Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy szyba przednie w nowym aucie może być odklejona ???

Featured Replies

Napisano

Witam. Oglądałem swoje nowe auto które zostało dostarczone do dilera i po zrobieniu kilku zdjęć zauważyłem że przednia szyba jest na górze bardziej dociśnięta po bokach a środkiem dużo mniej. Według Was to kwestia wyprofilowania szyby czy złego montażu ? Czy gdyby tym środkiem się odklejała to nie powinna pęknąć ?

szyb.jpg

szyb2.jpg

Napisano

Nigdy nie zwracałem na takie rzeczy uwagi.

Jakby była źle wklejona to by ciekło do środka :hmm:

Napisano
22 minuty temu, klo napisał(a):

Witam. Oglądałem swoje nowe auto które zostało dostarczone do dilera i po zrobieniu kilku zdjęć zauważyłem że przednia szyba jest na górze bardziej dociśnięta po bokach a środkiem dużo mniej. Według Was to kwestia wyprofilowania szyby czy złego montażu ? Czy gdyby tym środkiem się odklejała to nie powinna pęknąć ?

Na moje, to jakaś wada szyby. Nie trzyma wymiaru na górnej krawędzi. Ciec nie powinna, bo klej wypełnił braki, ale ja bym to zgłaszał.

Napisano
28 minut temu, klo napisał(a):

szyb.jpg

szyb2.jpg

Sprawdz na innych egzemplarzach, czy to u dilera czy na ulicy.

Jak bedzie podobnie to znaczy, ze standard.

Napisano
  • Autor
54 minuty temu, sowik85 napisał(a):

Tego czy cieknie nie wiem, bo auto jeszcze stoi u dilera.

Napisano
Godzinę temu, klo napisał(a):

Według Was to kwestia wyprofilowania szyby czy złego montażu ?

Uważam że w transporcie coś spadło na dach, i dach jest po kiepskiej naprawie 🥲

😁

Napisano
  • Autor
51 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Na moje, to jakaś wada szyby. Nie trzyma wymiaru na górnej krawędzi. Ciec nie powinna, bo klej wypełnił braki, ale ja bym to zgłaszał.

Mam lekkie obawy czy ASO da sobie radę z naprawą tej szyby i czy przy okazji nie narobią więcej problemów i czegoś przy okazji nie zepsują. Jak się okaże że jest szczelna  i dobrze przyklejona to raczej bym tak zostawił. Zastanawiam się tylko czy jest możliwość żeby podczas nieprawidłowego montażu tak się odkształciła że środkiem wystaje ?

Ogólnie jestem lekko podłamany jakością Golfa 8.5, już poprawiali uszczelki w drzwiach bo szczeliny się nie zgadzały a teraz jeszcze ta szyba wydaje mi się felerna :( 

20251203_152647.jpg

20251119_160007.jpg

Napisano
  • Autor
58 minut temu, Maciej__ napisał(a):

Sprawdz na innych egzemplarzach, czy to u dilera czy na ulicy.

Jak bedzie podobnie to znaczy, ze standard.

Chyba jednak w innych jest ok :( 

Napisano
7 minut temu, klo napisał(a):

Zastanawiam się tylko czy jest możliwość żeby podczas nieprawidłowego montażu tak się odkształciła że środkiem wystaje ?

A niby jakim cudem szyba ma się odkształcić? Prawdopodobnie trafiłeś na auto które miało "przygodę" w trakcie transportu, często się to zdarza, nie przejmuj się :oki: 

Napisano
20 minut temu, klo napisał(a):

Mam lekkie obawy czy ASO da sobie radę z naprawą tej szyby i czy przy okazji nie narobią więcej problemów i czegoś przy okazji nie zepsują. Jak się okaże że jest szczelna  i dobrze przyklejona to raczej bym tak zostawił. Zastanawiam się tylko czy jest możliwość żeby podczas nieprawidłowego montażu tak się odkształciła że środkiem wystaje ?

