Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co oznacza "bezwypadkowy" i "pierwszy właściciel" według otomoto?

Featured Replies

Napisano

Chcę wystawić auto, ale mam dwie wątpliwości. Chodzi o to, że otomoto chce zweryfikować dane ogłoszenia, co zapewne uwiarygodni mnie (lub nie zlosnik) jako sprzedawcę, ale zastanawiam się jak interpretować "pierwszy właściciel" - w zasadzie to jestem drugim właścicielem, pierwszym był leasing, więc musiałbym zaznaczyć - pierwszy właściciel - "nie", ale tak naprawdę jestem pierwszym i jedynym użytkownikiem auta przez cały okres jego eksploatacji od nowości. Czyli zaznaczam, że nie jestem pierwszym właścicielem i spoko... tylko to pewnie odsieje część kupujących, czego bym rzecz jasna nie chciał, a weryfikacja danych jeśli zaznaczę "tak" zapewne będzie negatywna? nie_wiem

Druga sprawa to "bezwypadkowy" - w zeszłym roku kobieta puknęła mnie w tył przy prędkości ledwo toczenia się i mam lekko (2 cm szerokości i 1 mm głębokości) wgnieciony zderzak od jej tablicy rejestracyjnej i szkoda zgłoszona z jej ubezpieczenia będzie likwidowana na dniach (wymiana zderzaka). Cała sprawa udokumentowana zdjęciami, na dobrą sprawę usuwam szkodę tylko dla przyszłego właściciela, bo wiem, że ludzie mają trochę "hopla" jeśli chodzi o wizualny stan kupowanego pojazdu - ja bym taką "szkodę" najzwyczajniej olał, gdybym miał użytkować dalej to auto, bo według mnie to ledwo widać i to tylko z bliska.
I w sumie co powinienem zaznaczyć - bezwypadkowy tak czy nie? To był wypadek czy może raczej kolizja? Jak dane będą weryfikowane z ubezpieczycielem to jest to kwalifikowane jako wypadek czy nie?

Napisano
  • Popularny post

Zaznacz pierwszy wlasiciciel i bezwypadkowy. Przez telefon najwyzej powiesz jak wyglada sytuacja i tyle.

Jak ktos bedzie mial z tym problem, to niech nie przyjezdza i gitary nie zawraca ok

Ogolnie to rob tak, zeby Tobie bylo wygodnie, bo szkoda czasu i energii na kupujacych- kosmitow.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

Zaznacz pierwszy wlasiciciel i bezwypadkowy. Przez telefon najwyzej powiesz jak wyglada sytuacja i tyle.

Jak ktos bedzie mial z tym problem, to niech nie przyjezdza i gitary nie zawraca ok

Ogolnie to rob tak, zeby Tobie bylo wygodnie, bo szkoda czasu i energii na kupujacych- kosmitow.

ja bym zaznaczył, ale otomoto to weryfikuje - jak? Nie wiem. Jaki to ma skutek na ogłoszenie - też nie wiem... stąd pytanie.

Edytowane przez gilbert3

Napisano
15 minut temu, gilbert3 napisał:

ja bym zaznaczył, ale otomoto to weryfikuje - jak? Nie wiem. Jaki to ma skutek na ogłoszenie - też nie wiem... stąd pytanie.

Jak coś wyskoczy na tej "weryfikacji" to najwyżej zmienisz :)

Napisano
55 minut temu, gilbert3 napisał:

Co weryfikuje?

miałem malowany zderzak i dałem bezwypadkowy

Miesiąc temu kupiłem auto i też był bezwypadkowy a miał malowany przedni zderzak

Daj bezwypadkowy a jak ktoś będzie pytał to powiedz co było robione

Wyjdzie jak ktoś zamówi raport dna itp

I pierwszy właściciel, bo przecież jesteś pierwszym właścicielem

Żeby tylko tak ludzie naciągali rzeczywistość ;)

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Zaznacz pierwszy wlasiciciel i bezwypadkowy.

