Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mały. Clio, Yaris, 208

Featured Replies

Napisano
5 godzin temu, Fili_P napisał:

22 godziny temu, wujek napisał:

Ale mówicie o EDC czy o tej kłowej w hybrydach?

Ja wspominałem o hybrydowej.

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał:

Skrzynie automatyczne (kłowe) w renault/dacia łączone z hybrydami 1,6 i 1,8 są bardzo trwałe.

Skrzynia jest na rynku od 4-5 lat, wiec to czy sa bardzo trwale, to sie jeszcze okaze ;)

Ale faktycznie poza jakas akcja serwisowa na poczatku, nie slychac o wiekszych problemach poki co.

Napisano
10 godzin temu, lukaszek1207 napisał:

Jak tu się dowiedzieć ile takie Renault/Dacia kosztuje jak oni w zakładce "od ręki" maja tylko"lewe" ceny?

Wstydzą się prawdziwych?

Moze po prostu napisac, zadzwonic albo pojechac do dilera Dacia/Renault? hehe

Napisano
2 godziny temu, ppmarian napisał:

3 Sandero hybryda ( brak aktywnego tempomatu)

Oczywiście chodzi o "hybrydę" benzyna/LPG skromny

Hybryda w prądzie to dopiero w Jogger...

11 godzin temu, lukaszek1207 napisał:

Jak tu się dowiedzieć ile takie Renault/Dacia kosztuje jak oni w zakładce "od ręki" maja tylko"lewe" ceny?

Wstydzą się prawdziwych?

Odpal konfigurator dostępny na stronie, wycenia bardzo rzetelnie. Niezależnie cennik szczegółowy jest do pobrania. A co do sztuk >od ręki< to polecam kontakt z dealerem- czasami takie "od ręki" oznacza, że od ręki możesz najwyżej zamówić do produkcji zlosnik

Edytowane przez Wasylek

Napisano
  • Autor

Co do Clio Alpine 160.

Wszystkie które są w ofertach to auta demo dilerów. Niby dostępne od ręki ale trzeba 3 miesiące czekać (zarejestrowane styczeń/luty). To jeszcze powiedzmy nie problem ale po zaliczkowaniu one nadal będą jezdzić jako dema....

Jeśli do produkcji to odbiór początek czerwca. Przy cenie katalogowej 134600 rabat dilerski 2.5tyś zł. Tak tak, 2.5 a nie 25🫣. Nowy model i chcą się pozbyć poprzednią generację.

To były rozmowy tylko telefoniczne więc co do cen/rabatów nie ma co przywiązywać wagi.

Napisano
  • Autor
1 godzinę temu, bielaPL napisał:

Najtaniej to picanto ale pewnie za mały

otomoto.pl
No image preview

Nowy Kia Picanto 2025 - 79 400 PLN, 10 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Kia Picanto? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Z innych Swift

otomoto.pl
No image preview

Nowy Suzuki Swift 2025 - 83 500 PLN, 8 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Suzuki Swift? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

Fajny kolor Suzuki👍

Napisano
16 godzin temu, Danielpoz. napisał:

Auto ma być wielkości np Clio. Nie mniejsze niż dotychchczasowe C3.

Dobra klasa B albo coś między B a C.

Wraca Fabia cała na biało :D

Napisano
Godzinę temu, Danielpoz. napisał:

Fajny kolor Suzuki👍

Swift to tez jest bardzo sensowne rozwiazanie jesli chodzi o spokoj uzytkowania. Jest jeszcze Mazda 2, ktora jest Yarisem z innymi znaczkami 👌.

Napisano
20 minut temu, Swiko napisał:

Swift to tez jest bardzo sensowne rozwiazanie jesli chodzi o spokoj uzytkowania. Jest jeszcze Mazda 2, ktora jest Yarisem z innymi znaczkami 👌.

Ale wnętrza suzuki to niektóre się w latach 9x zatrzymały. O ile na wnętrza nigdy jakos specjalnie uwagi nie zwracam to w suzuki można zaliczyć lekki szok ;)

Napisano
13 godzin temu, lukaszek1207 napisał:

Wstydzą się prawdziwych?

Ceny Renault i Dacia możesz podglądnąć w OtoMoto, ja tak kupiłem swojego Captura

Napisano
W dniu 17.02.2026 o 09:24, Danielpoz. napisał:

208 z tym wyposażeniem bedzie w wersji GT 110. Peugeot nr 1 jeśli chodzi o wygląd z zewnątrz jak i wnętrze.😎

zdecydowanie Pur 208, wersja GT jest super.

