Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana okien w domu ?

Featured Replies

Napisano

No właśnie ma sens, nie ma sensu. Mam plastikowe okna z oknoplastu, mają już 27 lat wymieniać to na nowe 3 szybowe czy nie ? Ciągnie ostatnio mi od tych okien zimnem, chociaż tej zimy to w roku mało jest, więc może nie ma sensu :hmm: Z drugiej strony jak wymienię to jak wytrzymają następne 27 lat to dla mnie ich wystarczy a te obecne pewnie 50 lat nie wytrzymają ;]

Napisano

Miałem podobny dylemat przed ociepleniem domu, okna były w dobrym stanie, ok 20-sto letnie. Po długim namyśle wymieniłem je na trzyszybowe i  nie żałuję. Jest cieplej a przede wszystkim ciszej.

Napisano

Wymieniłem na 3szybowe. Jest cieplej i ciszej👍

Napisano
40 minut temu, MarcG napisał(a):

No właśnie ma sens, nie ma sensu. Mam plastikowe okna z oknoplastu, mają już 27 lat wymieniać to na nowe 3 szybowe czy nie ? Ciągnie ostatnio mi od tych okien zimnem, chociaż tej zimy to w roku mało jest, więc może nie ma sensu :hmm: Z drugiej strony jak wymienię to jak wytrzymają następne 27 lat to dla mnie ich wystarczy a te obecne pewnie 50 lat nie wytrzymają ;]

Wymieniaj - właśnie potrzebuję 3 okien na działkę to wezmę od ciebie :ok:

Napisano
52 minuty temu, MarcG napisał(a):

Tu się nie mam nad czym zastanawiać ;]  Mam 2 małe okna 2 szybowe w łazience.... Reszta montowana 8 lat temu 3 szyb i najcieplejszy profil jaki był wtedy na rynku. Różnica kolosalna, gołą ręką czuć różnice temperatury na ramie i szybie. 

Napisano
Godzinę temu, MarcG napisał(a):

Jak wymieniać to właśnie teraz 👍

Napisano
2 godziny temu, MarcG napisał(a):

Sam musisz skalkulować jakie masz koszty ogrzewania vs koszt inwestycji. Komfort oczywiście bez porównania.

Godzinę temu, cumel napisał(a):

Tu się nie mam nad czym zastanawiać ;]  Mam 2 małe okna 2 szybowe w łazience.... Reszta montowana 8 lat temu 3 szyb i najcieplejszy profil jaki był wtedy na rynku. Różnica kolosalna, gołą ręką czuć różnice temperatury na ramie i szybie. 

Ja mam podobnie w łazience, okno dachowe, plastikowe, 2szybowe, bo nie było innych 11lat temu.

Różnica 14.5C (2szyby) vs 16.5C (3szyby) przy -7C na zewn i 20.5C wew. Na szczęście tylko dwa okna w domu, takie reszta wszystko nisko energetyczne.

Napisano
53 minuty temu, rwIcIk napisał(a):

Jak wymieniać to właśnie teraz 👍

Zima to akurat słaba pora na wymianę okien.

Napisano
2 godziny temu, MarcG napisał(a):

Na Ranczo 3 szybowe i 3 uszczelkowe - no mega :) W mieszkaniu mam 3 szybowe, ale 2 uszczelkowe i trzeba na zawiasach na zimę ustawiać mocniejszy dociąg bo jednak powyżej -10 przewiewa :( . W 3 uszczelkowych jak nawet zawiasy są na lato ustawione to i tak 3 uszczelka wewnątrz ramy wszystko wyłapuje - przewiew.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Camel napisał(a):

Na Ranczo 3 szybowe i 3 uszczelkowe - no mega :) W mieszkaniu mam 3 szybowe, ale 2 uszczelkowe i trzeba na zawiasach na zimę ustawiać mocniejszy dociąg bo jednak powyżej -10 przewiewa :( . W 3 uszczelkowych jak nawet zawiasy są na lato ustawione to i tak 3 uszczelka wewnątrz ramy wszystko wyłapuje - przewiew.

