Napisano 4 Maja4 Maj Siatka pod trawnikiem nie wchodzi w grę - mam za dużo tego trawnikaPróbowałem:odstraszaczy dźwiękowych wbijanych w ziemiępułapek sprężynowych na zasadzie kleszczykarbidu w granulkach wkładanych do tuneli i zalewanych wodąKret dalej buszuje, żadnego nie złapałem choć kilka razy widziałem jak robił kopiecPo ogrodzie biegają cztery buldogi francuskie - kret ma je wiadomo gdzieOdłóżmy na bok humanitaryzm, chcę ubić tego s@@&@&T$@na.Środki jakie zastosują muszą być bezpieczne dla psów (w sensie żeby tego nie zeżarły - wybuchy mają tam gdzie kret ma buldogi)Słucham propozycji
Napisano 4 Maja4 Maj quickphos, ale nie wiem czy obecnie da się legalnie kupić. Kiedyś zamawiałem z usługą. To zakopuje się w dziurze głęboko w kopcach. Ale nie wiem, czy zwierzaki tego nie wykopią.
Napisano 4 Maja4 Maj 19 minut temu, Marko33 napisał:Środki jakie zastosują muszą być bezpieczne dla psów (w sensie żeby tego nie zeżarły - wybuchy mają tam gdzie kret ma buldogi)Widziałem gdzieś kiedyś pułapkę pirotechniczną. Jakiś mały ładunek, chyba inicjujący, z detonatorem dotykowym umieszczany w kopcu. Tylko buldogi musiałbyś na chwilę schować EDIT: BUM Edytowane 4 Maja4 Maj przez kiziuk
Napisano 4 Maja4 Maj Autor 8 minut temu, snoopi_lubin napisał:U mnie najskuteczniejsza pułapka to Supercat z czerwonymi widłami.Ktoś też mi o tym wspominał - dwa głosy na tak, zamawiamdzięki
Napisano 4 Maja4 Maj Tabletka chlorowa do basenu wrzucona w tunel i zalana delikatnie wodą. To capi na 5 metrów na powietrzu, a co dopiero w takim tunelu.
Napisano 4 Maja4 Maj 11 minut temu, Pito napisał:Tabletka chlorowa do basenu wrzucona w tunel i zalana delikatnie wodą. To capi na 5 metrów na powietrzu, a co dopiero w takim tunelu.Kret sobie wykopie nowy tunel.Nowe kopce.Tylko trutki lub ubicie drania załatwia drania.
Napisano 4 Maja4 Maj 6 minut temu, Ociec napisał:Kret sobie wykopie nowy tunel.Nowe kopce.Tylko trutki lub ubicie drania załatwia drania.Kolega kolegi zastosował, kreta wiecej nie widziano. Taki chlor to chyba dość duszącyjest. Ale wiadomo, zależy od lokalnych warunków, jaka duża działka itp. U mnie upatrzył sobie taki skrawek 5x10, ale odkąd zamontowałem basen, to już się nie pojawił. Widocznie dzieci za głośno się drą przy kąpieli i mu przeszkadzało. Edytowane 4 Maja4 Maj przez Pito
Napisano 4 Maja4 Maj Teść kolegi wbijal pręt i na to puszkę lub butelkę pet do góry nogami. Czasami jeszcze ponacinać w górnej części takie 2, 3 chamskie prostokątne odchylane skrzydełka. Taka turbina w pionie. Terkocze to sobie i hałasuje ale te dzwonki na wietrze. Raczej trzymaj się od tego z daleka.Jak jakiś namolny był to wkopał w tunel kawałek rury z pcv z takimi zadziorami i kawałek boczku w to. Wejdziesz nie wyjdziesz. Potem wywiózł drania.
