Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie wewnętrzne LED

Featured Replies

Napisano

W moim aucie, po wciśnięciu guzika otwierania na pilocie lub też otwarciu drzwi, zapala się oświetlenie wewnętrzne. Wszystko razem ma... 70W (!). Sporo, prawda? Do tego moduł komfortu podtrzymuje świecenie przez jakiś czas po zamknięciu drzwi - chyba, że uruchomię silnik. Ale do rzeczy - pomyślałem, że wymienię żarówki na ich ledowe odpowiedniki. W tej chwili występują u mnie żarówki W5W i C5W. Rozejrzałem się po allegro i mam pytanie - która będzie lepiej świecić, zużywać mniej prądu itp:

1.

11led.jpg

takie cudo nr 1

2.

285225032-led2.jpg

taki wynalazek nr 2

3.

w5w%20typ%20b%205%20kolorow%20resizezn.JPG

czy może coś na kształt zwykłej żarówki?? (nr3)

post-6413-14352513750566_thumb.jpg

Napisano

a bedzie Ci pasowala barwa swiatla? Bo LEDy raczej swieca na trupiobialo hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a bedzie Ci pasowala barwa swiatla? Bo LEDy raczej swieca na trupiobialo

wiem o tym - myślę, że da się to przeżyć wink.gif

Napisano

> wiem o tym - myślę, że da się to przeżyć

Oj nie wiem. Ja tak zrobiłem w Vectrze. Wytrzymałem tydzień zlosnik.gif

Napisano

ledy będą świecic punktowo w kierunku tak jak mają ustawione soczewki więc to weź przede wszystkim pod uwagę. Można ewentualnie soczewki zmatowić np. pilnikiem.

Druga sprawa - może się okazać że będą bardzo nietrwałe. Natomiast jasność to sprawa drugorzędna, luxeonów 1w tam mieć nie musisz jeżeli nie potrzebujesz wystarcza zwykłe jasne ledy. Czasem różnią się też barwą światła - jak nie lubisz tzw. trupiej bieli to zostań przy żarówkach smile.gif

Proponuję coś najtańszego na próbę.

Napisano

> a bedzie Ci pasowala barwa swiatla? Bo LEDy raczej swieca na trupiobialo

Sa tez diody z kolorem bialym cieplym.

Napisano
  • Autor

> Oj nie wiem. Ja tak zrobiłem w Vectrze. Wytrzymałem tydzień

poważnie? nie chcę jakiś świecidełek jak na choince - żadne niebieskie, czerwone itp. Sądziłem, że białe światło zamiast żółtego będzie ok hmm.gif

Kurcze - wkurza mnie tyle świateł wewnątrz. Ostatnio junior (2 lata zlosnik.gif) miał fazę na kierowanie i siedział w aucie za kierownicą co chwilę otwierając drzwi. Efekt był taki, że nie odpaliłem potem auta rotfl.gif

Wtedy policzyłem wszystkie żarówki - mam tego 8xw5w + 6xc5w = 70Watt!! sciana.gif

Napisano
  • Autor

> ledy będą świecic punktowo w kierunku tak jak mają ustawione soczewki więc to weź przede wszystkim

> pod uwagę. Można ewentualnie soczewki zmatowić np. pilnikiem.

> Druga sprawa - może się okazać że będą bardzo nietrwałe. Natomiast jasność to sprawa drugorzędna,

> luxeonów 1w tam mieć nie musisz jeżeli nie potrzebujesz wystarcza zwykłe jasne ledy. Czasem

> różnią się też barwą światła - jak nie lubisz tzw. trupiej bieli to zostań przy żarówkach

> Proponuję coś najtańszego na próbę.

Świecenie punktowo odpada, bo żarówki są bokiem w oprawkach. Co z pokazanych wyżej by było najlepsze?

Napisano

Po zalozeniu diod mozesz miec inny problem. Komputer nie wykryje obciazenia, ktore powodowala zarowka i nie bedzie wylaczal oswietlenia, myslac ze juz nie swieci.

Napisano

Spróbuj. Może ewentualnie postaraj się kupić z ciepła barwą światła niewiem.gif

Ja miałem te "zimne" i nie dość że jak to ledy - świecą punktowo, to jeszcze wszystko w koło było sine zlosnik.gifhehe.gif

Napisano

> Po zalozeniu diod mozesz miec inny problem. Komputer nie wykryje obciazenia, ktore powodowala

> zarowka i nie bedzie wylaczal oswietlenia, myslac ze juz nie swieci.