Zawiasy na lato i zimę :totalszok:

Napisano
6 minut temu, MarcG napisał(a):

Zawiasy na lato i zimę :totalszok:

dociąg mimośrodowy, ja tez czekam na wymianę okna balkonowego2 szybowe, ale to się chyba termin wydłuży 

ponieważ montują tylko do -5 stopni

Napisano
6 godzin temu, MarcG napisał(a):

Ni e tylko okna sa wazne sle ich montaz również.

Ma być ciepły i szczelny.

Dobrze dac ciepłe parapety z xps, na to musi isc dobra piana, odpowiednio orzycieta i na to musza isc membrany zewnętrzne i wewnętrzne.

Pytaj o cene montazy na cieply h parapetacch i membranach

Napisano

Okna 3 szybiwe w standardzie wcale nie są bardziej dźwiękoszczelne od klasycznych dwuszybowych.RW jest b.podobne.

Jeśli chodzi o ciepło, to kwestia też jaka masz powierzchnię tych okien. Inwestycja się raczej nie zwróci ale komfort cieplny będzie na plus bo jednak od nich już nie ciągnie zimnem plus oczywiście te obecne i tak będziesz pewnie musiał wymienić prędzej czy później. Bardzo dużo dają ciepłe parapety itp.

Napisano
16 godzin temu, MarcG napisał(a):

No właśnie ma sens, nie ma sensu. Mam plastikowe okna z oknoplastu, mają już 27 lat wymieniać to na nowe 3 szybowe czy nie ?

Ja w tym roku wymieniłem okna 24 letnie i jestem zadowolony.

Jest cieplej, nie wieje, dużo ciszej.

Do tego ulga termomodernizacyjna chyba w 2027 się kończy (niby niewiele, ale zawsze coś, mam zamiar 32% z tego wycyrklować).

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
17 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Do tego ulga termomodernizacyjna chyba w 2027 się kończy (niby niewiele, ale zawsze coś, mam zamiar 32% z tego wycyrklować).

Masz ciepłe parapety?

Napisano
2 minuty temu, deszczowyRoman napisał(a):

Masz ciepłe parapety?

Nie ja to budowalem, ale wątpię.

Wymieniałem tylko okna, elewacji czy parapetów nie ruszałem.

Napisano
1 godzinę temu, deszczowyRoman napisał(a):

Masz ciepłe parapety?

Co to są ciepłe parapety? 

Napisano
11 godzin temu, irishpiter napisał(a):

Okna 3 szybiwe w standardzie wcale nie są bardziej dźwiękoszczelne od klasycznych dwuszybowych.RW jest b.podobne.

Jeśli chodzi o ciepło, to kwestia też jaka masz powierzchnię tych okien. Inwestycja się raczej nie zwróci ale komfort cieplny będzie na plus bo jednak od nich już nie ciągnie zimnem plus oczywiście te obecne i tak będziesz pewnie musiał wymienić prędzej czy później. Bardzo dużo dają ciepłe parapety itp.

Jaka powierzchnia by nie była, to przy starych oknach profil też może być słaby, nie mówiąc o montażu. Ja mam ciepłe parapety w 2 z 14 okien i na badaniu termo wyszło tak samo dobrze ;). Wszystko zależy jakie okna i jak zamontowane.

2 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Skoro od nich wiało to musiało być bardzo źle. Mi to się kojarzy z podstawówką w latach 80' jak zaklejało się papierem na zimę szczeliny :).

17 minut temu, Kondi napisał(a):

Co to są ciepłe parapety? 

Podkładki ze styroduru/XPS pod okna.

Napisano
18 minut temu, sherif napisał(a):

Skoro od nich wiało to musiało być bardzo źle. Mi to się kojarzy z podstawówką w latach 80' jak zaklejało się papierem na zimę szczeliny :).

