Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW idzie na wojnę cenową

Featured Replies

Napisano

Nieźle VW szachuje cenami. Chiny mogą się chować choć pewnie zaraz ktoś przyjdzie i powie że wyposażenie jest wybrakowane.
Taigo 1.0 TSi DSG za 77.390 PLN.
bez haczyków. cena brutto jump

https://www.olx.pl/d/oferta/volkswagen-taigo-rocznik-2026-nowa-cena-indywidualne-zamowienie-do-produkcji-CID5-ID19Dlz2.html

Edytowane przez lucash

• lucash zmienił tytuł na VW idzie na wojnę cenową
Napisano
9 minut temu, lucash napisał:

Nieźle VW szachuje cenami. Chiny mogą się chować choć pewnie zaraz ktoś przyjdzie i powie że wyposażenie jest wybrakowane.

https://www.olx.pl/d/oferta/volkswagen-taigo-rocznik-2026-nowa-cena-indywidualne-zamowienie-do-produkcji-CID5-ID19Dlz2.html

Taigo bardzo mało widać na ulicy , podobnie jak najnowsze Polo . Mają zapas cenowy to ruszył eksperyment promocji w dobrej cenie .

Napisano

Jeździłem w Hiszpanii ostatnio .

Zaskoczenie na plus . 2+2 plus bagaże i dało naprawdę rade .

Zrobiłem z 500 km i bardzo przyjemnie sie jeździło.

Napisano

mogłyby jeszcze troche ceny modeli sportowych spaść
w 2015r. moj Golf 7 GTI HB kosztowal jakies 130kPLN, Rka ze 150kPLN

a teraz 8.5 R mozna już za 170-180k wylapac, niech jeszcze troche zjada i biore
https://autoplac.pl/oferta/volkswagen/golf/viii-2-0-2025r-variant-r-tsi-4motion-333-km-dsg-AGjr1DZSxTJ

Napisano
14 minut temu, Marcin79 napisał:

Jeździłem w Hiszpanii ostatnio .

Zaskoczenie na plus . 2+2 plus bagaże i dało naprawdę rade .

Zrobiłem z 500 km i bardzo przyjemnie sie jeździło.

O jej cała Europa jeździ i daje radę nie trzeba Passata kombi czy premium Audi.

Napisano
13 minut temu, Cinos napisał:

mogłyby jeszcze troche ceny modeli sportowych spaść
w 2015r. moj Golf 7 GTI HB kosztowal jakies 130kPLN, Rka ze 150kPLN

a teraz 8.5 R mozna już za 170-180k wylapac, niech jeszcze troche zjada i biore
https://autoplac.pl/oferta/volkswagen/golf/viii-2-0-2025r-variant-r-tsi-4motion-333-km-dsg-AGjr1DZSxTJ

Bez sensu dołożyć 40k i brać 340 dwu letnią. Stoją nikt nie chce brać.

Napisano
  • Autor
15 minut temu, mmaciejosss napisał:

Taigo bardzo mało widać na ulicy , podobnie jak najnowsze Polo . Mają zapas cenowy to ruszył eksperyment promocji w dobrej cenie .

zgadza się, mało widać. W środku wydaje się dość spory. To po ile teraz chińczyk będzie? 70 kPLN?
MG ZS jest zagrożone czy jeszcze nie?

Napisano
8 minut temu, wujek napisał:

jakbym chcial cos większego, a tez mi sie marzy to byłby to Arteon R ( min. wieksze hamulce 356 vs 340 w 280tce, DQ500 na pokładzie zamiast DQ381, torque vectoring) program na stage 1 380+ albo 2 i jest prawie 500 koni
drzwi bez ramek, ogromne wnetrze, bagaj, wyglad, a BMW mi sie z wygladu nie podoba
1396e4b5-774d-4fc2-a380-a019f76e0445?f=1

Napisano
10 godzin temu, mmaciejosss napisał:

Taigo bardzo mało widać na ulicy

No jeśli do niedawna trzeba było wyłożyć ponad 110k za sensowną wersję z dsg to nic dziwnego, że nie widać.

77k to bardzo fajna oferta za proste auto bez ekranozy. Jeśli da się dokupić grzaną kierę i fotele do tego i zmieścić w 80k no to bajka.

Teraz niech jeszcze zrobią podobnego elektryka za tyle.

Napisano
11 godzin temu, lucash napisał:

Fajna cena, szkoda że w konfiguratorze nie umieścili tej promocji.

Napisano
  • Autor
21 minut temu, iwik napisał:

No jeśli do niedawna trzeba było wyłożyć ponad 110k za sensowną wersję z dsg to nic dziwnego, że nie widać.

