Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kryteria wyboru samochodu

Featured Replies

Napisano

Jako że stan obecnej motoryzacji sprawia iż eksploatacja samochodu po gwarancji to stąpania po polu minowym , a na wiosną przyszłego roku ,po pięciu latach będzie kończyła się u mnie ,więc rozpocząłem tak zwany (modne słowo ;])...research . I tu pojawiły się schody ,założone kryteria to ...cena  ok. 130 -160 k (im mniej tym lepiej) ,benzyna ,miękka hybryda, hybryda, automat ,moc pozwalająca na bezpieczne wyprzedzenie TIRa ,adaptacyjny tempomat ,czujnik martwego pola ,grzane fotele i dobrze jak kiera też była by grzana ,o  takich oczywistościach jak automatyczna klima ,keyless ,kamera cofania i android auto nawet nie warto wspominać. A po kilku wizytach w kilku salonach okazało się że najważniejszym obecnie kryterium jest ...fotel kierowcy . Początkowo chciałem dokonywać wyboru między crossoverami/suvami  klasy B i C ,szybko z klasy B zrezygnowałem ,Honda H-rv , Renault Captur , Citroen C3 Aircros  czy...MG ZS to jednak za mało. Zacząłem więc baczniej przyglądać się klasie C i co nie usiądę na miejscu kierowcy to coś nie tak ,albo za krótkie siedzisko , za wąskie ,za twarde ,a jak już siedzisko OK. to oparcie twarde . Najbliżej mi obecnie do Australa , naturalnego następcy mojego Kadjara ,ale   dobrze wypadł nowy Tiguan(tylko trochę cenowo odstaje) i ... MG HS .A może znacie jakieś inne suvy/crossovery  o wygodnych fotelach z długim siedziskiem lub jego regulacją ,które by nie były gorsze od tych które mam obecnie ?.

IMG_20251001_172731125_AE.jpg

Napisano
5 minut temu, stalan napisał(a):

A może znacie jakieś inne suvy/crossovery  o wygodnych fotelach

Popatrz na Qashqai ... We wrześniu robiłem na raz trasę Łódź-Darłowo-Łódź, i po raz pierwszy od długiego czasu po ca. 10h w fotelu nic mnie nie bolało. I tak w sumie 2 razy 😉

Napisano
  • Autor
10 minut temu, motomouse napisał(a):

Qashqai

Zastanawiałem się a nawet w nim usiadłem ,ale technicznie to Austral ,tylko ....ok. 15 tys. droższy .

Napisano
7 minut temu, stalan napisał(a):

Zastanawiałem się a nawet w nim usiadłem ,ale technicznie to Austral ,tylko ....ok. 15 tys. droższy .

Wg mnie jedyny sensowny wybor w QQ to hybryda ePower, ktora ma mniej wspolnego z Australem.

Napisano
  • Autor
21 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Tucson/Sportage próbowałeś?

Tak i to jedne z pierwszych , ale o ile w Sportage w wersji L z dodatkami niewiele przewyższa założony budżet ,to Tuscon aby mieć adaptacyjny tempomat musi być w wersji Executive a to już  grubo ponad 170 k.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Maciej__ napisał(a):

mnie jedyny sensowny

Cena Panie ,cena ;].

Napisano
1 minutę temu, stalan napisał(a):

Cena Panie ,cena ;].

To bym nie zmienial wcale :ok:

Nie widze sensu w zamianie na praktycznie taki sam, ale troche nowszy ;)

Napisano
  • Autor
12 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Nie widze sensu w zamianie na praktycznie taki sam, ale troche nowszy

No jak taki sam ?, Austral to nie Kadjar i nie trochę nowszy ale aż o 5 lat .A po drugie po lifcie bardzo mi się podoba ale się przy nim nie upieram i rozważam inne opcje.

PS. A jak jakieś 35 lat temu zmieniałem Poloneza "Borewicza" na Poloneza "akwarium" ,to też była zamiana ;].

Edytowane przez stalan

Napisano
2 minuty temu, stalan napisał(a):

No jak taki sam ?, Austral to nie Kadjar i nie trochę nowszy ale aż o 5 lat .A po drugie po lifcie bardzo mi się podoba .

PS. A jak jakieś 35 lat temu zmieniałem Poloneza "Borewicza" na Poloneza "akwarium" ,to też była zamiana ;].

Widze, ze decyzje juz podjales ;]

Napisano
18 minut temu, stalan napisał(a):

Cena Panie ,cena ;].

