Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes CLA200 po 4 latach

Featured Replies

Napisano

Kończy się leasing więc napiszę kilka spostrzeżeń o aucie.

1. Silnik 1.3 Wbrew pozorom dynamiczny i oszczędny. W połączeniu ze skrzynią dwusprzęgłową 7 biegową nie brakuje mocy i momentu. Oszczędny. Spalanie z całego przebiegu 6.5. Poniżej 6 osiągał bez wysiłku. W ogóle całość sprawia takie wrażenie. W zupełności wystarczy do dynamiczniejszej jazdy.

2. Hamulce nadal oryginalne. Przebieg 94kkm

3. Niskie opory toczenia i powietrza. Przy wyższych prędkościach stabilne i pewne w prowadzeniu.

4. Zero awarii. Kilka razy check ale wystarczyło go wyłączyć. Kilka razy zwiesił się infotainment. J/w po restarcie ok.

5. Z przodu wygodnie nawet dla 2m. Z tyłu dla dzieci lub max 175cm.

6. Zawieszenie z tych jędrniejszych i sztywniejszych.

Całość oceniam bardzo pozytywnie. Auto sprawia wrażenie lekkiego i świetnie jeździ w mieście oraz na drogach ekspresowych oraz autostradach. Taki uniwersalny pod tym kątem.

Zdjęć za dużo nie mam. Ostatnie jakie kiedyś zrobiłem 😎

IMG_6701.jpeg

Napisano
31 minut temu, stig napisał:
  1. Silnik 1.3 Wbrew pozorom dynamiczny i oszczędny. W połączeniu ze skrzynią dwusprzęgłową 7 biegową nie brakuje mocy i momentu. Oszczędny. Spalanie z całego przebiegu 6.5. Poniżej 6 osiągał bez wysiłku. W ogóle całość sprawia takie wrażenie. W zupełności wystarczy do dynamiczniejszej jazdy.

3. Niskie opory toczenia i powietrza. Przy wyższych prędkościach stabilne i pewne w prowadzeniu.

4. Zero awarii. Kilka razy check ale wystarczyło go wyłączyć. Kilka razy zwiesił się infotainment. J/w po restarcie ok.

Przymierzaliśmy się dobrych kilka lat temu do zakupu A klasy z tym silnikiem.

Dali nam wtedy na weekend demo z pakietem AMG i właśnie te 160+ kucy.

Zapamiętałem właśnie tak jak opisałeś.

Jeszcze bym dodał info o mocno cygańskim wnętrzu, ale kto co woli.

I fotele były przednie bardzo fajne. One co jakiś czas same lekko zmieniały kąt oparcia, aby człowiek nie zdrętwiał od jednej pozycji.

Nie kupiliśmy głównie z uwagi na miejsce z tyłu. Nasze dzieciaki wtedy były mniejsze, ale i tak zawsze były jednak z tych większych i już wtedy mówiły że jest na styk.

Dobrze się prowadził i ogólnie to takie sprawiające przyjemność z jazdy autko.

Napisano

Ten sam silnik 1,3l jest w Renault CAPTUR 2 który posiadam, był jeszcze w początkowej fazie produkcji R. Clio 5, D Duster nawet w wersji 4x4 i Nissanie Qashqai. Mogę się wypowiedzieć tylko co do silnika. Dla mnie i jak dla użytkowników tego silnika, jak na razie jest bezproblemowy i bardzo dobry. Wystarczająca moc i moment obrotowy połączony z ekonomiką. Wiadomo - wszystko zależy od połączenia mózgu z prawą nogą.

Edytowane przez rdzawy
nie składna polszczyzna

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał:

Przymierzaliśmy się dobrych kilka lat temu do zakupu A klasy z tym silnikiem.

A silnik to 1,3 Tce, dokladnie ten sam co w Renault czy Dacia ;)

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

A silnik to 1,3 Tce, dokladnie ten sam co w Renault czy Dacia ;)

Tak, to ten sam.

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, rdzawy napisał:

Tak, to ten sam.

Niby tam technologia z F1 😆 Tak gdzieś pisali w folderach 🤣 Pamiętam też, że wtryskiwacze podają pod bardzo wysokim ciśnieniem jak na benzynę.

Napisano
1 minutę temu, stig napisał:

Niby tam technologia z F1 😆 Tak gdzieś pisali w folderach 🤣 Pamiętam też, że wtryskiwacze podają pod bardzo wysokim ciśnieniem jak na benzynę.