77k to bardzo fajna oferta za proste auto bez ekranozy. Jeśli da się dokupić grzaną kierę i fotele do tego i zmieścić w 80k no to bajka.

Frontera jest w tej samej cenie ICE i EV.

Napisano
  • Autor
5 minut temu, bielaPL napisał:

no niestety trzeba doopkę ruszyć i pojechać do salonu.

Napisano
12 minut temu, bielaPL napisał:

w konfiguratorze zwykle sa ceny katalogowe, ale na stronie vw pokazuja aktualne rabaty ile nalezy odjac od ceny finalnej

Napisano
8 minut temu, lucash napisał:

I słusznie (jeden z "cudów podotacyjnych" - alleluja!)

Co nie zmienia faktu, że frontera jak i pozostałe elektryki na tej samej platformie Stellantisa to gówniane ev.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, iwik napisał:

I słusznie (jeden z "cudów podotacyjnych" - alleluja!)

Co nie zmienia faktu, że frontera jak i pozostałe elektryki na tej samej platformie Stellantisa to gówniane ev.

coś wiem na ten temat phi Ale cena jest spoko bo podstawowa wersja 96,9 kPLN. Dla kogoś kto ma swoje ładowanie myślę że dość spoko auto.

Napisano
12 godzin temu, mmaciejosss napisał:

W stolicy czasem widać, sam się zastanawiałem pierwszy raz co to jest bo fajnie nawet wygląda.

12 godzin temu, lucash napisał:

zgadza się, mało widać. W środku wydaje się dość spory. To po ile teraz chińczyk będzie? 70 kPLN?
MG ZS jest zagrożone czy jeszcze nie?

ZS zdaje się być większy, poza tym pewnie więcej kg wyposażenia ma ).

1 godzinę temu, lucash napisał:

Najańszy Golf z automatem był droższy w grudniu niż iD3 i to bez dopłat.

Napisano
13 godzin temu, wujek napisał:

Dużą wartością Golfa R jest to, że jest mały.

I ja wiem, że na AK każdy wyjeżdża nową trójką na raz z parkingu i omija sklepowe wózki, ale ja nie widzę ludzi z AK na tych parkingach, a widzę jak lalunia właśnie w takim aucie kręci na 10x, a ludzie stoją pod Lidlem w korku ;)

A 40k to kwota wystarczająca na paliwo do takiego Golfa na jakieś 70kkm. Sporo jeżdżenia ;)

Napisano
20 minut temu, kravitz napisał:

I ja wiem, że na AK każdy wyjeżdża nową trójką na raz z parkingu i omija sklepowe wózki, ale ja nie widzę ludzi z AK na tych parkingach, a widzę jak lalunia właśnie w takim aucie kręci na 10x, a ludzie stoją pod Lidlem w korku ;)

A 40k to kwota wystarczająca na paliwo do takiego Golfa na jakieś 70kkm. Sporo jeżdżenia ;)

Wg internetów, BMW bez xdrive ma mniejszy promien skretu niz Rka. z X drive taki sam ;) jest zasadnicza roznica w długosci pojazdu - szczegolnie widoczna dla hatcha, przy variancie juz w zasadzie pomijalna

Napisano

Akurat ten nasz Lidl ma źle zaprojektowany wjazd i parking stąd te korki tam [emoji6]. Poza tym wielkość to jedno a drugie promień skrętu. Np c2 vts nie był zwrotnym autem. Dużo lepiej mi się manewrowało jeepem zj.

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Napisano
35 minut temu, kravitz napisał:

Niby tak ale rka nie jeździ lepiej od gti.

Napisano
15 minut temu, bielaPL napisał:

Akurat ten nasz Lidl ma źle zaprojektowany wjazd i parking stąd te korki tam [emoji6].

Czasem bywam w Lidlu w Nadarzynie, bo córka tam trenuje, więc ja robię zakupy już tam, aby nie jeździć 2x.

Pojedź tam raz, dla sportu ;)

Zrozumiesz że nasz Lidl i ten parking to jest luksus w kosmos zlosnik

A co do promieniu skrętu. Ja jeżdżę Teslą Y. To zawraca jak autobus.

Chodziło mi o długośc auta. Beta ma z pół metra więcej, jest szersza, jak kręcą się ludzie z wózkami, z drugiej strony stoją auta, często poparkowane losowo, to takim autem się zwyczajnie trudniej wyjeżdża, trudniej się złamać aby wjechac, itp.

Już pisałem też, że moja żona często jeździ do roboty na ich parking podziemny. Stary budynek, ciasne wjazdy, zaprojektowane pod maluchy i pf125p, a nie pod współczesne samochody. I Golfem o niebo lepiej się jej wjeżdża niż Teslą.

