Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W końcu ktoś napisał prawdę ile...

Featured Replies

Napisano

> palą samochody

> 1.2 TSI VS 1.6 TDI

> dla mnie w końcu podali realne spalanie przy

No i może skończą się niestworzone historie jak to Passat TDI pali 6l przy 180km/h na autostradzie.

hehe.gif

Napisano

> palą samochody

> 1.2 TSI VS 1.6 TDI

mi się od początku nie chciało wierzyć, że nowe tsi paliły prawie tyle co nic.

prawa fizyki to prawa fizyki i jak się chce zap...ać to musi palić smile.gif

Napisano

> No i może skończą się niestworzone historie jak to Passat TDI pali 6l przy 180km/h na autostradzie.

Na pewno się nie skończą. Zaraz się dowiesz, że testujący nie umiał jeździć.

Napisano

> No i może skończą się niestworzone historie jak to Passat TDI pali 6l przy 180km/h na autostradzie.

...nie skończą bo to część etosu biglaugh.gif

Napisano

Na codzień brykam 1.8t ok 190ps i pali mi między 12-17l od tygodnia mam okazje brykać jettą 1.6tsi i komp pokazuje 8-10l tak że tsi palą sporo mniej.

Napisano

> mi się od początku nie chciało wierzyć, że nowe tsi paliły prawie tyle co nic.

> prawa fizyki to prawa fizyki i jak się chce zap...ać to musi palić

A mnie dziwi ich wynik z autostrady. Spodziewałem się sporo mniejszego zużycia. U siebie mam niższe i to przy większym aucie, większym silniku i większym stadzie koni.

Trochę dziwnie im to wyszło.

Napisano
  • Autor

właśnie to chciałem usłyszeć zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> mi się od początku nie chciało wierzyć, że nowe tsi paliły prawie tyle co nic.

> prawa fizyki to prawa fizyki i jak się chce zap...ać to musi palić

turbo żyje turbo pije grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

można tym autem jeździć że będzie palić niewiele, ale jak pokazali w końcu! jak się zapi... to palić musi i tyle ok.gif

Napisano

no i jak tu się lansować mówiąc, że auto mi pali 10l/1ookm,

tak to przecie kazdemu frajerowi spala! z_lol1.gif

Napisano

> A mnie dziwi ich wynik z autostrady. Spodziewałem się sporo mniejszego zużycia. U siebie mam niższe

> i to przy większym aucie, większym silniku i większym stadzie koni.

> Trochę dziwnie im to wyszło.

Moje auto (2.0l diesel, cięższe od Fabii) pali mi na autostradzie 7-7,5l/100km przy tempomacie ustawionym na 130km/h.

Wynik Fabii uważam za przeciętny. Być może był duży ruch.

Napisano
  • Autor

> Moje auto (2.0l diesel, cięższe od Fabii) pali mi na autostradzie 7-7,5l/100km przy tempomacie

> ustawionym na 130km/h.

> Wynik Fabii uważam za przeciętny. Być może był duży ruch.

weź też pod uwagę, że większemu silnikowi przy tej samej prędkości jest lżej ok.gif

pamiętam jak goniłem się z bratem na dystansie 170km - jemu 1.2 16V w brawie spaliło 7,5litra/100km a moje 1.2 8V ponad 8 litrów icon_rolleyes.gif

Napisano

> Moje auto (2.0l diesel, cięższe od Fabii) pali mi na autostradzie 7-7,5l/100km przy tempomacie

> ustawionym na 130km/h.

U mnie jest podobnie. W Tym kontekście Skoda wypada średnio. Tyle że to może być wina skrzyni. Małe auta z zasady mają dość krótkie biegi a co za tym idzie wysokie obroty.

Napisano

> U mnie jest podobnie. W Tym kontekście Skoda wypada średnio. Tyle że to może być wina skrzyni. Małe

> auta z zasady mają dość krótkie biegi a co za tym idzie wysokie obroty.

Możliwe że przy np. 90-100km/h różnica na korzyść Fabii była by już dużo większa.