Napisano
29 minut temu, Jaruga napisał:

Ale wnętrza suzuki to niektóre się w latach 9x zatrzymały. O ile na wnętrza nigdy jakos specjalnie uwagi nie zwracam to w suzuki można zaliczyć lekki szok ;)

Premium to to nie jest, ale tez nie ma tak ze odrzuca tandeta 😉. Ot miejski, budzetowy sprzet - kobiety je lubia, a mechanicy nienawidza 😅.

Napisano
Godzinę temu, Jaruga napisał:

dokladnie tak, po teście macajewa wysiada się z auta i nie chce nigdy wracac. Yo jest auto dla kogoś kto nie ma żadnych wymagań poza bezawaryjnością.

Napisano
4 godziny temu, bergerac napisał:

zdecydowanie Pur 208, wersja GT jest super.

Pur...tech hehe

Napisano
3 godziny temu, lucash napisał:

dokladnie tak, po teście macajewa wysiada się z auta i nie chce nigdy wracac. Yo jest auto dla kogoś kto nie ma żadnych wymagań poza bezawaryjnością.

Tak miałem po premierze Skody Kodiaq. Stała na targach. Wszedłem i wyszedłem. Nawet nie macałem hehe

Napisano
7 minut temu, marcindzieg napisał:

Tak miałem po premierze Skody Kodiaq. Stała na targach. Wszedłem i wyszedłem. Nawet nie macałem hehe

Na pewno to byl Kodiaq? Co jest zlego w tym wnetrzu?

image.png

Edytowane przez Maciej__

Napisano
7 minut temu, Maciej__ napisał:

No w tym nic. Ale pierwszego po premierze to raczej nie widziałeś. A na targi wstawili chyba najbiedniejszą wersję )

Napisano

Dacia Sandero występuje z silnikiem hybrydowym tak zwanym HEV

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
17 godzin temu, Maciej__ napisał:

image.png

pomacaj szczególnie boczki. Mi w salonie prawie uchwyt drzwiowy zostal w ręce😕

Napisano
W dniu 20.02.2026 o 16:20, ppmarian napisał:

Dacia Sandero występuje z silnikiem hybrydowym tak zwanym HEV

Sandero w PL? Pokaż ten silnik na stronie Dacii w cenniku lub konfiguratorze Sandero...

W Bigster, Duster, Jogger to tak.

Napisano
Teraz, Wasylek napisał:

Sandero w PL? Pokaż ten silnik na stronie Dacii w cenniku lub konfiguratorze Sandero...

W Bigster, Duster, Jogger to tak.

Sandero HEV jest poki co na etapie zapowiedzi.

Napisano
  • Autor

Raportuję.

Koleżanka w sobotę pojezdziła 208GT i tym nowym Clio Alpine 160. Oba pasują pod względem komfortu, jazdy i wyglądu.👍Zwiększyła budżet do 110tyś 😂

Oglądała też w salonie Kamiq Monte Carlo. Dziś jest umówiona na jazdę a jutro ma się przejechać hultajem Kona😱 Auto nawet fajne i dobrze wyposażone ale ten tył wizualnie...🫣

Napisano
20 minut temu, Danielpoz. napisał:

Raportuję.

Koleżanka w sobotę pojezdziła 208GT i tym nowym Clio Alpine 160. Oba pasują pod względem komfortu, jazdy i wyglądu.👍Zwiększyła budżet do 110tyś 😂

Oglądała też w salonie Kamiq Monte Carlo. Dziś jest umówiona na jazdę a jutro ma się przejechać hultajem Kona😱 Auto nawet fajne i dobrze wyposażone ale ten tył wizualnie...🫣

kona w dobrej wersji imo wygra, ale to też wiekszy samochód.

Dyskusyjny wizualnie, nie da sie ukryć. Imo błotniki w kolorze nadwozia mu pomagaja, wiec albo czarny, albo n-line. Ale wiadomo jak jest z gustami ;)

Napisano
  • Autor
6 minut temu, fosfor napisał:

kona w dobrej wersji imo wygra, ale to też wiekszy samochód.

Dyskusyjny wizualnie, nie da sie ukryć. Imo błotniki w kolorze nadwozia mu pomagaja, wiec albo czarny, albo n-line. Ale wiadomo jak jest z gustami ;)

A te lampy w błotnikach🫣

Napisano
1 godzinę temu, Danielpoz. napisał:

Raportuję.

