Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Climatronic - siakiś kosmos :(

Featured Replies

Napisano

Wczoraj wracaliśmy z nad morza przez Niemcy.

Biorąc pod uwagę trasę (blisko Berlina) zdecydowaliśmy się go zwiedzić, ale:

na zewnątrz 37 stopni - klima ustawiona na 19 (czasami nie dawała rady, leciało ciepłe powietrze). Przy wjeździe do Berlina zaczęły się korki. Jakie było moje zdziwienie, gdy temperatura silnika wzrosła tak, że wyświetlił się komunikat o konieczności wyłaczenia silnika ("Stop engine - overheated" czy coś takiego). panic.gif

Płyn w chłodnicy był, olej w silniku też hahaha.gif

To chyba nie jest normalny objaw?

Napisano

> Wczoraj wracaliśmy z nad morza przez Niemcy.

> Biorąc pod uwagę trasę (blisko Berlina) zdecydowaliśmy się go zwiedzić, ale:

> na zewnątrz 37 stopni - klima ustawiona na 19 (czasami nie dawała rady, leciało ciepłe powietrze).

> Przy wjeździe do Berlina zaczęły się korki. Jakie było moje zdziwienie, gdy temperatura

> silnika wzrosła tak, że wyświetlił się komunikat o konieczności wyłaczenia silnika ("Stop

> engine - overheated" czy coś takiego).

> Płyn w chłodnicy był, olej w silniku też

> To chyba nie jest normalny objaw?

Przy takich temp normalka . Stojąc w korku silnik pracuje z dużym obciążeniem (klima, wentylatory) a pompa wodna pracuje z wolniej bo silnik też pracuje na wolnych obrotach .

Napisano

nie jest. Co innego odlaczenie sprezarki od klimy z powodu za cieplego silnika (to jest akurat normalne) ale przegrzewanie sie auta juz nie.

W pierwszym przypadku odczujesz zmniejszenie sily chlodzenia ale nie pojawi sie check lub inne dziwne komunikaty...

Napisano

> Przy takich temp normalka . Stojąc w korku silnik pracuje z dużym obciążeniem (klima, wentylatory)

> a pompa wodna pracuje z wolniej bo silnik też pracuje na wolnych obrotach .

chyba w cc (nie obrazajac posiadaczy ale to najczesciej gotujace sie auto jakie widac na ulicach). W normalnych autach, ktorymi jezdzilem nic takiego sie nie dzialo i nie ma prawa sie dziac

Napisano

A wentylator na chłodnicy sprawny?

Krawiec

Napisano

> Przy takich temp normalka . Stojąc w korku silnik pracuje z dużym obciążeniem (klima, wentylatory)

Dwa tygodnie jeździłem po Włoszech astrą 2 z klimą i 3 osobami na pokładzie. Godziny w korkach przy upale siegającym 35stopni w cieniu. Nigdy wskazówka nie wychyliła sie ponad 90stopni.... zeby.GIF

Napisano

W żadnym przypadku nie jest to normalny objaw.

Stojąc w korku silnik jest słabo obciążony. Mocno obciążony jest np. podczas holowania przyczepy i długich podjazdów.

Napisano

ale jest napisane w instrukcji, jak temperatura płynu znacznie wzrośnie należy wyłączyć klimę i pokrętło ogrzewania ustawić na max

ale nie zmienia to faktu że objaw grzania się auta w korku jest normalny (zależy też od auta np. cinquecento zlosnik.gif)

może być już zużyta pompa wodna

lub pozapychane brudem radiatory w chłodnicach( ja np. na myjniach karszerem myje chłodnice)

problem z 2-gim biegiem wentylatora itp.

Napisano

To nie jest normalny objaw - może chlodnica brudna? Może zamiast płynu jest woda? Może silnik ma jakieś problemy? Samochody maja w takich warunkach działać bez problemu.

Napisano

To nie jest normalne. U mnie czasami zdarza się, że w duży upał w korkach przestaje pracować klima (mam półautomatyczną) - jeżeli istnieje niebezpieczeństwo przegrzania silnika, to komputer chwilowo wyłącza klimatyzację. Nigdy jednak wskazówka nie przekroczyła 90C, nawet podczas stania w korkach na południu Włoch przy temperaturze zewnętrzej ponad +35. Klimatyzacja też wyłącza się rzadko, to musi być naprawdę duży upał, bardzo długie stanie w korku. Sprawdź termostat, wentylator chłodnicy i czujnik temperatury. Coś jest nie tak.

Napisano

> Dwa tygodnie jeździłem po Włoszech astrą 2 z klimą i 3 osobami na pokładzie. Godziny w korkach przy

> upale siegającym 35stopni w cieniu. Nigdy wskazówka nie wychyliła sie ponad 90stopni....

