Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wracając do tematu wyboru opon

Featured Replies

Napisano

Niedawno był tutaj temat wyboru opon (wielosezonowe vs zimowe), który został chyba usunięty przez moderatorów. Nie chcę wywoływać kolejnej burzy, niech każdy ma swoje zdanie. Zobaczyłem "test" porównawczy opon zimowych i wielosezonowych jednej (tylko) marki, ale myślę że warto podzielić się wynikami.

Link

Wniosek praktyczny jest taki, że opony całoroczne Bridgestone przez większą część okresu zimowego sprawdzałyby się lepiej od zimowych tej samej marki. Nawet biorąc pod uwagę tylko hamowanie z 60 km/h do zatrzymania na każdej nawierzchni, opony zimowe przeciętnie radziły sobie gorzej – z przewagą jedynie na śniegu, i to mniejszą niż przewaga całorocznych na mokrej i suchej nawierzchni w wyższej temperaturze.

Co ciekawe, opony całoroczne Bridgestone Turanza All Season 6 bez trudu dotrzymują kroku letnim oponom Turanza 6, co daje jasną odpowiedź, że w przypadku tej marki jest to bardzo dobry wybór i z pewnością wyjątkowo udane ogumienie. Powtórzmy na koniec najważniejsze – test dotyczy tylko tych konkretnych opon w tym rozmiarze, w innych przypadkach różnice mogą być inne.

Edytowane przez janusz

Napisano
2 minuty temu, janusz napisał:

Niedawno był tutaj temat wyboru opon (wielosezonowe vs zimowe), który został chyba usunięty przez moderatorów. Nie chcę wywoływać kolejnej burzy, niech każdy ma swoje zdanie. Zobaczyłem "test" porównawczy opon zimowych i wielosezonowych jednej (tylko) marki, ale myślę że warto podzielić się wynikami.

https://autokult.pl/sprawdzilismy-czy-opony-caloroczne-sa-wystarczajaco-dobre-zima-wyniki-testu-moga-zszokowac,7270186989602912a

Wniosek praktyczny jest taki, że opony całoroczne Bridgestone przez większą część okresu zimowego sprawdzałyby się lepiej od zimowych tej samej marki. Nawet biorąc pod uwagę tylko hamowanie z 60 km/h do zatrzymania na każdej nawierzchni, opony zimowe przeciętnie radziły sobie gorzej – z przewagą jedynie na śniegu, i to mniejszą niż przewaga całorocznych na mokrej i suchej nawierzchni w wyższej temperaturze.

Co ciekawe, opony całoroczne Bridgestone Turanza All Season 6 bez trudu dotrzymują kroku letnim oponom Turanza 6, co daje jasną odpowiedź, że w przypadku tej marki jest to bardzo dobry wybór i z pewnością wyjątkowo udane ogumienie. Powtórzmy na koniec najważniejsze – test dotyczy tylko tych konkretnych opon w tym rozmiarze, w innych przypadkach różnice mogą być inne.

Coś link nie działa, wstaw poprawnie.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, MarcG napisał:

Coś link nie działa, wstaw poprawnie.

Dzięki nie_wiem, teraz powinno być ok.

Napisano
17 minut temu, janusz napisał:

Link

Wnioski:

1. Nie stosować zimowych opon latem

2. Na mokrym czy suchym różnica jest niewielka

3. Na śniegu różnica jest ogromna

Napisano
  • Autor
6 minut temu, Ryb napisał:

Wnioski:

Myślę, że wniosków będzie więcej.

Przede wszystkim dobierać opony pod warunki w jakich chcemy użytkować auto i dostosować wybór pod to na czym nam najbardziej zależy. Nie ma jednego słusznego wyboru.

Z jednej strony na śniegu jest największa różnica, ale też większość ludzi w takich warunkach porusza się z dużo większą rezerwą niż np. w deszczu. Może się okazać, że mniejsza różnica drogi hamowania w deszczu jest tak naprawdę ważniejsza niż ta większa na śniegu, bo prawdopodobieństwo wystąpienia sytuacji "groźnej" w deszczu będzie znacznie większe.

Napisano
1 minutę temu, janusz napisał:

Myślę, że wniosków będzie więcej.

Przede wszystkim dobierać opony pod warunki w jakich chcemy użytkować auto i dostosować wybór pod to na czym nam najbardziej zależy. Nie ma jednego słusznego wyboru.