Ten problem był tylko z tarasowym. Odkąd się wprowadziłem były 2x regulowane i wymieniane uszczelki, ale mi ciągle coś w nich nie pasowało.

Napisano
8 minut temu, ZUBERTO napisał(a):

Ten problem był tylko z tarasowym. Odkąd się wprowadziłem były 2x regulowane i wymieniane uszczelki, ale mi ciągle coś w nich nie pasowało.

ok już myślałem, ze zwykłego okna skrzyniowego wiało :).

U mnie niby nie wiało, ale jak robiłem próbę ciśnieniową z termowizją to wyszło dokładnie które okno i gdzie jest źle wyregulowane. Wyszło też, że jeden pakiet szklany nie miał gazu, więc była dobra podstawa do reklamacji.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, ZUBERTO napisał(a):

Nie ja to budowalem, ale wątpię.

Wymieniałem tylko okna, elewacji czy parapetów nie ruszałem.

Jaki jest orientacyjny koszt wymiany okna takiego standardowego 1,5x1,5 m ? Pamiętasz może ?

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

Masz ciepłe parapety?

Przy wymianie, żeby zamontować ciepłe parapety to trzeba by pół ściany wyburzyć.

Napisano
10 godzin temu, MarcG napisał(a):

Jaki jest orientacyjny koszt wymiany okna takiego standardowego 1,5x1,5 m ? Pamiętasz może ?

Myślałem, że drożej okna kosztują, nie wnikałem za mocno czy wziąłem Kijankę czy Merca wśród okien, dobrze mi się z nimi gadało i twierdzili, że to najlepsze co mają w ofercie.

Zbliżone miałem 1145x1430 (1 skrzydło rozwierno-uchylne) - 949zł netto + 8% VAT.

Cena z montażem (poprawka, bez montażu). Profil Veka Softline 82 (7 komór w profilu ramy i 6 komór w profilu skrzydła).

Praktycznie każde okno mam inne, czasem różnice o pojedyncze mm, bo liczyli wymiary by ocalić elewację (poza oknami remontowałem środek, ale parapety czy elewacja pozostawały istniejące), rozwalane były obróbki od środka.

Cenę wyliczali z m2 powierzchni.

Przykładowo drzwi na taras 1710x2185 (2 skrzydła, bez słupka po środku) 2270zł+8%

Do tego wyszło średnio od okna po 450zł+8% za demontaż i montaż.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano

Szczególnie przy nowym budynku polecam osadzenie okna z użyciem taśm rozprężnych. Łatwiej osiągnąć szczelność. Nie powinno też być drożej jak pianka i membrany. 

Jak montowano mi okna kilka lat temu i miałem takie życzenie to właściciel punktu dilerskiego marudził że wymyślam, że nie wie jak się uda, miał problem z doborem. Jak był na gwarancji i wymieniał rame to mówił że już tylko tak montuje bo jest szybciej, pewniej i w sumie taniej. 

Napisano
11 godzin temu, Harp napisał(a):

Szczególnie przy nowym budynku polecam osadzenie okna z użyciem taśm rozprężnych. Łatwiej osiągnąć szczelność. Nie powinno też być drożej jak pianka i membrany. 

Jak montowano mi okna kilka lat temu i miałem takie życzenie to właściciel punktu dilerskiego marudził że wymyślam, że nie wie jak się uda, miał problem z doborem. Jak był na gwarancji i wymieniał rame to mówił że już tylko tak montuje bo jest szybciej, pewniej i w sumie taniej. 

A te tasmy rozporezne to jaka maja grubosc?, Nie wysokosc ale grubosc? Mozna kupic na szerokosc ramy okiennej? Jak to jest z przepuszczalnapscia pary wodnej? Jak tska gabka będzie trzymać.za 15 lat?

