Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co wybrać?

Featured Replies

Napisano

Taki mały dylemat - Opel Astra IV Hatchback 1.4T 140KM Sport + kilka pakietów czy Mitsubishi Lancer 1.8 Sportback 143KM Intense.

Moc podobna, wyposażenie w Astrze ciut lepsze, gwarancja na Mitsubishi dłuższa. Oba w cenie 70kpln z hakiem. W sumie to i tak mam zamiar przejechać się i sprawdzić w czym się lepiej czuję, ale ciekawy jestem Waszych opinii.

Napisano
  • Autor

> Lancer ma podstawową wadę - jest potwornie brzydki.

Kwestia gustu. Mi się nawet podoba ten przód rekina. W garażu do samochodu podchodzę od przodu, więc wygląd tyłu jest drugorzędny wink.gif

Napisano

a astra potwornie nudna ziew.gif

Napisano

ja bym raczej wybrał lancera, ciekawsze i nowsze modelowo autko

Napisano

> Taki mały dylemat - Opel Astra IV Hatchback 1.4T 140KM Sport + kilka pakietów czy Mitsubishi Lancer

> 1.8 Sportback 143KM Intense.

A czemu tylko te dwa sa brane pod uwagę? nie mówię, że to złe samochody ale kompaktów w cenie ok. 70-75 tys zł może byc do wyboru więcej.

> Moc podobna, wyposażenie w Astrze ciut lepsze, gwarancja na Mitsubishi dłuższa. Oba w cenie 70kpln

> z hakiem. W sumie to i tak mam zamiar przejechać się i sprawdzić w czym się lepiej czuję, ale

> ciekawy jestem Waszych opinii.

Astry IV nie znam, natomiast gdy oglądając ja w salonie ok. rok temu zobaczyłem centralną konsolę w tym samochodzie to pierwsze wrazenie było takie, że jest to zaprzeczenie przejrzystości i ergonomii. Za takie własnie zaprzeczenie uważam jej poprzedniczkę ale może komus sie to podobac i lubić tego typu rozwiązania. Osobiście wolę prostsze i bardziej przejrzyste, takie, gdzie wszystko jest intuicyjne a nie specyficzne dla danego modelu.

Przy wyborze samochodu rok temu rozważałem lancera jako ewentualność ale gdy do niego wsiadłem to już tylko jako tzw. ostateczna ostateczność był brany pod uwagę. Poza tym osiągi na papierze wygladają dość przeciętnie.

Napisano
  • Autor

> ja bym raczej wybrał lancera, ciekawsze i nowsze modelowo autko

Dlaczego nowsze? Lancer X jest w sprzedaży od 2008, Astra IV od 2010...

Napisano

> Taki mały dylemat - Opel Astra IV Hatchback 1.4T 140KM Sport + kilka pakietów czy Mitsubishi Lancer

> Moc podobna, wyposażenie w Astrze ciut lepsze, gwarancja na Mitsubishi dłuższa. Oba w cenie 70kpln

> z hakiem. W sumie to i tak mam zamiar przejechać się i sprawdzić w czym się lepiej czuję, ale

Oba auta maja jedna wade. Sa bardzo zwyczajne.

Nie maja napedu na 4 kola, offroadowego zawieszenia,

nie sa szczegolnie piekne, ani specjalnie wygodne.

Autem, ktore poszedlbym obejrzec jest Nissan Juke.

Moze strzlilem w zupelnie inne potrzeby, ale wydac 70 tys

na cos, co juz miales przez lata, no nie wiem...

Napisano
  • Autor

> 70-75 tys zł może byc do wyboru więcej.

