by dołożyć co najmniej 100kpln do wersji 85...i bije sie z myślami czy to ma w ogóle sens...z drugiej strony t roc młodszy nie będzie 

Napisano
1 godzinę temu, Pado napisał(a):

Na razie to luźne chęci zmiany bo jakby nie było to po sprzedaży t roca trzeba by dołożyć co najmniej 100kpln do wersji 85...i bije sie z myślami czy to ma w ogóle sens...z drugiej strony t roc młodszy nie będzie 

Elektryki nie są jeszcze na takim etapie rozwoju, żeby wybierać sobie na podstawie wyglądu. Jeszcze przynajmniej 5 lat, pewnie 10.

Elroq jest ok, są gorsze ev.

Napisano
1 godzinę temu, Pado napisał(a):

To ma byc drugie do miasta czy w trasy? Bo to ma prawie 4.5m, pytanie czy takiego klocka faktycznie potrzebujecie. 

Zobacz sobie na Pume, bardzo udane auto imo, chociaz jeszcze za krótko mam zeby cos więcej powiedziec, ale póki co, jest ok i chyba w dobrej cenie mozna wytargać.

Albo poczekac na nową mniejsza skode czy cupre, które maja w 2026 wejść :hmm:

Napisano
39 minut temu, zinger napisał(a):

To ma byc drugie do miasta czy w trasy? Bo to ma prawie 4.5m, pytanie czy takiego klocka faktycznie potrzebujecie. 

Zobacz sobie na Pume, bardzo udane auto imo, chociaz jeszcze za krótko mam zeby cos więcej powiedziec, ale póki co, jest ok i chyba w dobrej cenie mozna wytargać.

Albo poczekac na nową mniejsza skode czy cupre, które maja w 2026 wejść :hmm:

Drugie auto, przede wszystkim lokalnie, do miasta,ale takze i w trase kilka razy do roku

Napisano
38 minut temu, Pado napisał(a):

Drugie auto, przede wszystkim lokalnie, do miasta,ale takze i w trase kilka razy do roku

Spodoba Ci się i będziesz chciał jeździć dalej. Masz racje, aby nie zmniejszać samochodu i zasięgu. 

Napisano
3 godziny temu, Pado napisał(a):

bije sie z myślami czy to ma w ogóle sens..

Sam tak mam, ale mam czas. Na razie co raz bardziej sie zniechecam co do utraty warrosci, braku doplat…sam nie wiem.

Napisano
W dniu 15.10.2025 o 10:08, sherif napisał(a):

Na torze to go raczej nei objedzie :).

Zależy na jakim. Stockowy GR na SR rzadko łamie dwie minuty, a gołą trójką jednak zrobisz jak tam coś umiesz. Ale na jakimkolwiek wolniejszym (a właściwie jeszcze wolniejszym) to oczywiście racja 

Napisano
W dniu 15.10.2025 o 10:13, kravitz napisał(a):

Objedzie.

Coś co ma 2-3 sekundy do setki, zrobi 100m różnicy na każdej prostej. Nawet jakby się prowadziło jak wóz z węglem to Yaris tego dystansu nie nadrobi.

No taka jest rzeczywistość.

Ale Jarek jednak hamuje i skręca w serii

Napisano
W dniu 16.10.2025 o 08:58, sowik85 napisał(a):

W Teslach od kilkunastu lat :hehe:

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Pado napisał(a):

Póki co jesteśmy bardzo zadowoleni :ok:

To jest w odczuciu normalne auto, tylko że na prąd. Jest wygodnie, cicho i dynamicznie kiedy trzeba. Żona jest zachwycona ;)

Za nami niecałe 1800km przebiegu, odebrałem w I połowie Października. Zużycie wg auta to 19kwh/100, zużycie zczytane z podlicznika prądu to 21kwh/100.

Normalnie używamy ogrzewania, grzanych foteli i czasami ogrzewania postojowego.

Auto kula się póki co w 80% po mieście. 