Dodatkowo nie wiemy jak bardzo je załadowali, czy nie wlekli się prze część trasy w dużym ruchu i czy nie wciskali gazu do deski przy przyspieszaniu - w końcu chcieli sprawdzić jak te auta jadą.

Napisano

> Możliwe że przy np. 90-100km/h różnica na korzyść Fabii była by już dużo większa.

> Dodatkowo nie wiemy jak bardzo je załadowali, czy nie wlekli się prze część trasy w dużym ruchu i

> czy nie wciskali gazu do deski przy przyspieszaniu - w końcu chcieli sprawdzić jak te auta

> jadą.

Tyle że przy 90 u mnie też jest mniej, ale ogólnie masz rację. Ciężko coś powiedzieć nie znając warunków.

Szkoda że nikt nie przeprowadził testów gdzie porównano by małe turbo, diesla i średniej wielkości silnik wolnossący.

Napisano

fajny test. Przejechali się kręcąc do czerwonego pola po górach i w korkach, a Wy się podniecacie jak te turbobenzyny dużo palą hehe.gif

To mój mniej oszczędny (bez wtrysku bezpośredniego), mocniejszy silnik t.benzynowy pali tyle ile im w tym teście spalił diesel 1.6 hehe.gif

Napisano

> A mnie dziwi ich wynik z autostrady. Spodziewałem się sporo mniejszego zużycia. U siebie mam niższe

> i to przy większym aucie, większym silniku i większym stadzie koni.

> Trochę dziwnie im to wyszło.

No właśnie hmm.gif Moje wolnossące 1.8 przy 130 pali 8.5, a ma 143 KM, jeżeli 1.2 TSI 105 KM spaliło im 7.5 to marniutki wynik.

Napisano

> fajny test. Przejechali się kręcąc do czerwonego pola po górach i w korkach, a Wy się podniecacie

> jak te turbobenzyny dużo palą

> To mój mniej oszczędny (bez wtrysku bezpośredniego), mocniejszy silnik t.benzynowy pali tyle ile im

> w tym teście spalił diesel 1.6

Fajny bo przynajmiej wiadomo ile palą gdy korzystać z całej mocy.

Napisano

> Fajny bo przynajmiej wiadomo ile palą gdy korzystać z całej mocy.

w takim przypadku każdy silnik pali dużo. Mnie bardziej interesuje ile by spaliły przy normalnej jeździe.

Napisano

> w takim przypadku każdy silnik pali dużo. Mnie bardziej interesuje ile by spaliły przy normalnej

> jeździe.

No przecież masz wynik z autostrady.

I do tego masz bezpośrednie porównanie w każdych warunkach. Widać z niego, że diesel nadal jest bardziej ekonomiczny, mimo downsizingu.

55kkm to IMO dość krótki czas zwrotu inwestycji.

Napisano

> 55kkm to IMO dość krótki czas zwrotu inwestycji.

Krótki ale raczej mało wiarygodny bo obliczony przy założeniu żę silnik o mocy 105 KM spala średnio - 10,27 l/100 km. Ja tam myślę, że ktoś kto by kupił coś takiego i uzyskiwał takie spalanie szybko by się auta pozbył.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Na codzień brykam 1.8t ok 190ps i pali mi między 12-17l od tygodnia mam okazje brykać jettą 1.6tsi

> i komp pokazuje 8-10l tak że tsi palą sporo mniej.

no! wreszcie ktoś rzeczowy i bez sklonności do konfabulacji! waytogo.gif

Nic za darmo, jak ma fajnie "odchodzić", to trzeba wszystkie koniki nakarmić palacz.gif

P.S. zawsze zastanawiałem się skąd ludzie biorą zużycia rzędu 5,8-6l/100km w sedici/sx4 1,616vPb. Mnie nigdy nie udało się zejść poniżej 6,8l/100! Próbowałem bez hamowania (tylko silnikiem),max 80-90km/h, zero wyprzedzania itd.