Ok. To proszę o propozycje alternatyw. Budżet powiedzmy 75-80kpln. Moc >=140KM. Wyposażenie podobne do ww. samochodów. Przykładowa lista wyposażenia dla Astry IV:

- Poduszki czołowe, boczne i kurtynowe dla kierowcy i pasażera

- ESP +TC - program stabilizacji toru jazdy z kontrolą trakcji

- ABS

- Wspomaganie kierownicy

- Immobilizer

- Centralny zamek zdalnie sterowany

- Elektrycznie sterowane szyby z przodu

- Elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka boczne

- Klimatyzacja elektroniczna 2-strefowa

- Radio CD400 mp3 + 7 głośników

- Sterowanie radiem z koła kierownicy

- Hamulec postojowy sterowany elektrycznie

- Program wspomagania ruszania pod górę

- Komputer pokładowy (check control)

- Tempomat

- Konsola centralna z przesuwanym podłokietnikiem

- Przednie fotele typu „sport”

- Aktywne zagłówki foteli przednich

- Regulacja kolumny kierownicy w 2 płaszczyznach

- Regulacja wysokości fotela kierowcy

- Regulacja pochylenia reflektorów

- Przyciemniane szyby

- Składany kluczyk

- Tylna kanapa dzielona 60/40

- Pakiet Premium ( reflektory bi-ksenonowe, czujnik parkowania z przodu i z tyłu, pakiet dobrej widoczności: czujnik deszczu, lusterko wewnętrzne światłoczułe )

- Pakiet fotel ergonomiczny kierowcy i pasażera ( fotel kierowcy i pasażera regulowany w 6-ciu kierunkach, regulacja długości siedziska fotela kierowcy i pasażera, elektryczna regulacja podparcia lędźwiowego fotela kierowcy i pasażera, aktywne zagłówki z przodu 4 kierunki)

- Pakiet foteli ergonomicznych ( centralny zagłówek z tyłu, podłokietnik z tyłu z otworem na długie przedmioty), lakier metalizowany

> Za takie własnie zaprzeczenie uważam jej poprzedniczkę

Poprzedniczką jeżdżę i jestem zadowolony. Problemów z obsługą nie stwierdziłem.

> Poza tym osiągi na papierze wygladają dość przeciętnie.

To sprawdzę organoleptycznie wink.gif

Napisano

Łaaaadny jest, mowię serio skromny.gif.

Napisano

> Dlaczego nowsze? Lancer X jest w sprzedaży od 2008, Astra IV od 2010...

rzeczywiscie, mój błąd..

Napisano

> Fajny. Jak na bohatera kreskówki.

Przynudzasz. ziew.gif

Napisano
  • Autor

> Oba auta maja jedna wade. Sa bardzo zwyczajne.

Po prostu kompakty

> Nie maja napedu na 4 kola,

Napęd na 4 koła i wyposażenie nie mieści się w budżecie

> offroadowego zawieszenia,

Nie oczekuję tego po samochodzie kompaktowym

> nie sa szczegolnie piekne,

kwestia gustu, akurat wybrałem te które w jakiś sposób mi się podobają

> ani specjalnie wygodne.

To jest do sprawdzenia w czasie jazdy testowej

> Autem, ktore poszedlbym obejrzec jest Nissan Juke.

Nie chcę, żeby mnie ludzie pokazywali palcami zeby.GIF

> Moze strzlilem w zupelnie inne potrzeby, ale wydac 70 tys

> na cos, co juz miales przez lata, no nie wiem...

Potrzebny jest kompakt z dobrym wyposażeniem i silnikiem pozwalającym na spokojne podróżowanie. Na nic więcej nie liczę wink.gif

Napisano

Tesciowe zanabyli to cos...

Samochod z wygladu jest jak cos pomiedzy zaba a kijanka - generalnie mogliby go sprzedawac jako lek prowymiotny sick.gif

Aha silnik 1.6 masakra no.gif auto poprostu NIE JEDZIE !!!

W srodku ciasno a bagaznik to zart. A za 70 to jest 2WD no.gif

Napisano

> W sumie to i tak mam zamiar przejechać się i sprawdzić w czym się lepiej czuję, ale

Oczywiście, że Astra ok.gif

Zresztą wątpię, żebyś po bliższym przyjrzeniu się/jeździe próbnej miał jakiekolwiek wątpliwości wink.gif

Napisano

> nie sa szczegolnie piekne, ani specjalnie wygodne.

jak dzik w sosne

359a246.jpg

kontrowersyjny to on jest hehe.gif

Napisano

Nie ma nic o klasie auta zlosnik.gif

No to może Fabia RS?? za ok. 70.000zł ?? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

A może Leon FR 2.0TDI 170KM DSG za ok. 82.000zł

Albo Leon Style 1.8 TSI za ok. 70-75tzł zależnie od dodatków.

