Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UE - zrównanie cen ON i noPB

Featured Replies

Napisano

> A mówili, że to komuna ze wschodu przyszła

Komuna to jest do tej pory, bo ON mimo wyższych kosztów produkcji jest tańszy na stacjach paliw - wszystko dzięki niższej akcyzie.

Na dzikim zachodzie (USA, Australia) ON jest 20% droższy od benzyny.

Napisano

> Komuna to jest do tej pory, bo ON mimo wyższych kosztów produkcji jest tańszy na stacjach paliw -

> wszystko dzięki niższej akcyzie.

> Na dzikim zachodzie (USA, Australia) ON jest 20% droższy od benzyny.

No raczej wszystkim po równo, to mi się bardziej kojarzy z komuną.

Chyba tylu zakazów i nakazów jak mamy zyc to z komuny nie było jak za Uni lizak.gif

Napisano

> Komuna to jest do tej pory, bo ON mimo wyższych kosztów produkcji jest tańszy na stacjach paliw -

Ale ja bardzo chętnie będe jeździć tak samo szybką bezynką o ile koszt pokonywania 100 km nie będzie przekraczać 30 zł hehe.gif

Niestety przy moim stylu jazdy benzyniak musiałby zazwyczaj spalić średnio 8,5-9 literków co trochę przekracza mój budżet na wojaże biglaugh.gif

Ale nie uniknione kiedyś nastąpić musi i przesiadam się wtedy na coś mocnego z LPG i też przeżyje waytogo.gif

Napisano

> Chyba tylu zakazów i nakazów jak mamy zyc to z komuny nie było jak za Uni

Chyba dzieckiem byłeś za komuny i guzik pamiętasz.

Więc proponuję ci nie szafować określeniem "komuna" tak lekkomyślnie icon_rolleyes.gif

A w artykule przeczytałeś coś oprócz tytułu?

Przykład dla lepszego zrozumienia o co chodzi:

paliwo diesel w Szwecji od dawna kosztuje tyle samo co benzyna albo i więcej.

Ale sprzedaż nowych aut z silnikiem diesla bardzo rośnie i sięga w tej chwili 50%.

Bo nowoczesne diesle tak mało palą, że i tak się opłacają.

Napisano

> A mówili, że to komuna ze wschodu przyszła

Za komuny ropa kosztowała 70% benzyny!

Napisano

> Chyba dzieckiem byłeś za komuny i guzik pamiętasz.

O emigranci najwięcej pamiętają ok.gifhehe.gif

Tak, dużo pamiętam i dlatego mam porównanie.

> Więc proponuję ci nie szafować określeniem "komuna" tak lekkomyślnie

Co Ty wiesz o komunie palacz.gif

> A w artykule przeczytałeś coś oprócz tytułu?

> Przykład dla lepszego zrozumienia o co chodzi:

> paliwo diesel w Szwecji od dawna kosztuje tyle samo co benzyna albo i więcej.

> Ale sprzedaż nowych aut z silnikiem diesla bardzo rośnie i sięga w tej chwili 50%.

> Bo nowoczesne diesle tak mało palą, że i tak się opłacają.

A co mnie obchodzi ile w Szwecji kosztuje? Szwecja jest pępkiem świata?

Niech kazdy kraj reguluje sobie stawki, a nie odgórnie Unia. Przypomina mi sie historia z bananami i ogórkami sick.gif

Napisano

Może unia to nie taka komuna jaką pamiętamy, ale ideologicznie trochę pasuje - socjalizm przez wielkie S. No i "ruskie same przyszli", a unię sprezentowaliśmy sobie na własne życzenie.

Co się zaś tyczy tematu, odpowiem tak samo jak na każdą inną podwyżkę podatków czy innych akcyz

pad.gif

Napisano

> a benzyna poniżej 1,5 zł za litr

A ile litrów tej benzyny można było kupić za średnią wypłatę? Poza tym komuna nic nie ma do tej sprawy i nie o tym jest temat. To właśnie niska cena oleju napędowego doprowadziła do takich patologii jak wsadzanie diesli do samochodów osobowych hehe.gif. I odwrotnie - zwiększony popyt przez dużą ilość tych samochodów doprowadził do podwyżki ceny tego paliwa, z założenia do maszym rolniczych i budowlanych. Dobrze, że nie da się zbudować małego silnika na mazut hehe.gif

Napisano

> A co mnie obchodzi ile w Szwecji kosztuje? Szwecja jest pępkiem świata?

