Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ach ci handlarze

Featured Replies

Napisano

Jest sobie Daewoo Lanos. Dokładnie ten KLIK

Pierwszy właściciel, stosunkowo nieduży przebieg, ważne badanie techniczne, bezwypadkowy, żadnych luzów w zawieszeniu. Cud malina, no ale też cena adekwatna zlosnik.gif

To były samochód mojego kolegi, który sprzedał go dwa tygodnie temu handlarzowi. Auto ma przejechane 285 tys km, nie jest bezwypadkowe, miało tak zardzewiałe progi, że nie przeszło przeglądu technicznego, oraz luzy w zawieszeniu kwalifikujące zawieszenie do kapitalnego remontu hehe.gif

Aha, kolega je sprzedał za 2300 hahaha.gif

Napisano

ja ja to mówię zawsze polaczki grinser006.gif dlatego auta nigdy w kraju nie kupie I serce.gifD

Napisano

> I serce.gifD

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Starczy juz bo mi zajady popekaja hehe.gif

Bo Turasy i Jugole to darmo oddaja cacka od dziadkow hehe.gif

Napisano

> Starczy juz bo mi zajady popekaja

> Bo Turasy i Jugole to darmo oddaja cacka od dziadkow

co chwile ktoś z tymi turasami i dziadkami oraz taniochami. Czy ja kiedyś pisałem coś o jakiś okazjach cenowych grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif ?

Napisano

Polerka, nowe progi za 300 zł z lakierowaniem, 100 zł na naprawę "stuków" zawieszenia, 50 zł za nowszą kierownicę (oryginalna po 280kkm musiała być nieźle styrana - wiem jak wyglądała w lanosie mojego taty po 150kkm...) + 100kkm "zdjęte z blatu" i już można wziąć 2x więcej za "igiełkę" hehe.gif

Napisano

> Polerka, nowe progi za 300 zł z lakierowaniem, 100 zł na naprawę "stuków" zawieszenia, 50 zł za

> nowszą kierownicę (oryginalna po 280kkm musiała być nieźle styrana - wiem jak wyglądała w

> lanosie mojego taty po 150kkm...) + 100kkm "zdjęte z blatu" i już można wziąć 2x więcej za

> "igiełkę"

i w dodatku od pierwszego właściciela.

Napisano

> Polerka, nowe progi za 300 zł z lakierowaniem, 100 zł na naprawę "stuków" zawieszenia, 50 zł za

> nowszą kierownicę (oryginalna po 280kkm musiała być nieźle styrana - wiem jak wyglądała w

> lanosie mojego taty po 150kkm...) + 100kkm "zdjęte z blatu" i już można wziąć 2x więcej za

> "igiełkę"

I tak będzie dopóki oszukany nabywca "nówki niesmiganej" nie będzie mógł odzyskać zapłaconej kwoty + powiedzmy 200% (wartosci zakupu auta) odszkodowania za "straty moralne" w jednym prostym krótkim procesie sadowym...

Gdyby to było możliwe to założyciel wątku sam by kupił po czym podał handlarza do sądu za oszustwo i po miesiącu mógłby się cieszyć "zarobionymi" 10000zł...ale to tylko w bajkach... I have a dream..... jak juz ktoś kiedys powiedział... zlosnik.gif

Napisano

A dzwoniłeś może do tego handlarza? Jeśli nie to zadzwoń i powiedz mu kilka zdań zlosnik.gif

Napisano

> I tak będzie dopóki oszukany nabywca "nówki niesmiganej" nie będzie mógł odzyskać zapłaconej kwoty

> + powiedzmy 200% (wartosci zakupu auta) odszkodowania za "straty moralne" w jednym prostym

> krótkim procesie sadowym...

Możesz bez problemu odzyskać to co wpłaciłeś powołując się na niezgodność towaru z umową. Tylko wszystko musi być legalne. A z tym u kupujących jest największy problem.

