Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sygnalizowanie manewru wyprzedzania...

Featured Replies

Napisano

A no właśnie kiedy należy to zrobić przy pomocy kierunkowskazu. Bo wydawało mi się, że zawsze i przed chwilą totalnie zdurniałem...

Krawiec

Napisano

> A no właśnie kiedy należy to zrobić przy pomocy kierunkowskazu. Bo wydawało mi się, że zawsze i

> przed chwilą totalnie zdurniałem...

> Krawiec

Jak zmieniam pas to mrugam - banalnie proste.

Napisano

> A no właśnie kiedy należy to zrobić przy pomocy kierunkowskazu.

Zawsze chyba. Oczywiście, nie dotyczy to posiadaczy wszelkiej maści "wypaśnych" samochodów. Oni nie muszą.A może im się po prostu nie chce-bo jakoś niezbyt często kierunkowskazów używają...

Napisano

> A no właśnie kiedy należy to zrobić przy pomocy kierunkowskazu. Bo wydawało mi się, że zawsze i

> Krawiec

O ile się nie mylę to kierunkowskazy służą przede wszystkim do sygnalizowania innym uczestnikom Twoich zamiarów a nie akcji. Bo jak już wyprzedzasz to widać że jesteś na innym pasie i kierunkowskaz w sumie to niepotrzebna informacja. Tyle logiki. Ale przepisy pewnie wymagają czegoś innego, bo są stworzone nie do tego żeby jeździło się bezpieczniej, ale do tego żeby można było walić mandaty.

Napisano

Tylko wtedy, gdy wiąże się to ze zmianą pasa. Jeżeli np. jedziesz sobie lewym cały czas i kogoś wyprzedzasz, to po co?

Napisano

> Jak cały czas swoim pasem zasuwasz np na autostradzie to też ?

wtedy łamiesz prawo bo powinieneś jechać prawym i zmieniać na lewy przed manewrem zlosnik.gif

Napisano

> Jak cały czas swoim pasem zasuwasz np na autostradzie to też ?

Cały czas lewym pasem nie jeżdżę zlosnik.gif A nasze autostrady więcej niż dwa pasy rzadko mają zlosnik.gif

Napisano

> Zawsze chyba. Oczywiście, nie dotyczy to posiadaczy wszelkiej maści "wypaśnych" samochodów. Oni nie

> muszą.A może im się po prostu nie chce-bo jakoś niezbyt często kierunkowskazów używają...

też zauważyłem taką ewentualność, więc jak widzę takiego debila to wtedy go nie widzę, i wyprzedam też jakbym go nie widział, robię to oczywiście w ramach ograniczeń panujących na danym odcinku drogi czyli sporo wolniej niżeli by chciał debil który ma gdzieś przepisy, a jak się da skręcić to akurat skręcam smile.gif bo zwykle debile wyprzedzają w miejscach nie tam gdzie powinni grinser006.gif

Wiem, że wiele to nie daje ale chociaż poprawia mi nastrój grinser006.gif

Napisano

Ok fakt, chodzi o sygnalizowanie zamiaru wykonania manewru wyprzedzania. Dla uściślenia dotyczy drogi dwukieronkowej o jednym pasie ruchu w każdym kierunku.

Krawiec

Napisano

> wtedy łamiesz prawo bo powinieneś jechać prawym i zmieniać na lewy przed manewrem

I nie moge prawym wyprzedzić na autostradzie ? zlosnik.gif

Napisano

> Ok fakt, chodzi o sygnalizowanie zamiaru wykonania manewru wyprzedzania. Dla uściślenia dotyczy

> drogi dwukieronkowej o jednym pasie ruchu w każdym kierunku.

Zgodnie z moim rozumieniem kodeksu to nigdy. Nie masz obowiązku sygnalizowania manewru wyprzedzania. Art 24 PoRD nie wspomina o sygnalizowaniu. Fakt, że sygalizacja się odbywa wynika IMHO z artykułu 22.

Napisano

No dobra ale w Art 24 punkt 1 podpunkt 3 stoi: "kierujący, jadący przed nim na tym samym pasie ruchu, nie zasygnalizował zamiaru wyprzedzania innego pojazdu, zmiany kierunku jazdy lub zmiany pasa ruchu."

A wiec jakas sygnalizacja zamiaru wyprzedzania w kodeksie sie pojawia...