A Ty jesteś?

To był przykład dowodzący, że zrównanie cen paliw wcale nie oznacza "zakończenia kariery diesla" tongue.gif

> Niech kazdy kraj reguluje sobie stawki, a nie odgórnie Unia. Przypomina mi sie historia z bananami

> i ogórkami

...która jest tak samo wyssana z palca jak ten bzdurny artykulik icon_rolleyes.gif

i jak Twoje nazywanie wszystkiego co Ci się nie podoba, albo czego nie zrozumiałeś - "komuną".

Napisano

> Przykład dla lepszego zrozumienia o co chodzi:

O ile ja dobrze pamietam ostatnie 3 lata, to jednak diesel nieznacznie ale jest tanszy od benzyny.

Napisano

> A Ty jesteś?

No przecież wiadomo, że...nie zlosnik.gif

> To był przykład dowodzący, że zrównanie cen paliw wcale nie oznacza "zakończenia kariery diesla"

> ...która jest tak samo wyssana z palca jak ten bzdurny artykulik

nie mówiłem o zakończeniu tylko o regulacjach UE "na siłe"

> i jak Twoje nazywanie wszystkiego co Ci się nie podoba, albo czego nie zrozumiałeś - "komuną".

Nadinterpretujesz to co napisałem, nie jest tak, że wszystko co mi się nie podoba jest komuną. To sobie sam wymyśliłeś 270751858-jezyk.gif

Nie podoba mi się to co robi Unia, bo czasami śmierdzi to komuną.

Wychowałem się i żyłem w komunie w przeciwieństwie do Ciebie, wiec nie mów mi, ze nie wiem jak to było

Napisano

> Ale sprzedaż nowych aut z silnikiem diesla bardzo rośnie i sięga w tej chwili 50%.

A jaka jest róznica cen zakupu nowego diesla w stosunku do porównywalnej mocowo benzyny? Chodzi mi o proporcje....

> Bo nowoczesne diesle tak mało palą, że i tak się opłacają.

To chyba moja żona nie ma nowoczesnego diesla....

Napisano

> rolniczych i budowlanych. Dobrze, że nie da się zbudować małego silnika na mazut

Ale są silniki na gaz "drzewny" hehe.gif a co do mazutu to lokomotywy i statki ok.gifhehe.gif

Ja myślę, ze trend sie odwraca.. coraz więcej jest silniczków benzynowych 0,8 .... 1,2 1,4 z turbinkami które spokojnie daja radę ( 120 - 180 KM i moment obrotowy ponad 200 Nm ) i spalaja tyle co dobry disel.... więc po co przepłacać smile.gif

Napisano

> Ja myślę, ze trend sie odwraca.. coraz więcej jest silniczków benzynowych 0,8 .... 1,2 1,4 z

> turbinkami które spokojnie daja radę ( 120 - 180 KM i moment obrotowy ponad 200 Nm ) i spalaja

> tyle co dobry disel.... więc po co przepłacać

A do tego takie toladowane pszczolkii sa czesto o wiele prostsze i tansze w budowie niz nowczesne klektoty. Sa przy tym bardziej ekologiczne.

Napisano

> Ja myślę, ze trend sie odwraca.. coraz więcej jest silniczków benzynowych 0,8 .... 1,2 1,4 z

> turbinkami które spokojnie daja radę ( 120 - 180 KM i moment obrotowy ponad 200 Nm ) i spalaja

Tylko czy takie cudo wytrzyma te 100tys.km chociaz

Napisano

Ale te silniczki 1.2 turbo tak jak diesle zaczynają być przeinwestowane technologicznie i za chwilę zacznie się takie samo przepłacanie. Produkują coraz większe i coraz cięższe samochody z coraz mniejszymi silnikami i oczekują cudów, tylko nie wiadomo od kogo hehe.gif.

Ile taki 1.0 turbo mając nawet 100 koni spali mniej benzyny od starego 100 konnego 1.6/8V w tym samym ważącym tonę aucie? A ile 100 konny TDI z dwumasami, fapami i innymi jajami bez których nawet by się nie zakręcił?

Napisano

> Tylko czy takie cudo wytrzyma te 100tys.km chociaz

Cały samochód nie wytrzyma, to po co silnik ma więcej?

Napisano

To nie sa wysilone silniki, wiec czemu maja nie wytrzymywac? Zwykly maly silnik (czyli cos produkowane od dziesiatek lat) z turbosprezarka (tez zadna nowosc) - w nich nie ma cudow na miare commonrail.