Z jednej strony na śniegu jest największa różnica, ale też większość ludzi w takich warunkach porusza się z dużo większą rezerwą niż np. w deszczu. Może się okazać, że mniejsza różnica drogi hamowania w deszczu jest tak naprawdę ważniejsza niż ta większa na śniegu, bo prawdopodobieństwo wystąpienia sytuacji "groźnej" w deszczu będzie znacznie większe.

Tak i nie, droga hamowania na śniegu była liczona od 60km/h a w pozostałych przypadkach od 100km/h więc warunki testu uwzględniają już tę różnicę.

ok

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Ryb napisał:

Tak i nie, droga hamowania na śniegu była liczona od 60km/h a w pozostałych przypadkach od 100km/h więc warunki testu uwzględniają już tę różnicę.

ok

Wiem, ale ja nie o tym pisałem. Mimo wszystko ludzie (z reguły) na śniegu jeżdżą dużo wolniej i bardziej asekurancko niż podczas innych warunków drogowych, więc ryzyko wystąpienia potrzeby gwałtownego hamowania jest też dużo niższe.

Napisano
26 minut temu, janusz napisał:

Wiem, ale ja nie o tym pisałem. Mimo wszystko ludzie (z reguły) na śniegu jeżdżą dużo wolniej i bardziej asekurancko niż podczas innych warunków drogowych, więc ryzyko wystąpienia potrzeby gwałtownego hamowania jest też dużo niższe.

Zgoda, ale dalej muszę dopowiedzieć, że mimo to ryzyko hamowania porównywalnego z awaryjnym (w warunkach konieczności skorzystania z maksymalnej dostępnej przyczepności) jednocześnie i tak jest wyższe.

ok

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Ryb napisał:

Zgoda, ale dalej muszę dopowiedzieć, że mimo to ryzyko hamowania porównywalnego z awaryjnym (w warunkach konieczności skorzystania z maksymalnej dostępnej przyczepności) jednocześnie i tak jest wyższe.

ok

Ale za to prawdopodobieństwo wystąpienia takiego ryzyka jest niższe ok

Napisano
1 minutę temu, janusz napisał:

Ale za to prawdopodobieństwo wystąpienia takiego ryzyka jest niższe ok

No niekoniecznie, na śniegu co drugie hamowanie odbywa się przy działającym ABS. Stań przy jakimś przejściu dla pieszych i popatrz kto daje radę się zatrzymać tam gdzie chciał a ilu się nie udaje.

ok

Napisano

Dla mnie caloroczne mają same zalety, od najwiekszych typu oszczednosc na wymianach i przechowywaniu, po mniejsze typu oszczedzanie felg przy wymianie. Mają tylko jedną wadę - dość szybko sie zużywają, szczegolnie w miesiacach czerwiec- sierpien. Ale na 4-5lat starczają wiec przynajmniej guma nie zdąży stwardnieć.

Napisano
  • Autor
30 minut temu, Ryb napisał:

No niekoniecznie, na śniegu co drugie hamowanie odbywa się przy działającym ABS. Stań przy jakimś przejściu dla pieszych i popatrz kto daje radę się zatrzymać tam gdzie chciał a ilu się nie udaje.

ok

Nie potwierdzam Twoich obserwacji. Pomimo aktywującego się ABSu zdecydowana większość hamowań przebiega w sposób kontrolowany. W innym wypadku mielibyśmy do czynienia ze zdecydowanie większą ilością incydentów.

Napisano

Kolejny minus to brak elastycznego podejścia przez producentów aut przy zamawianiu nowego auta. U większości nie ma takiej pozycji w konfiguratorze i nie da się zamówić z innymi oponami niż sezonowe. Niektórzy nawet robią problem ze zmianą w ASO (typu proszę się umówić za 2tyg).

Dlatego jak się auto w salonie odbiera to jedna opcja to sprzedawać to co się ma, druga dokupić zimówki( np z felgami).

Nie wiem jak do tego podchodzą f. leasingowe ale u mnie chyba nie było takiej opcji, zapewne z powodów jak wyżej.

Napisano
20 minut temu, sherif napisał:

Kolejny minus to brak elastycznego podejścia przez producentów aut przy zamawianiu nowego auta. U większości nie ma takiej pozycji w konfiguratorze i nie da się zamówić z innymi oponami niż sezonowe. Niektórzy nawet robią problem ze zmianą w ASO (typu proszę się umówić za 2tyg).

Dlatego jak się auto w salonie odbiera to jedna opcja to sprzedawać to co się ma, druga dokupić zimówki( np z felgami).