Krawiec

Napisano

> A może im się po prostu nie chce-bo jakoś niezbyt często kierunkowskazów używają...

a moż enie potrafią, patrz takie BMW 270751858-jezyk.gif kupi sobie taki nowy wózek i nie ogarnia działania manetki od kierunków, więc żeby nie jechac na stale włączonym kierunku, woli go w ogóle nie włączać wink.gif

Napisano

> A wiec jakas sygnalizacja zamiaru wyprzedzania w kodeksie sie pojawia...

No i to jest IMHO nieścisłość kodeksu

Przeglądałem sobie kiedys komentarze do kodeksu (te dokładnie) i w tej linkowanej pozycji na stronie 173 w punkcie 11 jest mowa o sygnalizowaniu zmiany pasa ruchu natomiast nie wspomina autor o sygnalizowaniu wyprzedzania (poza tym fragmentem który zacytowałeś)

Napisano

> Ok fakt, chodzi o sygnalizowanie zamiaru wykonania manewru wyprzedzania. Dla uściślenia dotyczy

> drogi dwukieronkowej o jednym pasie ruchu w każdym kierunku.

> Krawiec

Moim zdaniem w takiej sytuacji sygnalizujesz nie tyle zamiar wykonania manewru wyprzedzania, co zamiar zmiany pasa i ta sygnalizacja jest raczej dla osób za Tobą niż dla osoby którą masz zamiar wyprzedzić.

Napisano

Tyle to ja wiem.

Co jeśli mieścisz sie na swoim pasie bo trafiłeś akurat na rowerzyste? Zmieniasz kierunek jazdy (co należy zasygnalizować) czy nie?

Krawiec

Napisano

> I nie moge prawym wyprzedzić na autostradzie ?

z tego co pamiętam to nie zlosnik.gif

Napisano

> Tyle to ja wiem.

> Co jeśli mieścisz sie na swoim pasie bo trafiłeś akurat na rowerzyste? Zmieniasz kierunek jazdy (co

> należy zasygnalizować) czy nie?

> Krawiec

Ja bym nadal zasygnalizował, bo w ten sposób ostrzegam kogoś za mną że mam przed sobą przeszkodę. Ale jak rowerzysta jedzie "szerokim poboczem", to pewnie bym nie sygnalizował.

Moim zdaniem to kwestia uprzejmości na drodze - można zaskakiwać innych kierowców swoimi manewrami, można także ich informować o swoich zamiarach i ostrzegać o niebezpieczeństwach jakie zauważyliśmy.

Napisano

No właśnie kwestia uprzejmości... a kwestia pytań na egzaminie na PJ?

Krawiec

Napisano

> No właśnie kwestia uprzejmości... a kwestia pytań na egzaminie na PJ?

> Krawiec

Egzamin już zdałeś smile.gif Teraz trzeba tylko tak jeździć żeby mandatu nie dostać.

Napisano

> No właśnie kwestia uprzejmości... a kwestia pytań na egzaminie na PJ?

> Krawiec

Wydaje mi się, że trzeba zasygnalizować.

Napisano

> Tyle to ja wiem.

> Co jeśli mieścisz sie na swoim pasie bo trafiłeś akurat na rowerzyste? Zmieniasz kierunek jazdy (co

> Krawiec

ztcp to jesli nie przekraczasz lini rozdzielajacej pasy to nie trzeba, co innego w czechach w ktorych to w zeszlym roku zostaly zmienione przepisy i istnieje nakaz uzywania kierunkowskazow podczas wyprzedzania rowerzysty waytogo.gif

Napisano

> Kwestia interpretacji "czy autostrada to dwie drogi jednokierunkowe" - do mnie przemawiają

> argumenty na "tak" (może mi tak wygodniej ;P) - np

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=280012765&page=481&vc=1

To powiem szczere, że jestem zaskoczony. Mnie uczono, że jest to zabronione. W Niemczech jest zabronione na 100% (jakby ktoś wątpliwości miał).

Napisano

> Kwestia interpretacji "czy autostrada to dwie drogi jednokierunkowe" - do mnie przemawiają

> argumenty na "tak" (może mi tak wygodniej ;P) - np

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=280012765&page=481&vc=1

Jak to kwestia interpretacji? Oczywscie ze autostrada to dwie drogi jednokierunkowe i nie ma tu niczego do interpretowania.

Napisano

> a moż enie potrafią, patrz takie BMW kupi sobie taki nowy wózek i nie ogarnia działania manetki

> od kierunków, więc żeby nie jechac na stale włączonym kierunku, woli go w ogóle nie włączać

No jak nie ogarnia podstawowych funkcji samochodu, to po jakiego ch... taki kupił? Niech kupi taki, który ogarnie.