Napisano

no przeciez mniej kosztuje

Napisano

> A ile litrów tej benzyny można było kupić za średnią wypłatę? Poza tym komuna nic nie ma do tej

> sprawy i nie o tym jest temat.

w moi przypadku to można było w miesiącu kupić tylko 24 l benzyny - tyle było na kartkach na malucha grinser006.gif

Napisano

Czyli koszty życia idą do góry, bo transport jest oparty o ciężarówki które turlają się na ON właśnie. Suuuper.

Napisano

> Czyli koszty życia idą do góry, bo transport jest oparty o ciężarówki które turlają się na ON

> właśnie. Suuuper.

Fajnie, że niektórzy to dostrzegają. Szkoda, że jak przychodzi do wykrzykiwania haseł tiry na tory, to już nikomu nie przyjdzie do głowy, że to też odbije się na ich portfelu smile.gif Jakoś ludziom trudno zrozumieć, że nałożenie czy podniesienie jakiegokolwiek podatku, akcyzy czy opłaty - nawet jeżeli nie dotyczy ich bezpośrednio to i tak go płacą.

Napisano

> no przeciez mniej kosztuje

Teraz najtańsza benzyna 12,53 a diesel 12,21 - różnica w przeliczeniu ok. 10 polskich groszy na litrze.

Ale jak pisałem - to się zmienia i diesel bywa droższy.

Napisano

> Ale te silniczki 1.2 turbo tak jak diesle zaczynają być przeinwestowane technologicznie i za chwilę

> zacznie się takie samo przepłacanie.

Przeciez te silniki sa proste.

>Produkują coraz większe i coraz cięższe samochody z coraz

> mniejszymi silnikami i oczekują cudów, tylko nie wiadomo od kogo .

> Ile taki 1.0 turbo mając nawet 100 koni spali mniej benzyny od starego 100 konnego 1.6/8V w tym

> samym ważącym tonę aucie?

To juz zalezy od stylu jazdy. Mimot o dolna granica spalania w nowoczesnym silniku bedzie lezala duzo nizej niz w starszym.

Napisano

> Chyba dzieckiem byłeś za komuny i guzik pamiętasz.

> Więc proponuję ci nie szafować określeniem "komuna" tak lekkomyślnie

tak , tak , słyszałem że jakiś ''czarny'' niedawno mówił że to był obóz śmierci hahaha.gif

Napisano

> Teraz najtańsza benzyna 12,53 a diesel 12,21 - różnica w przeliczeniu ok. 10 polskich groszy na

> litrze.

w Polsce roznica w cenie ON i 95 tez nie jest jakas porazajaca.

nie wiem jaka jest teraz, ale kilka miesiecy temu to bylo ok 20gr, moze troche wiecej.

> Ale jak pisałem - to się zmienia i diesel bywa droższy.

a od czego to zalezy?

zbyt duzego doswiadczenia ze Szwecja nie mam, ale pamietam, ze w 2008r diesel byl drozszy, a juz w zeszlym roku tanszy

Napisano

Ty no nie przesadzaj, Popatrz jakie przebiegi robia auta z malymi silnikami, czy dojdzie do tego turbina nie gra specjalnie roli - porownaj stopien sprezania.

wink.gif

Napisano

> Teraz najtańsza benzyna 12,53 a diesel 12,21 - różnica w przeliczeniu ok. 10 polskich groszy na

> litrze.

> Ale jak pisałem - to się zmienia i diesel bywa droższy.

W Szwajcari diesel jest drozczy od benzyny, i jakos tez tam ludzie zyja, tylko troche boli jak sie tam tankuje grinser006.gif

wink.gif

Napisano

> W Szwajcari diesel jest drozczy od benzyny, i jakos tez tam ludzie zyja, tylko troche boli jak sie

> tam tankuje

A ja uwielbiam tam tankować (PB) Po tankowaniu w takiej Francji czy Niemczech, cena PB w Szwajcarii jest niższa o ok 1 zł na litrze. Czyli na baku mam 50 zł do przodu.

Napisano

> Oooo niet!

każda podwyzka, nawet jak poczatkowo sądze, że mnie nie dotyczy, po pewnym czasie okazuje się, że jednak dotyka każdego...

Napisano

Jesteś pewien że koszt produkcji ON jest wyższy niż koszt produkcji "benzyny"?