Oświecił mnie jeden kolo IThankYou.gif, jechał na autostradę i przy 90km/100 zeruje licznik i tak przejeżdża równym tempem kilka km i już "fajne" zuzycie gotowe! Jakieś 5l/100km, można robić fotę kompa dla niedowiarków na forum horse.gif

Napisano

> No przecież masz wynik z autostrady.

> I do tego masz bezpośrednie porównanie w każdych warunkach. Widać z niego, że diesel nadal jest

> bardziej ekonomiczny, mimo downsizingu.

> 55kkm to IMO dość krótki czas zwrotu inwestycji.

Patrząc na spalanie z autostrady jest litr różnicy, czyli bardzo niedużo. Spalanie w mieście to jakiś harkor. Albo cisnęli na max ze świateł do świateł, albo naprawdę jeździli tylko na 1. biegu po jakimś parkingu. Mnie się raz udało uzyskać średnią 16/100. Na dytansie 13km miałem średnią prędkość 7km/h.

Żeby ten test był wiarygodny w PL warunkach trzeba by pojeździć po trasach typu 60-90km/h w kolejce aut, trochę korków, czasem kawałek ekspresówki, trochę postać w korkach w miastach, bo tak teraz wyglądają polskie drogi. A nie wyścigi po górach, bo dla mnie to żaden punkt odniesienia.

Napisano

> Krótki ale raczej mało wiarygodny bo obliczony przy założeniu żę silnik o mocy 105 KM spala średnio

> - 10,27 l/100 km. Ja tam myślę, że ktoś kto by kupił coś takiego i uzyskiwał takie spalanie

> szybko by się auta pozbył.

> pozdrawiam,

> bromsky

Poza tym nie liczono wyższych kosztów serwisu.

Napisano

> no! wreszcie ktoś rzeczowy i bez sklonności do konfabulacji!

> Nic za darmo, jak ma fajnie "odchodzić", to trzeba wszystkie koniki nakarmić

> P.S. zawsze zastanawiałem się skąd ludzie biorą zużycia rzędu 5,8-6l/100km w sedici/sx4 1,616vPb.

> Mnie nigdy nie udało się zejść poniżej 6,8l/100! Próbowałem bez hamowania (tylko

> silnikiem),max 80-90km/h, zero wyprzedzania itd.

> Oświecił mnie jeden kolo , jechał na autostradę i przy 90km/100 zeruje licznik i tak przejeżdża

> równym tempem kilka km i już "fajne" zuzycie gotowe! Jakieś 5l/100km, można robić fotę kompa

> dla niedowiarków na forum

Super, czyli jak czegoś się czegoś nie rozumie, to najlepiej sobie wytłumaczyć, że ktoś Cię oszukuje hehe.gif

A może takie spalanie to wynik po prostu jazdy mądrej, z przewidywaniem tego co się stanie na drodze, z dopasowaniem do tego swojego stylu jazdy, z umiejętnym wykorzystaniem osiągów silnika. 5l/100km jest jak najbardziej do osiągnięcia w wolnossącym silniku benzynowym 1.6 na dłuższej trasie. Chyba że ten silnik to jakaś skopana konstrukcja.

To, że Ty nie umiesz uzyskać takiego spalania, to nic nie znaczy

Napisano

Dlatego moim zdaniem dobrze jest mówić o średnim spalaniu w kontekście średniej prędkości i dystansu.

Napisano

> silnika. 5l/100km jest jak najbardziej do osiągnięcia w wolnossącym silniku benzynowym 1.6 na

Pokaż mi producenta, który deklaruje takie spalanie w ruchu pozamiejskim. Z tego co widzę minimum to 5,5 l i to pewnie przy idealnych warunkach.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Super, czyli jak czegoś się czegoś nie rozumie, to najlepiej sobie wytłumaczyć, że ktoś Cię

> oszukuje

Przeczytaj dokładnie mojego posta! Byłem świadkiem takiego oszustwa!

> A może takie spalanie to wynik po prostu jazdy mądrej, z przewidywaniem tego co się stanie na

> drodze, z dopasowaniem do tego swojego stylu jazdy, z umiejętnym wykorzystaniem osiągów

> silnika.