160tyś starczy  na qq

Napisano
  • Autor
Teraz, Maciej__ napisał(a):

Widze, ze decyzje juz podjales ;]

Nie...przeczytałeś przed edycją ;] , jest wprawdzie naturalnym wyborem ze względu...na joystick do obsługi multimediów za kierownicą ,ale że jestem starym sknerusem to jak  będzie coś tańszego lub w podobnej cenie (z wygodnym fotelem) zapewne się skuszę . Czekam aby zasiąść też w nowej Mazdzie CX5  ,bo o dziwo ceny mają kuszące.

Napisano

Nie...przeczytałeś przed edycją ;] , jest wprawdzie naturalnym wyborem ze względu...na joystick do obsługi multimediów za kierownicą ,ale że jestem starym sknerusem to jak  będzie coś tańszego lub w podobnej cenie (z wygodnym fotelem) zapewne się skuszę . Czekam aby zasiąść też w nowej Mazdzie CX5  ,bo o dziwo ceny mają kuszące.

Fakt, nowa CX-5 jest naprawde fajnie wyceniona :ok:

Tylko, ze mocno wykastrowali naped bo zostal jedynie zdlawiony 2,5 140KM.

Aczkolwiek do spokojnej jazdy powinien byc w porzadku.

Napisano

CX-5 niby dobrze wyceniona ale jak sie chce dorzucić grzane fotele to nagle staje sie wyceniona jak wczesniej :)

Napisano
4 minuty temu, zenek111 napisał(a):

CX-5 niby dobrze wyceniona ale jak sie chce dorzucić grzane fotele to nagle staje sie wyceniona jak wczesniej :)

Nie jest wyceniona jak wczesniej, bo dochodzi jeszce szkrzynia AT.

Napisano
  • Autor
10 minut temu, zenek111 napisał(a):

Tu bym nie przesadzał ...

Zrzut ekranu 2025-10-15 155407.png

Napisano
5 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Nie jest wyceniona jak wczesniej, bo dochodzi jeszce szkrzynia AT.

Nie wiem dokładnie jak było wczesniej chodziło mi o to ze nie da sie dorzucić grzania w jakiejs opcji czy pakiecie za 2koła jak u VW, Renault czy innej skodzie

Napisano
2 godziny temu, stalan napisał(a):

Jako że stan obecnej motoryzacji sprawia iż eksploatacja samochodu po gwarancji to stąpania po polu minowym , a na wiosną przyszłego roku ,po pięciu latach będzie kończyła się u mnie ,więc rozpocząłem tak zwany (modne słowo ;])...research . I tu pojawiły się schody ,założone kryteria to ...cena  ok. 130 -160 k (im mniej tym lepiej) ,benzyna ,miękka hybryda, hybryda, automat ,moc pozwalająca na bezpieczne wyprzedzenie TIRa ,adaptacyjny tempomat ,czujnik martwego pola ,grzane fotele i dobrze jak kiera też była by grzana ,o  takich oczywistościach jak automatyczna klima ,keyless ,kamera cofania i android auto nawet nie warto wspominać. A po kilku wizytach w kilku salonach okazało się że najważniejszym obecnie kryterium jest ...fotel kierowcy . Początkowo chciałem dokonywać wyboru między crossoverami/suvami  klasy B i C ,szybko z klasy B zrezygnowałem ,Honda H-rv , Renault Captur , Citroen C3 Aircros  czy...MG ZS to jednak za mało. Zacząłem więc baczniej przyglądać się klasie C i co nie usiądę na miejscu kierowcy to coś nie tak ,albo za krótkie siedzisko , za wąskie ,za twarde ,a jak już siedzisko OK. to oparcie twarde . Najbliżej mi obecnie do Australa , naturalnego następcy mojego Kadjara ,ale   dobrze wypadł nowy Tiguan(tylko trochę cenowo odstaje) i ... MG HS .A może znacie jakieś inne suvy/crossovery  o wygodnych fotelach z długim siedziskiem lub jego regulacją ,które by nie były gorsze od tych które mam obecnie ?.

IMG_20251001_172731125_AE.jpg

Auta 5 letnie to nie jest pole minowe. Ja w firmie bazuje na 15-18 lalkach i są wpadki ale tragedii nie ma. Ale nawiązując do wątku Renault ma w tej chwili fajne oferty, a dacia także. Niestety jestem spaczony marka, więc może to być nieobiektywne.