To ciekawa teoria hehe.gif

Napisano

Mam u siebie zmienione wnętrze na LED i jestem zadowolony. Barwa światła biała i w żaden sposób mi to nie przeszkadza. Poza tym w czym może przeszkadzać ? Przecież nikt nie jeździ z włączonym oświetleniem wewnątrz bo to bez sensu.

Nie ma problemów z komputerem ani z wygaszaniem, musiałem tylko tą Ba9s przerobić na odwrotną biegunowość bo w u mnie w 2 lampkach jest + na korpusie a - na tym cycku. W przypadku żarówki nie ma to znaczenia a dla LEDa już ma.

LEDy dają więcej światła niż zwykłe żarówki, ja mam jakieś rurkowe SMD i takie jak na tej przykładowej aukcji

aukcja LED

Napisano

Te z pierwszego zdjęcia powinny świecić dookółnie, jak zwykła żarówka. Widać tam diodki smd bez soczewek, więc światło z każdej z nich rozchodzi się szerokim kątem rzędu 100-140 stopni. Mają też najwięcej diodek w swojej konstrukcji i nie zdziwię się jeśli są najdroższe. Ale o barwie trudno z góry cokolwiek wyrokować.

Pozostałe dwie mają wyraźnie skierowane diody w kierunku osi żarówki i są to diody wypukłe, mają soczewki skupiające i prawdopodobnie będą świecic tylko na wprost.

A swoją drogą zamiast wykosztowywać się na Ledy może zamień swoje żaróweczki na odpowiedniki 2W ?

Napisano

> To ciekawa teoria

Mialem tak w jednym samochodzie. Z oswietlenia bagaznika wywalilem zarowke i zalozylem biale diody. Przy zarowce oswietlenie gaslo po kilku minutach od otwarcia bagaznika, przy diodach swiecilo caly czas.

Jesli myslisz, ze komp tego nie potrafi, to sie grubo mylisz. W wielu nowych samochodach nawet podswietlenie tablicy rejestracyjnej jest monitorowane smirk.gif

Napisano

Handluje troszkę żarówkami LED na SMD (takie do domu) i przyzwoicie świeci to na tych właśnie diodach szczególnie na SMD5050 trochę słabiej na SMD3528 ale i tak fajne światło. POLECAM

Napisano

zdecydowanie te pierwsze

u siebie całe wnętrze mam przerobione na oświetlenie ledowe, z tym że ja montowałem osobno wszystkie ledy, gdyż fabrycznie miałem tylko jedną lampkę. Razem ma to max 10W, a jasno w aucie jak w dzień. Barwa oczywiście ciepło-biała

Napisano

> To ciekawa teoria

To nie teoria a praktyka w autach XXI wieku .... wink.gif

Sterownik ciągle podaje minimalny prąd sprawdzając czy żarówka jest sprawna.... w przypadku LED ten prąd wystarcza aby się ciągle świciły Ledy

Napisano
  • Autor

> To nie teoria a praktyka w autach XXI wieku ....

U mnie nie powinno być z tym problemu, bo odłączenie części oświetlenia (dało się to zrobić jedynie przez wyjęcie żarówek wink.gif) nie spowodowało zmiany czasu podtrzymania światła..

Napisano

> U mnie nie powinno być z tym problemu, bo odłączenie części oświetlenia (dało się to zrobić jedynie

> przez wyjęcie żarówek ) nie spowodowało zmiany czasu podtrzymania światła..

W megance mam założone żarówki diodowe do lampek w podsufitce i wszystko się zapala i ściemnia bez problemu.

Napisano

> LEDy dają więcej światła niż zwykłe żarówki,

aha hehe.gif

Napisano

> Sterownik ciągle podaje minimalny prąd sprawdzając czy żarówka jest sprawna.... w przypadku LED ten

> prąd wystarcza aby się ciągle świciły Ledy

Ale z tego świecenia nie wyniknie nic ponad sytuację, gdy wpięta jest zwykła żarówka - to są pojedyncze mA

Napisano

> Ale z tego świecenia nie wyniknie nic

Czy ja wiem.... nie lubię mieć jasno w środku jak jade nocą zlosnik.gif

Napisano

> Ale z tego świecenia nie wyniknie nic ponad sytuację, gdy wpięta jest zwykła żarówka - to są

> pojedyncze mA

jaaasne... To wytłumacz mi, czemu w koleżanki Astrze II (czy też G) dioda oświetlenia wnętrza żarzyła się przez cały czas podczas jazdy, aż do momentu, gdy wymieniła ją na żarówkowy oryginał?