Przeczytaj dokładnie mojego posta jeszcze raz! Próbowałem jazdy najekonomiczniejsze jak można (i nie tylko ja, tym samym modelem samochodu, NIE TYM SAMYM EGZEMPLARZEM)

> 5l/100km jest jak najbardziej do osiągnięcia w wolnossącym silniku benzynowym 1.6 na

> dłuższej trasie. Chyba że ten silnik to jakaś skopana konstrukcja.

Zużycie paliwa, to nie tylko pojemność i styl jazdy, to również opony(szerokość, ciśnienie), aerodynamika, waga! Wolnossący 1,6 w Clio (ok. 1000kg), na oponach 175, kontra Sedici 1,6 (ok.1300kg), opony 205, (współczynnika Cx takiego jak kiosk z gazetami nie wspomnę)! I co? Stójkę nie napiszę na czym możesz zrobić, a nie porównywać spalanie.

> To, że Ty nie umiesz uzyskać takiego spalania, to nic nie znaczy

Może jeszcze zbyt mało samochodów miałem i zbyt mało mam doświadczenia ale za to piszę o własnych doświadczeniach.

Nie używam sformułowań typu: "jest do osiągnięcia", "da się zrobić" itp. crazy.gif

Napisz jakie zużycie ty osiągnąłeś w opisywanym przeze mnie modelu samochodu. Jeśli niższe to szacun!

Jeśli nie jeździłeś takim autem kontrolując zużycie paliwa, to nie komentuj bez sensu tego co ja piszę, tylko opisuj własne doświadczenia, a nie to co ci się wydaje! czerwona.gif

Napisano

6 l przy 180 kmph na autostradzie to nie widziałem żeby ktoś pisał. Faktem jest, że trasę W-wa-Cieszyn-Brno-Wiedeń-Maribor-Zadar pokonałem dieslem 1.9TDI w Skodzie Fabii wielokrotnie z powtarzalnymi wynikami 5.3-5.7 l/100 km.

EDIT: zapomniałem dodać, że na tej samej trasie mój obecny Golf 1.4 TSI, przy tym samym stylu jazdy spala (powtarzalnie) 10-11 l/100 km. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

Kia cee'd SW FL 1,6 CRDI 115KM przy 150km/h na niemieckim autobanie, na niemieckiej ropie spaliła 5,6/100km.

Napisano

> Kia cee'd SW FL 1,6 CRDI 115KM przy 150km/h na niemieckim autobanie, na niemieckiej ropie spaliła

> 5,6/100km.

Średnia prędkość 150kmh? I Na jakim dystansie wyszło takie spalanie?

Napisano

> Średnia prędkość 150kmh? I Na jakim dystansie wyszło takie spalanie?

Nie to nie średnia prędkość. Trasa to ok. 400km i przez większość trasy leciało się ok.150km/h, ale były momenty w których jechało się 130-140km/h.

Teraz faktycznie zobaczyłem, że z tego co napisałem w poprzednim poście to średnia 150km/h. Mój błąd. Sorry.

Napisano

Nie rozumiem czegoś przecież i benzyną można uzyskać niskie spalanie rzędu 6l wystarczy jeździć z głową(astra sedan 1.4 8V 60KM) jazda około 70-90km/h przy czym noPb jest teraz tańsze? Jeżdżę na LPG i mam tanio palacz.gif, nie wstydzę się tego a nawet widzę jak znajomi zwolennicy tylko benzyny i tego, że "lpg to zło i silnik szybciej się niszczy, jak stać Cię na taki samochód to na paliwo też... clown.gif " sami teraz jeżdżą na LPG(zainstalowali) za co powinien ich ktoś tak wyśmiać, że pochowali by się do jamek na miesiąc. horse.gif

U mojej serce.gifFiat Bravo 1.9 Jtd spalił na trasie Pyskowice-Kraków na 100km tylko 5.75 ON jazda do 100km/h na trasie 94.