Napisano
3 godziny temu, stalan napisał(a):

Jako że stan obecnej motoryzacji sprawia iż eksploatacja samochodu po gwarancji to stąpania po polu minowym

Nie wymieniłeś Sportage i Tucson, a zdaje się idealnie łapią się w kryteria, do tego mają sensowne gwarancje 👍

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, mrBEAN napisał(a):

Nie wymieniłeś Sportage i Tucson, a zdaje się idealnie łapią się w kryteria, do tego mają sensowne gwarancje 👍

Wszystko się zgadza ,ale już pisałem wyżej że chcąc mieć wszystko na pokładzie  o czym pisałem ,to budżet się nie spina .A poza tym o ile Tuscon dalej mi się podoba to przodu Sportage po liftingu zupełnie nie trawię ,"bumerangi" bardzo mi się podobały , a jednak samochód powinien się podobać.

Napisano

Wszystko się zgadza ,ale już pisałem wyżej że chcąc mieć wszystko na pokładzie  o czym pisałem ,to budżet się nie spina .A poza tym o ile Tuscon dalej mi się podoba to przodu Sportage po liftingu zupełnie nie trawię ,"bumerangi" bardzo mi się podobały , a jednak samochód powinien się podobać.

To który Ci się podoba? 

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, mrBEAN napisał(a):

To który Ci się podoba? 

:hmm: Mercedes GLC i Lexus NX ...ale schodząc na ziemię to jak by pominąć wygodę foteli i  -  Austral po liftingu  , Cupra Formentor ,  MG HS ,  nowa Mazda CX5 ,  Nowy Citroen C5 Aircros , VW Tiguan i Baic Beijing5 oraz Chery Tiggo 8  .To tak na szybko ,pewnie jeszcze kilka   pozycji by się znalazło .

Edytowane przez stalan

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, Marcinas napisał(a):

Ja w firmie bazuje na 15-18 lalkach i są wpadki ale tragedii nie ma

Oczywiście masz rację ,ale to 15-18 latki  jeśli są benzynowe z reguły nie mają wtrysku bezpośredniego ,zaawansowanego  układy recyrkulacji spalin ,filtra GPF i całego mnóstwa elektroniki  "dbającej o ekologię ", dającej komfort i bezpieczeństwo ,nienaprawialnych silników i skrzyń biegów .

Napisano

Mam ten sam dylemat.

Jeździłem Sportage, Tucson, QQ, Australem.

Sportage odpada bo się nie podoba i kierownica jakaś dziwna w polifcie.

Tucson nie bo chodziłem po salonie 30 minut oglądając samochód i nikt nawet nie podszedł pogadać, widoczne plany mają zrobione i im wisi.

QQ spoko, ma wszystko co potrzebne w wersji N-conecta.

Chodź sprzedawca sam się przyznał że tablet centralny często żyje własnym życiem i potrafi 3h się nie włączyć a później działa jak by nigdy nic.

Austral naj fajniej się jeździło, w środku spoko i dostałem fajną ofertę na 1.3 Techno mająca wszystko co potrzebne.

Teraz dumam czy zamawiać czy poczekać na koniec roku lub początek nowego.

Napisano

Citroen C5 kurczę jakoś nie brałem go po uwagę przez silnik 1.2pt ale piszą że gwarancja na 8lat🤔.

Czyżby już go poprawili i silnika już się nie boją.

Chyba podjadę obejrzę bo cena całkiem fajna.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Marcin5 napisał(a):

Teraz dumam czy zamawiać czy poczekać na koniec roku lub początek nowego.

Pomijając problem z wyborem ,mam także podobne rozterki i jeszcze jedną ...wyjeżdżasz  zimą nowym samochodem z salonu na posolone błoto pośniegowe ;] .

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Marcin5 napisał(a):

Czyżby już go poprawili i silnika już się nie boją.

Ma łańcuch zamiast paska w kąpieli olejowej, lecz przy 8 letniej gwarancji to nie ma większego znaczenia ,ale muszę się i tak nim przejechać aby stwierdzić że dzwięk trzech cylindrów mi nie przeszkadza .Będą dostępne do "przymiarek" dopiero w listopadzie.

Edytowane przez stalan

Napisano

Cx5, Forrester .

Edytowane przez sdss

Napisano
23 minuty temu, stalan napisał(a):

Ma łańcuch zamiast paska w kąpieli olejowej, lecz przy 8 letniej gwarancji to nie ma większego znaczenia ,ale muszę się i tak nim przejechać aby stwierdzić że dzwięk trzech cylindrów mi nie przeszkadza .Będą dostępne do "przymiarek" dopiero w listopadzie.

Pamiętam jak koledzy na forum pisali, że ten silnik nigdy nie będzie poprawiony bo jest bublem samym w sobie.