Napisano
7 minut temu, wujek napisał:

Niby tak ale rka nie jeździ lepiej od gti.

OK, możesz tak uważać. Co więcej. Wtedy nawet lepiej dla Ciebie, bo GTI jest tańsze )

Kasa zostaje w kieszeni i jeszcze więcej masz na paliwo.

Napisano
9 godzin temu, iwik napisał:

77k to bardzo fajna oferta za proste auto bez ekranozy. Jeśli da się dokupić grzaną kierę i fotele do tego

Nie da się, Niemcy przewidzieli dla ludu tylko podgrzewane fotele, zeby mieć kiere, albo autoholda, albo choc elektryczny ręczny to juz trzeba wyzej uderzać bo tutaj takich cudów technologii sie nie oferuje w VW Taigo

Edytowane przez zenek111

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, kravitz napisał:

Już pisałem też, że moja żona często jeździ do roboty na ich parking podziemny. Stary budynek, ciasne wjazdy, zaprojektowane pod maluchy i pf125p, a nie pod współczesne samochody. I Golfem o niebo lepiej się jej wjeżdża niż Teslą.

a ja myślałem że wysiadasz z Tesli i parkujesz apką :)

Napisano
2 godziny temu, zenek111 napisał:

Nie da się, Niemcy przewidzieli dla ludu tylko podgrzewane fotele, zeby mieć kiere, albo autoholda, albo choc elektryczny ręczny to juz trzeba wyzej uderzać bo tutaj takich cudów technologii sie nie oferuje w VW Taigo

o ile się nie mylę to kilkanaście lat temu w PRC był produkowany jeden model VW Polo , jeden kolor ( czerwony ) , jedna tapicerka , jedno wyposażenie w tysiącach sztuk , za dość bardzo dobrą cenę jak na tamten czas . Nic nie mogłeś dołożyć bo taka wersja przypływała w kontenerach z Chin jako gotowiec. Było tanio miało swoich klientów w UE . Kto wie czy ten Taigo też taki nie jest , ale ma np kilka kolorów

Napisano
14 godzin temu, iwik napisał:

Akurat moim zdaniem ceny elektryków w promocjach mają dobre. Problemem jest ich awaryjność i niedopracowanie.

Napisano
29 minut temu, Citric napisał:

Akurat moim zdaniem ceny elektryków w promocjach mają dobre. Problemem jest ich awaryjność i niedopracowanie.

Dobre dopiero się zaczynają

Screenshot_20260312_230346.jpg

Cupra born 58 kWh 120k

Może skoro wyszła już 5ta wersja softu to ogarnęli już też awaryjność tych IDików po lifcie. W końcu trochę tego produkują na tej samej platformie.

Napisano
1 minutę temu, iwik napisał:

Dobre dopiero się zaczynają

Screenshot_20260312_230346.jpg

Cupra born 58 kWh 120k

Może skoro wyszła już 5ta wersja softu to ogarnęli już też awaryjność tych IDików po lifcie. W końcu trochę tego produkują na tej samej platformie.

Po dopłatach wychodziło chyba podobnie. To nie tylko soft chyba był problemem. Ludzie mieli wymieniane moduły baterii nawet po kilka razy. Szczerze mówiąc ID3 bardzo mi podchodził pod względem ceny, osiągów i rozmiarów, ale po przeczytaniu przejść użytkowników nie zdecydowałem się zaryzykować.

Napisano
7 godzin temu, Citric napisał:

Ludzie mieli wymieniane moduły baterii nawet po kilka razy

Tych baterii z fabryki LG pod Wrockiem? Toż to szok phi

Ciekawe czy już to ogarnęli, bo przecież tłuką na tej platformie setki tysięcy aut.

Swoją drogą fajnie, że moduły są wymienne, a nie cała bateria, no ale jako klient wolałbym jednak nie mieć takiego problemu.

Napisano
14 godzin temu, mmaciejosss napisał:

o ile się nie mylę to kilkanaście lat temu w PRC był produkowany jeden model VW Polo , jeden kolor ( czerwony ) , jedna tapicerka , jedno wyposażenie w tysiącach sztuk , za dość bardzo dobrą cenę jak na tamten czas . Nic nie mogłeś dołożyć bo taka wersja przypływała w kontenerach z Chin jako gotowiec. Było tanio miało swoich klientów w UE . Kto wie czy ten Taigo też taki nie jest , ale ma np kilka kolorów

Piszesz, że wersja Polo na CHDM były dostępne w EU ? Ludzie to kupowali ? Co na to VW ?