Nie wiem jak do tego podchodzą f. leasingowe ale u mnie chyba nie było takiej opcji, zapewne z powodów jak wyżej.

Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby przy kupowaniu nowego auta w sezonie jesienno-zimowym sprzedawcy nie przystali na propozycję odebrania auta z salonu na oponach zimowych na ich koszt. Jest to element negocjacji, ewentualnie i tak mają w tle jakąś akcję marketingową. A do mikrosamochodu to nawet dostałem drugi komplet razem z alufelgami.

ok

Napisano
53 minuty temu, janusz napisał:

Nie potwierdzam Twoich obserwacji. Pomimo aktywującego się ABSu zdecydowana większość hamowań przebiega w sposób kontrolowany. W innym wypadku mielibyśmy do czynienia ze zdecydowanie większą ilością incydentów.

Z uwagi na niewielkie prędkości (tu przyznaję Ci rację) nie ma konsekwencji ale IMO mało kto zatrzymuje się dokładnie tam gdzie planował, częściej jest to jakiś metr dalej. Przy większych prędkościach zrobiłoby się z tego być albo nie być.

ok

Napisano
19 godzin temu, sherif napisał:

Zrobilem tak z Volvo, wynegocjowalem że przed odbiorem załozą mi na swoj koszt wyslane przeze mnie wielosezonowki. Leasing nic tu nie zmienia. To dosc standardowa operacja w naszym klimacie.

Napisano
20 godzin temu, sherif napisał:

Jak brałem H w leasingu i odbierałem w grudniu to się dogadałem z dealerem i mi zamienił na caloroczne i na takich wyjechałem z salonu.

Jak kilka miesiecy temu brałem pume ev w najem, to też wybrałem opcję z całorocznymi.

Napisano
20 godzin temu, Ryb napisał:

Z uwagi na niewielkie prędkości (tu przyznaję Ci rację) nie ma konsekwencji ale IMO mało kto zatrzymuje się dokładnie tam gdzie planował, częściej jest to jakiś metr dalej. Przy większych prędkościach zrobiłoby się z tego być albo nie być.

ok

Jeździ się gorzej. Tu nie ma co dyskutować. Natomiast tyle ile ostatnio jeżdżę to całoroczne mają same zalety.

Napisano
Godzinę temu, Truecolor napisał:

Zrobilem tak z Volvo, wynegocjowalem że przed odbiorem załozą mi na swoj koszt wyslane przeze mnie wielosezonowki. Leasing nic tu nie zmienia. To dosc standardowa operacja w naszym klimacie.

U mnie nie było takiej opcji przy leasingu. Cena zawierała dwa komplety "premium" i tyle. Przy konfiguracji (3x Volvo) też nie było pozycji opon.

Prywatnie zawsze można się dogadać, że zmienia, ale zostaja się z oponami sezonowymi, płacąc za wielosezonowe.

20 minut temu, zinger napisał:

Jak brałem H w leasingu i odbierałem w grudniu to się dogadałem z dealerem i mi zamienił na caloroczne i na takich wyjechałem z salonu.

Jak kilka miesiecy temu brałem pume ev w najem, to też wybrałem opcję z całorocznymi.

Kto za to zapłacił ?

Ja odbierałem koniec grudnia to był taki młyn, że nie nadążali aut wydawać. Poza tym i tak trzeba byłoby zapłacić za opony i pewnie za usługę.

Napisano
20 minut temu, marcindzieg napisał:

Jeździ się gorzej. Tu nie ma co dyskutować. Natomiast tyle ile ostatnio jeżdżę to całoroczne mają same zalety.

Tego nie neguję. Każdemu według potrzeb. W Rangerze mam całoroczne ATeki i sprawdzają się doskonale.

ok

Napisano
  • Autor
39 minut temu, marcindzieg napisał:

Rozwiń tę myśl, że jeździ się gorzej. Na jakich oponach jeździ Ci się gorzej i dlaczego?

Napisano
Teraz, janusz napisał:

Rozwiń tę myśl, że jeździ się gorzej. Na jakich oponach jeździ Ci się gorzej i dlaczego?

W cięższych warunkach przy hamowaniu, ruszaniu, skręcaniu. A mówiąc bardziej zwięźle na zimowych mogłem szybciej )

To nie jest jakaś szczególna wada bo po prostu jeżdżę ostrożniej no ale różnica jest.

ESP często migało. Na sezonowych praktycznie nigdy. Styl jazdy się raczej nie zmienił.

