Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można jeździć na przykręconych tylko 3 śrubach do kół?

Featured Replies

Napisano

Zerwałem gwint w łożysku z piastą do którego się przykręca de facto koło. Teraz mogę tylko na 3 śruby przykręcić. Oś tylna. Alufelga 13'stka. Będzie biło? Jest jakieś niebezpieczeństwo potencjalne? Pozostałe 3 trzymają bardzo dobrze i będą dość mocno przykręcone.

Napisano

Aby gdzieś dojechać i naprawić tak.

Na dłuższą metę i wyższych prędkościach nie zaleca się z powodu większej podatności pozostałych śrub na ścinanie.

Był niedawno wątek niemalże identyczny.

Napisano

Ostatnio ktoś się chwalił, że jeździł na trzech z pięciu śrub i się poluzowało.

Ja bym nie ryzykował

Napisano

> Zerwałem gwint w łożysku z piastą do którego się przykręca de facto koło. Teraz mogę tylko na 3

> śruby przykręcić. Oś tylna. Alufelga 13'stka. Będzie biło? Jest jakieś niebezpieczeństwo

> potencjalne? Pozostałe 3 trzymają bardzo dobrze i będą dość mocno przykręcone.

jezdzilem tak z miesiac-ale z ulga powitalem dzien gdy bylo juz zrobione zlosnik.gif

jezdzilem tak na 3/4 mozliwosci -zwlaszcza na zakretach i raczej delikatnie uzywalem gazu i hamulca.nic sie nie odkrecalo ani nie bilo.

Napisano

> Zerwałem gwint w łożysku z piastą do którego się przykręca de facto koło. Teraz mogę tylko na 3

> śruby przykręcić. Oś tylna. Alufelga 13'stka. Będzie biło? Jest jakieś niebezpieczeństwo

> potencjalne? Pozostałe 3 trzymają bardzo dobrze i będą dość mocno przykręcone.

ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że w mojej poprzedniej renuuffce jeździłem z 3 śrubami z tyłu przez 5 lat i 120kkm i nic się nie stało, nic nie biło, nic sie nie odkręciło wink.gif

Napisano

> potencjalne?

Powiedzial bym ze nie mozna tak jezdzic.

Ale sa (tu tez) tacy co na 2 srubach jezdza. Jeszcze zyja.

Napisano

Parę kkm zrobiłem matizem na 3 śrubach w przednim kole i żyję. Tylko jest to raczej kwestia szczęścia i pięciu przeżyje, a szóstemu odpadnie koło i skosi jakieś drzewo robiąc sobie poważne kuku (statystyke wyssałem z palca).

Napisano

U mnie od razu po wymianie opon pojawily sie bicia, zwlaszcza przy hamowaniu. Serwis zwalił wine na opony po czym okazalo sie ze zerwali gwint i nie przyznali sie angryfire.gif W kazdym razie bylo to mocno odczuwalne.

Napisano

Jakiś czas temu poruszyłem ten sam temat klikaj i koło poluzowało się na śrubach. Nie ryzykuj. Przegwintuj - u mnie trzyma.

Napisano

Wlasnie wrocilem malaria ze zlotu w Czechach, na ktorym bylem z kolem przykreconym na 3 sruby z czterech na prawym przodzie. Zdarzylo sie jechac nawet 170 (kufer na dachu troche hamowal) i wszystko jest ok. Oczywiscie piasta do wymiany lada dzien idzie.

Napisano

wiesz... smarty całe życie jeżdżą z kołami na 3 śruby biglaugh.gif

Napisano

nie wiem czy można ale znam gościa który jeździł albo jeździ dalej grinser006.gif i małe prędkości ma sporadycznie grinser006.gif

Napisano

> ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że w mojej poprzedniej renuuffce jeździłem z 3 śrubami z

> tyłu przez 5 lat i 120kkm i nic się nie stało, nic nie biło, nic sie nie odkręciło

W jaki sposob auto przechodzilo przeglad?

Napisano

Ja w cc na stalówkach (tył) jeżdzę na 3 już 2 rok,fakt kosmicznych prędkości to nie rozwija,ale nic niepokojącego nie zaobserwowałem,przejechałem ok 50 tyś.

Napisano

Jest jakieś niebezpieczeństwo

> potencjalne?

Tak utrata DR podczas kontroli jak policial.gif zauważy

Napisano

Jeździłem na 3 śrubach na wszystkich 4 kołach przez 20 lat i nic się nie stało.