Dlatego nie brałem pod uwagę Citroena i Peugeota ale skoro dają tak długą gwarancję to może coś jest lepiej.

Chociaż może być tyle wyłączeń gwarancji że nic nie będzie obejmować.😂

Napisano
2 godziny temu, stalan napisał(a):

:hmm: Mercedes GLC i Lexus NX ...

GLC fajny, wygodny, fotele dobrze wyprofilowane, z wysuwanym podudziem, z podwójną regulacją podparcia lędźwiowego, ale raczej twarde. Mi pasują :ok:

A bardziej miękko, przyjemniej siedziało mi się w BMW. Tapicerka mniej nabita.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał(a):

GLC fajny, wygodny, fotele dobrze wyprofilowane, z wysuwanym podudziem,

No tak ,wysuwane podudzie mam w swoim obecnym samochodzie( patrz foto) i to jest super sprawa za którą będę być może tęsknił. Ale bądzmy poważni ,GLC zaczynający się od 256 k nie powinien być brany pod uwagę przez polskiego emeryta ;]., to był żart .A to że mi się podoba to już inna sprawa.

Napisano
1 godzinę temu, Marcin5 napisał(a):

Pamiętam jak koledzy na forum pisali, że ten silnik nigdy nie będzie poprawiony bo jest bublem samym w sobie.

Dlatego nie brałem pod uwagę Citroena i Peugeota ale skoro dają tak długą gwarancję to może coś jest lepiej.

Chociaż może być tyle wyłączeń gwarancji że nic nie będzie obejmować.😂

Czy będzie poprawiony to się dopiero okaże, pasek też milion razy poprawiali, a jakbyś miał nawet co rok jeździć na jakiś serwis związany z check engine, nawet za darmo, chciałbyś? Bo ja nie. Albo dolewać oleju między wymianami. I jeździć do ASO na wymianę oleju za 1000 zł bo "gwarancja"? 

A "gwarancja" będzie dopóki Stellantis istnieje, czyli kto wie czy nie krócej niż 8 lat ;]  już pomijając za ile to będziesz mógł sprzedać później

Napisano
5 minut temu, stalan napisał(a):

No tak ,wysuwane podudzie mam w swoim obecnym samochodzie( patrz foto) i to jest super sprawa za którą będę być może tęsknił. Ale bądzmy poważni ,GLC zaczynający się od 256 k nie powinien być brany pod uwagę przez polskiego emeryta ;]., to był żart .A to że mi się podoba to już inna sprawa.

Są też lekko używane w zakładanym budżecie :)

Napisano
  • Autor
6 minut temu, rwIcIk napisał(a):

Są też lekko używane w zakładanym budżecie :)

Fakt są ,ale też mają pięć lat ale 3 razy większy przebieg niż mój samochód 🤣.

Napisano

Może Kuga? FHEV, CVT Titanium plus pakiet Driver Assistance.

Napisano
7 godzin temu, gilbert3 napisał(a):

Czy będzie poprawiony to się dopiero okaże, pasek też milion razy poprawiali, a jakbyś miał nawet co rok jeździć na jakiś serwis związany z check engine, nawet za darmo, chciałbyś? Bo ja nie. Albo dolewać oleju między wymianami. I jeździć do ASO na wymianę oleju za 1000 zł bo "gwarancja"? 

A "gwarancja" będzie dopóki Stellantis istnieje, czyli kto wie czy nie krócej niż 8 lat ;]  już pomijając za ile to będziesz mógł sprzedać później

I właśnie tego się obawiam, Peugeot zawsze mi się podobał ale to co zrobili z silnikiem nto jest dramat.

Kupno nowego trochę uspokaja bo gwarancja jest ale weź to później sprzedaj po paru latach.

Napisano
4 godziny temu, AstraC napisał(a):

Może Kuga? FHEV, CVT Titanium plus pakiet Driver Assistance.

A jak tam z silnikami?. Ecoboost 1.5 też chyba nie jest dobrym wyborem🤔.

Napisano
17 godzin temu, stalan napisał(a):

dobrze wypadł nowy Tiguan(tylko trochę cenowo odstaje)

Skoro VAG wypadł OK to może Skoda Karoq

masz tam do wyboru wersje z normalnymi fotelami

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-karoq-ID6HHDag.html

lub wersja sportline z trochę innymi fotelami

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/skoda-karoq-ID6HxiOs.html

Napisano
2 godziny temu, Marcin5 napisał(a):

A jak tam z silnikami?. Ecoboost 1.5 też chyba nie jest dobrym wyborem🤔.