Edytowane przez marcindzieg

Napisano
  • Autor
9 minut temu, marcindzieg napisał:

W cięższych warunkach przy hamowaniu, ruszaniu, skręcaniu. A mówiąc bardziej zwięźle na zimowych mogłem szybciej )

To nie jest jakaś szczególna wada bo po prostu jeżdżę ostrożniej no ale różnica jest.

W cięższych warunkach czyli na śniegu. Tutaj pełna zgoda, że dobra opona zimowa dalej jest lepsza od dobrej całorocznej i tak jak piszesz trzeba przyjąć większy "margines".

Ale jak pokazują testy, to przez większość czasu (od jesieni do wiosny, w tym również w zimie) opona wielosezonowa zachowuje się lepiej od zimowej, z tym że różnice z reguły nie są aż tak wyraźne jak na śniegu.

Napisano

moje obserwacje dot. wielosezonowych opon są proste. Swego czasu zakupione auto z oponami wielosezonowym jako nowe fabryczne GoodYear 4Seassions - auto kupione w okolicach września- pierwsza zima rewelacja potem przyszedł sezon letni auto polatało kolka tkm po szybszych trasach i na kolejna zimę opona zrobiła się plastikowa. Przyszło kolejne lato i na mokrym też była katastrofa - i tym sposobem pomysły o czymś co ma być do wszystkiego wybiłem sobie z głowy.

Napisano
8 godzin temu, Dareek napisał:

moje obserwacje dot. wielosezonowych opon są proste. Swego czasu zakupione auto z oponami wielosezonowym jako nowe fabryczne GoodYear 4Seassions - auto kupione w okolicach września- pierwsza zima rewelacja potem przyszedł sezon letni auto polatało kolka tkm po szybszych trasach i na kolejna zimę opona zrobiła się plastikowa. Przyszło kolejne lato i na mokrym też była katastrofa - i tym sposobem pomysły o czymś co ma być do wszystkiego wybiłem sobie z głowy.

Patrząc po doświadczeniach innych oraz testach, to chyba dostałeś specjalny komplet, który miał się tylko sezon wytrzymać hehe Osobiście męczę od lat kolejne odsłony GY 4S i nic takiego nie zaobserwowałem. Aktualnie dobijam GY 4S Gen-3 z 2021 - były zdjęte i zostawione na zapas w 2023, w zeszłym roku je znowu założyłem i wywaliłem Michelin CC2. Zrobione na nich jest pewnie ponad 70kkm. Miałem na zimę założyć nowy komplet, ale stwierdziłem, że dadzą radę. No i trafiła się zima mocno nietypowa jak na ostanie lata i o dziwo też dały radę - gdzieś wyżej w górach nie byłem, ale od tego w razie czego miałem fura na nówkach zimowych. Obecnie są na zimowym TWI i jesienią pójda do piachu dopiero. Używam wielosezonowych od dawna, sezonowych też i topowe wielosezonowe są lepsze o topowych zimówek przez prawie cały sezon/rok, poza okresem, kiedy naprawdę trafią się mocno ciężkie warunki ze śniegiem. Nawet w takich warunkach jak w tym roku się trafiły, nie było z nimi najmniejszego problemu na trasach, czy też drogach lokalnych. Owszem, w takich warunkach topowe zimówki wykazywały wyższość, ale to była wyższość, a nie przepaść, jak niektóryz chcieliby to przedstawiać.

Napisano
W dniu 9.04.2026 o 15:21, Ryb napisał:

ok

Te Twoje wnioski są mocno naciągane, bo mają pasować do Twojej tezy/wniosków:

W dniu 9.04.2026 o 14:27, Ryb napisał:

Wnioski:

Niestety, powyższe wnioski są albo banalne, albo bardzo naciągane i nie mają poparcia w testach. W testach wyszlo, ze opony zimowe powinny być zakładane tylko w czasie opadów śniegu i jego zalegania, a ogólnie przewaga opon całorocznych jest bezdyskusyjna.

Napisano
W dniu 9.04.2026 o 15:21, Ryb napisał:

a ilu się nie udaje.

ok

Glownie tym z abs

Napisano
4 minuty temu, wilu napisał:

Glownie tym z abs

Tym co się nie udaje to nie jest kwestia opon czy ABS, to jest kwestia braku myślenia.

Napisano
W dniu 9.04.2026 o 14:02, janusz napisał:

Wniosek praktyczny jest taki

Wniosek praktyczny będzie w drugim i/lub trzecim sezonie tych opon.