Wydaje mi soe ze pianka z membranami po obu dtronach i ciepłym parapecie będzie trwalasza

Napisano
4 godziny temu, deszczowyRoman napisał(a):

A te tasmy rozporezne to jaka maja grubosc?, Nie wysokosc ale grubosc? Mozna kupic na szerokosc ramy okiennej? Jak to jest z przepuszczalnapscia pary wodnej? Jak tska gabka będzie trzymać.za 15 lat?

Wydaje mi soe ze pianka z membranami po obu dtronach i ciepłym parapecie będzie trwalasza

Popatrz np TP654. Jest wiele szerokości. Od 50 kilku do 88 mm. 

Bardziej wierzę w trwałość spienionego kauczuku jak poliuretanu. 

Napisano
1 godzinę temu, Harp napisał(a):

U mnie montaż na taśmach ma już 12lat i nic się dzieje, szczelność jest zachowana, brak śladów wilgoci czy pęknięć. Ze swoimi instalatorami w 2013r jak dogrywałem temat to chciałem montaż na specjalnych panelach oraz kątownikach, wysuwając okna w warstwę ocieplenia. Odradzali mi, bo to skomplikowane, a okna miałem olbrzymie. Stanęło właśnie na taśmach, ale z wysunięcie okien.

Napisano
W dniu 8.01.2026 o 15:52, Pieter2 napisał(a):

Miałem podobny dylemat przed ociepleniem domu, okna były w dobrym stanie, ok 20-sto letnie. Po długim namyśle wymieniłem je na trzyszybowe i  nie żałuję. Jest cieplej a przede wszystkim ciszej.

W dniu 8.01.2026 o 16:05, zzzz napisał(a):

Wymieniłem na 3szybowe. Jest cieplej i ciszej👍

To teraz napiszcie o ile jest ciemniej w pomieszczeniu.

mam okna dwuszybowe i trzyszybowe i generalnie co do ciepła - macie rację, jednak w pokojach z trzyszybowymi jest znacząco ciemniej i norowato, niż w tych z dwuszybowymi. Coś za coś.

Poza tym jak się przeliczy współczynniki tych okien, to wcale jakieś wielkie wartości strat nie wychodzą. Przy -20 stopniach na zewnątrz to poniżej 50W strat na okno.

Edytowane przez maras77

Napisano
4 godziny temu, zzzz napisał(a):

Ciemniej jest, ale o ile to nie wiem...

Otwórz okno na oścież w słoneczny dzień, to zobaczysz, ile te trzy szyby zabierają światła.

Napisano
8 godzin temu, Harp napisał(a):

a jak to działa przy kotwie?

rama okna ma miejsca montazowe do kotwy, nie jest płaska, na całej długosci robi sie kanał... nie sadze ze ta tasma tak sie rozprezy ze to uszczelni (rama / kotwa  oraz kotwa /sciana) dodatkowo kotwy  w wiekszosci sa odgiete pod kątem.

a pod ramę to co dacie? poszerzenie systemowe  na klinkach i pod to tasma tozprezna- toć to lipa jest. piana lepiej to uszczelni...

Napisano
13 godzin temu, maras77 napisał(a):

To teraz napiszcie o ile jest ciemniej w pomieszczeniu.

mam okna dwuszybowe i trzyszybowe i generalnie co do ciepła - macie rację, jednak w pokojach z trzyszybowymi jest znacząco ciemniej i norowato, niż w tych z dwuszybowymi. Coś za coś.

Ja jakoś nie zauważyłem, ale przebywamy głównie w bardzo dobrze nasłonecznionych pomieszczeniach.

Oczywiście musi być trochę ciemniej, mi zmniejszyła się też trochę powierzchnia samych szyb w stosunku do całego otworu czy do ram/profili.

Napisano
9 godzin temu, maras77 napisał(a):

Otwórz okno na oścież w słoneczny dzień, to zobaczysz, ile te trzy szyby zabierają światła.

Chodziło mi o różnicę między 2 a 3 szybowym. Jest ciemniej ale nie wiem o ile...

Napisano
1 godzinę temu, zzzz napisał(a):

Chodziło mi o różnicę między 2 a 3 szybowym. Jest ciemniej ale nie wiem o ile...