Ogólnie jestem lekko podłamany jakością Golfa 8.5, już poprawiali uszczelki w drzwiach bo szczeliny się nie zgadzały a teraz jeszcze ta szyba wydaje mi się felerna :( 

20251203_152647.jpg

20251119_160007.jpg

Szybę mogliby wymienić. Co za problem przyłożyć listewkę do dwóch aut i porównać krzywiznę szyby w górnej części. We wtorek mam odbierać swojego, ale jutro tam będę i może uda się gdzieś na placu znaleźć, to oblukam dokładnie.

Napisano
13 minut temu, swienty napisał(a):

A niby jakim cudem szyba ma się odkształcić? Prawdopodobnie trafiłeś na auto które miało "przygodę" w trakcie transportu, często się to zdarza, nie przejmuj się :oki: 

Pewnie dach był robiony i trochę nie wyszło przy klepaniu , albo wymieniali razem z słupkami z wersji ciut szerszej i przy redukcji szerokości poszło trochę do góry. 

Napisano
2 minuty temu, sdss napisał(a):

Pewnie dach był robiony i trochę nie wyszło przy klepaniu , albo wymieniali razem z słupkami z wersji ciut szerszej i przy redukcji szerokości poszło trochę do góry. 

Nawet jeśli, to pewnie naprawiany w ASO więc zgodnie ze sztuką 😋

Napisano
11 minut temu, sdss napisał(a):

To jest dach z golfa 8. Różnica w promieniu gięcia to 3,76mm. Na moje oko pokrywa się to z widoczną wadą. Ja bym poszedł od razu do rzeczoznawcy.

Napisano
W dniu 5.12.2025 o 21:11, sowik85 napisał(a):

Auto pewnie przeszło próbę wodna więc pewnie nie stwierdzili obecności wody w kabinie .. w fabryce klei to robot wraz z nakładaniem kleju i dociska z odpowiednią siłą gdyż wcześniej robi laserowa kalibrację położenia karoserii... 

Napisano
W dniu 5.12.2025 o 20:50, klo napisał(a):

szyb.jpg

szyb2.jpg

Ale brakuje Ci całej takiej wąskiej gumowe nakładki pomiędzy szybą a dachem :hehe:

Może inaczej - w moich autkach jest tam taka mała gumka nachodząca i na szybę i na dach, która wszystko maskuje i chroni rant blachy.

Napisano

Niestety patrząc na inne egzemplarze na otoszroto, potwierdza się teoria o wypadku w transporcie :sob:

image;s=1440x0;q=100

image;s=1440x0;q=100

image;s=3841x0;q=100

Napisano
5 godzin temu, maras77 napisał(a):

Może inaczej - w moich autkach jest tam taka mała gumka nachodząca i na szybę i na dach, która wszystko maskuje i chroni rant blachy.

Za drogo ;] listewka podniosłaby cenę nowego auta o jakieś 50groszy ;] 

Napisano

patrzyłem w Yaris Cross żony i tam jest też nierówno, ale odwrotnie, tzn. na środku jest niżej szyba.

Gdybyś wątku nie założył, to bym nie wiedział. I teraz mam dylemat, czy reklamować, a może niezgodność towaru z umową?

Tylko czy było to w umowie?

IMO po prostu auta tak mają, ze szyba nie jest dokładnie tym kształtem, co krawędź dachu.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, swienty napisał(a):

Niestety patrząc na inne egzemplarze na otoszroto, potwierdza się teoria o wypadku w transporcie :sob:

image;s=1440x0;q=100

image;s=1440x0;q=100

image;s=3841x0;q=100

Obejrzałem kilka Golfów na placu u dilera i na 5 sztuk  jedna miała tak samo zlicowaną przednią szybę z dachem jak mój. Także nie jestem chyba odosobnionym przypadkiem, jak woda do środka nie leci to chyba jest ok :) . Przynajmniej będą mniejsze opory i będzie bardziej opływowy na środku ;) 