> Gdyby to było możliwe to założyciel wątku sam by kupił po czym podał handlarza do sądu za oszustwo

> i po miesiącu mógłby się cieszyć "zarobionymi" 10000zł...ale to

A zastanawiałeś się nad tym jakby wtedy handlarze kombinowali? Kupiłby handlarz od Ciebie samochód, wymyślił by sobie historie że bity, poszedł by do sądu i po miesiącu mógłby się cieszyć "zarobionymi" 10000 zł. To lepsze niż handel niebitymi nówkami po dziadkach.

Napisano

> Możesz bez problemu odzyskać to co wpłaciłeś powołując się na niezgodność towaru z umową. Tylko

> wszystko musi być legalne.

I odzyskanie nalezności w sądzie bedzie trwało 30 dni?

To nie Estonia to Polska..

A z tym u kupujących jest największy problem.

Nie bardzo rozumiem? Na czym polega "nielegalność" transakcji leżąca po stronie kupującego...

Napisano

> Nie bardzo rozumiem? Na czym polega "nielegalność" transakcji leżąca po stronie kupującego...

Najczęściej zaniżanie wartości na umowie... Żeby mniejszy podatek płacić.

Napisano

> ja ja to mówię zawsze polaczki dlatego auta nigdy w kraju nie kupie I D

Sam jesteś "polaczek", przez małe "p"

Kochaj, kochaj "D", tam sami naiwniacy, że dobre auta za bezcen sprzedają facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jest sobie Daewoo Lanos. Dokładnie ten KLIK

Parę dobrych lat temu sprzedawałem swojego lanosa. przebieg 190 tys km. W sumie dobrze jeździł. trochę poobijany był. Zawieszenie do zrobienia (chociaż podstawoe rzeczy naprawiłem)..

Sprzedałem. Po jakimś czasie dodzwonił się do mnie nowy właściciel (kupił w komisie.. nie wiedziałem że sprzedawałem handlarzowi) i pyta się kiedy był robiony rozrząd - bo mówili mu że nie zbyt dawno temu.

No więc mówię - że przy 90 i przy 160tyś km..

No to było zdziwienie bo samochód miał na liczniku 110...

Napisano

Ja swojego sprzedałem rok temu za 700zł.

Zobacz za ile teraz handlarz chce go opchnąć. grinser006.gif

jakiś tekst

Jak zadzwonisz, to powie Ci że stan jest ideał. Ale nie wspomni o pękniętych na pół obu tylnych podłużnicach. zlosnik.gif

Napisano

> Najczęściej zaniżanie wartości na umowie... Żeby mniejszy podatek płacić.

A co powiesz na to że mnie komisant poprosił blagam.gif żeby wpisać więcej na FV (bo będą się z niego śmiali koledzy że sprzedał i nie zarobił) biglaugh.gif

Napisano

> ja ja to mówię zawsze polaczki dlatego auta nigdy w kraju nie kupie I D

aaaaale tam to samo kupujesz co tutaj (patrz link) wiec trudno mowic kto tu jest naiwniakiem hehe.gif

i notabene najbardziej jest załosne to ze oszukanym przez polaka to wstyd ale przez niemca to zaszczyt...

Napisano

Dobra, to ja z innej beczki. Czy takiego oszusta nie można zakablować na policję? Taki mały przyczynek do normalności w naszym kraju. zlosnik.gif

Napisano

Powiedzcie mi czy do Lanosa można wpiąć się z kompem i zczytać przebieg z modułu zapłonu? Nie wiem czy Lanos ma OBD? a może OBD II - choć tu już żartuję.

Kupując samochód i chcąc sprawdzić przebieg w Pb to najlepiej tą ścieżką iść ... handlarz już nie będzie doinwestowywał samochód w moduł by zmienić przebieg. W ON już jest problem, bo mało który zapisuje km.

Co do dziadków, kobiet i D ... okazji nie ma! Nawet w "D" - tam już nie ma po co jechać facepalm%5B1%5D.gif ceny się wyrównały a nawet w PL spadły przez zapełnienie rynku. 2.300Euro za Clio 2002 po gradzie przy przebiegu 150kkm a środek wyglądał na 300kkm silnik 1,2 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dobra, to ja z innej beczki. Czy takiego oszusta nie można zakablować na policję? Taki mały

> przyczynek do normalności w naszym kraju.

5/6 ludności do wybicia w PL ... część z nas już tylko słyszało o komunie a w krwi nadal ta sama mentalność.

Napisano

teraz wypadałoby podjechać do Szanownego Pana i zweryfikować opis ze stanem faktycznym. Czy grzebnął choć odrobinę przy tym aucie i przykrył biedę czy tylko napisał ładną aukcję

Ciekawy jestem czy choć zamalował, połatał progi, wymienił choć jedną gumkę w zawiasie zlosnik.gif

Napisano

> Dobra, to ja z innej beczki. Czy takiego oszusta nie można zakablować na policję? Taki mały

> przyczynek do normalności w naszym kraju.

No zakablujesz i co im powiesz ?? No fakt oszukuje bo skręcił licznik no i podobno jednak powypadkowy czy tam postłuczkowy a tak po za tym ?? Podmalował progi, no moze w najlepszym wypadku wymienił, tak samo z zawieszeniem wymienił 1 czy tam dwie końcówki i OK przynajmniej narazie.... Wiec co byś powiedział panom policial.gifzlosnik.gif ??

Napisano

> No zakablujesz i co im powiesz ?? No fakt oszukuje bo skręcił licznik no i podobno jednak

> powypadkowy czy tam postłuczkowy a tak po za tym ?? Podmalował progi, no moze w najlepszym

> wypadku wymienił, tak samo z zawieszeniem wymienił 1 czy tam dwie końcówki i OK przynajmniej

> narazie.... Wiec co byś powiedział panom ??

Skręcanie przebiegu przed sprzedażą jest legalne? cfaniaczek.gif

Napisano

> Skręcanie przebiegu przed sprzedażą jest legalne.

No własnie tego nie wiem niewiem.gif jest jakiś zapis mówiący o tym ?? albo chociaż jakaś kara za to konkretna ?? Czy po prostu zwykłe oszustwo ??

Napisano

> No zakablujesz i co im powiesz ?? No fakt oszukuje bo skręcił licznik no i podobno jednak

> powypadkowy czy tam postłuczkowy a tak po za tym ?? Podmalował progi, no moze w najlepszym

> wypadku wymienił, tak samo z zawieszeniem wymienił 1 czy tam dwie końcówki i OK przynajmniej

> narazie.... Wiec co byś powiedział panom ??

Ja nic, bo nie byłem właścicielem tego auta. Niemniej wydaje się, że licznik oraz przeszłość pojazdu są zafałszowane przez handlarza. Generalnie policja powinna się tym zainteresować - ot, łatwy sposób na poprawienie statystyk.

Bo jakoś te statystyki muszą poprawiać, zwłaszcza w małych mieścinach - ostatnio jak zgłaszałem próbę kradzieży bramy i próbę włamania do domu (uszkodzenie drzwi) to usilnie wmawiali mi, że to z pewnością był PSIKUS... pad.gif Tu mieliby podane jak na dłoni i sukces prawdopodobny. Chyba, że to też psikus. yay.gif

Napisano
  • Autor

> Ciekawy jestem czy choć zamalował, połatał progi, wymienił choć jedną gumkę w zawiasie

progi zamalował. nie wiem czym je wypełnił, bo były w stanie tak skrajnie agonalnym, że tylko kompletna wymiana wchodziłaby w rachubę, a wątpię żeby to handlarz robił. Obstawiam niezłą druciarnię

Napisano

> Skręcanie przebiegu przed sprzedażą jest legalne?

A jak to nie ja skręciłem licznik 270751858-jezyk.gif (taki wziąłem w rozliczeniu,kupiłem)jak udowodnisz hmm.gif

Napisano

> progi zamalował. nie wiem czym je wypełnił, bo były w stanie tak skrajnie agonalnym, że tylko

> kompletna wymiana wchodziłaby w rachubę, a wątpię żeby to handlarz robił. Obstawiam niezłą

> druciarnię

Trzeba przyznać, że picer akrobata. Nawet zamalował czarnym sprayem rdzę na poduszkach McPhersona, ale trochę mu pociekło. sick.gif

Napisano

> A jak to nie ja skręciłem licznik (taki wziąłem w rozliczeniu,kupiłem)jak udowodnisz

Wystarczy poprzednia umowa handlarza ze znajomym.

Napisano

> Trzeba przyznać, że picer akrobata. Nawet zamalował czarnym sprayem rdzę na poduszkach McPhersona,

> ale trochę mu pociekło.

to jest akurat seria w Lanosach

285003342-2.jpg

a to co pociekło to konserwa

post-40970-14352512824067_thumb.jpg

Napisano

> Wystarczy poprzednia umowa handlarza ze znajomym.

A wpisujesz aktualny stan licznika hmm.gif

jeśli tak to waytogo.gif

lecz większość sprzedających cieszy się że w ogóle jest chętny i kupuje auto płacąc gotówka smile.gifa stan licznika to nie obowiązkowa rubryka(tabela). hmm.gif

Napisano

> A wpisujesz aktualny stan licznika

> jeśli tak to

> lecz większość sprzedających cieszy się że w ogóle jest chętny i kupuje auto płacąc gotówka a stan

> licznika to nie obowiązkowa rubryka(tabela).

Zdarzało się, że nie wpisywałem....kupując przyczepę. grinser006.gif

Najprościej, gdyby odgórnie wprowadzić obowiązek rejestrowania przebiegu przez OSKP, ale widocznie Władza nie chce walczyć z patologią. screwy.gif

Napisano

w Sochaczewie ! Wstyd ! angryfire.gif

Napisano

Weź mi nie mów bo próbuję sprzedać POLO tutaj opisałem na forum cała prawdę - kiedyś jak próbnie sprzedawałem i opis był cząstkowy to i pytających było ze 4, teraz ani jednego. Pomijam fakt że dzwoniło kilku zainteresowanych z giełdy ( gdzie podkreślam żona wystawiła samochód) i ..... spodziewają się kupić za niecałe 2 kpln, albo marudzą ze nie ma LPG, albo lepiej gościu zapytał o przebieg jak usłyszał prawe 200 kkm to stwierdził ze za dużo. Więc ten handlażyna wychodzi na przeciw oczekiwaniom klienta oslabiony.gif

Napisano

> Powiedzcie mi czy do Lanosa można wpiąć się z kompem i zczytać przebieg z modułu zapłonu?

A to przebieg zapisuje sie w module zaplonu?

Napisano

> Weź mi nie mów bo próbuję sprzedać POLO tutaj opisałem na forum cała prawdę - kiedyś jak próbnie

> sprzedawałem i opis był cząstkowy to i pytających było ze 4, teraz ani jednego. Pomijam fakt

> że dzwoniło kilku zainteresowanych z giełdy ( gdzie podkreślam żona wystawiła samochód) i

> ..... spodziewają się kupić za niecałe 2 kpln, albo marudzą ze nie ma LPG, albo lepiej gościu

> zapytał o przebieg jak usłyszał prawe 200 kkm to stwierdził ze za dużo. Więc ten handlażyna

> wychodzi na przeciw oczekiwaniom klienta

następnym razem jak ktoś zadzwoni i zapyta ile auto ma przejechane, to Ty zapytaj: A ile ma mieć żeby było dobrze zlosnik.gif

Myślę, że zatkasz rozmówcę na amen hehe.gif

Napisano

> Zdarzało się, że nie wpisywałem....kupując przyczepę.

> Najprościej, gdyby odgórnie wprowadzić obowiązek rejestrowania przebiegu przez OSKP, ale widocznie

> Władza nie chce walczyć z patologią.

tylko czy każdy bedzie chciał zapłącić 5 zł więcej za przegląd??

