Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wpływ odmrażaczy na zamki

Featured Replies

Napisano

Czy używanie odmrażaczy powoduje dalsze nieprzyjemne konsekwencji w działaniu zamków w perspektywie czasu? Odmrażacz taki posiada zapewne troche chemii na którą chyba mechanizm zamka nie pozostaje obojetny...

Na opakowaniu nie zauważyłem także żadnej informacji ani o tym czy ów domrażacz posiada jakieś substancje smarujące i zabezpieczające, ani także o konieczności pozniejszego naoliwienia wkładek...

Napisano

> Czy używanie odmrażaczy powoduje dalsze nieprzyjemne konsekwencji w

> działaniu zamków w perspektywie czasu? Odmrażacz taki posiada

> zapewne troche chemii na którą chyba mechanizm zamka nie

> pozostaje obojetny...

> Na opakowaniu nie zauważyłem także żadnej informacji ani o tym czy ów

> domrażacz posiada jakieś substancje smarujące i

> zabezpieczające, ani także o konieczności pozniejszego

> naoliwienia wkładek...

kupuj odrmrazacz z teflonem albo innym srodkiem smarujaco zabezpieczajacym i nie mysl o smarowaniu oliwieniu wkladek.

Napisano

> Czy używanie odmrażaczy powoduje dalsze nieprzyjemne konsekwencji w

> działaniu zamków w perspektywie czasu? Odmrażacz taki posiada

> zapewne troche chemii na którą chyba mechanizm zamka nie

> pozostaje obojetny...

> Na opakowaniu nie zauważyłem także żadnej informacji ani o tym czy ów

> domrażacz posiada jakieś substancje smarujące i

> zabezpieczające, ani także o konieczności pozniejszego

> naoliwienia wkładek...

U mnie po zastosowaniu odmrażacza zamki po jakimś czasie zaczęły ciężej chodzić, planuję je nasmarować czymś.

Napisano
  • Autor

> U mnie po zastosowaniu odmrażacza zamki po jakimś czasie zaczęły

> ciężej chodzić, planuję je nasmarować czymś.

hmm.gif Olej silnikowy będzie OK zlosnik.gif? Albo jakis smar silikonowy w sprayu, taki jak do zabezpieczania uczczelek?

Napisano

> Olej silnikowy będzie OK ?

będzie OK zlosnik.gif tylko później nie zastanawiaj się skąd plamy na ubraniach (czyt. tam gdzie trzymasz klucze)

Napisano

> ciężej chodzić, planuję je nasmarować czymś.

Trzeba stosować odmrażacze do zamków, nie do szyb. Te do zamków mają jeszcze składnik smarujący.

Napisano

na zamek może nie ale na karoserie to ma wpływ

- zresztą ja tam dbam o auto i w okresie przed zimowym zamki uszczelki są smarowane konserwowane i przygotowywane do zimowej aury

Napisano

a nie lepiej ogrzać kluczyk zapalniczką? Wtedy puści zamek bez problemów, a i wkładki się nie zniszczy smile.gif

Napisano

> ciężej chodzić,

I prawidłowo. Bo zaczęły się zaklejać kurzem, który tworzy z płynem błoto.

> planuję je nasmarować czymś.

No to sobie dodatkowego kłopotu narobisz, jeżeli użyjesz klasycznych smarowideł.

Tak naprawdę to zamków nie powinno się niczym smarować, a jeżeli już, to suchym pyłem grafitowym.

I jeszcze jedna obserwacja z praktyki. Po kilku latach użytkowania bez czyszczenia, w klasycznych zamkach ponad połowa zapadek się zawiesza. Użytkownik używający zawsze własnego klucza tego nawet nie zauważa, ale może się zdziwić, wziąwszy klucz do innego autka tego samego typu. Bo mu otworzy zamek. Czasami można i własnym kluczykiem otworzyć, nie wsuwając go do końca w bębenek.

Napisano

> Elektryczny odmrażacz.

Stosowany w Fiatach 126p w latach jego największego wysypu.

Napisano

> I prawidłowo. Bo zaczęły się zaklejać kurzem, który tworzy z płynem

> błoto.

Niewątpliwie tak pewnie jest.

> No to sobie dodatkowego kłopotu narobisz, jeżeli użyjesz klasycznych

> smarowideł.

> Tak naprawdę to zamków nie powinno się niczym smarować, a jeżeli już,

> to suchym pyłem grafitowym.