Napisano 5 Maja5 Maj 9 godzin temu, Fili_P napisał:Teść kolegi wbijal pręt i na to puszkę lub butelkę pet do góry nogami. Czasami jeszcze ponacinać w górnej części takie 2, 3 chamskie prostokątne odchylane skrzydełka. Taka turbina w pionie. Terkocze to sobie i hałasuje ale te dzwonki na wietrze. Raczej trzymaj się od tego z daleka.Jak jakiś namolny był to wkopał w tunel kawałek rury z pcv z takimi zadziorami i kawałek boczku w to. Wejdziesz nie wyjdziesz. Potem wywiózł drania.Skoro był jeden to może być i drugi, trzeci, itd. Pręty nic nie dają.U mnie pojawia się sezonowo wrzesień - październik. Oczywiście biegającego psa ma gdzieś. Ja mam siatkę i geowłókninę. To sk.. wchodzi przy roślinie i ryje tak, że robi garb na geowłókninie, potem zawraca po trawnikiem i wychodzi znowu przy jakieś roślinie . W trawniku dziur nie ma ale chodzi się jak po trampolinie, trudno to potem ziemią uzupełnić bez psucia siatki. Włókninę wymieniałem, dodatkowo kołkowałem, nic to nie daje. Potrafi nawet wyjść pomiędzy siatką a krawężnikiem od kostki .. poprzez podsypkę cementowa.Rok temu czyściłem dach i rozbierając rusztowanie jedna rama krzywo mi poleciała i rurą zrobiła mi dziurkę w trawniku. Po 3 dniach miałem tam kopiec bo przebiła siatkę .Stosowałem też tabletki, które generują silny gaz, obecnie nie dokupienia/zakazane. Nic to nie dawało, robił sobie tunel pół metra dalej.
Napisano 5 Maja5 Maj Stosowałem już chyba wszystko. Kulki z naftaliną wypycha na wierzch, wszelkiego rodzaju pułapki się nie sprawdzają, bo przecież on pcha ziemię przed siebie i zapycha to. Jedyne co dalo radę,, to taka trutka:https://allegro.pl/oferta/najmocniejsza-trucizna-trutka-na-duze-gryzonie-pasta-saszetki-strong-18090225169
Napisano 5 Maja5 Maj Dawajcie jak najwięcej porad bo na działce na wsi też mam bydlaka.A że ziemia marna to jak zrobi kopiec i za chwilę to wyschnie to mam takie piaskownice.
Napisano 5 Maja5 Maj 8 godzin temu, Tomo napisał:Dawajcie jak najwięcej porad bo na działce na wsi też mam bydlaka.A że ziemia marna to jak zrobi kopiec i za chwilę to wyschnie to mam takie piaskownice.Ja pogodziłem się z kopcami i kretami na wsi.Zwłaszcza, że nie zależy mi by mieć tam murawę jak na boisku.Za to krety wpierdzielają robaki podgryzające korzenie drzewek i innych roślin.
Napisano 7 Maja7 Maj Ja wrzucałem głęboko w tunelu karbid najlepiej w kilku miejscach, zalewalem woda, zatykalem na minutę czy dwie i podpalałem. Jak dobrze się nazbierało to wywalało i 10 metrów dalej. Ale wiele to nie daloz bo jednego załatwiłem to zostały tunele i za jakiś czas pojawiał się nowy:).
Napisano 8 Maja8 Maj 10 godzin temu, irishpiter napisał:Ja wrzucałem głęboko w tunelu karbid najlepiej w kilku miejscach, zalewalem woda, zatykalem na minutę czy dwie i podpalałem. Jak dobrze się nazbierało to wywalało i 10 metrów dalej. Ale wiele to nie daloz bo jednego załatwiłem to zostały tunele i za jakiś czas pojawiał się nowy:).W ten sposób: https://www.youtube.com/watch?v=2j--olxjpwM ?
Napisano 11 Maja11 Maj Autor W dniu 4.05.2026 o 21:05, snoopi_lubin napisał:U mnie najskuteczniejsza pułapka to Supercat z czerwonymi widłami.Supercat kupiony, wczoraj pierwszy raz rozstawiony, kret rozkopał kopiec ponownie w miejscu ustawienia, pułapka wystrzeliła ale gnój się nie złapał (jeszcze)Mam zamiar preparować ich główki na jakieś deseczce i dawać daty poniżej - takie hall of fame
Napisano 11 Maja11 Maj 3 godziny temu, Marko33 napisał:Supercat kupiony, wczoraj pierwszy raz rozstawiony, kret rozkopał kopiec ponownie w miejscu ustawienia, pułapka wystrzeliła ale gnój się nie złapał (jeszcze)Mam zamiar preparować ich główki na jakieś deseczce i dawać daty poniżej - takie hall of fame Czasem się tak zdarza. Ja staram się usunąć ziemię z korytarzy. Żeby nie miał czym zapchać pułapki.