Jest ciężkie i to czuć, ale idzie się przyzwyczaić. Jest też dość duże a przede wszystkim szerokie- trudniej się parkuje.

Jest wyraźnie szersze od mojej poprzedniej Skody Karoq. Za to Elroq jest mega zwrotny- zawraca prawie w miejscu :)

Póki co polecam, fajny wózek. U nas robi za 1wsze auto w rodzinie.

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, format napisał(a):

W Teslach od kilkunastu lat :hehe:

Nie bij, to mój pierwszy poważny kontakt z EV ;]

Napisano
W dniu 16.10.2025 o 09:41, wujek napisał(a):

Pewnie da się to obd11 wyłączyć. Toni tak lepiej niż w chinolach tam jest albo grzanie na max albo klima na max.

W Chińskich autach często jest tak, se klima sie wyłącza kiedy czujnik wykryje obecność pasażera.... 

Edytowane przez grogi

Napisano
W dniu 27.11.2025 o 00:50, sowik85 napisał(a):

Póki co jesteśmy bardzo zadowoleni :ok:

To jest w odczuciu normalne auto, tylko że na prąd. Jest wygodnie, cicho i dynamicznie kiedy trzeba. Żona jest zachwycona ;)

Za nami niecałe 1800km przebiegu, odebrałem w I połowie Października. Zużycie wg auta to 19kwh/100, zużycie zczytane z podlicznika prądu to 21kwh/100.

Normalnie używamy ogrzewania, grzanych foteli i czasami ogrzewania postojowego.

Auto kula się póki co w 80% po mieście. 

Jest ciężkie i to czuć, ale idzie się przyzwyczaić. Jest też dość duże a przede wszystkim szerokie- trudniej się parkuje.

Jest wyraźnie szersze od mojej poprzedniej Skody Karoq. Za to Elroq jest mega zwrotny- zawraca prawie w miejscu :)

Póki co polecam, fajny wózek. U nas robi za 1wsze auto w rodzinie.

W wersji RWD ta platforma zawraca w miejscu. Natomiast w wariantach AWD juz tak fajnie nie jest.

Napisano
18 godzin temu, grogi napisał(a):

W Chinskich autach często jest tak, se klima sie wylącza uak czujnik wykryje obecność pasażera.... 

nie w chińskich autach nie ma możliwości pracy klimy razem z ogrzewaniem. Jak jest chłodno i pada deszcz jest jak w lanosie z 2000 roku szyby parują bo klima nie działa. 

Napisano
19 minut temu, wujek napisał(a):

nie w chińskich autach nie ma możliwości pracy klimy razem z ogrzewaniem. Jak jest chłodno i pada deszcz jest jak w lanosie z 2000 roku szyby parują bo klima nie działa. 

Czegoś takiego bym właśnie oczekiwał. Wszystko jest zajedwabiste na papierze, w tabelce z wyposażeniem: w każdej rubryczce zaznaczone "JEST".

W rzeczywistości się okazuje, że aż takie fajne to one nie są...

Edytowane przez grogi

Napisano
Teraz, grogi napisał(a):

Czegoś takiego bym właśnie oczekiwał. Wszystko jest zajedwabiste na papierze, w tabelce z wyposażeniem: w każdej rubryczce zaznaczone "JEST".

Ja się tego spodziewałem i płacę za to

kupsko 250zl na miesiąc ale każde europejskie auto elektryczne jest lepsze. W Volvo jest normalnie choć też chińskie. 

Napisano
Godzinę temu, grogi napisał(a):

Też mam takie zdanie o chińszczyźnie ;)

Nie tylko samochody.

Parametry we wszystkim zarąbiste, ale jak zaczynasz używać to się okazuje, że w tabelce celowo nie było punktów które wypadają słabo ;]

Napisano
W dniu 26.11.2025 o 21:29, HelixSv napisał(a):

Elektryki nie są jeszcze na takim etapie rozwoju, żeby wybierać sobie na podstawie wyglądu. Jeszcze przynajmniej 5 lat, pewnie 10.