> I jeszcze jedna obserwacja z praktyki. Po kilku latach użytkowania

> bez czyszczenia, w klasycznych zamkach ponad połowa zapadek się

> zawiesza. Użytkownik używający zawsze własnego klucza tego nawet

> nie zauważa, ale może się zdziwić, wziąwszy klucz do innego

> autka tego samego typu. Bo mu otworzy zamek. Czasami można i

> własnym kluczykiem otworzyć, nie wsuwając go do końca w bębenek.

To też prawda, raz już w uniaku zmieniałem zamki z tego powodu. Pytanie za 100% - jaki smar w takim razie ? 275123014-zielony.gif

Napisano

> Pytanie za 100% - jaki smar w takim razie ?

dużo środka penetrującego w kilku dawkach, a potem jakiś biały smar hydrofobowy, byle nie twardy (znaczy zasychający)

Napisano

> Niewątpliwie tak pewnie jest.

> To też prawda, raz już w uniaku zmieniałem zamki z tego powodu.

> Pytanie za 100% - jaki smar w takim razie ?

Żaden smar.

Jeżeli chcesz to zrobić porządnie, niestety musisz wymontować bębenki, następnie dobrze wypłukać w ropie, potem w benzynie ekstrakcyjnej, żeby odtłuścić (albo w acetonie przemysłowym), wydmuchać sprężonym powietrzem i "nasmarować" drobno mielonym proszkiem grafitowym.

Wszelkie inne sposoby to są "skróty", które zadziałają albo i nie, tudzież przyniosą więcej szkody, niż pożytku.

A ten numer ze stawaniem rygli odkryłem, gdy wiele lat temu w rocznym Audi mi ukręcono bębenek w drzwiach wyłamakiem. Gdy zabrałem bębenek do domu stwierdziłem, że ścięto trzy z bodaj 7 rygli, bo pozostałe "wisiały". Wystarczyło je wymyć i zamek już prowizorycznie zaczął działać. A te "ścięte" w sumie były tylko skrzywione i dały się wyprostować.

Jedna uwaga - przy wyjmowaniu rygli z bębenka trzeba bardzo uważać, żeby ich nie pomieszać, bo potem jest zabawa jak z kostką Rubika.

Napisano

powiem jeszcze raz po raz nasty na autokąciku ... nie używamy żadnych odmrażaczy, powód; pomoże w nagłym wypadku otworzyć drzwi ale potem kaplica pad.gif mając poprzedni samochód lanosa pewnej zimy zastosowałem taki mały odmrażacz w sprayu za parę dni zamek zaczął kiepsko chodzić więc udałem się do znajomego magika od zamków samochodowych, wyjął bębenek spojrzał i mówi co używało się odmrażacza i pokazał mi efekt co pozostawia odmrażacz w bębenku wszystkie zapadki były upaprane w jakimś suchym białym proszku angryfire.gif i ów znajomy powiedział żeby nigdy nie stosować odmrażaczy można przystawić do zamka butelkę z gorącą woda, można użyć taki właśnie elektryczny odmrażacz na baterie inny kolega taki miał świetna sprawa ok.gif były kiedyś też takie zapalniczki do papierosów z wysuwanym kawałkiem metalu który to po podgrzaniu wsadzało się w zamek ... w nagłych i niesprzyjających warunkach i nie ma co się śmiać chociaż dziwnie to brzmi można ( wersja dla panów ) obsikać miejsce dookoła zamka zlosnik.gif

kolega tu pisze ze użyć grafitu sproszkowanego, chyba nigdy nie miał nic z nim do czynienia albo ma zamykanie na pilota, raczek to by tak szybko nie domył i jeździł by jak furman co węgiel rozwozi nie mówiąc już o garderobie

Napisano

ja zawsze na jesien psikam duza iloscia wd40 i nigdy mi zamek nei zamarzł

Napisano

> to brzmi można ( wersja dla panów ) obsikać miejsce dookoła

> zamka

claps.gifhehe.gifhahaha.gif

masz dowcip ...