Napisano

> W moim aucie, po wciśnięciu guzika otwierania na pilocie lub też otwarciu drzwi, zapala się

> oświetlenie wewnętrzne. Wszystko razem ma... 70W (!). Sporo, prawda? Do tego moduł komfortu

> podtrzymuje świecenie przez jakiś czas po zamknięciu drzwi - chyba, że uruchomię silnik. Ale

> do rzeczy - pomyślałem, że wymienię żarówki na ich ledowe odpowiedniki. W tej chwili występują

> u mnie żarówki W5W i C5W. Rozejrzałem się po allegro i mam pytanie - która będzie lepiej

> świecić, zużywać mniej prądu itp:

> 1.

> takie cudo nr 1

> 2.

> taki wynalazek nr 2

> 3.

> czy może coś na kształt zwykłej żarówki?? (nr3)

Ale powiedz mi jedno bo w domu/mieszkaniu to rozumię,sam mam kilka żarówek diodowych ale w samochodzie i to podświetlenie wnętrza ? Po co ? aku nie domaga ? wymień aku,jakoś nie rozumię po co kombinować i nie pisze tego złośliwie,poporostu chciałbym wiedzieć co da Ci taka oszczędność ?

Napisano
  • Autor

> Ale powiedz mi jedno bo w domu/mieszkaniu to rozumię,sam mam kilka żarówek diodowych ale w

> samochodzie i to podświetlenie wnętrza ? Po co ? aku nie domaga ? wymień aku,jakoś nie rozumię

> po co kombinować i nie pisze tego złośliwie,poporostu chciałbym wiedzieć co da Ci taka

> oszczędność ?

Wiesz.. niektórzy montują ledy do oświetlenia zewnętrznego i tego też nie pojmuję, bo takiego używa się przy pracującym silniku zlosnik.gif. W moim aucie mam podświetlaną podłogę (6 żarówek 5W) i w każdych drzwiach jest czerwono biała lampka oświetlająca progi i podłoże po ich otwarciu (4x5W). Ponadto są 2 sufitowe lampy (2x5W). To daje łącznie 60W. Wszystko to jest fabrycznym rozwiązaniem i powiem szczerze, że jest wygodne. Ale - zwłaszcza w sezonie letnim auto często stoi z otwartymi drzwiami albo pokrywą bagażnika. Oczywiście moduł komfortu wygasza oświetlenie po upływie jakiegoś czasu - ale po każdym zadziałaniu krańcówki (np. otwarcie kolejnych drzwi) znów je załącza na jakiś czas. Gdy jesteśmy np na działce moje dzieci co chwilę coś potrzebują z auta. Ostatnio Junior "kierował".... potem nie odpaliłem samochodu zlosnik.gif Każdy akumulator rozładuje się po podłączeniu do niego 60W odbiornika. Poza tym zimą auto stoi "pod chmurką". W sytuacji dużego mrozu, wciśnięcie guzika pilota w celu otwarcia drzwi od razu obciążam akumulator dużym odbiornikiem.... jeżeli wymiana zwykłych żarówek na odpowiedniki ledowe pozwoliła by ograniczyć pobór prądu, to czemu tego nie zrobić?? Powtarzam - dziwi mnie zakładanie ledowych świateł dziennych, bo IMO to nie ma sensu, ale oświetlenie wewnętrzne, które obciąża akumulator wydaje mi się nie pozbawione sensu zastosowania ledów zamiast żarówek.

Niestety - dziś w sklepie zapytałem o ledowe zamienniki żarówek w5w. Był tylko jeden rodzaj, którego kupiłem 1 szt na próbę. To podobna dioda jak z 3 zdjęcia w moim pierwszym poście, z tą różnicą, że soczewka ukształtowana jest we wklęsły stożek. To się nie sprawdzi.... świeci punktowo, co przy ustawieniu takiego leda w mich lampach nie daje prawie wcale światła. Zamówię po 1 szt różnych rodzajów z allegro i może coś się sprawdzi. Jeżeli nie - zostanę przy żarówkach, wyganiając choćby dzieci z auta na czas postoju zlosnik.gif

Wyjaśniłem choć trochę sens moich modyfikacji? zlosnik.gif

Napisano

> Wyjaśniłem choć trochę sens moich modyfikacji?