Kolezanka z roboty niedawno pogonila takie CLA, tylko miala chyba mocniejsze 2.0.

Przed 100kkm wysypal sie rozrzad, potem doszly jakies duperele, hamulce + akumulator i stracila cierpliwosc.

Ale mial chyba 6 czy 7 lat.

Napisano
  • Autor
7 minut temu, Maciej__ napisał:

Kolezanka z roboty niedawno pogonila takie CLA, tylko miala chyba mocniejsze 2.0.

Przed 100kkm wysypal sie rozrzad, potem doszly jakies duperele, hamulce + akumulator i stracila cierpliwosc.

Ale mial chyba 6 czy 7 lat.

To słabo. W naszym przypadku auto wzbudzało bardzo duże zaufanie 👍

Napisano
7 minut temu, stig napisał:

To słabo. W naszym przypadku auto wzbudzało bardzo duże zaufanie 👍

Ona tez byla zadowolona do czasu, nawet odkupila z firmy po 4 latach bo to jej sluzbowka.

Napisano

Bardzo fajnie wyglądała wersja Shooting Brake, zwłaszcza w wersji 35 AMG to była niezła opcja. Nowy model też jest ciekawy. Ogólnie podoba mi się koncepcja takiego sportowego kombi (CLA, Arteon, Panamera/Taycan). Szkoda, że teraz wszystkie segmenty zabijają SUVy. Może ludzie się jeszcze opamiętają 8-).

Edytowane przez kadu

Napisano
3 godziny temu, stig napisał:

Miałeś zwykłą technologię raczej, technologia zerżnięta z F1 zaczynała się w wielostopniowej skrzyni kłowej w hybrydzie 1.6. Merc chyba tego nie oferował.

Ale pewnie Renault im coś z F1 wcisnęło. Może te wtryskiwacze.😁

Napisano
2 godziny temu, kadu napisał:

.Szkoda, że teraz wszystkie segmenty zabijają SUVy. Może ludzie się jeszcze opamiętają 8-).

Po co? Skoro skoro to im się nie podoba i tego nie chcą to nie kupują👍

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, komor napisał:

Miałeś zwykłą technologię raczej, technologia zerżnięta z F1 zaczynała się w wielostopniowej skrzyni kłowej w hybrydzie 1.6. Merc chyba tego nie oferował.

Ale pewnie Renault im coś z F1 wcisnęło. Może te wtryskiwacze.😁

Może być bo to konstrukcja mix Renault/Nissan/Mercedes 😎. W każdym razie dawał radę i w ciemno nie postawił bym na to, że ma tak małą pojemność.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, kadu napisał:

Bardzo fajnie wyglądała wersja Shooting Brake, zwłaszcza w wersji 35 AMG to była niezła opcja. Nowy model też jest ciekawy. Ogólnie podoba mi się koncepcja takiego sportowego kombi (CLA, Arteon, Panamera/Taycan). Szkoda, że teraz wszystkie segmenty zabijają SUVy. Może ludzie się jeszcze opamiętają 8-).

Shooting brake napewno bardziej praktyczny choć też nie za bardzo. No, ale sedan będzie tutaj gorszy. Stylistycznie raz mi się podobał a raz nie 🙃

Napisano
W dniu 28.01.2026 o 13:12, rdzawy napisał:

Ten sam silnik 1,3l jest w Renault CAPTUR 2 który posiadam, był jeszcze w początkowej fazie produkcji R. Clio 5, D Duster nawet w wersji 4x4 i Nissanie Qashqai. Mogę się wypowiedzieć tylko co do silnika. Dla mnie i dla użytkowników tego silnika, którzy mają go zainstalowany w swoich autach (znam takich) jak na razie jest bezproblemowy i bardzo dobry. Wystarczająca moc i moment obrotowy połączony z ekonomiką. Wiadomo - wszystko zależy od połączenia mózgu z prawą nogą.

Mam taki 1.3 T-DIG 158KM w swoim półrocznym Nissanie Qashqai. Potwierdzam, dynamiki mu nie brakuje, średnie spalanie od nowego mam 8.1 l/100km.

Napisano

Potwierdzam, dynamiki mu nie brakuje, średnie spalanie od nowego mam 8.1 l/100km.

CVT ? Średnia sie zgadza ;)

d85d30941b7b4c0bd800f4f3bc452ffb.jpg

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Napisano
4 godziny temu, motomouse napisał:

CVT ? Średnia sie zgadza ;)

d85d30941b7b4c0bd800f4f3bc452ffb.jpg

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Tak.CVT Xtronic

Napisano

Tu zdjęcie z przodu zlosnik

image.png

Napisano
W dniu 28.01.2026 o 12:35, stig napisał:

Kończy się leasing więc napiszę kilka spostrzeżeń o aucie.