Nie jestem posiadaczem żadnego z aut ale takie mi wyszło spalanie 001.gif

Napisano

Biorąc pod uwagę spalanie - nadal jestem za dieslem. Jeżdżę jak

kapelusz i ta opisywana przyjemność jazdy TSI do niczego by mi się

nie przydała zlosnik.gif A 55 tys. km to ja od zakupu zrobiłem w 2,5 roku,

więc już dawno jeżdżę oszczędzając zlosnik.gif

Napisano

> Nie to nie średnia prędkość. Trasa to ok. 400km i przez większość trasy leciało się ok.150km/h, ale

> były momenty w których jechało się 130-140km/h.

> Teraz faktycznie zobaczyłem, że z tego co napisałem w poprzednim poście to średnia 150km/h. Mój

> błąd. Sorry.

I to właśnie wprowadza zamieszanie wink.gif mój kolega też tak lata 150-160 a średnia wychodzi mu na poziomie 110kmh wink.gif

Napisano

> Biorąc pod uwagę spalanie - nadal jestem za dieslem. Jeżdżę jak

> kapelusz i ta opisywana przyjemność jazdy TSI do niczego by mi się

> nie przydała A 55 tys. km to ja od zakupu zrobiłem w 2,5 roku,

> więc już dawno jeżdżę oszczędzając

A serwis też liczyłeś?

Napisano

eee mojego brudera A6 2.0T pali srednio 6,5-7l/100km, minimalnie na trasie przy 90km/h 5,3l/100km

u mnie w miescie 13l nie moje, a na autostradzie jakies 7-8l, a mam lzejsze i slabsze autko, podsumowujac robia coraz oszczedniejsze samochody... wink.gif

Napisano

> palą samochody

> 1.2 TSI VS 1.6 TDI

wysokie spalanie wyszło skodzninie w dieslu jak na autostradę i 130km/h

mam silnik 1,9tdi w cięższym aucie i 6,2l przy tej prędkości jest standartem ba nawet licznikowe 140 daje ten sam wynik spalania

poruszając się z większymi predkościami juz nie ma tak wesoło bo latając do Wrocławia często pokazuje mi się ok 8l/100km

rekordem jest 10 jednak reszty nie bede opisywał wink.gif

Napisano

To są bajeczki handlarzy dla naiwnych.

Napisano

powrót z Warszawy do Poznania, trasa mieszana dwa auta:

Punto 1,1 spi (55hp)- spalanie na tej trasie 5,7 noPB

Grande Punto 1,9 jtd (160hp) - spalanie według kompa 5,1 ON

Auto cięższe, jazda z klimą, moc pod butem, a spalanie mniejsze zlosnik.gif

Napisano

Albo autor/autorzy tego artykułu zostaną nagrodzeni ... albo wyrzuceni na zbity pysk z wilczym biletem do wszelkich redakcji motoryzacyjnych wink.gif

Napisano

> ustawionym na 130km/h.

Nie. Po prostu to nie jest silnik na autostrade. Wystarczy zwolnic o 20 km/h, zeby spalanie spadlo o 2.5 litra

Napisano

> Kia cee'd SW FL 1,6 CRDI 115KM przy 150km/h na niemieckim autobanie, na niemieckiej ropie spaliła

> 5,6/100km.

Ooooooo, i tylko czekac, jak pojawi sie kolejny mit - "paaanie, niemieckie paliwo to jest takie dobre, ze go pali kropelke na 10000 km"

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Mieszkam i poruszam sie po zagranicznych drogach juz troche czasu i moge powiedziec, ze:

1. Tu tez sa DZIURY w drogach biglaugh.gif

2. Paliwa wszystkie 3 samochody pala TYLE SAMO co w Polsce

Napisano

> Pokaż mi producenta, który deklaruje takie spalanie w ruchu pozamiejskim. Z tego co widzę minimum

> to 5,5 l i to pewnie przy idealnych warunkach.

i to obliczone na podstawie składu spalin z silnika umieszczonego na hamowni... palacz.gif

Napisano

> A serwis też liczyłeś?

bez przesady palacz.gif Jeśli nie nastąpi żadna poważniejsza awaria, to cena serwisu nie różni się aż tak bardzo. Miałem jednocześnie Clio 1,5dci oraz 1,4 16v Pb, i różnica w przeglądach była tylko w cenie filtra paliwa (dieslowski kilkadziesiąt pln drożej) 30.GIF

Napisano

> Nie to nie średnia prędkość. Trasa to ok. 400km i przez większość trasy leciało się ok.150km/h, ale

> były momenty w których jechało się 130-140km/h.