Ja tam tylko Santane widziałem w dwóch kolorach, ale nigdy takiej w EU nie widziałem, zapewne nawet nie była dopuszczona do ruchu.

Napisano
12 godzin temu, Citric napisał:

Po dopłatach wychodziło chyba podobnie.

Pod koniec 2025 ten model pojawił sie w cenie około 123 tysie (podobnie ID3) z dopłąta mozna było miec ponizej stówy

Napisano
1 minutę temu, zenek111 napisał:

Pod koniec 2025 ten model pojawił sie w cenie około 123 tysie (podobnie ID3) z dopłąta mozna było miec ponizej stówy

Dokładnie, VW wprowadził tą samą promocję co w 2025r, do tego dochodził rabat od dealera. W 2025r była jeszcze dopłata, więc 100k (po dopłacie) to kosztowała lepsza wersja. Teraz jest o tyle lepiej, że jest większy wybór aut.

Napisano
9 godzin temu, iwik napisał:

Tych baterii z fabryki LG pod Wrockiem? Toż to szok phi

Ciekawe czy już to ogarnęli, bo przecież tłuką na tej platformie setki tysięcy aut.

Swoją drogą fajnie, że moduły są wymienne, a nie cała bateria, no ale jako klient wolałbym jednak nie mieć takiego problemu.

Nie wiem skąd biorą baterie. Wystarczyła mi informacja, że auto ze sporym prawdopodobieństwem może być problematyczne więc odpuściłem.

Napisano
9 minut temu, Citric napisał:

Nie wiem skąd biorą baterie. Wystarczyła mi informacja, że auto ze sporym prawdopodobieństwem może być problematyczne więc odpuściłem.

Ile Ty już lat "kupujesz" tego elektryka ? ;]

Edytowane przez Maciej__

Napisano
9 minut temu, Maciej__ napisał:

Ile Ty już lat "kupujesz" tego elektryka ? ;]

Zawsze długo wybieram auto bo robię rozpoznanie przed atakiemzlosnik. Kupuję na lata i nie chcę żałować. Póki co ta strategia się sprawdza. Głupio byłoby zmienić auto z którego jestem zadowolony na takie, które by denerwowało. Teraz jest dodatkowo trudniej bo chcę spróbować elektryka. To jest nowa technologia i wybór jest dosyć ograniczony. Chciałbym jakąś większą B klasę lub C klasę, która sobie radzi w trasie. Póki co te kryteria jedynie spełnia ID 3 i EV4, ale nie budzą one mojego zaufania. ID 3 z powodu przebojów użytkowników, a EV4 bo to nowy model. W EV6 były problemy z ICCU i mam obawy czy z tym się ogarnęli w nowych modelach. Najbardziej mnie przyciąga Tesla model 3 lub Y, ale nie daje rady przełknąć rozmiarów więc póki obecne auto dobrze jeździ nie zmieniam i obserwuję rynekspy.

Edytowane przez Citric

Napisano
3 godziny temu, Citric napisał:

Zawsze długo wybieram auto bo robię rozpoznanie przed atakiemzlosnik. Kupuję na lata i nie chcę żałować. Póki co ta strategia się sprawdza. Głupio byłoby zmienić auto z którego jestem zadowolony na takie, które by denerwowało. Teraz jest dodatkowo trudniej bo chcę spróbować elektryka. To jest nowa technologia i wybór jest dosyć ograniczony. Chciałbym jakąś większą B klasę lub C klasę, która sobie radzi w trasie. Póki co te kryteria jedynie spełnia ID 3 i EV4, ale nie budzą one mojego zaufania. ID 3 z powodu przebojów użytkowników, a EV4 bo to nowy model. W EV6 były problemy z ICCU i mam obawy czy z tym się ogarnęli w nowych modelach. Najbardziej mnie przyciąga Tesla model 3 lub Y, ale nie daje rady przełknąć rozmiarów więc póki obecne auto dobrze jeździ nie zmieniam i obserwuję rynekspy.

czlowieku, marudzisz jak baba jakas. ja juz prawie 4 lata jezdze tesla i EV6 a ty sie nadal zastanawiasz ze maja jakis problem z ICCU...

Napisano
26 minut temu, PawelWaw napisał:

czlowieku, marudzisz jak baba jakas. ja juz prawie 4 lata jezdze tesla i EV6 a ty sie nadal zastanawiasz ze maja jakis problem z ICCU...