Całość oceniam bardzo pozytywnie. Auto sprawia wrażenie lekkiego i świetnie jeździ w mieście oraz na drogach ekspresowych oraz autostradach. Taki uniwersalny pod tym kątem.

Zdjęć za dużo nie mam. Ostatnie jakie kiedyś zrobiłem 😎

IMG_6701.jpeg

CLA od dawna jest na mojej liście samochodów, które chce kupić. W sumie silnik 1,3 idealnie mi się wpasował do faktu, że ja wszystkie auta przerabiam na lpg.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, spad napisał:

CLA od dawna jest na mojej liście samochodów, które chce kupić. W sumie silnik 1,3 idealnie mi się wpasował do faktu, że ja wszystkie auta przerabiam na lpg.

Fajne wozidełko jest 👍 Przy zamulaniu to i taki wynik potrafił wykręcić

IMG_1732.jpeg

Napisano

21 godzin temu, Tomrad napisał:

Mam taki 1.3 T-DIG 158KM w swoim półrocznym Nissanie Qashqai. Potwierdzam, dynamiki mu nie brakuje, średnie spalanie od nowego mam 8.1 l/100km.

Moje Renault ma moc 140KM w wersji mild hybryd. Spalanie teraz zimą w porównaniu z Twoim Qashqaiem jest o litr i nawet ponad litr mniejsze. wszystko zależy od temperatury. Obecnie cały czas jazda po mieście. Nissan podejrzewam będzie cięższy no i opór powietrza inny. W swoim silniku zastosowałem wkładkę sportową K&N zamiast papierowego filtra. Silnik jest dynamiczniejszy ale wskazania chwilowego zużycia paliwa szybko się zmieniają zlosnik

Edytowane przez rdzawy

Napisano
1 godzinę temu, spad napisał:

Ten silnik nie nadje się do zagazowania. Dlatego Renault opracował silniki 1,0l i obecnie 1,2l (3 cylindry) z zasilaniem Pb/LPG

Napisano
1 godzinę temu, rdzawy napisał:

Spalanie jest teraz zimą o litr i nawet ponad litr mniejsze.

oczy

Napisano
6 godzin temu, stig napisał:

Fajne wozidełko jest 👍 Przy zamulaniu to i taki wynik potrafił wykręcić

IMG_1732.jpeg

Tak, wiem. Przy sprzyjajacych warunkach można tym silnikiem wykręcić naprawdę imponujący wynik, ale na codzień nie do osiągnięcia.20251012_145034.jpg

Napisano

Ten silnik w wersji 140KM, w moim Renault Kadjar potrafi minimalnie spalić około 5 litrów po lokalnych drogach i max 7,5. Nigdy nie wyszło więcej z obliczeń pod dystrybutorem. Kiedyś trasa 2600km do Chorwacji i z powrotem, załadowany pod dach z 4 osobami, ze średnią około 100km/h wyszedł niecałe 6,5 litra. Skrzynia 7 EDC.

Ale teraz po 100kkm puścił olej spod pokrywy zaworów dolotowych. Podobno większość tak ma. Koledze podcieka już przy 50kkm. W poniedziałek ASO ma kleić w ramach gwarancji odnawialnej. Zobaczymy co będzie.

Ja jestem z tego silnika bardzo zadowolony. Dynamiczny, oszczędny. Jak skleją to może jeszcze pojeździ.

Napisano
W dniu 28.01.2026 o 13:10, kravitz napisał:

o kurde, jak to brzmi hehe

Napisano
11 minut temu, bergerac napisał:

o kurde, jak to brzmi hehe

Ale co cię dziwi? Dla większości klientów auto na wyglądać groźnie i wcale nie musi jechać. Mnie się tam najbardziej podobają takie tłuste fury typu AMG-line z tarczami hamulcowymi wielkości tych jakie mam w rowerze

Napisano
5 minut temu, format napisał:

Ale co cię dziwi? Dla większości klientów auto na wyglądać groźnie i wcale nie musi jechać. Mnie się tam najbardziej podobają takie tłuste fury typu AMG-line z tarczami hamulcowymi wielkości tych jakie mam w rowerze

To nie tak moim zdaniem.