> Teraz faktycznie zobaczyłem, że z tego co napisałem w poprzednim poście to średnia 150km/h. Mój

> błąd. Sorry.

i rozumiem, że przed wyruszeniem w tą trasę miałeś pełny bak, przejechałeś te 400km i znowu zatankowałeś do pełna i na tej podstawie wyliczyłeś spalanie ?????

zacznijcie podawać jakie macie spalanie po wypaleniu całego zbiornika i ponownym natankowaniu do pełna, oraz jaka była średnia prędkość.

Wartości podawane z komputera po przejechaniu 100km trasy są nic nie warte.

Zacznę ja:

spalanie: 5.9l/100km ON, średnia prędkość 63km/h, warunki: dużo trasy, jazda emerycka do 110-120, AC oczywiście włączona - to była taka moja próba ile spali (spalanie wg kompa 5.8l)

spalanie 6.95l/100km ON, średnia prędkość 48km/h, dużo miasta, korki, gorąco, AC non stop, szybko (spalanie wg kompa 6.7l)

wpisujcie swoje spalania po wypaleniu całego zbiornika, zapraszam smile.gif

Napisano

> palą samochody

> 1.2 TSI VS 1.6 TDI

Juz dawno temu czytałem że Chrysler 300C 5.7 HEMI w jeździe po autostradzie but.gif pali mniej niż Seat Leon 1.8Turbo wink.gif

Napisano

> Ooooooo, i tylko czekac, jak pojawi sie kolejny mit - "paaanie, niemieckie paliwo to jest takie

> dobre, ze go pali kropelke na 10000 km"

> Mieszkam i poruszam sie po zagranicznych drogach juz troche czasu i moge powiedziec, ze:

> 1. Tu tez sa DZIURY w drogach

> 2. Paliwa wszystkie 3 samochody pala TYLE SAMO co w Polsce

Bo na zachodzie wszystko jest lepsze!! NAwet dziury w drogach smile.gif

Napisano

> To są bajeczki handlarzy dla naiwnych.

bajeczki zakładając ze 180 trzyma się nonstop pewnie, że tyle nie spali . Ale rzeczywista jazda zwykle wymaga co chwile zwalniania (bo ktoś zaczął wyprzedzać, a to ograniczenie bo zjazdy z autostrady...a to zakręt..)..i za chwile znowu mozna te 180 w DE osiągnąc. Na takie zwalniania/przyspieszania to benzyna jest smokiem crazy.gif

wczesniej mialem 1.6 w benzynie..teraz 2.2 w dieslu - styl jazdy na trasie praktycznie sie nie zmienil....zauważylem ze po dynamicznych wyprzedzaniach na trasie już się nie zerka nerwowo na wskaźnik paliwa jak szybko spada w dół i czy czasem do końca trasy dać '90 tempomat mode on' .... wink.gif

Napisano

> Dlatego moim zdaniem dobrze jest mówić o średnim spalaniu w kontekście średniej prędkości i

> dystansu.

dokładnie tak. Do tego jeszcze styl jazdy, bo tę samą średnią można wyciągnąć na różne sposoby i mamy najważniejsze parametry.

Problem w tym, że chyba niewielu zdaje sobie sprawę co to jest średnia prędkość. Widać to nawet na AK. Ludziom się chyba wydaje, że jak trzymali na autostradzie 150km/h to mają średnią 150km/h. A wystarczy zwolnienie na bramkach, na parkingu, jazda kilka km za wyprzedzającymi się TIRami i już mamy średnią 100.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.