To akurat nie oznacza, że temperatura płynu chłodniczego nie była wyższa (nawet znacznie) grinser006.gif

Napisano

> To akurat nie oznacza, że temperatura płynu chłodniczego nie była wyższa (nawet znacznie)

ponad stowke to w pewnych autach norma

Napisano

> ponad stowke to w pewnych autach norma

Owszem, ale chodziło mi akurat o to, że w przypadku niektórych aut (pewnie większość nowszych, jeśli nie we wszystkich) jeśli wskaźnik pokazuje 90 stopni to nie oznacza to, że faktycznie panuje tam taka temperatura waytogo.gif

Napisano

> na zewnątrz 37 stopni - klima ustawiona na 19 (czasami nie dawała rady, leciało ciepłe powietrze).

> Przy wjeździe do Berlina zaczęły się korki. Jakie było moje zdziwienie, gdy temperatura

> silnika wzrosła tak, że wyświetlił się komunikat o konieczności wyłaczenia silnika ("Stop

Może akurat przypadek i nic nie znaczący komunikat.

Ale jak mi w Yarisce zapaliła się kontrolka przegrzania, to za jakiś czas wymieniałem uszczelkę pod głowicą.

Nie masz za dużego ciśnienia w układzie chłodzenia?

Napisano

W większości aut jest chyba tak że klima ma priorytet nad chłodzeniem silnika czy jakoś tak 270751858-jezyk.gif

Napisano

> W większości aut jest chyba tak że klima ma priorytet nad chłodzeniem silnika czy jakoś tak

No chyba jaja sobie robisz. Czyli silnik mozna zagotowac wazne zeby erkondyszyn dzialalo? wink.gif

Napisano
  • Autor

> To nie jest normalny objaw - może chlodnica brudna? Może zamiast płynu jest woda? Może silnik ma

> jakieś problemy? Samochody maja w takich warunkach działać bez problemu.

Chłodnica czysta, nie ma wody tylko porządny płyn, pompa wody, rozrząd itd. dopiero co wymienione. beksa.gif

Napisano

Źle, nie zdałeś. To nie jest normalny objaw, a i obciążenia żadne.

Sprawdzić układ chłodzenia, bo coś jest nie tak. Jeśli wentylatory chodzą to albo termostat, albo chłodnica brudna w środku lub/i na zewnątrz, w ostateczności pompa wody.

Miałem tak kiedyś w Astrze, że co zrobiło się cieplej to temperatura latał góra-dół z zależności od obciążenia. Po wymianie chłodnicy - szok, upał, powolna jazda pod mocną górę, a wskazówka ani drgnie i trzyma 90*C.

Napisano

> Chłodnica czysta, nie ma wody tylko porządny płyn, pompa wody, rozrząd itd. dopiero co wymienione.

To może pompa nie oryginalna i nie daje rady w skrajnych przypadkach?

Napisano

> Chłodnica czysta, nie ma wody tylko porządny płyn, pompa wody, rozrząd itd. dopiero co wymienione.

wentylatory zalaczaja sie na wyzszy bieg / biegi?

Napisano

> a co w tym dziwnego?

zadalem pytanie a nie wyrazilem zdziwienie. Bardzo czesta usterka to wentylatory chodzace tylko na 1 biegu. Stad pytanie czy wentylatory zalaczaja sie na wyzszy bieg / biegi.

Napisano

> w wielu autach tak ale czy wszystkie wspolczesne auta tak maja tego nie wiem

ale zauwazyles ze pytalem sie autora watku? Bo juz serio nie wiem o co chodzi niewiem.gif

niech sprawdzi czy wentylatory na chlodnicy / parowniku zalaczaja sie na wyzsze biegi czy moze chodza tylko na pierwszym.

Napisano

> ale zauwazyles ze pytalem sie autora watku? Bo juz serio nie wiem o co chodzi

moja wina sciana.gif

Napisano
  • Autor

> wentylatory zalaczaja sie na wyzszy bieg / biegi?

Jak sprawdzić?

Zostawić załączony silnik na postoju?

A ma w ogóle więcej niż 1 bieg wentylatora?

Napisano

Nie czytalem calego watku, ale na moj gust powinienes wymyc chlodnice klimy, bo jest zawalona dolimentnie, przez co neei moze sie schlodzic klima i blokowane jest powietrze idace na chlodnice plynu przez co sie przegrzewa.

Napisano

> W większości aut jest chyba tak że klima ma priorytet nad chłodzeniem silnika czy jakoś tak

JEśli priorytet polega na tym że skraplach jest przed chłodnicą to faktycznie

Jednak sa to dwa niezależne układy, co więcej klima ma dodatkowe biegi wentylatora

Napisano

> Jak sprawdzić?

> Zostawić załączony silnik na postoju?

zobacz jak sie kreca normalnie a potem daj mu porzadnie popalic zlosnik.gif

pewnie jest w Twoim aucie sposob na testowe zalaczenie wyzszego biegu wentylatora ale niestety nie wiem jak.

> A ma w ogóle więcej niż 1 bieg wentylatora?

na 99% tak.