4 samochodami

1 x Dacia 1300

2 x Dacia 1310

1 x Dacia 1410

wink.gif

tak na poważnie to można ale uważnie jakiś czas można

w Chryslerze urwałem gwint na 2 kołach i jeździłem do momentu sprowadzenia nowych szpilek

(powrót z Austrii przez Czechy)

Napisano

> W jaki sposob auto przechodzilo przeglad?

kolpaki?

Napisano

> Ja w cc na stalówkach (tył) jeżdzę na 3 już 2 rok,fakt kosmicznych prędkości to nie rozwija,ale nic

> niepokojącego nie zaobserwowałem,przejechałem ok 50 tyś.

ja bym się tak niechlujstwem nie chwalił! no.gif Bo to nic innego, jak niechlujstwo. W CC to chyba zadłużać się nie trzeba, żeby cos takiego naprawić w dwa lata? chaja.gif

Napisano

> W jaki sposob auto przechodzilo przeglad?

pewnie tak jak większość tych "niebitych od dziadka z niemiec, nie wymagających wkładu itd..." czerwona.gif

Później piszą, że przyczyną wypadków jest nadmierna prędkość i zły stan dróg! Nikt nie wspomina o niechlujstwie właścicieli samochodów. IMO, to można an trzech śrubach warunkowo dotoczyć się do warsztatu, a nie jeździć dwa lata i dłużej... screwy.gif

Jak ktoś lubi ryzyko i adrenalinę, to prosze bardzo, niech poskacze ze spadochronem (albo bez uzbroj_zlo.gif), moim życiem niech nie ryzykuje! Wolałbym nie spotkać takiego "oszczędnego" z przeciwka na trzech kołach przy 100km/h no.gif

Napisano

> Wolałbym nie spotkać takiego "oszczędnego" z przeciwka na

> trzech kołach przy 100km/h

Na trzech kołach widziałem ale to był wózek inwalidzki.Czy jest to w stanie pomykać 100 km/h to nie wiem.

Napisano

zastanawiam się gdzie ja jestem. Zapisać sobie niki i niech któryś napisze że jakas przeróbka jest niebezpieczna. zlosnik.gif

W seju roboty masz od groma kupujesz piaste z łozyskiem, odkrecasz koło, szpilki 2, sciagasz beben, odkrecasz piaste, przykrecasz beben i koło. 50zl plus robocizny na 10 minut

Napisano

> po przeczytaniu wątku zapytam, czy są to 3 sąsiednie śruby - jedna obok drugiej, czy np. co druga?

> ma to zasadniczy wpływ na obciążenie pozostałych przy życiu śrub - zwłaszcza w 1. przypadku te

> "brzegowe" będą mocniej obciążone, niż wtedy, gdy będzie układ naprzemienny

> śruba/dziura/śruba/dziura...

Jak może być śruba / dziura / śruba / dziura, jeżeli urwana jest jedna z czterech śrub?

Napisano

Jeździłem z trzema szpilkami w bębnie przez jakieś pół roku - tj. do momentu, gdy chciałem zmienić opony na zimowe i zdjąłem kołpaki.

Wszystko dzięki "profesjonalizmowi" warsztatu, który naprawiał mi hamulce - wymieniane były m.in. bębny hamulcowe i (zapewne) nie mieli na półce 8 nowych szpilek, więc wbili 7 - i żaden dureń nie pomyślał, żeby z ośmiu starych wybrać najlepszą i wbić ją do bębna.

Koło się normalnie trzymało, nie było żadnego bicia itp. - ale autko lekkie, do tego tył. Niemniej jednak - nie polecam. Szpilkę wbiłem na drugi dzień po ujawnieniu tego faktu.

Napisano

> Zerwałem gwint

w kolegi w sprinterze (pięć śrub) jest konfiguracja - z tyłu brak po dwie , z przodu jednej i trzech frown.gif

jeździ na codzień rozwożąc towar po mieście - prędkości kosmicznych nie rozwija ale za to ciężar wozi i krawężniki różne zalicza

Napisano

> Zerwałem gwint w łożysku

człowiek się całe życie uczy blush.gif

Napisano

Kolega tak w 206 jezdzil,bo gwint sie zerwal w bebnie.:Pojezdzil tak tydzien po czym przy 40-50km/h kolo odpadlo.Szczescie w nieszczesciu to to,ze trafilo w plot a nie w jakiegos czlowieka badz zwierzaka.