Napisano 11 Maja11 Maj Autor 3 godziny temu, snoopi_lubin napisał:Czasem się tak zdarza. Ja staram się usunąć ziemię z korytarzy. Żeby nie miał czym zapchać pułapki.a jak to generalnie działa - na nacisk (ale czego), na trącenie tych wideł czy na co?
Napisano 11 Maja11 Maj 5 godzin temu, Marko33 napisał:a jak to generalnie działa - na nacisk (ale czego), na trącenie tych wideł czy na co?Na traceniu tych widełek.
Napisano 11 Maja11 Maj W dniu 8.05.2026 o 07:20, angal napisał:W ten sposób: https://www.youtube.com/watch?v=2j--olxjpwM ? Tym się inspirowałem;)
Napisano 12 Maja12 Maj Bracki powkładał w ziemię takie stukające wiatraczki z butelek. Pomogło.PS. Masz leniwe Buldożki. Mogę wypożyczyć Ci moje mopy Mają już na koncie kilka zaskrońców, kilka myszy czy innych nornic, kreta też już upolowały. Są lepsze od kota i zauważyłem, że nawet w jakiś sposób współpracują. Jedno wypłasza, a drugie killuje Obecnie na działce kretów brak
Napisano 12 Maja12 Maj Autor 2 godziny temu, To Mirek napisał:Bracki powkładał w ziemię takie stukające wiatraczki z butelek. Pomogło.PS. Masz leniwe Buldożki. Mogę wypożyczyć Ci moje mopy Mają już na koncie kilka zaskrońców, kilka myszy czy innych nornic, kreta też już upolowały. Są lepsze od kota i zauważyłem, że nawet w jakiś sposób współpracują. Jedno wypłasza, a drugie killuje Obecnie na działce kretów brak Wolałbym gołymi rękami rozgrzebać całą działkę i zjeść na surowo tego kreta niż codziennie patrzeć na te paskudztwa z butelek
Napisano 12 Maja12 Maj 14 minut temu, Marko33 napisał:Wolałbym gołymi rękami rozgrzebać całą działkę i zjeść na surowo tego kreta niż codziennie patrzeć na te paskudztwa z butelek To poszukaj może jakiś elektrycznych odstraszaczy z wibratorem - to się sejsmiczny odstraszasz nazywa, bo te butelki działają właśnie na zasadzie stukania i drgań. Te sejsmiczne odstraszacze nawet niezłe opinie mają. Ostatecznie można do sexshopu po wibratory się wybrać
Napisano 14 Maja14 Maj W dniu 12.05.2026 o 14:28, To Mirek napisał:To poszukaj może jakiś elektrycznych odstraszaczy z wibratorem - to się sejsmiczny odstraszasz nazywa, bo te butelki działają właśnie na zasadzie stukania i drgań.Te sejsmiczne odstraszacze nawet niezłe opinie mają. Nie wiem kto te opinie wystawia, ale to kompletnie nie działa. Kret to wypycha z ziemi i kopie dalej zadowolony. Szkoda kasy
Napisano 14 Maja14 Maj W dniu 11.05.2026 o 08:00, Marko33 napisał:kret rozkopał kopiec ponownie w miejscu ustawienia, pułapka wystrzeliła ale gnój się nie złapał I się nie złapie. On pcha ziemię przed siebie I ta ziemia odpala pułapkę.Jedyna skuteczna w 100% metoda jest znana od dziesiątek lat. Motyczka do ręki i czekać na dziada. Jak się ziemia zacznie ruszać, to go wyławiasz na wierzch i ....