Napisano
4 minuty temu, klo napisał(a):

na 5 sztuk  jedna miała tak samo zlicowaną przednią szybę z dachem jak mój

Obie bite :sob:pewnie jechały na tym samym autotransporterze i oba zahaczyły o wiadukt :sob: 

Napisano
5 minut temu, klo napisał(a):

Przynajmniej będą mniejsze opory i będzie bardziej opływowy na środku ;) 

Moze tez deko mniejsza szansa na odprysk lakieru na rancie dachu.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, swienty napisał(a):

Obie bite :sob:pewnie jechały na tym samym autotransporterze i oba zahaczyły o wiadukt :sob: 

Na tym forum liczyłem na bardziej poważne odpowiedzi :)

Napisano
19 minut temu, klo napisał(a):

na 5 sztuk  jedna miała tak samo zlicowaną przednią szybę z dachem jak mój.

Niemiecka dokładność.

Napisano
26 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Niemiecka dokładność.

Teraz tylko chińczyki są dokładnie złożone. Reszta ma większe lub mniejsze niedokładności: ktoś pisał, że mu drzwi musieli regulować, u mnie w pancerwagenie klapka wlewu odstawała - zresztą widzę w całej grupie VAG ten problem, a w meganie 3 też mi klapka jakoś odstawała od nowości - wbiłem w to ;) 

Napisano
2 minuty temu, Camel napisał(a):

Teraz tylko chińczyki są dokładnie złożone. Reszta ma większe lub mniejsze niedokładności: ktoś pisał, że mu drzwi musieli regulować, u mnie w pancerwagenie klapka wlewu odstawała - zresztą widzę w całej grupie VAG ten problem, a w meganie 3 też mi klapka jakoś odstawała od nowości - wbiłem w to ;) 

W moim Mercu klapka wlewu paliwa czasem się zamknie, czasem nie, gdy ją docisnę. Sprytny, elektryczny zamek tejże klapki tak działa ;]

Znów drzwi z tyłu czasem ciężko otworzyć, bo gumowa uszczelka stawia opór. Pasażerowie czują się uwięzieni, gdy chcą wysiąść, muszę pomagać od zewnątrz ;]

Zawieszenie nie lubi garbów - a u mnie aby wyjechać na miasto, trzeba pokonać co najmniej kilka w każdym obranym kierunku.

Hyundai nie miał takich problemów 8]

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał(a):

W moim Mercu klapka wlewu paliwa czasem się zamknie, czasem nie, gdy ją docisnę. Sprytny, elektryczny zamek tejże klapki tak działa ;]

Znów drzwi z tyłu czasem ciężko otworzyć, bo gumowa uszczelka stawia opór. Pasażerowie czują się uwięzieni, gdy chcą wysiąść, muszę pomagać od zewnątrz ;]

A ja wiem co mi trzeszczy z tyłu - doszedłem. Uszczelka klapy jest posmarowana jakimś takim szuwaksem co się klei - ta sztywna część a na nią przychodzi plastikowy boczek i jak "skręca" się karoseria na dziurach to tak przeskakując boczek na uszczelce trzeszcząc ;) muszę to smarem silikonowym psiknąć lub podkleić uszczelkę "mechechechheee" (przypomniałeś mi abym w końcu to zrobił), obecnie mi nie przeszkadza bo w bagażniku wożę rower ;) 

Napisano

@klo Odebrałem wczoraj swojego Golfa 8.5, szyba idzie równiutko, a na uszczelkach drzwi też nic nie odstaje.