A po pół roku nowy właściciel zażąda zwrotu 30% ceny, bo wykupi report w jakimś serwisie internetowym i nie będzie mu się zgadzać z wpisem w ogłoszeniu. facepalm

Teraz ludzie powariowali i jak czytam co odwalają po zakupie/sprzedaży używanego auta i jak szeroko rozumieją rękojmię za wady, to strach cokolwiek sprzedawać.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, ghost2255 napisał:

A po pół roku nowy właściciel zażąda zwrotu 30% ceny, bo wykupi report w jakimś serwisie internetowym i nie będzie mu się zgadzać z wpisem w ogłoszeniu. facepalm

Teraz ludzie powariowali i jak czytam co odwalają po zakupie/sprzedaży używanego auta i jak szeroko rozumieją rękojmię za wady, to strach cokolwiek sprzedawać.

Zakładam poinformować ustnie i pisemnie na umowie nowego właściciela o historii auta. Zresztą trudno nawet mówić o ukrywaniu czegokolwiek o wartości 30% ceny

Napisano
1 minutę temu, gilbert3 napisał:

Zresztą trudno nawet mówić o ukrywaniu czegokolwiek o wartości 30% ceny

Te 30% to tak z kapelusza wziąłem, ale chodzi mi o trend wśród kupujących.

Wezmą stare auto a potem chcą jakieś bajońskie sumy bo coś się zepsuło, albo coś zauważyli.

Napisano
4 minuty temu, gilbert3 napisał:

Zakładam poinformować ustnie i pisemnie na umowie nowego właściciela o historii auta. Zresztą trudno nawet mówić o ukrywaniu czegokolwiek o wartości 30% ceny

Napisz w ogłoszeniu, że po leasingu i że zderzak wymieniony i będzie w porządku.

Napisano
  • Autor
12 minut temu, ghost2255 napisał:

Te 30% to tak z kapelusza wziąłem, ale chodzi mi o trend wśród kupujących.

Wezmą stare auto a potem chcą jakieś bajońskie sumy bo coś się zepsuło, albo coś zauważyli.

Zgadza się, że kosmitów przybywa, zwłaszcza w bananowym pokoleniu odrealnionemu od rzeczywistości i przyklejonemu do ekranów, ale pocieszam się, że mam do nich wyjątkowego nosa oki

Napisano

2 godziny temu, gilbert3 napisał:

Druga sprawa to "bezwypadkowy"

2 godziny temu, gilbert3 napisał:

Druga sprawa to "bezwypadkowy"

Przecież to proste. Jeśli nie było zabitych ani hospitalizacji dużej niż 7 dni to nie było wypadku, zatem bezwypadkowy.

Napisano
3 godziny temu, gilbert3 napisał:

I w sumie co powinienem zaznaczyć - bezwypadkowy tak czy nie?

„Wypadek, to zdarzenie mające miejsce w ruchu lądowym, spowodowane poprzez nieumyślne naruszenie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w tym ruchu, którego skutkiem jest śmierć jednego z uczestników lub obrażenia ciała powodujące naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwające dłużej niż 7 dni”.

phi

Napisano
20 minut temu, swienty napisał:

„Wypadek, to zdarzenie mające miejsce w ruchu lądowym, spowodowane poprzez nieumyślne naruszenie zasad bezpieczeństwa obowiązujących w tym ruchu, którego skutkiem jest śmierć jednego z uczestników lub obrażenia ciała powodujące naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia trwające dłużej niż 7 dni”.

phi

Gdzie ta definicja funkcjonuje ) bo chyba nie w ustawie )

Napisano

Jak nie było rannych to bezwypadkowe.

Napisano
4 minuty temu, rwIcIk napisał:

Kodeks wykroczeń i kodeks karny.

To tak - Kodeks karny art. 177, ale w ustawie "prawo o ruchu drogowym" już nie mamy rozróżnienia )

Napisano
3 godziny temu, ghost2255 napisał:

Zadbaj o czystą prawnie umowę sprzedaży, poinformuj o stanie faktycznym.

Potem to jest problem kupującego. Niech założy sprawę cywilną, ale Ty musisz mieć dowody, że jak coś znajdzie w systemach to został poinformowany.