Jest gdzieś taki test?

Napisano
31 minut temu, mrBEAN napisał:

Wniosek praktyczny będzie w drugim i/lub trzecim sezonie tych opon.

Cztery zimy zaliczone z Michałami CC2. Jeśli chodzi o zachowanie na śniegu - bez zarzutów w każdym z sezonów.

Wydaje mi się, że w przypadku zaśnieżonej drogi większe znaczenie będzie miał krój bieżnika niż skład mieszanki.

Napisano
29 minut temu, ochkarol napisał:

Cztery zimy zaliczone z Michałami CC2. Jeśli chodzi o zachowanie na śniegu - bez zarzutów w każdym z sezonów.

Szkoda że tylko na śniegu, bo na mokrym jest źle w porównianiu np. do GY/Vredestein/Kleber. Na mokrym było ok w pierwszym sezonie. Michelin CC+ za ok ok w pełnym zakresie calkiem przyzwoicie do ich końca. CC2 się na szczeście pozbyłem - jednen komplet poszedł z samochodem, drugi do PSZOK.

29 minut temu, ochkarol napisał:

Wydaje mi się, że w przypadku zaśnieżonej drogi większe znaczenie będzie miał krój bieżnika niż skład mieszanki.

Patrząc po bieżnikach to nie krój, tylko konstrukcja + mieszanka. Krój jest pochodną tego, co producenci chcieli osiągnąć.

Napisano
9 minut temu, futrzak napisał:

bo na mokrym jest źle

Bardzo źle.

Dlatego nie powtórzyłem zakupu CC2.

Ujeżdżam teraz Klebery - pierwsza zima (i to niezła) bez zarzutu. W temperaturach bliskich 20°C - spoko.

Nie hałasują. Póki co, jestem zadowolony. ok

Napisano
6 minut temu, ochkarol napisał:

Bardzo źle.

Dlatego nie powtórzyłem zakupu CC2.

Ja powtorzyłem, zanim się okazało, że na mokrym się zrobiło słabo. Znaczy słabo w stosunku do konkurencji.

6 minut temu, ochkarol napisał:

Ujeżdżam teraz Klebery - pierwsza zima (i to niezła) bez zarzutu. W temperaturach bliskich 20°C - spoko.

Nie hałasują. Póki co, jestem zadowolony. ok

Za Klebery dziękuję. Na wilgotnym wyraźnie gorzej trzymają niż Veredesteiny, a dodatkowo się okazało, że wszystkie są krzywe i zaczynają tłuc pow. 100km/h. Serwis stwierdził, że to nie pierwszy taki przypadek z Kleberem. Zaraz po założeniu było niby ok (październik 2024), próby usunięcia tego były w połowie 2025. Ten samochód używany jest "sporadycznie" (rekreakcja, zloty itd.), więc za bardzo nie chodziłem za reklamacją, szczególnie że latem na innym komplecie zasadniczo jeździł. Może je teraz zareklamuję, zobaczymy jaki efekt. Nie liczę na wymianę (jestem niestety realistą), pewnie kupię kolejny komplet innego producenta/

Napisano
Godzinę temu, ochkarol napisał:

Ile Ty km jeździsz, że w czwartym sezonie był jeszcze jakiś bieżnik, który był w stanie działać w błocie pośniegowym? zlosnik

Opona najbardziej wrażliwa jest na działanie gdy zimno i mokro, i zimą takich warunków jest najwięcej, taki zmęczony wielosezon zazwyczaj wtedy działa kiepsko.

Napisano
19 minut temu, mrBEAN napisał:

Ile Ty km jeździsz, że w czwartym sezonie był jeszcze jakiś bieżnik, który był w stanie działać w błocie pośniegowym? zlosnik

Jakaś dychę rocznie zlosnik2

Mięsa było całkiem sporo po 4-ech latach.

Napisano
29 minut temu, futrzak napisał:

Za Klebery dziękuję. Na wilgotnym wyraźnie gorzej trzymają niż Veredesteiny, a dodatkowo się okazało, że wszystkie są krzywe i zaczynają tłuc pow. 100km/h.

Kojarzę Twoje wpisy w temacie Kleberówoki

Moje są ok. Weryfikowane do prędkości około 130 km/h.

Z Veredesteinami nie mam porównania, ale do Kleberów i ich trzymania na mokrym czy wilgotnym (póki co) nie mam uwag.