Napisano

> Jesteś pewien że koszt produkcji ON jest wyższy niż koszt produkcji "benzyny"?

Polska Izba Pali Płynnych obliczyła, że w cenie jednego litra benzyny bezołowiowej 95 wynoszącej w połowie lipca średnio 4,14 zł, tylko 1,75 zł to koszty produkcji i dystrybucji, a 2,39 zł to podatki. W cenie litra oleju napędowego wynoszącej średnio ponad 3,8 zł, koszt produkcji i dystrybucji to ponad 1,92 zł, a podatki to ponad 1,87 zł.

Napisano

> Jesteś pewien że koszt produkcji ON jest wyższy niż koszt produkcji "benzyny"?

Taka jest prawda.. Akcyza na benzynę wynosi około 1,56 za litr a za ON około 1,05. Tak więc jeśli by je zrównać to olej napędowy byłby o jakieś 20-30 groszy droższy od benzynki..

Co ciekawe, stawka akcyzy za benzynę jest sporo wyższa od minimalnej dopuszczanej w UE ale oleju już w dolnych granicach dopuszczalności (o ile nie poniżej ze względu na jakiś okres przejściowy).

Napisano

> Polska Izba Pali Płynnych obliczyła, że w cenie jednego litra benzyny bezołowiowej 95 wynoszącej w

> połowie lipca średnio 4,14 zł, tylko 1,75 zł to koszty produkcji i dystrybucji, a 2,39 zł to

> podatki. W cenie litra oleju napędowego wynoszącej średnio ponad 3,8 zł, koszt produkcji i

> dystrybucji to ponad 1,92 zł, a podatki to ponad 1,87 zł.

Nie będę się spierał, ciekaw tylko jestem. zlosnik.gif Na pewno mówimy o koszcie produkcji? icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nie będę się spierał, ciekaw tylko jestem. Na pewno mówimy o koszcie produkcji?

Być może nie ma to związku z kosztem produkcji (rafinacji), ale ma bezpośredni związek z ilością energii zawartą w litrze. ON czy benzyna to tylko nośniki energii. Nie specjalnie obchodzą nas inne aspekty jako konsumentów. Tymczasem fakty są takie, że litr ON zawiera ok 25 procent więcej energii niż litr benzyny.

Napisano

> Nie będę się spierał, ciekaw tylko jestem. Na pewno mówimy o koszcie produkcji?

Możliwe, że im bardziej wyciągamy z ropy poszczególne składniki, tym trudniej jest pozyskiwać kolejne z pozostającego coraz większego syfu, a że trzeba proces dokończyć koszty są rekompensowane ceną wyższych frakcji.

Napisano

> Oooo niet!

no to polaki jedynie USA nam zostało, niech amerykance sie tak tego zniesienie wiz nie boją, ino pare milionów tylko przyjedzie zlosnik.gif

Napisano

> no to polaki jedynie USA nam zostało, niech amerykance sie tak tego zniesienie wiz nie boją, ino

> pare milionów tylko przyjedzie

W Egipcie też jest tanie paliwko zlosnik.gif

Napisano

> Oooo niet!

Jakby zrownali to bym nie palakal (byleby cenowo w dol). U mnie niestety ON jest drozszy niz NoPB.

Napisano

> no to polaki jedynie USA nam zostało, niech amerykance sie tak tego zniesienie wiz nie boją, ino

> pare milionów tylko przyjedzie

A jakie paliwko jest w stanach droższe?

Napisano

> W Egipcie też jest tanie paliwko

Jedz do Rumuni to Ci kopara opadnie grinser006.gif

wink.gif

Napisano

> A jakie paliwko jest w stanach droższe?

W USA to bys to olewal. z tego co pamietam to za 1,19 masz 3,75 litra wiec co by Cie walilo, czy jest 5 centow drozsze czy tansze ?

wink.gif

Napisano

> Jakby zrownali to bym nie palakal (byleby cenowo w dol). U mnie niestety ON jest drozszy niz NoPB.

Właśnie dlatego jest droższe, że zrównali (akcyzę) crazy.gif Ile już w tym wątku było o tym pisane?

Napisano

> W Szwajcari diesel jest drozczy od benzyny, i jakos tez tam ludzie zyja, tylko troche boli jak sie

> tam tankuje

Porównajmy poziom życia hehe.gif

Napisano

> A jakie paliwko jest w stanach droższe?

Przede wszystkim w Stanach musisz się dobrze naszukać by trafić na stacje z ON zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.