Czyste szkło przepuszcza 100%swiatła, ale zakładając że nie jest czyste :phi:, może to być kilka procent. Dlatego różnica między dwu i trzy szybowym oknem będzie pomijalna. Otwierając okno wpuścisz więcej światła powiększając otwór o obwód futryny :hehe:.

Napisano
40 minut temu, rwIcIk napisał(a):

U siebie w salonie wybiłem dodatkowe okno. Bo do 3 szyb, doszły siatki.

Ja mam na tyle duże że nie muszę...

Napisano
50 minut temu, amazaque napisał(a):

Czyste szkło przepuszcza 100%swiatła, ale zakładając że nie jest czyste :phi:, może to być kilka procent. Dlatego różnica między dwu i trzy szybowym oknem będzie pomijalna. Otwierając okno wpuścisz więcej światła powiększając otwór o obwód futryny :hehe:.

Zaczynasz od fałszywego stwierdzenia, to potem masz fałszywe wnioski. Szkło samo w sobie nie jest w pełni przeźroczyste a do tego są warstwy absorpcyjne wymagane do tego, aby ciepło nie uciekało. I też zmniejszają transparentność okna.

Szkło, pakiety szybowe i całe okna mają współczynniki:

Lt (Przepuszczalność światła): Ile światła widzialnego wpada do środka.

g (Współczynnik przenikalności energii słonecznej): Ile energii słonecznej (ciepła) wpada; wysokie g oznacza mocne nagrzewanie latem.

W oknach dwuszybowych LT to około 75% a trzyszybowych dobrze jest, jak masz 60% bo zwykle jest mniej.

Napisano
23 minuty temu, maras77 napisał(a):

Zaczynasz od fałszywego stwierdzenia, to potem masz fałszywe wnioski.

Ale ja nie rozbijam gówna na atomy, tylko patrzę na to praktycznie. Jak u szklarza widzę paletę na której leży 100 szyb, to rzeczywiście jest to mało przezroczyste. Ale my mówimy o dwóch czy trzech szybach, gdzie większe znaczenie dla światła ma pora roku, pogoda za oknem czy bajzel na parapecie :hehe:. Ale faktycznie jak teraz patrzę, to jest "różnica" ;]

Przechwytywanie.JPG

Edytowane przez amazaque

Napisano
56 minut temu, amazaque napisał(a):

Ale ja nie rozbijam gówna na atomy

Jak uważasz, ze przeźroczystość okna to gówno i nie warto się tym zajmować to nie.ma o czym z tobą dyskutowac, bo to rozmowa jak ze swinią o gwiazdach :hehe:

Napisano

A ja podpowiem jeszcze jedno rozwiązanie, które u mnie się sprawdziło w sumie...

Może i w Twoim przypadku warte rozważenia

Nie wymieniałem w salonie sporych okien z 2szybowych na 3szybowe - tylko dołożyłem sterowane elektrycznie po Smarcie/Wifi rolety zewnętrzne (te z dziurkami między lamelami (nie pełne!))

Sprawdza mi się znakomicie.

bez bałaganu z wymianą-musiałem tylko podciągnąc prąd do właczników naściennych (puszki głębsze i wnich sterownik Tuya po WiFi) i silnika

Wiekie tarsowe drzwi z oknami od zachodniej strony. Wcześniej rozważałem montaż klimy w salonie (nie pomagała markiza zewnętrzna i jakieś rolety wewnątrzne naokienne materiałowe). Po zamontowaniu rolet zewnętrznych mam to na czym mi zależało - zamykam na noc wtedy kiedy jest największa utrata ciepła zimą 9 i robi sie mega cicho do tego!)

a latem mam dowolną opcję na zaciemnienie od lekkiego po 100% -> np. oglądanie TV ze słońcem z boku popołudniami przestało być problemem i się tak nie nagrzewa. Zwłaszcza, że otweiramy rolety praktycznie dopiero jak wracamy z pracy