Uważam że te „bezpakietowe” celowo robią aby wyglądały jak mydelniczki, aby właśnie naciągnąć na pakiet listew w cenie 15% samochody.

Napisano
  • Popularny post
39 minut temu, kravitz napisał:

To nie tak moim zdaniem.

Uważam że te „bezpakietowe” celowo robią aby wyglądały jak mydelniczki, aby właśnie naciągnąć na pakiet listew w cenie 15% samochody.

Bo obecnie najczęściej mocy jest wystarczająco do sprawnego poruszania się nawet w najsłabszym napędzie.

Mam tylko 200 d, ale dla mnie 9 s do setki to w sam raz. Więc cieszę się, że ktoś zainwestował we wnętrze w opcji Exclusive. Z zewnątrz mydelniczka, ale ja w środku czuję się wyśmienicie.

476817801_507550929035598_5526004733894413240_n.jpg

Napisano
12 minut temu, rwIcIk napisał:

Bo obecnie najczęściej mocy jest wystarczająco do sprawnego poruszania się nawet w najsłabszym napędzie.

Mam tylko 200 d, ale dla mnie 9 s do setki to w sam raz. Więc cieszę się, że ktoś zainwestował we wnętrze w opcji Exclusive. Z zewnątrz mydelniczka, ale ja w środku czuję się wyśmienicie.

9s to spoko wynik. Jednak dzisiaj nigdy nie wiadomo jak auto oddaje dynamikę.

Czasem tak jest soft napisany że aż chcesz sięgać do wioseł aby fura raczyła zacząć się zbierać i dynamika jest jak wbijesz buta do podłogi lub zaczniesz przestawiać w tryb sport. A wtedy jedziesz ciągle na jakiś wysokich obrotach.

Napisano
33 minuty temu, kravitz napisał:

Czasem tak jest soft napisany że aż chcesz sięgać do wioseł aby fura raczyła zacząć się zbierać i dynamika jest jak wbijesz buta do podłogi lub zaczniesz przestawiać w tryb sport. A wtedy jedziesz ciągle na jakiś wysokich obrotach.

To jest to. Dzisiaj przejechałem 250 km Mazdą 2 1.5 90KM, która ma właśnie lekko ponad 9 sek do 100. Jprdl, ależ to trzeba mieć nerwy ze stali, żeby tym powozić po S i A. Na 6 biegu nie ma co włączać tempomatu, bo na każdy podmuch wiatru auto zwalnia i na nic wciskanie gazu do podłogi. Rozpędzanie 100-140 trwa wieki, poprzednia Alfa Mito ważyła tyle samo, miała silnik 1.4 80 KM, jechała dużo lepiej.

Napisano
43 minuty temu, kravitz napisał:

W moim nawet tryb Sport nie wnosi silnika na wysokie obroty.

W trybie Comfort daje się jeździć, ale zamula. Schodzi nawet bliżej 1000 obr/min. no Trzeba mocniej wciskać pedał gazu, by zredukował albo klikać łopatkami przy kierownicy.

Więc często jeżdżę w trybie Sport.

Napisano

Kolega kupił w zeszłym tygodniu bialego GLA220 2025r z dwulitrową benzyną mild hybrid i pod względem dynamiki jesr zadowolony.

Napisano
8 minut temu, Tomrad napisał:

Kolega kupił w zeszłym tygodniu bialego GLA220 2025r z dwulitrową benzyną mild hybrid i pod względem dynamiki jesr zadowolony.

Jezdze czasem GLC z tym silnkiem i osiagi sa naprawde OK.

Po czesci to chyba zasluga skrzyni 9b

Napisano
8 minut temu, Maciej__ napisał:

Jezdze czasem GLC z tym silnkiem i osiagi sa naprawde OK.

Po czesci to chyba zasluga skrzyni 9b

Skrzynia daje radę - szczególnie w mieście. Na autostradzie wkurza wachlowanie pomiędzy 8 i 9 biegiem

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Skrzynia daje radę - szczególnie w mieście. Na autostradzie wkurza wachlowanie pomiędzy 8 i 9 biegiem

Nie zauwazylem, ale Ty masz chyba ON, a ja pisalem o noPB.

Napisano
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Ładne auto ok

Ja moje C 180 Coupe Edition 1 wspominam też miło mimo pojemności 1.595 cm³ i zaledwie 156 koni dawało radość z jazdy.