Napisano

> To powiem szczere, że jestem zaskoczony. Mnie uczono, że jest to zabronione. W Niemczech jest

> zabronione na 100% (jakby ktoś wątpliwości miał).

Tutaj jest Polska, nie Niemcy. W Anglii na ten przykład z prawej strony można wyprzedzać wszędzie. A jak jest w Chinach? Albo w Kongo, Rodezji czy w Nepalu?

Napisano

> Tutaj jest Polska, nie Niemcy.

nie uwierzył byś ale wiem. Tyle że parę lat temu instruktor mówił mi o zakazie. Dlatego jestem zaskoczony.

>W Anglii na ten przykład z prawej strony można wyprzedzać wszędzie.

Trudno żeby nie można było - w końcu jeżdżą drugą stroną drogi smile.gif

> A jak jest w Chinach? Albo w Kongo, Rodezji czy w Nepalu?

A skąd mnie to wiedzieć, tu jest Polska smile.gif

Napisano

Sygnalizujemy podczas wyprzedzania jedynie zmianę pasa ruchu ....

Jeśli pas jest na tyle szeroki , że podczas wyprzedzania nie przekroczysz linii pasa ruchu NIE trzeba sygnalizować kierunkami.

Uczyli mnie tego nawet na kursie PJ

EDIT:

Bardzo podoba mi się chorwacki przepis nakazujący (na drodze dwukierunkowej jednojezdniowej o jednym pasie ruchu w każdym kierunku) używania kierunkowskazu aż do momentu zakończenia manewru wyprzedzania.....

Przynajmniej jasno z daleka widać , że ktoś z naprzeciwka ciągle wyprzedza.

Napisano

> Tylko wtedy, gdy wiąże się to ze zmianą pasa. Jeżeli np. jedziesz sobie lewym cały czas i kogoś

> wyprzedzasz, to po co?

Zawsze włączam kierunkowskaz gdy zamierzam ominąć przeszkodę, wyprzedzic rower, motocyklistę czy jakikolwiek inny pojazd bez względu na to czy przekraczam linię oddzielającą pasy czy nie.

Napisano

> W Niemczech jest zabronione na 100% (jakby ktoś wątpliwości miał).

Pod Monachium tego widać nie wiedzą. zlosnik.gif W gęstym ruchu nikt się tym, z tego co widziałem, nie przejmował.

mar00ha

Napisano

> Pod Monachium tego widać nie wiedzą. W gęstym ruchu nikt się tym, z tego co widziałem, nie

> przejmował.

> mar00ha

To nie Niemcy, to Bawaria wink.gif

Poza tym sam wiesz jak jest z respektowaniem prawa wink.gif

Napisano

> To nie Niemcy, to Bawaria

Zadziwiająco często to słyszę. zlosnik.gif

Mnie się ta Bawaria bardziej od Niemiec podoba tak ogólnie. smile.gif

> Poza tym sam wiesz jak jest z respektowaniem prawa

Wiem, wiem. Napisałem tylko dlatego, żeby nie powstało sztuczne wrażenie porządności Niemców (lub Bawarczyków). zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Moim zdaniem w takiej sytuacji sygnalizujesz nie tyle zamiar wykonania manewru wyprzedzania, co

> zamiar zmiany pasa

ok

> i ta sygnalizacja jest raczej dla osób za Tobą niż dla osoby którą masz

> zamiar wyprzedzić.

a co jeśli przed Tobą też chce wyprzedzać? - Ja zawsze patrze w lusterko czy ktoś mnie nie rozpoczął wyprzedzać nim sam wykonam ten manewr.

Więc jak najbardziej jest i dla tych jadących za jak i przed.

pozdr

Napisano

> Jak to kwestia interpretacji? Oczywscie ze autostrada to dwie drogi jednokierunkowe i nie ma tu

> niczego do interpretowania.

Jezdnie , nie drogi - autostrada to droga i składa się z dwóch jezdni.

pozdr

Napisano

> Jezdnie , nie drogi - autostrada to droga i składa się z dwóch jezdni.