Napisano 14 Maja14 Maj Na "moje" krety nie działają ani butelki ani te brzeczące odstraszacze.Inaczej, może te brzęczki i działają, ale albo go przyciągają albo tak wq..ją, że potrafi je wywalić i dodatkowo z 10 kopców wokoło każdego zrobić. Choć sąsiad za płotem hoduje ze 100 butelek i twierdzi, że działają. W dniu 12.05.2026 o 14:28, To Mirek napisał:To poszukaj może jakiś elektrycznych odstraszaczy z wibratorem - to się sejsmiczny odstraszasz nazywa, bo te butelki działają właśnie na zasadzie stukania i drgań. Edytowane 14 Maja14 Maj przez ZUBERTO
Napisano 14 Maja14 Maj Autor 9 godzin temu, blue_ napisał:I się nie złapie. On pcha ziemię przed siebie I ta ziemia odpala pułapkę.Jedyna skuteczna w 100% metoda jest znana od dziesiątek lat. Motyczka do ręki i czekać na dziada. Jak się ziemia zacznie ruszać, to go wyławiasz na wierzch i ....Facet mojej koleżanki z roboty, ma galerię zdjęć na telefonie, kretów ubitych tą maszynąUbił on, ubiję i ja
Napisano 15 Maja15 Maj mi krety nie przeszkadzaja, pozwalami im kopać, krety wyjadaja pedraki. Edytowane 15 Maja15 Maj przez deszczowyRoman
Napisano 15 Maja15 Maj U mnie nie działały żadne popularne metody odstraszania, ani akustyczne ani zapachowe.Kilka złapałem na pułapkę bawarską ( taka druciana agrafka ), ale to wymagało cierpliwości. Przełom nastąpił dopiero jak sąsiad podrzucił mi quickphos czy jakoś tak, takie szare tabletki. Pracuje w zieleni miejskiej i ma dostęp do takich rzeczy, no i chyba bał się że ode mnie przejdą do niego. W każdym razie kilka pastylek załatwiło temat na lata - już z 5 lat bez kretów.
Napisano 25 Maja25 Maj W dniu 15.05.2026 o 09:32, deszczowyRoman napisał:mi krety nie przeszkadzaja, pozwalami im kopać, krety wyjadaja pedraki.Jop, z kreta jest więcej pożytku niż szkód :) U mnie się wyniosły bo psiaki im przeszkadzały.
Napisano 1 Czerwca1 Czerwiec W dniu 4.05.2026 o 09:54, Marko33 napisał:Siatka pod trawnikiem nie wchodzi w grę - mam za dużo tego trawnikaPróbowałem:odstraszaczy dźwiękowych wbijanych w ziemiępułapek sprężynowych na zasadzie kleszczykarbidu w granulkach wkładanych do tuneli i zalewanych wodąKret dalej buszuje, żadnego nie złapałem choć kilka razy widziałem jak robił kopiecPo ogrodzie biegają cztery buldogi francuskie - kret ma je wiadomo gdzieOdłóżmy na bok humanitaryzm, chcę ubić tego s@@&@&T$@na.Środki jakie zastosują muszą być bezpieczne dla psów (w sensie żeby tego nie zeżarły - wybuchy mają tam gdzie kret ma buldogi)Słucham propozycji U córki była inwazja. Kupiliśmy takie:https://a.co/d/0bIcv8V6Ich trawnik jest jedynym na którym nie ma kretów więc chyba to działa...
Napisano 2 Czerwca2 Czerwiec W dniu 4.05.2026 o 16:00, rwIcIk napisał:quickphos, ale nie wiem czy obecnie da się legalnie kupić. Kiedyś zamawiałem z usługą. To zakopuje się w dziurze głęboko w kopcach. Ale nie wiem, czy zwierzaki tego nie wykopią.Nie da się legalnie kupić, chyba że masz sąsiada rolnika, który kupi dla Ciebie ;)Nie zakopujesz tego głęboko. Odkrywasz ten kopiec, aby znaleźć dziurę do korytarza. Do dziury wsypujesz 1-2 "dropsy" i kreta nie ma juz na drugi dzień. Tego kreta i jego całej rodziny.Dziury nie zasypujesz. Tam ma być cug.Sprawdzone wiele razy.Powiedzmy, że mam jeszcze zapas z czasów kiedy to było legalne.Niebezpieczne dla psa. Jak to zacznie wąchać, to spotka go los jak kreta. Psy należy zamknąć na 3-5 dni. Później tą dziurę można zakopać i już gaz się nie będzie wydobywał
Napisano 2 Czerwca2 Czerwiec 3 godziny temu, kravitz napisał:Nie da się legalnie kupić, chyba że masz sąsiada rolnika, który kupi dla Ciebie ;)...A rolnik może kupić legalnie? Mam kumpla rolnika na dużą skalę.Czy stosując u siebie psom sąsiadki nic nie będzie? O kota drugiej sąsiadki nie pytam bo odkąd nie ma u mnie psa to łazi sobie po działce jak u siebie. Ale w sumie szkoda kota. Trawnika zresztą też.