Tak,teraz to ma sens,wcześniej jakoś tego nie obejmowałem cool.gif

Napisano

zawsze możesz zrobić bardzo, bardzo prosty numer :D:D znaleźć którędy idą kable do tych świateł i zwyczajnie dodać dodatkowy wyłącznik sterujący przekaźnikiem od tych świateł, i byś sobie je wyłączał gdy zajdzie taka potrzeba

to na wszelaki gdybyś jednak został zmuszony zostać przy żarówkach

Napisano

> W sytuacji dużego mrozu, wciśnięcie guzika pilota w celu otwarcia drzwi od razu

> obciążam akumulator dużym odbiornikiem....

A wiesz, że to akurat jest dobre?

W czasach gdy w Polsce regularnie były prawdziwe zimy z temperaturami poniżej -20 stopni, praktykowanym i zalecanym sposobem "pobudzenia" akumulatora przed rozruchem było włączenie na kilka sekund długich świateł, czyli 90 - 120 W. Bo to powodowało wstępne podgrzanie płyt akumulatora i jego większą sprawność przy rozruchu.

Napisano
  • Autor

> zawsze możesz zrobić bardzo, bardzo prosty numer :D:D znaleźć którędy idą kable do tych świateł i

> zwyczajnie dodać dodatkowy wyłącznik sterujący przekaźnikiem od tych świateł, i byś sobie je

> wyłączał gdy zajdzie taka potrzeba

> to na wszelaki gdybyś jednak został zmuszony zostać przy żarówkach

Można, można... można też wyjąć bezpiecznik, ale jakoś nie o to mi chodzi zlosnik.gif

Napisano

> zawsze możesz zrobić bardzo, bardzo prosty numer :D:D znaleźć którędy idą kable do tych świateł i

> zwyczajnie dodać dodatkowy wyłącznik sterujący przekaźnikiem od tych świateł, i byś sobie je

> wyłączał gdy zajdzie taka potrzeba

> to na wszelaki gdybyś jednak został zmuszony zostać przy żarówkach

Zapewne też może pomajdrować w oprogramowaniu i poprzestawiać opcje, w nowoczesnych samochodach masz ich tyle, co w Windowsach, szczególnie w trybie serwisowym.

Napisano
  • Autor

> A wiesz, że to akurat jest dobre?

> W czasach gdy w Polsce regularnie były prawdziwe zimy z temperaturami poniżej -20 stopni,

> praktykowanym i zalecanym sposobem "pobudzenia" akumulatora przed rozruchem było włączenie na

> kilka sekund długich świateł, czyli 90 - 120 W. Bo to powodowało wstępne podgrzanie płyt

> akumulatora i jego większą sprawność przy rozruchu.

Wiem - wzbudzenie aku ma sens, ale jakoś zawsze wolałem włączyć na kilka sek pozycje a nie mijania zlosnik.gif A moje świecidełka wewnątrz żrą więcej jak jeden reflektor mijania wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zapewne też może pomajdrować w oprogramowaniu i poprzestawiać opcje, w nowoczesnych samochodach

> masz ich tyle, co w Windowsach, szczególnie w trybie serwisowym.

Trzeba mieć jeszcze taki nowoczesny samochód a nie 10 letniego paździerza zlosnik.gif U mnie VAG nie daje wielu opcji modyfikacji modułu oświetlenia. Mogę jedynie doprogramować (w zależności od posiadanego sterownika modułu komfortu, bo nie wszystkie mają tę opcję) domykanie szyb po zamknięciu auta z pilota.

Napisano

> Trzeba mieć jeszcze taki nowoczesny samochód a nie 10 letniego paździerza U mnie VAG nie daje

> wielu opcji modyfikacji modułu oświetlenia. Mogę jedynie doprogramować (w zależności od

> posiadanego sterownika modułu komfortu, bo nie wszystkie mają tę opcję) domykanie szyb po

> zamknięciu auta z pilota.

Jak znam życie, to są hakerskie wersje oprogramowania pozwalające na znacznie więcej.