Napisano
W dniu 7.12.2025 o 19:19, swienty napisał(a):

Przyznaj się, że to ty je wiozłeś :hehe:

Napisano

Ta kratka w zderzaku dramat, jak zobaczyłem 1 zdjęcie tego Golfa 8.5 to sądziłem ze brakuje kratki w zderzaku. Producent chłodnic do tego wozu już zaciera ręce. Spasowanie elementów nadwozia odrębna sprawa, jak widzę na światłach nowsze auta i spasowanie elementów karoserii to stwierdzam że nie mam się czego czepiać mojego taniego Fiata dla plebsu skoro auta 2-3 razy droższe są podobnie poskładane.

Edytowane przez steyr

Napisano
2 godziny temu, steyr napisał(a):

Ta kratka w zderzaku dramat, jak zobaczyłem 1 zdjęcie tego Golfa 8.5 to sądziłem ze brakuje kratki w zderzaku. Producent chłodnic do tego wozu już zaciera ręce.

I pewnie z przodu jest skraplacz klimatyzacji, którego cena jest najwyższa spośród chłodnic tego Golfa :hehe:

Napisano
40 minut temu, ghost2255 napisał(a):

I pewnie z przodu jest skraplacz klimatyzacji, którego cena jest najwyższa spośród chłodnic tego Golfa :hehe:

Na to wygląda, że pierwsza jest chłodnica klimy do przyjmowania kamyczków z jezdni. Pare lat temu kupowałem Opla Merivę od 1 właściciela pedanta dbającego o samochód lepiej niż o własną rodzinę, gość zbił sobie ramke z drewna jak do obrazu na wielkość chłodnic z przodu i na to naciagnął siatkę z oczkiem ok 5mm i miał to wsunięte przed chłodnice. Ten patent tutaj by się przydał, a ktoś jak obrotny to by jeszcze na tym modelu wywęszył interes i zrobił $ na takich ramkach z siatką.

Napisano
21 minut temu, steyr napisał(a):

Pare lat temu kupowałem Opla Merivę od 1 właściciela pedanta dbającego o samochód lepiej niż o własną rodzinę, gość zbił sobie ramke z drewna jak do obrazu na wielkość chłodnic z przodu i na to naciagnął siatkę z oczkiem ok 5mm i miał to wsunięte przed chłodnice. Ten patent tutaj by się przydał, a ktoś jak obrotny to by jeszcze na tym modelu wywęszył interes i zrobił $ na takich ramkach z siatką.

Ja daję siatkę aluminiową czarną od środka zderzaka i wyglada jak oryginał. Nie trzeba drutować drewnianych ramek. 

Napisano
45 minut temu, ghost2255 napisał(a):

Ja daję siatkę aluminiową czarną od środka zderzaka i wyglada jak oryginał. Nie trzeba drutować drewnianych ramek. 

Nowy wóz na gwarancji i weź ściągaj zderzak żeby tak zamontować ta siatkę żeby jakoś to wyglądało.

Napisano
8 minut temu, steyr napisał(a):

Nowy wóz na gwarancji i weź ściągaj zderzak żeby tak zamontować ta siatkę żeby jakoś to wyglądało.

Dokładnie tak zrobiłem. Nowe auto i ściągnąłem zderzak i założyłem.

Dzięki temu, ze nowe to nic się nie połamało i są wszystkie spinki. 

Napisano
W dniu 5.12.2025 o 21:11, sowik85 napisał(a):

Kto w ASO pracuje w cyrku się nie śmieje 

Napisano
8 godzin temu, ghost2255 napisał(a):

Od 160 do 300 zł można wybierać, dramatu nie ma.

Napisano
6 godzin temu, steyr napisał(a):

Nie wiem, jak w zwykłym Golfie 8.5, ale w Clubsporcie 8.5 mam takie lochy, że w jedną dziurę wkładam dwie ręce. Można skraplacz miotełką oczyścić ;].

Już idzie paczka z aluminiową siatką malowaną proszkowo na czarny połysk, o największych możliwych oczkach 10x30 mm. Nie trzeba zdejmować zderzaka, normalnie przez te duże otwory wkłada się odpowiednio dociętą siatkę zwinietą w rulon i mocuje do kratek czarnymi opaskami. Za małe oczka nie mogą być, bo ograniczają przepływ, chyba że ktoś ma auto do turlania po mieście.

