Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszt wynajmu - wycena

Featured Replies

Napisano

Znajomy znajomego w potrzebie...

Chce ode mnie pożyczyć na 3-4miesiące.

Jak to realnie wycenić?

Renault Twingo 3 1.0 2015

Auto będzie robić trase 2 razy w tygodniu 50km a głównie ma stać w gotowości "pod domem" (w jego garazu)

Chłop bardzo porządny i znajomy kładzie za niego głowę.

Mi na teraz to auto nie jest potrzebne.

Wysłane z mojego telefonu

Napisano
  • Popularny post

Nie pożyczać. Czy to Rolls Royce czy zwykle Twingo, nie pożyczać.

Napisano
14 minut temu, ppmarian napisał(a):

Jak to realnie wycenić?

Auto będzie robić trase 2 razy w tygodniu 50km a głównie ma stać w gotowości "pod domem" (w jego garazu)

Chcesz na tym zarobić, czy komuś pomóc? 

Jak mój kumpel potrzebował pożyczyć auto (na trochę), to dostawał z pełnym bakiem i taki zwracał (ale też nie robił nim w tym czasie więcej niż kilkaset kilometrów). 

Napisano
16 minut temu, ppmarian napisał(a):

Jak to realnie wycenić?

Nie pozyczylbym prywatnego samochodu zupelnie obcej osobie, bo tak wg mnie nalezy rozpatrywac znajomwego znajomego.

Korzysc zadna, a moga byc tylko problemy. Sa firmy, ktore wynajmuja na miesiace :ok:

Napisano
  • Autor
Chcesz na tym zarobić, czy komuś pomóc? 
Jak mój kumpel potrzebował pożyczyć auto (na trochę), to dostawał z pełnym bakiem i taki zwracał (ale też nie robił nim w tym czasie więcej niż kilkaset kilometrów). 
Nie chce absolutnie zarobić. Chcę pomoc. Chłop sie upie mi za to zapłacić i dumam ile będzie uczciwie. 50% ceny rynkowej? 400zl/m ?

Napisano
  • Autor

Nie pozyczylbym prywatnego samochodu zupelnie obcej osobie, bo tak wg mnie nalezy rozpatrywac znajomwego znajomego.
Korzysc zadna, a moga byc tylko problemy. Sa firmy, ktore wynajmuja na miesiace :ok:

Tyle że to auto bedzie mi stało pod wiata lub w garażu pewnie do mają bo lubię nim jedzic tylko jak jest ciepło. Do tego czasu będę musiał id czasu do czasu je "przepalac"

Napisano
19 minut temu, Danielpoz. napisał(a):

Nie pożyczać. Czy to Rolls Royce czy zwykle Twingo, nie pożyczać.

co takie nieludzkie, samolubne odruchy ???

Napisano
9 minut temu, ppmarian napisał(a):

Nie chce absolutnie zarobić. Chcę pomoc. Chłop sie upie mi za to zapłacić i dumam ile będzie uczciwie. 50% ceny rynkowej? 400zl/m ?

No to musisz się dogadać, może niech mu najbliższy serwis olejowy zrobi? :nie_wiem:

Napisano
3 minuty temu, PawelWaw napisał(a):

co takie nieludzkie, samolubne odruchy ???

Zupełnie odwrotnie. Tego typu "interesy" są często przyczynkiem do różnych kwasów. 

Napisano
26 minut temu, ppmarian napisał(a):

Tyle że to auto bedzie mi stało pod wiata lub w garażu pewnie do mają bo lubię nim jedzic tylko jak jest ciepło. Do tego czasu będę musiał id czasu do czasu je "przepalac"

No to pozyczaj, najwyzej bedziesz mial jednego znajomego mniej ;]

Napisano
Teraz, Maciej__ napisał(a):

No to pozyczaj, najwyzej bedziesz mial jednego znajomego mniej ;]

A nawet dwoch, bo to znajomy znajomego.