Napisano
4 godziny temu, gilbert3 napisał:

Chcę wystawić auto, ale mam dwie wątpliwości. Chodzi o to, że otomoto chce zweryfikować dane ogłoszenia, co zapewne uwiarygodni mnie (lub nie zlosnik) jako sprzedawcę, ale zastanawiam się jak interpretować "pierwszy właściciel" - w zasadzie to jestem drugim właścicielem, pierwszym był leasing, więc musiałbym zaznaczyć - pierwszy właściciel - "nie", ale tak naprawdę jestem pierwszym i jedynym użytkownikiem auta przez cały okres jego eksploatacji od nowości. Czyli zaznaczam, że nie jestem pierwszym właścicielem i spoko... tylko to pewnie odsieje część kupujących, czego bym rzecz jasna nie chciał, a weryfikacja danych jeśli zaznaczę "tak" zapewne będzie negatywna? nie_wiem

Druga sprawa to "bezwypadkowy" - w zeszłym roku kobieta puknęła mnie w tył przy prędkości ledwo toczenia się i mam lekko (2 cm szerokości i 1 mm głębokości) wgnieciony zderzak od jej tablicy rejestracyjnej i szkoda zgłoszona z jej ubezpieczenia będzie likwidowana na dniach (wymiana zderzaka). Cała sprawa udokumentowana zdjęciami, na dobrą sprawę usuwam szkodę tylko dla przyszłego właściciela, bo wiem, że ludzie mają trochę "hopla" jeśli chodzi o wizualny stan kupowanego pojazdu - ja bym taką "szkodę" najzwyczajniej olał, gdybym miał użytkować dalej to auto, bo według mnie to ledwo widać i to tylko z bliska.
I w sumie co powinienem zaznaczyć - bezwypadkowy tak czy nie? To był wypadek czy może raczej kolizja? Jak dane będą weryfikowane z ubezpieczycielem to jest to kwalifikowane jako wypadek czy nie?

Sprzedawałem auto. Zaznaczyłem bezwypadkowy i pierwszy właściciel. W ogłoszeniu napisałem że pierwszym właścicielem była firma leasingowa, ale jestem jedynym użytkownikiem auta od nowości. Zaznaczyłem też że auto bezwypadkowe, ale w ogłoszeniu napisałem że wypadku nie miało ale miało stłuczkę i na życzenie pokażę zdjęcia. Kupił pierwszy oglądający.

Napisano
33 minuty temu, kiziuk napisał:

Zadbaj o czystą prawnie umowę sprzedaży, poinformuj o stanie faktycznym.

Potem to jest problem kupującego. Niech założy sprawę cywilną, ale Ty musisz mieć dowody, że jak coś znajdzie w systemach to został poinformowany.

Ja na szczęście nie sprzedaję zlosnik

Jednak nawet jak wygrasz w sądzie, to stracisz czas i nerwy na udowadnianie że nie jesteś wielbłądem jeśli trafisz na roszczeniowego kupca.

Napisano
11 minut temu, ghost2255 napisał:

Jednak nawet jak wygrasz w sądzie, to stracisz czas i nerwy na udowadnianie że nie jesteś wielbłądem jeśli trafisz na roszczeniowego kupca.

Jak trzeba będzie parę stówek za wniesienie pozwu zapłacić, to 90% roszczeniowców odpadnie w przedbiegach. Dodatkowo, pozew musi spełniać wszystkie wymogi pisma procesowego, więc albo będzie formalnie wadliwy, albo trzeba zapłacić prawnikowi cfaniak

Dlatego trzeba być przygotowanym i powiedzieć "sprawdzam" zlosnik

Napisano
Godzinę temu, kiziuk napisał:

Jak trzeba będzie parę stówek za wniesienie pozwu zapłacić, to 90% roszczeniowców odpadnie w przedbiegach. Dodatkowo, pozew musi spełniać wszystkie wymogi pisma procesowego, więc albo będzie formalnie wadliwy, albo trzeba zapłacić prawnikowi cfaniak

Dlatego trzeba być przygotowanym i powiedzieć "sprawdzam" zlosnik

W dobie AI pozew się w 5 min pisze.

Napisano
6 godzin temu, gilbert3 napisał:

cokolwiek zaznaczysz i tak cena będzie miała największe znaczenie.

Napisano

Zaznaczyć że bezwypadkowy i 1 właściciel a w treści napisać krótko dwa zdania jak jest

Wysłane za pomocą Tapatalk

Napisano
10 godzin temu, maras77 napisał:

W dobie AI pozew się w 5 min pisze.

Chętnie zapoznam się z przypadkiem sprawy sądowej, w której powód był reprezentowany przez AI hehe

Napisano
W dniu 28.02.2026 o 15:28, gilbert3 napisał:

Miałem dokładnie jak Ty i wystawiłem 1 wlasciciel i bezwypadkowe. Nie bylo problemów, nikt sie nie czepiał.