Elroq jest ok, są gorsze ev.

+2 dla EV6 😁😌

Napisano
W dniu 26.11.2025 o 19:47, HelixSv napisał(a):

Jezeli jedynym kryterium wyboru to dostepny budzet to moze tak. Ale porownujesz suva z plaskaczem w sedanie. Do suva, choc mniejszego rozmiarowo załadujesz sie pod sufit a po zlozeniu foteli wrzucisz rowery, mozesz rozlozyc materac i ogarnac nocleg albo przewiezc jakies wieksze gabaryty. TM3 jest przyjemna dla oka ale bagaznik choc litraz duzy to funkcjonalnosc duzo nizsza (no chyba, ze ktos tylko z walizkami jezdzi i nie potrzebuje nic wiecej.

Fukcjonalnie pewnie byloby blizej do TMY ale jej stylistyka jest jaka jest. 

Edytowane przez Filipfm

Napisano
11 godzin temu, wujek napisał(a):

Ja się tego spodziewałem i płacę za to

kupsko 250zl na miesiąc ale każde europejskie auto elektryczne jest lepsze. W Volvo jest normalnie choć też chińskie. 

Za 250zł / miesiąc to się można przemęczyć... 😄 Utraty wartości to chyba nawet wózek niemowlęcy ma więcej niż 3000zł / rok...

Napisano
6 godzin temu, Filipfm napisał(a):

Jezeli jedynym kryterium wyboru to dostepny budzet to moze tak. Ale porownujesz suva z plaskaczem w sedanie. Do suva, choc mniejszego rozmiarowo załadujesz sie pod sufit a po zlozeniu foteli wrzucisz rowery, mozesz rozlozyc materac i ogarnac nocleg albo przewiezc jakies wieksze gabaryty. TM3 jest przyjemna dla oka ale bagaznik choc litraz duzy to funkcjonalnosc duzo nizsza (no chyba, ze ktos tylko z walizkami jezdzi i nie potrzebuje nic wiecej.

Fukcjonalnie pewnie byloby blizej do TMY ale jej stylistyka jest jaka jest. 

Te litry w Teslach też jakoś tak w calach chyba mierzone są... To co w europejskim bądź azjatyckim samochodzie wygląda na 500l, w Tesli ma 900l... 

Napisano
23 godziny temu, grogi napisał(a):

3000zł / rok...

+VAT od 30k wpłaty początkowej, czyli drugie 3000zl / rok, jak już mamy być precyzyjni. 

Napisano
W dniu 16.10.2025 o 08:58, sowik85 napisał(a):

A nie masz wtedy uczucia zimna? Przecież powietrze się miesza, ja czuję dyskomfort jeśli są duże różnice między strefami.

Napisano
W dniu 16.10.2025 o 19:07, HelixSv napisał(a):

Zobaczysz, spodoba Ci się jeżdżenie w luksusie, to będziesz jeździł więcej niż kiedykolwiek wczesniej.

I wtedy nagle okaże się, że to twierdzenie...

W dniu 16.10.2025 o 14:01, kravitz napisał(a):

Ludzie zastanawiają się nad przypadkami szczególnymi pracy przedstawiciela handlowego, a sami robią długie traski od wielkiego dzwonu ;]

...szybko się zdezaktualizuje. I ani się człowek spostrzeże a już jedzie za TIRem planując kolejne sikania i obiady.

;l

Napisano
W dniu 26.11.2025 o 19:55, Pado napisał(a):

O, kolejny, którego żonie się Tesla nie podoba.

;]

W dniu 26.11.2025 o 19:55, Pado napisał(a):

Zobacz Forda, nam się Explorerem bardzo fajnie jeździło. Jest też Capri, które tak samo jeździ a przy tym świetnie wygląda. No i Ford potrafi wyskoczyć z konkretnym rabatem. Aha, i dają do nich gwarancję na 8 lat.

:ok: