Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony letnie - kiedy najkorzystniej (cena) kupic?

Featured Replies

Napisano

do M: nie wiem czy nie powinienem poruszyc tematu w podwieszonym watku, ale nie do konca mi to tam pasuje ok.gif

do rzeczy:

bede kupowal komplet letniakow i zastanawiam sie czy warto juz teraz mrozic gotowke czy spokojnie czekac do kwietnia?

Obserwowal/obserwuje ktos moze trendy w cenach opon letnich w okresie marca-kwietnia? ceny beda rosly?

Napisano

> do M: nie wiem czy nie powinienem poruszyc tematu w podwieszonym watku, ale nie do konca mi to tam

> pasuje

> do rzeczy:

> bede kupowal komplet letniakow i zastanawiam sie czy warto juz teraz mrozic gotowke czy spokojnie

> czekac do kwietnia?

> Obserwowal/obserwuje ktos moze trendy w cenach opon letnich w okresie marca-kwietnia? ceny beda

> rosly?

Ja ostatnio sprawdzałem i nie widzę jakichś wielkich skoków cen.

Napisano

Ja kupiłem miesiąc temu smile.gif

W ubiegłym roku zgłoszenia w firmie na letniaki można było składać do końca lutego,bo w marcu kupowali(komu tam z przebiegu,stanu bieżnika, kontaktu z firmą przechowującą) się należały.

Niby 15% taniej wychodziło niż kupno w sezonie.

Napisano

> Obserwowal/obserwuje ktos moze trendy w cenach opon letnich w okresie marca-kwietnia? ceny beda

> rosly?

Sporo opon letnich jeszcze nie ma w sprzedaży. My do firmy chcieliśmy kupić już w lutym, że niby wcześniej, przed sezonem to może taniej. Ale niestety, dzwoniłem w poniedziałek i nadal nie ma. Koło połowy marca Nokian ma dostarczyć dopiero.

Napisano

Opony na zbliżający się sezon są nadal w produkcji i już wkrótce pojawią się w hurtowniach. Obecnie są już powoli rozwożone po magazynach. Najkorzystniej jest kupić za kilka, może kilkanaście dni, kiedy na półkach będzie pełny asortyment. Jest w czym wybierać i cenę można negocjować.

Napisano

> Pewnie letnie na jesieni a zimowe na wiosne...

Tyle że wtedy często okazuje się że zanim te opony zaczną jeździć to już mają prawie rok a w najlepszym wypadku pół.

Napisano

Juz kupuj, bo bede drozsze i trudniej dostepne. Ja kupilem pod koniec listopada i nie zaluje. Teraz sa drozsze o prawie 100zl/szt oslabiony.gif

Napisano

> Tyle że wtedy często okazuje się że zanim te opony zaczną jeździć to już mają prawie rok a w

> najlepszym wypadku pół.

Jesli opona lezy rok w magazynie, to dla niej takie lezakowanie dziala jakby byla kilka dni na samochodzie.

Napisano

> Juz kupuj, bo bede drozsze i trudniej dostepne. Ja kupilem pod koniec listopada i nie zaluje. Teraz

> sa drozsze o prawie 100zl/szt

rok temu zamawialem gdzies po 20.03 i na pare dni przed zamowieniem opony nagle potanialy o 40zika na sztuce zlosnik.gif

Napisano

> rok temu zamawialem gdzies po 20.03 i na pare dni przed zamowieniem opony nagle potanialy o 40zika

> na sztuce

Duzo zalezy jaki rozmiar opony. Ja kupowalem 205/45 R17, opona dosyc droga, od soboty mam juz zalozone na alu i kola czekaja na wiosne. Obecna cena za Bridgestone Potenza RE050A to przynajmniej okolo 600zl/szt, wiec mi sie oplacilo kupic o prawie 100 taniej wink.gif.

Jak w grudniu szukalem zimowek dla szefowej to nigdzie nie bylo i zeszlo sie ze 3 tygodnie zanim jakies zdobylem i to po znajomosci hehe.gif

Napisano

Dzwoniłem do dwóch firm w sprawie opon (a przeglądałem chyba z 10). Raz, że to, co często widzimy na stronach WWW jest nieprawdą, bo to stare ceny i teraz zamawiają nowe partie, a dwa to w w tych dwóch punktach potwierdziły się te same informacje: ponoć podrożał kauczuk i ceny letnich będą wyższe. Powiedziano mi także, że Pirelli zapowiedziało podwyżkę na marzec (nowe cenniki) i teraz czy inne firmy pójdą za tym tropem, czy będą obniżać. Jak złożyłem zamówienie przez WWW po np. 180PLN za oponę, to za 2 dni dzwonił do mnie konsultant i mówił, że niestety już nie ma po tyle, a są po 200PLN, bo sprowadzają nowe w nowych cenach...i tak było w 2 dużych serwisach oponiarskich. Mówili także, że będzie mniej opon wyprodukowanych, ale to mogło być czcze gadanie, chociaż ponoć z zimówkami było kłopot w tym roku (kupowałem we wrześniu, więc mnie ominęło).

Napisano

> Ja ostatnio sprawdzałem i nie widzę jakichś wielkich skoków cen.

Ja specjalnie kupowałem zimówki w okolicach września i wyszło w efekcie na to, że kupiłem po cenie, jaka była potem w sezonie zimowym i nic nie zaoszczędziłem.

Napisano
  • Autor

> Dzwoniłem do dwóch firm w sprawie opon (a przeglądałem chyba z 10). Raz, że to, co często widzimy

> na stronach WWW jest nieprawdą, bo to stare ceny i teraz zamawiają nowe partie, a dwa to w w

> tych dwóch punktach potwierdziły się te same informacje: ponoć podrożał kauczuk i ceny letnich

> będą wyższe. Powiedziano mi także, że Pirelli zapowiedziało podwyżkę na marzec (nowe cenniki)

> i teraz czy inne firmy pójdą za tym tropem, czy będą obniżać. Jak złożyłem zamówienie przez

> WWW po np. 180PLN za oponę, to za 2 dni dzwonił do mnie konsultant i mówił, że niestety już

> nie ma po tyle, a są po 200PLN, bo sprowadzają nowe w nowych cenach...i tak było w 2 dużych

> serwisach oponiarskich. Mówili także, że będzie mniej opon wyprodukowanych, ale to mogło być

> czcze gadanie, chociaż ponoć z zimówkami było kłopot w tym roku (kupowałem we wrześniu, więc

> mnie ominęło).

ja koncem grudnia mialem ogromne problemy ze znalezieniem nowych zimowek, wiec cos moze w tym byc

Napisano

> ja koncem grudnia mialem ogromne problemy ze znalezieniem nowych zimowek, wiec cos moze w tym byc

Ja byłem u wulkanizatora w piątek pytać o zimówki.

Powiedział, że mogę mieć problem, bo na magazynach zostało już tylko resztki.

Powiedział, też żebym lepiej poszukał w sklepach internetowych, bo taniej i wiadomo co mają.

Zamówiłem w poniedziałek i dziś przyszły opony DOT 5110..

Napisano

> Tyle że wtedy często okazuje się że zanim te opony zaczną jeździć to już mają prawie rok a w

> najlepszym wypadku pół.

A to ma jakies znaczenie? icon_eek.gif

Napisano

> Zamówiłem w poniedziałek i dziś przyszły opony DOT 5110..

Też zamówiłem w poniedziałek i 30 min. temu odebrałem:

Kleber DYNAXER HP3 195/65R15 91 H - 188 zł/szt DOT 5010

Napisano

Z tego co widzę po cenach, lepiej jest kupować przed sezonem niż w trakcie. Ceny są ciut niższe. Później stopniowo moga pojawiać się też problemy z dostępnością.

Napisano
  • Autor

> Z tego co widzę po cenach, lepiej jest kupować przed sezonem niż w trakcie. Ceny są ciut niższe.

> Później stopniowo moga pojawiać się też problemy z dostępnością.

w moim wypadku zastanawiam sie czy kupowac na dniach czy czekac powiedmy do poczatku kwietnia kiedy opony pewnie stana sie potrzebne

Napisano

> do M: nie wiem czy nie powinienem poruszyc tematu w podwieszonym watku, ale nie do konca mi to tam

> pasuje

> do rzeczy:

> bede kupowal komplet letniakow i zastanawiam sie czy warto juz teraz mrozic gotowke czy spokojnie

> czekac do kwietnia?

> rosly?

Jak masz kaprys to możesz mrozić gotówkę...

Producent z góry określa cenę dla danej opony dając pośrednikom stosowne rabaty, reszta zależy od nich...

A jak chcesz coś z letnich to pisz via mail lub priv, podaj dane opony a może uda się jakiegoś dila zrobić zlosnik.gif

Napisano

> rosly?

jedno jest pewne na 100% opony będą systematycznie drożały może dojść także do sytuacji, że pewnych rozmiarów może braknąć. Ja bym kupował teraz.