Napisano

Lancer - bardzo wysokie koszty części , mały wybór lub ich brak na rynku wtórnym .

Napisano

ja zdecydowanie bym brał astre

przede wszystkim sam silnik da więcej frajdy z jazdy, wnętrze dużo ciekawsze, a i zewnątrz jest całkiem ładna

Napisano

> Przynudzasz.

Nie każdy za wszelką cenę chce się wyróżnić posiadanym blaszano plastikowym przedmiotem na kółkach zlosnik.gif

Napisano

> a astra potwornie nudna

Dlaczego nudna? Akurat ta wersja to pierwsza wersja Astry która w końcu jakoś wygląda (w przeciwieństwie do poprzedniczek które opcję "nuda" miały w standardzie) zlosnik.gif

Napisano

Lancer. Zdecydowanie i bez dyskusji Lancer. Ale kurde nie w tej wersji zlosnik.gifzlosnik.gif

Albo Evo, albo nic. Identyczna sprawa ma się z Imprezą.

W Twoim przypadku Astra. Zdecydowanie ładniejsza, jak wspomniałeś lepiej wyposażona. Silnik z T a nie N/A. Nowsza konstrukcja. Mniejsze spalanie. W przyszłości mniejszy problem z odsprzedażą ze względu na popularność, oraz co owa popularność powoduje, że koszty serwisowania (kiedyś Ci się skończy gwarancja) powinny być niższe - większa ilość tańszych części zamiennych.

IMHO - Astra.

Napisano

> Ok. To proszę o propozycje alternatyw. Budżet powiedzmy 75-80kpln.

Astra w tej wersji silnika (1.4 140KM) z metalicznym lakierem i pakietem premium to cenowo wychodzi (wg danych na stronie opla) raczej 85 tys zł niż 75-80 tys. - mówie o cenach katalogowych, gdyz trudno ustosunkowac sie w przypadku wszystkich alternatywnych marek i modeli do mozliwosci negocjacji.

Niemniej jednak mozna zastanowic sie nad konkurencją: chociażby civic, corolla, octavia.

Wyposażenie bedzie różne w róznych przypadkach ale tu tez trudno precyzyjnie porównywać, gdyż dla kazdego decydujace będzie co innego: jeden musi mieć ksenony a inny woli raczej cenę bliską dolnej granicy tego przedziału.

Dla zwolenników niższej ceny kuszacy może byc civic (ok. 69000 lub 76000 zł zależnie od wersji) zas preferujacy duzy bagażnik i dobrą dynamike skłonic moga sie ku Octavii z silnikiem 1.8.

> Poprzedniczką jeżdżę i jestem zadowolony. Problemów z obsługą nie stwierdziłem.

Jeżdziłem i jeżdżę samochodami o dużo prostszej i przyjemniejszej obsłudze, mam na mysli obsługe komputera pokładowego, sterowanie wentylacja/klimatyzacja czy maleńkie przyciski od włączania ogrzewania tylnej szyby. Ale jak wspomniałem - jednemu to przeszkadza, inny tych minusów nie zauważy.

Napisano
  • Autor

> Astra [...] cenowo wychodzi (wg danych na stronie opla) raczej 85 tys zł niż 75-80 tys.

Wyprzedaż rocznika - oficjalny rabat 8,5tys.

> Niemniej jednak mozna zastanowic sie nad konkurencją: chociażby civic, corolla, octavia.

Civic - nie podoba mi się, Corolla - brak silnika benzynowego o satysfakcjonującej mnie mocy, Octavia - nie chcę samochodów z koncernu VAG.

Napisano

opel, misiek to dramat

Napisano

> Nie każdy za wszelką cenę chce się wyróżnić posiadanym blaszano plastikowym przedmiotem na kółkach

Dorobiles ideologie.

Juke mnie wabi duzym przeswitem.

Mam niewyrozniajacy sie, zwykly kompakt, ktory bylby OK.

Problem jest taki, ze wcale nie jest praktyczny na ch... drogach.

Napisano

> Dorobiles ideologie.

> Juke mnie wabi duzym przeswitem.

> Mam niewyrozniajacy sie, zwykly kompakt, ktory bylby OK.