Napisano 2 Czerwca2 Czerwiec 47 minut temu, kevlar napisał:A rolnik może kupić legalnie? Mam kumpla rolnika na dużą skalę.Czy stosując u siebie psom sąsiadki nic nie będzie? O kota drugiej sąsiadki nie pytam bo odkąd nie ma u mnie psa to łazi sobie po działce jak u siebie. Ale w sumie szkoda kota. Trawnika zresztą też.Mogą kupić zdaje się Ci co przeszli jakieś szkolenie. A rolnik pewnie takie coś sypie tu i tam, więc może przeszedł.Co do kota czy psa, to Ci nie powiem jak konkretny egzemplarz się zachowa ;)Te przepisy wprowadzili właśnie dlatego, bo zdarzały się wypadki. Napiszę "niepopularnie", że ja swojego miałem w d00pie i sobie biegał. Z tym że mój generalnie jakoś nie jest takimi rzeczami zainteresowany. Raczej wykopie swój własny zupełnie nowy dół na trawniku niż skorzysta z tego co zrobił kret. Ale czy inny pies tak samo się zachowuje, to przecież nie wiem
Napisano 8 Czerwca8 Czerwiec Autor W dniu 1.06.2026 o 17:13, Florydzialski napisał:Pierwszy sk.....wiel tango down Ale ma kumpli, walka trwa
Napisano 8 Czerwca8 Czerwiec To już czwarty krecik załatwiony przez pieska w przeciągu ostatniego tygodnia.Na ogół jest jeden na tydzień.Coś się więcej ich pokazało.
Napisano 14 Czerwca14 Czerwiec W dniu 8.06.2026 o 07:20, Marko33 napisał:Pierwszy sk.....wiel tango down Ale ma kumpli, walka trwa Co to jest?Daj linka.Kretom odpuszczam, szukam czegoś na karczownika i nornice. Edytowane 14 Czerwca14 Czerwiec przez ZUBERTO
Napisano 15 Czerwca15 Czerwiec Autor 16 godzin temu, ZUBERTO napisał:Co to jest?Daj linka.Kretom odpuszczam, szukam czegoś na karczownika i nornice.https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/4b4197d6-a511-3f3f-8685-50f2175da024Jedyne na co udało mi się upolować kreta a próbowałem chyba wszystkiego
Napisano 15 Czerwca15 Czerwiec 6 minut temu, Marko33 napisał:https://allegro.pl/moje-allegro/zakupy/kupione/4b4197d6-a511-3f3f-8685-50f2175da024Jedyne na co udało mi się upolować kreta a próbowałem chyba wszystkiegoChyba coś nie tak z tym linkiem, bo zwraca:"Nie znaleźliśmy takiego zakupu"
Napisano 15 Czerwca15 Czerwiec Autor 29 minut temu, ZUBERTO napisał:Chyba coś nie tak z tym linkiem, bo zwraca:"Nie znaleźliśmy takiego zakupu"https://allegro.pl/oferta/pulapka-na-krety-nornice-lapka-skuteczna-supercat-lapka-przeciwko-kretom-17370896217
Napisano 22 Czerwca22 Czerwiec W dniu 1.06.2026 o 17:13, Florydzialski napisał:U córki była inwazja. Kupiliśmy takie:https://a.co/d/0bIcv8V6Ich trawnik jest jedynym na którym nie ma kretów więc chyba to działa...Widocznie te wasze amerykańskie to jakieś krecie cioty są. Nasze polskie mają w dupie wszelkie odstraszacze. U mnie wykopał kopiec tuż obok.
Napisano 23 Czerwca23 Czerwiec 20 godzin temu, torelek napisał:Widocznie te wasze amerykańskie to jakieś krecie cioty są. Nasze polskie mają w dupie wszelkie odstraszacze. U mnie wykopał kopiec tuż obok.Może kupiłeś nie działający?
Napisano 1 godzinę temu1 godzina W dniu 23.06.2026 o 16:30, Florydzialski napisał:Może kupiłeś nie działający?Na polskie krety to w ogóle nie działa.Zanim poszedłem w chemię, miałem tego z 5 powstawianych. Brzęczało i jeśli kogoś denerwowało, to tylko domowników.Krety kopią sobie obok tego.Dalszy sąsiad jest własnie n tym etapie. Chodzę obok jego działki z psem. Ładne kopce na nowym trawniku z rolki i oczywiście kilka brzęczków