Napisano

> niesprzyjających warunkach i nie ma co się śmiać chociaż dziwnie

> to brzmi można ( wersja dla panów ) obsikać miejsce dookoła

> zamka

rotfl.gif

a bezpieczne dla lakieru ? grinser006.gif

swoja droga popieram to co napisales, tez mialem nieprzyjemne doswiadczenia z odmrazaczami. podstawa to nasmarowac dobrze zamki przed zima i nic nie bedzie zamarzac (a jesli juz sie zdarzy to jak piszesz - jest duzo rownie skutecznych i mniej szkodliwych metod)

Napisano

Najlepszy sposób na zamarznięte wkładki to centralny zamek na pilota zlosnik.gif

Napisano

> masz dowcip ...

a kobiety co .... mają szukać nieznajomego i prosić o obsikanie zamka ?? rotfl.gif

Napisano

> a bezpieczne dla lakieru ?

co tam lakier ...

zamek się liczy cool.gif

Napisano

no wiecie teraz ten sposób ala magaywer może nie jest praktykowany ale cofnijmy sie parę lat wstecz ;np. zabrakło nam paliwa wyciągamy kanister i zasuwamy gdzieś do cpn-u, a nie było ich tak dużo jak dzisiaj wracamy i nie możemy otworzyć ani jednego zamka zamarzły, nie mamy zapałek bo nie palimy i jaki zastosowalibyście sposób ażeby dostać sie do środka auta ??

Napisano

> zastosowalibyście sposób ażeby dostać sie do środka auta ??

było jeszcze chuchanie w zamek oraz podgrzewanie kluczyka zapalniczką zlosnik.gif

Napisano

> było jeszcze chuchanie w zamek oraz podgrzewanie kluczyka zapalniczką

napisałem że nie palimy ,ani zapałek ani zapalniczki nie mamy 270751858-jezyk.gif , przy -25 stopni ciekawe ile czasu byś chuchał na zamek, uwierz każdy sposób byłby dobry ażeby sie dostać do auta i pojechać aniżeli dreptać wokół auta i główkować co by tu zrobić żeby zamki odmarzły, ale to tylko takie gdybanie , zim u nas nie ma już takich ostrych , cpn-ów jest multum, pełno samochodów na drodze nie to co kiedyś ( zawsze ktoś w razie czego pomoże )

ale fajnie mieć taki narząd co w razie czego w takiej sytuacji pomoże oink.gifrotfl.gifbeksa.gif

Napisano

> ale fajnie mieć taki narząd co w razie czego w takiej sytuacji pomoże

gorzej jakbys dlugo nic nie pil i by Ci sie siusiu nie chcialo wpysk.gif

Napisano

odmrażacze są produkowane na bazie spirytusowej , a spirytus to odtłuszczacz , prawda ?

i pięknie nam wymywa z zamka smar brawo.gif

sam zamek natomiast jest konstrukcją mieszaną , tzn :

-korpus odlewany ze "znalu" ( ZN+AL biglaugh.gif) , a zapadki są z fosforobrązu lub mosiądzu .

problem w tym ,panowie, że "znal" się utlenia/koroduje w postaci białego proszku , który to w ciasnych miejscach superowo blokuje WSZYSTKIE mechanizmy, a spirytus w odmrażaczu tylko PRZYSPIESZA korozję "znalu"

efekt znamy angryfire.gif "stojace zamki"

WSZYSTKIE zamki samochodowe są smarowane tzw "białym smarem" ogólnie zreszta dostepnym w sklepach motoryzacyjnych (nie mylić z hipermarketami mlot.gif).

Smar ten na bazie mydła-litu jest skutecznie wymywany przez odmrażacze !!!

Owiele lepiej stosować smarowidła typu WD40 , które wyprą wodę i zostawią trochę oliwki wewnątrz zamka .

Napisano

Odmrażacze wypłukują fabryczne smarowanie zamka (zamki pracują na sucho) co w konsekwencji powoduje ich niszczenie. Po użyciu odmrażącza należy przesmarować wkładki np: WD40 czy specjalnymi ,,olejami'' w spraju przeznaczonymi do wkładek zamków.

Napisano

> Zamek centralny sie montuje i finał

no własnie nie finał - bo ja jak umyję dzien wczesniej auto, to potem silownik nie daje rady otworzyć zamka. montaz mocniejszego silownika poskutkowal tylko zgieciem ciegna - jak chyci to amen... wtedy mozna kluczykiem otworzyc, pod warunkiem ze nsie nie zapomnialo po myciu kompresorem wydmuchac wody z zamka - jak nie to kaplica - tlyko od pasazera mozna wejsc bo tam i dziwo nie zamarza (nie uzywany zamek - pewnie dlatego)

Napisano

No widzisz, sprawiłem sobie Lagune2 i tam nawet pilota nie używam do otwarcia auta, mam włączone tzw "hands free" czyli podchodzę do auta chwytam klamke i auto otwarte. W instrukcji dopiero doczytałem że zamek tradycyjny służy do awaryjnego otwarcia auta (ale to tylko jak prądu zabraknie). Po zatym jak masz fabryczny centralny to bardzo rzadko się zdarzy że nawali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.