A co jak cos sie zepsuje? Kto bedzie placic? A co jak bedzie wypadek z winy, a co jesli bez winy, ale tamten sie nie poczuwa, co jesli ktos uszkodzi pod nieobecnosc itp. tysiace scenariusze z ktorych wynika kwas i zgrzytanie zebow

Napisano
58 minut temu, ppmarian napisał(a):

Jak to realnie wycenić?

Ale to Ty masz w tym interes czy on? 

Jak Ty, to kombinuj.

Jak on, to niech sobie kupi złomka jakiegoś i jak nie będzie już potrzebował, to sprzeda. Taniej i lepiej się nie da.

Napisano

Też bym nie pożyczył.

Pożyczanie auta wchodzi u mnie w grę tylko w gronie naprawdę kilku bliskich i zaufanych osób.

Pożyczyłem komuś kiedyś i dostałem brudne i popsute. A dałbym głowę, że będzie dbał jak o swoje. 

Od tego czasu nauczyłem się odmawiać. Jak się obrazi-trudno. 

Napisano

Piszesz że znajomy dałby sobie głowę uciąć...

Pozdrawiam

Wysłane z mojego RMX3242 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Od tego są wypożyczalnie albo niech kupi strucla na miesiąc i sprzeda po miesiącu. 

Nie idź w to. 

Napisano

Fajny i ciekawy sposób na utrwalenie braku zaufania do ludzi. 

A całkiem poważnie, nie rób tego. 

Napisano

U mnie coś wielkości P-208 kosztowało by ok 1500 netto miesięcznie. 

Napisano
  • Autor

A ja zdecydowalem ze pożyczę i wrócę do Was po 3m jakie mam przemyślenia i uwagi

400zl/m + przegled i serwis olejowy który wypada w styczniu

Napisano
13 godzin temu, ppmarian napisał(a):

Jak to realnie wycenić?

ja pożyczałem od kolegi kilka razy auto. raz na miesiąc, raz na 2, raz na pół roku. generalnie on nie brał kasy, a serwis był po mojej stronie. wymieniałem olej, filtry, żarówki, dobijałem klimę. miałem nawet szkodę z oc sprawcy, ale kolega nie chciał naprawiać a odszkodowanie było całkiem całkiem. 

Napisano
W dniu 5.11.2025 o 10:13, ppmarian napisał(a):

A ja zdecydowalem ze pożyczę i wrócę do Was po 3m jakie mam przemyślenia i uwagi

Z fakturą VAT?? ;] Czekamy z niecierpliwością czy jeszcze będziecie się lubić :oki:

Napisano

Raz, że ryzyko uszkodzenia auta. Ale masz też temat mandatów z fotoradarów, ewentualnych szkód z OC i wzrostu twoich składek. 

Napisano
13 godzin temu, spad napisał(a):

Raz, że ryzyko uszkodzenia auta. Ale masz też temat mandatów z fotoradarów, ewentualnych szkód z OC i wzrostu twoich składek. 

No właśnie zastanawiam sie, czy gdyby taka umowa była 'oficjalnie' spisana to ewentualne szkody idą na konto właściciela pojazdu, czy kierującego / wypożyczającego?

Jak pożyczasz auto na minuty czy długoterminowo to przecież w cepik ewentualna szkoda leci chyba na twoje konto. 

Edytowane przez iwik

Napisano
7 minut temu, iwik napisał(a):

No właśnie zastanawiam sie, czy gdyby taka umowa była 'oficjalnie' spisana to ewentualne szkody idą na konto właściciela pojazdu, czy kierującego / wypożyczającego?

Nie

7 minut temu, iwik napisał(a):

Jak pożyczasz auto na minuty czy długoterminowo to przecież w cepik ewentualna szkoda leci chyba na twoje konto. 

Zniżki lecą na OC pojazdu, dlatego wystarczy równocześnie szkoda z OC i AC, 2-3 samochody i najem za 400zł odbije się czkawką przy zawieraniu następnych polis ;] 

Napisano
43 minuty temu, iwik napisał(a):

Pierw należałoby zrobić korektę polisy, pod najem pojazdu ;] Zdaje się, że za darmo się nie da.