Napisano
21 godzin temu, kaczorek79 napisał(a):

Nie wiem, jak w zwykłym Golfie 8.5, ale w Clubsporcie 8.5 mam takie lochy, że w jedną dziurę wkładam dwie ręce. Można skraplacz miotełką oczyścić ;].

Już idzie paczka z aluminiową siatką malowaną proszkowo na czarny połysk, o największych możliwych oczkach 10x30 mm. Nie trzeba zdejmować zderzaka, normalnie przez te duże otwory wkłada się odpowiednio dociętą siatkę zwinietą w rulon i mocuje do kratek czarnymi opaskami. Za małe oczka nie mogą być, bo ograniczają przepływ, chyba że ktoś ma auto do turlania po mieście.

Wrzuć fotę jak założysz.

Napisano
22 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Kurczę, podeślij na PRV co kupiłeś bo u mnie w Paseratti to samo :( Ja raczej zostawiam odstępy na trasie, ale moja żona ostatnio jeździ jak "szatan" ;) i zderzak i ogień do przodu :)

Napisano
  • Autor
23 godziny temu, kaczorek79 napisał(a):

Już idzie paczka z aluminiową siatką malowaną proszkowo na czarny połysk, o największych możliwych oczkach 10x30 mm. 

Daj linka co kupiłeś, bo w R line ten zderzak wygląda podobnie jak w GTI i rzeczywiście chłodnica klimy jest praktycznie bez żadnej ochrony i też mnie to troszkę niepokoi ;) 

Napisano

https://allegro.pl/oferta/siatka-tuningowa-aluminiowa-czarna-30x10mm-100x25c-12782682394

Dokładnie z tej aukcji. Drobniejszych oczek nie ma co wstawiać, bo one i tak mają mniej, niż 30x10. Wymiar jest podany dla oczka wraz z okalającym aluminium. Taką samą montowałem w Golfie 7 po tym, jak nowiutki skraplacz oberwał kamieniem tego samo dnia, jak go wymieniłem. Tam musiałem zdejmować zderzak, ale już w Golfie 8.5 idzie włożyć bez zdejmowania. Tak wygląda u mnie obecnie 

shopping.webp.da174a0060e0a222d2750f31878c81b8.webp

Mam zamiar zasłonić od wewnątrz 4 dolne i centralną  lochę wokół radaru, który tam jest, bo akurat one idą wprost na skraplacz.

Napisano
  • Autor
W dniu 12.12.2025 o 17:58, kaczorek79 napisał(a):

Mam zamiar zasłonić od wewnątrz 4 dolne i centralną  lochę wokół radaru, który tam jest, bo akurat one idą wprost na skraplacz.

Czyli chcesz tą siatkę przyciąć żeby zasłonić ten dół zderzaka i będziesz to mocował na zwykłe 'trytytki" do tych czarnych żeberek zderzaka ? Te opaski wytrzymają  ?

Napisano
1 godzinę temu, klo napisał(a):

Czyli chcesz tą siatkę przyciąć żeby zasłonić ten dół zderzaka i będziesz to mocował na zwykłe 'trytytki" do tych czarnych żeberek zderzaka ? Te opaski wytrzymają  ?

Tak. Jedna trytytka wytrzymuje ponad 20 kg do zerwania, na jednym kwadracie dam 4 trytytki. Przy oczkach "na palec" wytrzyma do 250 km/h bez problemu.

Napisano
  • Autor
11 minut temu, kaczorek79 napisał(a):

Tak. Jedna trytytka wytrzymuje ponad 20 kg do zerwania, na jednym kwadracie dam 4 trytytki. Przy oczkach "na palec" wytrzyma do 250 km/h bez problemu.