Napisano

> Ja ostatnio sprawdzałem i nie widzę jakichś wielkich skoków cen.

na razie ich nie ma, ale jak się ruszy sezon zmian to będzie widać różnice. Całe szczęście nie jest tak jak z dostawczymi, że znikają w mgnieniu oka. Jak ktoś chce dobre kapcie za dobre pieniądze, pisać na prv grinser006.gif

Napisano

ja kupiłem miesiąc temu i od tamtej pory deko podrożał ten model

gdybym się bardziej pospieszył, miałbym jeszcze minimalnie taniej

IMHO nie ma na co czekać

Napisano

Może trochę odbiegnę od tematu; latem ubiegłego roku brałem 2 letnie Nokian H w cenie 550zł z przesyłką, dziś zamówiłem kolejne dwie takie same już w cenie 700 z przesyłką. Ogólnie gumy drożeją.

Napisano

> Duzo zalezy jaki rozmiar opony. Ja kupowalem 205/45 R17, opona dosyc droga, od soboty mam juz

> zalozone na alu i kola czekaja na wiosne. Obecna cena za Bridgestone Potenza RE050A to

> przynajmniej okolo 600zl/szt, wiec mi sie oplacilo kupic o prawie 100 taniej .

> Jak w grudniu szukalem zimowek dla szefowej to nigdzie nie bylo i zeszlo sie ze 3 tygodnie zanim

> jakies zdobylem i to po znajomosci

ok.gif ceny 225.45.17 RE050A rok temu przed sezonem wiosennym siegaly nawet 518zl sztuka, przed 20.03 udalo sie kupic za okolo 401zl sztuka

Napisano

> ceny 225.45.17 RE050A rok temu przed sezonem wiosennym siegaly nawet 518zl sztuka, przed 20.03

> udalo sie kupic za okolo 401zl sztuka

Rozmiar 225/45 R17 jest tanszy od 205/45 R17 o kilkadziesiat zlotych/szt ok.gif ale juz zaczynaja byc problemy z jego dostepnoscia oslabiony.gif. Do tego ja u siebie mam model z podwyzszona ladownoscia, co tez podnosi cene opony sciana.gif.

A jak bylo z cenami w zeszlym roku na wiosne, to nie pamietam tongue.gif

Napisano

> Rozmiar 225/45 R17 jest tanszy od 205/45 R17 o kilkadziesiat zlotych/szt ale juz zaczynaja byc

> problemy z jego dostepnoscia . Do tego ja u siebie mam model z podwyzszona ladownoscia, co tez

> podnosi cene opony .

cos jak rozmiar 205.50.17 tez drogi ok.gif

> A jak bylo z cenami w zeszlym roku na wiosne, to nie pamietam

by cos to polecam sklep dosc oki ceny maja

Napisano

> cos jak rozmiar 205.50.17 tez drogi

> by cos to polecam sklep dosc oki ceny maja

A ja polecam netcar.pl, mieli najtansze opony, których akurat ja szukałem

Napisano

Faktycznie na stronie ceny maja ok, ciekawe jak jest faktycznie i czy za taka kase sa dostepne hmm.gif

Napisano

w zime chcialem kupic UNIROYAL RainExpert 165/70R14 kosztowały 127 zł za sztuke, teraz 149,50 zł najmniej. nie kupiłem bo myslałem że na wiosne będą tańsze zlosnik.gif

Napisano

> A ja polecam netcar.pl, mieli najtansze opony, których akurat ja szukałem

Jak kupowalem w listopadzie swoje, to w netcar'ze mieli drosze o prawie 130zl/szt w porownaniu do opony.com. Dlatego warto odwiedzic kilka sklepow, bo ceny moga sie znacznie roznic ok.gif.

Napisano

> Jak kupowalem w listopadzie swoje, to w netcar'ze mieli drosze o prawie 130zl/szt w porownaniu do

> opony.com. Dlatego warto odwiedzic kilka sklepow, bo ceny moga sie znacznie roznic .

No zależy kto co potrzebuje, akurat te co ja kupiłem to mieli najtaniej, teść i jego brat też jakieś kupowali i też w tym mieli najtaniej

Napisano

> Faktycznie na stronie ceny maja ok, ciekawe jak jest faktycznie i czy za taka kase sa dostepne

za tyle co kliknalem to mi oponki przyslali, kolo 3dni i towar byl w domu

Napisano

> No zależy kto co potrzebuje, akurat te co ja kupiłem to mieli najtaniej, teść i jego brat też

> jakieś kupowali i też w tym mieli najtaniej

To prawda, ze mozna kupic u nich taniej, kwesta rodzaju opon. I czasem jak sie zamawia jeszcze felgi razem z oponami, to moga juz przyjsc kola zmontowane i wywazone gdy sie to u nich zamowi wink.gif

Napisano

> za tyle co kliknalem to mi oponki przyslali, kolo 3dni i towar byl w domu

A jakies w miare swieze dostales, czy juz takie po dluzszym lezakowaniu??