Ostatnio usiłowałem przyciąć boczną szybą Puga 607 kurtkę, żeby na słońcu mniej się nagrzał - skubany ją po domknięciu odsuwał o 5 cm póki nie przycięliśmy za same "sznurówki" zlosnik.gif

Za to mimo że ma całkiem przyzwoity wbudowany GPS, ma on jedną podstawową wadę - można w nim szybko zmienić skalę mapy, ale nie ma możliwości, dostępnej w większości GPSów "z pudełka", przesuwania mapy. Albo mi się tego nie udało odkryć, mimo przegrzebania ton poziomów menu. Za to wkurzające i wręcz dziwne było to, że z poziomu menu GPS nagle człowiek wpadał w ustawienia działania poduszek powietrznych.

Napisano

> Jak znam życie, to są hakerskie wersje oprogramowania pozwalające na znacznie więcej.

Najbardziej hakerska wersja pirackiego softu nie będzie w stanie włączyć w sterowniku czegoś, czego ten nie obsługuje.

mar00ha

Napisano

> To ciekawa teoria

W profilu masz STILO....

Sprawdź sobie tą teorie w praktyce.....

Wymień dowolną żarówkę wewnątrz lub na zewnątrz na diodę....

Albo komputer powita Cię wesołym failurem, albo żarówka nie zgaśnie.....

Oświetlenie tablicy w MW kosztuje... za dużo, podmiana na LED=failur

solucja

imag04359643217.jpg

Inaczej mówiąc, możesz ledy dowolnie dokładać....

sama podmiana w "nowszym" aucie może nie udać...

Napisano

> Najbardziej hakerska wersja pirackiego softu nie będzie w stanie włączyć w sterowniku czegoś, czego

> ten nie obsługuje.

> mar00ha

Owszem. Ale od niedawnego czasu na świecie się zrobiła niezła poruta z zabezpieczeniami dostępu do softu samochodów. Bo można komuś niezłe kuku zrobić, na co producenci nie wpadli.

Napisano

> Powtarzam - dziwi mnie

> zakładanie ledowych świateł dziennych, bo IMO to nie ma sensu, ale oświetlenie wewnętrzne,

> które obciąża akumulator wydaje mi się nie pozbawione sensu zastosowania ledów zamiast

> żarówek.

a mnie dziwi jak to niektórzy nie czytają forum ze zrozumieniem zlosnik.gif

przypomnę w skrócie - po założeniu DRL nie zużywają się reflektory (które są plastikowe i drogie), nie zuzywają sie żarówki (które jak np. Osram Nightbreaker nie kosztują parę zł), mamy nieco mniejsze (rzędu 0,1 l /100 km) zuzycie paliwa

A dlaczego LED? Np. dlatego że są lżejsze od żarówkowych i mają inne kształty - mozna je zamontowac w kratce zderzaka. Niektórzy śmieją się z LEDowych dziennych, jednak dla mnie są one lepiej widoczne od żarówkowych (chodzi oczywiscie o porządne, a nie wynalazki za 20 zł z Allegro), jeżeli mamy firmowe lampy to nie musimy okresowo wymieniać źródeł światła (a o wymianie może nam przypomnieć np. pan policjant podczas kontroli smile.gif)

Napisano

> Sprawdź sobie tą teorie w praktyce.....

Mi nie chodzi o teorię 'świecenia', tylko o teorię, że komputer włącza lub wyłącza zasilanie w zależności od tego czy jest obciążenie czy nie.

Napięcie testujące przepalenie występuje cały czas, dioda niewiele potrzebuje do zaświecenia dlatego nawet ten 1mA da już jakąś poświatę.

I to mnie nie zaskakuje, powiem więcej, żarówki zewnętrzne (pozycyjne) są testowane nawet z wyłączonym zapłonem.

Napisano

> Mi nie chodzi o teorię 'świecenia', tylko o teorię, że komputer włącza lub wyłącza zasilanie w

> zależności od tego czy jest obciążenie czy nie.

Bo tak jest. Przyklad Punto II i oswietlenie bagaznika. Gdy bagaznik zostanie otwarty i swieci lampka z zarowka, to po kilku minutach otwartej klapy komputer wylaczy oswietlenie odcniajac zasilanie. Jesli zamiast zarowki sa diody, to nie zostana wylaczone, bo pobieraja za maly prad i "body" nie traktuje tego jako wlaczone oswietlenie.

Sprawdzone organoleptycznie.