> Problem jest taki, ze wcale nie jest praktyczny na ch... drogach.

Uwierz mi ,ze z tym przeswitem nie jest tak super hiper a w paru miejsca duzo lepiej poradzilo sobie SX4 mojej mulher.gif.

Napisano

> nie sa szczegolnie piekne,

A to jest rzecz gustu, a jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje - mi się podoba.

>ani specjalnie wygodne.

I tutaj się mylisz - właśnie zrobiłem trasę 2x500 km i w porównaniu do mojej poprzedniczki Astry G jest kolosalna różnica.

A ja przy tych funduszach poszedłbym obejrzeć Kaszkaja 2.0 140KM.

Napisano

jak będziesz śmigał na PB (nie będziesz kombinował LPG) to ja bym się zainteresował Astrą z powodu uturbionego silnika, mam w Bravo 1.4 Turbo 120KM i silnik bardzo fajny, ciągnie od samego dołu po samą górę. Jak będziesz się chciał pobawić w gaz to pewnie łatwiej to będzie zrobić z lancerem

Napisano

Lancer Ralliart

Napisano

Wez oba auta na jazde probna i sie przekonasz.

Ten silnik w Lancerze to konie ma chyba jedynie na papierze bo jechac zbytnio nie chce a pali spoooro.

Zdecydowanie przyjemniej bedzie sie jezdzilo Astra.

Co do wyglada to juz kwestia gustu zlosnik.gif

Ja bym bral Astreok.gif

Napisano

Jesli dokladnie przygladniemy sie tym modelom to wrazenie moze byc tylko jedno. Astra IV jest wygodniejsza, nowoczesniejsza, bardziej dojrzala i jakby klase wyzej niz "lanser". Wezmiemy kolejno cenniki i bedziemy przekonani, ze Mitsubishi nie jest warte tych pieniedzy.

Mozna jednak potraktowac japonski wybor jako inwestycje w niezawodnosc wynikajaca z wiekszej prostoty. Mozemy sobie wmowic, ze Lancer to niby stara, dobra, japonska szkola.

Ja nie wskaze zadnego z tych modeli z racji ich najwiekszych wad. Opel nosi tytul najciezszego kompaktu, a Lancer jest tak niewygodny za kierownica, ze pod tym wzgledem konkurentem moze byc co najwyzej Polonez. Ja przy skromnym wzroscie gdy juz dostaje rekami do kierownicy to pedaly wchodza mi pod kolana. A z wymiarow jestem bardziej "malpoksztaltny" biglaugh.gif czyli mam wiekszy zasieg ramion niz mam wzrostu.

Powodzenia.

P.S. Ja wsrod tak drogich kompaktow wybieralbym sposrod: Mazda 3, Civic, Auris/Corolla...czyli malo patriotycznie w porownaniu do Astry IV made in Gliwice.

Napisano

Lancer z tym silnikiem nie jedzie, Astra.. to tylko Astra wink.gif

... wybierz Giuliette ok.gifok.gifok.gif

Napisano

Jeśli Lancer to wybrałbym tańszego o 7 tys. Invite. Ludzie narzekają, że na kołach 18" pływa w koleinach, a na standardowym 16" jeździ bardzo dobrze - powiedziałbym, że właściwości jezdne i tak są na wyrost w stosunku do możliwości silnika wink.gif

Napisano

> ... wybierz Giuliette

właśnie miałem to samo napisać smile.gif na dobrze wyposażone 170KM ta suma wystarczy - a to już jedzie cool.gif

Napisano

> Jeśli Lancer to wybrałbym tańszego o 7 tys. Invite. Ludzie narzekają, że na kołach 18" pływa w

> koleinach, a na standardowym 16" jeździ bardzo dobrze - powiedziałbym, że właściwości jezdne

> i tak są na wyrost w stosunku do możliwości silnika

Na 16" wygląda jak wózek golfowy. facepalm.gif

Napisano

> Na 16" wygląda jak wózek golfowy.

Nie dramatyzujmy, 10-centymetrowe dziury między kołem a błotnikiem w nowej Megane wyglądają znacznie gorzej wink.gif tam chyba 20" musiałbyś wstawić.