W takim razie jeszcze Captur, no i nieśmiało powiem ze moze sprawdzić tez ZS Hybrid, byłby głos niezależnej testerki w dyskusji o chińczykach

Napisano
  • Autor
19 minut temu, zenek111 napisał:

W takim razie jeszcze Captur, no i nieśmiało powiem ze moze sprawdzić tez ZS Hybrid, byłby głos niezależnej testerki w dyskusji o chińczykach

ZS absolutnie odpada z oczywistych powodów.

Napisano

Kupiłem Konę, a brałem pod uwagę np. Australa czy Qashqaia. Kona może i najmniejsza z nich, ale w drugą stronę bym nie szedł, to znaczy zestawianie Kona- Clio, Yaris, to raczej trochę inna grupa.

Napisano
8 godzin temu, Danielpoz. napisał:

A te lampy w błotnikach🫣

taka moda. przyjrzyj się autom, naprawde sporo tak teraz ma.

Edit - myślałem o przednich. Tył no faktycznie dyskusyjny :D Ale jak mowilem, specyficzne auto. Z drugiej strony, z wnetrza nie widac, a inni niech sie martwia ;)

Edytowane przez fosfor

Napisano
6 godzin temu, Danielpoz. napisał:

ZS absolutnie odpada z oczywistych powodów.

No jakich, jakich, hę? ;)

Pewnie pracuje dla służb i chce dojeżdżać do pracy?!? ;)

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, fosfor napisał:

taka moda. przyjrzyj się autom, naprawde sporo tak teraz ma.

Edit - myślałem o przednich. Tył no faktycznie dyskusyjny :D Ale jak mowilem, specyficzne auto. Z drugiej strony, z wnetrza nie widac, a inni niech sie martwia ;)

Tył tył😱

To samo powiedziała. Siedząc za kierownicą nie widzi lamp z tyłu😂

Jechała wczoraj ponad 20km Kamiq. Celuje w 1.0 115KM Monte Carlo a demo mieli 1.5 150 koników. Teoretycznie powinno świetnie jeździć jak na tak małe auto. Pozycja za kierownicą, ergonomia i widoczność super. Dynamicznie słabo i minimalnie twardszy od Clio czy 208.

Tym że dynamicznie słabo to jestem zdziwiony ale to tylko jej opinia.

Edytowane przez Danielpoz.

Napisano
15 minut temu, vanice77 napisał:

To nie wina silnika 1.5 tylko fatalnego softu dsg, bardzo zamula i mega lag na kick down.

Współcześnie trzeba od razu przełączać w tryb sport, by jako tako dało się jeździć.

Napisano

No właśnie generalnie ten 1.5 to jedzie lepiej jak 150 ps, bardzo dynamiczny ale może teraz to się zmienia bo ciągle kombinują z softem skrzyni.

Jak jechałem octavia starsza 1.5 150 byłem pewien że to ma z 180 ps minim a nie 150 ale w tedy jeszcze dsg nie zamulało.

Edytowane przez vanice77

Napisano

Tył tył😱

To samo powiedziała. Siedząc za kierownicą nie widzi lamp z tyłu😂

Jechała wczoraj ponad 20km Kamiq. Celuje w 1.0 115KM Monte Carlo a demo mieli 1.5 150 koników. Teoretycznie powinno świetnie jeździć jak na tak małe auto. Pozycja za kierownicą, ergonomia i widoczność super. Dynamicznie słabo i minimalnie twardszy od Clio czy 208.

Tym że dynamicznie słabo to jestem zdziwiony ale to tylko jej opinia.

jak kupuje nowy, to może gwarancja mieć znaczenie (u mnie miała) i tu skoda nie błyszczy.

Napisano
  • Autor
17 minut temu, fosfor napisał:

jak kupuje nowy, to może gwarancja mieć znaczenie (u mnie miała) i tu skoda nie błyszczy.

Ma znaczenie👍

Byłem wczoraj w KIA obadać na żywo K4. Fajny ale za duży moim zdaniem. Gwarancja 7 lat na wszystko. Pytam czy też na silnik i ASB. Oczywiście że tak. Ale po kolejnym pytaniu już powiedział że na skrzynie 7 lat ale tarczki do 15tyś czyli do pierwszego przeglądu. Na pytanie ile kosztuje wymiana tarcz nie znał odpowiedzi bo się nie psują... No i taka gadka.😬

20260223_154007.jpg

20260223_154018.jpg

Napisano
2 minuty temu, Danielpoz. napisał:

Ale po kolejnym pytaniu już powiedział że na skrzynie 7 lat ale tarczki do 15tyś czyli do pierwszego przeglądu. Na pytanie ile kosztuje wymiana tarcz nie znał odpowiedzi bo się nie psują... No i taka gadka.😬

W K4 sie faktycznie pewnie nie psuja, bo model jest na rynku od kilku miesiecy zlosnik

Wymiana sprzegiel z DCT to ok 7-10kPLN z tego co pisali ludzi na grupue Tucsona.