Napisano

> Skręcanie przebiegu przed sprzedażą jest legalne?

jakby co to sie licznik zepsuł i powie, ze wsadził uzywany.

i powiedz mu ,ze taknie było smile.gif

Napisano

> A to przebieg zapisuje sie w module zaplonu?

W benzyniakach - każdych!

W dieslach jest już problem - wszystko zależy od marki/modelu/rocznika/producenta

Napisano

> tylko czy każdy bedzie chciał zapłącić 5 zł więcej za przegląd??

Bym się cieszył, gdyby tylko tyle. Władza ma zakusy na więcej. Ale to po wyborach.

Napisano

> jakby co to sie licznik zepsuł i powie, ze wsadził uzywany.

> i powiedz mu ,ze taknie było

Jeśli powiadomi kupującego, to OK. Powinien był również odnotować ten fakt w ofercie. Inaczej można podciągnąć pod celowe zatajanie prawdy.

Napisano

> Jeśli powiadomi kupującego, to OK. Powinien był również odnotować ten fakt w ofercie. Inaczej można

> podciągnąć pod celowe zatajanie prawdy.

Teoretycznie masz rację i miło by było żeby ludzie nie cofali liczników,nie ukrywali wad samochodów używanych itp.

niestety znając życie gdybyś chciał to zgłosić policial.gif

patrzyliby na Ciebie jak na wariata.

Napisano

> Jeśli powiadomi kupującego, to OK. Powinien był również odnotować ten fakt w ofercie. Inaczej można

> podciągnąć pod celowe zatajanie prawdy.

nie galopuj za daleko, niedługo sprzedający będzie musiał podawać przebieg kiedy wymienił końcówkę sworznia

Napisano

> Teoretycznie masz rację i miło by było żeby ludzie nie cofali liczników,nie ukrywali wad samochodów

> używanych itp.

> niestety znając życie gdybyś chciał to zgłosić

> patrzyliby na Ciebie jak na wariata.

Właśnie potwierdziłeś, że żyjemy w kraju licznych patologii, które są pobłażane/tolerowane przez władzę i uznawane przez część społeczeństwa, jako sposób na życie. Ale to żaden powód, żeby nie próbować tej patologii przełamać.

Napisano

> W benzyniakach - każdych!

> W dieslach jest już problem - wszystko zależy od marki/modelu/rocznika/producenta

I czy takim zwykłym czytnikiem obd można odczytać przebieg?

Mam dajmy na to takiego elm327 w szufladzie, biorę go idąc oglądać samochód przed zakupem. Podłączam się i odczytam realny przebieg?

Napisano

> nowe progi za 300 zł z lakierowaniem

To chyba z zrobione z resztek rynny i do tego własnym sumptem spawane w stodole, bo w zakładzie to kosztuje 1000 złotych. Same progi to koszt co najmniej dwustu złotych...

Napisano

> To chyba z zrobione z resztek rynny

Raczej ze szmaty nasączonej żywica i pokrytej szpachlą....

Napisano

nowy próg to koszt 120zł polskiej produkcji

chiński pewnie 2x tańszy

czyli po znajmosci wymiana progów z progami to koszt ok 400zł:)palacz.gif

Napisano

> nowy próg to koszt 120zł polskiej produkcji

> chiński pewnie 2x tańszy

> czyli po znajmosci wymiana progów z progami to koszt ok 400zł:)

Nowy próg to koszt 90 złotych... polski/chiński jakikolwiek... najtańszy tyle kosztuje i jakoś nie chce być taniej...

Za dwieście złotych (wymiana z lakierowaniem) znajdziesz desperata albo bliskiego znajomego? Wątpię...

Napisano

hmmm sochaczew...daleko nie mam, ale ciężko u mnie z czasem

chętnie bym tam podjechał i wytknął wszystko co było robione...później popatrzył na minę sprzedawcy i na koniec go pożegnał klnie.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.