Napisano
  • Autor

> Lancer z tym silnikiem nie jedzie, Astra.. to tylko Astra

> ... wybierz Giuliette

Brakuje mi tam benzynowego silnika o mocy ok. 150-170KM.

A na 1.8 nikt mi nie da rabatu 25000 wink.gif

EDIT: Konfigurator na stronie AR jakoś dziwnie działa i nie zauważyłem 1.4T 170KM. Fajny samochód. Ciekawe jak wygląda w środku.

Napisano
  • Autor

> Jeśli Lancer to wybrałbym tańszego o 7 tys. Invite. Ludzie narzekają, że na kołach 18" pływa w

> koleinach, a na standardowym 16" jeździ bardzo dobrze

Koła to nie problem. Coś sobie mogę zawsze we własnym zakresie zamontować. Bardziej chodzi o wyposażenie związane z wyższym pakietem.

Napisano

> Na 16" wygląda jak wózek golfowy.

Mi bardziej przypomina wrotkę palacz.gif

Napisano

> Lancer z tym silnikiem nie jedzie,

a Bravo z 1,4T jedzie??

Astra.. to tylko Astra

a co ma byc jak nie Astra, bardzo przyjemne auto ok.gif

> ... wybierz Giuliette

a bedziesz na TY z szefem serwisu zlosnik2.gif

Napisano

> Oba auta maja jedna wade. Sa bardzo zwyczajne.

> Nie maja napedu na 4 kola, offroadowego zawieszenia,

> nie sa szczegolnie piekne, ani specjalnie wygodne.

to COS nissana w tej cenie tez nie ma "napedu na 4 kola, offroadowego zawieszenia," za to jest "nie szczegolnie piekne".

Napisano

> a Bravo z 1,4T jedzie??

przejedz sie jednym i 2gim i sam ocenisz doznania z jazdy - ja napisalem o swoich, wiec w czym widzisz problem? niewiem.gif

> Astra.. to tylko Astra

> a co ma byc jak nie Astra, bardzo przyjemne auto

przyjmne czy nie to wciaz tylko Astra skromny.gif

> a bedziesz na TY z szefem serwisu

czepiasz sie do merytoryki moich wypowiedzi, a sam sadzisz takie babole sick.gif

Napisano

> Kwestia gustu. Mi się nawet podoba ten przód rekina. W garażu do samochodu podchodzę od przodu,

ja tez cool.gif

> więc wygląd tyłu jest drugorzędny

ale jak zamykam garaz to patrze na tyl i tez mi sie podoba zlosnik.gif

Napisano

> przejedz sie jednym i 2gim i sam ocenisz doznania z jazdy - ja napisalem o swoich, wiec w czym widzisz problem?

alez ja problemu nie widze, wcale nie bronie Mitsu, ale nie powiesz mi ze Asterka slabo jedzie z tym motorkiem

> przyjmne czy nie to wciaz tylko Astra

a Gulietta to niby co, tylko Alfa, no takie gadanie ze Astra to tylko Astra jest smieszne

> czepiasz sie do merytoryki moich wypowiedzi, a sam sadzisz takie babole

oj tam oj tam zlosnik.gif o tej Alfie to takie samo gadanie jak o Oplach ze rdzewieja w katalogach, a ty sie nie znasz na zartach old.gif

ja bym wybral Asterke, jesli Mitsu, to tylko Ralliart, ale nie ten budzet

Napisano

> alez ja problemu nie widze, wcale nie bronie Mitsu, ale nie powiesz mi ze Asterka slabo jedzie z

> tym motorkiem

no pewnie ze nie powiem - mowilem przeciez o Lancerze grinser006.gif ogolnie takie same odczucia mam na temat Civica 1.8 ... turbo rozpieszcza, pomimo ze na papierze wyglada tak samo jak mocniejsze n/a

> a Gulietta to niby co, tylko Alfa, no takie gadanie ze Astra to tylko Astra jest smieszne

no moze troche grinser006.gif

> oj tam oj tam

Opel sie mocno podciagnal jesli chodzi o design wnetrza w porownaniu do III, ale mimo wszystko nie wybral bym Astry... pomimo ze mam sentyment, bo Astra byla moim pierwszym autem przytul.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.