Napisano

Tu mogą być możliwości takie:

1. Mało czynnika w układzie

2. Mało wydajna sprężarka (się kończy)

3. Zanieczyszczone kanały rozprowadzające - PORZĄDNE czyszczenie, ale takie z pracami rozbiórkowymi włącznie (sprawdzone organoleptycznie - przedtem klima ledwie duła, potem pizga tak, że aż jajca się kurczą)

4. Zabity filtr powietrza

5. Zanieczyszczony skraplacz (zewnętrznie) - mały przepływa powietrza, małe schładzanie czynnika - nieprawidłowy obieg.

Możliwe, że pkt 5 - zabity skraplacz (jest troszku gęściejszy niż normalna chłodnica, łatwiej łapie robale), słaby przepływ przez niego na chłodnicę + duży przepływ czynnika w układzie (więc i wysoka temperatura), więc słabe chłodzenie chłodnicy i skucha.

Oczywiście możliwe uszkodzenie wentylatora, zamulona chłodnica itp.

Tylko w bardzo ekstremalnych sytuacjach - korek mocno pod górę, naprawdę wysoka temperatura itd.

We współczesnym samochodzie przegrzanie w 99% przypadków oznacza awarię.

Napisano

> To nie jest normalny objaw - może chlodnica brudna? Może zamiast płynu jest woda? Może silnik ma

> jakieś problemy? Samochody maja w takich warunkach działać bez problemu.

Miec to moze i maja...przejedz sie autostrada w taki upal i to najlepiej w korku (idealnie np. w Italii) - calkiem sporo aut wymieka. Wbrew pozorom wcale niekoniecznie graty. Ja juz uswiadczylem BMW3, Audi A6 i pare innych tego typu sprzetow na poboczach z wywalona chlodnica.

Napisano

> Tu mogą być możliwości takie:

> 1. Mało czynnika w układzie

> 2. Mało wydajna sprężarka (się kończy)

> 3. Zanieczyszczone kanały rozprowadzające - PORZĄDNE czyszczenie, ale takie z pracami rozbiórkowymi

> włącznie (sprawdzone organoleptycznie - przedtem klima ledwie duła, potem pizga tak, że aż

> jajca się kurczą)

> 4. Zabity filtr powietrza

> 5. Zanieczyszczony skraplacz (zewnętrznie) - mały przepływa powietrza, małe schładzanie czynnika -

> nieprawidłowy obieg.

6. Osuszacz do wymiany

Napisano

wymień filtr kabinowy

Napisano

> No chyba jaja sobie robisz. Czyli silnik mozna zagotowac wazne zeby erkondyszyn dzialalo?

Miałem napisane w intrukcji do alfy tak jak napisałem wcześniej smile.gif

Napisano

> Miec to moze i maja...przejedz sie autostrada w taki upal i to najlepiej w korku

Pamiętaj że ja mieszkam w okolicy gdzie te Wasze upały to zwykły, chłodny dzień smile.gif I też stoję w korkach... I rzeczywiście od czasu do czasu jakiś stary rzęch się zagotuje. Ale nowym samochodom to się nie zdarza.

Napisano

> Pamiętaj że ja mieszkam w okolicy gdzie te Wasze upały to zwykły, chłodny dzień I też stoję w

> korkach... I rzeczywiście od czasu do czasu jakiś stary rzęch się zagotuje. Ale nowym

> samochodom to się nie zdarza.

Hamerykanskie, wiadomo grinser006.gif

Napisano

> Miec to moze i maja...przejedz sie autostrada w taki upal i to najlepiej w korku (idealnie np. w

> Italii) - calkiem sporo aut wymieka. Wbrew pozorom wcale niekoniecznie graty. Ja juz

> uswiadczylem BMW3, Audi A6 i pare innych tego typu sprzetow na poboczach z wywalona chlodnica.

Czyli padly wlasnie te ktore mialy niesprawny uklad chlodzenia

Napisano

> Hamerykanskie, wiadomo

Też smile.gif Ale moje doświadczenia korko-górko-upałowe są raczej z Hondy Accord - 40C na zewnątrz, pod górkę, 8 pasów w każdym kierunku, zero wiatru, prędkośc poruszania się taka że na 1'nce się nie dało i trzeba było skakać na sprzęgle. Wszyscy się toczyli i nic się nie gotowało.

Ale... Ale kiedyś utknąłem w 4'ro godzinnym, stojącym korku w upał. I jak już się korek w końcu ruszył, to sporo samochodów nie pojechało - wielu osobom po prostu zabrakło benzyny po 4 godzinach stania z klimą...

Napisano

> Też Ale moje doświadczenia korko-górko-upałowe są raczej z Hondy Accord - 40C na zewnątrz, pod

> górkę, 8 pasów w każdym kierunku, zero wiatru, prędkośc poruszania się taka że na 1'nce się

> nie dało i trzeba było skakać na sprzęgle.

Honda to wiadomo - jesli chociaz troche zadbana to akurat chlodzeniem nijak nigdy nie trzeba sie martwic.

Napisano

> 6. Osuszacz do wymiany

Gdyż ?

Serio pytam, bez ujadania.

Napisano
  • Autor

> wymień filtr kabinowy

Filtry wymienione.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.