W obecnym mimo 3 litrów V6 i 354 KM Turbo i lekko powyżej 5 sekund do 100km czasem tęsknię za dwoma rzeczami z Mercedesa

1 Aktive Park Assistent gdzie system parkował w takich miejscach że sam bym się nie odważył

2 LED Inteligent Light System pełen komfort dla kierowcy a im ciemniej tym ciekawiej

Napisano
12 minut temu, gobi napisał:

Ładne auto ok

Ja moje C 180 Coupe Edition 1 wspominam też miło mimo pojemności 1.595 cm³ i zaledwie 156 koni dawało radość z jazdy.

W obecnym mimo 3 litrów V6 i 354 KM Turbo i lekko powyżej 5 sekund do 100km czasem tęsknię za dwoma rzeczami z Mercedesa

1 Aktive Park Assistent gdzie system parkował w takich miejscach że sam bym się nie odważył

2 LED Inteligent Light System pełen komfort dla kierowcy a im ciemniej tym ciekawiej

Parkowania jeszcze nie spróbowałem. 😁

LEDy ładnie świecą 👍

Napisano
Teraz, rwIcIk napisał:

LEDy ładnie świecą 👍

Ja się na początku bardzo denerwowałem bo jak chciałem wypróbować to jeździłem u mnie po miasteczku i prowokowałem system żeby to zrobił , no i robił ,raz centralnie w drzewo mi jechał drugi raz do kogoś na posesję i to mnie zniechęciło do czasu gdzie w trochę większym mieście szukałem wolnego miejsca i ON Mercedes wjechał w kopertę z taką perfekcją że później tylko szukałem takich trudnych miejsc i z bananem na gębie i rączkami w górze demonstrowałem moim pasażerom co to teraz auta potrafią.

Masz nad systemem pełną kontrolę kiedy trzymasz nogę na pedale hamulca i ty decydujesz jak szybko ma się dziać cała akcja ok

P.s. Dziś się siłowałem z parkowaniem A6 Avant z kamerami 360 i ja rozumiem że bezpieczeństwo i zapas miejsca żeby było bezpiecznie i z każdej strony na czerwono pika ale lusterka są nadal analogowe i jednak jeszcze dużo miejsca miałem.

IMG_5198.jpeg

Edytowane przez gobi
Foto eingeben

Napisano
W dniu 30.01.2026 o 11:58, rdzawy napisał:

Ten silnik nie nadje się do zagazowania. Dlatego Renault opracował silniki 1,0l i obecnie 1,2l (3 cylindry) z zasilaniem Pb/LPG

Bez problemu gazuje się silnik 1,3, po prostu masz dotrysk benzyny.

Napisano
  • Autor
14 godzin temu, format napisał:

U mnie był pakiet AMG a tarcze były nawet nawiercane 🙃

IMG_2011.jpeg

Napisano
9 godzin temu, rwIcIk napisał:

LEDy ładnie świecą 👍

Masz u siebie matrixy? Bo to faktycznie robi roznice ok

Napisano
10 godzin temu, gobi napisał:

P.s. Dziś się siłowałem z parkowaniem A6 Avant z kamerami 360 i ja rozumiem że bezpieczeństwo i zapas miejsca żeby było bezpiecznie i z każdej strony na czerwono pika ale lusterka są nadal analogowe i jednak jeszcze dużo miejsca miałem.

IMG_5198.jpeg

U siebie gdy wjeżdżam też wokół czerwono świeci i piszczy 😄

Napisano
W dniu 30.01.2026 o 21:21, Tomrad napisał:

Tak, wiem. Przy sprzyjajacych warunkach można tym silnikiem wykręcić naprawdę imponujący wynik, ale na codzień nie do osiągnięcia.20251012_145034.jpg

Chciałbym tylko zwrócić uwage, że średnia 4,7 pokazuje „od tankowania”, a zbiornik jeszcze jest pełny ;)

Napisano
Godzinę temu, akisel napisał:

Chciałbym tylko zwrócić uwage, że średnia 4,7 pokazuje „od tankowania”, a zbiornik jeszcze jest pełny ;)

Miałem kiedyś Citroëna C4 z 1,6 HDI i tam średnia z kilkudziesięciu tysięcy była 4,4. To auto bardzo mało paliło, taką samą średnią żona miała później w hyundai i10 benzynowym.

Napisano
6 godzin temu, akisel napisał:

Zgadza się. To średnia z około 50km od tankowania. Z tym, że po tankowaniu komputer zaczyna liczenie od 14-15l/100km które stopniowi spada w miarę jazdy. Tak jak pisałem, to tylko ciekawostka do ilu da sie zejść. Moja średnia od nowości to 8.1