Temeperaturowo wystarczy teraz to co z innych pomieszczeń klimatyzowanych salon dostaje+zwykły wiatrak latem

Edytowane przez Fili_P

Napisano

Można jeszcze rozważyć wymianę samych pakietów szybowych :hmm:

Ciekawe jak to cenowo wychodzi i czy zmieści się taki pakiet w ramę od dwuszybowych i czy rama/okucia wytrzymają dodatkowy ciężar 

Do tego nowe uszczelki, regulacja i też powinna być znaczną poprawa

Napisano
26 minut temu, Koonrad napisał(a):

Można jeszcze rozważyć wymianę samych pakietów szybowych :hmm:

Ciekawe jak to cenowo wychodzi i czy zmieści się taki pakiet w ramę od dwuszybowych

Znajomy rok temu dostał mieszkanie spółdzielcze i w ramach "wkładu" miał zrobić remont z wymianą okien. Zrobił dwu szybowe, nie odebrali mu :facepalm:. Firma wymieniła mu same wkłady plus cieńsze ramki. Okna kosztowały koło sześciu tys. Dopłacił dwa.

Napisano
5 godzin temu, maras77 napisał(a):

Jak uważasz, ze przeźroczystość okna to gówno i nie warto się tym zajmować to nie.ma o czym z tobą dyskutowac, bo to rozmowa jak ze swinią o gwiazdach :hehe:

Nie zauważyłem, żeby było ciemniej w pomieszczeniach. A jeżeli jest o 2 czy 3 %, to mam to ... tam gdzie mam. Jest cieplej i ciszej i mnie to cieszy. Jak już ktoś napisał, nie będę gówna rozbijał na atomy, ani pisał doktoratu na temat zmiany okna.

Napisano
41 minut temu, Pieter2 napisał(a):

Nie zauważyłem, żeby było ciemniej w pomieszczeniach. A jeżeli jest o 2 czy 3 %, to mam to ... tam gdzie mam. Jest cieplej i ciszej i mnie to cieszy. Jak już ktoś napisał, nie będę gówna rozbijał na atomy, ani pisał doktoratu na temat zmiany okna.

Różnica jest około 20%, ale jeśli jej nie widzisz, to nie ma co drążyć, ciesz się ciepełkiem w ilości 50W i większa o 2 dB ciszą   :ok: 

Edytowane przez maras77

Napisano
8 godzin temu, amazaque napisał(a):

pomijalna. Otwierając okno wpuścisz więcej światła powiększając otwór o obwód futryny :hehe:.

Przy oknach też mówi się futrynach jak w drzwiach? Dodatkowo futryna okienna jest ruchoma/otwierana?

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
1 minutę temu, ZUBERTO napisał(a):

Przy oknach też mówi się futryna jak w drzwiach?

Już się nie czepiaj i nie brnij dalej :hehe:. A nie! Przepraszam, to maras był :phi: (z Lanosa mi zostało ;]). Tak - miało być rama czy jak to się nazywa? Nie wiem, nie robię w oknach :oki:.

Napisano
Teraz, amazaque napisał(a):

Już się nie czepiaj i nie brnij dalej :hehe:. A nie! Przepraszam, to maras był :phi: (z Lanosa mi zostało ;]). Tak - miało być rama czy jak to się nazywa? Nie wiem, nie robię w oknach :oki:.

Nie chciałem sie czepiać.

Zależnie od regionu często różnie się coś nazywa 

Napisano
2 minuty temu, ZUBERTO napisał(a):

Zależnie od regionu często różnie się coś nazywa 

Drzwi faktycznie mają futrynę i skrzydło. A okno w sumie też ma futrynę i skrzydło, ale to skrzydło jest w jakiejś ramie w której jest osadzona szyba. I o tą ramę mi chodziło. Jeszcze jakieś ościeżnice są :facepalm:. Dobra, nie było tematu :phi:.