Edytowane przez ochkarol

Napisano
9 godzin temu, ochkarol napisał:

Kojarzę Twoje wpisy w temacie Kleberówoki

Moje są ok. Weryfikowane do prędkości około 130 km/h.

Z Veredesteinami nie mam porównania, ale do Kleberów i ich trzymania na mokrym czy wilgotnym (póki co) nie mam uwag.

Mam Klebry w 2 samochodach - przyszły proste. Jedno koło bez ciężarków - zero,zero po założeniu, inne tylko z jednym - także raczej felgi i opony OK. W porównaniu do CC2 kleją na wodzie jak głupie 😂 i są bardzo ciche.

Napisano
W dniu 10.04.2026 o 13:44, sherif napisał:

Kto za to zapłacił ?

Ja odbierałem koniec grudnia to był taki młyn, że nie nadążali aut wydawać. Poza tym i tak trzeba byłoby zapłacić za opony i pewnie za usługę.

Za opony oczywiscie ja a za zmianę salon. Opony z auta mozesz sprzedać za 70-75% wartosci. Premiumy zawsze się sprzeda na wiosne.

Napisano
17 minut temu, Truecolor napisał:

Za opony oczywiscie ja a za zmianę salon. Opony z auta mozesz sprzedać za 70-75% wartosci. Premiumy zawsze się sprzeda na wiosne.

Mam premiumy wystawione za 50% ceny od marca - chcesz kupić ) ?

Napisano
5 godzin temu, Truecolor napisał:

Optymistyczne. W normalnym układzie jak pójdą w sesnownym czasie za 50% ceny nowych na rynku, to należy się cieszyć.

PS - określenie "wartość" w tym kontekście nic nie znaczy.

Napisano
48 minut temu, futrzak napisał:

Optymistyczne. W normalnym układzie jak pójdą w sesnownym czasie za 50% ceny nowych na rynku, to należy się cieszyć.

PS - określenie "wartość" w tym kontekście nic nie znaczy.

dokładnie, 2024, 2025 dwa nowe auta i ściągnięte w salonie nowe opony poszły za 50% na OLdrogo.

Napisano

Potwierdzam. Swoje letnie GY z nowego auta ale już z przebiegiem 6kkm, sprzedałem we wrześniu ub.r. za ok.45% ceny nowych.

Napisano

No dobra.

Opony takie czy siakie, bez znaczenia.

Każdy będzie miał subiektywne odczucia.

Ale przeważnie jakieś testy robi się na oponach nowych.

A nie słyszy się o testach opon np.: do połowy zużytych.

Wtedy możnaby coś więcej powiedzieć, bo nowe opony to wszystkie są najlepsze.

Napisano
3 godziny temu, fred77 napisał:

No dobra.

Opony takie czy siakie, bez znaczenia.

Każdy będzie miał subiektywne odczucia.

Ale przeważnie jakieś testy robi się na oponach nowych.

A nie słyszy się o testach opon np.: do połowy zużytych.

Wtedy możnaby coś więcej powiedzieć, bo nowe opony to wszystkie są najlepsze.

Zgłoś się do @format on to nawet sliki testował skromny.

Nie słyszy się bo to bzdura testować coś co dla jednego jest śmietnikiem a dla innego nówka.

Napisano
W dniu 13.04.2026 o 22:13, Camel napisał:

dokładnie, 2024, 2025 dwa nowe auta i ściągnięte w salonie nowe opony poszły za 50% na OLdrogo.

Tylko to właśnie jest bezsensu. Gdzie tu jest Eco producentów, wpychać coś co część ludzi odrazu odsprzedaje. Powinien być wybór na etapie konfiguracji auta.

Napisano
36 minut temu, sherif napisał:

Zgłoś się do @format on to nawet sliki testował skromny.

Nie słyszy się bo to bzdura testować coś co dla jednego jest śmietnikiem a dla innego nówka.

Nie zgodzę się akurat. Ja przynajmniej zrozumiałem wypowiedź freda jako zwrócenie uwagi na fakt że nikt nie testuje opon "do połowy zużytych", a takich na drogach statystycznie jest najwięcej.

Naprawdę może być tak, a właściwie jestem prawie przekonany że tak jest, że opona która jako nowa będzie kleiła świetnie, może robić się bardzo kiepska po dwóch latach, znów gorsza na wstępie guma, może nie tracić specjalnie właściwości z czasem.

Napisano
1 godzinę temu, sherif napisał:

Gdzie tu jest Eco producentów...

Co takiego? cfaniak hehe