Nie marudzę tylko wiem czego chcę, ale tego nie znajduję. Jakbym miał takie potrzeby jak Ty pod względem wielkości auta to też już bym jeździł Modelem 3. Mieszkam w takim miejscu, że nie ma zmiłuj i auto musi być sprawne bo nie ma alternatywy. Nie mogę sobie pozwolić na czekanie nie wiadomo ile na części i wymiany ICCU czy fochy w stylu zrób zakupy w Żabce to odpalęzlosnik.

Edytowane przez Citric

Napisano
W dniu 11.03.2026 o 21:01, lucash napisał:

A ile za gotowizne? Bo ta cena to z kredytowaniem.

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, Randar napisał:

A ile za gotowizne? Bo ta cena to z kredytowaniem.

Nie znalazłem tam nic o finansowaniu

Napisano
2 minuty temu, lucash napisał:

Nie znalazłem tam nic o finansowaniu

jest sporo takich ogłoszeń i ta cena jest z finansowaniem lub na grupę zawodową. Stąd pytanie ile dla zwykłego Kowalskiego za gotówkę?

image.png

Edytowane przez Randar

Napisano
14 minut temu, Randar napisał:

jest sporo takich ogłoszeń i ta cena jest z finansowaniem lub na grupę zawodową. Stąd pytanie ile dla zwykłego Kowalskiego za gotówkę?

image.png

Cena bez finansowania bedzie pewnei kilka kPLN wyzsza bo nie zarobia na prowizji...

Ale nie ma przeciez problemu, zeby kupic na kredyt i go za chwile spalcic w calosci.

Trzeba tylko policzyc jak to wychodzi.

Napisano

Faktycznie ceny spoko 160 tys za 300KM okazja

otomoto.pl
No image preview

Nowy Volkswagen Golf 2026 - 159 800 PLN, 7 km - Otomoto.pl

Interesuje Cię Volkswagen Golf? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.
Napisano
Godzinę temu, sdss napisał:

otomoto.pl
No image preview

Interesuje Cię Volkswagen Golf? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.

to ten @kaczorek79 co mial juz tylko drozec jak tesla ?

Napisano

Tak chyba najtańsze spalinowe 300KM

Napisano
11 godzin temu, sdss napisał:

otomoto.pl
No image preview

Takie trochę naginanie rzeczywistości. Za 160 nie kupisz tego modelu ze zdjęcia, po wejściu w ogłoszenie okazuje się, że inny kolor, inne, mniejsze felgi, brak podgrzewanych foteli i kierownicy, zwykłe zawieszenie, nie ma trypu jazdy Special, oferta na grupę zawodową. Owszem, kupisz 300 KM za 160, ale takie trochę wybrakowane auto.

Żeby to było pełnoprawne GTI, to ceny dealerów na otomoto zaczynają się dziś od 180 tys.

Napisano
5 minut temu, sdss napisał:

Tak chyba najtańsze spalinowe 300KM

Tu pełna zgoda.

Napisano
14 minut temu, kaczorek79 napisał:

Takie trochę naginanie rzeczywistości. Za 160 nie kupisz tego modelu ze zdjęcia, po wejściu w ogłoszenie okazuje się, że inny kolor, inne, mniejsze felgi, brak podgrzewanych foteli i kierownicy, zwykłe zawieszenie, nie ma trypu jazdy Special, oferta na grupę zawodową. Owszem, kupisz 300 KM za 160, ale takie trochę wybrakowane auto.

Żeby to było pełnoprawne GTI, to ceny dealerów na otomoto zaczynają się dziś od 180 tys.

Dla Ciebie wybrakowany dla kogoś innego będzie ok. Z doświadczenia wiem,że ceny z OtoMoto zawsze są do osiągnięcia przy odrobinie determinacji 😜🤣

Napisano
3 minuty temu, sdss napisał:

Dla Ciebie wybrakowany dla kogoś innego będzie ok. Z doświadczenia wiem,że ceny z OtoMoto zawsze są do osiągnięcia przy odrobinie determinacji 😜🤣

Kupiłbyś, albo znasz kogoś, kto kupi auto za półtorej stówy bez grzanych foteli?

Napisano
W dniu 11.03.2026 o 21:45, Cinos napisał:

jakbym chcial cos większego, a tez mi sie marzy to byłby to Arteon R ( min. wieksze hamulce 356 vs 340 w 280tce, DQ500 na pokładzie zamiast DQ381, torque vectoring) program na stage 1 380+ albo 2 i jest prawie 500 koni
drzwi bez ramek, ogromne wnetrze, bagaj, wyglad, a BMW mi sie z wygladu nie podoba
1396e4b5-774d-4fc2-a380-a019f76e0445?f=1

Sporo tego jest używanego, wizyta pod dystrybutorem boli, jak się przesiadasz z TDI lub małego TSI.