FHEV to hybryda 2.5.

Nie mam zdania o 1.5R3. Nie interesowałem się.

Napisano
18 godzin temu, Maciej__ napisał(a):

Fakt, nowa CX-5 jest naprawde fajnie wyceniona :ok:

Tylko, ze mocno wykastrowali naped bo zostal jedynie zdlawiony 2,5 140KM.

Aczkolwiek do spokojnej jazdy powinien byc w porzadku.

Mnie to się podoba CX-60 z dieslem 6-cio cylindrowym 3.3 ;]

Powoli mi się kończy gwarancja na Sorento i na taką 2-letnia mazdę to bym chętnie zamienił. Niestety musze kupować za gotówkę i nie jestem w stanie psychicznym wykonać przelewu 250kpln na samochód.

Napisano
2 minuty temu, MarcG napisał(a):

Mnie to się podoba CX-60 z dieslem 6-cio cylindrowym 3.3 ;]

Powoli mi się kończy gwarancja na Sorento i na taką 2-letnia mazdę to bym chętnie zamienił. Niestety musze kupować za gotówkę i nie jestem w stanie psychicznym wykonać przelewu 250kpln na samochód.

Mazda i diesel to nigdy nie byl dobry pomysl ;) Ludzie narzekaja na te silniki, szczegolnie z poczatku produkcji.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, AstraC napisał(a):

FHEV to hybryda 2.5.

A to nie jest przypadkiem plug-in ? , ze względów logistyczno/mieszkaniowych  takich rozwiązań nie biorę pod uwagę .Choć Kuga to naprawdę ładny samochód i obecnie w super promocyjnych cenach .Brałbym po uwagę jedynie 1,5 z automatem ,ale ten silnik ma średnie opinie a gwarancja Forda jest mało atrakcyjna.

Napisano
2 minuty temu, stalan napisał(a):

A to nie jest przypadkiem plug-in ? , ze względów logistyczno/mieszkaniowych  takich rozwiązań nie biorę pod uwagę .Choć Kuga to naprawdę ładny samochód i obecnie w super promocyjnych cenach .Brałbym po uwagę jedynie 1,5 z automatem ,ale ten silnik ma średnie opinie a gwarancja Forda jest mało atrakcyjna.

Jest zarowno HEV jak i PHEV.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, bielaPL napisał(a):

Skoro VAG wypadł OK to może Skoda Karoq

Kupując nowy samochód chciało by się aby był to w miarę świeży model ,a co by nie mówić Karoq jest na rynku już 8 lat. 

Napisano
19 minut temu, stalan napisał(a):

Kupując nowy samochód chciało by się aby był to w miarę świeży model ,a co by nie mówić Karoq jest na rynku już 8 lat. 

Praktycznie już jest koniec tego modelu.

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
12 minut temu, stalan napisał(a):

To wada i zaleta. Wadą jest starość, zaletą że dopracowany. Co kto woli.

Napisano
19 godzin temu, stalan napisał(a):

dobrze wypadł nowy Tiguan(tylko trochę cenowo odstaje)

Do cen jakiegokolwiek auta w przyszłym roku to bym się nie przyzwyczajał - wchodzą nowe limity leasingu, więc sytuacja aut benzynowych może się zmienić, tym bardziej, że z tego co mówili na YT, to tak to sprytnie ogarnęli, że leasingowcy nie będą po co mieli się rzucać na auta na koniec roku, bo nie oszukają systemu.

Edytowane przez OPAL

Napisano
15 minut temu, OPAL napisał(a):

Do cen jakiegokolwiek auta w przyszłym roku to bym się nie przyzwyczajał - wchodzą nowe limity leasingu, więc sytuacja aut benzynowych może się zmienić, tym bardziej, że z tego co mówili na YT, to tak to sprytnie ogarnęli, że leasingowcy nie będą po co mieli się rzucać na auta na koniec roku, bo nie oszukają systemu.

Ja bym sie raczej nastawil na to, ze firmy przerzuca ten koszt na klienta koncowego, wszyscy zaplaca wiecej za ich leasingi ;]

Napisano
55 minut temu, stalan napisał(a):

czyli odpada ;] 

to tylko pokuszę Cię jeszcze że za 173 klocki są z 2.0 TSI i 4x4 ;) 

Napisano
2 minuty temu, bielaPL napisał(a):

czyli odpada ;] 

to tylko pokuszę Cię jeszcze że za 173 klocki są z 2.0 TSI i 4x4 ;) 

Cena wg mnie absurdalna za takiego starocia...