Napisano

Bezkolizyjny a bezwypadkowy to róznica. Zawsze pytam jakie były naprawy blacharsko/lakiernicze. Sprzedający pisze o tym i spoko. Każdy wie co i jak. Nie widzę w tym nic dziwnego. Jednakże kiedyś sprzedawałem opony świeżo zdjęte z auta salonowego, które kupiłem i używałem rok i zostałem zbrukany mimo opisu.... Napisałem, że jedyny użytkownik ;-) Papier , net przyjmie wszystko :)

Napisano

Zaznacz 1 właściciel w opisie daj że fizycznie 1 właściciel a formalnie 2 bo leasing.

Napisz że auto bezwypadkowe miało tylko delikatną obcierkę zderzaka na parkingu.

Ps. Co sprzedajesz?

Edytowane przez bielaPL

Napisano

Jak napiszesz że 1 właściciel a w https://historiapojazdu.gov.pl wyjdzie że była zmiana właściciela to Otomoto nie da ci oznaczenia że auto jest sprawdzone (jest takie cudo), poza tym nic się nie stanie.

Ja zawsze daję bezwypadkowe, a jak miało robioną jakąś obcierkę czy coś w tym stylu, to nie wypadek przecież, z premedytacją nie zamieszczam też informacji o takich naprawach, dopiero przez telefon informuję jak klient pyta. (oczywiście nie dotyczy to ogłoszeń na AK - na AK opisuję jak na spowiedzi phi

BTW, klienci to kosmici, uważają że jak jest szkoda na 15 tys. w aucie za 30 tys. to znaczy że pół auta było wymieniane... A wszyscy wiemy ile naprawy z OC w ASO kosztują.

Ja ostatnio likwidowałem szkodę na prawie 2000 Euro (mojej córce drzwi w Austrii porysowali), a trzeba było je tylko pomalować...

Najczęściej większych szkód nigdzie nie znajdziesz bo albo za granicą nikt tego nie zgłosił albo firma leasingowa sprzedała auto rozbite, kupił Mietek i pokleił w garażu na gumie i trytkach, taka prawda. A jak jest lakierowany błotnik czy drzwi to już katastrofa i auto na złom chcą klienci wysyłać.

Napisano

Sprzedawałem 2 lata temu poprzednie auto.

Auto salonowe, ale pierwszy właściciel to leasing - zaznaczałem że pierwszy byłem.

Zaznaczyłem również że bez wypadkowy, choć miał delikatne 'przygody' - delikatny strzał w dupsko (wymieniony zderzak i jedne czujnik) oraz spotkanie z sarenką, gdzie z przodu poleciało trochę plastików. Udało się naprawić z OC sprawcy, w autoryzowanych warsztatach i nie było żadnego problemu na otomoto.

Napisano

Sprawdz organoleptycznie, ciezko sprawdzic co tam otomoto sobie sprawdza.
Na pewno loguja sie na "historiapojazdu", bo jak zrobilem literowke w VINie to nie dostalem plakietki "zweryfikowane"
ale jak pozniej edytowalem ogloszenie to po jakims czasie sie pojawila.
wiec jak nie dostaniesz to najwyzej usuniesz informacje, ze "pierwszy wlasciciel"

Napisano
W dniu 3.03.2026 o 15:11, komandos80 napisał:

Sprawdz organoleptycznie, ciezko sprawdzic co tam otomoto sobie sprawdza.
Na pewno loguja sie na "historiapojazdu", bo jak zrobilem literowke w VINie to nie dostalem plakietki "zweryfikowane"
ale jak pozniej edytowalem ogloszenie to po jakims czasie sie pojawila.
wiec jak nie dostaniesz to najwyzej usuniesz informacje, ze "pierwszy wlasciciel"

Pytanie czy ktoś patrzy na tą weryfikację, bo np. ja nigdy na to nie zwróciłem uwagi.

Napisano
Godzinę temu, OPAL napisał:

Pytanie czy ktoś patrzy na tą weryfikację, bo np. ja nigdy na to nie zwróciłem uwagi.

Dobre pytanie.

Ja patrzylem, ale tylko dlatego, ze jako sprzedajacy bylem zainteresowany czy moje ogloszenie to dostalo. )