Napisano

> Jesli zamiast zarowki sa diody, to nie zostana wylaczone, bo pobieraja za maly prad

> i "body" nie traktuje tego jako wlaczone oswietlenie.

Body niczego nie 'traktuje', wydajność prądowa jest ograniczana po zadanym czasie nie ważne co jest na końcu wtyczki - żarówka zgaśnie, dioda nie.

Napisano

> Body niczego nie 'traktuje', wydajność prądowa jest ograniczana po zadanym czasie nie ważne co jest

> na końcu wtyczki - żarówka zgaśnie, dioda nie.

Sprawdz i przekonaj sie. Juz Ci napisalem, w PII jest odcinane napiecie przez body, tak w ogole to 99% elektryki idzie przez body i prawie kazda zarowka jest oddzielnie do niego podlaczona.

Do oswietlania bagaznika nie byla uzywana jedna dioda, a dwie listwy po 6x LED, wiec o jakis mini pradach nie bylo mowy. Jest jakas wartosc poboru pradu, powyzej ktorej body traktuje jako obciazenie, a ponizej nie.

Napisano

> Bo tak jest. Przyklad Punto II i oswietlenie bagaznika. Gdy bagaznik zostanie otwarty i swieci

> lampka z zarowka, to po kilku minutach otwartej klapy komputer wylaczy oswietlenie odcniajac

> zasilanie. Jesli zamiast zarowki sa diody, to nie zostana wylaczone, bo pobieraja za maly prad

> i "body" nie traktuje tego jako wlaczone oswietlenie.

> Sprawdzone organoleptycznie.

JAk to kiedys lecialo : Fiat - jeszcze nie raz Cie zaskoczy biglaugh.gif

Nie wiem jakie miales Punto 2, ale u mnie body sterowalo w zaleznosci od otworzenia klapy na podstawie sygnalu z zamka klapy. U mnie nie bylo lampki a napiecie pojawialo sie na ukrytej kostce bez zadnego obciazenia, odcinanie bylo po zamknieciu klapu - chyba dosc logiczne. Na forum pamietam byly nawet manuale ze wstawienia LEDow do oswietlenia bagaznika.

Co do kontroli spalonych zarowek, to tez bylo to dziwne, bo nie wszystkie zarowki byly tym objete, jak na przyklad przednie spineyes.gif.

Mnie w fiatach zawsze ta elektronika przerazala grinser006.gif, jak zmienilem starsze rocznikowo i modelowo P2 na nowsze Subaru to sie nawet ucieszylem, jak sie dowiedzialem w serwisie ze szyne can i sterowanie body ma okrojone jak przystalo na jp marke wink.gif

Napisano

> JAk to kiedys lecialo : Fiat - jeszcze nie raz Cie zaskoczy

Dokladnie, jak na samochod konstrukcyjnie z przed 12 lat, to PII mialo zaawansowana elektryke zlosnik.gif

> Nie wiem jakie miales Punto 2, ale u mnie body sterowalo w zaleznosci od otworzenia klapy na

> podstawie sygnalu z zamka klapy. U mnie nie bylo lampki a napiecie pojawialo sie na ukrytej

> kostce bez zadnego obciazenia, odcinanie bylo po zamknieciu klapu - chyba dosc logiczne. Na

> forum pamietam byly nawet manuale ze wstawienia LEDow do oswietlenia bagaznika.

Wiem, chyba nawet sam robilem jakiegos manuala. Dokladnie, zamek sterowal zalaczaniem lampki, a ta mala wtyczka byla schowana po prawej stronie. Masa od switch'a w zamku, natomiast +12V podawalo "body".

> Co do kontroli spalonych zarowek, to tez bylo to dziwne, bo nie wszystkie zarowki byly tym objete,

> jak na przyklad przednie .

Zarowki halogenowe nie byly sprawdzane, z reszta bylo roznie. Na pewno pozycyjne sa monitorowane, stop i pewnie cos jeszcze.