Napisano
  • Autor

Zerwały się śruby czy się odkręciły? Bo brzmi to trochę jak historia nie z tej Ziemi. U mnie na 3 na razie jest wszystko ok. Nie ma żadnego bicia nawet. Dzisiaj sprawdzę jak się trzymają śruby, a może dla świętego spokoju kupię dzisiaj nową piastę z łożyskiem.

Napisano
  • Autor

Wiem wiem. Może dzisiaj kupię i wymienię od razu smile.gif

Napisano

> Wiem wiem. Może dzisiaj kupię i wymienię od razu

wiesz rozumiem jak jakies nietypowe auto, ale w cc czy sc czy innej astrze to chwila roboty

Napisano

> Zerwały się śruby czy się odkręciły? Bo brzmi to trochę jak historia nie z tej Ziemi. U mnie na 3

> na razie jest wszystko ok. Nie ma żadnego bicia nawet. Dzisiaj sprawdzę jak się trzymają

> śruby, a może dla świętego spokoju kupię dzisiaj nową piastę z łożyskiem.

Wygladalo to tak jakby sie poluzowaly i scielo gwint(pewnie jak sie poluzowaly to wibracje zrobily swoje).

Nie wiem czy to mialo cos wspolnego ale w tym pugu byly felgi alu 17calowe.

No sam nie moglem w to uwierzyć dopoki nie zobaczylem tego na wlasne oczy.

Napisano

> Jak może być śruba / dziura / śruba / dziura, jeżeli urwana jest jedna z czterech śrub?

eeeeee noooooo to pewnie przez te prochy (a pisało, że mają wpływ na psychomotorykę... spineyes.gif) odczytałem 1. post, że zostały 3 śruby, a 3 są przekręcone... icon_eek.gif sorki i zmykam do jamki kurować się 30.GIF

Napisano

Miałem w poprzednim aucie jedną srubę z czterech na kole i koło nie odpadło..... trochę skrzypiało.... dopiero jak podnieśli auto na podnośniku to sie przeraziłem..... stało się to po wymianie opon z letnich na zimowe i nie dokręcenie przez serwis...

Jednej śruby brakowało, jedna była pęknięta a jedna już ledwo się trzymała na ostatnich zwojach

Ale osobiscie odradzam .... czerwona.gif

Co innego jak sie ma jedną nakrędkę w bolidzie F1 centralną a co innego jak sie ma 4 i z nich tylko 3 ..... wtedy w zakrętach zaczyna się robić czacha.gif

Napisano

Wnioskując, jednemu się uda przejeździć na trzech śrubach nawet i dwa lata a drugiemu koło odpadnie.

Poza tym jakby się dało jeździć na 3 zamiast 4 to dlaczego koncerny tego nie wykorzystują. Mieliby wielką oszczędność na śrubach

Napisano

> Wnioskując, jednemu się uda przejeździć na trzech śrubach nawet i dwa lata a drugiemu koło

> odpadnie.

> Poza tym jakby się dało jeździć na 3 zamiast 4 to dlaczego koncerny tego nie wykorzystują. Mieliby

> wielką oszczędność na śrubach

smart,peugeot 106-to tak pierwsze z brzegu zlosnik.gif

Napisano

> smart,peugeot 106-to tak pierwsze z brzegu

No dobra, ale są w mniejszości, dlaczego ich przykładem nie pójdą inni

Napisano

eee bardziej chodziło mi o to, że w łożysku jest gwint ...

ale ja mało a oczy widziałem biglaugh.gif

Napisano

> ja bym się tak niechlujstwem nie chwalił! Bo to nic innego, jak niechlujstwo. W CC to chyba

> zadłużać się nie trzeba, żeby cos takiego naprawić w dwa lata?

Po dłuższym zastanowieniu coś jest w tym co piszesz cool.gif

Napisano

> eee bardziej chodziło mi o to, że w łożysku jest gwint ...

> ale ja mało a oczy widziałem

Teraz to ja nie rozuniem confused.gifsmile.gif

Napisano

> Teraz to ja nie rozuniem

no napisał przeciez:

Zerwałem gwint w łożysku

biglaugh.gif

Napisano

> Na trzech kołach widziałem ale to był wózek inwalidzki.Czy jest to w stanie pomykać 100 km/h to nie

> wiem.

ursusem c-360 jechałem bez jednego przedniego drive.gif

a na poważnie, to chodziło mi o kolesia na trzech kołach, czyli takiego co mu jedno odpadło... sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.