34 minuty temu, swienty napisał(a):

Nie

Zniżki lecą na OC pojazdu, dlatego wystarczy równocześnie szkoda z OC i AC, 2-3 samochody i najem za 400zł odbije się czkawką przy zawieraniu następnych polis ;] 

Ogólnie marny deal, chyba że masz 100 takich aut na wynajem. Odprowadź z tego podatki, wyższą składkę za ubezpieczenie pojazdu wynajmowanego. Kolega pewnie zrobił użyczenie :skromny:

Napisano
36 minut temu, komor napisał(a):

Ogólnie marny deal, chyba że masz 100 takich aut na wynajem. Odprowadź z tego podatki, wyższą składkę za ubezpieczenie pojazdu wynajmowanego. Kolega pewnie zrobił użyczenie :skromny:

Ale ja to wiem. Bardziej chodzi mi o to, że mając jeszcze 2-3 samochody, to wystarczy zrobić szkodę tym "wynajętym" na AC i OC i już cały plan wgwizdu, bo łączna kwota za użyczenie :skromny: nie wystarczy na pokrycie zwyżki na polisach ;] 

Edytowane przez swienty

Napisano
W dniu 4.11.2025 o 21:15, ppmarian napisał(a):

Chyba bym sie nie zdecydował. Sprawdz umowy ubezpieczenia, czy w razie W nie wyłączą odpowiedzialności (AC) albo nie wróca z regresem (OC).

Jest faktycznie sporo scenariuszy, w których coś może pójść mocno nie tak, nawet bez szczególnej winy. Po prostu się zdarza, że przebijesz opone, kamień uszkodzi szybe, zarysujesz felge o krawężnik, któś stuknie pod sklepem, zdjęcia z fotoradarów, obicie drzwi, wylanie czegoś, przewozęnie i drapnięcie tapicerki itd, itp. Awarie, zapchany dpf/gpf, kontrola poziomu oleju, płynu chłodzenia, no, multum tematów.

Przy "swoim" aucie bierzesz na klate, ale tutaj, przy "czyimś" dobrze by było te kwestie od razu ureglować i ustalić co w sytuacji, kiedy nastąpią.

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Auto miało wrócić w styczniu ale się przeciągnęło.

Mogę powiedzieć tak: jakbym miał pewność co do takich klientów to złoto interes. Lepiej niż ma stać w garażu…

Na liczniku przybyło 2500km

Zatankowane pod korek
8x400zl
Po serwisie olejowym i przeglądzie rejestracyjnym
Wypucowane na zew i wew jak nowe

Polecam tego allegrwicza

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano

Dobrze się skończyło, ale wyjątek potwierdza regułę.

Napisano
W dniu 9.04.2026 o 23:25, ppmarian napisał:

Mogę powiedzieć tak: jakbym miał pewność co do takich klientów to złoto interes. Lepiej niż ma stać w garażu…

Zatankowane pod korek
8x400zl

Polecam tego allegrwicza

Niemożliwe - z pewnością sprzęgło zaraz będzie do wymiany. Albo celowo spuścił olej i jeździł bez a dopiero na oddanie zalał z powrotem.

Już nie wspomnę ilu pieszych tym przejechał i jak bardzo będziesz żałował.

Napisano

Zatankowane pod korek
8x400zl

Polecam tego allegrwicza

Bo jest dobrze jak jest dobrze oki

Napisano

Zatankowane pod korek
8x400zl

Polecam tego allegrwicza

Skąd się wzięło 8x skoro mamy kwiecień a pożyczałeś w listopadzie?

Napisano
  • Autor

Oczywiście x6 [emoji12][emoji2962]

Napisano

Jak to Twój znajomy, to mu pożyczyć za frajer. Kiedyś się odwdzięczy.

Jak to znajomy znajomego, to nie pożyczać wcale. Wynajem nie jest jakoś potwornie drogi...

Edytowane przez grogi

Napisano

Jednemu się tylko przeciągnie. Drugi nie odda takiego. NIE WARTE TEGO.

Co by było jakbyś Ty swoje roz...lił, i potrzebował sam jeździć?!

Edytowane przez grogi

Napisano
  • Autor

Jeździłbym pewnie zastępczym a w ostateczności innym które też zalega w garażu w sumie