Np: w GP nawet podswietlenie tablicy jest sprawdzane. Po wlozeniu diody zamiast zarowki jest blad i dioda nie swieci tylko delikatnie mryga zlosnik.gif

> Mnie w fiatach zawsze ta elektronika przerazala , jak zmienilem starsze rocznikowo i modelowo P2

> na nowsze Subaru to sie nawet ucieszylem, jak sie dowiedzialem w serwisie ze szyne can i

> sterowanie body ma okrojone jak przystalo na jp marke

To dobrze, bo w nowych europejskich autach to juz prawie wszystko dziala po CANie oslabiony.gif

Napisano

> Dokladnie, jak na samochod konstrukcyjnie z przed 12 lat, to PII mialo zaawansowana elektryke

i tak pol biedy, ze to jakos jeszcze dzialalo w stosunku do niektorych aut z zaawansowana elektyka/elektronika

> Wiem, chyba nawet sam robilem jakiegos manuala. Dokladnie, zamek sterowal zalaczaniem lampki, a ta

> mala wtyczka byla schowana po prawej stronie. Masa od switch'a w zamku, natomiast +12V

> podawalo "body".

body, ale jak sprawdzalem miernikiem dzialalo to tak jak switch w klapie.

> Zarowki halogenowe nie byly sprawdzane, z reszta bylo roznie. Na pewno pozycyjne sa monitorowane,

> stop i pewnie cos jeszcze.

czyli z 20% calego oswietlenia

> Np: w GP nawet podswietlenie tablicy jest sprawdzane. Po wlozeniu diody zamiast zarowki jest blad i

> dioda nie swieci tylko delikatnie mryga

to logiczne.. inny prad

> To dobrze, bo w nowych europejskich autach to juz prawie wszystko dziala po CANie

dlatego napisalem, ze sie ucieszylem grinser006.gif

Napisano

> Najbardziej hakerska wersja pirackiego softu nie będzie w stanie włączyć w sterowniku czegoś, czego

> ten nie obsługuje.

> mar00ha

A z kilku innych nie może zrobić tego co potrzeba hehe.gif

Napisano

> Np: w GP nawet podswietlenie tablicy jest sprawdzane. Po wlozeniu diody zamiast zarowki jest blad i

> dioda nie swieci tylko delikatnie mryga

Potwierdzenie widać wyżej na zdjęciu.

Po testowaniu różnych oporników ( nie zdały egzaminu ) dołożyłem do ledów obciążenie w postaci podświetlania bagażnika.

Komputer przestał się rzucać o spaloną żarówkę, a ja mam oświetlony bagażnik i miejsce rozładunkowe spineyes.gif

Napisano

moje doswiadczenia z oswietleniem LEDowym sa nastepujace:

1. zakupilem plytke z 50+ LEDami dedykowana do auta COS TAKIEGO Efekt super - swieci swietnie, ladny cieply kolor

2. do przedniej lampki kupilem zamienniki zarowek W5W (2 rozne typy, jedna identyczna z typ 1). Efekt tragiczny - barwa trupioblada, ledwie to swieci. Szybko wyrzucilem i wlozylem zarowki z powrotem i mysle co dalej.

Napisano

> poważnie? nie chcę jakiś świecidełek jak na choince - żadne niebieskie, czerwone itp. Sądziłem, że

> białe światło zamiast żółtego będzie ok

> Kurcze - wkurza mnie tyle świateł wewnątrz. Ostatnio junior (2 lata ) miał fazę na kierowanie i

> siedział w aucie za kierownicą co chwilę otwierając drzwi. Efekt był taki, że nie odpaliłem

> potem auta

> Wtedy policzyłem wszystkie żarówki - mam tego 8xw5w + 6xc5w = 70Watt!!

To czas na zmianę akumulatora a nie żarówek grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To czas na zmianę akumulatora a nie żarówek

grinser006.gif

Ile wytrzyma nowy akumulator po podłączeniu odbiornika 60-70Watt?? hmm.gif

Nowy zagwarantuje mi poranny rozruch, gdy zapomnę wyłączyć ten odbiornik na noc?... no pokaż mi taki akumulator zlosnik.gif

Napisano

Z trzech podanych wyzej, tylko nr 1

Pozostale moga swiecic gorzej niz oryginalna zarowka.

Mialem przez pewien czas zalozone 2 diody - nr1. jako oswietlenie przy lusterku. Dawalo rade, swiecilo troche jasniej niz oryginalna zarowka. Barwa swiatla- lekko blada, ale da sie do tego przywyczaic.

Teraz poszedlem na calosc i mam takie 3 wynalazki wsadzone jako oswietlenie kabiny:

Klik Allegro

Jest o WIELE jasniej niz bylo na poczatku, barwa swiatla nadal jest zimna, ale do zniesienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.