Jak już będziesz miał efekt finalny daj proszę zdjęcie jak to wygląda. Mam dokładnie taki zderzak i widziałem na forach że ludzie zakładają jakąś ramkę z siatką z Passata ale wtedy chyba trzeba zdemontować zderzak albo właśnie taką siatkę na trytytki :) . 

Napisano
Teraz, klo napisał(a):

Jak już będziesz miał efekt finalny daj proszę zdjęcie jak to wygląda. Mam dokładnie taki zderzak i widziałem na forach że ludzie zakładają jakąś ramkę z siatką z Passata ale wtedy chyba trzeba zdemontować zderzak albo właśnie taką siatkę na trytytki :) . 

Siatka wczoraj przyszła, po niedzieli się za to zabiorę i dam znać.

Napisano
Teraz, kaczorek79 napisał(a):

Siatka wczoraj przyszła, po niedzieli się za to zabiorę i dam znać.

Swoja droga to ciekawe ile VW zaoszczedzil na plastiku, przy konstukcji tego zderzaka ;]

Napisano

Tam musiałem zdejmować zderzak, ale już w Golfie 8.5 idzie włożyć bez zdejmowania.

Ja bym ci radził jednak zdjąć zderzak. Wtedy można to zrobić dokładniej, ładniej i po prostu porządniej. 

Co prawda moje doświadczenia obejmują tylko Toyotę, ale wątpię by marka miała większe znaczenie.

Napisano

https://allegro.pl/oferta/siatka-tuningowa-aluminiowa-czarna-30x10mm-100x25c-12782682394

Dokładnie z tej aukcji. Drobniejszych oczek nie ma co wstawiać, bo one i tak mają mniej, niż 30x10. Wymiar jest podany dla oczka wraz z okalającym aluminium. Taką samą montowałem w Golfie 7 po tym, jak nowiutki skraplacz oberwał kamieniem tego samo dnia, jak go wymieniłem. Tam musiałem zdejmować zderzak, ale już w Golfie 8.5 idzie włożyć bez zdejmowania. Tak wygląda u mnie obecnie 

I historia zatoczyła koło w grupie vag. Ćwierć wieku temu tak tuningowałem atrapę chłodnicy w Seacie Ibiza z 99 roku, ostatni wypust przed liftem. Tylko wtedy ze srebrnej było trzeba czarną zrobić :swiety:

Co do Golfika 8.5, fajny pojazd :piwko:

Co dziur w zderzaku, aż muszę sprawdzić swojego T-Crossa, jak wróci ze Szwajcarii, ale to jakoś na wiosnę :piwko:

Napisano

Setki godzin w tunelu aerodynamicznym, dziesiątki inżynierów.....wszystko psu w d... :phi:

Napisano
W dniu 13.12.2025 o 21:23, klo napisał(a):

No więc dzisiaj założyłem. BTW zderzak można zdejmować i nic się nie rozkalibruje, bo radar jest na sztywno mocowany (w sensie na śrubach) do belki pod zderzakiem, ale miejsca na łapy tyle, że wolałem to zrobić na aucie bez demontażu. Z siatki, którą kupiłem potrzebowałem tylko niecałą połowę, dwa prostokąty o wymiarach 10x37 cm. Dobrze się tnie szlifierką, taki pasek włożyłem do jednego boku złapałem na 4 trytytki, odgiąłem na środku ok 10 cm długości i wetknąłem za radar (między radar i jego mocowanie ładnie się zaparło). To samo na drugi bok atrapy. Wizualnie stojąc przed autem, w ogóle nie widać, że coś jest zmienione, bo siatka jest głęboko pod atrapą. Z bliska wygląda tak:

20251217_155926.jpg.19f1c3c4d573bbe2f567fe673806c14e.jpg

20251217_162854.jpg.68f691d4d2aa00953ab00225253a04e1.jpg

Teraz uważam, że w najbardziej newralgicznym miejscu, czyli dolnej części zderzaka jest odpowiednio zabezpieczony skraplacz.