Napisano
  • Autor
20 minut temu, Maciej__ napisał:

W K4 sie faktycznie pewnie nie psuja, bo model jest na rynku od kilku miesiecy zlosnik

Wymiana sprzegiel z DCT to ok 7-10kPLN z tego co pisali ludzi na grupue Tucsona.

ASO czy inny serwis?

Napisano
3 minuty temu, Danielpoz. napisał:

ASO czy inny serwis?

ASO, przy czym te skrzynie potrafia szarpac juz przy 50kkm....

Zle znosza eksploatacje w miescie, w korkach.

Napisano
29 minut temu, Maciej__ napisał:

Same sprzęgła to może i trochę mniej, bo normalnie w ASO komplecie idzie też koło dwumasowe i sporo innych drobnych części.

Napisano
2 godziny temu, vanice77 napisał:

To nie wina silnika 1.5 tylko fatalnego softu dsg, bardzo zamula i mega lag na kick down.

Akurat świeże porównanie 1,5TSI z dwulitrowym Subaru:

Napisano
  • Autor
27 minut temu, Maciej__ napisał:

ASO, przy czym te skrzynie potrafia szarpac juz przy 50kkm....

Zle znosza eksploatacje w miescie, w korkach.

Właśnie taka jazda będzie w 99%. Może nie korki ale używane głownie w mniejszym mieście. Wałbrzych.

Napisano
1 minutę temu, Danielpoz. napisał:

Właśnie taka jazda będzie w 99%. Może nie korki ale używane głownie w mniejszym mieście. Wałbrzych.

Do potencjalnych problemow z DCT dojdzie pewnie jeszcze kwestia zapychania GPF.

Odpuscilbym kombinacje 1,6TGdi + 7DCT w Kia/Hyundai przy takim trybie jazdy.

Napisano

No i taka gadka.

W KIA chyba tak ich uczą.

Oczytany po forach pytałem ile biorą za wypalanie GPF jak na trasie się nie uda, to usłyszałem że nigdy nie mieli takiego przypadku by musieli to robić, a w następnym zdaniu bąknęli, że robią to za darmo. rotfl2

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, Maciej__ napisał:

Do potencjalnych problemow z DCT dojdzie pewnie jeszcze kwestia zapychania GPF.

Odpuscilbym kombinacje 1,6TGdi + 7DCT w Kia/Hyundai przy takim trybie jazdy.

GPF to chyba może być problem w każdej marce/modelu.

Napisano
51 minut temu, Danielpoz. napisał:

GPF to chyba może być problem w każdej marce/modelu.

Nie, tylko w Kia/Hyundai, coś tam spieprzyli i nie potrafią naprawić.

Napisano
5 godzin temu, Maciej__ napisał:

Kolega zapłacił 17 w i40. I to bynajmniej nie w ASO.

Napisano
Teraz, marcindzieg napisał:

Kolega zapłacił 17 w i40. I to bynajmniej nie w ASO.

Nie mam pojecia jaka skrzynia byla w i40, bo to stara konstrukcja i silniki. 17kPLN za same sprzegla z robota, wydaje sie nierealne.

Ja pisze o cenach wymiany kompletu sprzegiel dla silnika 1,5-1,6T i skrzyni 7DCT.

Napisano
7 minut temu, rwIcIk napisał:

Musiało być sporo więcej, niż tylko sprzęgła.

Może być zdjęciem przedstawiającym projekt, rzut i tekst.png

WYMIANA DWUMASY, SPRZĘGIEŁ I SIŁOWNIKA SPRZĘGŁA

KIA OPTIMA 1.7 CRDI 141KM 2017r

SKRZYNIA DCT 7

U kolegi doszły synchronizatory 1 i 2 biegu i przejściówka wiązki do wybieraka (1200 zł za kawałek plastiku )).

Napisano
6 minut temu, marcindzieg napisał:

Może być zdjęciem przedstawiającym projekt, rzut i tekst.png

WYMIANA DWUMASY, SPRZĘGIEŁ I SIŁOWNIKA SPRZĘGŁA

KIA OPTIMA 1.7 CRDI 141KM 2017r

SKRZYNIA DCT 7

U kolegi doszły synchronizatory 1 i 2 biegu i przejściówka wiązki do wybieraka (1200 zł za kawałek plastiku )).

Sprzęgła z kołem dwumasowym 9500 ok

i doszły inne graty.