> pozdr

Kurcze, faktycznie, jakos sie zgapilem to pisząc sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

> Zawsze włączam kierunkowskaz gdy zamierzam ominąć przeszkodę, wyprzedzic rower, motocyklistę czy

> jakikolwiek inny pojazd bez względu na to czy przekraczam linię oddzielającą pasy czy nie.

chcesz powiedziec ze nawet jak robisz te manewry nie zmieniajac pasa to wlaczasz kierunkowskaz? screwy.gif

Napisano

Kyrie.... upewniam sie czy pojazd za mną, przede mną nie rozpoczął manewru wyprzedzania oraz czy z przeciwka jest wolne, włączam kierunek, ponownie sie upewniam, zmieniam pas, wyłączam kierunek, wyprzedzam, patrzę czy aby napewno wyprzedziłem(czy aby napewno debilowi nie zachciało się "ścigać" - czy dodawać gazu jak kto woli), włączam kierunek, zmieniam pas , wyłączam kierunek i uff. już po wszystkiml. Aha w trakcie wyprzedzania nie sygnalizuje się niczego dopiero zmiana pasa = włączenie kierunku smile.gif

Napisano

> Moim zdaniem w takiej sytuacji sygnalizujesz nie tyle zamiar wykonania manewru wyprzedzania, co

> zamiar zmiany pasa i ta sygnalizacja jest raczej dla osób za Tobą niż dla osoby którą masz

> zamiar wyprzedzić.

mylisz się tongue.gif

żyjesz w innym świecie niż PL hehe.gif

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=0&Number=285081634&page=0&vc=1

to cała prawda smirk.gif

Napisano

> chcesz powiedziec ze nawet jak robisz te manewry nie zmieniajac pasa to wlaczasz kierunkowskaz?

No przecież napisałem, że tak robię. Stary nawyk dzisiaj już zanikający wśród kierowców. A szkoda.

Napisano

> W Anglii na ten przykład z prawej strony można wyprzedzać wszędzie.

Nawet tam gdzie jest linia ciagla, albo zakaz wyprzedzania?

zlosnik.gif

Napisano

> EDIT:

> Bardzo podoba mi się chorwacki przepis nakazujący (na drodze dwukierunkowej jednojezdniowej o

> jednym pasie ruchu w każdym kierunku) używania kierunkowskazu aż do momentu zakończenia

> manewru wyprzedzania.....

Nie wiedzialem ze w Chorwacji jest taki przepis, ale wkazdym razie stosuje sie do niego wszedzie gdzie jezdze.

Moim zdaniem to bardzo dobra praktyka.

PS. Co smieszniejsze we Francji jest to stosowane nawet na drogach dwupasmowych i autostradach.

Napisano

> chcesz powiedziec ze nawet jak robisz te manewry nie zmieniajac pasa to wlaczasz kierunkowskaz?

Jesli ta przeszkoda, rowerzysta, itp jest na tym samym pasie co ja, to tez tak zawsze robie.

Napisano

> Jesli ta przeszkoda, rowerzysta, itp jest na tym samym pasie co ja, to tez tak zawsze robie.

to rozumiem, ale fred upiera sie przy tym ze jak sa 2 pasy w jedna strone i jedzie pasem np lewym, a na prawym jedzie, lub wrecz stoi wolniejszy uczestnik ruchu to podczas jego omijania czy wyprzedzania wlacza kierunkowskaz.... screwy.gif

Napisano

> to rozumiem, ale fred upiera sie przy tym ze jak sa 2 pasy w jedna strone i jedzie pasem np lewym,

> a na prawym jedzie, lub wrecz stoi wolniejszy uczestnik ruchu to podczas jego omijania czy

> wyprzedzania wlacza kierunkowskaz....

Chyba trochę przeinterpretowałeś. zlosnik.gif

Napisano

> W Niemczech jest

> zabronione na 100% (jakby ktoś wątpliwości miał).

w wielu krajach jest to zabronione

z tego co slyszalem to np. w Szwecji mozna wyprzedzac z prawej tylko wtedy jesli ograniczenie na danym odcinku jest nie wieksze niz 70km/h

Napisano

> Krawiec

kierunkowskazu używa się do zasygnalizowania zamiaru zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy ok.gif

więc jak wyprzedzasz nie zmieniając pasu ruchu to nie musisz takowego manewru sygnalizować np jedziesz lewym pasem jezdni jednokierunkowej o dwóch pasach ruchu i wyprzedzasz samochód znajdujący się na prawym pasie ok.gif

Napisano

> I nie moge prawym wyprzedzić na autostradzie ?

absolutnie możesz ok.gif

poza np nielicznymi sytuacjami typu zakaz wyprzedzania czy np zbliżania się do wierzchołka wzniesienia (oznakowanego) lub ostrego zakrętu (oznakowanego) - o ile takie oznaczenia się na autostradach znajdują hmm.gif

Napisano

> Tyle to ja wiem.

> Krawiec

sygnalizować ok.gif

zmieniasz pas ruchu (nie kierunek jazdy)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.