Napisano

> A jakies w miare swieze dostales, czy juz takie po dluzszym lezakowaniu??

zamawialem w marcu 2010, opony przyszly chyba z 0210 albo 0310 wiec aktualny rocznik

Napisano

> zamawialem w marcu 2010, opony przyszly chyba z 0210 albo 0310 wiec aktualny rocznik

Do mnie przyszly opony, ktore mialy okolo 1 roku, ale rozmiar mam badziej nietypowy.

Napisano

Jezeli masz 17 ,to auto chyba masz nie byle jakie,co nie stac cie na 17-tki biglaugh.gif Ja mam 185/60/15 i za 220szt. kupie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jezeli masz 17 ,to auto chyba masz nie byle jakie,co nie stac cie na 17-tki Ja mam 185/60/15 i za

> 220szt. kupie

Taki rozmiar byl fabrycznie, nie marudze, ze drogie, bo super sie na nich jezdzi, ale troche twardo tongue.gif. Jednak przy zakupie trzeba poszukac jakiejs lepszej ceny zlosnik.gif. A rozpietosc tej moze byc spora.

Napisano

> Taki rozmiar byl fabrycznie, nie marudze, ze drogie, bo super sie na nich jezdzi, ale troche twardo

> . Jednak przy zakupie trzeba poszukac jakiejs lepszej ceny . A rozpietosc tej moze byc spora.

Jak masz taki profi.... zobacz na www.opony.com

Napisano

> Wlasnie kupilem u nich, dokladnie ten model ale jeszcze po starej cenie, za niewiele ponad 500zl.

> Zalozone na felgi i czekaja na wiosne.

Ja wezme Firestony TZ 300 na biede chyba.

Napisano

> Ja wezme Firestony TZ 300 na biede chyba.

Ja w poprzednim samochodzie mialem model FHSZ80 i sobie je bardzo chwalilem. Teraz juz ich chyba nie ma i zamiast nich sa FHSZ90 hmm.gif

Napisano

> Ja wezme Firestony TZ 300 na biede chyba.

na TZ200 bardzo dobrze mi sie smigalo, dobra opona byla, tz300 powinna tez byc oki

Napisano

> Ja w poprzednim samochodzie mialem model FHSZ80 i sobie je bardzo chwalilem. Teraz juz ich chyba

> nie ma i zamiast nich sa FHSZ90

Kurde miałem jakies Firestony firehawk ,4 lata temu na aucie z niemiec i jezdziło sie fajnie.

Napisano

> na TZ200 bardzo dobrze mi sie smigalo, dobra opona byla, tz300 powinna tez byc oki

Mam 2 szt TZ 200 po 2 sezonach (8mm) ,ale na opony.com ich nie widze i własnie te 300 chyba wezmę.

Napisano

> A to ma jakies znaczenie?

Tak. Kolega uważa, że taka półroczna mieszanka już do niczego sie nie nadaje.

Napisano

no i pozamiatane .... sick.gif muszę szybko tu kupic bo ceny ida do góry sick.gif cholerka spóźniłem się ...

Turanza ER300 215/55 R16 93 W z FR - rant ochronny ... nigdzie taniej nie ma ich sick.gif 490 zł/szt.... a jeszcze miesiąc temu były tańsze o kilkadziesiat zł...

Napisano

> rosly?

Im bliżej sezonu to opony zawsze trochę drożeją. Ja letnie zakupiłem 2 tygodnie temu również dlatego by uniknąć kolejek i problemów z dostępnością. Miałem je kupić jeszcze w październiku, ale raz że liczyłem że będzie taniej zimą, a dwa że niezbyt chciałem na pół roku mrozić kasę w letnich oponach. Zimą wcale nie było taniej. Kupiłem w połowie lutego i cena była taka sama jak w październiku. Przed chwilą sprawdziłem że nadal się nie zmieniła.

W zeszłym roku przetestowałem, że np. zimowe są wyraźnie tańsze latem i wczesną jesienią - w ten sposób oszczędziłem 53 zł na sztuce.

W tym roku na sezonowe podwyżki może wpływ też kurs złotego do Euro i $(ojj coś ostatnio złoty stracił) oraz ceny kauczuku na świecie (a te rosną) i podwyżka VAT.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.